‘Je ziet zelden zo’n bescheiden afscheid voor zo‘n grote speler’

Zondag, 7 november 2021 om 12:40 • Laatste update: 12:44

Arjen Robben heeft zondagmiddag voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk officieel afscheid genomen van de fans van FC Groningen. De 37-jarige oud-aanvaller, die aan het einde van vorig seizoen officieel een punt achter zijn loopbaan zette, liep een ereronde door het Hitachi Stadion. ESPN-verslaggever Cristian Willaert zag dat Robben daarbij zijn emoties wegslikte.

Robben ontving eerst in de middencirkel een boeket en een schilderij met een beeltenis van hem in het shirt van FC Groningen. “Ik heb het veel vaker gezegd: ik had heel graag als speler hier afscheid willen nemen, nog één keer die bal tegen de touwen knallen. Dat is er niet van gekomen. Desondanks ben ik heel erg dankbaar voor alle steun, de warmte die ik altijd gevoeld heb vanuit supporters. Ik heb me altijd enorm gewaardeerd gevoeld”, zei Robben tegen het publiek. De supporters hielden een spandoek omhoog met de tekst: ‘Voor ons telt maar één ding: jij kwam terug, terug naar waar je ooit begon. Voor ons groen-wit. Arjen bedankt!’

Mark-Jan Fledderus nam vervolgens namens FC Groningen het woord. “Ik hoop dat dit geen afscheid is, maar dat we je nog wel vaker zien”, sprak de technisch directeur, voordat Robben aan een ereronde door het stadion begon. Deze werd gadegeslagen door Willaert en Simon Cziommer, die namens ESPN bij het duel aanwezig zijn. “Toen Arjen Robben het veld opkwam, regende het”, gaf Willaert te kennen. “Hij krijgt het cadeau, het wordt droog en de zon breekt een beetje door: dat is tekenend wat deze man voor FC Groniningen heeft betekend, toen en zeker ook vorig jaar. Niet zozeer sportief op het veld, maar met zijn uitstraling.”

“Dat klopt”, reageerde Cziommer. “Het is zo zonde... We hadden er allemaal op gehoopt. Ik weet niet de eerste uitzending van ESPN, toen we wisten dat hij terugkwam op het veld. Hoe hoopvol we waren. Jammer genoeg is het niet gelukt. Maar er is één ding zeker: de club en hij hebben er alles aan gedaan. Uiteindelijk heeft hij nog zijn steentje bijgedragen door de club op de juiste weg te helpen, ondanks dat hij niet op het veld stond.”

“Hij is een waanzinnige speler. Ik ben even aan het rondkijken, maar de tribunes hebben allemaal al een naam. Misschien wordt het stadion wel naar Arjen Robben vernoemd, daar ben ik wel benieuwd naar. De invloed en de waarde die hij heeft voor deze club, is niet te schetsen”, vervolgde Cziommer. Willaert haakte in: "Je ziet zelden zo’n bescheiden afscheid voor zo‘n grote speler."

“Daarom moeten we veel vaker stilstaan bij een speler als Arjen, want zelf doet hij dat niet”, benadrukte Cziommer. “Hij zoekt het niet op. Overal is hij gewaardeerd geweest. In Duitsland werd hij altijd neergezet als een van de belangrijke mannen van Bayern München. Dat is de grootste club, maar tegelijkertijd ook de club waar iedereen een hekel aan heeft. Er is een bepaalde jaloezie, Bayern is FC Hollywood. Maar hij paste daar niet in.”

Willaert zag op de tribunes van het Hitachi Stadion ‘een bepaalde verwondering’. “Nee, het is eigenlijk een soort... Verdriet wil ik het niet noemen. Maar ze kijken treurig, dat ze niet meer van hem hier op het veld hebben kunnen zien”, zei Cziommer. Willaert: “Ook een soort ingetogen respect, dat is wel mooi. Ik heb geprobeerd in zijn gezicht te kijken en hij slikt de emotie een beetje weg, hij houdt het een beetje binnen.” Daarmee is Cziommer het eens: “Dat hoort bij hem. Hij houdt er niet van, dit alles is te veel voor hem. Mensen hoeven hem niet zo persoonlijk te zien, maar als sporter en goed mens. Dat zie je hier ook weer. Hij wist ook al dat dit moment er een tijdje aan zit te komen.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

31 reacties (laatste reactie door teun1)

De beste Nederlandse voetballer die ik ooit zelf heb zien spelen. Ontzettende nuchtere leuke man. Hoop dat hij nog een mooie functie gaat bekleden bij Groningen, mocht hij dat willen.

7 november 2021 om 12:55

Ben het hier wel mee eens. Uiteindelijk plaats ik hem inderdaad ook boven generatiegenoten als Sneijder en van Persie. Met name het gegeven dat zijn niveau eigenlijk jaar in, jaar uit hoger werd vind ik prachtig om aan terug te denken. Prachtige voetballer die in zijn topvorm absolute wereldtop was.

7 november 2021 om 14:03

Absoluut eens met je stelling van Sneijder en RvP. Op clubniveau staat Robben helemaal los van deze twee. Kampioen met PSV, Chelsea, Real Madrid en Bayern. Champions league gehaald en van het begin tot het einde van zijn carrière top geweest. Daar waar RVP en Sneijder al snel naar Turkije verdwenen, toen stond Robben nog te vlammen in de BuLi. In oranje is RVP nooit beslissend geweest op eindtoernooi en. Zag onlangs een statistiek waarin te zien was dat RvP bijna nooit scoorde in de KO fases. En dat als topscorer aller tijden. Dus ondanks dat Sneijder de meeste caps heeft en RvP de meeste goals, was de impact van Robben nóg groter in mijn ogen.

7 november 2021 om 15:16

Ik heb Bergkamp zien spelen. Die was toch iets genialer waar het bij Robben veel van hetzelfde was.

Blijft toch een heerlijke gozer. Gewoon lekker puur. Kan sneijder met zijn bankstel nog wat van leren.

7 november 2021 om 13:15

Fantastische man en persoonlijkheid. Laat al zijn oude oranje collega's een voorbeeld aan hem nemen

7 november 2021 om 13:19

Waarom moeten al zijn oude oranje collega’s een voorbeeld aan hem nemen? Moet iedereen rustig, kalm en nuchter zijn? Mogen mensen niet excentriek zijn? Wat doen andere oud oranje collega’s verkeerd?

7 november 2021 om 13:32

Jacco89. Iets met gokken wellicht? 😉

7 november 2021 om 14:22

Nee dat hoeft en excentriek zijn de door jou aangehaalde voetballers allerminst. Eerder het nieuwe normaal. Robben was een bijzonder exceptioneel voetballer en dus ook als mens buitengewoon. Daar laatste kan van de meest niet gezegd worden. Een dikke bak, een pornoster met een volle batterij en dagelijks met hun geile smoel op TV is daar de maatstaf. Wat je maar excentriek vindt. Robben liet zijn voeten spreken en daarna …. Stilte. Heerlijk!

7 november 2021 om 14:27

Omdat ik ze allemaal het beste gun

Misschien wel de beste voetballer die Nederland heeft voortgebracht de afgelopen 20 jaar. Helaas ook de man van glas, maar als die fit was... wat een niveau. En elke keer na een blessure weer zo'n gigantisch hoog niveau halen. Echt ongekend. Genoeg spelers die na een blessure nooit meer hun oude niveau halen, maar deze man werd alleen maar beter en beter tijdens zijn carriere. Wat een mentaliteit gekoppeld met een fantastisch talent.

Stelde ook nooit teleur in Oranje. Kunnen wel stellen dat hij Oranje in 2014 naar die derde plaats heeft gedragen.

Gun deze doodnormale Groninger (want dat is die altijd gebleven ondanks dat die tot de beste voetballers ter wereld behoorde) het allerbeste.

7 november 2021 om 13:01

Haal dat misschien maar weg. Absoluut de beste! Geen discussie over mogelijk wat mij betreft.

7 november 2021 om 13:05

@Ninja, inderdaad werd Robben gedurende zijn carrière eigenlijk steeds beter. Werd steeds completer. Enige smetje wat mij betreft is dat het hem niet is gelukt de 100 interlands te halen, had ik hem zeer gegund.

7 november 2021 om 13:26

GelbeReds, dat andere smetje in Zuid-Afrika vergeet je uit respect terecht. T zij m vergeven.

7 november 2021 om 13:32

Paul, vind dat ook geen moment om hem kwalijk te nemen. Had Robben daar anders kunnen handelen? Vast wel, maar het is wat het is.

In het veld kon het een uitermate vervelende speler zijn, maar daar buiten toch nooit een kwaad woord over hem gehoord. Voor de camera's ook altijd welbespraakt en zelfs wat bescheiden. Benieuwd of er nog een toekomstig trainer in hem schuilt.

7 november 2021 om 13:03

Op het veld vervelend viel toch ook wel mee? Hij heeft zich vaker laten vallen ja, maar voor de rest toch geen vervelend gedrag?

7 november 2021 om 13:19

Nou zijn uitstraling en theatrale gedrag op het veld staat wel redelijk haaks op hoe hij buiten het veld overkomt. Als Nederlander ben je misschien geneigd om iets anders naar hem te kijken, maar in Mexico wordt hij op straat geliquideerd

7 november 2021 om 13:27

Daar hoef je niet veel voor te doen zelfs wij maken een kans om geëxecuteerd te worden in Mexico, waarschijnlijk per vergissing maar toch..😌

Ik vind Robben echt een persoonlijkheid die goed zou kunnen passen in een droomachtig jongensboek. Een nuchtere jongen uit de provincie, die met een karakteristieke actie de hele wereld veroverde, en daarmee titels won en finales speelde. Wat mij betreft 1 van de beste Nederlandse voetballers ooit, en van zijn generatie eigenlijk ook de allerbeste. Van Persie, Sneijder etc. waren ook geen koekenbakkers, maar als Robben aan de bal kwam ging je toch wat meer voorover zitten.

Respect voor deze man. Jammer van de vele blessures maar een echte prof die niet naast de schoenen loopt zoals een hoop prof voetballers tegenwoordig.Voor mij persoonlijk toch echt wel de beste Nederlandse-speler die ik zelf heb gezien sinds ik het voetbal volg (sinds 2002).

Werd altijd toch wel als de man van glas gezien en van de grote 4 bij het Nederlands-elftal, dus Robben, Sneijder, van Persie en van der Vaart, werd hij toch wel als de speler gezien die het meest geblesseerd was al hadden de andere 3 spelers ook altijd wel last van pijntjes, alleen had Robben dat helaas net iets vaker en was ook wel iets langer geblesseerd maar hij heeft het wel het langst volgehouden van deze spelers op topniveau en dan bedoel ik dus niet (met alle respect) zoals Sneijder die daarna nog bij o.a. Galatasaray ging spelen, van der Vaart die toen terugging naar Hamburger SV maar daar niet meer de oude was of van Persie bij Fenerbahce en Feyenoord.

Nee, Robben speelde dan niet alles meer bij Bayern Mã¼nchen door blessures maar in de wedstrijden die hij speelde kwam er altijd nog veel dreiging van hem af en heeft eigenlijk gewoon tot de laatste wedstrijd die hij speelde, echt een gigantische drive gehad om te winnen en zijn periode vorig seizoen bij FC Groningen viel dan helaas zwaar tegen door blessureleed en dat had hij in mijn ogen sowieso al nooit moeten doen, maar gelukkig heeft het niets afgedaan aan zijn carriã¨re die hij daarvoor had en aan zijn naam.

Echt een fantastische speler. Kan mij nog herinneren dat er beelden van Robben bij Bayern Mã¼nchen getoond werden tijdens de training waar ze volgens mij sprintjes moesten trekken. Rafinha liep er een beetje de kantjes vanaf en Robben ging vervolgens tijdens de training echt behoorlijk tekeer tegen Rafinha dat hij beter zijn best moest doen.

En had bij Robben en Ribã©ry ook echt altijd het idee dat die 2 elkaar niet konden uitstaan op het veld en dat waren gewoon 2 haantjes op de vleugels bij Bayern. Maar ze waren wel gewoon beste vrienden van elkaar, maar ik vergeet nooit dat Bayern in 2011 in de Champions League tegen Manchester United (waar Sir Alex Ferguson toen nog coach was) een vrije trap kreeg vlak voor rust op een best wel mooie positie en dat Robben en Ribã©ry al vrij heftig met elkaar aan het discussiã«ren waren over wie de vrije trap zou nemen, waarna Robben de vrije trap gewoon uit het niets nam en een slechte vrije trap nam waarna de discussie in de rust verder ging en Ribã©ry Robben een klap in zijn gezicht gaf haha.

Kan mij ook nog herinneren dat Robben in een CL-wedstrijd met Bayern ook vooral voor zichzelf aan het spelen was en dat zo'n beetje iedereen gek van hem werd. Weet niet meer tegen wie dat was, maar weet nog wel dat Schweinsteiger op het veld echt gewoon naar Lahm (was de aanvoerder) toeging om te zeggen dat hij tegen Robben moest zeggen dat hij moest ophouden met dat egoã¯stische gedoe van hem want echt iedereen probeerde tot hem door te dringen, ook trainer Jupp Heynckes, maar het lukte ze maar niet in die wedstrijd.

Maar heeft bij Bayern toch ook meerdere moeilijke momenten gehad. Natuurlijk toen hij op een gegeven moment werd uitgefloten door de eigen supporters van Bayern, mede doordat hij in de CL-finale van 2012 een penalty in de verlenging miste waardoor Chelsea de CL won en volgens mij miste hij toen ook een penalty in de strafschoppenreeks, maar dat weet ik niet meer zeker maar dat geeft voor mij ook wel aan wat voor winnaar Robben was want hij bleef maar doorgaan totdat hij eindelijk resultaat had en gaf nooit op.

Een jaar later schoot hij in 1 van de laatste minuten in de CL-finale tegen Dortmund (met o.a. Klopp als trainer en spelers als Reus, Gã¶tze, Hummels, Lewandowski, Gundogan, etc.) het winnende doelpunt binnen en de emotie die toen loskwam bij Robben, was ook echt prachtig.

En uiteindelijk is hij toch als een soort legende de deur uitgegaan bij Bayern.

Alleen jammer dat hij toen in 2010 net de grote teen van Casillas raakte...

Bescheiden zoals hij is past dit beter bij hem
Zoals die zelf zei het liefst had die het als speler gedaan.

De woorden: ik heb alles gegeven
Raakte mij toch want wat een vreselijke top mentaliteit heeft hij altijd gehad echt een voorbeeld die iedereen een beter afscheid had gegund.

Held!

Robben wat ga ik je missen zeg. Wat een voetballer was het zeg. Jammer dat hij een man van glas was. Anders was het een top speler geweest. Hoop dat robben in de toekomst nog wat voor groningen gaat doen. Geniet eerst maar van je gezin Arjen en je pensioen dat verdien je.

Goat: Groninger of all times! Denk niet dat we gauw weer een speler met zijn kwaliteiten, zijn instelling op het veld en zijn karakter erbuiten zullen hebben.

Arie bedankt voor alles. Wat heb ik van je spel genoten. Keb Gullit,Rijkaard, Koeman gezien. Van Basten ,Nistelrooy, Kluivert. Uiteraard is de 1 iets beter dan de ander maar Robben mag in dat rijtje. Definitief einde van een tijdperk. Wat een karakter en voorbeeldig sportman. Deze man heeft mensen voetbalgeluk gegeven. Dat ene moment had t nog meer glans kunnen geven, maar gedane zaken nemen geen keer. Het ga m goed.

7 november 2021 om 13:39

Heb je Bergkamp niet gezien?

geweldige voetballer en geweldig mens.

Een wereldvoetballer die onsdanks zijn blessures geweldig gepresteerd heeft. Maar zijn gedrag op het veld daar heb ik mij bijna altijd aan geërgerd. Duikelen, kaarten aannaaien, Thomas Müller bij zijn keel grijpen, nooit afspelen aan zijn medespelers als die er beter voor stonden, een arrogant poep hoofd op zetten, heel asociaal gaan doen als hij gewisseld werd en slecht of niet meeverdedigen.

7 november 2021 om 21:21

Wordt helaas vergeten idd. Net als Sneijder, die ook zo vaak voor eigen succes ging. Wat had ik toch graag vdv gezien op tien, met van Persie in de spits en twee vleugels die niet voor eigen succes gingen in de mid twintiger jaren van de “grote vier”. Robben en Sneijder bankie.

Uiteindelijk heeft Robben zoveel gebracht, naarmate hij ouder en handiger werd. Meer dan wie dan ook van de grote vier (vind ik). Maar god, wat heb ik mij in de beginjaren doodgeërgerd aan deze man.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Groningen

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
9.NEC26-5
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
T. SuslovMiddenvelder191
J. LarsenAanvaller197
M. de LeeuwAanvaller181
C. NgongeAanvaller187
R. PostemaAanvaller181
M. El HankouriAanvaller170
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Groningen.

1498 fans
Aanvaller, 38 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 25 januari
Frank Fabra staat bovenaan de shortlist van Ajax. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren