Ten Hag richt zich met kritiek tot Gravenberch: ‘Het is wel de eis’

Maandag, 25 oktober 2021 om 07:32Yanick Vos

Ajax-trainer Erik ten Hag heeft zich kritisch uitgelaten over Ryan Gravenberch naar aanleiding van zijn optreden zondag tegen PSV. Ondanks de 5-0 overwinning op de Eindhovenaren, kwam de coach na afloop terug op het slordige balverlies van de negentienjarige middenvelder. Ten Hag benadrukt dat Gravenberch zich op dit vlak ‘heel snel’ zal moeten verbeteren.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

60 reacties (laatste reactie door sonnyfloyd)

Terechte kritiek op Ryan, vooral in de eerste helft vond ik hem echt extreem slordig en soms zelfs een beetje gemakzuchtig overkomen.
In de tweede helft ging dit echt stukken beter, maar toen werd het na de 2-0 natuurlijk ook wel iets makkelijker voetballen.

25 oktober 2021 om 08:04

Ja dan is de combinatie klaassen berghuis toch beter

25 oktober 2021 om 08:26

Die combinatie heeft letterlijk nog nooit op het veld gestaan als 6 en 10.

25 oktober 2021 om 08:26

Klaassen zou naast Haller en berghuis komen te staan. Denk dat je dan sneller elkaar voor de voeten loopt.

25 oktober 2021 om 08:33

Klaassen op 6 zou kunnen, maar je loopt dan inderdaad het gevaar dat hij bij balbezit de ruimte dicht loopt waarin Berghuis juist zo dodelijk is momenteel.

25 oktober 2021 om 10:21

Gravenberch staat ook niet echt op 6. Ajax speelt met de punt naar achteren tegenwoordig, met Alvarez als enige verdedigende middenvelder en Gravenberch en Berghuis als aanvallende middenvelders. Ik denk dat Klaassen wel een serieuze optie zou kunnen zijn voor de plek van Gravenberch; maakt veel meters en zou best een type box to box middenvelder kunnen zijn met Berghuis als creatieve AM en Alvarez als CVM.

25 oktober 2021 om 10:32

Het is zelfs de plek waar Klaassen bij Werder Bremen zijn beste wedstrijden gespeeld heeft.

25 oktober 2021 om 10:40

aub klaassen daar niet, kudus is daar onze enige optie (als je martinez niet meerekent door zijn vaste waarde achterin en blind vind ik momenteel prima staan linksachter) Maar wat is er met Gravenberch aan de hand? lijkt wel of haller in het shirtje van gravenberch speelt en gravenberch in die van hem want ik raak gewoon in de war in het veld, de een kan opeens heel goed voetballen en de ander niet meer.

25 oktober 2021 om 10:44

Klaassen op 6 kan absoluut niet. Tegen Utrecht kwam Klaassen op de plek van Gravenberch te spelen. Het resultaat was een 0-1 waar Klaassen schuldig aan was doordat hij moeizaam kan omschakelen en al het voetbal op het middenveld ging verloren.

25 oktober 2021 om 08:42

Kijk en hierom ben ik dus zo'n fan van Ten Hag. Altijd maar meer eisen en zich niet door het scorebord laten leiden. Dat maakt je een betere topsporter/topteam!

25 oktober 2021 om 10:05

Er zijn niet veel alternatieven op die plek. Je zou Blind misschien een linie kunnen doorschuiven, en dan Nico weer op linksback.

Zou iig niet een aanvallende wissel doen ala Kudus of Klaassen voor Gravenberg achter Berghuis. Ze spelen nu al zo aanvallend, kan het verdedigend een beetje wankel maken.

25 oktober 2021 om 10:43

Tis niet persã© aanvallender, klaassen kan juist heel goed verdedigen en maakt genoeg meters maar is aan de bal gewoon ontzettend matig vanaf die positie. Kudus verdedigt ook altijd wel goed door zn snelheid en kracht, die heeft op deze positie ook zijn beste wedstrijden voor ajax gespeeld. Verder heb martinez daar ook een seizoen super gespeeld, die deedt schone/frenkie toen nog enigszins vergeten. En je zou blind eventueel nog kunnen zetten daar inderaad en nico weer op Linksachter.

25 oktober 2021 om 10:55

Klaassen kan inderdaad goed meeverdedigen, zie je altijd bij balverlies. Echter denk ik toch dat ik niet hem achter de 10 op zou stellen. Zijn kracht zit in zijn snelle kaatsen, en looplijnen de 16 in. Achter de nummer 10 zie ik liever iemand die rustig aan de bal is,ala Frenkie en dus Gravenbergh.

25 oktober 2021 om 11:18

Idd, Ik irriteer mij ook vaak aan Gravenberg, hij heeft zo vaak de mogelijkheid om een medespeler direct aan te spelen maar dat doet ie dan niet. Hij gaat eerst doodleuk 2 tegenstanders opzoeken om zijn kunstje te doen. Blij dat ten hag dit nu ook aanhaalt

25 oktober 2021 om 12:45

Ik denk ook dat dit een reden is dat Van de Beek, De Ligt, De Jong en Ziyech het moeilijk hebben in de top. Bij Ajax kunnen ze fouten maken en blijven spelen, in de absolute top kom je dan op de bank terecht. Ik zie als Ajacied graag jeugdspelers de kans krijgen, maar als we ze echt wereldtop willen laten worden dan moeten ze na zulke fouten boeten door op de bank te zitten, helemaal als je goede spelers als vervanging hebt. Daar leren ze denk ik echt het meeste van, al is het al mentaal.

Op zijn leeftijd normaal. Dat vind ik soms echt een dooddoener. Hij is jong, klopt, maar is nu international en zo dient er ook naar hem gekeken te worden. Hij was gister echt slordig, en dat moet er uit. Als je zo goed bent, maakt leeftijd niks uit

25 oktober 2021 om 08:25

Dat hij als international beoordeelt moet worden vind ik dan weer een dooddoener. We zijn in Nederland wel erg kritisch op alles hoor. Die jongen is nog steeds maar 19 jaar oud. Op die leeftijd maakte Frenkie zijn fouten nog in Jong Ajax. Gravenberch beschikt duidelijk over voldoende kwaliteiten en talent om bij Ajax te slagen maar maakt net als bijna ieder talent ook fouten waar hij van moet leren. Dat Ten Hag hem even op zijn plek zet vind ik wel goed. Zoals zijn ouders zeggen heeft Ryan soms even een schop onder zijn hol nodig om scherp te blijven. Tegen Dortmund was hij erg ongelukkig op bepaalde momenten dat het net tegenzat maar tegen PSV was het echt zwaar ondermaats.

25 oktober 2021 om 09:07

Kunnen we eens ophouden met de leeftijd telkens te gebruiken als excuses. Deze jongen speelt al twee drie jaar op een hoog niveau, genoeg ervaring op gedaan etc. Deze jongen heeft bijvoorbeeld meer CL ervaring dan menig speler op zijn 23/24ste. Mark my words deze jongen wordt de nieuwe Maduro, maar ik laat mij graag in het ongelijk brengen ;-)

25 oktober 2021 om 09:36

Helemaal eens! Toen we ieder jaar pak slaag in Europa kregen onder FDB, zei hij bijna met trots
na afloop "je kunt het ze niet kwalijk nemen. Ze zijn nog zo jong."
Alsof dat de pijn moet verzachten.

25 oktober 2021 om 10:23

Ten eerste heeft hij al meer gepresteerd dan Maduro. Ten tweede is het geen excuus maar een logische constatering. Het is normaal dat jonge spelers fouten maken en het is normaal dat ze daar kritiek voor krijgen. Maar wanneer je benoemt dat fouten maken bij jonge spelers hoort dat wegwuiven als leeftijd doet er niet toe is mijn inziens echt enorm kortzichtig.

25 oktober 2021 om 10:25

Kun je mij vertellen wat Gravenberch nou zo geweldig maakt? Ik bedoel dit als serieuze vraag. Ik zie het gewoon niet helemaal. Hij scoort weinig, levert ook niet heel veel assists, is niet super creatief, heeft geen prachtige pass in de voeten, verdedigt matig mee en is over het algemeen een beetje laconiek. Ik snap niet dat hij zo'n onomstreden speler is, ik zou misschien wel liever Klaassen op zijn plek zien.

25 oktober 2021 om 10:39

Simpel zijn kracht en loopvermogen met de bal aan de voet.
Kan gewoon uit het niets versnellen, waardoor een Berghuis of Alvarez(vooral Alvarez) vrij komt te staan Ryan trekt vaak 2 man naar zich toe.
Hoewel ik hem ook slordig vindt spelen zie ik sowieso wel zn waarde. Als hij ook nog eens niet slordig speelt dan is hij sowieso weg.

25 oktober 2021 om 10:40

Hij is zeker wel creatief en heeft een fantastische dribbel. Hij is bij veel kansen betrokken maar omdat doelpunten en assists de enige statistieken zijn die tellen doet het er schijnbaar niet toe. De 1-0 tegen PSV bijvoorbeeld, waar Gravenberch de voorassist levert aan Tadic.

Dat hij in minder vorm steekt is duidelijk en het oogt allemaal wel wat minder momenteel maar ik hoop niet dat we die jongen voortaan net als Frenkie als een aanvallende middenvelder gaan beoordelen.

Gravenberch staat naast Alvarez om de opbouw te verzorgen. Dat doet hij meestal uitstekend. Wanneer je Klaassen op zijn plek zet dan verwacht ik dat het een stuk stroperiger wordt. Bovendien is Klaassen een speler die heel veel dingen redelijk kan maar uitblinkt op een paar specifieke punten en die sterke punten doe je bijna compleet de das om wanneer je hem op 6 zet.

25 oktober 2021 om 10:40

En het constant 2 man bezighouden is echt een wapen.
Daarom is Ajax ook zoveel sterker met Antony op rechts dan met bijvoorbeeld Neres.

Hierdoor staat Haler vaak 1 op 1 of Berghuis vrij.

25 oktober 2021 om 12:19

Je mag hem er best op beoordelen, maar naast international is hij ook jong. Dus dan kan zo’n dip gebeuren. Het is niet dat je iemand een oranje shirt aantrekt en dat hij dan gevrijwaard is van normale menselijke processen.

25 oktober 2021 om 17:50

Ja goed idee. Dat op die leeftijd pak ‘m beetje je hersenen ook nog niet eens volledig volgroeid zijn, hij ervaring mist in specifieke situaties en uit jeugdige onbezonnenheid niet de beste keuzes maakt laten we allemaal ook even buiten beschouwing want hij is International. En dat is de echte graadmeter.

Nou het punt dat Ten Hag aanhaalt was niet de enige keer dat Gravenbergh zo'n moment had. De eerste helft leed hij continue balverlies, in de 2e helft was dat al wat minder. Maar gister ook weer by far de slechtste man bij Ajax eigenlijk. Het was niet best op de meeste momenten, en dit is nu al een tijdje zo. Dit is waarschijnlijk de welbekende dip die jonge spelers in hun carrière krijgen, maar wat mij betreft mag hij ook een aantal keren banken of in ieder geval eerder gewisseld worden. Gravenbergh had het erover na dit seizoen voor een transfer te kijken, als ik het goed heb, maar hij is daar nog lang niet klaar voor. Het zou voor hem echt het beste zijn om zijn contract te verlengen en nog min 1 seizoen bij Ajax te blijven na deze. Maarja hij zit bij een zaakwaarnemer die alleen maar denkt waar hij het beste kan verdienen, niet waar hij zich het beste kan ontwikkelen.

25 oktober 2021 om 08:26

Als dit al een dip is en hij kan nog prima meekomen in de CL kan je nagaan waar zijn top ligt🤔. Het is namelijk niet dat ie zo dat zijn niveau dusdanig inzakt dat hij niet meer meekan. Ryan wordt een eindbaas en van deze tegenslagen wordt hij mentaal alleen maar sterker.

25 oktober 2021 om 08:43

Gravenberch wordt nooit gewisseld omdat ze hem voor deze zomer willen verlengen of verkopen. Hij moet minimaal met 1 jaar verlengen voordat hij naar en topclub gaat want hij is nog lang niet uitgeleerd. En dan zit hij in de toekomst net als van de beek op de bank.

25 oktober 2021 om 09:40

@little lebowski, gister werd hij nog gewisseld. Wat trouwens al de 6e keer dit seizoen was dus dat hij nooit gewisseld wordt is onzin

Gravenberch mist de vorm van afgelopen jaar, laatste wedstrijden de zwakste schakel. Misschien eens een keer wisselen met Kudus of Klaassen.

Ik vond eigenlijk wel dat hij Gravenberch na 20 minuten had mogen wisselen voor bv Klaassen of Kudus want elke bal sprong van zijn voet.
Vond hem de minste en waarom niet een keer laten merken als trainer dat ook een goede voetballer gewisseld kan worden.

25 oktober 2021 om 08:29

Mwah. Zoiets doe je meer als het totaal niet draait een aantal wedstrijden. Uiteindelijk win je gewoon 5-0 en zitten we in een goede flow. Dan vind ik best dat je een speler mag laten staan als hij een keer slecht speelt in de hoop dat hij in de wedstrijd groeit.

25 oktober 2021 om 08:31

Mwah. Zoiets doe je meer als het totaal niet draait een aantal wedstrijden. Uiteindelijk win je gewoon 5-0 en zitten we in een goede flow. Dan vind ik best dat je een speler mag laten staan als hij een keer slecht speelt in de hoop dat hij in de wedstrijd groeit.

25 oktober 2021 om 13:38Nou tis niet een keer hoor dat hij slecht speelt, hij is al een paar weken minder als wat we gewend van hem zijn. Wanneer hij goed is komt de vergelijking met Frank Rijkaard, maar nu is het dus gewoon een paar weken minder en dan mag dat ook gewoon gezegd worden, alleen de resultaten van Ajax zijn heel goed en dan valt het misschien minder op.

En terecht in de eerste 10 minuten had hij al 4 ballen ingeleverd. Die jongen moet wel de focus erbij houden want anders eindigt dit ook als een nachtkaars als hij naar een andere club wilt. Met dit soort wedstrijden is echt te zien dat Gravenberch nog niet klaar is voor een stap omhoog.

Ik vraag me af hoe het met Kudus zit . Die zie ik maar weinig minuten maken bij Ajax

25 oktober 2021 om 08:15

Voor nu geen ruimte om hem goed in te passen. Zal tegen wat mindere tegenstanders wel minuten gaan krijgen maar moet denk ik even pas op de plaats maken. Zodra er een schorsing of blessure is kan ie z'n kans krijgen.

25 oktober 2021 om 09:13

Probleem voor Kudus is dat hij concurreert met Klaassen en Berghuis. Het is gewoon geen 6 of 8.

25 oktober 2021 om 09:31

Ja, ik ben erg enthousiast over Kudus, maar als alleen de nummer 10 positie een optie is voor hem, dan is het wellicht een goede optie om hem de 2e helft van het seizoen te verhuren en veel te laten spelen in de subtop van Nederland.
Hij heeft nu idd de pech dat Berghuis opeens ook voor de 10 in aanmerking komt.
Maar Kudus heeft genoeg potentie, alleen te veel gemist door blessures.
Een halfjaartje alles spelen in de subtop kan geen kwaad lijkt me.

Duidelijk te zien dat ondanks een karrevracht aan talent een jeugdige speler nog moeite heeft om minimaal altijd een 7 te scoren. Klaassen voor Gravenberch zou ik persoonlijk niet doen omdat die dan Berghuis in de weg loopt. Ik zou eerder Klaassen als vaste wissel voor Berghuis houden en Kudus eens een kans geven, die vond ik gisteren prima invallen ondanks de weinige speelminuten door zijn blessure

was ook tegen Dortmund de enige dissonant maar ook daarvoor. Leeftijd zegt mij niks, timber is even oud en staat wel altijd aan en neemt zn verantwoordelijkheid , hij vertraagd het spel ook enorm en zoekt vaak de moeilijkste oplossing ,hij moet snel verbeteren anders staat er helaas weer een ander voor je klaar, zo werkt het nu eenmaal aan de top.

25 oktober 2021 om 08:16

Timber zou ook nog wel een terugval krijgen

Terechte kritiek. Maar waarom dan altijd Berghuis er als eerste afhalen?

25 oktober 2021 om 09:09

Berghuis hoeft/moet zijn contract nog niet te verlengen

Ik vind het grappig hoe mensen gravenbergh nu ineens de basis uit praten, ja hij maakt fouten en daar moet hij van leren.. hij vecht zich altijd terug in de meeste wedstrijden..Kudus vind ik een goede speler maar verschrikkelijk nonchalant in zijn aannames, dus op de positie van Ryan een slechte optie.Tegen Dortmund speelde Ryan geweldig alleen scoort hij niet, had er zeker 1 moeten maken.

25 oktober 2021 om 09:28

Gravenberch was niet geweldig tegen Dortmund, maar ook niet zo slecht als hier veel gezegd werd. Hij had zichzelf idd wel kunnen helpen door 1 of 2 van die kansen te maken, dan waren die paar slechte ballen veel sneller vergeven.

Spelers die risico in hun spel leggen, lopen ook vaker de kans dat een bal niet aankomt. Je kunt ook op veilig spelen en steeds een bal breed of achteruit spelen. Bij Blind was het een paar weken geleden ook heel slordig met veel foutieve passes. Nu lukt het wel en prijst iedereen hem de hemel in. Ik denk dat Ryan ook wel weet dat het zorgvuldiger moet. Toch zie ik hem graag spelen, want als hij wegdraait bij een speler en een versnelling inzet, ontstaat er altijd gevaar en een kans. Zo ook bij de eerste goal van Berghuis. Ten Hag doet het prima: Ryan lekker laten voetballen en hem steeds wijzen op wat beter moet. Als het goed is, wordt hij daar ook beter van.

25 oktober 2021 om 09:56

Dit balverlies had niets met risico’s in je passing leggen te maken, maar met gemakzucht

25 oktober 2021 om 10:27

Dus die bal die Ryan in de eerste helft bijvoorbeeld zomaar over de zijlijn speelde was omdat hij risico wilde nemen en een paas wilde geven op een supporter op de tribune?

Het is niet dat ik Ryan de grond in boor of iets, maar als je zoiets in de omschakeling doet tegen een snelle behendige speler dan kom je gewoon in de problemen. Dan mag je 19 zijn maar ook voor hem geldt dat dat hele gevaarlijke momenten op kan leveren.

Zoals Ten Hag zegt hier moet Ryan echt aan werken, want hij heeft wel vaker dit soort momenten, nu pakt het nog goed uit, maar stel je voor dat ajax in de CL wordt uitgeschakeld met 1-0 door zo een fout. En dan slaan we in Nederland helemaal door in negatieve zin. En als Ryan echt alles op alles zet komt hij dan echt wel weer terug in het elftal. Kijk naar Schöne die elke keer aan het begin van het seizoen uit de basis verdween en zich steeds weer terug knokte.

Is al een poosje zo, tegen Dortmund was hij ook erg slordig. Hersteld zich dan gedurende de wedstrijd wel weer. Staat er dus niet altijd gelijk vanaf de eerste minuut.

Gravenberch is de laatste tijd de minste speler inderdaad terwijl het hele elftal goed draait. Begon gisteren heel erg slecht met constant balverlies. De issue is dat er niet 123 een andere oplossing is voor Ten Hag tenzij hij de boel achterin gaat omgooien. Vorig jaar stond Blind of Martinez nog wel eens linkerverdedigende middenvelder. Klaassen of Kudus kun je daar niet echt neerzetten; die zijn nog meer aanvallend gericht en niet linksbenig. Kudus is een draaitol die het spel vertraagd en Klassen speelt te diep. Daarnaast heeft Ryan lengte die Ajax toch een beetje ontbeert achterin. Als Ten Hag Tagliafico weer zou opstellen als linksback zou Blind kunnen doorschuiven maar Blind en Tadic werkt nu zeer goed op de linkerflank dus dat zie ik Ten Hag niet doen. Blind is weliswaar traag maar dit wordt toch vaak dichtgelopen door Martinez. Tagliafico lijkt het trouwens goed verbruid te hebben na die rode kaart in de JC schaal.

Het lijkt erop alsof Gravenberch eerst een paar minuten nodig heeft om de nonchalance uit zijn spel te halen. Dat is natuurlijk niet goed en het signaal is ook vrij duidelijk nu. Met Kudus is er een voetballer die, mits hij fit blijft, ook op de deur gaat kloppen dus de druk moet er ook bij Gravenberch op zitten.

Ten Hag schuwt het niet om positiewisselingen door te voeren, ik zou dan toch voor de gein een keer Kudus of Klaassen op de plek van Gravenberch zetten. Ik denk dat die daar prima kunnen functioneren. In een wedstrijd die het toelaat, straks tegen Heracles bijvoorbeeld, kan je makkelijk even testen hoe het gaat

"terwijl de Amsterdammers ook een veel beter doelsaldo hebben: plus dertig om plus vijf"

+35.
Het verschil met psv is 30 goals in de plus

Prima kritiek. Bij een ruwe diamant als Ryan valt nog genoeg te slijpen. Hij gaat de absolute top wel halen, als de tijd rijp is.

Het is wel opvallend dat Ryan als enige niet meedraait met de topvorm van het team. Ik zou graag Kudus een tijdje als verbindingsspeler willen zien, omdat ik zo'n fan ben van Kudus en het hem zo gun, maar ook omdat hij in potentie alles heeft voor die positie.

Grappig dat sommigen zo verbaasd doen. Hij is al tijden 1 van de zwakkere schakels. Nu Haller goed begint te voetballen (was de zwakste schakel) valt het helemaal op. Hopelijk is Kudus snel weer op niveau. Ik vind Klaassen daar te beperkt, kan niet makkelijk wegdraaien en mist snelheid. Daar zijn Gravenberch en Kudus echt veel beter in.

Gravenberch moet erg blij zijn met Ten Hag als trainer. Bij een ander had ie wellicht niet zoveel krediet gekregen.

Ajax is in onderhandeling met Gravenberg over contractverlenging. Zolang dit niet is afgerond zullen ze Ryan niet banken denk ik want dan is de kans op verlenging 0.0 zeker met deze zaakwaarnemer. Persoonlijk vind ik ook dat Kudus de kans verdient, maar strategisch snap ik ook wel dat ze Ryan nog even laten staan tot er meer duidelijk is over de kans op contractverlenging.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3341
2.PSV3113
3.Feyenoord2918
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder141
D. TadićAanvaller146
S. BerghuisAanvaller135
S. HallerAanvaller139
David NeresAanvaller133
D. KlaassenMiddenvelder112
R. PasveerKeeper110
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

18 fans
Middenvelder, 19 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Ajax 14 1 2 0
2020/2021 Ajax 32 3 3 0
2019/2020 Ajax 9 2 1 0
2018/2019 Ajax 1 0 0 0
2018/2019 Jong Ajax 27 2 2 0

In de wandelgangen

Dinsdag 30 november
Scouts van Ajax, Manchester United, Borussia Dortmund, Internazionale, Southampton, Everton en Rangers waren zondag aanwezig bij Charleroi - Anderlecht. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren