Wie is ‘de kleine Messi’ uit Nigeria die kan rekenen op de interesse van Ajax?

Dinsdag, 30 november 2021 om 06:30Jordi Tomasowa • Laatste update: 07:23

In samenwerking met Goal licht Voetbalzone geregeld jonge spelers uit die het in de toekomst ver kunnen schoppen of die nu al hun sporen verdienen in het (inter)nationale topvoetbal. Deze keer gaat de aandacht uit naar de negentienjarige aanvaller Akinkunmi Amoo, die dit kalenderjaar bij Hammarby IF al bij achttien doelpunten direct betrokken was en kan rekenen op de interesse van verschillende clubs, waaronder Ajax.

Toen Amoo in juni 2020 een vierjarig contract tekende bij het Zweedse Hammarby, had zelfs hij zich niet voor kunnen stellen dat de volgende zeventien maanden van zijn carrière zo zouden verlopen. Voormalig hoofdtrainer Stefan Billborn wilde hem langzaam inpassen in het elftal, maar zijn razendsnelle ontwikkeling onder Milos Milojevic heeft geleid tot zijn grote doorbraak. Amoo wordt inmiddels gevolgd door clubs uit de grootste Europese competities. Sinds Alexander Kacaniklic in februari vertrok naar de zesvoudige Kroatische kampioen Hajduk Split, heeft de tiener zijn kans gegrepen en is hij niet meer weg te denken uit de basiself van Hammarby.

Amoo is dit seizoen tot nog toe goed voor dertien doelpunten en vijf assists. Hij heeft nog twee competitieduels om zijn doelpuntenproductie verder op te schroeven. De gemaakte stap vanuit Ibadan, Nigeria, naar Hammarby is vrij bijzonder te noemen. De club uit Stockholm staat er weliswaar om bekend dat ze jong talent scouten om vervolgens te ontwikkelen, maar het is Amoo allesbehalve aan komen waaien. Zijn transfer naar Europa werd ook nog eens bemoeilijkt door de coronapandemie, maar van eventuele aanpassingsproblemen is op het veld niets te merken. “Ik heb hard gewerkt tijdens de lockdown in Nigeria, want het is niet gemakkelijk om op professioneel niveau te voetballen. Ik moest dus de nodige inspanningen leveren”, zei de aanvaller kort na zijn aankomst in Scandinavië. “De coaches hebben me verwelkomd als een zoon en ik praat regelmatig met ze.”

Amoo is zelden in aanraking geweest met competitief voetbal. Het feit dat hij zich in Zweden bijna naadloos heeft weten aan te passen, is een verdienste van zijn gedrevenheid en vastberadenheid. De jeugdinternational is een product van de Brightville academie in Ibadan, maar verliet zijn geboortestad voor een overstap naar Sido’s FC in Lagos, wat twee jaar terug op zijn beurt de deur opende voor deelname aan toonaangevende jeugdtoernooien. Zo was hij in 2019 met Nigeria Onder 17 actief op de Afrika Cup en het WK. Hoewel de Golden Eaglets geen aanspraak konden maken op beide titels, zette Amoo zichzelf wel op de kaart met een doelpunt op de Afrika Cup in Tanzania en een drietal assists op het WK Onder 17 in Brazilië.

Amoo legde de interesse van AC Milan en AS Monaco naast zich neer om vervolgens de voorkeur te geven aan Hammarby. De Zweedse club had hem ongeveer twee jaar in de gaten gehouden voordat zij hem in 2020 voor bijna 200.000 euro contracteerden. In slechts een jaar tijd heeft de jongeling zijn ambitie waargemaakt om een vaste waarde in het eerste elftal van Bajen te worden. Hij kan zich zijn eerste gesprek met Zlatan Ibrahimovic, de bekende mede-eigenaar van Hammarby, ook nog goed herinneren. “Het was ongelooflijk. Ik was erg onder de indruk en blij. Ibrahimovic is een ongelooflijk goede voetballer waar ik tegenop kijk, maar bovenal een heel aardig mens”, vertelde Amoo in juni vorig jaar aan SportExpressen.

“We hebben veel gepraat toen we elkaar ontmoetten en hij gaf me advies voor de toekomst. Het voelde alsof ik nog meer moed kreeg na ons gesprek”, vervolgde de tiener over Ibrahimovic. “Zlatan zei dat ik mijn spel moest durven spelen, de hele tijd gefocust moest blijven en voor niemand bang moest zijn, want dan zal ik me ontwikkelen.” Het toptalent wil met Hammarby de tweede Allsvenskan-titel uit de clubgeschiedenis winnen, deelnemen aan de Champions League en simpelweg in het bijzijn van zijn moeder wedstrijden spelen. Het onderstreept zowel Amoo's hoge ambities als zijn jeugdige leeftijd.

De jongeling is in de tussentijd al bezig naam voor zichzelf te maken. Hij speelde dit jaar een belangrijke rol in Hammarby's eerste winst ooit van de Svenska Cupen, de Zweedse equivalent van de TOTO KNVB Beker. Amoo scoorde vier keer op weg naar de finale. In december 2020 was hij tijdens zijn debuut in het bekertoernooi tweemaal trefzeker tegen FC Gute (5-0). Een van zijn grootste voorbeelden is Lionel Messi. “Ik hoor vaak dat ik dezelfde speelstijl als Messi heb, dus ik word soms de kleine Messi genoemd”, zei Amoo. “Hij is mijn rolmodel.”

Amoo is met zijn 1 meter 63 zelfs zes centimeter kleiner dan zijn grote idool. Net als de Argentijn posteert hij zich graag op de rechterflank en heeft hij de neiging om zich uit te laten zakken naar het middenveld om te combineren met medespelers of om passes naar de andere flank te geven om het veld te openen. Amoo heeft vaak ook maar een halve meter nodig om op doel te schieten. Dat gezegd hebbende, mist hij bij zijn doelpogingen de nauwkeurigheid van zijn idool Messi, een verwachte tekortkoming vanwege zijn jonge leeftijd.

Dat Amoo nog zo ongepolijst is, is normaal voor iemand met zo weinig ervaring. Een realiteit die Jesper Jansson, directeur voetbalzaken van Hammarby, voorzag toen de Nigeriaan bij de club tekende. “Met Akinkunmi halen we een explosieve, vaardige en aanvallende speler in huis”, liet hij destijds weten. “Amoo is een verfijnde linkspoot, maar we moeten niet vergeten dat hij net achttien is geworden, dus we moeten geduld hebben en met hem aan de slag gaan om zijn grote kwaliteiten te ontwikkelen.”

Zijn balaannames zijn niet altijd even goed, zijn schoten soms wat onscherp en hij heeft weleens de neiging om schijnbaar gemakkelijke passes verkeerd te geven. Toch wordt Amoo volgens het Zweedse medium Fotbolldirekt in de gaten gehouden door onder meer Ajax, Borussia Dortmund, Leicester City en Valencia, terwijl er steeds vaker wordt gesproken over een eerste oproep voor het Nigeriaanse elftal. Het talent speelde tot nog toe alleen tien wedstrijden voor Nigeria Onder 17. Hoewel hij Messi's prestaties waarschijnlijk nooit zal evenaren of overtreffen, is de vastberadenheid van de tienersensatie van Hammarby om te slagen bemoedigend. Het wordt interessant om te zien waar het plafond van Amoo uiteindelijk zal liggen, maar dat hij een speler is om in de gaten te houden, is zeker.Gerelateerd

Meer sportnieuws

14 reacties (laatste reactie door jeronsaik)

Het meest verrassende nieuwtje wat ik heb opgestoken van dit artikel is dat Messi een stuk groter is dan ik hem altijd had ingeschat. Ik denk dat de 1,63 van deze zeer getalenteerde Messi look a like ook erg opvalt in de Zweedse competitie waar nou eenmaal lange jongens spelen, daar zal een Messi toch minder problemen mee hebben gehad gezien ze in Spanje bij 1,80 al reuzen zijn.

Verder voor mij geen onbekende speler, kijk graag af en aan eens naar de Scandinavische competities, maar ik doe dat als ontspanning dus ik heb werkelijk geen idee of het iets is voor een Ajax als de titel suggereert.

28 november 2021 om 01:20

Ik denk persoonlijk niet dat hij het gigantisch ver gaat schoppen. Voor het niveau van Ajax komt hij echt gigantisch te kort. Ik denk op de lange termijn dat hij het leuk gaat doen in de Belgische competitie wellicht bij Genk of Luik, wellicht een club als Groningen of Utrecht.

Hkj is zeker klein en dat is in zijn voordeel aangezien hij snel is en vrij behendig met de bal aan de voet, waarbij je in de Zweedse maar ook Noorse competitie dus snel uitblinkt tussen al die houthakkers die meer op langebal spelen en kracht voetbal spelen. (Ödegaard is ook zo'n voorbeeld)

Hammarby is een vrij leuk team, goed sterk seizoen en altijd gevaarlijk thuis. Dus dat betreft doet hij mee in een prima team, denk niet dat hij hetzelfde had gelunnen bij Halmstad ofzo (degradatie voetbal)

We gaan het zien. Allsvenskan redelijk spannend jaar weer in onderling resultaat.

28 november 2021 om 08:50

Toch lijkt hij fysiek wel een stuk beter te zijn dan Odegaard, want dat was wel echt een lichtgewicht natuurlijk. Amoo oogt toch wat gespierder, hoewel ze denk ik ongeveer even lang zijn.
Oogt op mij wel als een hele korte dribbelaar, kort draaien, een goed schot en af en toe leuke passes. Ik snap dan ook zeker dat hij opvalt bij scouts. Ik vind het ook niet raar als Ajax hier naar zou kijken voor de toekomst. Is ook nog erg jong. Maar geen idee hoe concreet dit is. Wat denk jij van Swedberg, dat andere talentje van Hammarby wat ook wel eens gelinkt is aan Ajax en vgm ook PSV?
Wel leuk te zien dat Nederlandse teams weer steeds meer interesse tonen in Scandinavië, toch een leuke markt met wat aardige (vooral vaak degelijke) spelers.

28 november 2021 om 09:59

Odegaard is 1.78m. Geen boom van een vent, maar het scheelt tussen hem en deze Nigeriaanse Messi dus toch nog wel een slok op een borrel.

28 november 2021 om 11:51

Hij was in ieder geval wel de uitblinker tegen jouw club . Zou leuk zijn om hem in Nederland te zien spelen, ben benieuwd.

28 november 2021 om 22:21

Die Swedberg is opzich wel een leuke speler en hij is pas 17 dus nog vollop in de bloei en moet echt nog heel veel leren. (duh) Hij doet het goed en je ziet aan hem dat hij niet bang is voor een dribbel of om een keer te schieten. Iets wat me wel aanstaat want dat eindeloos gepingel tot je op de doellijn staat en de keeper een knuffel geeft wordt je ook moe van.

Zou denk ik goed meekunnen in Jong Ajax en de keuken divisie, daar zal hij veel leren alleen denk dat het een beetje een Ekkelenkamp verhaal is - leuke speler, pit en durf maar denk niet voor het niveau PSV, Ajax.

Ik zie deze jongen eigenlijk wel leuk staan bij AZ of Feyenoord, en dat vind ik hetzelfde van Amoo - die moet eigenlijk naar Feyenoord gaan. leren en spelen - goede begeleiding.

Voor Ajax en PSV denk ik het tot nu toe niet, met Anthony op rechts komt die Amoo er gewoon niet aan te pas en zal hij zijn tijd verdoen aan bank zitten. dus Feyenoord moet die jongen gewoon oppikken.

Het lijkt een leuke speler, alleen is de vraag waar hij zou spelen. het lijkt me geen nummer 10 voor Ajax, dus op de vleugel. Maar hij is voornamelijk een rechter vleugelspeler, dus daar staan Neres (nog) en Antony. Daarnaast is hij zo te zien op de eerste meters snel, maar daarna zie je andere spelers terugkomen bij hem, dus dan denk ik dat je een speler moet hebben die ook een hogere topsnelheid heeft. Misschien is hij dan toch een nummer 10, maar als ik naar z'n videos op Youtube kijk heb ik m'n twijfels. Maar ja, wie ben ik?

28 november 2021 om 08:55

Als je die kwaliteiten bekijkt is de gelijkenis met Messi ook enigszins te snappen. Kort dribbelen, kort draaien, snel op de eerste meters, minder topsnelheid, goed schot in zijn linker en lijkt af en toe wat leuke passjes in huis te hebben.
Lijkt mij wel echt een speler voor de rechterflank, en daar kijkt Ajax natuurlijk wel naar voor als ze Neres weten te verkopen of misschien na dit seizoen wel Antony, die nu natuurlijk goed in de markt ligt. Vraag is alleen of het gat met Zweden voor Ajax niet te groot is.

28 november 2021 om 22:30

Het gat tussen Zweden en Ajax en PSV is veel te groot. Ik bedoel dat niet vervelend voor de Zweedse clubs maar een club als Malmö zou nog wellicht een wedstrijd kunnen meten aan Ajax maar ook die zitten gewoon aan hun limiet.

Aik is natuurlijk een top ploeg samen met Elfsborg en Djurgardens, Hammarby hangt er een beetje bij eerlijk gezegd, niet meer de ploeg van vroeger tenminste - ook IFK Göteborg is gewoon niet meer de club wat het ooit was.

Ik denk dat spelers zoals Amoo en zoals eerder Swedberg werd genoemd leuk zijn voor clubs als Feyenoord en denk ook dat daar de markt ligt voor Feyenoord, scandinavie maar voor Ajax is die markt gepasseerd, Denemarken zit op het randje met uitzonderingen maar zelfs de meeste Deense talenten hebben het al echt zwaar bij Ajax en PSV om door te breken.

Ik denk dat de markt van Ajax echt in Nederland ligt qua talenten en opleiden en voor het gedurfde voetbal een zuid-amerikaan oppikken en wellicht hier en daar een keer ergens een veteraan halen maar de talentjes uit scandinavien komen gewoon tekort.

helaas voor ons want je ziet het Scandinavische voetbal gewoon afzakken langzaam maar steeds weer. Ook de Deense teams van vroeger krijgen het gewoon steeds moeilijker, kijk maar naar de oude top ploegen zoals Kobenhavn en Brondby, daarna FC Midtjylland nog een tijdje maar dat is ook wel weer klaar.

28 november 2021 om 11:30

4 cm kleiner dan Romario, die was ook snel op de eerste meters en geen hoge topsnelheid

Altijd slim om te schemeren met belangstelling van clubs die uitblinken in het opleiden en polijsten van talenten. Ajax, Dortmund en Leicester. Marketingtechnisch een slimme zet. Verder zal dit wel een leuk spelertje zijn en is dit een leuke artikel. Maar over een Unuvar zou je een soortgelijke artikel kunnen maken.

Akinkunmi Amoo is een leuke voetballer om aan de bal te zien, Overmars gelijk halen, er zit muzie in die jongen, razendsnelle lekker opleiden jong ajax, voor een paar miljoen gelijk wagen..

Gaaf! Toevallig was ik laatst bij de derby Hammarby - AIK en toen viel hij mij al erg positief op, leuk om te zien dat het in Amsterdam ook opvalt. Wellicht toch maar solliciteren

Wacht...Messi is 1.70m? 😳😱 ik dacht altijd dat hij nog korter was.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Hammarby IF

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Malmö FF5928
2.AIK5920
Voor de complete stand: Allsvenskan
SpelersPositieW
O. DovinKeeper
Mohanad JeahzeVerdediger
K. BjörklundVerdediger
B. EngdahlVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Hammarby IF.

0 fans
Middenvelder, 19 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 25 januari
Ousmane Dembélé is op de radar van Chelsea verschenen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren