Van Gangelen: ‘Jij vond hem zó breed geworden dat hij snelheid inlevert, Hans?’

Woensdag, 17 november 2021 om 08:17Mart van Mourik • Laatste update: 08:16

Hans Kraay jr. heeft dinsdag het optreden van het centrum van de verdediging van Oranje met een voldoende beoordeeld. De analist genoot erg van de crosspasses van Virgil van Dijk in het WK-kwalificatieduel tussen Oranje en Noorwegen, terwijl hij zag dat Matthijs de Ligt ‘op safe’ speelde. Laatstgenoemde zou volgens de analist mogelijk ‘te breed’ zijn geworden.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

40 reacties (laatste reactie door massive)

Slungel roept weer iets om de aandacht te krijgen. Dat ESPN die presentatoren maar blijft behouden. Stuk voor stuk verdrietig. Analisten en verslaggevers zijn redelijk te doen.

17 november 2021 om 01:04

Het algehele niveau is gewoon bagger. Een Jan Van Halst bij Ziggo of Pierre van Hooijdonk bij de NOS zijn geen haar beter. De goede analisten zijn op 1 hand te tellen. De rest zit er maar bij voor de salaris en gezelligheid en lacht de ballen uit de broek zodra het salaris overgemaakt word.

17 november 2021 om 02:35

Van halst is net als Mulder weinig bij ziggy. Maar wel inhoudsgebasseerd en niet allemaal loze hersenspinsels de wereld in helpen.

17 november 2021 om 03:19

God hou alsjeblieft op met mulder. Als ik er 1 niet kan uitstaan. Die man zegt elke x letterlijk niks en verpakt dan in een dom verhaaltje.

17 november 2021 om 04:04

Van Halst prima annalist. Beetje saai maar wat hij zegt makes sense.

17 november 2021 om 08:44

Nooit een probleem gehad met Jan eerlijk gezegd.

17 november 2021 om 13:42

Ik vind ook dat Jan van Halst juist zijn bevindingen prima onderbouwd met analyses etc.

17 november 2021 om 08:43

Ze weten ook niet waar ze het moeten zoeken he. Bang voor een beetje euforie.

17 november 2021 om 10:44

Ik bedoel meer dat t gaat om voetbal. Deze dorpsgek roept alles op camera n gooit Jan alleman voor debus. Maakt iedereen belachelijk. Altijd dat popi jopi gedoe. Een keer melig zijn is prima. Maar hij doet het erom om leuk gevonden te worden. Respectloze hond is t. Maar wel spelers vragen voor shirtjes voor de kinderen gaat in de wandelgangen rond. Doe je werk of rot op.

De Ligt moest naar het buitenland om volwassen te worden en meer fysiek en spier massa bouwen... en nu is hij weer te breed, man De Ligt was niet weergaloos maar wel heerlijk foutloos en we hebben niks weg gegeven. Waarom zeiken altijd. Italie en Portugal halen het misschien niet, maar wij moeten weer blijven zeuren.

17 november 2021 om 06:50

Met zijn fysiek was toch nooit wat mis hier?

17 november 2021 om 07:10

Als er iemand niet naar het buitenland hoefde om fysiek nog sterker te worden was het De Ligt wel. Bij Ajax moest zijn broek al groter gemaakt worden omdat hij van die flinke benen heeft. Dus wat je zegt klopt niet helemaal. Denk dat je eerder bedoeld dat hij moest leren om zijn fysiek nog beter te kunnen gebruiken?

17 november 2021 om 08:06

Niemand heeft gezegd dat De Ligt naar het buitenland moest om fysieker te worden. Dat hij dat al had was wel duidelijk. De Ligt speelt gewoon niet zo fabuleus als hij bij Ajax deed. Nog steeds prima hoor, daar niet van

17 november 2021 om 10:22

De grap was toch juist dat het eerste wat hij van juve te horen kreeg was dat hij moet afvallen en slanker gespierd moest worden om wendbaarder te zijn, bonucci en chielieni hebben ook zo een slanker gespierd lichaam? Hoe komt iedereen er opeens op dat hij zo veel groter is geworden, echt onzin.. Hij zal inderdaad veel minder sprints trekken bij juventus omdat ze daar veel dichter op het goal spelen. Ook is het benoemen van zn inspeelpases en dan zeggen dat hij voorheen inspeelde echt onzin, dit was iets waar ik me juist aan irriteerde bij de ligt, dat hij een trage handelingsnelheid had aan de bal en veel pasjes zijwaarts gaf omdat hij te langzaam deedt. Een goede lange bal had hij wel altijd. Voor de rest maakt de vrij of de ligt voor mij niet heel erg uit, doe mij maar degene die het minst achteruit loopt want daaar zijn ze beide wisselvallig in.

17 november 2021 om 12:20

De Ligt doet het prima, en De Vrij ook for that matter. Ik zou weleens zonder Van Dijk willen spelen, dat is soms zo'n halveneen. Maar goed, wordt toch 5-3-2, wat misschien ook wel het beste is als je naar onze buitenspelers kijkt.

17 november 2021 om 13:20

Yep ik zou ook de de LIgt en de Vrij eens in het centrum willen zien. Lijkt mij een sneller reageerde verdediging, dan met van Dijk, ( is nog niet op zijn oude niveau).

17 november 2021 om 23:10

Ik kan het mis hebben, hebben we afgelopen EK niet zonder van Dijk gespeeld? Ik meende dat dat geen succes was. Een stuurloos zooitje achterin. De Vrij is een volger, goede verdediger, maar neemt geen voortouw. De Ligt is daarvoor veel te jong. De andere 2 achterin (voornamelijk Blind en Dumfries) zijn ook absoluut geen leiders types. Maw we hebben big Virg achterin volgens mij wel bodig om de poppetjes neer te zetten...

Het meest grappige is wel dat de Ligt net zoveel en misschien wel meer crossballen heeft gegeven.

17 november 2021 om 09:06

Haha precies dit!

Heb het even opgezocht:

De Ligt 19 lange ballen, waarvan er 10 aankwamen. (52%)
Van Dijk 11 lange ballen, waarvan er 8 aankwamen. (72%)

Dus qua precisie is van Dijk wat beter maar de Ligt is meer in het spel betrokken ook als je naar aantal passes kijkt (91 de Ligt vs 72 van Dijk).

17 november 2021 om 09:13

En ik kan zo 2 ballen van De Ligt voor de geest halen, dat het niet eens als crossbal op papier mag, maar dat het gewoon opruimen was.
Niet te veel pielen achterin, bij twijfel gewoon een paar linies overslaan. Tja dan weet je dat ie niet aan gaat komen, maar dan is de 2e bal belangrijk.

Maar v Dijk heeft idd een mooie cross pass

17 november 2021 om 09:22

Tjah dat is met stats altijd lastig natuurlijk. Zelfde met schot op goal of een voorzet... Een slechte voorzet kan richting goal gaan en is op papier dan een schot op goal..

Ik heb enkel de wedstrijd stats opgezocht, daar kunnen diverse conclusies aan verbonden worden.

Je ziet wel dat de Ligt vaker de bal heeft gehad.
Dit kan bewust zijn door hem vrij de laten of bewust van Noorwegen door meer druk op Virgil te zetten (al zette Noorwegen iet echt mega druk ofzo).

17 november 2021 om 10:11

Staat er bij deze statistieken ook genoemd hoeveel kansen de Ligt/v Dijk gehad hebben om vooruit te spelen/crosspass te geven en hoe vaak ze dat daadwerkelijk gedaan hebben?
Of hoeveel tikkies breed ze gespeeld hebben?

er zijn zo legio voorbeelden te noemen. Beetje selectief percentages noemen zegt verder niet zoveel toch?

17 november 2021 om 10:37

@grasnaaier:

Ik noem selectief de percentages waar het in dit topic om gaat.
Ja je kunt ziet hoeveel ballen er breed gespeeld zijn en hoeveel tikjes terug.

Als je data goed leest kun je hier wel degelijk conclusies uit trekken.

Het Amerikaanse Moneyball principe heeft bewezen dat dit zelfs werkt ook in de sport.

Ik ben geen 100% voorstander, het is en blijft mensenwerk en ingevingen, aniticipatie etc kun je lastig op basis van data verbeteren. Maar het kan zeker wat toevoegen, en wordt gewoon in topsport veel gebruikt.

Euforisch zijn na een benauwde overwinning op Noorwegen, wie had dat kunnen denken dat het zo ver zou komen.
We moeten blij zijn dat we het ticket hebben en dat er nog wat moet gebeuren.

17 november 2021 om 08:40

Benauwde overwinning? Het enige wat het benauwd maakte was dat een tegengoal het einde kon zijn, maar de gehele wedstrijd werd ik niet bepaald bang van de noren hoor. Hebben werkelijk 0,0 laten zien/kunnen laten zien. Vind het dus alles behalve een benauwde overwinning

17 november 2021 om 09:04

En dus kunnen we eigenlijk ook stellen dat alle veren in de kont van NL verdediging op niets gebaseerd zijn en Kraaij Jr weer zo maar wat roept? Want wat viel dat Noorwegen tegen zeg... ze hadden nog 3u mogen verder voetballen, dan hadden ze nog in de buurt van het Oranje doel geraakt.

17 november 2021 om 13:55

Het was toch alles dan overtuigd wat Oranje heeft laten zien. Als je na deze wedstrijd euforisch ben dan kan dat alleen zijn om het ticket , maar toch niet om het getoonde spel.
Is het nu zo"n prestatie om tegen dit Noorwegen de 0 te houden ?

Ik dacht dat ze het over Bergwijn en Depay hadden. Die waren veel dreigender en sneller bij hun debuut bij PSV.

Nou Kraaij heeft volledig gelijk. Zelden De Ligt zo passief zien spelen. Was heel bang om iets fout te doen. Leek wel een angsthaas. Kijk nog maar eens goed.

17 november 2021 om 09:14

Voordeel is dat ie verdedigend niks fout gedaan heeft en dat was het belangrijkste vandaag.

Ik zag hem wel 2 of 3x een bal naar voren roeien, waar hij normaal gesproken voor een voetballende oplossing zou kiezen. Maar dat was wellicht ook de opdracht vandaag.

17 november 2021 om 09:21

Dat heeft met vertrouwen te maken, dat zie je ook terug bij Frenkie en Memphis. Juventus draait niet. Barcelona draait niet. Als speler zit je in de hoek waar de klappen vallen, het balletje rolt even letterlijk niet meer jouw kant op en het gaat niet meer 'vanzelf'. Dat neem je mee naar de Nationale Ploeg en dan ga je, zeker als verdediger, op safe spelen.

17 november 2021 om 09:22

Als er 1 ding was dat Nederland moest doen, dan was dat wel niet verliezen. Vervolgens speelt de Ligt op safe en is het gelijk een angsthaas?

Wat een logica dit zeg, normaal staat rechtsbenige verdediger rechts en dan crosst die naar links, maar hij crosst altijd naar rechts.. Ja Hans, hij speelt links in het centrum en als hij hem dan naar linksbuiten speelt, dan is het geen crossbal.

Lange bal: Van Dijk: 8. De Ligt 10.
Totaal passes: Van Dijk 73. De Ligt 91.

Tuurlijk Hans.. helemaal goed hoor..

En gekke optie natuurlijk, maar misschien heeft Van Gaal wel gezegd "speel op safe". Dumfries en Blind bleven ook veel meer van achteruit dan de voorgaande wedstrijden. Misschien is tegen de gehele achterhoede wel gezegd dat ze geen onnodig risico moesten nemen?

Het is altijd wat he, wat vind ik die van Gangelen een ergerlijke vent. Op Instagram altijd popie-jopie en in de studio ook gespeeld lollig en tegelijk messcherp. Vreselijk zeg. Er is niks mis met het fysiek van de Ligt.

Te breed/gespierd? Moet je eens in de NFL kijken waar gasten lopen die de Ligt klein doen lijken en de meest atletische prestaties neerzetten.

17 november 2021 om 15:53

Als we toch appels met peren gaan vergelijken, bij het schaken zitten soms mensen van 150 kilo. Kan prima!

17 november 2021 om 16:14

Kom op, zo simpel kun je niet zijn. In het voetbal zeggen ze vaak dat spieren je log en sloom maakt. In de nfl lopen mensen rond die nog veel gespierder zijn en snelheid en balans juist hun sterkste punten zijn. Oftewel spieren hebben staat niet persee gelijk aan sloom en log zijn. Kon je dat werkelijk niet zelf bedenken dat ik het voor je in jip en janneke taal moest uitleggen?

Wat een dramatische kerel zeg.
De Ligt heb ik volgens mij 1 keer de bal heel rustig uit zien verdedigen. Toen wilde hij geen risico nemen en speelde hij hem gewoon uit. Prima. Team kon terug komen en het kon weer georganiseerd worden.

Hij had ook gek kunnen gaan doen zoals tegen Tsjechië op het EK. Altijd maar dat ''voetballend'', wat een onzin. Het gaat om de punten, kwalificatie. Als het dan even niet mooi, voetballend, kan, dan maar gewoon weg die bal en weer organiseren.

Altijd hebben ze wat te zeiken. De Ligt heerste in de lucht. Over de grond was hij ook solide en kroop hij een aantal keer goed voor zijn man. Speelde gewoon een hele degelijke pot. Opvallender dan van Dijk. Maar goed, daar hoor je niemand over natuurlijk. Stel je voor dat Matthijs een keer complimenten krijgt.

Sinds hij weg is bij Ajax, is het bijna alleen nog maar kritiek, terwijl hij gewoon zijn goede potten speelt. Ook nu: Stefan geblesseerd en Matthijs moet er in deze cruciale pot staan, terwijl hij weinig heeft gespeeld in Oranje de afgelopen tijd. Knappe pot, zo door!

Annekee gaat er waarschijnlijk lekker op, dus ik snap Matthijs zonder meer. Maar zonder dollen, zijn die gasten in de studio scheel ofzo. Matthijs strooide, net zoals Virgil, met lange passes. Het is ook echt zoeken naar kritiek om kritiek te hebben. Slecht hoor.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2226 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
D. MalenAanvaller40
W. WeghorstAanvaller41
J. BijlowKeeper
T. KrulKeeper00
N. AkéVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

230 fans
Verdediger, 30 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Liverpool 20 2 2 0
2020/2021 Liverpool 5 1 1 0
2019/2020 Liverpool 38 5 1 0
2018/2019 Liverpool 38 4 1 0
2017/2018 Liverpool 14 0 1 0
Laatste voetbalnieuws

Virgil van Dijk helpt Liverpool met knappe goal; veel frustratie bij Arsenal

Liverpool heeft zondagmiddag een ruime overwinning geboekt in de Premier League. Op bezoek bij Crystal Palace was de ploeg van manager Jürgen Klopp met 1-3 te sterk. Er was een belangrijke...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 25 januari
Frank Fabra staat bovenaan de shortlist van Ajax. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren