KRC Genk verrast: niet John van den Brom, maar Dennis Haar moet wijken

Maandag, 25 oktober 2021 om 15:57Dominic Mostert • Laatste update: 16:02

John van den Brom staat vanwege tegenvallende prestaties onder druk bij KRC Genk, maar de club heeft er verrassend genoeg voor gekozen om zijn assistent-trainer Dennis Haar weg te sturen. Via de officiële kanalen meldt Genk dat Haar per direct vertrekt. Van den Brom blijft voorlopig aan als hoofdtrainer, maar met een tiende plaats in de Belgische Pro League hangt ook zijn baan aan een zijden draadje.

Genk verloor zondag met 0-3 van AA Gent en leed de vijfde officiële nederlaag op rij. De Europa League-wedstrijden tegen Dinamo Zagreb (0-3) en West Ham United (3-0) leverden de afgelopen weken nul punten op, evenals de competitiewedstrijden tegen KAS Eupen (3-2), Charleroi (2-0) en Gent. Door de reeks van vijf opeenvolgende nederlagen rommelt het momenteel in de Cegeka Arena. De clubleiding lijkt Haar als eerste te slachtofferen voor de teleurstellende prestaties.

KRC Genk heeft afscheid genomen van assistent-coach Dennis Haar. "Voorlopig gaan Domenico Olivieri en Michel Ribeiro een meer prominente rol opnemen binnen de technische staf. De club gaat op zoek naar een geschikte vervanger om het trainersteam te versterken", communiceert Genk, dat vorig seizoen nog als vierde eindigde in België. Die positie is ver weg, terwijl Genk met drie punten uit drie duels in de Europa League-groepsfase ook geen potten breekt.

Har kwam in november 2020 in het kielzog van Van den Brom mee naar Genk. De hoofdtrainer verliet FC Utrecht midden in het seizoen om aan de slag te gaan in België; Haar was daar zijn assistent en maakte dezelfde keuze. Eerder was Haar hoofdtrainer van Jong AZ en Jong PSV.Gerelateerd

Meer sportnieuws

33 reacties (laatste reactie door lanjouwer)

Vreemde gang van zaken. Denk dat dit alleen kan gebeuren als van de Brom zijn goedkeuring heeft gegeven.
Maar goed denk dat het een kwestie van tijd is voor hij zelf aan de beurt is.

25 oktober 2021 om 16:08

Ik denk dus dat John geen toestemming heeft gegeven. Genk zal meer invloed willen en dus zijn eigen mensen hoger plaatsen. Kleine test voor Van der Brom

25 oktober 2021 om 16:16

Zou het niet gewoon zo zijn dat ze Haar niet zo'n vette oprotpremie hoeven te geven, en nu hopen dat Van den Brom zich solidair verklaart? Dan zijn ze simpelweg goedkoper uit

26 oktober 2021 om 12:14

Ik dacht dat de spelers hem niet zo hoog hadden staan

Deze is nieuw voor mij, het loopt niet dus we ontslaan de assistent trainer en niet de gene die uiteindelijk verantwoordelijk is voor de resultaten?

26 oktober 2021 om 10:15

Is bij Heerenveen afgelopen zomer helaas ook gebeurd (waardoor wij nu met Johnny Jansen opgescheept zitten). Alle assistenten zijn zelfs ontslagen. Het blijkt een nieuw iets te zijn...

Zo, dat is lekker. Kan me niet heugen dat ik dat eerder heb gezien, dat de assistent het veld moet ruimen vanwege tegenvallende prestaties. De assistent is dikwijls onderdeel van het pakket als de hoofdtrainer juist de laan uit wordt gestuurd. Het zal van den Brom niet lang dwarszitten denk ik zo, die ligt er ook binnen een maand weer uit. Rare carriere. Vond hem bij AZ wel een man met een plan altijd. Maarja, naast AZ heeft ie nooit langer dan anderhalf tot twee jaar ergens gecoached. Hij zou echter zo weer aan de slag kunnen bij een ambitieuze middenmoter in Nederland, met een beetje goed sollicitatiegesprek zie ik hem zo weer bij AZ, Vitesse of Utrecht aanschuiven zelfs.

25 oktober 2021 om 16:10

Een ambitieuze middenmoter is perfect voor Van den brom. Hij haalt dan wel resultaten, speelt meestal aardig voetbal en durft jongeren kansen te geven. Voor een Groningen of Heerenveen zou het dan ook een uitstekende coach zijn. Maar voor de top komt het tekort. Dat is gebleken bij Anderlecht, AZ en Genk. En daarvan zijn Genk en AZ zelfs geen echte top.

25 oktober 2021 om 16:16

Maar ik vraag me af is Genk top? Ik zie het zo in België dat Club Brugge er toch al een paar jaar met kop en schouders bovenuit steekt. En dat de andere grote clubs zoals Genk, Anderlecht en Standard zijn afgehaakt. Antwerp daarentegen komt er serieus aan de laatste tijd.

25 oktober 2021 om 16:18

Nee Genk of AZ zijn voor hun nationale competities een beetje zoals Wolfsburg, Lyon, Leverkusen of Roma- je kunt er met name alleen maar verliezen tenzij je echt tijd en ruimte krijgt. Er worden hoge doelen uitgesproken en dan gaat het vaak fout. Van den Brom was bij AZ toch wel vooral het slachtoffer van zijn eigen succes- hij kon niet voortborduren op relatief goede prestaties gezien de beperkte mogelijkheden van AZ destijds. Dan lig je er al snel uit, maar eigenlijk is AZ nog ongeveer op hetzelfde punt als toen van den Brom weg moest. Men wordt hem gewoon snel moe en ambitieuze subtopploegen zijn altijd trainerskerkhoven.

25 oktober 2021 om 16:20

Echte top zou ik ze niet noemen, daarvoor zijn de dalen te diep. Maar een ambitieuze middenmoter zijn ze ook alles behalve.

Genk is een team met de potentie om constant in de top te spelen. Ze hebben het geld, de jeugdopleiding, de scouting en de fans. Maar toch komt het er maar niet uit. En Van den brom is echt niet de man om hen daaruit te halen.

25 oktober 2021 om 16:26

@miki: inderdaad, in Belgie steekt Club Brugge er nu met kop en schouders boven uit. Clubs als Standard en Anderlecht, de klassieke uitdagers, staan financieel op het randje van de afgrond (anderlecht is nu wel 'gered' door investeerders). Vooral Anderlecht zou dé uitdager van Club Brugge moeten kunnen zijn.

Ploegen als Genk en AA Gent kunnen in sommige seizoenen eens meedoen maar slagen er niet in dat structureel te doen. Standard Luik is van oudsher een wespennest waar het meer verkeerd dan goed gaat.

Antwerp is de opkomende club, dankzij de miljoenen van hun voorzitter maar ze komen voorlopig nog wel wat tekort om Brugge echt het vuur aan de schenen te leggen.

25 oktober 2021 om 16:48

Voor de eerste keer in de geschiedenis spraken we uit dat we voor de titel gingen. Er is een hele mentaliteitswijziging gekomen na de afslachting van een Salzburg (lees Haaland). Genk is niet meer maar gewoon een opstapje maar er moet ook gepresteerd worden. Dus we groeien naar de top. De kern dit jaar is sterker in de breedte dan onze laatste kampioenenploeg. Een pure stylist ontbreekt wel. Top 2 is een must dit seizoen maar zoals verwacht met deze prulcoach wordt het weer zweten om de playoffs te halen.

25 oktober 2021 om 18:42

Top2 een must? Tsja, je staat echt niet alleen 10e door de coach, daar geloof ik niks van. Denk dat ie iets doorgeschoten bent qua verwachting.

25 oktober 2021 om 19:09

Qua kwaliteit is Genk vrij duidelijk de tweede momenteel. Puur individueel hebben ze bijna op elke positie één van de beste spelers van de competitie rondlopen.

25 oktober 2021 om 18:36

Jawel Heerenveen ontsloeg ook de assistent van Ton Jans in de hoop dat hij toen solidair zou zijn wat niet gebeurde.

25 oktober 2021 om 18:45

Zodat ze geen afkoopsom hoefden te betalen?

Een van de hoofdredenen dat het al jaren matig gaat met Genk met af een toe eens een uitschieter is het aanstellen van matige trainers. En van den brom is de zoveelste in dat rijtje. Hij heeft altijd goede periodes maar dan diepe dalen en dat kost je zelfs met die belachelijke puntenhalvering de titel.

En als ze dan toch eens een echte topcoach hebben dan winnen ze de titel (niet dat ze dat constant hadden gedaan onder Clement, maar toch meer progressie). Daarnaast eindigde Genk vorig jaar tweede na de play-offs.

25 oktober 2021 om 16:21

Ach Van Den Brom is eigenlijk vorig sezioen al aan een ontslag ontsnapt... Maar ineens begon het weer te draaien en haalt hij zelfs nog bijna de titel binnen.

Maar wat je nu bij Genk ziet, zag je enkele jaren geleden ook bij Anderlecht. Goeie periodes worden afgewisseld met heel slechte periodes (zoals je terecht aangeeft).

Van zodra de druk was opgevoerd wordt, heeft hij niet echt een idee wat hij moet doen en rekent hij vooral op het (individuele) talent van zijn spelers (nu bij Genk maar ook destijds bij Anderlecht). Uitzonderlijk kan dat eens goed komen (zoals vorig seizoen) maar meestal lukt het op die manier niet.

25 oktober 2021 om 16:28

Die titel valt ook wel mee. Ze stonden voor de play-offs 20 punten achter op Brugge, en dan wordt dat plots gehalveerd. Dat ze dan net die twee, drie weken net in bloedvorm zijn en Brugge net in de slechtste vorm van het seizoen zit, maakt niet dat ze plots een topseizoen speelden.

25 oktober 2021 om 16:52

Nee, heb je wel gelijk in maar ze naderden wel even tot 4-5 punten dacht ik. En zoals je aangeeft, op dat moment was Brugge niet in vorm en bij Genk lukte alles dus dan krijg je automatisch wel wat spanning in die fase van de competitie.

Maar Genk speelde inderdaad geen topseizoen, wat ik al aangaf door het feit dat Van Den Brom eerder in dat seizoen al ontsnapte aan een ontslag.

25 oktober 2021 om 16:53

De Conde is een topper in zijn vak maar juiste coaches kiezen kan hij en het bestuur totaal niet. Zeer frustrerend. Ze hebben bang voor de naam trainerskerkhof. Who cares als een trainer weggaat na een kampioenschap. Die willen ook gewoon hogerop als het beter kan. Pfffff

25 oktober 2021 om 17:22

Wie zou jij als coach van Genk zien zitten? Ik kan momenteel niet echt een naam bedenken die bij Genk zou passen. Er zijn al veel grote namen gepasseerd bij Genk, maar het loopt vaak niet goed af. Met Clement hadden ze (zoals nu blijkt) een grote te pakken, maar die werd dan weggelokt door Brugge.

25 oktober 2021 om 17:48

Met Ivan Leko doet Genk mee om de titel, just saying. Van den Brom is gewoon een prutser ik had hier vorig jaar bij het artikel van zijn aankondiging voorspeld dat het niets zou worden. Uiteindelijk hebben ze na een desastreuze periode toch nog goede play offs gespeeld waarmee veel werd gecamoufleerd, maar ook die goede periode was meer te danken aan Ito-Onuachu en de factor meeval dan Van den Brom. Mazzu idem, kon je op voorhand voorspellen. Gewoon geen coaches voor een topclub. Dat het bestuur van een professionele voetbalclub niet ziet wat zoveel leken wel zien, is verbijsterend. Maar goed, genoeg jonge, ambitieuze coaches. Waarom Blessin niet proberen, die heeft misschien niet per se de uitstraling van een preud hommes maar vind ik echt een goeie.

25 oktober 2021 om 17:51

Heel heel moeilijk om een bekende naam te zeggen die zou willen en vrij is. Ik hou van coaches die bij een ploeg komen en verrassen. Iemand als Blessin bij Oostende, Clement bij Beveren, Storck vroeger bij Moeskroen. Die laatste is wel vrij maar past niet bij Genk omdat hij zijn eigen staff wilt. Tja tis moeilijk maar ook niet mijn job. Ik zou zeggen, zeker geen Nederlander meer zoals Brom, Stuif, Been.

25 oktober 2021 om 17:52

Ja Leko sowieso maar onhaalbaar in China.

Haha ook apart, zou vd Brom een te hoge afkoopsom hebben?

Met een nieuwe assistent moet hij denk wel resultaten kunnen behalen. Wordt zo onderschat die rol.

volgens mij hebben ze dit ooit eerder gedaan bij psv onder gererts. en tis volgens mij met de Henk de Jong cambuur gebeurt...of haal ik nu dingen door elkaar?
maar goed vind het wel een zwakte bod,of deze man moet echt een enorme stoorzender zijn dat heel de selectie aan hem kapot ergerd.

Jongens toch. Nu zijn we nog niet van Brom af. Hoelang moeten we het nog volhouden. Verliezen deed al geen pijn meer. Zo erg is het gesteld. En dan te denken dat we zo een topkern hebben. Top 2 van België en de spelers kunnen gewoon niets meer. Wat ben ik blij dat ik hun kwaliteiten nog kan zien bij hun nationale ploegen. Nu deze zet weer. Wat een ellende. HAAL EEN FATSOENLIJKE COACH. Iemand die de jongens dingen bijleert, iemand die roteert met deze kern, iemand die tactisch wedstrijden kan doen kantelen, weg met die Brom. Ik wist dat het zo ging aflopen en dan had ik nog verwacht dat Onuachu en Lucumi waren vertrokken. Ik kan die Brom zijn kop nie meer zien en wat em zegt helemaal niet meer.

Zo'n ongelofelijk slechte trainer. Bewijst hij keer op keer.

Bij Utrecht stonden ze te juichen toen hij werd overgenomen. Hij zat al op de schopstoel, begon heel slecht aan het seizoen ook en opeens konden ze een transfer maken. Nu zit Genk er mee opgescheept. Van den Brom is een matige trainer en een rare snuiter die absoluut niet met druk om kan gaan.

Dit is een rare actie van het bestuur van Racing Genk...maar ook niet nieuw. Het doet denken aan de situatie bij Heerenveen, waar toenmalig assistent Raymond Libregts, assistent van Ron Jans op dat moment bij Heerenveen, werd ontslagen. Er werd toen gezegd dat het bestuur van Heerenveen druk uitoefende op hoofdcoach Ron Jans, die men liever kwijt wilde...Jans bleef zitten en liet zijn assistent vertrekken. Tussen Jans en Libregts is het daarna nooit meer goed gekomen.

Overigens deden ze het bij de buurman van Heerenveen, bij Cambuur Leeuwarden, precies hetzelfde. Toen was de assistent Sandor vd Heide de dupe, en hij werd ontslagen door het bestuur. Henk de Jong bleef zitten en riep nog dat ie zich niet goed permitteren om te stappen, omdat ie een hypotheek had.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Racing Genk

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
B. HeynenMiddenvelder173
J. ItoAanvaller172
P. OnuachuAanvaller1510
I. UgboAanvaller122
J. PaintsilAanvaller91
V. ChambaereKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Racing Genk.

33 fans
Coach, 55 jaar
SeizoenClub
2020-2021 Racing Genk
2019-2020 FC Utrecht
2014-2019 AZ
2012-2014 Anderlecht
2011-2012 Vitesse
Laatste voetbalnieuws

John van den Brom ontslagen als trainer van KRC Genk

John van den Brom is ontslagen als trainer van KRC Genk, zo heeft de Belgische club maandag bekendgemaakt via de officiële wegen. De Nederlander presteerde uiterst wisselvallig en wordt door de...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 7 december
Barcelona heeft Andreas Christensen benaderd voor een transfervrije overgang. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren