AZ kondigt in statement strafrechtelijk onderzoek aan na ongeregeldheden

Dinsdag, 23 november 2021 om 15:50Jordi Tomasowa • Laatste update: 16:34

De politie start een strafrechtelijk onderzoek naar aanleiding van de ongeregeldheden rond de Eredivisie-wedstrijd tussen AZ en NEC (1-1) van afgelopen zaterdag, zo maakt de club uit Alkmaar bekend via een officieel statement. Tijdens het duel drong een groep supporters van de thuisploeg het AFAS Stadion binnen om vuurwerk af te steken en het veld te betreden. Volgens AZ, die het statement in gezamenlijkheid met de voetbalvierhoek publiceert, is 'een grens overschreden'.

De wedstrijd tussen AZ en NEC werd in de zeventiende minuut tijdelijk gestaakt. Volgens de Alkmaarse club vond er 'een georganiseerde actie plaats door 'supporters' die het stadion binnendrongen'. Er werd onder meer vuurwerk afgestoken, dat werd gericht op politiemensen en stewards. Ook braken de fans door de hekken en begaven ze zich op de rand van het speelveld, om niet veel later het stadion weer te verlaten. De politie start naar aanleiding van de ongeregeldheden een strafrechtelijk onderzoek, onder leiding van het OM.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

“Het gaat hier om vormen van geweld en intimidatie die niet getolereerd kunnen worden, zo vindt de vierhoek. De actie is door medewerkers van AZ in en om het stadion als intimiderend en bedreigend ervaren. Ook is er materiële schade aangericht”, zo valt te lezen in het statement. “Daarnaast heeft de vierhoek zorgen over het zeer gevaarlijke vuurwerk dat tijdens de actie is afgestoken. Het vuurwerk dat wordt gebruikt kan voor ernstig lichamelijk letsel zorgen. De vierhoek vraagt zich af of deze ’supporters’ zich wel realiseren hoe gevaarlijk dit soort vuurwerk is.”

Vanwege de huidige coronamaatregelen wordt er in heel Nederland momenteel zonder publiek gespeeld. Volgens de vierhoek kan dit echter nooit aanleiding zijn voor dit soort acties. “De leden van de vierhoek hebben besproken dat ze samen zullen optrekken tegen groeiend voetbalgeweld. Elk lid van de vierhoek neemt daarbij de benodigde maatregelen.” AZ-NEC was niet de enige wedstrijd waar afgelopen weekend supporters het stadion binnendrongen. Ook de wedstrijd tussen SC Cambuur en FC Utrecht (2-1) werd zondagavond geteisterd door ongeregeldheden, net als het duel tussen Heracles Almelo en Fortuna Sittard (3-1) zaterdag.Gerelateerd

Meer sportnieuws

12 reacties (laatste reactie door 4ever4ajax)

Lijkt me het enige juiste om te doen. Alles op alles zetten om deze idioten te pakken en te straffen. En dan kunnen ze als ze gepakt zijn lekker janken dat het echt niet te bedoeling was en dat ze geen strafblad hebben en blablabla. Hopelijk leren ze het dan een keer af.

Dit was echt hãƒâ©t voorbeeld van "grote bek achter het hek".

Beetje stoer en flink doen achter het hek, gaat dat hek eindelijk open, sta je vervolgens achter die reclameborden en durf je daar vervolgens niet overheen te stappen.
Je ziet ze staan denken van "ojee en nu? Dit was niet de bedoeling". Om vervolgens met de staart tussen de benen weer terug te gaan naar waar ze vandaan komen.

Staat er zo'n enkeling daar op het veld zo van "kom op jongens we zouden dit toch met z'n allen doen".

Stumperts.

Aanpakken die handel en alle kosten verhalen op degenen die op worden gepakt. Zijn het er 10 dan kosten gedeeld door 10, zijn het er 20 dan door 20, etc.
Laat ze elkaar maar aangeven.

23 november 2021 om 20:02

Inderdaad grappig, ga je rellen, loopt het allemaal zo sneu af.

Ik heb ooit eens bij België - Finland in het uitvak gezeten tussen de Finnen. Daar zaten er ook bij, die dachten even coole hooligans te zijn. Zonder aanleiding gingen ze als apen tekeer in de hekken. Liepen de stumperts verwondingen aan hun handen op. Als makke schapen gingen ze met de verpleegster mee.Volgende keer spelers naar binnen, hek achter ze dichtdoen, binnen opsluiten, 2 busjes sturen en éã©n voor éã©n inladen. Of een reclamebord voor de uitgang zetten want daar durven ze blijkbaar ook niet overheen... Wat een kansloze actie dit...

Als je dan hoort dat er bij Cambuur dit weekend veel jochies van rond de 14 stoer stonden te doen dan heb ik echt zoiets van is dit de toekomst van ons land? De domheid gaat overheersen de komende jaren. Geef nou eens een signaal af en ga nu eens echt straffen. En niet een taakstrafje van 14 uur of een weekje cel.

23 november 2021 om 17:28

Eens, vooral met dat de domheid gaat regeren. Weinig mensen (waaronder Mark en Hugo) hebben door HOEveel achterlijke, asociale mensen met 1 hersencel er zijn en dat dit alleen maar meer wordt. Normaal opvoeden en het meegeven van normen en waarden is steeds verder te zoeken. Kids worden voor de tv gezet en krijgen een telefoon of iPad in de hand. Sociale media en alle teringzooi in de wereld meekrijgen is dan ook niet raar en wordt steeds meer als normaal gezien. Ik ben normaal een optimist!, maar het is helaas de realiteit.

23 november 2021 om 20:06

Ik ben ook niet erg positief, maar het is niet allemaal slecht. Kinderen van 14 hebben altijd domme dingen gedaan. En de meesten groeien op tot normale volwassenen. En onderschat niet dat alles rond corona echt enorm inwerkt op de psyche van de mens. Als dat ooit voorbij is, zal een deel weer tot rust kunnen komen.

23 november 2021 om 17:30

Gelukkig is het land niet afhankelijk van een paar gekkies en is de meerderheid van de jonge kereltjes helemaal zo slecht niet. Gelukkig zijn deze vaak nog wat te kneden en veel zullen vast nog op het goede pad komen. Veel triester zijn volwassen kerels die dit doen.

Goed statement dat eigenlijk nu door alle clubs gezamenlijk naar buiten gebracht moet worden. Dus dat de ……. die dit in de aankomende weken ook van plan zij weten wat ze te wachten staat.

23 november 2021 om 16:59

Daar heb je helemaal gelijk in. Zou mooi zijn als alle clubs tezamen dit de kop indrukt en alle gestoorden voor de rechter krijgen. Gezamenlijk een mooie pot met geld bijeen doneren en de wappies opsporen.

Met software kun je zoveel doen, zelfs kan men door alleen de ogen te zien al een match krijgen mits je kop al bekend is bij justitie.

Gewoon ouders verantwoordelijk gaan stellen voor de schade die minderjarigen hebben aangebracht. Hoe kan het dat deze kinderen dit kunnen doen? Dat heeft heel veel (nee, niet alles) met opvoeding te maken. Mijn eigen kinderen zijn nog iets jonger, maar van familie en vrienden om ons heen met kinderen van 14 tot 18 zullen geen moment nadenken om dit soort criminele acties te ontplooien. Kinderen keihard straffen (bureau Halt e.d.) en ouders forse boetes opleggen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
13.AZ164
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
B. Martins IndiVerdediger120
Y. SugawaraVerdediger120
D. de WitMiddenvelder126
A. GuðmundssonMiddenvelder122
F. MidtsjøMiddenvelder120
T. ReijndersMiddenvelder122
Z. AboukhlalAanvaller122
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

In de wandelgangen

Vrijdag 26 november
Chelsea heeft Nicolás Tagliafico op het oog als vervanger van de langdurig geblesseerde Ben Chilwell. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren