Van der Vaart schaterlacht na eigen grap over Wesley Sneijder: ‘Kutopleiding’

Maandag, 15 november 2021 om 17:15Mart van Mourik • Laatste update: 17:14

Rafael van der Vaart heeft zondagavond een update gegeven over het verloop van zijn prille trainerscarrière. De oud-international werd in augustus gestrikt door Esbjerg fB, waar hij invulling geeft aan de rol als assistent-trainer. Te gast in Studio Voetbal bij de NOS vertelt Van der Vaart dat zijn ervaringen in het trainersvak tot dusver naar meer smaken, al weet hij nog niet zeker of hij daadwerkelijk aan de trainersopleiding van de KNVB wil beginnen.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

43 reacties (laatste reactie door lekkerspelen)

Toch fijn hoe die Wesley even op z’n plek zet. Van der Vaart is veel realistischer, heeft humor en neemt zichzelf niet te serieus. Leuker om als analist naar te kijken dan een Sneijder, Vlaar of Kuyt. Maar dit is gewoon even mijn particuliere mening.

15 november 2021 om 00:05

Helemaal mee eens. Hij heeft ook een goede klik met theo kansen. Leuk om naar te kijken.

15 november 2021 om 08:23

Waarom word dat 'jezelf niet serieus nemen' altijd zo geprezen ? Wat is er mis met jezelf en je visie serieus nemen ?

15 november 2021 om 09:03

@gangstarr jezelf serieus nemen is niks mis mee, als je serieus te nemen bent. Kuijt en Sneijder zijn niet serieus te nemen, niet al te snugger, geen inhoud, geen goed zelfbeeld. Als je dan doet alsof jezelf heel wat voorstelt, dan is dat wel lachwekkend ja.

Dan kun je jezelf beter niet serieus nemen. Denken...ik heb mn bankrekening vol gevoetbald en ga er eens lekker van genieten. Maar ga niet opeens doen alsof je heel wat voorstelt en alsof je denkt dat je allerlei kwaliteiten bezit, terwijl je die niet hebt.

15 november 2021 om 09:04

Jezelf niet altijd* serieus nemen is een teken dat je kan relativeren en weet dat je zelf wel eens fout zit en dat je ego je niet in de weg staat om daarvan te leren. Daarnaast is het nodig voor een gezond gevoel voor humor en is voetbal niet het belangrijkst in het leven, die humor des te meer.

15 november 2021 om 09:24

Een gebrek aan zelfspot is de oorzaak van alle problemen in de wereld.

15 november 2021 om 09:27

@gangstarr: Dat is op zich prima, zolang je maar wel kan relativeren en regelmatig aan zelfreflectie doet.

15 november 2021 om 09:36

@reageerders onder mij. Kijk, als ik in een kroeg sta, neem ik mezelf ook niet serieus. Maar als ik voor de klas sta of bezig ben met een project, dan heb ik een bepaalde overtuiging en probeer ik dat over te dragen. Ik denk niet dat dit gaat als ik continue grapjes maak en mezelf niet serieus neem.

15 november 2021 om 09:46

@gangstarr: er is natuurlijk nog een hele wereld tussen alleen maar serieus zijn en constant grappen maken en jezelf niet serieus nemen. Lijkt me logisch dat je in je werkt vooral serieus bent, maar nog steeds kan relativeren. En humor kan ook in de klas of op je werk heel goed helpen, maar moet je natuurlijk niet constant doen. Niemand is onfeilbaar, iedereen maakt dagelijks fouten. Dat is ook helemaal niet erg uiteraard, maar over het algemeen erg fijn (althans hier in Nederland, dit kan per land enorm verschillen) als je kan relativeren of wat humor gebruiken.

15 november 2021 om 09:58

Of je snapt het gewoon niet, of je bent iemand die zichzelf te serieus neemt

15 november 2021 om 10:25

Het zal wel aan mij liggen maar ik vind Sneijder wel een goede analist. Om hem nou 'niet al te snugger' te noemen gaat mij ook weer iets te ver. Ik vind hem, zeker voor een voetballer, best welbespraakt. Komt op mij over als iemand met goede analyses en een gezond boerenverstand. Heeft ook een gezonde dosis humor. Voor VdV geldt in mijn ogen precies hetzelfde trouwens

15 november 2021 om 13:53

Sneijder slaagt er idd in zaken goed te formuleren, beter dan veel van zijn collega's. Echter heb ik er als kijker veel moeite mee dat hij zich overduidelijk niet voorbereidt op de wedstrijd die komen gaat. Meerdere keren heeft hij aangegeven de tegenstander niet te hebben geanalyseerd en hooguit wat samenvattingen van ze te hebben gekeken. Dan heb ik persoonlijk liever een Kees Kwakman aan het woord die meerdere competitiewedstrijden uit de 2e divisie van Wit-Rusland terug zit te kijken om de speelstijl van een trainer te analyseren. Dan voeg je imo waarde toe.

15 november 2021 om 14:16

Hier ben ik het helemaal mee eens. Bij PSV-Benfica zei de beste man (sneijder) dood leuk dat die 1 speler kende van Benfica en dat die geblesseerd was dus dat die ook wel benieuwd was wat ze konden en hoe ze zouden gaan spelen. Tja... dan kan je er van te voren letterlijk net zo goed niet zitten dacht ik. Als het nou nog in de Conference league was, was het ook jammer maar kan ik nog enigszins begrijpen.

15 november 2021 om 19:00

Daar heb je zeker een punt IJsmuts. Maar ook dat kan ik van Sneijder wel waarderen, hij gaat gewoon uit van zijn eigen genialiteit. Dan sta je soms voor lul en/of kom je ongeïnteresseerd over. Ik kan het van Sneijder wel hebben

VDV 1 van de leukste analisten van NL altijd leuk om te kijken als hij er is brengt humor en is ook nog is realistisch.

15 november 2021 om 12:13

Nooouuu... leuk en verfrissend is hij zeker, maar realistisch? In deze misschien wel, maar te vaak heb ik hem zaken horen uitkramen waaruit een veel te romantische kijk op het spelletje van invloed was. Die minder bij de realiteit aansluiten dan hij zijn toehoorders zou willen doen geloven.

15 november 2021 om 14:19

Ja dat klopt zeker maar ik denk dat een deel (inclusief ikzelf) dat ook wel kan waarderen. Echter kan ik ook zeker begrijpen dat je dit niets vind. Ik denk dat dit echt heel persoonlijk is en hoe je het spelletje ziet.

Ik verwacht van deze generatie ex-Oranje spelers geen een goede trainer. Het waren allemaal spelers die alles op gevoel deden en daar nooit heel goed over konden praten. Dat kan je heel moeilijk overbrengen bij de meeste spelers.

15 november 2021 om 01:49

Van Persie of Robben zou kunnen.

15 november 2021 om 07:57

Als Robben zijn drive over weet te brengen… pfoe!

15 november 2021 om 04:22

Gio heeft het anders meer dan fantastisch gedaan!

15 november 2021 om 06:07

1 keer kampioen met Feyenoord en gelijk fantastisch gedaan ja vast...

15 november 2021 om 07:51

5 prijzen als coach van Feyenoord is gewoon onwijs knap hoor! Ondanks dat het spel niet altijd geweldig was waren de prijzen wel aanwezig wat gewoon knap is als feyenoord zijnde.

15 november 2021 om 07:56

5 prijzen in 4 seizoenen is fantastisch bij Feyenoord

15 november 2021 om 08:05

Jonge...het was komt door de aanwezigheid van Dirk Kuyt...Niet van Bronckhorst...Kijk maar wanneer Kuyt weg was,Feyenoord gelijk kapot.

15 november 2021 om 09:04

Trainer maakt de opstellingen en is verantwoordelijk. Dan is het zeker wel mede door Giovanni.

Kuyt heeft ook een rol gespeeld, maar die stond niet alleen op het veld..

Erg kortzichtig om alle credits aan Kuyt te geven,

15 november 2021 om 12:27

@arsenal890 - We moeten het ook weer niet te mooi maken. De enigste echt relevante prijs was het kampioenschap. Die Johan Cruijff-schaal stelt nauwelijks iets voor (het is nota bene 1 wedstrijd). Zo'n beker is ook niet de hele wereld. Verder heb ik nog niet echt een heel duidelijk beeld bij de coach Van Bronckhorst. Dat gaan we pas merken als hij zich in het buitenland ook staande weet te houden.

15 november 2021 om 12:43

Gio heeft het prima gedaan in Nederland, net zoals de Boer en Cocu.
Misschien is Rangers wat dat betreft wel een mooie stap voor hem, toch ook geen top competitie maar wel een club met een grote naam.

15 november 2021 om 07:30

Ik vind Huntelaar altijd véél intelligenter over komen dan 99% van de voetballers, met een gezonde dosis humor en chille omgang met media; daarvan zou het me niet verbazen als hij boven komt drijven.

15 november 2021 om 07:48

Brainfart van mij en nergens op gebaseerd maar Huntelaar lijkt mij een goede opvolger van Overmars.

15 november 2021 om 09:10

Overmars was in zijn tijd als voetballer al een halve zakenman met zn autobedrijf en zo. Die jongen is gewoon als handelaar geboren.

15 november 2021 om 09:23

Daar heb je helemaal gelijk in nederland79 daarom zei ik ook nergens op gebaseerd maar ik zag Overmars en KJH naast elkaar zitten tijdens de CL wedstrijd tegen Dortmund en toen bekroop mij dat gevoel ineens. Dat komt met name zoals vtotheb hierboven aangeeft dat hij intelligenter overkomt dan de gemiddelde (Nederlandse)voetballer.

KJH moet er natuurlijk zelf interesse in hebben maar als je hem nu al voor een x-aantal jaar mee laat lopen met Overmars dan zie ik dat wel goed komen.

Maar nogmaals nergens op gebaseerd, puur een onderbuikgevoel.

15 november 2021 om 09:30

@douwe Dabbert: Het zou heel erg mooi zijn, maar ik vrees dat Overmars wel echt "out of his league" is. Overmars verdiende al meer aan vastgoed dan aan z'n voetbalinkomen op het einde van zijn actieve voetbalcarriere. Dat is echt een uitzondering waar er maar weinig van zijn in de voetbalwereld. Nu weet ik alleen niet hoe Klaas-Jan er financieel voor staat en wat hij allemaal doet, dus misschien heb je wel gelijk. Zo bekend als zakenman als voetballer als Overmars, staat Klaas-Jan volgens mij niet bekend.

15 november 2021 om 11:39

Hoewel, vele deze namen niks vinden en opzich snap ik het wel qua uitlatingen op social media. Maar jongens als Babel, Demi de Zeeuw en van der Wiel zijn volgens mij aardig succesvolle zakenmannen en vooral De Zeeuw lijkt mij heel geschikt en kom heel profesioneel over op mij die ook nog een ajax verleden heeft. Al denk ik wel dat hij het minste binding met de club heeft van deze 3. Babel zie ik het sowieso wel doen (in de zin van dat hij het wil dan) al heeft hij natuurlijk wel iets te veel minder professionele momenten gehad waardoor veel hem daar niet willen zien denk ik.

15 november 2021 om 11:55

@4ever4Ajax

"maar ik vrees dat Overmars wel echt "out of his league" is."

Ik vermoed dat dat geldt voor +/- 83 % van alle technisch directeuren/managers die werkzaam zijn in het betaalde voetbal dus dat is geen schande 😉.
Jij zegt zelf al dat hij een uitzondering is, daar kan ik mij wel in vinden.

15 november 2021 om 12:43

lol dan zou Ryan Babel de opvolger van Overmars moeten worden. Is ook alleen maar bezig met handel en geld.

15 november 2021 om 12:38

Gio heeft al wel wat bewezen, Robben en Huntelaar kunnen het nog best wel eens in zich hebben, en wat te denken van Heitinga? Als ik hem tegenwoordig op tv zie, heb ik echt het idee dat hij een heel ander mens is dan vroeger toen hij nog voetbalde - dat zou ook zomaar een goede trainer kunnen blijken. Maar van Van der Vaart zou ik niet te veel verwachten, die neemt het spelletje onvoldoende serieus om er voldoende fanatiek in te kunnen zijn, en dat was als speler al zijn manco.

15 november 2021 om 12:58

Er zitten wel een paar spelers tussen uit die generatie waar ik best een trainer in zie, alleen inderdaad minder bij de jongens die wereld top waren of daar dicht tegen aan zaten.
Ik heb begrepen dat iemand als Heitinga (natuurlijk geen wereld top geweest) behoorlijk obsesief bezig is met het trainerschap en in zichzelf wil investeren.
Of het er dan ook uit komt valt nog te bezien, maar die drive lijkt me in ieder geval een eerste vereiste.
Stein Schaars (ook geen wereld top geweest natuurlijk) is volgens mij ook bezig met zijn opleiding, die vond ik ook altijd verstandig overkomen. Hij zal vanwege zijn iets mindere carriere niet direct dezelfde kansen krijgen als de jongens die in de absolute top hebben gespeeld, maar misschien is dat juist wel gunstig voor hem.
Van de spelers die tegen de top aan zaten zou ik huntelaar niet uit sluiten als hij daadwerkelijk trainer wilt worden, toch ook iemand redelijk verstandig overkwam en zich itt tot sneider er van bewust is dat er meer komst kijken bij het trainerschap dan alleen wat jongens het veld in sturen.

Misschien moet hij even in Duitsland de trainerscursus doen. Die produceren wel aardig wat trainers de laatste paar jaren. Heeft er zelf gevoetbald en spreekt de taal. Weet niet in hoeverre ze Nederlanders welkom heten tot hun opleiding.

16 november 2021 om 00:53

Tja of nait dan. Volgens mij nog zeer geliefd bij de aanhang van HSV. Misschien als combinatie mogelijk om onder de KNVB bij een Duitse ploeg of in Denemarken de papieren te halen. Lijkt mij dat daar de kwaliteit van het internationale voetbal wel beter van wordt. Gebeurd nu heel kleinschalig met clinics e.d, maar gooi er echt een blik ex profs tegenaan die in serieuze competities te werk gaan en leren en wie weet..

Hij lijkt me heel realistisch. Sneijder kwam echt over als een klein kind toen hij het over de opleiding had. Vd Vaart zegt het terecht, een goede voetballer maakt je nog geen goede trainer. Daar zijn juist heel veel andere skills nodig die je als voetballer nooit hoefde te gebruiken. Ervaring hoe het is als speler is natuurlijk wel waardevol om dit te gebruiken hoe je je spelers kan bereiken en 'raken', maar is slechts onderdeel van het geheel.

15 november 2021 om 12:29

Het komt ook wel meer dan eens voor dat goede coaches vaak niet eens hoog gevoetbald hebben. Zoals je zegt inderdaad een heel ander vak waar hele andere capaciteiten nodig zijn.

Leuke analist die Van der Vaart. Draait er ook nooit om heen. Je krijgt het recht voor je raap bij hem

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2226 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
D. MalenAanvaller40
W. WeghorstAanvaller41
J. BijlowKeeper
T. KrulKeeper00
N. AkéVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

799 fans
Middenvelder, 37 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 22 januari
Ajax laat Nicolás Tagliafico onder geen beding op huurbasis naar Napoli vertrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren