Mogelijk prominentere rol voor Jordi Cruijff na contractontbinding bij Barcelona

Donderdag, 11 november 2021 om 18:32Mart van Mourik • Laatste update: 18:32

Barcelona moet op zoek gaan naar een vervanger voor Ramón Planes. De technisch secretaris van de Catalanen heeft dinsdagavond het verzoek bij de club ingediend om per direct te vertrekken. Planes had nog een doorlopend contract tot medio 2022 en hij geeft aan een ‘avontuur elders’ aan te willen gaan. Volgens Francesc Aguilar, journalist van Mundo Deportivo, is Jordi Cruijff de voornaamste kandidaat om invulling te geven aan de vrijgekomen vacature.

Het aangekondigde vertrek van Planes komt voor Barcelona als een grote verrassing, weet Mundo Deportivo. Zowel president Joan Laporta, als Mateu Alemany (technisch directeur), als Rafa Yuste (technisch vicepresident) is erg te spreken over het werk dat Planes tot dusver leverde. Toch lijkt het erop dat het trio instemt met het verzoek van de technisch secretaris, die naar verwachting zijn vertrek snel officieel maakt.

Planes maakte sinds juni 2018 deel uit van het technische hart van Barcelona en werd aangesteld door voormalig president Josep Maria Bartomeu. Daarvoor was Planes onder meer werkzaam als technisch directeur bij Getafe. Hij wordt bij Barcelona met name geroemd vanwege zijn rol bij het aantrekken van Pedri en Ronald Araújo. Met zijn vertrek maakt de vijftigjarige Planes mogelijk de weg vrij voor Cruijff. Laatstgenoemde bekleedt momenteel nog de functie van technisch adviseur, en dus kan hij een stap hogerop maken.

“Aangenomen wordt dat met het vertrek van Ramon Planes als technisch secretaris van Barça, Jordi Cruijff zijn plaats zal innemen”, schrijft Aguilar op Twitter. “In het oorspronkelijke plan van Xavi verscheen de zoon van Johan al in die rol. Alleen Carles Puyol ontbreekt nog om het organigram dat Xavi 'in gedachten had' te completeren.” Met 'het oorspronkelijke plan van Xavi’ doelt de journalist op het voorstel dat de huidige trainer van los Azulgrana indiende toen hij begin dit jaar een gooi deed naar het presidentschap van Barcelona.Gerelateerd

Meer sportnieuws

41 reacties (laatste reactie door sirius)

Overmars, komt u maar binnen.

10 november 2021 om 22:45

Denk niet dat Overmars zin heeft om van een gezonde stabiele club waar hij de touwtjes in handen heeft qua aankoopbeleid wilt gaan naar een club die daar het tegenovergestelde van is.

10 november 2021 om 22:54

Zou toch alleen maar een uitdaging zijn voor Overmars? Hij gaf laats nog op 21 september nog aan tijdens een interview dat hij Barcelona “interessant” zou vinden en vooral voor zijn familie een mooie leef omgeving zou zijn. Ook is Overmars een ex-speler.

10 november 2021 om 23:04

En dan over twee jaar? Dan staat er nog steeds geen selectie die de CL kan winnen en is ondertussen clublegende 12 geslachtofferd, dan is Overmars ook een keer aan de beurt.. Hij lijkt wel gek om naar het hol van de leugenaars en schijnheiligen van Barcelona te vertrekken! Je kunt daar niet winnen, die club gaat echt nog wel even flink wegzakken voor ze terugkomen..

10 november 2021 om 23:28

@yoericfc, Als hij gewoon goed werk verricht zal hij echt niet snel ontslagen worden, daar hoeft hij geen CL-winnende selectie voor samen te stellen. Dit is echt wel een andere positie met andere druk dan een manager. Abidal is natuurlijk wel ontslagen, maar die heeft ook wel een aantal grote fouten gemaakt.

11 november 2021 om 06:16

Abidal werd niet ontslagen, hij stapte zelf op.
Verder is Overmars niet in beeld, want Alemany bekleedt de functie die Overmars nu heeft bij Ajax en Laporta heeft veel vertrouwen in Alemany.
@Yoeri: jij weet totaal niet waarover je praat.

11 november 2021 om 09:46


@yoericfc
Tjonge, neem lekker een chill-pil. De haat waarmee je dit intypt sijpelt in je bericht door.

10 november 2021 om 23:40

Overmars? Die komt niet. Zijn contract zou dan ook afgekocht moeten worden. Moet hij dan ook de helft van dat bedrag betalen? Je weet toch wel dat ze hem Marc Netto noemen, en dat is voor een reden

11 november 2021 om 11:13

Waarom zou Overmars hier in stappen?

Geen idee of ik dit goed moet vinden, heb liever overmars die heeft veel meer ervaring dan hem en is beter ook,

10 november 2021 om 23:13

En zou Overmars daar nog iets over te zeggen hebben, denk je?

11 november 2021 om 19:01

Almogaver hij zegt alleen dat hij Overmars daar graag ziet. reageer je bij elk bericht zo? nu suggereer jij dat Overmars hier geen trek in heeft

10 november 2021 om 23:34

Als ik dit lees dan wordt een vrij onervaren trainer in staat gesteld om allemaal mensen om zich heen te verzamelen die hij om een of andere reden wil hebben. Cruijff en Puyol, mannen van de club en de stad. Maar dan wordt echt alles dus opgehangen aan het oordeel van Xavi. Zo kun je in mijn ogen geen topclub runnen. Ik hoop echt dat het goed gaat, maar ik heb er een hard hoofd in.

12 november 2021 om 09:31

@Messi_1×3: Hou nou eens op met die mentaliteit om altijd maar spelers en trainers en nu zelfs technisch managers weg te roven met geleend geld. Een club met megaschulden. Vroeger was barcelona een club met roots, nu is het net zo verdorven als psg en city.

Één van de meest betrouwbare bronnen als het om Barça gaat meldde dat Overmars op een belletje van Laporta wacht. Ik denk niet dat hij nu al instapt, ik denk dat Jordi het tot het eind van het seizoen overneemt en dat Overmars dan instapt. Heel jammer dat Planes weggaat. Hij heeft uitstekend werk verricht nadat Abidal en Segura er een puinhoop van maakten.

Toch wel jammer dat Ramon weggaat. Hij heeft araujo en pedri “ontdekt”. Hopelijk komt er een ervaren iemand voor in de plaats en dus geen jordi cruijff die eigenlijk veel te weinig ervaring heeft.

Nou weet ik niet of Jordy nu echt een goede invulling voor deze baan zal zijn. Ze kunnen beter iemand met ervaring halen bij Barca.

Heeft die Jordi Cruijff ook maar één functie bekleed in het betaald voetbal wegens zijn kwaliteiten, in plaats van door zijn achternaam... Met alle respect, dit is een lichtgewicht eerste klas die nog nooit in zijn vakgebied een prestatie heeft neergezet waarbij je denkt "zo hé!" Nee, veel (korte) avonturen bij louche clubs en landen. Mag hopen dat er een capabel iemand wordt gehaald...

Ook dit is de voetballerij. De rode loper voor Jordi Cruijf uitrollen puur vanwege zijn achternaam. Er is geen zichzelf respecterende club op aarde die in zee wil gaan met Jordi Cruijf op basis van noemenswaardige prestaties. Het zal geen slechterik zijn maar is het een zwaargewicht? Die jongen teert alleen op zijn achternaam. Moet Barca dit serieus willen? Op basis van sentiment?

10 november 2021 om 23:28

Bij Maccabi Tel Aviv heeft hij toch wel wat jaartjes gezeten, en in die tijd wonnen ze wat titels. Hij was ook degene die Peter Bosz bij Vitesse wegplukte. Persoonlijk denk ik dat zijn achternaam hem meer in de weg zit dan dat hij er baat bij heeft. Wanneer hij geen beroemde vader had, en ook gewoon bij Barca had gespeeld en weer terugkwam in een andere functie (met de nodige ervaring) dan was het geweldig geweest. Maar goed met een beroemde vader ligt de lat 10 keer hoger.

11 november 2021 om 00:12

Maccabi Tel Aviv, nou wat een noemenswaardige club. Als dat de maatstaaf is dan kunnen Fred Rutten of Mo Allach ook een belletje vanuit Camp Nou verwachten.

11 november 2021 om 01:12

Hoeveel titels hebben zij als TD naar binnen weten te slepen? Maccabi Tel Aviv is wel de meest succesvolle club uit Israël, en dat het niet de competitie is waar je 's avonds voor thuis blijft snap ik ook nog wel. Maar wanneer je maar beperkte middelen hebt, en je hebt toch al iemand in dienst met die ervaring snap ik wel dat je die mogelijkheid wilt proberen.
En heel soms heeft een bekende achternaam wel voordelen. Denk jij dat Peter Bosz destijds vertrokken was naar Tel Aviv als Jordi zijn achternaam Jansen was?

11 november 2021 om 01:25

Frank de Boer heeft er ook 4 als coach van Ajax gewonnen. Coach van Barca maken? Waarom zie je dingen niet in perspectief? Titels bij Maccabi Tel Aviv is een prestatie van niks. Het is ook nog eens de rijkste club dus is slagingskans groter. Je gaat toch niet serieus menen dat hij bij Barca binnen loopt aan de hand van die nietszeggende prestatie? Daar neemt Aston Villa hem niet eens voor. Die jongen loopt in Israel en bij Barca binnen op basis van zijn achternaam. Niet meer en niet minder.

11 november 2021 om 01:34

Xavi wordt ook aangesteld op basis van prestaties bij Al Sadd dus dan vind ik dit ook niet vreemd meer

11 november 2021 om 02:05

Denk je dat hij speler van Barca geweest was zonder die achternaam?

11 november 2021 om 02:21

Japie, dat dus. Maccabi is geloof ik een grotere club dan Al Sadd en Jordi zou niet goed genoeg zijn qua cv en Xavi wel.

11 november 2021 om 07:12

Je trekt een verkeerde vergelijking. Maar dan zou Marc Overmars ook niks hebben laten zien, aangezien Ajax traditioneel de rijkste club van Nederland is.

11 november 2021 om 02:58

Hij heeft in iedergeval meer ervaring als technisch directeur dan Xavi heeft als trainer.
Of meer ervaring dan Overmars toen hij naar Ajax kwam als TD. Of het de beste en meest logische aanstelling in het voetbal ooit is denk ik niet, waarschijnlijk niet, maar de minst logische is het zeker ook niet. Hij is toch TD geweest bij een club die de groepsfase van de Europa league haalde en daarna bij een club die de groepsfase van de CL haalde en heeft inmiddels ook een jaar mee kunnen kijken bij de huidige TD van Bacelona.

Ik weet niet of hij teert op zijn achternaam, voor veel mensen met een bekende achternaam is die net zo veel een hindernis als een voordeel. Uiteindellijk is hij ook een kind van de club die daar in de jeugd heeft gezeten en het eerste heeft gehaald. Hij was natuurlijk bij lange na niet zo goed als zijn vader, en natuurlijk was hij niet goed genoeg voor Barca, maar met 9 goals in 28 wedstrijden in zijn eerste jaar heeft barca ook heel veel mindere buitenspelers gehad. Op het niveau daar onder kon hij best aardig voetballen. Zelfs zijn eerste half jaar bij united was prima, daarna kwam het er mede door blessures helaas niet meer uit. Maar misschien de UEFA cup finale van 2001 eens terug kijken daar was hij een van de betere spelers op het veld, zorgde er persoonlijk voor dat er een verlenging kwam, en dat had niets met zijn achternaam te maken, net zoals zakken met geld geen goals maken, maken achternamen die ook niet, zeker niet in Europese finales.

11 november 2021 om 21:48

Tja, dat is toch heel Barcelona momenteel. Jordi Cruijff binnenhalen vanwege zijn naam terwijl z'n CV nou niet bepaald geweldig is en als trainer Xavi binnenhalen in de slechtst mogelijke tijd voor een onervaren trainer. Ze runnen die club op emotie, terwijl de club gebaat is bij logica en weloverwogen beslissingen.

Niet om het een of ander, maar is Jordi Cruijff ooit te betrappen geweest op ook maar iets waarvan wij mogen denken dat hij er een beetje visie op na houdt? Voor Barcelona natuurlijk lollig dat hij Cruijff heet, maar meer waarde heeft deze man toch niet? Te licht bevonden bij zo’n beetje elke club, in zo’n beetje elke denkbare rol, waar hij geweest is.

10 november 2021 om 23:37

Scoorde in zijn eerste jaar 9 doelpunten als middenvelder bij de hoofdmacht van Barca. Stond met Alaves in de UEFA cup tegen Liverpool. Bij Maccabi deed hij het als TD ook niet slecht. Misschien geen droomkandidaat, maar ik geef hem de voordeel van de twijfel.

Joan Laporta heeft in de afgelopen maanden toch wel een aantal twijfelachtige beslissingen genomen met betrekking tot het aanstellen van mensen binnen de organisatie. Sergi Barjuán verkiezen boven García Pimienta als oefenmeester van Barcelona B is een achterlijke beslissing, terwijl er al eerder (op een respectvolle wijze) afscheid genomen had moeten worden van Ronald Koeman. En Jordi Cruijff? Heb hem eerlijk gezegd nog niet op verstandig beleid kunnen betrappen sinds zijn komst. Mocht Ramón Planes niet langer voor de club willen werken, dan zijn er slechts twee mogelijke beslissingen. Of je geeft Xavi Hernández de volledige controle over het aan- en verkoopbeleid, of je trekt een technisch directeur met een sterke persoonlijkheid aan die de cultuur en speelstijl moet gaan bewaken. In dat laatste geval lijken me Overmars of Monchi geschikte kandidaten, al zou ik ook begrijpen als zij liever wachten tot er wat meer rust in de tent is.

10 november 2021 om 23:20

Kan tot de dag van vandaag niet begrijpen hoe Pimienta ontslagen is. Deed het zo goed met Barça B en zag hem op een dag het eerste team coachen maar goed, Laporta doet veel rare dingen sinds hij is aangesteld als het gaat om trainers verwisselen.

10 november 2021 om 23:24

Nou, in principe is de aanstelling van de eindverantwoordelijke van Barcelona B de enige vreemde beslissing op dat gebied. Het ontslag van Ronald Koeman was in mijn ogen volledig terecht, maar had in mijn ogen op een eerdere en meer respectvolle wijze moeten gebeuren.

10 november 2021 om 23:41

Ja dat bedoel ik ook met trainers verwisselen. Koeman had echt allang al ontslagen moeten worden, in de zomer al. En ja Barça B natuurlijk. Helaas keert Barjuan weer terug naar het B team. Barça B speelde z’n beste potjes dit seizoen onder Capellas.

10 november 2021 om 23:42

Monchi zou heel goed zijn, maar nog beter de volledige controle door Xavi.

11 november 2021 om 02:07

Monchi is voor mij heel veel van zijn pluimen verloren bij Roma, daar heeft hij echt heel slecht werk geleverd. En het is ook niet zo dat Sevilla hard achteruit is gegaan na zijn vertrek, integendeel.

11 november 2021 om 07:17

@Lierse, ik denk precies hetzelfde. Sterker nog, ik denk dat je met Monchi eeuwig subtop blijft, in plaats dat je als club zijnde groeit. En dat komt puur door zijn aankopen. Denk maar aan spelers als Fernando, Luuk de Jong en Rekik. Heel leuk voor een Europa Leaque, maar je zou toch ook wel eens de top 3 willen uitdagen.

11 november 2021 om 06:26

@Guaporta: Jordi Cruijff zit er nog maar amper 4 maanden, dat is veel te weinig om te kunnen bepalen of iemand verstandig beleid voert.
Gezien zijn visie, moeten we denk ik meer vertrouwen hebben in hem en geduldig zijn.
Mensen zoals Xavi zullen niet zomaar met Jordi Cruijff willen werken. Bovendien denk ik dat de aanstelling van Xavi dankzij het technisch advies van Jordi is gebeurd hoor, dat zou een typische Cruijff beleidvoering zijn, met lef de eigen mensen die kans en vertrouwen geven.
Laporta vond het een paar maanden geleden namelijk te vroeg voor Xavi om meteen in te stappen als hoofdcoach, zag hem liever eerst bij Barca B.
Wie zal hem dan hebben overhaald om toch voor Xavi te gaan als hoofdcoach?
Ik vermoed persoonlijk dat dit Jordi zal zijn geweest.

Je hebt dus een technisch adviseur, een technisch secretaris, een technisch directeur, een algemeen directeur, een algemeen secretaris, een voorzitter, een vice president en een president. En iedereen wil wat te vertellen hebben zeker ?

11 november 2021 om 00:11

Theo, ik heb begrepen dat de technisch veterstrik adviseur en de algemeen veterstrik adviseur met elkaar in de knoop zitten :P On topic het zijn inderdaad nogal veel functies, ik zou zeggen snij er in en bespaar je de kosten.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4947 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Sevilla4618
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
GaviMiddenvelder171
M. DepayAanvaller168
L. de JongAanvaller123
Riqui PuigMiddenvelder100
A. EzzalzouliAanvaller101
M. ter StegenKeeper190
Jordi AlbaVerdediger150
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

Nederland
0 fans
Coach, 47 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 28 januari
Alexander Nübel moet bij Tottenham Hotspur de opvolger worden van Hugo Lloris. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren