Zwitserland zorgt voor sensatie en stuurt Italië naar play-offs

Maandag, 15 november 2021 om 22:40Mart van Mourik • Laatste update: 23:11

Zwitserland heeft maandagavond voor sensatie gezorgd door zich rechtstreeks te plaatsen voor het WK 2022. Op eigen veld waren de Zwitsers met 4-0 te sterk voor Bulgarije. Daarmee profiteerde de ploeg van bondscoach Murat Yakin maximaal van de misstap van Italië. Gli Azzurri verzuimden op bezoek bij Noord-Ierland te winnen: 0-0. Zwitserland eindigt zodoende met een voordelige marge van twee punten ten opzichte van de Italianen, die play-offs moeten gaan spelen, bovenaan in Groep C.

Noord-Ierland - Italië 0-0
De regerend Europees kampioen was de bovenliggende partij gedurende negentig minuten. Toch slaagde Italië er niet in een doorbraak te forceren. In de achtste speelminuut kreeg Giovanni Di Lorenzo de eerste mogelijkheid van de wedstrijd. Op aangeven van Lorenzo Insigne haalde de rechtsback uit, maar doelman Bailey Peacock-Farrell tikte de bal uit de bal uit de hoek. Vervolgens brak er een impasse aan en duurde het tot ruim tien minuten voor rust voordat de volgende serieuze kans werd genoteerd. Onder meer Federico Chiesa en Insigne deelden voor de pauze nog speldenprikjes uit, al leverden beide pogingen geen doelpunt op.

In het tweede bedrijf veranderde er weinig aan het wedstrijdbeeld. Italië ging nadrukkelijk op zoek naar de cruciale treffer, terwijl Noord-Ierland achterin uitstekend georganiseerd stond. Vijf minuten na de hervatting kwamen de bezoekers zelfs met de schrik vrij, toen doelman Gianluigi Donnarumma zich moest strekken om een poging van George Saville onschadelijk te maken. Na ruim een uur spelen kwam Chiesa aan de overzijde dicht bij een treffer na een pass van Domenico Berardi; de aanvaller van Juventus plaatste de bal echter rakelings naast de linkerpaal. Italië zou niet meer tot scoren komen.

Zwitserland - Bulgarije 4-0
Hoewel Zwitserland de tegenstander in het eerste bedrijf alle hoeken van het veld liet zien, bleef een doelpunt uit. Op slag van het rustsignaal kreeg Noah Okafor de grootste kans om een einde te maken aan de status quo, maar de aanvaller raakte de lat. In de tweede helft slaagden de Zwitsers er wél in het hoge percentage balbezit en het grote aantal kansen om te zetten in doelpunten. Okafor zorgde in de 48ste minuut voor de openingsgoal. Xherdan Shaqiri haalde de achterlijn en had een afgemeten voorzet in huis op Okafor, die van dichtbij eenvoudigerwijs en in alle vrijheid binnenknikte: 1-0.

Daarmee was het hek van de dam voor de Zwitsers. Na een klein uur spelen verdubbelde Ruben Vargas de voorsprong. Na fraai combinatievoetbal met Mario Gavranovic kreeg Vargas de bal terug in het zestienmetergebied. Hij bedacht zich geen moment en trof met een verwoestend schot doel in de korte hoek: 2-0. Vervolgens werden twee Zwitserse treffers afgekeurd. Eerst scoorde Gavranovic uit buitenspelpositie, en zes minuten later was het Cedric Itten die zijn respectievelijke doelpunt afgekeurd zag worden wegens buitenspel. Laatstgenoemde zorgde in de 72ste minuut alsnog voor de 3-0. Itten kreeg de bal terug na een combinatie met Renato Steffen, waarna hij raak kopte. Het slotakkoord werd in blessuretijd gespeeld door Remo Freuler.Gerelateerd

Meer sportnieuws

48 reacties (laatste reactie door nederland79)

Tja, triest, niets minder. En dat allemaal door een gemiste penalty en ook het statische spel van de afgelopen wedstrijden. dat Zwitserland dik zou winnen vind ik geen stunt tegen bulgarije, Zwitserland is gewoon sterk. Maar geen nood aan de man. Er komt een herkansing, Italië maakt normaliter tegen iedereen kans maar het feit dat Italië’s spitsen of niet invorm zijn(,Belotti) of geblesseerd (Ciro immobile) en te onervaren Kean,Scamacca) maakt het wel een uitdaging. Op elke linie komt er groot talent door behalve de nummer 9 positie in mijn ogen. En Kean kan het in de toekomst niet alleen. Want verder vind ik persoonlijk dat Italië buiten Emerson echt een heerlijke elftal hebben. Middenveld met Veratti,Barella en Tonali is op papier echt om te watertanden.Ben benieuwd tegen wie ze moeten. Hoop op Zweden vs Ibra

15 november 2021 om 22:45

Portugal!

15 november 2021 om 22:46

Verwacht het niet. Zal wel weer een loting worden met wel en niet geplaatste landen, waardoor Italie en Portugal zeker niet tegen elkaar kunnen loten

15 november 2021 om 22:49

Nouja puur qua wedstrijd wel, maar tegen Portugal zie ik Italië natuurlijk de minst kans hebben om door te gaan. Voorspel dat Ronaldo echt zal uitblinken. Die wilt natuurlijk zijn zegje doen tegenover Italië dat hij er nog steeds is

15 november 2021 om 22:52

"zodra bekend is welke 12 landen deelnemen aan de playoffwedstrijden, worden de potten voor de loting ingedeeld.

De 6 beste nummers twee uit de WK-kwalificatie worden in pot 1 geplaatst. Deze landen spelen de halve finale thuis. De andere 6 landen worden in pot 2 geplaatst, en spelen dus uit."

15 november 2021 om 22:59

Nu de eerste ronde misschien niet. De play-off finale zou wel kunnen.

16 november 2021 om 01:31

Dus in welke pot komt Nederland met 18 punten?

16 november 2021 om 07:04

Sowieso moeten de resultaten tegen de nummer 6 van de poule (in ons geval dus Gibraltar) worden weggestreept eerst, want er zijn ook poules van 5. Het is dan dus 14 punten (we hebben er momenteel 20, geen 18). Dat zou wel een grensgevalletje worden, er zijn nu al een paar betere en een paar slechtere nummers 2, is nog afhankelijk van resultaten van de laatste wedstrijden in verschillende poules en doelsaldo kan weleens de doorslag geven. Maar de kans dat Nederland in de play-offs komt is vrij klein denk ik, grotere kans om 1e of 3e te worden, of Turkije moet gekke dingen doen. Je moet gewoon niet verliezen van Noorwegen -wat zeker ook niet in opperbeste vorm is- vanavond!

15 november 2021 om 22:53

Natuurlijk moest die goedkope penalty erin, maar je had al gewoon moeten winnen van Bulgarije en Zwitserland de eerste keer. Toen was Italië veel beter, maar ze hebben echt een spitsenprobleem. Daarnaast missen ze echt Spinnazzola, maar ik zou gewoon Di Marco erop zetten ipv Emerson. Die vind ik veel beter.

15 november 2021 om 23:21

Belotti is in het Italiaanse elftal doorgaans zelden de speler die hij meestal wel bij Torino is, dus als een hele grote verrassing komt dit voor mij niet.

16 november 2021 om 00:33

Buiten de grote toernooien zie ik Italië niet vaak spelen dus kan fout zitten, maar de spitsenpositie lijkt inderdaad wel het zorgenkindje te zijn van deze Italiaanse ploeg. Ik vond ze op het EK geweldig spelen als team, maar dat was niet dankzij Immobile, die vond ik de zwakste spits van alle toplanden. Het is hopen voor Italië dat Kean nog stappen kan zetten en dan ziet het er in de toekomst goed uit.

Vraagje : Hoe werkt de loting in de play offs gewoon een vrije loting of loten de beste 5 landen van de fifa ranking mekaar niet ?

15 november 2021 om 22:48

Zijn nog 3 tickets over die moeten verdeeld worden onder 12 kanshebbers( alle 2de en de hoogst genoteerde nation leaque) . Deze gaan in 3 speelschema's, beide halve finale finale bepalen welk team er naar het WK gaat.

15 november 2021 om 22:51

Wie zijn precies de hoogst genoteerde landen van de nations league?

15 november 2021 om 22:53

Volgens mij 12 teams gaan om 3 tickets strijden, 10 beste teams uit wk kwalificatie en 2 teams uit nations cup.

15 november 2021 om 22:55

Oosterijk en Wales/Tsjechië komen via nations league plaats erbij.

15 november 2021 om 22:57

Excuses,12 teams natuurlijk! Precies wat stippie zegt!

15 november 2021 om 23:01

Er zijn 10 nummers 2 en 2 beste Nations league landen die zich nog niet hebben gekwalificeerd voor WK of play offs mogen meedoen.

15 november 2021 om 22:52

De 10 nummers 2 van de kwalificatie en de 2 beste groepswinnaars van de Nations League spelen play-offs. Deze 12 landen worden verdeeld over 3 groepen. De 3 groepswinnaars gaan naar het WK. Voor zover ik heb kunnen vinden, is het een vrije loting. Dus Italië en Portugal in één poule is een mogelijkheid.

15 november 2021 om 22:59

12 landen (10x nummer 2 + 2x nations league) strijden om 3 tickets. Verdeeld over 3 mini toernooitjes van 4 teams, met dus halve finales en finale onderling die 4 landen. Een groepje van 4 bestaat altijd uit 2 geplaatste en 2 ongeplaatste teams, waarbii de geplaatste teams elkaar pas kunnen treffen in de finale

Benieuwd of Portugal & Italie elkaar loten bij de playoffs ..*aangepast😂

Wat een sfeer zeg! Zowel in Belfast als in Zwitserland. Wauw! We gaan dit missen morgen...

16 november 2021 om 09:24

Ja he, had de knvb de wedstrijd niet gewoon naar Dortmund kunnen verplaatsen of zo. Dan had het stadion ook vol gezeten, das maar een klein stukje rijden.

Het gaat nog druk worden in die playoffs met Portugal en Italië zeker omdat er dit keer maar 3 Europese landen uit de playoffs nog na het WK gaan. De manier waarop boeit geen reet, die verwende vedettes van Nederland moeten morgen koste wat kost dat ene puntje over de streep trekken.

15 november 2021 om 23:43

Weet niet of er na het WK nog iets te doen is in Qatar voor de voetbalmannen

Nu nog Nederland erbij en dan kunnen we ons opmaken voor leuke Playoff wedstrijden in maart. Wordt toch best pittig om via de Playoffs alsnog te kwalificeren met Portugal Italie en wie weet misschien nog Oranje.
Extra zuur de misser van Jorginho in de vorige wedstrijd voor Italie

Geweldig gewisseld door de coach. Ook goed om met insigne te starten. En daarna denken goh, laat ik al mijn aanvallers maar opstellen. Want dat heeft altijd geholpen. Middenveld weg en daarna kan je helemaal niks meer. Zoveel rare keuzes na het EK van Mancini. Snap het echt niet. Nu ook nog eens een grote kans om niet naar het WK te gaan. In een relatief simpele poule krijg je het voor elkaar om 2e te worden. Ga je schamen. Als morgen Nederland zich ook niet weet te plaatsen direct. Wordt het waarschijnlijk net als 4 jaar geleden geen wedstrijd kijken van het WK.

15 november 2021 om 22:49

Je hebt helemaal gelijk man. Boh wat kook ik van woede. Geen schim van de ploeg van het EK..

Vergogna! Wat een blamage, van EK winnaar naar de play offs voor het WK. Wat ben ik woedend en teleurgesteld. Wat een faalhazen en wat heeft Mancini vreemde keuzes gemaakt de afgelopen wedstrijden. Tegen Bulgarije en Zwitserland (de 1e keer) was je gewoon veel beter en had je moeten winnen. We missen echt een topspits want wat er vandaag voorin stond win je niks mee. Dat zo’n Bernadeschi nog opgeroepen wordt. Hele elftal vandaag door het ijs gezakt. Niemand die het elftal op sleeptouw nam of iets durfde te forceren. Wat een stelletje slapjanussen. Met zo’n instelling en opstelling als vandaag gaan we die play offs ook onderuit.Wat een verassing, favorieten in hun poule Italiã« Portugal, Portugal Italiã« worden gewoon naar play-offs gestuurd.. Italie is onherkenbaar geworden waar is de beleving van het EK gebleven dat heb ik weinig gezien. Portugal is geen team sinds ze sterren hebben gekregen, en verkeerde coach die Portugal laf laat spelen en Bernardo altijd de pispaal is van Santos.

Hoeveel plekken waren er ook alweer beschikbaar, want met Italië en Portugal heb je al 2 toplanden. Verder zie ik Tsjechië/wales, Finland/oekraïne, Finland, Rusland, Polen, Noord-Macedonië...
Dat zijn ook geen makkelijke tegenstanders in zo een playoff.
En dan moet je zelf ook nog eens niet verliezen morgenavond..

Italië werd natuurlijk keurig Europees kampioen, maar vond het allemaal niet top wat ze lieten zien. Missen ook absolute topspelers. Zwitserland zeer solide en terecht groepswinnaar.

15 november 2021 om 22:57

Vond ze op het EK bij vlagen wel top. Gelukkig zijn er nog teams die ook zonder een Mbappe of Ronaldo kunnen renderen.

Ik merk wel dat wanneer een land een toernooi wint hun toekomstige prestaties achteruit gaan en dit in het volgende toernooi zichtbaar wordt. Zal wel iets met gewonnen toernooi syndroom te maken hebben al is Spanje (2008-2012) wel een uitzondering

16 november 2021 om 01:26

Pff Spanje 2008-2012 was gewoon El Clasico in 1 team. Pure voetbalporno. Dat is het hoogste staaltje technisch voetbal wat ooit is vertoond denk ik.

Puur genot voor t oog om te zien hoeveel passie en energie de spelers van Zwitserland in de 90 + 8 minuten legden. Hopelijk gaat dat De Oranje Leeuwen dat ook lukken morgen. De helft is ook goed.

Als antwoord op alle vragen over de play-offs:

- De 6 beste nummers twee zijn geplaatst. De 4 slechtste nummers twee en de 2 teams uit de Nations League zijn geplaatst.
- Portugal en Italië zijn beide geplaatst en loten dus allebei een ongeplaatst team in de halve finale. Een finale tegen elkaar is wel mogelijk.
- Via de Nations League stromen Oostenrijk en Tsjechië/Wales in.

Mocht NL verliezen van Noorwegen en Turkije wint niet van Montenegro, gaan we de play-offs in. Of we dit doen als geplaatst team, hangt af van Wales - België. Als Wales minimaal één punt pakt, zijn zij geplaatst.

Maargoed, geplaatst of ongeplaatst, ergens zal je Portugal wel loten en verliezen :D

Hopen dat ze dit X wel de play offs overleven want weten allemaal hoe t in 2017 ging, man man man 2 dure penalty’s gemist tegen Zwitserland zowel uit als thuis, ben heel heel teleurgesteld.

Het is wel te hopen dat Nederland het red vanavond, Italië en Portugal naar de play offs, pffff…..

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Zwitserland

FIFA ranking: 16
14 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Wales41
4.Turkije0-7
Voor de complete stand: EK 2020
SpelersPositieW
A. ZeqiriAanvaller
M. YakinUnknown
P. KöhnKeeper
J. OmlinKeeper00
Y. SommerKeeper50
E. CömertVerdediger00
U. GarciaVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Zwitserland.

64 fans
Middenvelder, 30 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 22 januari
Ajax laat Nicolás Tagliafico onder geen beding op huurbasis naar Napoli vertrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren