Van der Vaart complimenteert Ajacied: ‘Nooit gedacht dat ik het zou zeggen...’

Maandag, 25 oktober 2021 om 15:35Dominic Mostert • Laatste update: 15:35

Rafael van der Vaart en Ibrahim Afellay zijn onder de indruk van de ontwikkeling die Erik ten Hag doormaakt als trainer van Ajax. Hoewel een trainer volgens Van der Vaart zelden doorslaggevend is, vindt hij de invloed van Ten Hag 'heel groot'. De twee analisten van Studio Voetbal herinneren zich dat de oefenmeester na zijn aanstelling veel scepsis moest overwinnen en vinden dat hij daar inmiddels in geslaagd is.

"Hij is volgens mij de eerste trainer van Ajax over wie dingen gezegd werden als: hij heeft een accentje, hij komt niet zo goed uit zijn woorden", stelt Van der Vaart in de uitzending van het praatprogramma. "Maar als je ziet hoe Davy Klaassen vandaag en dinsdag inviel, als je dat allemaal tevreden kunt houden, doe je als trainer iets ongelooflijk goed. Iedereen is zo tevreden." Van der Vaart doelt op de invalbeurten van Klaassen tegen Borussia Dortmund (4-0 zege) en PSV (5-0 zege). Tegen de Eindhovenaren kwam hij zondag tot scoren. Van der Vaart vindt het knap dat Ten Hag erin slaagt om Klaassen tevreden te houden nu die zijn basisplaats is kwijtgeraakt aan Steven Berghuis.

"Wat ik zo knap vind aan Ten Hag, is dat hij zoveel barrières heeft moeten doorbreken", vult Afellay aan. "Vanaf het moment dat hij werd aangesteld, was er heel veel weerstand. Hij heeft het over een heel lange periode moeten bewijzen. Hij heeft de halve finale van de Champions League gehaald, waarna niet de minste spelers werden weggekocht", doelt Afellay op onder meer Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt. "Nu heeft hij weer een fantastisch elftal in elkaar gezet. Hij heeft zich ook ontwikkeld in de media: er staat nu een zelfverzekerd persoon. Hij zal altijd wel een accentje houden. Dat is niet erg, maar dat heeft hij wel tegen zich. Ik vind het daardoor alleen maar knapper."

Van der Vaart geeft zijn ongelijk toe als het aankomt op het besluit van Ten Hag om Edson Álvarez een basisplek te blijven geven. "Wat ik vooral knap vind, en ik had nooit gedacht dat ik het zou zeggen, is dat hij vasthield aan Álvarez. Die heeft ongelooflijk gespeeld in de laatste twee wedstrijden", vindt de oud-middenvelder. "Het allerbelangrijkste was de basisplaats voor Berghuis. Daardoor dacht ik echt: nu ga je eindelijk een beetje naar me luisteren", voegt hij lachend toe. "Ik heb het altijd gezegd. Ik ga gewoon m'n gelijk halen, daar schaam ik me ook niet voor. Ik vind Klaassen een geweldige speler, maar als hij niet scoort, heb je vrij weinig aan hem. Nu speelt iemand op 10 die wel de creativiteit heeft. Dan is Ajax echt zó gevaarlijk."Gerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door cas1)

Van der Vaart begint echt irritant en eigenwijs te worden. Nee van der Vaart je lult net als iedereen met alle winden mee.
Ten Hag is de enige die alle credits moet krijgen en is in mijn eigen de beste aanwinst die Ajax heeft gehaald de afgelopen jaren.

25 oktober 2021 om 00:01

Als je eigenwijs bent lul je toch juist niet met alle winden mee?

Ik vind vd Vaart als analist altijd wel prettig om naar te luisteren, maar ieder zijn mening natuurlijk. Denk ook dat hij hier gelijk heeft. Alvarez was in het begin bij Ajax erg twijfelachtig aan de bal en zag persoonlijk ook meer een centrale verdediger in hem dan een een middenvelder. Hij leek het spel beter voor zich te kunnen hebben.

Mensen vergeten ook nog wel eens dat die vorig jaar een tijd op de bank gezeten heeft omdat die gewoonweg niet goed speelde. Toen stond Klaassen nog een tijd op zijn plek. Blijkt hij toch iemand te zijn die veel loopvermogen heeft. Heeft Erik toch goed gezien .

25 oktober 2021 om 00:57

Van der Vaart is een van de leukste analisten om naar te kijken, heerlijke humor!

25 oktober 2021 om 02:11

Hij heeft zo nu en dan heerlijke zelfspot, maar vindt zichzelf wat mij betreft (tegenstrijdig genoeg) iets te geweldig. En die verheerlijking van technische linkspoten vind ik wat irritant. Een Klaassen, Van de Beek, Til en waarschijnlijk zelfs Müller zou in zijn ogen nooit een goede 10 kunnen zijn

25 oktober 2021 om 17:38

Geen idee waar jij het over hebt. En jij zelf ook niet denk ik.

Ten hag is op dit moment toch een van de beste trainers ter wereld

25 oktober 2021 om 08:17

Vind ik ook!

25 oktober 2021 om 08:33

Vind ik niet, maar hij doet het wel erg goed. Hij past wel heel erg goed bij ons en we mogen ons absoluut gelukkig prijzen.
Ik moet wel erkennen ik zie niet heel veel coaches die het echt veel beter doen dus hij zit er wel steeds dichter tegen aan.

25 oktober 2021 om 11:39

magikhetwete: Dan ben ik benieuwd wie jij een betere trainer vindt. Wat ten Hag presteert met de voor Ajax beschikbare spelers heb ik nog niet veel coaches zien doen. Of misschien wel helemaal geen enkele coach. Pep, Klopp, Mourinho...allemaal hadden of hebben ze absolute topspelers in hun teams. Niet 1 of 2 maar meestal een handjevol. Dat is toch anders dan een verzameling talenten aangevuld met Eredivisie-spelers die het niet makten in het buitenland.

25 oktober 2021 om 12:10

Dat is heel lastig te benoemen. Ik vind dat ten Hag bepaalde slordigheden heeft in zijn coaching en trainerschap. Daar kan hij nog beter in worden.
Zijn wissels zijn niet altijd even goed, hij maakt in sommige wedstrijden fouten met de opstelling en tactisch heeft hij ook weleens steken laten vallen. Hij heeft duidelijke voorkeuren voor spelers. Daardoor vind ik hem niet geheel zuiver en mist die af en toe een paar procentjes.
Gisteren in de live; Gravenberch speelt soms gewoon niet denderend en wordt nooit gewisseld, Tadic wordt nooit gewisseld ook niet als er redenen zijn om het wel te doen.
Ik denk dat ten Hag nog meer de baas mag worden en dat hij daardoor nog beter kan worden.
Vind het lastig te zeggen wie ik echt beter vind, vaak zijn het coaches bij iets mindere clubs die er meer uit halen.
Ik kijk naar ontwikkeling van spelers, strategie/visie, resultaat, wisselbeleid, duurzaam (bv Bosz die na 4 maanden minder gaat presteren)
Internationaal zijn er gewoon best wel goede trainers; Simeone, Gasperini komen zo even in me op. Ik schaal ten Hag net onder de top.

25 oktober 2021 om 12:49

Wat Tadic betreft: die is wel degelijk een paar keer gewisseld dus jouw "nooit gewisseld" klopt niet. Bovendien is hij een speler die je het liefst erbij houdt: zelfs als hij slecht speelt, is hij nog aan het rennen en pept hij het team op. En, het belangrijkste: zelfs als hij slecht speelt is hij in staat een assist te geven of een doelpunt te maken.

Realiseer je je dat Ten Hag een elftal opstelt met spelers die an sich geen wereldtop zijn? Maar hij zorgt ervoor dat ze allemaal in hun kracht spelen zodat iedereen optimaal functioneert. Daarnaast houdt hij de wisselspelers tevreden. Ook dat is knap.

25 oktober 2021 om 13:35

Ik reageer op het statement 1 van de beste trainers ter wereld. Ik vind hem nog niet dat niveau hebben. Teveel fouten.

25 oktober 2021 om 15:55

Teveel fouten, maar hij is nu al één van de succesvolste Ajax trainers OOIT! Man man, blijf het apart vinden dankbaarheid is überhaupt nog een gouden goed blijkt. Zoveel records gebroken, we staan er weer zo goed voor. Lachwekkend en om te janken, tegelijkertijd is er nooit een garantie dat namen die jij noemt het beter zouden doen. 🤦🏾‍♂️

25 oktober 2021 om 16:341 van de meest succesvolste is niet verkeerd.
Ook 1 van de langstzittende de laatste 30 jaar.
Alleen van Gaal , Koeman en de Boer bleven langer.
Die die trainers wonnen met Ajax meer prijzen dan ten Hag maar ten Hag zit er uiteraard nog.
Het is dus niet gek dat hij 1 van de succesvolste is als de rest van de trainers er 1 a 2 jaar zitten.

Nogmaals ten Hag en Ajax is een goede combinatie natuurlijk maar ik denk en dan zeker over de eredivisie gesproken is het budget verschil nog nooit zo groot geweest. Dit is een aanname heb ik niet uitgezocht

25 oktober 2021 om 16:52

Ik vind van Gaal nog ietsje beter, vreselijk om te zeggen want ik vind ten Hag een leuker persoon. Het heeft niks met dankbaarheid te maken. Het heeft er mee te maken dat de meeste mensen niets kunnen met nuances en hun eigen interpretatie geven aan woorden die niet gezegd zijn. Ik ben superblij met ten Hag en hoe hij Ajax laat voetballen, maar topsport is ook kritisch blijven op het functioneren en blijven verbeteren. Dankbaarheid en kritiek kunnen naast elkaar bestaan. Het is niet het een of het ander.

De namen die ik noem doen het waarschijnlijk niet beter bij Ajax, maar het zijn in mijn optiek wel betere coaches. Ik acht het aannemelijk dat ten Hag bij de beste coaches gaat komen, maar laten we wel wezen hij begint pas net in het internationale voetbal mee te draaien. We gaan het zien als ten Hag zijn volgende stap/stappen maakt en hoe hij daar blijft functioneren of hoe ten Hag het de komende 2/3 jaar bij Ajax doet. Hij kan zijn naam definitief gaan vestigen of een beetje terugvallen. In ieder geval, het wordt een uitdaging om een bijna net zo goede/net zo'n goede of betere coach te vinden dan ten Hag voor het salaris dat Ajax betaald.
Ik denk qua prijs kwaliteit dat ten Hag de beste profcoach is ter wereld.

25 oktober 2021 om 17:51

Lastig te zeggen. Een groep supersterren coachen in de internationale top is natuurlijk weer een heel ander soort coaching waar weer andere kwaliteiten bij komen kijken

26 oktober 2021 om 11:28

Vind dat je Klopp hierinnte kort doet. Klopp haalt spelers als Mane, van Dijk, Salah binnen op het moment dat het nog geen wereldtoppers zijn. Jota is hier ook een voorbeeld van.

25 oktober 2021 om 09:35

De combinatie Ten Hag en Ajax is op dit moment denk ik wel de beste die er is. Net als de combinatie Klopp en Liverpool. Coaches die hun team echt naar hun hand zetten.

25 oktober 2021 om 15:46

Het is toch altijd moeilijk om te zeggen.
De combinatie is nu meer dan prima Ajax met ten Hag.

Waar ik dan benieuwd naar ben als je hem nu bij een Wolfsburg neerzet of bij een Barcelona is het dan ook nog zo?

@kyle hetgeen wat jij zeg kan je ook over Slot zeggen. Alleen i het spelersmateriaal veel minder.
Ajax heeft natuurlijk gewoon een meer dan prima selectie met een hele sterke bank. En dat maakt het wel lekker.

PSV heeft ook een prima selectie alleen Schmidt krijgt niet voor elkaar dus kan je wel zeggen dat dat nu een mindere trainer is.

25 oktober 2021 om 15:49

Ik vind Slot dan ook een fantastische trainer, dus dat kun je zeker ook over Slot zeggen. Er zijn meer goede trainers in de wereld gelukkig

25 oktober 2021 om 16:10

Ewoud,

Het is gewoon moeilijk te bepalen zeg maar.
Wanneer ben je de beste trainer en wanneer ben je minder zeg maar.

Ten Hag doet het natuurlijk meer dan prima met Ajax.
Heeft nu een aantal jaar gehad om zijn team naar hem te zetten en heeft toch mooie inkomende transfers gehad.
Uiteraard zijn er ook mooie uit gegaan.
De combinatie ten Hag en Ajax werkt perfect.

Ik zou ten Hag nu wel bij een ander team willen zien dan denk ik dat je meer kan zien.

25 oktober 2021 om 16:46

Hij staat nu in het rijtje met Tuchel, Klopp en Guardiola. Ajax staat bijna altijd goed en presst ook effectief. De veldbezetting klopt. Dat is de hand van de trainer. OGS en Koeman tonen ook de hand van de trainer in negatieve zin.

25 oktober 2021 om 17:38

En hoe waren bosz en Koeman bij Ajax?

Alvarez is voor Ajax wat Casemiro is voor Real Madrid. Onmisbaar. In de omschakeling haalt hij gewoon zo enorm veel weg. Hij wint duels, bijt zich vast en loopt zo gigantisch veel gaten dicht. Nu hij voetballend stappen heeft gezet, kan onze Mexicaanse krijger met recht onmisbaar genoemd worden.

25 oktober 2021 om 16:32

Ja hij zorgt voor de balans en ook hij moet er voor zorgen dat Ajax niet wordt overlopen.

Bijzonder als Ten Hag nu pas echt bekend komt te staan als topcoach. Die man heeft, ook bij FC Utrecht, structureel bewezen een tactisch meester te zijn. Je hebt in Nederland namen als Guus Hiddink, Louis Van Gaal en Co Adriaanse als absolute topcoaches. Ten Hag komt daar imo net achter te zitten. Ik ben een groot fan en ik vind het een meester. Hoe hij spelers op andere posities zet en ze daar chiptuned is ook ongekend.

25 oktober 2021 om 00:31

Op basis van wat staat Adriaanse daar nu weer tussen? Daarnaast horen Cruijff en Michels nog boven het door jou genoemde rijtje te staan.

25 oktober 2021 om 01:35

Cruijff en Michels heb ik niet bewust als coach meegemaakt daarom noem ik ze niet op. Maar wat Co Adriaanse betreft…. Tweede geworden met Willem II en daarbij CL voetbal. Directeur van de Ajax jeugdopleiding tussen ‘92 en ‘97 en daardoor een gigantisch belangrijke schakel in de CL winst, met AZ dankzij een goal in blessuretijd van de tweede verlenging een finaleplaats misgelopen in de UEFA CUP, kampioen met Porto en uitgeroepen tot trainer van het jaar in Portugal. Co Adriaanse mag je gerust een zwaargewicht noemen.

25 oktober 2021 om 08:31

Houd jij lekker bij PSV gozer, Adriaanse komt weinig van die eer toe uit 95. Of denk je omdat hij toevallig in die periode “hoofd jeugd” is dat hij verantwoordelijk is voor al die doorstroom? Spelers als Reiziger, Seedorf, Kluivert heeft hij in een jaartje ff gekneed ofzo haha

25 oktober 2021 om 13:27

Hij was hoofd jeugd voor spek en bonen inderdaad. Als je je verdiept in Adriaanse en mijn comment leest kom je erachter dat het niet alleen om Ajax gaat. Co Adriaanse staat ergens voor.

25 oktober 2021 om 16:45

Adrian's heeft het als coach inderdaad gewoon goed gedaan, maar de jeugdopleiding van ajax ging onder v Gaal (dus ook adriaanse) juist helemaal naar de klote (zonder voor taal gebruik). Het ging toen niet meer om de ontwikkeling van de talenten, maar om teams te vormen. Iets wat tot cruijff heeft plaatagevonden. Gelukkig heeft cruijff duidelijk gemaakt dat vormen van een team in de jeugd niet belangrijk is.

Ten Hag heeft het goed gezien. Terwijl iedereen riep om Klaassen tegen Dortmund, vanwege zijn loopvermogen , koos hij voor Berghuis creativiteit. Dat zijn ze in de Duitse competitie niet gewend, daar gaat het meer om loopvermogen en kracht.
Ten Hag is goed om uiteindelijk een gebalanceerd elftal neer te zetten. Hij weet ook spelers optimaal te gebruiken.

25 oktober 2021 om 07:50

En hij behoudt vertrouwen in zijn eigen ideeën en visie. Kijk naar Alvarez, waarvan de hele Ajax-aanhang “wist” dat hij beter centraal achterin kon. Is nu het cement in het team geworden. Eerder ook met de Tadic-variant, of überhaupt in het algemeen dat een deel van de aanhang bij iedere tegenslag maar om zijn ontslag vroeg. Die kerel is lange tijd onterecht best wel schandalig behandeld door dat deel maar hij ging stoïcijns door en gaat nu de boeken in als een van de beste trainers die Ajax ooit heeft gehad.

25 oktober 2021 om 16:00

Ajax love 100% mee eens, top dat je het aansnijdt hij heeft zoveel moeten overwinnen! Zo een knappe prestatie. Ik zag ook Alvarez als cv maar hij heeft helemaal gelijk gehad. En dat sommigen hem nog steeds niet waarderen vind ik walgelijk.

Alle puzzelstukjes vallen in elkaar. Een Nederlandse trainer die niet via Nederland is opgeleid (aangezien ik las dat de Nederlandse trainerscursus bagger is). Een technisch hart bij een club die ervoor gezorgt heeft dat er goed gescout wordt en veel geld is en een geweldige jeugd maken zoiets prachtigs. Stuk beter dan toen Ajax met Danny Hoessen tegen Barca speelde of met Niki Zimling tegen PSG.

Wat een gezeik over dat accent. What’s next? Hij draagt altijd een t-shirt/korte mouwen? Of gaat het straks over een tatoo? Jeetje, grow up man.

25 oktober 2021 om 08:49

Toch?!

Wat wel goed is geweest voor Ten Hag is dat hij Overmars achter hem heeft staan. Die vertrouwd blind in hem.. en omgekeerd. Zijn maatjes en maken elkaar beter. Een andere TD had hem zomaar na een half jaar eruit kunnen gooien omdat het toen erg wisselvallig nog was. De tijd krijgen is een dingetje voor trainers. En ten Hag betaalt dat uit.

25 oktober 2021 om 16:02

Eens heren zo triest, willen sommige "supporters" een perfecte spreker die geen punten haalt? 🤦🏾‍♂️

25 oktober 2021 om 16:47

Is geen gezeik. Hij werd door zijn accent gewoon niet direct serieus genomen en moest zich dubbel bewijzen. Mag je onzij vinden, maar zo werkt het gewoon of je het er nu mee eens bent of niet.

Ajax is gewoon de beste van alles! En ten hagelslag zou zelfs een geweldige tenniscoach zijn. Echt ongelooflijk talent daar in Amsterdam.

Eerlijk is eerlijk vd Vaart riep continu Berghuis laten spelen, dacht in begin wat nou. Maar ten Hag heeft het ook gewoon gedaan. Lef getoond.

Ter Hag heeft ook het vertrouwen gekregen om zich te bewijzen, bij Ajax, in goede en in slechtere tijden. En de enige club waar jonge talenten mogen doorbreken en een kans krijgen. Ik vermoed dat daar ook het succes van Ajax schuilt.

Ten Hag heeft laten merken dat als je kwaliteit hebt, dit scepsis en walgelijke taal oa van de Muppets gewoon verslaat
Affelay,
ik blijf het idee houden dat hij niet zichzelf is. Hij komt nog steeds zo verschrikkelijk gespannen over.
Kies je eigen worden, maakt niet uit, maar dan ben je jezelf en zal je hoger worden gewaardeerd, net als Ten Hag

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3040
2.PSV3013
3.Feyenoord2818
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder131
S. HallerAanvaller139
D. TadićAanvaller135
S. BerghuisAanvaller125
David NeresAanvaller123
D. KlaassenMiddenvelder102
R. PasveerKeeper100
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

1 fan
Verdediger, 24 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Ajax 13 2 2 0
2020/2021 Ajax 24 2 4 2
2019/2020 Ajax 12 0 1 0
2018/2019 América 34 3 8 1
2017/2018 América 31 0 3 3
Laatste voetbalnieuws

Ajax reist met 22-koppige selectie af naar Istanbul voor duel met Besiktas

Ajax is dinsdagochtend met een 22-koppige selectie afgereisd naar Istanbul. Trainer Erik ten Hag kan in de uitwedstrijd tegen Besiktas geen beroep doen op Edson Álvarez, die een schorsing uitzit. Verder...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 26 november
Chelsea heeft Nicolás Tagliafico op het oog als vervanger van de langdurig geblesseerde Ben Chilwell. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren