KNVB erkent ‘misrekening’ met Oranje-staf van Frank de Boer

Woensdag, 24 november 2021 om 07:50Daniel Cabot Kerkdijk

De technische staf van Ronald Koeman bij het Nederlands elftal had niet de technische staf van opvolger Frank de Boer moeten worden, zo luidt de conclusie van Nico-Jan Hoogma, die volgend jaar als directeur topvoetbal bij de KNVB stopt. Hoogma, eindverantwoordelijk voor het Nederlands elftal, de Oranjevrouwen, Jong Oranje (mannen en vrouwen) en de Onder 19, vindt dat het verloop bij Oranje, met drie bondscoaches in drie jaar tijd, eerder onvermijdelijk dan te groot is.

“Van Koeman wisten we van zijn droom om ooit bij Barcelona aan de slag te gaan. Daar heeft Eric Gudde goed op geanticipeerd met een afkoopsom in zijn contract voor het geval FC Barcelona zou komen. Daarna koos ik voor De Boer en dat werd op het EK niet het succes waarop we hadden gerekend. In het hele proces voorafgaand aan zijn aanstelling, zit trouwens het dieptepunt in mijn functioneren als directeur topvoetbal”, erkent Hoogma woensdag in gesprek met De Telegraaf.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

“Ik heb een verkeerde analyse en daardoor een verkeerde inschatting gemaakt met het handhaven van de complete staf van Oranje na het vertrek van Koeman. Ik dacht, omdat de staf onder Koeman zo goed functioneerde, dat het vervangen van alleen de bondscoach genoeg was om de ingezette ontwikkeling bij Oranje door te zetten. Dat was een misrekening.”

Een belangrijke voorwaarde van de KNVB om de 'lijn Koeman' voort te kunnen zetten, was het behoud van de huidige staf, met assistenten Dwight Lodeweges en Maarten Stekelenburg en keeperstrainer Patrick Lodewijks. De Boer zag dat ook zitten en dacht bij gesprekken met Lodeweges terug aan zijn samenwerking met Hennie Spijkerman bij Ajax. "Ik kreeg energie van Spijkerman en bij Dwight krijg ik dezelfde energie terug", zei De Boer destijds.

Hoogma zette dat naar eigen zeggen, samen met Gudde, recht door Louis van Gaal als bondscoach aan te stellen en zijn wensen in te willigen. “Met kwalificatie voor het WK, het werd nog wel even spannend na die 2-2 in Montenegro, heeft Van Gaal het uitstekend gedaan. Ik vind het te gemakkelijk om te zeggen dat het met het aanwezige spelersmateriaal een simpele klus was. Dat maakt de buitenwacht er soms van. Louis is een fijn mens en prima trainer om mee samen te werken als directeur.”

Hoogma trad begin 2018 aan als directeur topvoetbal bij de KNVB, nadat hij elf jaar algemeen directeur bij Heracles Almelo was geweest. Het wordt de tweede keer in een jaar tijd dat er een topfunctie bij de KNVB ter beschikking komt. Vorig jaar stopte Gudde als directeur betaald voetbal; hij werd opgevolgd door Marianne van Leeuwen. Het is nog niet bekend wie Hoogma gaat vervangen. Van Leeuwen verwacht in februari een vacature officieel open te stellen.Gerelateerd

Meer sportnieuws

22 reacties (laatste reactie door bereta)

Fijn dat hij inziet dat.. oh, nee hij ziet nog niet in dat het aanstellen van FdB zelf de grootste fout was. Heb je dan een bord voor je harses.

24 november 2021 om 08:22

het waren de assistenten ...

24 november 2021 om 08:29

Het is allemaal lekker makkelijk roepen achteraf ook van Hoogma. Als De Ligt geen rood pakt win je waarschijnlijk die wedstrijd. Ondanks dat het slecht was was het ook niet zo dat die anderen beter waren. Daarna was je weer naar huis gevlogen had je een ander klimaat gehad en waren er heel veel spelers die waarschijnlijk wel een betere vorm hadden behaald. Dan was je per ongeluk in de halve finale terechtgekomen en had iedereen geroepen wat was het goed. Het lijntje is altijd heel dun, als Nederland op het wk waar ze 4-1 winnen van Spanje achterstonden met 2-0 en dus die wedstrijd hadden verloren had iedereen geroepen dat van gaal een slechte trainer was. Nu was en is hij een held.

24 november 2021 om 08:40

Je kon al meteen weten dat het niks zou worden met de boer. Kijk gerust maar die artikelen terug. 9/10 wisten al dat het helemaal niks zou worden. De boer was ook niet aangesteld op basis van resultaten maar op basis van vriendjespolitiek. Zijn laatste resultaten spraken voor zich namelijk. Het was echt slecht. Ook met 11 man bakte je er helemaal niks van tegen Tsjechië. Lekker makkelijk om dan te zeggen dat als die rode kaart er niet was we wel gewonnen hadden.

24 november 2021 om 08:42

Leuk al dat 'als, als, als'. De realiteit is gewoon anders. Was ik bij het begin in te bitcoin gestapt, dan was ik nou ook rijk geweest. En snap niet waarop jij baseert dat wij waarschijnlijk de wedstrijd wel hadden gewonnen als De Ligt geen rood had gepakt? Ook met 11 man was het toch gewoon een (saaie) 50/50 wedstrijd?

24 november 2021 om 08:47

Het is helemaal niet achteraf. Voordat het EK was begonnen had de boer al zoveel fouten gemaakt dat de verwachtingen nog lager waren dan in 2014 tegen Spanje. Op het EK kreeg je zoveel kansen tegen dat je alles had kunnen verliezen, zelfs tegen Macedonië. Dat het tegen Tsjechië fout ging, stond niemand van te kijken. Dat ligt ook zeker niet aan de rode kaart, het gevoel dat we gingen winnen werd al elke minuut minder vanaf de rust.

24 november 2021 om 08:47

@ducktaildoe Klopt en bij 50/50 kan het beide kanten op. Je hebt af en toe ook een beetje geluk nodig. Ik vond de boer ook niet goed maar om nu achteraf lekker stoer te roepen dat je het al wist allemaal is ook makkelijk. Want waarschijnlijk dacht jij voor de wedstrijd tegen Tsjechië ook we kunnen ondanks de boer de halve finale halen. Dat er een paar spelers verschrikkelijk slecht waren daar kun je als trainer ook niet altijd veel aan doen, ik noem een Wijnaldum en een de ligt. Ook jij had deze spelers opgesteld.

24 november 2021 om 08:49

Zoals ik al zei. Kijk gerust de reacties terug. Daar zie je iedereen al roepen dat het niks zou gaan worden. Dat is dus helemaal niet achteraf. De coach zet die spelers in het veld met nogal wat onduidelijkheden. Want de boer wou graag 2 week voor het EK er een heel nieuw systeem in stampen. Weet je nog?

24 november 2021 om 08:51

Ik dacht zeker dat de halve finale tot de mogelijkheden behoorde, maar tijdens de wedstrijd tegen Tsjechië dacht ik werkelijk geen enkele seconden van 'deze gaan wij waarschijnlijk winnen als het 11 tegen 11 blijft'. En natuurlijk heb je af en toe een beetje geluk nodig, maar bij De Boer was het vooral heel veel ongeluk na zijn Ajax periode. Is dat dan een pure toevalligheid, wat denk jij? En dat een paar spelers hartstikke slecht waren, dat is juist hetgeen waar een coach voor wordt ingehuurd, om daarmee te dealen. Hij moet het maximale uit een spelersgroep halen, en dat heeft die natuurlijk niet tijdens het EK, Nation League en kwalificatie gedaan. Alleen al Stekelenburg op goal zetten had zijn ontslag moeten betekenen.

24 november 2021 om 08:59

Kijk de wedstrijd nog maar een keer terug dan zie je gewoon dat het gelijk opgaat ondanks dat Nederland heel slecht speelt. Na die domme rode kaart is het klaar. En ja dat klopt een trainer moet spelers kunnen motiveren maar dat is vaak wanneer ze tegen mindere tegenstanders spelen of wanneer het een onbelangrijke wedstrijd is. Als de coach in een Wk knock-out wedstrijd een speler moet motiveren dan moet die speler stoppen met voetbal. Dat een speler bezwijkt onder de druk dat kan maar daar kun je als coach niet veel aan doen. Wat ik dus al zei jij had ook de ligt en Wijnaldum opgesteld.

24 november 2021 om 09:11

'dat je niet voor Ajax bent'. Gaan wij serieus op dit niveau verder? Fijne dag nog

24 november 2021 om 13:33

Als als als als ...
In wat voor wereld leef jij dan?

Frank de boer 1 van de slechtste trainer wat nederland ooit heb gehad...

24 november 2021 om 08:20

Goed Nederlands ook. Over slecht gesproken. En toch 4x kampioen geworden.

24 november 2021 om 08:42

Kampioen van de armoede is ook kampioen hè. Met die puntenaantallen van toen zou je nu niet verder komen dan plek 4.

24 november 2021 om 08:55

Het feit dat de Boer met Ajax vier maal achter elkaar kampioen is geworden verdient alleen maar lof. De trainer kwam in een tijd waarin er bij Ajax compleet chaos heerste. De strijd tussen Cruijff en de andere partij was gigantisch. Met rust en talent wist Frank Ajax te loodsen naar prijzen. PSV had destijds betere selecties. Het voetbal onder de Boer was niet altijd mooi, maar door Frank heeft Ajax ook financieel weer mogelijkheden gekregen. Frank de Boer verdient meer respect dan hij hier krijgt!

24 november 2021 om 09:00

Met die selectie van toen ook.

Alles was fout aan die keuze, de staf was denk ik nog het minste probleem.

Het is uiteindelijk de coach die besluit om Stekelenburg te laten keepen en met zijn voorhoede te kloten. Nog enigszins gemaskerd door een makkelijke groepsfase en thuisduels, maar heeft ons wel te snel de kop gekost tegen een ronduit slecht Tsjechie.

De misrekening was om de Boer aan te stellen. Niet om de staff te laten zitten terwijl de bondscoach daar zelf blij mee was.

Tja, lekker makkelijk van Hoogma om nu hier mee te komen. De lijn tussen succes en falen is extreem klein. Vorige week geleden werd het nog 2-2 in Montenegro. Van Gaal en ook Koeman hadden op hun tijd ook best een dosis geluk. Die had Frank de Boer niet. Ik vind het goedkoop om nu zo makkelijk te scoren. Dat het geen goed huwelijk is geworden met Frank lijkt me duidelijk, maar Hoogma kan nu beter zwijgen. Als de aanstelling van de Boer zo een grote fout zou zijn had hij ook meteen zelf moeten opstappen. Gek genoeg deed hij dat dus niet.

Eerlijk van hem. De KNVB is een slechte organisatie waar hij onderdeel van was/is. Die vrouw als directrice aanstellen is helemaal een giller...totaal incapabel...OMG...
Gudde was al waardeloos, deze vrouw is nog waardelozer. 🙄
Als de KNVB nu weer als opvolger van hem een andere 'nobody' kiest of nog erger, weer een vrouw, dan is het wanbeleid ik de KNVB pas echt compleet...😆

Zonder de onkunde, bureaucratie en het enorme nepotisme die bij de KNVB heerst, en altijd heeft geheerst, was Nederland 1x wereldkampioen geworden en lang niet zoveel tornooien misgelopen. Deze organisatie heeft het Nederlandse voetbal meerdere malen beroofd.

Men hoopt in dit land altijd op een goede bondscoach of een sterke lichting met spelers van de buitencategorie, maar waar we echt op moeten hopen is dat we een keer, met alle geluk, een competente team krijgen binnen de Knvb.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2225 fans
Selectie
SpelersPositieW
D. MalenAanvaller40
W. WeghorstAanvaller41
J. BijlowKeeper
T. KrulKeeper00
N. AkéVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

1230 fans
Coach, 51 jaar
SeizoenClub
2010- Ajax
Laatste voetbalnieuws

KNVB breekt met assistent van Ronald Koeman en Frank de Boer

Maarten Stekelenburg vertrekt bij de KNVB, zo laat de voetbalbond weten via de officiële kanalen. De 48 jarige oefenmeester was onder meer assistent-bondscoach van Ronald Koeman en Frank de Boer, maar...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 30 november
Manchester City is serieus van plan om Karim Benzema komende zomer los te weken bij Real Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren