‘Na Dortmund - Ajax was de confrontatie AS Monaco - PSV om te janken’

Vrijdag, 5 november 2021 om 11:07Yanick Vos • Laatste update: 14:53

Valentijn Driessen zet zijn vraagtekens bij de fysieke gesteldheid van de selectie van PSV. Trainer Roger Schmidt kon in het Conference League-duel met AS Monaco (0-0) geen beroep doen op belangrijke krachten als Cody Gakpo en Noni Madueke en tijdens de wedstrijd tegen de Monegasken vielen meerdere spelers uit met blessures.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

120 reacties (laatste reactie door vernon)

Ajax is gewoon veel veel fitter. Ik roep al tijden dat Ajax soms ook slechte wedstrijden wint omdat de andere goede ploegen na 60 min gewoon op zijn. PSV, Feyenoord maar ook AZ, haken af. Dat zie je vooral in de tweede seizoenshelft. Ik snap dat Ajax een bredere selectie heeft maar denk dat het vooral te maken heeft met meer intensieve wedstrijden op Europees niveau. Je moet als PSV een manier vinden om die intensiteit te bereiken of te simuleren.

5 november 2021 om 11:22

Maar Feyenoord en AZ zijn ook veel fitter dan PSV. Ook bij Vitesse die Europees spelen (en nog minder gewend zijn ook) zie je dit niet. Er is veel onterechte kritiek op Schmidt. Maar hier kan je hem gewoon verantwoordelijk houden. Wat is de reden? Onbegrijpelijk dat er nog nooit een vraag over gesteld is hoe het kan dat ze daar zoveel last van blessures hebben, terwijl hij veel, aanvallers vooral, wisselt.

5 november 2021 om 11:27

Zie je dit bij Vitesse niet ? Komt dit omdat ze de wedstrijd na een europese duel totaal niet thuis geven ? Hoeveel punten heeft Vitesse gepakt na een europees duel ? Volgens mij waren dit allemaal drama wedstrijden die ze lieten lopen. Dit laten lopen wordt bij PSV niet geaccepteerd.

5 november 2021 om 11:57

Het heeft ook te maken met keuzes. Het team van PSV heeft op kritieke plekken blessuregevoelige spelers. Als je sterkhouders blessuregevoelig zijn dan ben je dus veel aan het wisselen. Gotze, Van Ginkel en een aantal aanvallers staan niet bekend om hun goede fysiek. PSV kan dit soort spelers aantrekken omdat ze fysiek niet sterk zijn, anders hadden ze bij de Europese sub-top gespeeld. De sterkhouders bij Ajax zijn juist niet blessure gevoelig, zo lijkt het.

5 november 2021 om 12:24

Ik ben het hier wel grotendeels met je eens, comes with the package met die spelers zeg maar. Al vind ik dat het niet geldt voor de 'blessures' van Madueke, Vertessen, Teze en Vinicius. Daar ligt toch iets anders aan ten grondslag lijkt me.

5 november 2021 om 12:47

Bij PSV accepteerden ze wel dat de europa league niet belangrijk was jarenlang onder cocu en van bommel. En nu zit je met een smalle selectie omdat je geen kapitaal hebt.

5 november 2021 om 12:52

@mssibazoer

"maar Feyenoord en AZ zijn ook veel fitter dan PSV. "

Zelfs de plaatselijke senioren 5 van de zondag 6e klasse zijn ook fitter dan Psv.

Bizar gewoon, onder een Duitse coach, dat het elftal nu 2e seizoen gewoon niet fit zijn.

Voorheen was PSV juist fit en scoorde (tot frusterend aan toe) juist laatste minuten of in extra tijd nog vaak de winnende.

Nu is het gewoon op en team speelt helemaal niet met hoge intensiteit en druk zetten, zoals een Ajax, Feyenoord en AZ (mindere mate).

Ik ben echt beieuwd naar de trainingsmethodes, opbouw etc van PSV

5 november 2021 om 14:46

Het toch heel slecht beleid eigenlijk. Je kan wel 1 van die spelers halen omdat ze mits fit je team naar een hogere niveau kunnen tillen. Maar waarom kiest psv bewust om 3 van dit soort spelers aan te trekken en alle 3 speen op het middenvel? Juist op het middenveld wordt meer fysieke inhoud gevraagd van een spelers, zeker onder huidige trainer.

5 november 2021 om 14:48

Misschien komt het doordat Schmidt juist zoveel wisselt. Spelers kunnen zo nooit ritme opdoen voor 90 minuten.

5 november 2021 om 11:25

Ajax heeft dit jaar in de ED meerdere slechte wedstrijden gespeeld. Het gaat hier (volgens mij) om de wedstrijden tegen PSV, PEC, Heerenveen, Twente, Utrecht en Heracles (meer dan de helft trouwens !!). Van deze winnen ze er 3. Waarbij ze vooral tegen Heerenveen heel veel geluk hadden met o.a. de bal van Van de Beek tegen de paal (hij scoort makkelijker in zijn eigen doel). Van de slechte wedstrijden verspelen ze dus ook in 3 duels punten.
Dat PSV in de wedstrijd afhaakte, had ook 2 redenen. PSV miste spelers, en psv had 2 rustdagen minder dan Ajax. Hetzelfde gold trouwens ook voor de wedstrijd tegen Vitesse. En ja, ik weet PSV had ook CL moeten halen, maar dat hebben ze niet gedaan waardoor dit wel de realiteit is.
Ja, Ajax was fitter dan PSV en Vitesse, maar dit is ook wetenschappelijk bewezen dat dit logisch is. Maar waren ze fitter dan Twente, Utrecht of Heracles ? Ik heb het niet gezien.

5 november 2021 om 11:33

Fit zijn of winnen zijn 2 aparte zaken. Ze hebben we een mate van overlap uiteraard maar het zijn geen gelijke zaken. De fitheid dan 1-op-1 schakelen aan resultaat is in mijn ogen dan niet terecht. Volgens mij moet je meer kijken naar blessures en daar heeft PSV gewoon heel veel meer van dan alle andere Europees actie clubs en het feit dat Schmidt verkondigt dat veel spelers eigenlijk niet meer dan 60 minuten kunnen spelen. Hij zit er al 1,5 jaar he? Het is niet dat hij er net zit.

5 november 2021 om 11:40

Als die wedstrijden slecht waren dan heeft psv nog geen 1 goede wedstrijd gespeeld in de Eredivisie dit seizoen. Die hebben het elke week lastig.

5 november 2021 om 11:46

Zoals je zelf al zegt is het niet 1 op 1, maar vaak je zie je wel dat het met elkaar samen hangt. Teams die goed draaien hebben vaak weinig geblesseerde spelers. Als je naar PSV kijkt dan haal je met van Ginkel, Gotze en Propper (laatste jaren, daarvoor speelde hij altijd) wel risico's binnen. Dat PSV een uitzondering is zie ik anders. Kijk naar alle tegenstanders waar Ajax internationaal tegen gespeeld heeft. Afgelopen dinsdag kwam op een gegeven moment de 4de keuze op de linksback plaats erin. En dit is niet de enige positie waar ze spelers misten.

5 november 2021 om 11:57

Man wat praat jij veel onzin zeg met je geluk. Het is juist psv dat de slechte wedstrijden over de streep trekt in de slotfase en alle geluk van de wereld heeft. (Go ahead eagles, sparta , pec) als ajax zaad speelt winnen ze juist nooit en heeft het geen enkel geluk. Leuk dat je heerenveen uit slecht vond aan ajax kant en een kans van van de beek kan benoemen, terwijl ajax al bij rust 4 0 had.moeten voorstaan. Daarnaast ontbreekt het ajax aan alle geluk in de slotfase tegen utrecht twente en heracles omdst de keepers alles tegenhouden.

5 november 2021 om 11:59

@janssen: Ik bedoelde met de clubs, de overige Europees actieve Nederlandse clubs. Dat was niet heel duidelijk lees ik nu in m'n vorige comment. Met blessures heeft elke club te maken en inderdaad hebben de tegenstanders van Ajax dit jaar in de CL veel blessures ook (alhoewel het bij Sporting vooral een momentopname was dacht ik).

5 november 2021 om 12:00

@Zytto34 hoe oud zijn we? “Ajax speelt geen slechte wedstrijden want PSV speelt slechtere wedstrijden”. Hij constateert terecht dat het niet altijd rooskleurig is of met goed spel ondanks de resultaten. Bij PSV weten we dat nu wel.

5 november 2021 om 12:42

Als je de thuis wedstrijd van Ajax tegen psv niet zou meetellen, doe je het als Ajax in de competitie gewoon minder dan Psv.
Dat vind ik eigenlijk best zorgwekkend, want de titel is voor Ajax een must willen we de doelstelling halen om structureel bij de top 16 in Europa aan te haken

5 november 2021 om 12:49

@janssen Dat risico neem je toch zelf als PSV zijnde.. net zoals dat je Zahavi een monstersalaris geeft en hij je er geen 30 goals voor teruggeeft en ook niet echt kan bijdragen aan het spel.

5 november 2021 om 12:58

@hansje1969, (mooi jaar trouwens). Ik heb al vaker aangegeven dat ik vind dat het nog niet eens zo geweldig gaat. Ja je zet een aantal mooie uitslagen neer. Maar daar zijn ook en paar kanttekeningen bij te zetten. Tegen PSV was psv lang niet eens slechter (ondanks blessures en 2 dagen minder rust) en vitesse troffen ze ook na een zware europese wedstrijd. Met Cambuur en NEC troffen ze gepromoveerde clubs die vrij naief waren. De wedstrijd tegen groningen vond ik wel een goede wedstrijd. De wedstrijden tegen PEC en Heerenveen waren verre van goed, en vooral tegen Heerenveen had je ook punten kunnen verliezen. En de 3 wedstrijden waarin ze punten verspeeld hebben waren niet zoals de wedstrijd van PSV tegen Willem 2 waarin je echt veel beter bent en het eigenlijk een mirakel is dat je die niet gewonnen hebt. Dus ja, Ajax staat boven aan, maar er is nog heel veel ruimte voor verbetering.

5 november 2021 om 13:30

@straatvoetbal, PSV neemt zeker zelf dat risico. Waarbij ik wel verbaasd ben over Propper. Speelde toch altijd alles. Ja hij heeft een vervelend jaar, maar dit hoeft niet te betekenen dat dat jaren duurt. En nu is hij er wel en dan weer niet.
Inzake Zahavi had ik meer verwacht. Zeker als je ziet dat hij als international wel veel scoort. Het monstersalaris valt (vergeleken met wat Ajax betaald reuze mee).

5 november 2021 om 13:30

@janssen, dat moet dan wel een machtige pegel zijn geweest van Donny, helemaal vanuit Manchester..

5 november 2021 om 13:32

Maar vond jij dan de wedstrijden tegen PEC, Heerenveen, Utrecht, Twente en Heracles goed ? Zo ja, dan ligt jouw grens wel heel laag.

5 november 2021 om 13:44

uiteraard weet jij ook dat ik Sven van (de) beek bedoelde. Maar bedankt voor de toevoeging. Waarbij ik trouwens dacht dat hij kopte maar niet schoot. Maar waarschijnlijk weet jij het beter.

5 november 2021 om 13:46

Ajax heeft tegen Twente vrij weinig kansen gecreëerd hoor, dus zoveel had Unerstall niet tegen te houden in de slotfase. Daarnaast kon Twente net zo goed in de laatste minuut de 2-1 maken als ze het beter uitspeelden.

5 november 2021 om 15:55

@mickey12....leg mij eens uit. Hoe ontbreekt het Ajax aan geluk als een keeper alles tegenhoudt. Dat is de basis taak van een keeper. Ballen tegenhouden. Als deze dat dan ook doet is het een beetje raar om dan te zeggen dat dan Ajax geen geluk heeft.

5 november 2021 om 11:27

En Ajax is natuurlijk enorm sterk in balbezit. Als je al 60 minuten achter de bal aan rent dan wor je ook wel moe.

5 november 2021 om 11:44

En toch weet Ajax in de wedstrijden waarin ze niet op winst staan (twente, Utrecht en Heracles) geen doorbraak te forceren. Dit terwijl Feyenoord en met name PSV al een aantal keer na de 80e minuut de wedstrijd wist om te draaien.

Wat ik wil zeggen is dat die fitheid (of het gebrek daaraan) niet geleid heeft tot resultaten.

5 november 2021 om 11:52

Dat heet geluk, het is niet alsof Feyenoord of PSV zoiets forceerd. Vaak spelen zij dan ook zaad namelijk.

5 november 2021 om 12:00

Alles heeft ook niet noodzakelijk met fysieke toestand te maken. Kan ook motivatie zijn. Ik ga er vanuit dat in de toppers (AZ, PSV, Feyenoord, Vitesse) elke speler 100% gemotiveerd is. Zowel van PSV en Ajax. Dan kan fysiek de doorslag geven. Daarbij zie ik ook verschillen op langere termijn, later in het seizoen. Ik ben heel benieuwd hoe PSV het de komende maanden doet met deze ziekenboeg bijvoorbeeld.

5 november 2021 om 12:02

Dat, maar ook concentratie. Tegen Utrecht had Daramy in de slotfase een 100% kans die hij huizenhoog overschoot. Tegen Twente ging in de slotfase Steek niet vrijuit, maar was het ook een zondagsschot en tegen Heracles kreeg Tadic in de slotfase een 100% kopkans die hij altijd in de andere hoek moet koppen.
Dus inderdaad geen geluk, maar ook concentratie.

5 november 2021 om 13:05

Van de ene kant is het geluk (hoewel je dat schijnt af te dwingen) maar het heeft ook iets met het kunnen forceren te maken. Ik heb het er vaak over (vaker dan dat het jullie lief is) maar als ik naar de bank van Ajax kijk, dan zie ik alleen Klaassen zitten waarvan ik als tegenstander bang wordt als er iets geforceerd moet worden. Neres is al jaren op zoek naar vorm (of iets wat daar in de buurt van komt), van Kudus weet ik niet of hij nu wel of niet fit is, speelt zelden (waarbij ik ook vind dat hij vooral goed is met ruimte), Danilo heeft los van een half jaar bij Twente niets laten zien en de rest zijn verdedigers. Als het niet loopt heeft Ajax weinig om dit te compenseren. Ik ben ook benieuwd hoe ze januari door komen. Dit is toch een maand waarin een aantal moeilijke wedstrijden zijn, en normaal gesproken in ieder geval Haller niet aanwezig is. Miscchien ontbreken er nog wel meer. Want een echte vervangen van Haller zie ik bij Ajax niet.

5 november 2021 om 13:22

AZ is toch echt het fitste van alle Nederlandse clhbs..

Wow Valentijn! Een Monaco dat er niet voor gaat tegen een gehavend PSV is een minder leuke wedstrijd dan een Borussia dat er voor gooit tegen een Ajax in vorm. Echt waar joh!?

5 november 2021 om 11:28

Nou ja, het mag toch gewoon gezegd worden?

In het kielzog van Ajax hoor ik wel eens termen als Champions League waardig en dat deze selectie in de CL hoort.

En als voetballiefhebber ga je toch echt wel zitten voor potjes als PSV - Monaco. Maar dat waren toch een zaadpotten, niet normaal. En daar is monaaako ook verantwoordelijk voor, maarja die houden er nog 4 punten aan over.

Blessures zijn ook geen excuus. Het hoort erbij. De golf aan blessures is eerder een kritiekpunt.

5 november 2021 om 11:38

Hou toch op. Blessures is altijd een terecht excuus in mijn optiek. Het is niet alsof PSV een Bayern München is dat zij ff de beste spelers moeiteloos kunnen vervangen.

5 november 2021 om 11:39

Ik snap niet dat je als neutrale kijker ging zitten hoor voor deze wedstrijd als je de opstelling van PSV zag wist je al dat dit ging gebeuren. Alle snelheid en creativiteit is geblesseerd hoor bij ons. Daar kwam nog bovenop dat letterlijk je enige aanvaller die nog een beetje snelheid en vorm had ook in de eerste helft uitvalt. Dan weet je gewoon dat er niks meer gebeurt.

5 november 2021 om 11:59

Blessures is zeker geen excuus. PSV kan haar selectie toch op orde maken? Voor het begin van het seizoen?

PSV kiest ervoor om spelers zoals Götze, van Ginkel, Pröper te halen. Allemaal spelers die van glas zijn. Je weet waar je aan begint.

Je faalt wel hard als topclub zijnde dat je maar 11 basis spelers heb. En dan bank kwalitatief slecht is.

5 november 2021 om 12:37

Gemakkelijk excuus wel. Het is een gegeven dat je door het seizoen genomen met blessures te maken krijgt. Het is de taak van de technische staf, begeleiding en spelers zelf om dit te beperken en op te vangen.

We hebben veel blessures dus we maken geen kans (creëren zelfs geen enkele kans) tegen Monaco is toch geen excuus?

5 november 2021 om 12:41

Hahaha het is inderdaad mijn eigen schuld dat ik de wedstrijd heb aangezet. Mijn punt is, je verwacht er gewoon meer van. Ook van Monaco he? Laat dat voorop staan.

Maar is het PSV van gister dan zoveel minder dan Vitesse qua creativiteit? Eerlijk; ik heb enkel de samenvattingen gezien maar die zijn wel in staat om iets op de mat te leggen tegen een tegenstander die heel wat maten te groot is en gaan bijna weg met een punt.

5 november 2021 om 12:49

Er is ook nog zoiets als op elkaar ingespeeld zijn en met je sterkste elf spelen he. Bij PSV stond Guti er bijvoorbeeld voor het eerst in. En vooral daar zag je dat ze elkaar soms niet begrepen. Dus nee. Ze doen niet onder voor Vitesse qua creativiteit, maar wel qua automatismen.

5 november 2021 om 12:54

@MVB Psv

"een Monaco dat er niet voor gaat tegen een gehavend Psv'

Dat doet er toch niet toe, het gaat ook om de slaapverwekkende voetbal van PSV. Begin van het seizoen speelden zij nog leuk.
Nu heb je meer blessures, het draait even niet, dan laat je toch je team er volle buik ingaan. Opknallen en bikkelen. Dat zorgt ook gelijk voor meer spektakel en kijkplezier. Ook kans op resultaat groter, dan zo laf en behoudend spelen.

Beetje flauw dit. Ajax was echt niet goed woensdag, ze hadden echt geluk dat die belachelijke rode kaart werd gegeven. PSV haakt gewoon een goed resultaat bij Monaco zeker gezien de problemen die ze hebben voorin.

5 november 2021 om 11:23

Klopt, alleen moet je het wel afdwingen tegen 10 man. Wat Ajax zeer goed lukte en PSV tegen Benfica bijvoorbeeld helemaal niet.

5 november 2021 om 11:24

Klopt, tegen 10 man voetbal je een stuk makkelijker. Net als PSV tegen Benfica toen ze ook een uur lang tegen 10 man voetbalde.

5 november 2021 om 12:35

En toch heeft PSV geen positief resultaat gehaald tegen 10 man van Benfica hoe makkelijk je ook voetbalt het gaat uiteindelijk altijd om de uitslag. Nederland en nederlandse clubs kunnen mooi voetballen maar ik wil het nou eindelijk eens gekoppeld zien aan resultaten.

5 november 2021 om 12:57

@straatvoetbal

"en toch heeft PSV geen positief resultaat gehaald tegen 10 man van Benfica"

Dat had echt te maken met gebrek aan tactiek. Juist tegen 10 man is het makkelijk, maar je moet wel slim spelen. Het team kapot spelen door veld breed te houden, de backs blijven opkomen.

Schmidt liet Gakpo van positie wisselen. Van links afgehaald naar centraal. Zeer grote fout.
Ook Madueke gewisseld voor speler die graag door het midden gaat, waar het vol was.

Kijk Ajax hield met Tadic en Antony veld zeer breed. Als zij beetje naar binnen gingen, kwamen Mazzroui of Blind erover. Dortmund kon dit gewoon niet meer bijhouden. Te veel meters.

Benfica speelde nog met oa Vertongen. Was echt eenvoudig om zo een team kapot spelen. Had Madueke en Gakpo aan de zijlijnen gehouden en trek de verdediging maar uit elkaar.

5 november 2021 om 13:23

Dat had echt te maken met gebrek aan tactiek. Juist tegen 10 man is het makkelijk,
Het kan ook te maken hebben met gemakzucht. Het team dat met 10 man komt te staan , daar zijn ze juist vaak bereid om een extra stap te doen. Terwijl het team met 11 man denkt ah dat fixen we nu wel even tegen tien man

5 november 2021 om 11:29

Ajax begon niet goed, maar voordat de rode kaart viel had Ajax al wel weer gewoon controle over de wedstrijd. Ik baalde juist ook van de rode kaart want die sloeg inderdaad nergens op en vaak ga je dan met 11 man tegen 10 gehaast en anders voetballen. Helemaal toen de 1-0 viel dacht ik daar gaan we. Hoe Ajax dan toch Dortmund helemaal kapot speelt had ik niet verwacht en toont wel aan hoe sterk ze als team momenteel zijn.

5 november 2021 om 11:57

Psv is gewoon niet goed genoeg wat de meeste wel denken uit Brabant en dan nog zeggen goed resultaat tegen de nummer 10 uit Frankrijk Ajax had Monaco gewoon opgerold met 2x 4 of 5-0 jullie pakken een x de Johan Cruijff schaal tegen een Ajax die net in de voorbereiding was en in eens zouden jullie alle prijzen dit jaar winnen hahah jullie gaan voorlopig niks meer pakken de Borussia Dortmund van Brabant gaan jullie worden!!!

5 november 2021 om 12:27

Wow doet het nog steeds pijn dat wij al een prijs hebben en jullie in principe nog niks?

5 november 2021 om 12:39

😂 doet totaal geen pijn, helemaal na de harde feiten in de competitiewedstrijd tegen PSV. En ik denk dat ik ook voor Issy spreek. Goed dat je nog een voet tussen de deur zet met die “in principe” 😉

5 november 2021 om 12:54

Haha natuurlijk. En ik snap ook wel dat tijdens de JC schaal Ajax net begon, zei dit alleen maar omdat hij zo provocerend was. Maar je moet ook toegeven dat PSV natuurlijk ook niet met de sterkste elf kon spelen en vermoeider was door de Europa wedstrijd op donderdag ipv dinsdag.voor die eredivisie wedstrijd

5 november 2021 om 15:01

Sodejuu! Na 3x vol ademhalen kon ik deze ene zin in één adem uitlezen.

5 november 2021 om 15:03

@MVB-PSV: klopt, PSV heeft al een prijs (en nee, dit bedoel ik niet sarcastisch), maar Ajax heeft in principe niks klopt natuurlijk niet. Ajax heeft sinds afgelopen dinsdagavond 65 miljoen prijzen...

5 november 2021 om 12:08

@doelmannetje Ajax niet goed? Vond ze redelijk goed spelen hoor. Maar ik snap inderdaad niet wat men had verwacht gister? Gister was vreselijk, maar de vorm waarin PSV verkeerd plus de blessures snap ik niet wat men had verwacht. Ik had gehoopt op meer maar niet meer verwacht. Ze hebben het nog in eigen hand, daar focus ik me liever op. Zouden journalisten ook een keer moeten doen.

5 november 2021 om 12:22

Precies dit, het loopt niet super bij PSV(al een beste tijd overigens). Maar als je dan ook nog je 2 beste spelers mist, die vaak voor beslissingem zorgden dit seizoen. Dan is het zo gek nog niet hoor en zou ik als PSVer ook redelijk tevreden zijn met het resultaat.

Op zich heeft hij gewoon gelijk, hij is niet de eerste analist die dit constateert. Het is wel echt bizar om te zien hoeveel blessures PSV-spelers hebben sinds Schmidt er de scepter zwaait. Daar kan Schmidt niet alles aan doen natuurlijk, zo'n ribblessure van Vertessen heeft niets met intensiteit van trainingen te maken bijvoorbeeld. Maar je kan wel terecht afvragen wat 1,5 jaar Schmidt PSV nu echt heeft gebracht. Gisteren deed de wedstrijd pijn aan de ogen, waar PSV dan wel "maar" voor de helft verantwoordelijk voor was. Voor mij was het wel heel tekenend hoe negatief Maarten Wijffels was in de AD podcast over PSV. Hij vindt altijd wel ergens aanknopingspunten oid, maar was nu eigenlijk louter negatief (en begrijpelijk).

5 november 2021 om 12:59

4ever4ajax

" Het is wel echt bizar om te zien hoeveel blessures PSV-spelers hebben sinds Schmidt er de scepter zwaait."

Dit is soms ook pech. Ook ik vind het bizar, maar vooral dat nu 2e seizoen zijn team nog steeds niet fit is.

Blessures zijn pech.

Kijk bijv een RM, had onder Zidane ook vaak fitte team. Vorig seizoen iets van 2400 blessures. Alleen de toiletjuffrouw was niet geblesseerd.

Dit seizoen lijkt de pech bij Barca te liggen.

Je kunt je inderdaad afvragen of het puur pech is (dat lijkt gedeeltelijk wel zo met o.a. Gakpo en Vertessen) of dat er meer achter zit. Maar als je naar deze 2 wedstrijden kijkt, dan zijn er een aantal groter verschillen. PSV miste 6 spelers (gakpo, Madueke, Gotze, van Ginkel, Propper en Thomas) waarvan er 4 basis staan, en waar Dortmund de eerste helft de wedstrijd kleur gaf, is Monaco een totaal andere ploeg. Iedereen heeft het altijd over de goede bank van Ajax, maar als je daar (vergelijkbare posities) Tadic, Anthony, Berhuis en Alvarez weghaalt, en daarbij ook hun mogelijke vervangers Klaassen en Kudus, dan ben ik ervan overtuigd dat ook Ajax moeite heeft hetzelfde niveau te halen.

5 november 2021 om 11:39

Belangrijk is punt is wel dat de blessures bij Ajax dus meevallen. In 3 jaar Ten Hag zijn die op 1 hand te tellen. Met wedstrijden in de CL en 2 keer bekerwinst is de belasting in Amsterdam ook zwaarder geweest en ondanks de bredere selectie spelen eigenlijk altijd dezelfde 11 spelers iedere week.

In 2 jaar schmidt gaat het maar over optrainen en belasting. Vorig jaar gaven ze in de topmaand januari geen thuis op fysiek niveau en nu vallen ze als bosjes om.

Ik denk dat het gewoon ritme is. Hoeveel middenvelders en aanvallers hebben bij PSV nu een volle 90 minuten gemaakt? Tuurlijk wisselt Ten Hag Antony en Berghuis veel, maar Tadic, Haller, Gravenberch maken iedere 90 minuten 2x in de week vol. Het zijn vaak nog die in minuut 88 nog pushen.

Het is makkelijk om te zeggen "als ajax 10 geblesseerden had waren ze ook minder". Draai het om joh, als Ajax in staat is om zijn elftal fit te houden moet PSV dat toch ook lukken?

5 november 2021 om 12:18

Real en barca hebben ook steeds veel blessures, het is nooit te achterhalen of dit door de belasting komt of gewoon pure pech. Meeste bij psv hebben ook rust tijdens de interland break gehad tov ajax. Gakpo had laatst een hoofdblessure. Er valt gewoon niks zinnigs over te zeggen.

5 november 2021 om 12:51

Met een Bale of Dembele een paar jaar in je selectie heb je zelden een lege ziekenboeg nee. Het is niet nooit te achterhalen. Ik ben het eens dat het soms ook pech kan zijn (mazraoui vorig jaar) maar bij een golf van (bijvoorbeeld) spierblessures bij een club speelt (over)belasting heus wel een rol. Gisteren waren er meerdere spelers met kramp. We zitten op een derde van het seizoen; dat vind ik echt opmerkelijk.

Maar nogmaals, als het moeilijk te duiden is waar blessures vandaan komen kan je het nog steeds beter omdraaien. Het is dan een kwaliteit dat er teams zijn die over het algemeen een fitte selectie weten te behouden door het seizoen heen.

5 november 2021 om 11:42

Dit dus, ben het helemaal met je eens. We missen gewoon vier basisspelers ( als je propper en Van Gingen alsbasiswaardig telt zelfs 5 ) dat is voor veel teams moeilijk op te vangen niet alleen PSV

5 november 2021 om 11:49

Je mist niet alleen de basisspelers, maar ook nog de mogelijke vervanger. En ja, het is een Thomas, Doan of Vertessen, en die zijn minder (hoewel ik wel vind dat ze ondergewaardeerd zijn !), maar dan val je nog verder terug.

5 november 2021 om 13:00

Ondergewaardeerd nog wel? Nou nee zijn gewoon spelers van het niveau Groningen. Hebben helemaal niks bij Psv te zoeken.

5 november 2021 om 13:13

Dan hebben daar een andere kijk op. Werd dat in het begin ook niet van Losse Schone gezegd ? Ik zie liever Thomas dan Van Ginkel naast Sangare op het middenveld. Hij doet geen vreemde dingen en voetballend vind ik hem beter dan van Ginkel. Niet elke speler kan wereldniveau zijn. Dan zie ik op een aantal posities liever een zekerheidje dan een speler die soms goed is, en soms niets laat zien (zoals eerder Mo of nu een Gravenberch).

5 november 2021 om 12:13

Haal de basiself weg en de wissels… logica ten top. Haal bij city alles weg wat meer dan 3k per minuut krijgt en het wordt minder. Natuurlijk.. is bij elke club zo. Je reactie raakt kant noch wal.

5 november 2021 om 13:17

Volgens mij slaat jouw opmerking nergens op. Maar dat is mijn mening. Ten eerste heb ik het helemaal niet over een heel elftal en alle wissels. Ik geef inderdaad aan dat PSV een groot aantal spelers mist, maar daarbij ook nog eens de creatief / scorend belangrijke spelers. Als alle creativiteit weg valt uit een team en je niet mag verliezen, dan kun je over het algemeen geen spectaculaire wedstrijden verwachten. Dit is voor de meesten (behalve blijkbaar voor jou) niet meer dan logisch.

Niet zo gek natuurlijk, er zijn niet voor niets verschillende Europese toernooien op verschillend niveau. Logisch dus dat er in de EL kwalitatief minder voetbal te zien is dan in de CL. Ik weet niet wat Valentijn verwacht hoor, maar als iemand ingaat met het idee dat de EL net zo leuk en goed is qua niveau als de CL, dan wordt je elke week teleurgesteld. Dit geldt overigens niet voor alle clubs en wedstrijden in de EL, maar het is niet voor niets dat deze teams daar spelen toch. Beetje aparte opmerking weer van Valentijn.

5 november 2021 om 12:53

Tuurlijk, en in de CL zit ook niemand te wachten op Tiraspol vs. Spartak Moskou te wachten. Maar hij benoemt specifiek toch wel dit affiche, 2 ploegen waar je toch meer van mag verwachten?

Heb het idee dat ze bij PSV iets teveel vertrouwen op data, terwijl dat niet een compleet beeld geeft in mijn ogen. Simpel gezegd als je in vorm bent zal het makkelijker op te brengen zijn een paar procent extra te geven of door de pijn heen te bijten dan wanneer het allemaal voor geen meter loopt.

Ajax speelde echt niet een goede wedstrijd, maar PSV wist niet 1 schot op goal te lossen. Zo'n pot neerzetten tegen ook niet een heel sterk Monaco is PSV onwaardig. Begin van het seizoen leken ze veel fitter en gedrevener.

5 november 2021 om 11:27

Ajax heeft ook gewoon een betere coach. Maar in perspectief. Met 200 miljoen op de bank is het ook wel makkelijker om een goede coach te zijn. Dat is het verwijt wat Guardiola ook (terecht) krijgt.

5 november 2021 om 12:22

Of juist niet makkelijker, zie psg en utd

5 november 2021 om 13:19

Maar united heeft weer het probleem dat er daar clubs zijn die meer of ongeveer het zelfde te besteden hebben. Dat ik bij PSV (en Feyenoord) anders. Als ik het goed heb heeft Ajax voor een bankzitter (daramy) meer betaald dan alle nieuwe spelers van PSV en Feyenoord bij elkaar.
En vorig jaar toen Ajax het moeilijk had en het leek dat het een echte strijd werd kocht men Haller voor 22 miljoen een heel veel salaris.

5 november 2021 om 15:02

Tsja… geld hebben is één, maar het geld goed spenderen is een tweede. Ik vraag me bijvoorbeeld af, wie verdient meer Ten Hag of Schmidt? Zonder rekening te houden met bonussen ivm prestatie, dus puur naar tekengeld en salaris bekeken.

Ajax doet het geweldig maar om dan constant dingen te vergelijken met PSV? Het is gewoon niet hetzelfde niveau dus waarom die vergelijking steeds maken

5 november 2021 om 11:34

Tuurlijk wordt het vergeleken. Maar het punt is dat als Ajax in CL kan presteren, dat PSV op ze minst in de EL kan laten zien dat we aan een Europese opmars bezig zijn.

5 november 2021 om 12:24

Buiten gakpo en sangare is de selectie gewoon te min om makkelijk te overwinteren. Zelfs in de EL. Heel veel wisselvallige spelers die het op zulke momenten laten afweten en een coach die ze niet boven zich uit kan laten stijgen.

5 november 2021 om 14:28

Ja maar niet met de verwachtingen die je bij Ajax hebt. Alsof PSV maar even makkelijk door moet gaan tegen AS Monaco en Real Sociedad

Was tegen ons ook zo. Tuurlijk 0-4 was geflatteerd, maar PSV was na een uur gewoon stuk en toen had het ook nog 7-0 kunnen worden. Al dat wisselen werkt misschien juist averechts?

5 november 2021 om 11:36

Migi ,PSV lijkt te kort te komen om op 2 podia te kunnen mee doen. Ginkel, Propper,Gotze ,Madueke, Gakpo is elke keer wat mee

5 november 2021 om 15:09

@Sir Paul: Ze zouden op twee podia mee kunnen als ze een meer uitgebalanceerde, bredere selectie zouden hebben, die bijv. Ajax wel (of in ieder geval meer) heeft. Ajax vangt het wegvallen van spelers simpelweg wat makkelijker op (hoewel ook daar in sommige gevallen er sprake is van een behoorlijk kwaliteitsverschil), maar bij PSV is dit vele malen erger en kun je daar de TD op aanspreken en afrekenen, die heeft dan zijn werk simpelweg niet goed genoeg gedaan..

Ik snap de vergelijking niet helemaal, beter gezegd, waarom de vergelijking maken? Ook zonder de vergelijking vond ik Monaco-PSV om te janken. Sowieso is PSV zonder Gakpo / Götze (en beetje Madueke) en mét Mwene / Guti om te janken. Allang blij dat hier geen punten verloren zijn. Afwachten wat Monaco - Sociedad wordt en zelf winnen van Graz, dan ziet het er allemaal niet eens zo slecht uit.

Ajax doet het natuurlijk geweldig, en is zo door geen enkele club bij te houden, maar ook die zullen tegenslag gaan krijgen. Feit is dat Feyenoord en Psv ondanks de problemen het op alle fronten nog in eigen hand hebben, wie had dat gedacht. Mochten ze dit tot de winterstop vast kunnen houden (wat erg moeilijk gaat worden) dan kunnen ze in de winterstop alles op de rit zien te krijgen en dan is de januarimaand cruciaal voor de clubs met over en weer moeilijke potjes.

5 november 2021 om 13:22

En clubs die spelers missen door de Africa cup. Het is voor Ajax te hopen dat Marokko dan nog dezelfde coach heeft.

Volgens mij was Monaco-PSV toch echt een Europa league wedstrijd en geen conference league, of de Europa league moet een naamsverandering ondergaan zijn die ik heb gemist...

Dortmund-ajax was ook niet om aan te gluren

5 november 2021 om 11:50

De eerste helft was voetballend nog wel aardig (vooral door Dortmund). Ik denk dat Vitesse deze ronde de beste en leukste wedstrijd speelde. Het is alleen jammer dat zij als enige geen beloning hiervoor gekregen hebben.

5 november 2021 om 15:58

Delen van de wedstrijd waren zeker niet goed, maar desondanks zag je nog steeds een groot niveauverschil. Zowel Ajax als Dortmund hadden een idee, probeerden dingen, er zat intensiteit in, en ja, ook fouten.

Bij Monaco PSV werd je direct gedeprimeerd van het kijken naar het bedroevende spel. Weinig ideeen, beetje op goed geluk maar wat doen. Echt een flink verschil. Ik vind het echt jammer, aan het begin van het seizoen was PSV fris en goed. Maar na een paar wedstrijden was dat echt weg.

We moeten gewoon positief zijn. Zo slecht staat het er helemaal niet voor. Thuis winnen van Sturm Graz en dan afwachten wat Monaco Real Sociedad wordt. We hebben het sowieso nog in eigen hand en onze selectie wordt weer sterker de komende weken.

5 november 2021 om 16:07

Laten we eerlijk zijn, als ze ons vier maanden gelden verteld zouden hebben welke spelers er allemaal geblesseerd zouden raken, we thuis met 4-0 klop krijgen van Feyenoord, uit 5-0 op de broek krijgen bij Ajax en 7 wedtrijden op rij de nul niet weten te houden in de competitie.
Vervolgens ook nog horen wat het doelsaldo van Ajax is en dat ze zich nu al gekwalificeerd hebbem voor de volgende ronde in de Champions League.

Als we dat allemaal zouden horen vier maanden geleden en iemand zou dan zeggen....maar je staat maar 2 punten achter. Dan geloof je dat niet en teken je ervoor..

We hebben alles nog in eigen hand. Gaat het makkelijk worden? Nee, zeker niet maar ik blijf positief.Driessen kan makkelijk over de fysieke gesteldheid van PSV-ers klagen... Dat doet hij namelijk graag .. klagen..

Maar ik kan me een aantal jaren geleden ook wel een situatie bij Ajax herinneren dat door een druk programma er ineens veel blessures waren (krijg je gelijk Raymond Verheijen weer te horen ... :-) en PSV heeft natuurlijk wel een andere voorbereiding gehad omdat ze zo vroeg in het seizoen al moesten pieken met de voorrondes CL. Het blijkt dat dat gewoon niet ideaal is.
Daarbij zijn een aantal blessures zeker PSV niet aan te rekenen. Het zou goed zijn als Driessen ook daar oog voor had.

5 november 2021 om 11:52

Als Driessen een reden ziet om kritiek te uiten (helaas heeft hij dat altijd) dan kijkt hij Nooit of er ook tegen argumenten zijn. De illusie dat hij daarin gaat veranderen kunnen we laten varen.

5 november 2021 om 16:08

Dat geldt toch voor bijna alle analisten en mensen op dit forum.

Ik vraag me echt af wat ze bij PSV op de trainingen doen, dat moet gewoon de oorzaak zijn. Ten Hag heeft ook wel is eerder gezegd dat in periode met 3 wedstrijden in de week dat hij alleen op details/tactiek traint en geen fysieke masterclass verwacht op de training. In het begin van het seizoen was PSV fris en sterk maar zodra er een extra wedstrijd in de week bij kwam is het toch wel heel slecht geworden, behalve de blessuregolf is het ook voor de meeste spelers moeilijk om 90 minuten een bepaald niveau te halen, meestal na 60-70 minuten zie je al een duidelijk verschil.

5 november 2021 om 13:26

Ik verwacht dat PSV hetzelfde doet. Alleen geeft je zelf ook al gedeeltelijk een antwoord op het probleem. Met de vele wedstrijden krijgt een speler die terug komt van een blessure ook niet echt de mogelijkheid om rustig tijdens de trainingen weer sterker te worden. Als je daarbij ook nog veel blessures hebt, worden spelers misschien ook wel te vroeg gebracht. Dit omdat het niveau van de bank vaak toch minder is. Maar het niet kunnen optrainen tussen trainingen omdat je met veel wedstrijden vooral met andere dingen bezig bent is vaak wel een reden voor langdurig herstel of meer en vaker blessures. (heb ik ook van de fysiotherapeut vernomen).

Enige waar je je echt zorgen om kan maken is dat Max er snel doorheen zit en Gakpo misschien toch wel een operatie nodig heeft. Sinds dat Antony vol op zijn voet ging staan afgelopen seizoen in de Arena, is dit alweer de 3e keer dat hij moet afhaken met klachten aan dezelfde enkel. Verder zijn de kramp verschijnselen juist logisch aangezien dit de spelers zijn die juist door het NIET WISSELEN de afgelopen weken, minder aan speeltijd zijn toegekomen en er nu ineens moeten staan. Op Madueke na zijn het vooral gewrichtsblessures, daar kan je volgens mij niet zoveel aan doen.

Nou wil ik voorop stellen dat Monaco geen slechte tegenstander is en je dus niet kan verwachten dat PSV eventjes 3 punten meeneemt. Dat gezegd hebbende, vraag ik mij ook af waarom de spelers van PSV nu, maar ook de laatste seizoenen, na een uur voetballen helemaal op zijn? Is dat echt zo of denkt Schmidt dit? Ik bedoel, kijk naar Heracles afgelopen weekend, die stonden tegenover een fit Ajax en toch konden zij qua fitheid gewoon mee. Heracles is gewoon fitter dan PSV, dat is toch belachelijk?

Belangrijke spelers zijn niet fit of geblesseerd. Het kan een keer gebeuren hoor, dat je net terugkomt van een blessure en daarom geen hele wedstrijd kan spelen. Het kan ook een keer gebeuren dat je een doordeweekse wedstrijd hebt en je het weekend daarop minder energie hebt. Prima. Maar met Ajax - PSV werd dat doordeweekse duel ook als excuus gebruikt, terwijl PSV hoe dan ook wel op is na een uur.

Waar zit het probleem dan bij PSV? Het is al jarenlang gaande en het lijkt erop dat het enkel bij PSV is. Hoe kan dat? Zijn de trainingen niet intensief genoeg waardoor spelers hun belastbaarheid niet verder kunnen uitbreiden? Kunnen de spelers niet beter?

Vroeger stond PSV bekend om het winnen in de laatste minuten, een beetje wat Feyenoord hedendaags een beetje doet en PSV dan toevallig tegen Zwolle. Toen kon PSV de laatste minuten nog een extra boost brengen om zo de overwinning over de streep te trekken. Toen was iedereen superfit. Nu is het na 60 minuten klaar, meestal.

Zijn overigens geen uitlokkende uitspraken hoor, ik vraag me echt oprecht af waarom PSV dit probleem heeft. Als er nou 11 35-jarigen stonden prima, maar dat is niet het geval. Gakpo is na een uur op, Madueke is na een uur op, Zahavi is na een uur op, Van Ginkel en Gotze ook. Er zijn er bij PSV maar een paar die 90 minuten gas kunnen geven, en dat zijn toevallig genoeg nog de spelers die de minste meters maken ook.

5 november 2021 om 13:37

PSV is in ieder geval veel eerder begonnen dan Ajax. Veel inspanningsspecialisten geven heel vaak aan dat er te weinig en te korte rust momenten zijn voor de spelers. Zeker als je ook door de weeks speelt is het moeilijk om normaal te herstellen. Er wordt dan anders getraind. Als je dan al meerder blessures hebt wordt de belasting voor andere spelers daardoor weer groter en krijg je al snel een sneeuwbal effect. Je ziet het nu ook met een Haaland. Een beest van een sprotman die in mijn ogen te vroeg weer terug was.

Het lijkt er op dat de spelers niet alleen niet fit zijn maar ook niet scherp/ alert genoeg. Misschien ook niet allemaal fris in hun hoofd , waardoor je net te laat je been terug trekt of net niet er vol ingaat waardoor ze geblesseerd raken Of net verkeerd terecht komen

Dat PSV om te janken was, is niet zo gek. Ze hebben totaal geen brede selectie qua voorhoedespelers en qua creativiteit. Een Doan kan je wellicht gebruiken tegen RKC, maar die prikt er echt geen drie in tegen een Monaco. Ze zijn te afhankelijk van een aantal (erg goede) spelers. Als die toevallig allemaal geblesseerd zijn dan is het idd om te janken.

Zo ingewikkeld is het toch niet dat PSV niet fit oogt? Het is net november en terwijl de gemiddelde eredivisie club pas 11-12 wedstrijden gespeeld heeft, staat PSV al op 22.

Er wordt dan wel gezegd dat PSV fitter zou moeten zijn omdat het zoveel rouleert, maar de meeste basisspelers hebben al aardig wat minuten gemaakt:

Zahavi 22 wedstrijden (gemiddeld 68 minuten) + 5 interlands
Drommel 21 wedstrijden (gemiddeld 90 minuten)
Ramalho 21 wedstrijden (gemiddeld 90 minuten)
Boscagli 20 wedstrijden (gemiddeld 83 minuten)
Max 20 wedstrijden (gemiddeld 85 minuten)
Gakpo 19 wedstrijden (gemiddeld 75 minuten) + 3 interlands
Gotze 19 wedstrijden (gemiddeld 80 minuten)
Van Ginkel 19 wedstrijden (gemiddeld 69 minuten)
Mwene 19 wedstrijden (gemiddeld 82 minuten) + 1 interland
Sangare 17 wedstrijden (gemiddeld 84 minuten) + 4 interlands

5 november 2021 om 15:08

AZ en Feyenoord zijn ook al vroeg begonnen en die lijken op dit moment ook fitter dan psv. Hebben sowieso minder blessures dan psv. Feit is wel dat fitheid een grote thema is bij psv sinds de komst van Schmidt. Ook door eigen te doen natuurlijk, want dat was namelijk vaak zijn argument voor rare keuzes voor opstelling en wisselbeleid.

5 november 2021 om 16:04

Terecht punt, waar haal je trouwens die cijfers vandaan? Wel handig als dat ergens centraal bij elkaar staat.

Overigens zijn er meer ploegen die vroeg begonnen zijn, dus het kan wel. Maar je kan ook net wat pech hebben met blessures.

ik kan me trouwens ook herinneren dat De Ligt weleens gezegd heeft dat hij liever gewoon 3 wedstrijden per week speelt. Dan kom je in een ritme. Met veel wisselen raak je dat ritme kwijt. Wellicht zit daar ook een kern van waarheid in.

5 november 2021 om 16:24

"terecht punt, waar haal je trouwens die cijfers vandaan?"

Opgezocht op Transfermarkt.

"ik kan me trouwens ook herinneren dat De Ligt weleens gezegd heeft dat hij liever gewoon 3 wedstrijden per week speelt. Dan kom je in een ritme. Met veel wisselen raak je dat ritme kwijt."

Dat hoor je inderdaad vaker, maar persoonlijk denk ik dat het onzin is. Als een speler een keer op de bank zit, dan raakt hij ineens "uit zijn ritme", maar als er toevallig een keer geen doordeweeks programma is, dan hoor je nooit dat het hele elftal ineens z'n ritme kwijt is.

En bovendien is elk speler anders. De Ligt is 22, fysiek sterk en topfit. Ik kan me voorstellen dat hij wat minder rust nodig heeft dan jongens als Van Ginkel, Propper en Gotze, die wat ouder en door ziekte of lange blessures fysiek niet meer top zijn.

5 november 2021 om 18:57

Ja da's ook waar. En misschien verschilt het ook gewoon per persoon. Als ik slechts een keer per maand speel ben ik even slecht als dat ik elke week speel.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4856
2.PSV4622
3.Feyenoord4227
5.AZ3613
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. DrommelKeeper190
O. BoscagliVerdediger193
Y. VertessenAanvaller186
E. ZahaviAanvaller134
V. MüllerKeeper00
Y. MvogoKeeper10
A. van LareKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

5 fans
Coach, 54 jaar
SeizoenClub
2020- PSV
2017-2019 Beijing Guoan
2014-2017 Bayer Leverkusen
2012-2014 Red Bull Salzburg
2011-2012 SC Paderborn 07
Laatste voetbalnieuws

Driessen ziet ‘verbazingwekkende gijzeling’ van PSV: ‘Te gek voor woorden’

Valentijn Driessen vindt dat er bij PSV sprake is van een ‘verbazingwekkende gijzeling’ door ‘voetbalfluisteraar’ Roger Schmidt. De chef voetbal van De Telegraaf schrijft in zijn column voor de krant dat...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 25 januari
Frank Fabra staat bovenaan de shortlist van Ajax. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren