Naci Ünüvar rammelt aan de poorten als smaakmaker van Jong Ajax

Zaterdag, 6 november 2021 om 14:00Yanick Vos • Laatste update: 14:10

Al jaren geldt Naci Ünüvar als een van de grootste talenten van Ajax. Waar andere grote toptalenten als Ryan Gravenberch en Matthijs de Ligt op zestienjarige leeftijd doorbraken, is het voor de achttienjarige Ünüvar nog wachten op zijn eerste minuten in de Eredivisie. Inmiddels klopt de jeugdinternational nadrukkelijk op de deur van hoofdtrainer Erik ten Hag, want kijkend naar zijn ontwikkeling en statistieken bij Jong Ajax lijkt de stap naar de A-selectie niet groot meer.

Over de voetballende kwaliteiten van Ünüvar bestaan geen twijfel in Amsterdam. Terwijl Ajax in het seizoen 2018/19 indruk maakte in de Champions League, liet Ajax Onder 19-trainer Ünüvar als vijftienjarige ruiken aan het ‘grote’ werk in de Youth League. In een jeugdploeg met toptalenten als Jurrien Timber, Sven Botman, Mitchel Bakker, Jurgen Ekkelenkamp, Ryan Gravenberch, Noa Lang, Brian Brobbey en Sergiño Dest, haalde Heitinga Ünüvar af en toe bij de selectie. In de eerste groepswedstrijd van het seizoen kwam Ünüvar als invaller binnen de lijnen en bepaalde hij vanaf elf meter de eindstand op 6-0. Met zijn 15 jaar, 3 maanden en 6 dagen oud werd hij de jongste doelpuntenmaker ooit in de Youth League. Dat record raakte hij diezelfde middag overigens nog kwijt aan Olympique Lyon-talent Rayan Cherki (15 jaar, 2 maanden en 1 dag), die minuten later trefzeker was tegen Manchester City.

Ook in het buitenland deed Ünüvar van zich spreken. In de zomer van 2019 was Ajax Onder 19 uitgenodigd bij Barcelona ter ere van de opening van Estadi Johan Cruyff, het tweede stadion van de Catalanen waar onder meer jeugdteams en de damesploeg de wedstrijden afwerken. De ploeg van Heitinga nam het op tegen de leeftijdsgenoten van Barcelona en Ünüvar, toen pas zestien jaar, stal de show. Door twee doelpunten van het Ajax-talent wonnen de Amsterdammers met 0-2 en na afloop was Ünüvar onderwerp van gesprek in de Spaanse media. Mundo Deportivo noemde zijn optreden ‘subliem’, Sport merkte op dat Ajax ‘een nieuwe sterspeler in huis’ had’. “Het is een zestienjarige talent dat Johan Cruijff zeker zou hebben verbluft. Hij was de ster tijdens de openingswedstrijd van het nieuwe stadion.”

Op het moment dat Ünüvar uitblonk in Barcelona was hij net in het bezit van zijn eerste profcontract. Hoofd jeugdopleiding Saïd Ouaali noemde het vastleggen van de toen pas vijftienjarige speler ‘geweldig nieuws voor de club’. "Naci is een talentvolle speler die al sinds de onderbouw bij ons speelt. Hij heeft de potentie om Ajax 1 te halen en een speler met internationale status te worden", voorspelde Ouaali destijds tegenover Ajax TV. Ünüvar verkoos een contract bij Ajax boven een kans bij een buitenlandse topclub. "Hij stond in de belangstelling van buitenlandse clubs. Het is geweldig dat hij voor ons kiest, maar concurrentie was er zeker." Ünüvar zei zelfs niets af te weten van buitenlandse interesse: "Dat weet mijn vader en dat vertelt hij niet aan mij. Maar ik ben hier begonnen toen ik acht jaar was en ik wil slagen bij Ajax. De club heeft veel vertrouwen in me en ik ben ook echt een Ajacied. Ik denk dat dit het beste voor mij is."

In het seizoen dat volgde maakte Ünüvar zijn minuten bij Ajax Onder 19 en in de Keuken Kampioen Divisie bij Jong Ajax. Al vroeg in het seizoen opperde Henk Spaan, die de ontwikkeling van het talent al jaren op de voet volgt, om Ünüvar te laten debuteren in het eerste elftal. “Bijvoorbeeld als Ajax op voorsprong staat in het voorjaar”, zei Spaan in de podcast De Derde Helft. “Volgens mij is het geen hype. Ünüvar is gewoon een ontzettend goede voetballer. Hij scoort in belangrijke wedstrijden, heeft een hele goede vrije trap en je kunt hem aanspelen met drie man om hem heen. Ik vind het echt een heel goede speler.” Ünüvar moest op dat moment zelfs zijn debuut in Jong Ajax nog maken, maar Spaan dacht al verder: “'Het is helemaal niet gek om een talent van zestien te brengen, hè? Van Bommel liet Ihattaren vorig seizoen ook op zijn zestiende debuteren en Europees gebeurt dat veel meer'', vertelde hij in NH Sportcafé.

Ünüvar, die in de eerste helft van het seizoen 2019/20 met Oranje Onder 17 tot de halve finale van het jeugd-WK in Brazilië reikte, werd door de inmiddels vertrokken Jong Ajax-trainer Mitchell van der Gaag regelmatig bij de selectie gehaald. Het was een beloning voor de ontwikkeling van de jeugdinternational, die in 2019 werd uitgeroepen tot Talent van de Toekomst. Voordat het seizoen 2019/20 werd onderbroken door de coronacrisis stond de teller van de aanvallende middenvelder annex linksbuiten op een doelpunt en vijf assists in de Keuken Kampioen Divisie. Ondanks dat het seizoen abrupt ten einde kwam, beleefde Ünüvar het absolute hoogtepunt in zijn loopbaan tot dan toe. Op 22 januari 2020 maakte hij namelijk zijn officiële debuut in Ajax 1. In het bekerduel met SV Spakenburg kwam hij een kwartier voor tijd binnen de lijnen als vervanger van Siem de Jong. Vijf minuten voor tijd verdiende hij een strafschop en bekroonde hij zijn debuut met een doelpunt vanaf elf meter. Met zijn 16 jaar en 223 werd hij de jongste Ajacied die scoorde bij zijn debuut. Alleen Ryan Gravenberch (16 jaar en 130 dagen) en Clarence Seedorf (16 jaar en 210 dagen) waren jonger toen zij hun eerste doelpunt in het eerste elftal van Ajax noteerden.

Naci Ünüvar na zijn debuut in Ajax 1

In de zomer van 2020 volgde opnieuw een mooi bericht voor Ünüvar, die zijn contract inmiddels met een jaar had verlengd tot medio 2023. Samen met de talenten Devyne Rensch, Brian Brobbey, Kenneth Taylor en Alex Méndez mocht hij mee op trainingskamp met het eerste elftal naar Bramberg. De ster van Ünüvar was rijzende, maar kwam vorig seizoen enigszins tot stilstand. In de eerste helft van de voetbaljaargang 2020/21 moest hij namelijk genoegen nemen met een bijrol onder de toenmalige trainer Van der Gaag. Het talent besefte zelf ook dat hij in een mindere periode zat en snapte goed dat hij geen basisplaats had. “Ik begreep dat en ging er akkoord mee. Ik heb toen veel en extra getraind. Nu ben ik conditioneel veel sterker en scoor ik meer dan voor de winterstop", vertelde Ünüvar in een interview op de website van Ajax. Dat Van der Gaag hem eerder dat seizoen kritisch benaderde zorgde bij Ünüvar niet echt voor verbazing. "Ik wist zelf ook wat ik liet zien en wist dat dat niet was wie ik ben. We hebben toen een plan gemaakt. Ik zou een dubbel programma draaien en extra krachttraining doen."

Het extra werk op het trainingsveld en in het krachthonk betaalde zich uit. Ünüvar was naar eigen zeggen fitter dan in het seizoen daarvoor. “Vorig seizoen ging het me lekker af, maar kon ik geen negentig minuten volmaken. Na een uur spelen was ik kapot. Ik kan het nu veel langer volhouden dan toen", zei de aanvaller in april van dit jaar. Dat hij kritiek kreeg van zijn trainer was nieuw voor hem. "Ik heb nooit echt veel kritiek over me heen gekregen”, erkende Ünüvar. "Alles ging altijd wel lekker. In de media en op straat kreeg ik weleens de reactie: 'Hoe kan dit nou?'. Dat was ik niet gewend. Maar ik wist waar ik mee bezig was en wat ik met de trainer had afgesproken. Ik moest me aan ons plan houden en hard trainen." De gretige Ünüvar zei rustig te wachten op komen gaat bij Ajax. "Bij Jong Ajax is het niet alsof je zomaar snel naar het eerste doorstoot. Daar moet je geduld voor hebben en gelukkig heb ik dat ook."

Met Dusan Tadic, Mohammed Daramy, David Neres, Davy Klaassen, Steven Berghuis en Mohammed Kudus heeft Ünüvar in Ajax 1 veel concurrentie op de posities waar hij uit de voeten kan. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij dit seizoen vlieguren moet maken in de Keuken Kampioen Divisie. Dat gaat met vallen en opstaan, zo bleek de afgelopen maanden. Ünüvar wisselde hoogtepunten af met dieptepunten in het shirt van Jong Ajax. De inmiddels achttienjarige vleugelaanvaller vertelde vorige maand in een interview met De Telegraaf dat hij door ziekte en het overlijden van zijn opa een ‘valse start’ van het seizoen kende. Afgelopen zomer moest hij in de voorbereiding op dit seizoen het trainingskamp in De Lutte verlaten door ziekte. “Daarna kwam mijn opa te overlijden, waardoor ik een wedstrijd (tegen FC Dordrecht, red.) aan mij voorbij heb moeten laten gaan. Maar vanaf dat moment gaat het eigenlijk zoals ik wil”, erkende Ünüvar, die de stijgende lijn te pakken heeft en haast wekelijks uitblinkt.

Half oktober was Ünüvar onderwerp van gesprek na het duel met Jong FC Utrecht. Hij maakte twee doelpunten en liet bij vlagen prachtige dingen zien op het veld. Toch waren zijn doelpunten en mooie acties niet waarover na afloop werd gesproken. Ünüvar ontsnapte namelijk aan een rode kaart na een onbesuisde actie jegens tegenstander Rick Meissen. Zijn overtreding werd bestraft met geel en volgens Kees Kwakman kwam Ünüvar daar goed mee weg. “In de Eredivisie is dit drie keer rood, met de VAR erbij”, zei de analist van ESPN datzelfde weekend in het programma Goedemorgen Eredivisie. Het was niet de eerste keer dat het Ajax-talent over de schreef ging. “Voor zo’n ongelooflijk mooie voetballer maakt hij wel heel smerige overtredingen. En dat mag er wel een beetje uit, toch?”, vroeg de analist zich af, terwijl beelden werden getoond van Ünüvar waarop te zien was hoe momenten van mooie acties worden afgewisseld met stevige overtredingen. Kwakman adviseerde Ünüvar om een voorbeeld te nemen aan Steven Berghuis. “Niet de Berghuis van Feyenoord, daar schakelde hij vaak niet of te laat om en dan gaf hij maar een schop, want hij was te laat. Maar de Berghuis van nu. Hoe hij nu omschakelt bij Ajax, dat heeft Ten Hag natuurlijk vanaf minuut één gezegd: Jij wil spelen bij ons en op tien, dan moet je omschakelen zoals Ziyech dat is gaan doen. En dáár moet Ünüvar naar kijken. Berghuis doet dat nu zonder gekke dingen”, aldus Kwakman.

Een week later liet Ünüvar zijn voeten spreken. In de met 0-3 gewonnen wedstrijd tegen FC Eindhoven was hij goed voor twee assists, waarvan zijn laatste de wereld overging. Vlak voor het einde van de wedstrijd bediende hij op fabelachtige wijze Victor Jensen. Bij een 0-2 voorsprong kwam Ünüvar terecht in het vijandelijke strafschopgebied en zette hij alle tegenstanders op het verkeerde been. Terwijl de ESPN-commentator dacht dat de aanvallende middenvelder op zoek was naar een schot, deed Ünüvar iets onverwachts. “Nog maar eens kijken, hoe hij dat voor elkaar krijgt”, aldus de commentator toen de herhaling werd ingestart. “Er is helemaal geen ruimte daar om die bal bij Jensen te krijgen. Met zijn rug naar het doel en dan doet hij dit… Geweldig!” Dat uitgerekend Ünüvar aan de basis stond van opnieuw een Jong Ajax-doelpunt was voor niemand een verrassing. Hij heeft dit Keuken Kampioen Divisie-seizoen namelijk meer kansen gecreeerd uit open spel dan welke speler dan ook in dezelfde competitie: 29.

Met zeven doelpunten en vijf assists in twaalf wedstrijden is Ünüvar bezig aan zijn beste seizoen bij Jong Ajax. Terugkijkend op de assist op Jensen spreekt hij in gesprek met De Telegraaf ‘qua technische vaardigheden’ van zijn mooiste actie ooit in het betaald voetbal, maar hij wil niet zeggen dat de assist symbool staat voor zijn wederopstanding. “Ik probeer gewoon plezier te hebben op het veld en daar was dit een mooi voorbeeld van. Er is natuurlijk veel gezegd en geschreven vorig seizoen. Dat heeft me mentaal sterker gemaakt. Ik vind dat ik sinds januari al een stijgende lijn te pakken heb. Dat zag je ook terug in het aantal doelpunten (zes, red.) vorig seizoen na de winterstop. Dat heb ik gelukkig kunnen doorzetten.” Zijn goede vorm moet wat Ünüvar betreft zo snel mogelijk leiden tot speelminuten in de hoofdmacht. “Het is aan mij de taak om met mijn prestaties bij Jong Ajax op de deur te blijven kloppen.”


Poll

Verwacht jij Naci Ünüvar dit seizoen nog debuteert namens Ajax in de Eredivisie?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

73 reacties (laatste reactie door teun1)

Leuk artikel! Maak me wel zorgen over de doorstroom van potentiële toptalenten icm het aankoopbeleid en de wil om aan te haken bij de (sub) top van Europa. In hoeverre kunnen talenten direct mee in dat geweld zonder dat er een aankoop klaarstaat die meer ervaring heeft? Wie zou er nu bijvoorbeeld moeten wijken uit de basis, of zelfs de bank? Aan de andere kant creëer je hierdoor wel een omgeving waarin toptalenten zich kunnen optrekken aan een hoger niveau, en filter je de echte parels er uit.

5 november 2021 om 01:47

Nou, je zegt het zelf toch al? Lijkt me duidelijk het tweede. Met alleen aankopen ga je niet verdienen, zie alle verkopen de afgelopen jaren.

5 november 2021 om 11:15

Unuvar komt er aan, krijgt straks minuten in de tweede seizoenshelft en volgend jaar zal Neres weggaan wellicht in al in de winterstop zodat hij kan doorschuiven en dan kan hij in aanmerking komen voor verschillende posities. Ben nog steeds overtuigd van zijn talent al is het wel lastig nu alles zo goed staat

5 november 2021 om 11:55

Ik denk dat wanneer neres weg zou gaan, dat dan daramy eerder de kans krijgt boven Ünüvar

5 november 2021 om 12:22

En terecht, Unavar kan best prima voetballen maar is niet snel en of sterk genoeg om vanaf de flanken te spelen. Is eigenlijk alleen bruikbaar als 10 in de kleine ruimtes rondom de 16 van de tegenstander. Maar met zo een type 10 speelt Ajax al jaren niet meer, word een lastig verhaal.

5 november 2021 om 14:58

Nu moeten ze wel, die onbeduidende Deen is voor meer dan 10 gekocht, enkel en alleen omdat Overmars met geld moest smijten. Ze hadden notabene Neres nog niet eens verkocht en ze kopen een vijfde buitenspeler erbij terwijl juist op die plekken talenten moeten kunnen doorbreken. Het aan en verkoop beleid is al jaren een heikel punt bij Ajax, ookal wordt het verbloemt door de verkopen uit het verleden en de huidige sportieve prestaties.

5 november 2021 om 15:15

Niet smijten met geld deze deen daramy is veel beter dan Unavar, een klasse beter ,sterker sneller.

6 november 2021 om 04:02

"Het aan en verkoop beleid is al jaren een heikel punt bij Ajax, ookal wordt het verbloemt door de verkopen uit het verleden en de huidige sportieve prestaties."

Je spreekt jezelf tegen. Als de verkopen en sportieve prestaties goed zijn, dan doet het beleid toch wat het moet doen? Namelijk goed verkopen en goed presteren.

Uiteraard zitten er soms wat missers tussen maar dat is logisch. Akax kan geen gevestigde toppers aantrekken dus ze moeten meer risico qua aankopen nemen. Daarnaast is er nog genoeg talent dat doorbreekt.

7 november 2021 om 14:12

Er breken toch ook genoeg talenten door?
Timber en Gravenbergh staan gewoon basis. Daarnaast krijgt Rensch ook genoeg kansen, Taylor valt zo nu en dan een keer in.
Als er elk seizoen 1 jeugdspeler doorbreekt die het niveau haalt is het toch prima!

5 november 2021 om 01:59

Ieder jaar vertrekken er wel een paar spelers. Op dat moment moeten de toptalenten uit eigen jeugd opstaan.. De afgelopen jaren is het bewijs dat dit vaak moeiteloos gaat.

5 november 2021 om 02:23

Alleen de talenten die doorbreken zijn verdedigers of middenvelders. Hoop dat er nog een toptalent (aanvaller) doorbreekt in het 1e. Brobby had mooi gewezen. PS als mijn tekst er niet uitziet komt het omdat ik net uit de kantine kom rolen

5 november 2021 om 09:32

Kijk naar de aankopen. De meeste aankopen die gedaan worden zijn aanvallers of aanvallend ingestelde middenvelders.

5 november 2021 om 10:08

Ja maar niet iedere lichting brengt dan ook echt goede aanvallers naar voren. En dan vind ik ook, ondanks dat ajax dat natuurlijk nationaal ook schuldig aan maakt, dat de talentvolle aanvallers veelal worden weggekocht. Kluivert is heel jong vertrokken, Brobbey recentelijk, maar ook Redan deed het erg goed in de opleiding, en is toen naar Chelsea gegaan. Dit helpt natuurlijk niet mee in het ontwikkelen van talentvolle aanvallers, want als je beste weggekocht worden is het ook lastig om ze door te zetten naar het eerste. Nu heb je met Unuvar, en hopelijk Hansen die weer terug is na een slepende blessure weer 2 talenten waarvan ik hoop dat ze dit jaar nog hun minuten mogen gaan maken in het eerste. Tel hierbij op dat met van Axel dongen er ook weer een talentvolle buitenspelen aankomt en dan heb je toch weer hoop.

5 november 2021 om 10:18

Lekker man, half 3 naar huis rollen op de donderdagavond! (:

7 november 2021 om 14:13

Laten we het maar niet over onze spitsen hebben inderdaad. Die zijn allemaal in de jeugd al vertrokken. (Je vergat Malen nog in dat rijtje)

5 november 2021 om 06:05

De afgelopen jaren zijn Rensch, Timber, Gravenberch en ook Brobbey doorgebroken. Dit jaar is het nog wat rustiger, maar normaal gesproken breken jaarlijks ongeveer 2 talentenjacht door en dat is echt veel voor het niveau waarop Ajax speelt. Verder maakt het niet uit of je een aankoop bent of jeugdspeler. De beste speelt. Mazraoui moest ook 2 miljoenenaankopen voorbij en dat is hem gelukt.

5 november 2021 om 07:51

Vind je? Volgens mij staan in Rensch en Taylor alweer de volgende lading klaar terwijl we Timber en Gravenberch nog hebben. Enige waar ik me zorgen over maak is het chronische gebrek aan aanvallend talent. Dat is wel echt zorgwekkend. Een Antony in 5 a 6 jaar uit de jeugdopleiding moet toch wel te doen zijn. Maar we krijgen het geeneens voir elkaar om redelijke back up op te leiden. Ja Brobbey, maar ook dat was een back up met flinke gebreken (bv inhoud).

5 november 2021 om 08:00

Als onze aanvallende talenten worden over het algemeen op jonge leeftijd helaas weg gekaapt door grotere clubs.

5 november 2021 om 08:05

Antony is een exceptioneel talent. Die heb je niet "ff" lopen in de jeugd.

5 november 2021 om 09:29

@ninja, Max de Waal doet het dit seizoen heel erg goed en kan wellicht volgende jaar aansluiten bij 1 als 2e/3e spits mits hij zich doorontwikkeld. Mocht Nous niet verlengen en vertrekken komt daar Rensch te staan. Samen met Klaiber als back-up en aangevuld door jeugd(regeer/baas?). Wat betreft aanvallend talent is Nace inzetbaar voor de buitenposities en 10 en ben ik zeer gecharmeerd van Rasmussen(jong aangekocht talent). Jongens als Martha gaan het in mijn optiek niet redden en worden wellicht omgeturnd tot backs als ze zich niet onderscheiden of verlaten de academy.

5 november 2021 om 09:38

Het vervelende voor Max is ook dat hij nu Danilo minuten moet maken de laatste tijd ook vaak wissel is.

5 november 2021 om 10:10

Rijkhoff, Dilrosun, Brobbey, Redan, malen. Je hebt de aanvallende talenten echt wel gehad, maar allemaal vroeg vertrokken. Hopen dat Hansen, Van Axel Dongen of Unuvar wel die stap kunnen maken.

5 november 2021 om 11:00

Het enige is wel Zytto34, dat al die namen die jij opnoemt nog 'nergens' zijn. En dan zet ik nergens tussen haakjes omdat het een beetje varieert. Alleen Malen is van hen tot nu toe op het goede pad, maar die heeft ondertussen haast langer bij Arsenal en PSV gespeeld dan bij Ajax.

Rijkhoff, Dilrosun, Brobbey en Redan hebben het nog nergens echt gemaakt. Bovendien zijn zij niet zoals Timber, Gravenberch, De Ligt, Frenkie en Mazraoui dat zij op hoog niveau acteren. Daar zit dus wel een wezenlijk verschil in. En persoonlijk denk ik dat er dan ook wel echt een verschil in de mate van talent zit.

5 november 2021 om 08:57

Patrickkluivert

Ook bij de absolute top, breken er talenten door.

Ondanks aankopen, stonden er vorig jaar tegen PSV uit "gewoon" jongens als Rensch, Timber, Gravenberch in de basis en kwam Brobbey er later bij. Als je goed genoeg bent, dan krijg je kansen.

Wel moet Ajax af, van middelmaat zoals Labyad en Klaiber. Dit soort spelers voegen weinig toe. Beter jongens met kwaliteit op de bank zoals Neres, Klaassen, Kudus, Taglifico, Daramy en dat aangevuld met (top)talenten.

De kans is aanwezig, dat Anthony weggaat eind van dit seizoen. Ik kan mij best goed voorstellen, dat Erik dan Unuvar ook op rechts gaat uitproberen in de Ziyech rol (en Berguis rol bij Feyenoord).

5 november 2021 om 10:57

Maar dat gaat tot nu toe toch best goed Patrickkluivert? Het is een utopie om elk jaar 2-3 toptalenten door te laten stromen, maar volgens mij gaat het bij Ajax toch erg goed. Na De Ligt, Frenkie (jong gekocht) en Van de Beek heb je nu weer Timber en Gravenberch. Je hebt in dezelfde periode Mazraoui nog die met beide groepen heeft gespeeld. Je hebt een Rensch bij de selectie zitten die dan bijvoorbeeld het stokje kan overnemen als Timber weg gaat.

Ik vind persoonlijk dat Ajax het heel netjes doet qua verhouding talent-aankopen-op hoog niveau presteren.

5 november 2021 om 11:42

Geen enkele reden om je zorgen te maken. Deze ontwikkeling is juist goed. Je zag in het verleden spelers als El Ghazi, Riedewald of Bazoer hun eerste stappen in het eerste maken. Ze stegen naar grote hoogtes en kwamen zelfs in oranje, maar kregen daarna de onvermijdelijke dip. Alleen was hun status toen al zo groot dat ze het niet konden verkroppen om op de bank te zitten, waardoor ze via de achterdeur vertrokken. Mazraoui, Vd Beek, Frenkie de Jong en Timber hebben diezelfde pieken en dalen in de anonimiteit van Jong Ajax meegemaakt, waardoor ze bij hun doorbraak al super stabiel waren. Datzelfde kan Unuvar nu doen. Als hij die enorme vormdop van vorig seizoen in de schijnwerpers van het eerste elftal had doorgemaakt, was hij finaal de grond in geschreven op social media en in de pers en was hij daar misschien niet van teruggekomen. Hiermee maak en bescherm je talenten, je belemmert ze niet.

5 november 2021 om 11:47

Ünüvar kan wel rammelen aan de poort van het eerst, laat hem maar eerst stabieler spelen hij is er nog lang niet, deze opleven moet hij eerst nog maar eens vast houden en vaker laten zien, dan kan hij rammelen aan de poort

5 november 2021 om 13:43

Afgelopen jaar was een uitzondering, maar in de regel vertrekken er van de A selectie elk jaar een stuk of 10 spelers waarvan 3 of 4 basis spelers en een deel van de bank. Afgelopen seizoen waren het er maar 5 of 6 en ook nog eens voornamelijk wissel spelers maar meestal zijn het er veel meer. Dat kun je niet opvangen met alleen maar eigen jeugd, maar gezien die doorstroom zullen die echt hun kansen wel blijven krijgen.

5 november 2021 om 15:10

De talenten blijven doorstromen hoor. Kijk naar Timber, die pakt zijn kans in de basis en is er nooit meer uit verdwenen. In voorgaande jaren hebben spelers als de Wit, Ekkelenkamp, Eiting etc ook allemaal (teveel) kansen gehad. Ik heb juist het idee dat de huidige mix van aankopen en doorstroom perfect is.

5 november 2021 om 22:02

Heb hem iets later maar lrter bij jong Ajax gevolgd. Een zeer groot talent die jammer genoeg een verloren seizoen had door blessures. Ben benieuwd wanneer hij zijn minuten in het 1e gaat maken.

Echt een schitterend talent al jaren. Ken hem al sinds de E-tjes. Toen scoorde hij al stiftjes. Alleen maar gegroeid sindsdien. Heeft het even lastig gehad vorig jaar maar de 2e seizoenshelft was al goed en nu trekt ie het door in dit seizoen. Debuut zit eraan te komen. Mag ook wel mee op trainingskamp gok ik. Vanaf volgend jaar zit ie denk ik vast bij het eerste in dit tempo. Hopelijk blijft ie bij Jong op 10 staan, dat past bij de Ajax stijl. Liever even geen lopers meer. Kijk hoe het uitpakt met Berghuis nu.

5 november 2021 om 02:27

Heel herkenbaar!! Maar we moeten niet vergeten dat bij bijna geen enkele cl club er eigen jeugd in de basis staat. Als t gebeurt zijn ze vaak zat verhuurd.

5 november 2021 om 07:33

Bij CL winnaar Chelsea speelt er nu de nodige eigen jeugd. Soms na verhuurd te zijn geweest. Dat wel. Barcelona won ook de nodige CLs met vooral eigen jeugd. Bayern heeft ook de nodige eigen jeugdspelers.

5 november 2021 om 08:56

Tel 3 (misg 4) jeugdspelers in de hele selectie bij Chelsea? 😂

5 november 2021 om 08:56

Bayern heeft de nodige eigen jeugd? Wie dan? Alleen Müller nomenteel hoor.

5 november 2021 om 10:37

@marten4sho, Christensen, Chalobah, James, Mount, RLC, CHO

5 november 2021 om 10:45

@bongiorno, Uhm een van de duurste 18 jarigen, Musiela? Stanisac hebben ze ook nog

5 november 2021 om 15:56

Die zijn dan wel eigen jeugd, maar niet direct doorgestroomd van de eigen jeugd naar het eerste elftal.

5 november 2021 om 16:01

@markbal, dat zeg ik ook niet. Ik reageer alleen op de opmerking dat er maar 3/4 spelers uit de jeugd in de hele selectie zitten.

5 november 2021 om 08:59Hakimziyach22

"hopelijk blijft ie bij Jong op 10 staan, dat past bij de Ajax stijl. Liever even geen lopers meer. Kijk hoe het uitpakt met Berghuis nu."

Hahah wat een traditie geworden he.. Siem de Jong, Klaassen, Donny van Beek en wat mindere jongens als de Wit en Ekkelenkamp. Echt te veel


5 november 2021 om 09:09

Hoewel ik Feyenoord support mis ik de echte Ajax 10 ook bij Ajax. Sneijder, v/d Vaart, dat soort spelers moeten weer eens doorbreken. Namelijk ook goed voor het NLse elftal. Die lopertjes op de 10 is het allemaal niet. Ook niet leuk om naar te kijken.

5 november 2021 om 09:10

Volgens mij hebben ze nu met Berghuis wel een "spelverdeler" op de 10 staan.

5 november 2021 om 09:13

Klopt, vind ik ook leuk. Maar hiervoor natuurlijk jaren niet, daar doelde ik op

6 november 2021 om 10:27

Hiervoor jaren niet? Vrij recent nog, Ziyech vergeten? Was gewoon een klassieke nr10 middenvelder, qua creativiteit op eenzame hoogte. Misschien 1 jaar op de flank gepositioneerd, maar zelfs toen dirigeerde Ziyech het spel vanaf het middenveld. Van 2016 tot 2020 had Ajax de onbetwiste beste nr.10 van de Eredivisie.

5 november 2021 om 12:03

@haimkziyach22: Ik ben eigenlijk wel blij dat hij ook even wat terugslagen had. Het niveau bij het 1e is de laatste jaren zoveel omhoog gegaan, dat het voor de jongens in Jong-Ajax extra aanpoten is (en langer duurt) voordat je echt bij de 1e selectie hoort. Naci heeft nu ook al dalen gekend en dat is denk ik heel erg goed voor zijn ontwikkeling.

Ik vind het knap hoe hij gegroeid is (helaas voor hem niet in lengte) maar door alle aankopen zie ik hem niet echt veel minuten bij het eerste maken. Hij Han op 10 of op 11 spelen, en daarvoor hebben ze al Berghuis, Klaassen, Kudus, Tadic (die nooit gewisseld wordt) en Daramy. Je moet PSV taferelen hebben met blessures om een kans op minuten te maken. Een verhuur na de zomer lijkt mij voor hem de beste keuze.

5 november 2021 om 08:03

Ik ben ook heel benieuwd hoe Naci het in de Eredivisie zal doen, was echt geweldig in de jeugd maar had het vorig jaar erg lastig.

Gelukkig heeft hij zijn vorm weer terug!
De vraag blijft alleen ondanks zijn spel en statistieken toch altijd of hij goed genoeg is/word voor Ajax 1.

Hopelijk mag hij toch nog een aantal keer aansluiten bij het eerste en grijpt hij die kans dan ook.
Alleen, wie moet hij er in godsnaam uit spelen om zijn plek in de selectie te winnen?

5 november 2021 om 09:02

@jansen

Waarom niet op rechtsbuiten zoals Hakim Ziyech deed? En ook Berghuis begin Ajax en hiervoor bij Feyenoord?

Op links snelheid te kort. Op 10 te weinig ervaring en inhoud op hoogste niveau.

Op rechts vrije rol en kan dan de bal mooi indraaien.

Mocht Antony verkocht worden, dan heb je op rechts een optie erbij. Kans is dat ook Neres weggaat, dan heb je met Berghuis en Unuvar 2 opties (wel zonde om Berghuis van 10 weg te halen)

5 november 2021 om 09:09

Ik ben dan geen Ajax kenner (ik weet niet of jij dat wel bent), maar Unuavar is volgens mij rechtsbenig. Hem vergelijken met Berghuis of Ziyech slaat dan ook helemaal nergens op. Hij heeft in mijn ogen niet de actie/snelheid om buiten om te gaan. Juist vanaf links speelt hij juist zoals een Ziyech, Berghuis of Anthony dat doen. Naar binnen, en vanuit daar een voorzet of zelf gevaarlijk zijn.

5 november 2021 om 09:10

Sowieso heb je dus gewoon al een opvolger in huis voor als Anthony vertrekt. Berghuis, Klaassen, Naci en Neres is nog steeds een ongekende weelde, zeker voor de Eredivisie

5 november 2021 om 09:27

Jansen

Je hebt gelijk. Hij is natuurlijk rechtsbenig. Ik heb hem vaak zien spelen en toch domme fout gemaakt

Inderdaad concurreren met mister Fitness Tadic en aankoop Daramy wordt pittig.

5 november 2021 om 09:47

@domineedirksen, Ik zie het iets anders. Neres is al jaren uit vorm en is alleen een toegevoegde waarde als ajax voor staat. Als Ajax achter staat heb ik hem al lange tijd niets meer zien creeeren. Met veel ruimte doet hij nog wel eens iets goeds. Naci heeft nog helemaal niets laten zien in de eredivisie. Dus je noemt 2 namen die de laatste 2 jaar niets of bijna niets in de eredivisie hebben laten zien. Waarom is dit dan een ongekende weelde.

5 november 2021 om 09:48

Mrkrillin,

Ik denk dan ook dat dit weer een Noa Lang verhaal wordt. Veel potentie, maar geen mogelijkheid om het te laten zien.

5 november 2021 om 11:54

@janssen
Ik snap je punt over Neres en dat Naci rechts is wist ik niet, maar dan houdt je dus alleen Berghuis en Neres over. De de weelde zit hem er dan in dat je Neres nog wel zonder verlies kan verkopen en ook zonder dat een bak met geld heb om een nieuwe rechtsbuiten te halen. Maar ik overdreef misschien wat ja. Maar vanuit een Feyenoord perspectief is het nog steeds een weelde hoor ; )

7 november 2021 om 14:26

Neres krijgt ook niet echt de kans natuurlijk. Die man is eindelijk weer een keer langere tijd fit. Als hij wedstrijdfit wordt en vertrouwen krijgt kan hij echt wel weer mooie dingen laten zien!

Geweldig talent met een goede en verstandige kop er op. Die teksten, quotes geven me vertrouwen dat hij verstandig is en weet wat er gevraagd wordt. Speler die 2x zo oud zijn roepen dat feedback/kritiek hen niet raakt om vervolgens kinderachtig uit te halen. Deze jongen trekt de kritiek/feedback zich wel aan en gaat er mee aan de slag om beter te worden. Na de winterstop regelmatig mee met het eerste?

5 november 2021 om 09:14

in plaats van wie wil je hem mee laten doen ? Zolang Ajax niet veel blessures heeft zie ik hem geen minuten maken. Op zijn positie is er veel keuze. Los van het feit of ik alle reserves even goed vind, is ajax op 2 posities minder sterk bezet. Dat is de spits en dit zijn de verdedigende middenvelders. Ze hebben zeker wel spelers die hier kunnen spelen, maar dan moet je het elftal omzetten (bijvoorbeeld Martinez of Timber doorschuiven).

Fan van deze speler. Barst van de techniek. Hij is wel heel klein van stuk, maar dat zijn Xavi en Messi ook haha. Extreem voorbeeld maargoed. Gewoon slim voetballen en vooral uit de fysieke duels blijven, zoals die twee grote namen dat ook doen en deden. Dan ga je er echt wel komen!

Zeker een geweldig talent! Ook op jeugdtoernooien het fantastisch gedaan!
Het jaarlijkse toernooi rond Pasen (kan even niet op de naam komen) wat ook uitgezonden wordt op tv, daar ben ik echt onder de indruk geraakt van het talent van Ününvar.

Hopelijk kan hij deze lijn doortrekken en z.s.m. aansluiten bij het eerste. Als zit hij maar op de bank en mag hij af en toe invallen.

Ben overigens van mening dat de jeugdtalenten meer minuten moeten krijgen. Snap ook wel dat we een flinke bank hebben, maar laat een (bijvoorbeeld) Tagiliafico dan gewoon eens starten en geef een Blind rust. Dan kan je jeugdtalenten minuten geven die ze nodig hebben.

de pech voor deze jongen is dat ajax het nu te goed doet om een jonge speler als hem minuten te laten maken, mocht ajax al voortijdig kampioen zijn dan kan hij minuten gaan maken, maar zolang ze nog strijden om prijzen zal hij hooguit even op de bank plaats mogen nemen, hij heeft gewoon te veel betere spelers voor zich.

Naci Ünüvar is echt een groot talent. In mijn ogen echt zonde dat hij nog bij Ajax speelt. Bij iedere andere club in de Eredivisie was het een sensatie die wekelijks in de basis speelt. Maar bij Ajax is hij 4e of 5e keus. Ik zou het mooi vinden als deze Zaandammer op een of andere manier naar AZ vertrekt. Maar gezien de bedragen die Ajax verdient met spelers die niet eens aan de bak komen is dat een utopie.

5 november 2021 om 11:07

@alkmaar54.

Is huren dan geen optie? Ik weet dat het een beetje een gevoelig iets is, maar het zou wel voor beide partijen gunstig zijn in mijn optiek. Het komt natuurlijk niet vaak voor, maar een huurperiode van 2 jaar zou niet eens een slecht idee zijn.

En ook Ajax zal natuurlijk ''mindere'' jaren kennen. Elk jaar zo in de CL presteren is ze niet 100% gegeven natuurlijk. Je zag ook dat na het goede jaar met de halve finale CL, het jaar erop ''minder'' was. In dergelijke jaren krijgen zulke talenten ook eerder minuten natuurlijk. Zo is het ook een beetje met Gravenberch gegaan. Die zou weinig minuten hebben gekregen met dat middenveld van Frenkie, Schone en Van de Beek. Maar toen die weg waren kon hij zijn kans grijpen.

5 november 2021 om 11:22

Ik denk niet dat AZ dat zou willen. Maar als ik kan kiezen tussen een sloot geld wegmikken van Joey Veerman, of een sloot geld wegmikken voor Unuvar. Zou ik blind voor het 2e kiezen.

5 november 2021 om 11:26

Haha dat is zeker waar! Ik denk ook niet dat AZ dat zou willen inderdaad, maar misschien zou het wel iets goeds zijn. Is dat dan een stukje trots waar de club niet overheen wil stappen?

5 november 2021 om 11:54

Ajax gaat hem niet verhuren. Hij is jonger dan elke speler die minuten heeft gemaakt in Ajax 1 dit seizoen, met zijn 18 is een vol seizoen KKD echt prima. Iemand als Taylor komt eerder in aanmerking voor verhuur. Ünüvar heeft vorig seizoen veel last van blessures en fitheid gehad, nu heeft hij stijgende lijn te pakken. Laat hem maar 20+ g/a proberen te halen en zich met Jong Ajax bovenste helft van ranglijst inspelen, want de goede vorm van jong Ajax en Ünüvar gaat ook nog wel afzwakken. Regeer, Fitz-Jim en Ünüvar moeten in elke linie nu Jong Ajax bij de hand pakken als jongens uit 2003. Regeer draait als rechtsback echt een goed seizoen, Ünüvar is beslissend en Fitz-Jim op middenveld vaak de reden dat wanneer het loopt het ook echt loopt. Volgens seizoen is het wel aanhaken of jaartje weg voor alle 3 denk ik.

5 november 2021 om 16:28

Groot talent maar moet echt nog stappen maken om aan te haken bij Ajax 1. Vind hem echt een Ziyech achtige speler ten tijde van Heerenveen. Prima aan de bal maar zonder bal waardeloos. Ziyech heeft zich echt enorm ontwikkeld qua inhoud en het jagen na balverlies wat ook een Anthony en Berghuis bij Ajax doen. Als Unuvar die stap ook wil maken (willen niet kunnen) dan gaat hij het halen bij Ajax. Als hij die mentaliteit niet krijgt gaat Ten Hag hem nooit gebruiken

Hij, Regeer, en Taabouni acht ik wel rijp om voor Jong Oranje meegenomen te worden. Denk dat deze middenvelders de huidige aanvallers goed kunnen wegsteken. Dat ontbreekt wel een beetje in het huidige Jong oranje, want Reis, Timber, Ekkelenkamp, Taylor, en Van kaam zijn toch meer lopers, terwijl Goudmijn meer een spelverdeler is. Daarnaast kunnen Taabouni en Unuvar ook op de vleugels spelen. Mits Konterman ze echt nodig hebben om te kwalificeren voor het jeugd-ek onder 19.

mooi stuk dank daar voor, wie is de zaakwaarnemer van deze jongen? ik hoop dat deze jongen nuchter blijft na al deze lof betuigingen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3341
2.PSV3113
3.Feyenoord2918
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder141
D. TadićAanvaller146
S. BerghuisAanvaller135
S. HallerAanvaller139
David NeresAanvaller133
D. KlaassenMiddenvelder112
R. PasveerKeeper110
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Vrijdag 26 november
Chelsea heeft Nicolás Tagliafico op het oog als vervanger van de langdurig geblesseerde Ben Chilwell. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren