Matthäus: Slechte band met Weghorst leidde ontslag van Van Bommel in

Dinsdag, 26 oktober 2021 om 09:06Chris Meijer • Laatste update: 09:44

Mark van Bommel was het vertrouwen van een deel van de spelersgroep van VfL Wolfsburg reeds verloren, zo schrijft Lothar Matthäus in zijn column voor Sky Deutschland. De oud-middenvelder van onder meer Internazionale, Bayern München en het Duitse nationale team haalt de slechte verstandhouding tussen Van Bommel en Wout Weghorst aan als oorzaak. Volgens Matthäus is het mede daardoor zo snel misgegaan voor de Nederlandse oefenmeester bij Wolfsburg.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

47 reacties (laatste reactie door speedyafc)

Van Bommel die aantoont geen people manager te zijn en mensen binnen de club tegen zich opjaagt? Dit klinkt bekend... Geweldige verdedigende middenvelder maar hij praat alsof hij het wiel heeft uitgevonden als het over voetbal gaat.

26 oktober 2021 om 09:46

Bij PSV formeerde hij in het eerste seizoen toch een uitstekend team dat pech had in de Champions League en maar drie punten achter een historisch Ajax eindigde. En dat met spelers als Zoet, Schwaab, Viergever, Hendrix, Rosario en Pereiro. Ik weet nog dat ik in de Arena zat, uitging van een gemakkelijke zege en na een minuut of 50 dacht: jeetje, dit PSV is gewoon zo taai om tegen te spelen. Uiteindelijk ging hij neer door het door hem zelf gecreerde verwachtingspatroon, na 16 zeges uit 17 duels in een seizoenshelft lijkt zo een tweede seizoenshelft al heel snel historisch slecht. In het tweede seizoen ging het dramatisch, maar was de selectie ook beneden alle peil. Wolfsburg is dan op alle vlakken een failure, maar ik acht Van Bommel alsnog wel in staat een taai team te formuleren. Nu maar een stap lager het zoeken, en als het daar niet lukt weet ik ook weer dat ik er faliekant naast zit.

26 oktober 2021 om 10:07

Van Bommel begon inderdaad uitstekend maar hij kon dan ook voortborduren op de fundering genaamd "alle ballen op Luuk de jong en hopen dat hij ze goed legt/erin schopt". Verder is het ook makkelijker om de zwakkere spelers van die selectie op te noemen (hoewel zoet gewoon een prima keeper was) terwijl hij ook gewoon uitstekende spelers zoals Lozano, Luuk, Bergwijn en Angelino ter beschikking had. In de tweede seizoenshelft werd uit in de arena nog gewoon de titel weggegeven door kinderlijk te verliezen van Ajax (anders hadden ze vgm op iets van 8/9 punten achterstand gestaan. Het gaat er mij meer om dat van Bommel bij PSV ook nadrukkelijk confrontaties had met mensen binnen de club en dat dit ook nu weer het geval lijkt (spelersgroep en bestuur). Hij kan dan mogelijk nog een prima trainer zijn maar als zijn persoonlijkheid ervoor zorgt dat niemand met hem wilt werken dan kan hij onmogelijk een prima coach worden.

26 oktober 2021 om 10:50

Ik heb zo langzamerhand het idee dat die eerste seizoenshelft een incident was.

26 oktober 2021 om 12:27

3 Punten achter een historisch Ajax zegt niet zo veel, Ajax presteerde in de competitie vaak matig omdat erik daar het licht nog niet had gezien en in een totaal andere opstelling speelde, pas na de aanpassing in de winter toen Ajax de ''cl formatie'' ging spelen begonnen ze goed te spelen en een inhaalslag te slaan. Desondanks vond ik toen van Bommel zijn ontslag onnodig.

26 oktober 2021 om 09:46

Bij psv kon hij met de spelersgroep toch best goed vinden toch? Heb daar geen onvertogen woord van gehoord toen hij wegging. Hij had alleen problemen met het bestuur.

26 oktober 2021 om 10:05

Het mooie is hij kon met Ihatarren heel goed opschieten , Ihatarren zag hem echt als zijn grote broer en ze hebben nog steeds contact op de WhatsApp had Ihatarren verteld dus zo slecht is Van Bommel niet met zijn spelers.

26 oktober 2021 om 10:21

Of min keer min is plus: Ihatarren heeft nu ook in zijn post-PSV periode wel aangetoond achter uit te gaan in zijn ontwikkeling qua voetballer en communicatie, dus denk dat gevalletje Ihatarren ook vooral aan Ihatarren zelf lag bij PSV.

26 oktober 2021 om 09:46

@rom

Bizar dat mensen niet leren van hun fouten. Bij PSV was hierover ook al kritiek op hem.

26 oktober 2021 om 10:54

aard van het beestje verander je niet zo maar , kijk ook maar eens naar de Boer . De mannen hebben jaren lang zich zo gedragen en dat werd bij hun club niet besproken of veranderd .

26 oktober 2021 om 10:51

Het doet er toch allemaal niet toe? Als een coach wint, dan is ie geweldig. Als een coach een paar keer verliest dan is er van alles niet goed aan de coach. Zo werkt het in de voetballerij.
Koeman, Solksjear, van Bommel, Schmidt, Mourhino, vroeger waren het helden, nu kunnen ze er allemaal niets meer van.
Ten Hag is nu geweldig, een Europese top coach. Vinden zelfs Driessen en Derksen, die hem al jaren aan het afzagen waren. Paar jaar geleden was het een boertje met een raar accent die alleen maar rare dingen zijn in interviews.
Welkom in de voetballerij.

26 oktober 2021 om 11:27

Een hoop coaches gooien hun eigen ruiten in. Trainen is een ervaringsvak dus begin gewoon bij een kleine club en bouw je carriere gestaag op. Nu is je carriere al voorbij voordat die goed en wel begonnen is

Kortom, zowel als voetballer en nu als trainer, de persoon van Bommel is gewoon een enorme l*l.? Alleen als voetballer werd hij nog gedoogd om zijn voetballende kwaliteit en winnaarsmentaliteit?

26 oktober 2021 om 09:53

Ik zou Weghorst ook niet direct naar voren schuiven als het braafste jongetje van de klas, zie ook het corona vaccin gebeuren.

Het enige wat Matthaus aanhaalt is één wedstrijd waarin Weghorst niet opgesteld stond?

Lijkt me behoorlijk suggestief dat dat dan aan de relatie met Van Bommel ligt. Misschien speelde Weghorst wel niet goed, bracht hij te weinig op de training of was hij niet fit.
Dat wordt nu wel heel makkelijk ingevuld en op het conto van Van Bommel afgeschreven.

26 oktober 2021 om 11:54

Omdat iemand een afwijkende mening heeft is diegene niet gelijk een lul. Beetje kort door de bocht om nu net te doen alsof Weghorst zo’n ‘troublemaker’ is.

26 oktober 2021 om 15:32

FC Mokum iemand die groen vd tattoos ziet,als baby en kind 7 ,8,9 vaccinaties gehad heeft zn kont in de krib gooit tegen een prikje(wat waarschijnlijk een jaarlijkse gaat worden op den duur met verbeterde ,geëvolueerde versies)voor het algemene belang kun je op z'n minst een disharmonische eigenheimer noemen. Kan me een anekdote herinneren dat Weghorst op een trainingskamp iemand om gezelschap vroeg omdat ie altijd alleen was. Persoonlijk denk ik dat beide heren niet echt prettige mensen zijn maar ieder z'n meug. Misschien vergis ik me ook lelijk in deze.

26 oktober 2021 om 09:55

Van Bommel is gewoon een aardige gozer. Het probleem is dat hij stug is, altijd zijn zin wil hebben en niet naar anderen wil luisteren.

26 oktober 2021 om 10:11

En dat hij af en toe gemeen doet naar anderen. Voor de rest een aardige gozer.

26 oktober 2021 om 10:12

Dan is het dus geen aardige gozer

26 oktober 2021 om 10:24

Dan kun je prima een aardige gozer zijn hoor.

26 oktober 2021 om 10:28

Met een enorme scheut arrogantie die er vanaf spat als je een andere mening hebt dan Mark. Dan ben je eigenlijk met al die eigenschappen eerder een lul van een vent dan een aardige gozer.

26 oktober 2021 om 12:29Ach als je dat programma met Frank Evenblij, Sneijder, Kuyt en Heitinga hebt gekeken kan je zien dat het echt wel een goede gozer kan zijn hoor. Humor heeft ie sowieso, het is alleen jammer dat hij nogal vol van zichzelf is. Daar kom je als voetballer nog wel mee weg (zie Zlatan, Ronaldo), maar als trainer ga je dan mensen tegen je in het harnas jagen.

Gezien de sportief directeur ook problemen had met de vorige trainer en Wout Weghorst naar mijn inschatting ook niet de meest makkelijke is, zou de waarheid niet ergens in het midden liggen?

Van Bommel is wellicht een eigenaardige man, maar ik vind het altijd wel makkelijk om de slechte resultaten aan één man toe te schrijven.

26 oktober 2021 om 10:55

Zo werkt het in de voetballerij. Als een coach wint, is ie geweldig. Verliest die een paar keer, dan is het een koekenbakker.
Had PSV destijds in de Arena geen punten laten liggen tegen tien man van Ajax, wat normaliter in 9 van de 10 gevallen gebeurt zou zijn, dan was PSV dat jaar kampioen geworden. Kwamen de CL miljoenen binnen, mocht hij als landskampioen zijn elftal versterken en was hij waarschijnlijk nu nog altijd de grote man van Psv.
Hetzelfde nu, had hij het sterke begin door kunen trekken met wat meer geluk, dan streedt hij nog altijd in de top van de Bundesliga en noemde ze zijn aanstelling een schot in de roos.

26 oktober 2021 om 15:39

Speedy,daar heb je zeker een punt. Zo dicht ligt t soms bij elkaar. Toch lag Bommel binnen PSV ook niet lekker omdat ie zich overal mee bemoeide. Je ziet nu overal mensen online die viroloog denken te zijn maar Bommel dacht dat die trainer, coach,koffiedame, arts, kapper in 1 was bij wijze van spreken.

26 oktober 2021 om 17:43

Overal bij elke club zijn er problemen. Alleen komen die normaliter nooit op straat te liggen. Hoe de koffiejuf bij Ajax over Ten Hag denkt, ik zou het niet weten.
De media vinden de mening van de koffiejuf pas relevant wanneer een trainer er met veel bombarie uitgegooid wordt.

Als je als coach het vertrouwen van clubmeubelair zoals Muller verliest dan kan ik nog begrijpen dat je ontslagen wordt wanneer de resultaten uitblijven. Maar omdat je het vertrouwen verliest van een buitenstaander zoals Weghorst totaal niet. Ten eerste is het iemand die nog niet lang bij de club zit, en ten tweede is hij absoluut geen topspeler.

Er moet meer zijn geweest, anders is het voor mij onbegrijpelijk zo snel in te grijpen.

26 oktober 2021 om 10:29

Weghorst een buitenstaander? Is al langer dan van Bommel belangrijk voor de club, erg rare redenatie van jouw kant. Weghorst is dan geen geboren Wolfsburger, maar is de belangrijkste speler van de club, dan kan je niet spreken van een buitenstaander lijkt me.

26 oktober 2021 om 11:03

Weghorst is een buitenstaander ja. Hij heeft het prima gedaan hoor, maar kan me niet voorstellen dat hij genoeg macht binnen een club heeft om de trainer te laten ontslaan. Het was anders geweest als iemand zoals Arnold, die al sinds jaar en dag vanuit de jeugdopleiding daar alles speelt, zich tegen de coach uitspreekt. Dat is clubmeubulair.

Daarom zeg ik al, er moet nog meer aan de hand zijn geweest. Waarschijnlijk wordt Weghorst nu uitgelicht omdat het beide Nederlanders zijn. Matthaus heeft zelf verder geen links met Wolfsburg, dus die connectie is de makkelijkste te leggen.

26 oktober 2021 om 11:11

Jij hebt het over macht, maar wat is macht? Als je beste speler en misschien nog wel meer aangeven deze trainer niks te vinden, welke macht heb je het dan precies over? Ik vind de term buitenstaander erg raar als je het hebt over de combinatie weghorst van Bommel, aangezien weghorst minder buitenstaander is dan van Bommel. Dat Weghorst meer een buitenstaander is dan Arnold, dat doet er verder niet zo heel veel toe lijkt me. Vandaar dat ik zeg dat ik het nogal een aparte redenatie vind. Allicht zal er wel meer aan de hand zijn dan alleen weghorst die niet met van Bommel overweg kan, maar daar hoeven toch geen termen als buitenstaander en macht aan te pas te komen?

26 oktober 2021 om 10:33

tja, ik ben ook niet direct fan van de speler Weghorst, maar voor Wolfsburg is het gewoon een topspeler. Normaal gesproken zou hij na dit seizoen clubtopscorer zijn met een heel behoorlijk gemiddelde. Dan ben je wel belangrijk voor de club

Van Bommel is zo'n ingenomen en eigenwijze hork waarmee weinigen kunnen werken. En wederom wordt hij dus niet gepruimd en de laan uitgestuurd ! Welke club daar nog in ?

Lijkt me persoonlijk ook wel vervelend of zo. Dan maak je een leuke transfer naar het het buitenland, Gaat het goed en vind je echt je plekje en dan komt er ineens een Nederlandse coach die jou dan toch weer anders wil behandelen. Het is denk ik echt anders qua verwachtingen die je van elkaar heb als landgenoten

Een trainer waar het bestuur in gelooft, wordt zelden ontslagen.
Als er geloof is dan kan een trainer veel flikken.
Ze vinden hem gewoon geen goede trainer anders hadden ze hem gepruimd.
Ze hebben geen geloof dat er een goede trainer in hem schuilt. Verstandhouding met spelers zijn altijd excuses.

Het is wel erg gesteld met Nederlandse trainers. Er moeten grote vraagtekens gezet worden bij de trainersopleiding bij de KNVB. De KNVB loopt ermee te pronken maar levert bagger af.
Enkel Ten Hag is een Nederlandse trainer die zich nu onderscheidt en die heeft veel ervaring opgedaan in Duitsland.

Door de bagger kwaliteiten van trainers, komen er ook weinig creatieve spelers bovendrijven.


Verbaast mij niet. Twee lastige karakters als ik het een beetje inschat. Maar goed, wel een bestuursdingetje...

Niet om t een of ander; maar weghorst is toch veel te min voor cl. Is een spits die werkt en sleurt. Deed het goed in Duitsland. Internationaal komt hij zwaar te kort. Nnmecha zie ik meer potentie in eigenlijk. Wel sneu voor bommeltje. Maar VW heeft poen zat. Next.

Hij riep nog wel dat hij zo veel had geleerd door zijn tijd bij PSV, dat hij echt niet zo’n hork is en goed met mensen op kan schieten. Totaal niet dus. Op het veld was hij een enorme kwal en het blijkt dat hij als trainer ook een irritante wijsneus is. Voor mij geen verrassing, hij kan gewoon geen groep mensen managen.

Dit wordt een gevalletje Seedorf vrees ik. Wat zie je aan coaches met een soort van structurele carriere? Ze zijn allemaal bescheiden begonnen, Bosz bij Heracles, Graafschap oa. Heeft het goed gedaan bij Heracles, Vitesse en Ajax. Steeds een stap gezet en staat er in Nederland nog goed op. ETH assistent bij Bayern, FC Utrecht en doet het nu uitstekend bij Ajax. Van Bommel begint vrijwel meteen bij PSV, wordt weggestuurd. Daarna Wolfsburg, subtop Duitsland en CL, weggestuurd binnen 3 maanden.

26 oktober 2021 om 11:52

"wat zie je aan coaches met een soort van structurele carriere? Ze zijn allemaal bescheiden begonnen"

Niet noodzakelijk waar. Van Gaal's eerste club als hoofdtrainer was Ajax. Hiddink's eerste club was PSV.

26 oktober 2021 om 12:18

Dat klopt maar die had er al wel ruim 3 seizoenen "ervaring" als assistent (Az/Ajax) en hoofd jeugdopleidingen (Ajax) op zitten.

Hiddink had 6 jaar "ervaring" als assistent, 3 jaar de Graafschap en 3 jaar psv.

26 oktober 2021 om 12:32

@rob81 (en Douwe Dabbert):

Van Bommel is dus ook niet "vrijwel meteen" begonnen bij PSV: eerst een jaar assistent bij PSV o17, daarna twee jaar assistent-bondscoach van Saoedi-Arabie, daarna een jaar trainer van PSV o19, wat hij combineerde met assistent-bondscoach van Australie zijn.

26 oktober 2021 om 13:05

Assistent onder '17 kan ik niet serieus nemen. Die 4 jaar onder van Marwijk ok maar je doet meer ervaring op assistent onder verschillende coaches ipv alleen assistent onder je schoonvader. Daar komt nog bij dat een assistent van een landen team zijn iets heel anders behelst dan assistent zijn van een clubcoach.

Ach, die zien we straks weer als assistent van zijn schoonpapa in de zandbak.
Dit toont wederom aan dat het trainersvak toch wel om specifieke kwaliteiten vraagt (terwijl veel oud-voetballers zoals vd Vaart dit in twijfel trekken). Niet elke mafkees kan een ploeg leiden. En degene waarvan je iets verwacht, zoals Seedorf, Van Bommel en Cocu vallen in de praktijk tegen. Ze hebben als controlerende middenvelder met leiderschapskwaliteiten in het veld, het juiste profiel. Maar daarmee ben je er nog niet. Je kan best een l*l zijn, zie Pep Guardiola, maar als je het respect niet afdwingt maak je je al snel onmogelijk bij een spelersgroep.

Ik ben absoluut geen Van Bommel-fan, maar ik vind dit maar een warrig verhaal van Mattheus.

Onderstaande citaten staan ook in deze volgorde in het bericht:

"niko Kovac verloor Thomas Müller bij Bayern München en Van Bommel verloor overduidelijk Wout Weghorst bij Wolfsburg”, zo concludeert Matthäus.

“Ik kan niet beoordelen hoe Van Bommel het team leidt, voorbereidt en instrueert. Maar zoals ik het zag, was er geen chemie meer tussen de trainer en de spelersgroep”, vervolgt Matthäus.

"er moeten serieuze problemen zijn geweest tussen Van Bommel en het team, anders is er geen verklaring voor de plotseling veranderde resultaten."

Eerst weet meneer te melden dat het niet boterde tussen Van Bommel en Weghorst. Daarna zegt hij dat hij eigenlijk niet weet hoe Van Bommel werkt. Om af te sluiten met de suggestie dat er problemen zouden moeten zijn tussen Van Bommel en zijn spelers, iets wat hij zelf eerst heel stellig bracht.

Wolfsburg was dan ook niet zo'n slimme keuze. Lijkt me al lastig genoeg voor een ervaren trainer laat staan een beginnende trainer als van Bommel. Deze club heeft ieder seizoen torenhoge ambities maar zeker niet een betere selectie dan een RB Leipzig of een Leverkusen. Achteraf gezien heeft die weirde Magath daar ooit een topprestatie geleverd.

Dus omdat je landgenoten bent moet je elkaar begrijpen.. wat een onzin.
Zeker in het voetbal spreek je de ‘internationale’ voetbaltaal!
Dat het makkelijker communiceren is als je dezelfde taal spreekt en begrijpt lijkt me duidelijk maar omdat je landgenoten bent slaat natuurlijk nergens op..
Verder wel jammer weer een Nederlandse trainer op de schop, als voetballer toch een behoorlijke staat van dienst maar helaas is dat geen garantie voor het trainersvak.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

VfL Wolfsburg

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.VfL Bochum19-7
Voor de complete stand: 1. Bundesliga
SpelersPositieW
M. WidellAanvaller
L. NmechaAanvaller135
W. WeghorstAanvaller125
K. CasteelsKeeper120
D. LukébakioAanvaller110
Voor de complete selectie: Clubpagina VfL Wolfsburg.

272 fans
Coach, 44 jaar
SeizoenClub
2021-2021 VfL Wolfsburg
2018-2019 PSV
2017-2018 PSV U19
2012-2013 PSV
2011-2012 AC Milan
Laatste voetbalnieuws

Maximilian Arnold stipt tekortkoming Mark van Bommel aan

Het ontslag van Mark van Bommel als trainer van VfL Wolfsburg heeft bij de Bundesliga-club nog niet het gewenste effect gesorteerd. Opvolger Florian Kohfeldt kwam in zijn laatste vier officiële duels...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 6 december
Chelsea-trainer Thomas Tuchel wil in januari een middenvelder aantrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren