Lionel Messi spreekt zich uit over ontslag van Ronald Koeman bij Barcelona

Dinsdag, 23 november 2021 om 08:30Chris Meijer

Lionel Messi heeft zich in een interview met Marca uitgesproken over het ontslag van Ronald Koeman als trainer van Barcelona. De Argentijnse aanvaller, die de Catalanen afgelopen zomer verliet voor Paris Saint-Germain, stelt dat trainers ‘altijd oneerlijk behandeld worden’. Messi benadrukt dat Koeman in moeilijke tijden goed werk heeft geleverd bij Barcelona.

“Coaches worden altijd oneerlijk behandeld. Het was oneerlijk voor Koeman, oneerlijk voor Ernesto Valverde”, wijst Messi op de in januari 2020 ontslagen Valverde. “Als de resultaten tegenvallen, is het makkelijkst om een trainer daarop af te rekenen. Koeman kwam binnen in een moeilijke periode voor de club, waarin veel belangrijke spelers vertrokken. Hij heeft toch veel jonge spelers kunnen inpassen. Dan is het makkelijk om het de coach kwalijk te nemen dat de resultaten tegenvallen. Trainers weten dat, want dat hoort er nu eenmaal bij.”

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Koeman is in Barcelona opgevolgd door Xavi, met wie Messi lange tijd samenspeelde. “Xavi is een trainer die veel weet, hij kent Barcelona door en door. Hij is een belangrijk persoon voor de jonge mensen en kan Barcelona doen groeien, daar twijfel ik niet over”, stelt Messi. “Ik praat veel met Xavi. We zijn vrienden en hebben contact gehouden sinds zijn vertrek bij Barcelona. Ik weet niet wat ik naar hem heb gestuurd toen hij werd aangesteld bij Barcelona, ik denk dat ik hem heb gefeliciteerd en succes heb gewenst.”

“Ik wil het beste voor Barcelona, want ik ben nog steeds een fan. En ik heb collega’s en vrienden in het team, ik wil dat zij het goed doen. Het klopt dat Barcelona in LaLiga al een behoorlijke achterstand heeft, maar ik twijfel er niet over dat ze uiteindelijk weer aan de top komen”, geeft Messi te kennen. De terugkeer van zijn voormalig ploeggenoot Dani Alves bij Barcelona heeft de aanvaller van PSG verrast, zo erkent hij.

“Ik denk dat hij een goede aanwinst kan zijn. Hij gaat de jonge spelers zowel in de wedstrijden als op de trainingen helpen groeien, omdat hij een winnaar is”, zegt Messi over Alves. President Joan Laporta beloofde bij de presentatie van Alves dat Andrés Iniesta en Messi ook op een dag zouden terugkeren naar Barcelona. “Als speler? Ik heb altijd gezegd dat ik zou terugkeren bij Barcelona, om de club op wat voor manier dan ook te helpen. Als ik de club kan helpen, zou ik het geweldig vinden ooit terug te keren.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

46 reacties (laatste reactie door peter isaias)

Natuurlijk zegt hij dat Koeman goed werk heeft geleverd, maar wij weten allemaal dat hij het echt heel slecht heeft gedaan. Tactisch waardeloos, nooit een grote wedstrijd winnen, jonge jongens aanwijzen na een nederlaag maar nooit de ouderen aankijken etc etc. Maar wat mij denk ik het meest heeft geïrriteerd zijn de documentaires. Lekker alle privé dingen die met Laporta besproken zijn in een docu gooien maar hier in Nederland is Laporta de zwarte schaap. Vind het eigenlijk schandalig dat de club niks heeft gedaan tegen de docu’s.

23 november 2021 om 08:44

Naja besef wel dat Koeman toch iets bij Messi heeft geraakt waardoor Messi toch wilde blijven na dat seizoen onder Koeman.

23 november 2021 om 08:47

Wat maakt dat nou uit? Messi was ook heel gelukkig met Valverde moest hij dan ook blijven?

23 november 2021 om 09:03

Hij wou niet onder Koeman blijven. Hij bleef omdat de voorzitter wegging en Laporte een goede band met Messi heeft. Daarbij heeft Koeman zelf Suarez enzo weggestuurd via een telefoontje en Messi zal dit niet vergeten hoor. Hij reageert nu gwn professioneel zoals een atleet dat meestal doet.

23 november 2021 om 09:07

Koeman iets geraakt bij Messi? Omdat Messi bij de club van z'n leven wou blijven? Dat Messi bij Barca wilde blijven heeft te maken met liefde voor de club waar hij een kind van is, toch echt niet met Koeman, ...die "iets zou hebben geraakt in Messi" man man man. Messi wou weg vanwege de voorzitter en aan het einde van Koemans seizoen was die voorzitter opgerot dus zijn verlangen en oorzaak om te vertrekken was vertrokken

23 november 2021 om 09:17

Alsof Koeman de keuze had gemaakt om Suarez weg te doen. Hij was alleen degene die de boodschap doorgaf. Orders van hogerop, dat weet Messi ook wel.

23 november 2021 om 09:18''dat Messi bij Barca wilde blijven heeft te maken met liefde voor de club waar hij een kind van is'' Je weet dat hij het seizoen ervoor een transferverzoek had ingediend he? Tuurlijk het kan ook liggen aan Laporta maar dat Messi niet weg wilde is onzin en hij begon dat seizoen onder Koeman ook super ongemotiveerd en had er geen zin in.

23 november 2021 om 19:42

Wat ben jij een Dom zeg BARCA was al lang kapot verkloot gemaakte door het bestuur door de grootste mislukkeling laporta. Wat is dat erg nuteloos kansloos persoon. Maar jij kan dus wel een zinkend schip redden. Echt dom van je is te lezen dat hij totaal geen verstand hebt van voetbal

23 november 2021 om 09:00

Ik vind het wel grappig dat jij het dan beter schijnt te weten dan Messi zelf.

23 november 2021 om 09:06

@Sta plaats
Ik vind het wel grappig dat jij denkt dat Messi zijn vorige trainer even zwart gaat maken in de media terwijl hij dat nooit eerder heeft gedaan.

23 november 2021 om 09:26

@isuahshsh Misschien vindt Messi al zijn trainers top en houdt ie een goede band mee? Waarom zou hij dan iemand moeten zwart maken. Het is altijd mooi dat wanneer een voetballer ''ja'' zegt dat wij hier met z'n alle roepen dat hij vast ''nee'' bedoelt.

23 november 2021 om 10:21

Terwijl wanneer een voetballer over Koeman roept dat hij hem niet leuk vond, iedereen "zie je nou wel!!!!" schreeuwt.

Eigenlijk komt het erop neer dat we negatieve verhalen klakkeloos moeten geloven, terwijl positieve verhalen alleen maar verteld worden uit collegialiteit. Is dat even een leuke manier van je gelijk halen.

23 november 2021 om 10:40

@AjaxxxLove je slaat de spijker op de kop. Ik ben benieuwd hoe dat afloopt met grote verlosser Xavi als het onder hen straks niet beter mocht gaan

23 november 2021 om 09:02

Koeman stapte in bij een Barcelona in puin. Van de twaalfde plek loodste hij Barca bijna naar de titel. Het verbaast me nog steeds hoe een gelijkmaker van Granada Barca in de laatste drie wedstrijden opeens liet ineenstorten. Zijn 5-3-2 was de oplossing voor drie grote problemen: (1) het verminderde loopvermogen van Messi, maar ook Busquets (2) de kwetsbaarheid van Barca defensief en (3) het verminderde loopvermogen/gebrek aan defensieve kwaliteit bij de backs. Koeman implementeerde niet de meest sexy speelwijze, maar liet Messi excelleren, jeugd doorstromen en wist met noodverband een hele tijd de deuren gesloten te houden. Barca zette daarbij in de 5-3-2 ook nog eens hoog druk. Na de ineenstorting tegen Granada bleek al dat het defensief nog steeds niet geweldig was en met het vertrek van Messi raakte Koeman zijn talisman kwijt en daarna was het klaar.

23 november 2021 om 09:10

"Van de twaalfde plek loodste hij Barca bijna naar de titel. " Correctie: Onder Koeman viel Barca naar de 12e plek omdat Messi uit vorm was en toen Messi weer in vorm kwam loodste Messi Barcelona eigenhandig van de 12e plek naar bijna naar de titel met 40+ goals assists. Dat is volledig de verdienste van Messi. Niet van iemand langs de zijlijn. Dat heeft Koeman, hulde daarvoor, zelf toegeven in een interview. Messi. Altijd Messi. Alleen Messi.

23 november 2021 om 09:14

Wie kreeg Messi aan het voetballen? Koeman. Hoe kreeg hij Messi aan het voetballen? Messi toch motiveren en een vrije rol voor hem faciliteren zonder dit ten koste laten te gaan van het team. Messi verdedigt niet mee en in een team dat wilt drukzetten en verder al niet zo dynamisch is kan dat dodelijk zijn. Door een 5-3-2 te implementeren werd Messi defensief ontlast, hij moest alleen de passlijn afschermen van de back terug naar de centrale verdediger. De backs zetten enorm hoog druk en konden dat doen door een extra noodverbandje achterin (de derde centrale verdediger). Dit werkte prima, tot die drie achterin uiteindelijk toch klunzige fouten maakte. Met Messi was je offensief al beperkt in een systeem met twee pure aanvallers, maar zonder hem had het hele systeem vervolgens geen zin.

23 november 2021 om 09:30

Knap geromantiseerd verhaal over Koeman bij Barcelona... Je doet het lijken alsof hij een zieltogend Barcelona eigenhandig terug naar de top heeft gebracht.

In realiteit was zijn start bij de club simpelweg dramatisch te noemen tot wanneer het kleine genie Messi er weer zin in kreeg. Dat je dat op conto van Koeman schrijft vind ik haast hallucinant en daarmee doe je niet alleen Messi tekort maar tevens elke andere coach onder wie Messi gespeeld heeft. Want mocht het je ontgaan zijn, ook onder al zijn andere coaches heeft Messi briljant gespeeld.

Je hebt echter wel een punt dat Koeman verschillende jeugdspelers ingepast heeft. Alleen kan je je de vraag stellen of dat omwille van zijn visie was of omwille van de financiele problemen bij Barcelona?

Voorts heeft Koeman in zijn eerste seizoen wel gewoon naar behoren gepresteerd, volgens mij. Hij heeft Barcelona op een realistische wijze laten voetballen, net zoals Valverde dat ook deed. Maar daarmee maak je je niet populair in Barcelona (dat weet Valverde ook) en moet je eigenlijk veel prijzen winnen 'ter compensatie'.

DIt seizoen was natuurlijk van a tot z dramatisch maar daar had ook Koeman een hand in. Van dubieuze transfers a la L. de Jong tot het openlijk afvallen van spelers. Maar of het nu onder Xavi allemaal zoveel beter gaat worden, dat betwijfel ik. Van een boerenpaard maak je nu eenmaal geen racepaard.

23 november 2021 om 09:32

Messi kreeg zichzelf weer aan het voetballen, zet je chauvinistische bril af. Messi heeft al tig jaar een vrij rol bij Barca, Koeman was letterlijk een passant in zijn ogen, Messi zelf bepaalde wat voor rol hij had, ook onder Setien had Messi een vrij rol, dus echt onzin wat je nu beweert om oNzE Koeman credits proberen te geven voor de beste aanvaller aller tijden die weer z'n vorm herpakte. Messi was uit voor de de afgeketste transfer, nadat hij dit verwerkt had herpakte HIJ weer z'n eigen vorm. Heeft niks te maken met een rol, aangezien hij die vrij rol al tig jaar speelde. Messi kreeg zichzelf weer in vorm door de knop om te zetten. Tevens, Messi speelde het slechtste seizoen sinds z'n doorbraak.... onder Koeman. Kijk de cijfers maar na. Draai het om: Koeman komt als coach en Messi is opeens hopeloos uit vorm, niet Koemans schuld....maar wanneer hij zich herpakt na 2 maanden is het opeens wél Koemans verdienste?🙃

23 november 2021 om 09:36

Daar zijn alle chauvinistische Nederlanders weer. Accepteer gewoon dat hij het ontiegelijk slecht heeft gedaan. Iedereen in het buitenland vindt dat Koeman allang al ontslagen moest worden behalve hier in Nederland toevallig.

23 november 2021 om 09:58

Ik heb nooit gezegd dat Koeman niet ontslagen moet worden. Ik weiger alleen mee te werken aan het eenzijdige geluid dat Koeman bizar dramatisch is 1.5 jaar lang. Hij heeft goede dingen gedaan en goeie periodes gehad.

23 november 2021 om 10:32

@Is Uashsh, jij bent ook niet echt van het argumenteren he? -Wij weten allemaal dat-Accepteer gewoon dat-Iedereen weet toch Puntje bij paaltje geeft Messi hier gewoon zijn mening, die helaas niet in jouw Koeman-triade past.

23 november 2021 om 19:44

Wat een gelul

23 november 2021 om 09:14

Dat Koeman fouten heeft gemaakt prima. Maar Laporta was pas laf die had hem gelijk in de zomer moeten ontslaan inplaars van laten bungelen. Want het was allang duidelijk dat hij Koeman niet moest. Maar zoals jij zegt is wel heel kort door de bocht. De hele aanval was vertrokken en er was zo goed als geen geld voor fatsoenlijke aankopen. En nu gaan we zien wat Xavi gast presteren, zaterdag gewonnen en de 1e helft was aardig maar ook bij hem storte Barcelona in de 2e helft in en mogen we blij zijn met 3 punten.

23 november 2021 om 09:24

Laporta heeft natuurlijk ook wel het 1 en ander aan zichzelf te danken. Wat dacht je van het bericht in mei dat Koeman in het ziekenhuis zou liggen? Ten eerste was het een leugen, en ten tweede als het zo was, dan was dat natuurlijk ook privé. Direct na de aanstelling van Laporta wilde hij eigenlijk al van Koeman af en een 'eigen' trainer voor de groep neerzetten.

Xavi krijgt in het begin met dezelfde problemen als Koeman te maken. alhoewel de laatste wel al een aantal jonkies heeft laten debuteren. Dus we zullen het zien of het daadwerkelijk aan de trainer ligt. Ik ben geen pessimist, want Barca kom er echt wel bovenop alleen denk ik dat daar tijd/geduld voor nodig is en dat is iets waar sommigen slecht mee om kunnen gaan.

23 november 2021 om 10:12

Koeman heeft het over het algemeen juist uitstekend gedaan. Toen hij kwam werd hij geconfronteerd met een halve werkweigering van Messi en is er toch in geslaagd hem weer gemotiveerd te krijgen, allerlei jongere spelers in te passen, dure aankopen als Dembele weer te laten renderen, de beker te winnen en tot drie rondes voor het einde mee te doen voor het kampioenschap. En dat met een vrijwel faillliete boedel en ondanks blessures van sleutelspelers. Hij zal zeker fouten hebben gemaakt maar het is gewoon onzin dat hij het slecht zou hebben gedaan.

23 november 2021 om 12:37

En nu zit Xavi er en wordt je weggespeeld door Espanyol en win je door een onterechte penalty. Doe nou niet of alles aan de trainer ligt..

23 november 2021 om 19:40

Wat ben jij een Dom zeg BARCA was al lang kapot verkloot gemaakte door het bestuur door de grootste mislukkeling laporta. Wat is dat erg nuteloos kansloos persoon. Maar jij kan dus wel een zinkend schip redden. Echt dom van je is te lezen dat hij totaal geen verstand hebt van voetbal

Heel netjes van Messi, maar de door Koeman gehanteerde speelstijl werd hem als coach fataal. Met vijf achterin spelen was publieke zelfmoord. Als je dan zoiets doet moet je wel kampioen worden, want je gooit echt de hele clubcultuur overhoop. De 4-4-2 van Valverde was al moeilijk te verdragen, maar hij werd ten minste nog kampioen (al was dat echt dankzij een Messi en een ter Stegen in een wereldniveau). Ik begrijp natuurlijk dat de defensie momenteel zwaar ondermaats is, maar ik denk niet dat met vijf achterin de oplossing is/ was. De spelers zijn dat helemaal niet gewend en de defensie was alsnog niet op orde gezien de tegengoals tegen op papier mindere ploegen.

Top reactie van Messi. Geen eieren spugen, terwijl hij misschien ook wel zal vinden dat Koeman het niet heel goed heeft gedaan. Het is simpelweg niet nodig om achteraf nog een trap na te geven aangezien Koeman ongetwijfeld naar eer en geweten z’n uiterste best heeft gedaan.

23 november 2021 om 09:37

Messi heeft dat volgens mij nog nooit gedaan. Ook bij Valverde vond Messi het oprecht jammer(en onterecht) dat die ontslaan werd. Ik denk dat de meeste spelers zelf ook wel beseffen dat ze mede verantwoordelijk zijn voor het ontslag van een trainer.

Koeman heeft uitstekend puin geruimd, in een roerige tijd heeft hij enkele spelers weggedaan, doorgeselecteerd en talent na talent de kans gegeven. Zijn visie was echter gebaseerd op het laten floreren van Messi (daarom vijf verdedigers, zodat hij geen verdedigende taken meer had) en het beperken van de tegengoals. Als je dan zelfs met vijf verdedigers kwetsbaar oogt en Messi weg gaat, blijft er niks meer over. Xavi moet nu de man met visie zijn die Barca verder brengt. Duidelijk is echter dat er wat mannen moeten bijkomen om de kinderen verder te helpen. Xavi moet de top-4 kunnen halen, maar serieus meedingen naar de titel en de Champions League...? I donf think so.

23 november 2021 om 09:00

Eerlijk gezegd denk ik dat zelfs de top 4 halen al een uitdaging op zich gaat zijn.

Spelers als Busquets, Piqué, en Alba worden er niet jonger op, dan heb je een grote middengroep met veel spelers die eigenlijk niet goed genoeg zijn voor het niveau dat Barcelona nastreeft en die de komende jaren wel geloosd zullen worden, en dan breken er nu uit nood geboren een aantal talenten door die absoluut het potentieel hebben om uit te groeien tot wereldsterren, maar die de komende jaren nog veel te leren hebben en naar alle waarschijnlijkheid inconsistent zullen presteren.

Daarom denk ik dat Barcelona de komende jaren zal eindigen rond plek 5-7. Real Madrid en Atletico Madrid liggen te ver voor, Sevilla doet het eigenlijk bijna altijd wel goed, en dan is er altijd wel een club die een paar seizoenen boven zichzelf uitstijgt (Valencia in een iets verder verleden, Villarreal, nu is het Real Sociedad terwijl Real Betis het ook niet onaardig doet).

23 november 2021 om 09:06

Ik vind dat wel makkelijk. In potentie kan je de volgende opstelling maken: Ter Stegen, Dani Alves, Pique, Eric Garcia, Jordi Alba, Busquets, De Jong, Pedri, Dembele, Depay en Ansu Fati. Met een dergelijke opstelling heb je een selectie die minder is dan Real, minder volwassen is dan Atletico maar toch wel beter is dan clubs als Sevilla, Sociedad en Villareal. Natuurlijk hebben spelers als Dembele en Fati vaak blessures, maar met Gavi, Coutinho en Braithwaite heb je ook alweer niet zo slechte vervangers (als laatstgenoemde weer fit wordt).

23 november 2021 om 12:03

Koeman is er niet meer bij dus plek 5-7 lijkt mij niet helemaal reeel. De grote vraag is wel of met de nieuwe medische staf de blessurelast wat gaat teruglopen, want die is wel echt bizar geweest de laatste tijd. Nu Aguero er definitief niet meer bij is zou het goed zijn een echte topspits aan te trekken en middelmaat als de Jong, Braithwaite en Depay te laten vertrekken. Zlatan?

23 november 2021 om 10:20

Niemand verwacht dat Barcelona de titel of the Champions League wint, maar top 4 is met deze selectie toch wel het minste, elke trainer die dat niet lukt gaat de laan uit vliegen. En dat is niet iets speciaal voor Barcelona, dat gaat 100 procent zeker ook gebeuren als bv Inter, Lyon, Feyenoord of Dortmund in hun land de top 4 misloopt.

Mooie dat messi lovende woorden voor koeman over heeft. En hem geen mes of na trap geeft, zoals de rest van het team Barcelona, netjes gezegt messi.

Wat een gezever allemaal.

Als Messi ballen had voetbalde hij minstens 2 jaar gratis , als je zo'n groot hart voor club , Catalonië en vrienden van de club hebt , janken bij vertrek en 2 dagen later juichen bij aankomst Parijs , hypocriet heet dat .
Daarnaast Koeman heeft het echt goed gedaan met de beperkte middelen en een president die hem direct kwijt wilde en de media daar voor gebruikt heeft .

23 november 2021 om 11:11

Nee, dat noemt men volwassen zijn. Het leven gaat door. Tranen laten bij de club waarbij je jaren gespeeld hebt betekent niet dat je niet blij kan zijn bij aankomst in Parijs. Wat moet hij dan doen? Binnenkomen met knalrode ogen van het huilen?

Dat hij gratis had kunnen spelen ben ik met je eens, absoluut.

23 november 2021 om 11:27

Dat kon hij volgens mij dus niet.

In Spanje bestaat er een wet dat de inkomsten van je nieuwe arbeidsovereenkomst minstens 50% moet zijn van je voorgaande. Dus een contract zonder inkomsten was niet wettelijk.

Dan blijft over: gratis spelen zonder contract. Ik ken de in & out's niet maar volgens mij kon Messi dan niet ingeschreven worden in La Liga en was hij had op geen enkele manier sociale bescherming. Er dat is ervanuitgaande dat je uberhaupt mag werken voor een werkgever (FC Barcelona), zonder een geldige arbeidsovereenkomst (contract).

Dus ja, leuk dat hij gratis had moeten spelen maar het moet natuurlijk ook wettelijk mogelijk zijn. En volgens mij was het dat niet. Wat had hij dan moeten doen? Stoppen met voetballen?

23 november 2021 om 11:33

Wat moeten we toch doen om deze mensen uit te leggen dat La Liga, zelfs voor 1 euro spelen blokkeerde??? Er was geen optie, het is niet aangeboden, het is geblocked, het was onmogelijk. Ik persoonlijk geloof dat verhaal niet, en ben er van overtuigd dat Messi van de club is getrapt, maar dat La Liga het blokkeerde afgelopen zomer is wel gewoon meerdere keren gezegd.

Niet zo netjes richting psg dat Messi maandelijks met een krant over terugkeren bij barca praat

23 november 2021 om 13:36

PSG heeft niks te willen joh, Messi is groter dan die hele historieloze club. Argentinië heeft ook al voorrangMessi spreekt zich wel gewoon altijd uit in z'n interviews en doet niet zo aan media training. Elke keer als ik een interview hoor, zegt hij precies hoe hij erover denkt en meestal is het realistisch, en niet een oppervlakkig verhaal. Opzich wel opvallend, als je zag hoe verlegen hij vroeger was.

Kijk niet alleen naar Koeman. Het bestuur dat zijn de aller grootste domme laffe egoïstisch mislukkelingen laporta heeft heel Barca samen met het bestuur baca vernietig verkloot kapot gemaakt. Een Koeman moest een zinkend schip redden. En dat is niet gelukt best logisch ook. Een zinkend schip is zelder te redden. KORTOM BARCALONA zit nooit meer een wereldtop club worden let maar op al zet je de allerbeste coach ervoor.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4943 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
H. LarssonAanvaller
M. DepayAanvaller148
GaviMiddenvelder120
Riqui PuigMiddenvelder70
L. de JongAanvaller61
M. ter StegenKeeper120
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

3774 fans
Aanvaller, 34 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Paris Saint-Germain 7 1 0 0
2020/2021 Barcelona 35 30 4 0
2019/2020 Barcelona 33 25 4 0
2018/2019 Barcelona 34 36 3 0
2017/2018 Barcelona 36 34 3 0
Laatste voetbalnieuws

Neymar huilend van het veld gedragen bij late zege PSG

Paris Saint-Germain heeft zondagmiddag ternauwernood puntenverlies weten te voorkomen in de Ligue 1. Lange tijd leek het duel met Saint-Étienne uit te draaien op een gelijkspel, tot Ángel Di María en...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 26 november
Chelsea heeft Nicolás Tagliafico op het oog als vervanger van de langdurig geblesseerde Ben Chilwell. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren