Directeur topvoetbal Nico-Jan Hoogma vertrekt bij de KNVB

Dinsdag, 23 november 2021 om 09:04Chris Meijer • Laatste update: 09:40

Nico-Jan Hoogma heeft besloten om zijn contract bij de KNVB niet te verlengen. Het betekent dat de huidige directeur topvoetbal in juni 2022 vertrekt bij de voetbalbond. Hoogma was in die functie sinds medio 2018 eindverantwoordelijke voor het Nederlands elftal - en daarmee de aanstelling van Frank de Boer en Louis van Gaal - de Oranje Leeuwinnen, Jong Oranje mannen en vrouwen en Onder 19-mannen. Chris Woerts bracht Hoogma maandag in Veronica Inside in verband met de vacante positie van algemeen directeur bij FC Twente.

“Met de naderende afloop van je contract, ga je reflecteren”, licht Hoogma toe. “Als je doorgaat, dan begint een hele cyclus opnieuw. Er komen twee eindtoernooien (EK voor de vrouwen en WK voor de mannen) aan, en als Louis van Gaal na het WK klaar is, moet de nieuwe bondscoach er al staan. Dan heb je het over januari 2023. Als je die zelf aanstelt, dan wil je het liefst ook betrokken blijven bij het vervolg, en ga je dus eigenlijk weer een hele nieuwe cyclus aan. Dat vind ik te lang, heb ik voor mezelf besloten. Dus als mijn contract afloopt straks in juni 2022 is het een goed moment om te stoppen. Mijn opvolger kan dan ook met een schone lei beginnen.”

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

De 53-jarige Hoogma - voormalig verdediger van SC Cambuur, FC Twente, Hamburger SV en Heracles - was sinds 2018 werkzaam bij de KNVB, nadat hij eerder elf jaar algemeen en technisch directeur bij Heracles Almelo was geweest. "Sinds de komst Van Nico-Jan zijn er grote stappen gemaakt in de verdere ontwikkeling van het topsportklimaat bij de KNVB", zo reageert Jan-Dirk van der Zee namens de KNVB-directie op het vertrek van Hoogma.

"Als directeur topvoetbal is hij eindverantwoordelijk voor zowel het Nederlands elftal als de Oranje Leeuwinnen", vervolgt Van der Zee. "Door die synergie heeft hij stevig bijgedragen aan de verdere professionalisering van alle nationale teams, mannen en vrouwen, maar ook gezorgd dat de vrouwen een inhaalslag konden maken als het gaat om de begeleiding, faciliteiten en betalingen. Nico-Jan heeft de Campus helpen verder te ontwikkelen en dat de nationale teams 'terug' zijn in Zeist komt mede uit zijn koker."

Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal, vindt het jammer dat Hoogma bij de KNVB vertrekt. "We doen telkens weer mee op het allerhoogste podium, ook met de jeugdteams. Daar mag Nico-Jan trots op zijn. Ik vind het jammer dat hij niet met ons een nieuwe cyclus in gaat, maar respecteer uiteraard zijn beslissing. Gelukkig blijft hij er nog een tijd bij en kunnen we de komende periode samen met hem nadenken over zijn opvolging. We verwachten per februari de vacature officieel open te stellen."Gerelateerd

Meer sportnieuws

39 reacties (laatste reactie door wanny)

Die gaat dan vast naar Twente. Welkom Nico!

23 november 2021 om 09:09

Twente? Wil die wel gebruik maken van Heracles materiaal?

23 november 2021 om 09:23

Niet alleen gebruik maken ze zijn er zelfs blij mee, zie Pröpper..

23 november 2021 om 09:23

Heeft ook een verleden bij Twente.

23 november 2021 om 10:30

Denk dat ze in Almelo er meer moeite mee hebben als in Enschede

Die komt naar FCT. 1+1=2 lijkt me. Van der Kraan tot einde seizoen ad-intrtim.

Die gaat waarschijnlijk dus naar twente.

De A1 op richting t Oosten!

23 november 2021 om 10:06

Met de fiets langs de Hengelosestraat en bij Hengelo vervolgen over de oude grensweg. Hij woont nog altijd in Oldenzaal

23 november 2021 om 10:27

Ah kijk aan, haha. Makkelijke keuze dus

Ik hoop echt dat de KNVB dit keer wel kijkt naar een vakkundig iemand als opvolger en niet alleen kijkt dat het een vrouw moet zijn want Marianne van Leeuwen,de opvolgster van Gudde is echt te licht om directeur betaald voetbal te zijn

23 november 2021 om 09:40

Helemaal mee eens, ze werd ook te licht bevonden voor de voorzitter functie bij PEC Zwolle, die vonden El Hamdi van Ado nog een betere keuze. Dat zegt denk ik genoeg. Overigens denk ik dat Eenhoorn van AZ wel een goede keuze zou zijn al denk ik dat die na vertrek Koevermans alsnog weer in beeld is bij Feyenoord en zeker nu AZ het minder doet maar wel de stadion perikelen achter de rug zijn verwacht ik ook dat hij er voor open staat.

23 november 2021 om 09:49

Ik ben bang dat ze niet per we gaan voor de beste, maar het belang van inclusiviteit wordt denk ik vooropgesteld. Dat zal of een vrouw worden, of iemand met een migratie achtergrond, of beiden. Komen ze straks uit bij Sylvana Simons..

23 november 2021 om 11:34

Stel je voor: je bent ontzettend matig in je vak. Door aan de juiste mensen te hangen en met een mooie babbel ben je omhoog geklommen naar je huidige functie. -Hiermee beschrijf ik zo een beetje de hele KNVB top. Zou jij in hun schoenen iemand binnen halen die wel ontzettend bekwaam is in zijn/haar vak?

23 november 2021 om 12:25

@bereta - Zelfs als ze dat zouden willen, vraag ik me ten zeerste af of ze die kwalificaties wel hebben. Laten we wel zijn: Ze stelden Hoogma aan als directeur topvoetbal, terwijl hij enkel enigszins relevante ervaring bij Heracles had. Hij heeft daar natuurlijk goed werk afgeleverd, maar voor een dergelijke functie bij de KNVB mag je heel wat meer verwachten.

23 november 2021 om 13:05

@bartvan de Ve

"ik hoop echt dat de KNVB dit keer wel kijkt naar een vakkundig iemand"

Oprechte vraag, vond jij Hoogma niet vakkundig?

Ik heb mij te weinig in verdiept. Heb natuurlijk wel links en rechts wat mee gehad met issues met Henk ten Cate bijv. of het aanstellen van o.a Frank de Boer wat echt een flater was. Volgens mij ook eens een opmerking (over zijn zoon) beste om naar buitenland te gaan ipv denken aan Nl.

Verder weet ik eigenlijk te weinig van hem. Kan echt niet inschatten of hij zijn werk goed of fout gedaan heeft en of hij wel of niet vakkundig is.

Ben benieuwd wie de KNVB gaat aanstellen deze baan is toch wel iets anders dan technisch directeur binnen een club. Wellicht heeft Hans van Breukelen er wel weer trek in? Wordt ook ongetwijfeld een succes😀

23 november 2021 om 13:07

Miki1959

Ik weet hier te weinig af, maar zou misschien eens verfrissend zijn om een buitenlandse directeur te halen. Bijv uit Duitsland.
Waarom kunnen zij wel continue goede, jonge en frisse trainers opleiden die goed werk leveren en zitten wij vast met eenheidsworsten die het niet redden in het buitenland.

KNVB loopt te koop met world class opleiding voor trainers, maar praktijk laat wat anders zien.

Misschien wat voor Newcastle United?

23 november 2021 om 09:44

Die gaat waarschijnlijk naar Enschede.

23 november 2021 om 11:28

Enschede / Newcastle ... tomato / Tomato

Welkom thuus Nico. Straks mooi weer met de fiets naar je werk. Misschien wat voorbarig natuurlijk, maar Twente heeft net afscheid genomen van haar Directeur, dus het is wel erg toevallig. Van der Kraan als interim en dan Hoogma als meest ideale kandidaat.

Mooie woorden, maar het debacle met Frank de Boer en het gedonder met die nieuwe bondscoach van de dames zijn niet bepaald grote successen te noemen.

23 november 2021 om 10:04

De ontzettende opmars van de voetbalvrouwen en het behalen van eindelijk weer een EK en WK eindronde daarentegen wel. Hij heeft volop ervaring in bestuurlijke functies in het voetbal en ik denk dat we die in onze club (na Bruggenwith) goed kunnen gebruiken. Daarnaast: we zijn Twente en geen Ajax. Kunnen we meer verwachten?

23 november 2021 om 11:25

Succes EK vrouwen mag op conto van Breukelen nog, die heeft tenslotte Wiegman aangesteld voor dat toernooi.

23 november 2021 om 17:36

Het gaat niet om een enkel toernooi, maar het hele voetbalklimaat van vrouwenvoetbal. Niet voor niets onder meisjes de snelst groeiende sport.

26 november 2021 om 16:03

Dat was voor 2019 toch al het geval.

Laat maar mooi naar Enschede komen, ik ben altijd wel gevoelig voor mensen met een Twente-verleden bij de club.

23 november 2021 om 12:22

Dat is pas mooi als ze daadwerkelijk iets mee kunnen brengen. Laten we eerst maar eens afwachten hoe hij gaat functioneren als hij komt.

23 november 2021 om 12:26

Hij heeft in ieder geval wel erg nuttige ervaring opgedaan de laatste tijd. Lijkt me voor Twente heel prima als ie zou komen.

Ik moet zeggen dat dit wel een (op het oog) makkelijk rekensommetje is. Er gaan geruchten dat Van Der Kraan het seizoen nog afmaakt en er gingen geruchten dat FC Twente interesse had in Hoogma. Toch weet ik niet wat ik hiervan moet vinden. FC Twente is met alle respect toch even andere koek dan Heracles en z'n huidige functie bij de KNVB is totaal anders dan dat van algemeen directeur bij een voetbalclub. Ik vind het mooi als dit soort namen weer aan de club gebonden worden, maar ik wacht even met een mening tot ik hem daadwerkelijk zie functioneren. Aan de hand van z'n CV is dat moeilijk in te schatten.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2225 fans
Selectie
SpelersPositieW
D. MalenAanvaller40
W. WeghorstAanvaller41
J. BijlowKeeper
T. KrulKeeper00
N. AkéVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Dinsdag 30 november
Chelsea heeft besloten om een officieel bod op Matthijs de Ligt uit te brengen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren