Analisten begrijpen excuus van Götze: ‘Dat is wetenschappelijk bewezen’

Zondag, 24 oktober 2021 om 19:27Chris Meijer • Laatste update: 20:24

Mario Götze haalt na afloop van de wedstrijd tussen Ajax en PSV (5-0) in gesprek met ESPN het verschil in dagen rust aan. De Amsterdammers speelden dinsdag in de Champions League tegen Borussia Dortmund (4-0 zege), terwijl PSV twee dagen later het Europa League-duel met AS Monaco (1-2 nederlaag) afwerkte. ESPN-analisten Arnold Bruggink, Marciano Vink en Hedwiges Maduro vinden dat Götze een punt heeft.

“Onze manier van spelen is altijd intensief, we willen met hoge druk spelen en de bal zo snel mogelijk veroveren. De laatste wedstrijd speelde ik in een andere rol”, vertelt Götze, die op papier een minder aanvallende rol had doordat PSV met Eran Zahavi en Carlos Vinícíus twee echte spitsen in de basiself had. “Desondanks moet je naar de hele wedstrijd kijken en dan kun je concluderen dat we niet hebben gespeeld zoals we wilden. Je moet niet vergeten dat Ajax op dinsdagavond heeft gespeeld en wij op donderdagavond, dat is niet ideaal. Het was beter als dat anders was geweest.” Ook trainer Roger Schmidt haalde dit na afloop aan: "Ik wil geen excuses zoeken en erover klagen, maar het is een feit."

“Het is wetenschappelijk bewezen dat je twee dagen nodig hebt te herstellen na een wedstrijd. Als die korter is, kun je het gaan voelen. Zeker als je weer tegen een topploeg speelt”, reageert Maduro na het zien van het interview met Götze. PSV verloor eerder dit seizoen ook al met 0-4 van Feyenoord, nadat de Rotterdammers na Europese verplichtingen twee dagen langer rust hadden gehad. Bruggink benadrukt dat ‘dit gewoon de feiten’ zijn, terwijl ook Vink begrijpt dat de aanvallende middenvelder zich over het verschil in rustdagen beklaagt.

“Het zijn gewoon die focusmomenten: net even iets meer kunnen geven, net even wel met je man kunnen meelopen, net wel kort zitten”, stelt Vink. “Dat neemt als eerste af. Dat je negentig minuten rond kan rennen, gelooft iedereen wel. Op dit niveau gaat het om die extra meters maken. Dat is het eerste wat pijn gaat doen als je donderdag gespeeld hebt en je ziet het bij de goals, dan vallen er net even te grote gaten waar Ajax doorheen kan spelen.”

Götze benadrukt overigens dat PSV ‘een slechte wedstrijd’ speelde. “We moesten een oplossing vinden voor de hoge druk van Ajax, al helemaal als je ziet hoe goed ze aan de bal zijn. Een van de plannen was de lange bal en dat werkte goed in de beginfase. Maar uiteindelijk moet je naar negentig minuten kijken en we kregen de tweede goal tegen vanuit een hoekschop, dat is ongelukkig. We hebben een aantal kansen gekregen en hadden moeten scoren. Als je dat niet doet, wordt het lastiger.”

Ondanks de forse nederlaag en de naar vier punten opgelopen achterstand op koploper Ajax heeft Götze de landstitel nog niet uit het hoofd gezet. “Ze zijn goed, zeker. Maar ik weet hoe moeilijk het is om kampioen te worden, je moet consistent zijn. Misschien krijgen ze nog een zwakke fase en ze moeten ook in de Champions League spelen. Dus het zal nog lastig worden. Je moet hopen, geloven en werken. Het is pas voorbij als het voorbij is.”

Roger Schmidt: 'Ik ben er niet ziek van'
"Ik ben er niet ziek van. We spelen uit bij Ajax, dat is de moeilijkste wedstrijd in Nederland maar ook in Europa een van de moeilijkste wedstrijden", zo analyseert Schmidt de verliespartij tegen Ajax. "Het was zestig minuten een open wedstrijd. Ajax heeft veel kwaliteit voorin en creëerde veel mogelijkheden, maar wij hadden ook onze momenten. Uiteindelijk grijpen zij het momentum in het laatste half uur. We kregen te veel goals tegen en we deden het ook niet heel slim. Na de 3-0 en de 4-0 was het duidelijk dat de wedstrijd niet meer te keren was."Gerelateerd

Meer sportnieuws

130 reacties (laatste reactie door enzokoekie)

Tja, dan had je maar van benfica moeten winnen. Schmidt wilt het ook niet als excuus gebruiken, maar moet het toch nog wel even benoemen.

24 oktober 2021 om 19:35

Belachelijk antwoord het is gewoon een groot verschil 2 dagen rust meer als de tegenstander en er iets aan veranderen kun je ook niet maar dit is alweer de 3e topper die psv speel rondom europees voetbal ajax en Feyenoord hebben beide 1 topper gespeelt

24 oktober 2021 om 19:38

Een verschil is het zeker, maar dat heeft PSV toch in eigen hand gehad? Goede prestaties worden beloond, zo ook dat je meer rust hebt richting het weekend. Waarom moet het dan telkens benoemd worden? Na 10x weet ik het wel dat PSV het zo zwaar heeft en alle spelers geen 90 minuten kunnen spelen.

24 oktober 2021 om 19:53

Natuurlijk is dit nadelig voor PSV, echter had Ajax voor hun CL wedstrijd weinig rust en speelden ze Dortmund compleet zoek en PSV had meer dan voldoende rust voor hun Europese wedstrijd, maar faalden toen ook compleet tegen Monaco, dat ik toch fors lager aan sla dan Dortmund. Ja, minder rust speelt ongetwijfeld mee, maar het kwaliteitsverschil is nu dermate groot dat het niet uit had gemaakt of Ajax gister nog een topwedstrijd had gespeeld. Ze halen op dit moment gewoon een niveau dat PSV met dit spelersmateriaal nooit kan halen, hoeveel rust ze ook hebben van tevoren.

24 oktober 2021 om 20:22

@latjeron, maar Ajax had ook maar drie dagen rust voordat er tegen Dortmund werd gespeeld en dat was ook geen probleem.

24 oktober 2021 om 20:33

Wat een gelul van jou zeg de afgelopen jaren speelt Ajax al jaren heel veel Europese wedstrijden en winnen als nog de volgende wedstrijd en worden kampioen. Het is gewoon een excuus zoeken.

24 oktober 2021 om 20:42

Klopt het werkt 2 kanten op Ajax laat zien dat ze na een weekend wedstrijd op dinsdagavond kunnen spelen dus die vlieger gaat niet op

24 oktober 2021 om 23:43

Dat is een goede vraag: waarom moet het telkens benoemd worden? Los van dat dat inderdaad niet hoeft van mij, zou ik de vraag willen stellen waarom er gelegenheid wordt geboden voor dit excuus. Waarom plant de KNVB topwedstrijden niet in na weken zónder Europees voetbal? Dan heb je twee teams die eenzelfde mate van rust en hersteltijd hebben kunnen gebruiken. Je wilt toch als bond, als fans, als liefhebbers toch een zo sterk mogelijke krachtmeting? Komende week is er geen midweeks programma, waarom komt niemand op het idee om Ajax-PSV op volgend weekend te plaatsen dan?

25 oktober 2021 om 09:31

Sorry hoor maar had Ajax niet een paar dagen voor de clash met Dortmund ook een wedstrijd gespeeld, die konden het toch ook opbrengen om een toppot te spelen tegen Dortmund? nummer 2 van Duitsland? Toch iets hoger niveau dan Psv..... begrijp die ophef niet. Al staan er twee dagen voor herstel dan heeft PSV die toch gehad....

25 oktober 2021 om 10:09

Dortmund had net zo weinig rust als Ajax, groot verschil. En speelde verder erg naïef door zoveel ruimte weg te geven.
Met Madueke, Gakpo en even fitte spelers kan PSV prima partij bieden zoals we een paar maanden eerder gezien hebben. Tegen Monaco speelden ze goed en kregen ze de meeste kansen. Maar de beste wint niet altijd, zoals Ajax bijvoorbeeld ervoer tegen Utrecht.

25 oktober 2021 om 10:38

Ah Ducktaildo, dus omdat PSV net niet van Benfica kon winnen dat alleen maar aan het tijdrekken was, verdienen ze het om de rest vh seizoen na elke Europese wedstrijd 2 dagen minder rust te krijgen!?
Waarom moet het dan telkens benoemd worden? Omdat al die mensen zoals jij nog steeds niet begrijpen hoe verschrikkelijk belangrijk dit is! Topwedstrijden worden beslist op details. Als je dan niet 100% bent en de tegenstander wel, kom je overal net te laat en speel je bij voorbaat een uphill battle die je 4 vd 5 keer verliest. Je zag het ook met Feyenoord tegen Utrecht. Kregen slechts 63 uur rust na notabene een uitwedstrijd ver in Zweden. 72 uur rust geldt niet voor niks als het absolute minimum maar zelfs dat krijgen de concurrenten van Ajax niet.
Die CL programmering verpest onze competitie al jaren en blijft dat doen. Ajax had altijd al het meeste geld en dus de beste spelers en het verschil met de rest wordt zo alleen maar groter. Ik durf met iedereen hier te wedden dat Ajax de komende 10 jaar minimaal 8 keer kampioen wordt.

24 oktober 2021 om 19:36

Mee eens, maar dit is weer typisch de excuuscultuur die nu al 1,5 jaar heerst bij PSV. Na elke matige tot slechte prestatie worden er naar excuses gezocht in Eindhoven. De topsportmentaliteit daar lijkt volledig zoek

24 oktober 2021 om 19:43

Ah Japie weer. Classic. Titel van een VZ artikel gebruiken om de algehele tendens te duiden. Hele interview denk ik niet gezien he? Nee dat zal wel niet. Götze steekt hand in eigen boezem, benoemt in tussenzinnetje het verschil in rust (door VI onlangs nog bevestigd met data) en Japie springt weer op zijn vastlopende LP trein. Voorspelbaar, treurig.

24 oktober 2021 om 19:45

Idd. Net zo voorspelbaar en treurig als de nederlaag van PSV vandaag. Wanneer gaan ze nou een keer een grote wedstrijd winnen tegen een tegenstander van niveau? Dat duurt nu wel extreem lang

24 oktober 2021 om 19:49

Kom jij nog terug op je Schmidt statements trouwens? Dat had je beloofd te doen namelijk als Ihattaren in Italie ook geen mentaliteit zou tonen. Heb je daar laatst ook op aangesproken maar toen gaf je geen antwoord. Nu wel? Rectificatie? Ik zou de schuld bij Schmidt leggen als Ihattaren zich bij Sampdoria zou gedragen, jij bij Ihattaren als hij het niet zou doen. Wees een man Japie, kom op!

24 oktober 2021 om 19:53

Is goed, als ik de geruchten moet geloven is Ihatarren daar ook niet goed bezig dus dan ligt het idd aan hem zelf en dan zat ik daar idd naast. Nu nog een keer wachten op het moment dat jij toegeeft dat Schmidt een matige coach is en het bij PSV vooralsnog niet beter doet dan de veel bekritiseerde Van Bommel

24 oktober 2021 om 19:58

Kijk, dat is het verschil Japie. Ik heb, ook hier op VZ, meermaals kritiek gehad op Schmidt. Diverse keuzes, wisselingen, uitspraken heb ik bekritiseerd. Echter is voor mij niet alles zwart/wit. Schmidt is geen matige coach, en Schmidt kan en moet alsnog beter presteren met PSV. Maar dat stel jij nooit. Jij stelt altijd direct dat iemand er helemaal niks van kan, excuses zoekt etc. Dus als je nou gewoon eens in discussies de nuance zoekt kunnen zelfs jij en ik hier prima gesprekken voeren Japie!

24 oktober 2021 om 20:02

@Fossen, We kunnen inmiddels wel concluderen dat Ihattaren het voor zichzelf verpest, misschien met een reden, maar het zij zo. Maar als je nu ingaat op Japie z’n reactie, wat vind je daar dan echt van. Ik vind namelijk dat hij vrij dicht bij de waarheid zit. In 1,5 jaar ben je praktisch niks opgeschoten. Op elke positie (behalve Boscagli en Gakpo) staat een speler die is gehaald sinds Schmidt er zit. Dan wel uit de eigen jeugd dan wel als aankoop. Het hele elftal na zijn hand mogen zetten. Dan mag je toch concluderen dat het niet lijkt te werken. Europa League overwintering is ook ver weg. Niet dat alles alleen Schmidt zijn schuld is. Met een lichtgewicht als John de Jong achter je, is het ook lastig presteren. Benieuwd hoe jij als PSV fan hier tegen aan kijkt.

24 oktober 2021 om 20:02

@Fossen Ik stel niet direct dat iemand er niks van kan maar als je op 16 punten van Ajax eindigt is dat schandalig slecht en dan vind ik dat je je conclusies mag trekken. Jij rekende Ihattaren toch ook af na een slecht seizoen? Achteraf misschien terecht maar waarom zou ik dat niet met Schmidt mogen doen dan? Als er dan een half jaar later nog amper progressie te zien is dan mag ik daar imo wel conclusies aan verbinden. Dat kan je meestal al na een maandje of 6 want dan moet er toch wel een hand van de trainer zichtbaar zijn

24 oktober 2021 om 20:03

Japie, ga je nu alsjeblieft is focussen op je eigen clubje, die stonden ook te klooien tegen Cambuur. Ook zo'n tegenstander van niveau, net als RKC. Je mag van mij best kritiek hebben en reageren op een wedstrijd van Psv, maar bij jou zijn het dooddoeners en herhalingen. Je punt is allang gemaakt, focus je op Rotterdam, die hebben je steun hard nodig. Wat Fossen zegt, er worden helemaal geen excuses gemaakt, niet door supporters als wel door de spelers, zo jammer dat sommige liever wat anders zien.

24 oktober 2021 om 20:08

Word jij niet strontziek van je eige? koning open deuren intrappen en je mening in iemands mond duwen.

24 oktober 2021 om 20:09

@romarky Iig wel door de coach. Die heeft altijd een excuus. Dan liggen die 16 punten achterstand aan de uitgaven van Ajax terwijl PSV zelf ternauwernood het veel minder vermogende AZ geloof ik maar op 3 punten achterstand houdt, dan is GAE Eagles de beste tegebstander die ze hebben getroffen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Voorlopig staat Feyenoord als we onze inhaalwedstrijd winnen boven PSV wat veel meer gespendeerd heeft dus zo slecht gaat het nou ook weer niet. Althans als ik de theorie van veel PSV fans moet geloven dat het normaal is Ajax steeds hoger op de ranglijst staat omdat ze meer geld te spenderen hebben

24 oktober 2021 om 20:11

@Onderschat nu heet het opeens open deuren intrappen als ik Schmidt een matige coach noem, maar toen ik vorig jaar zei dat ik Schmidt een matige coach vond was ik uit mijn nek aan het zwammen en had ik er geen verstand van

24 oktober 2021 om 20:27

@messibazoer,

Prima, een goede reactie. Wil ik best op in gaan. Ik denk dat er een hoop goed gaat bij PSV, maar ook een hoop niet goed. Echter denk ik niet dat je daar 1 schuldige voor aan kunt wijzen. Niet Schmidt, niet Gerbrands, niet John de Jong, niet Drommel etc. PSV heeft een prima selectie voor de Eredivisie en Europa League. Gezien het budget van PSV kan het niet heel veel beter of slechter. Gewoon prima. Daar moet je 2e mee worden, zeker gezien deze hele selectie echt niet heel veel geld gekost heeft. Het beleid van PSV is ook prima. De jeugd krijgt de kans waar mogelijk, de spelers die gehaald worden zit een gedachte achter over het algemeen, met af en toe een negatieve uitschieter die verkeerd uitpakt ( Bruma, Baumgartl etc). Dat is inherent aan de vijver waarin PSV vist. Dan heb je die misperen wel eens. Daar tegenover staat de komst van een Madueke vanuit de jeugd van Tottenham, Götze, Sangare, Ramalho, Bocagli etc. Prima spelers die PSV gewoon beter maken.tot zo ver John de Jong/gerbrands. Dan Schmidt. Schmidt is een buitenlandse coach. Dan sta je in Nederland al heeeeel snel met 1-0 achter. Denk aan de bondscoach discussie. Als je dan met een Arsene Wenger aan komt springen hele groeperingen in Nederland spontaan van het dak want o nee een buitenlander, die zal het zeker wel allemaal beter weten. Nee, die weten het niet beter, maar hebben soms wel een verfrissende kijk op zaken. Zo ook Schmidt op sommige vlakken. Hij durft buiten de gestelde kaders te denken, heeft een interessante kijk op het spelletje, vind ik. Heb zijn boek gelezen, veel interviews van hem in Duitsland en Oostenrijk gekeken (geloof me, een verademing om hem in het Duits te horen ipv Engels, komt hij veel beter uit zijn woorden). Maar ook Schmidt heeft, naast dat hij afhankelijk is van zijn spelers, uiteraard zijn beperkingen. Zoals elke trainer. Zijn wisselbeleid is soms bizar. Heb ik vaker gesteld. Zijn systeem keuze vorig seizoen bleek niet realistisch, had hij eerder moeten ingrijpen. Zijn uitspattingen in de media, hoewel ik dat oprecht ontzettend mee vind vallen, hoeft van mij niet. Hou ik gewoon niet van. Doe maar normaal doe je al gek genoeg, zeg maar. Maar goed, aan de andere kant is wat temperament soms ook niet verkeerd. Als je kijkt naar het spelersmateriaal wat PSV heeft, gecombineerd met een prima trainer, wat het gewoon is, dan kon het afgelopen 1,5 jaar zeker beter. Kon het slechter? Ook zeker. Ik ben niet van het zwart/wit denken. Als er iets is wat van Bommel wél goed doorhad als trainer, is dat je resultaten soms van kleine details af kunnen hangen. Bal op de paal/lat, schorsing, zelfs een ingooi op een bepaald moment kan essentieel zijn. Als je de afgelopen 1,5 jaar op een weegschaal legt, dan heeft het PSV op essentiële momenten ook niet altijd meegezeten. Denk aan bal op de lat van Zahavi tegen Benfica, of de late goal van Olympiakos vorig seizoen. Excuus? Zeker niet, dwing je ook af namelijk. Want 16 punten achterstand op Ajax is gewoon veel en veel te veel. Maar dat Ajax een maatje te groot is, komt niet doordat het bij PSV nou zo ontzettend slecht geregeld is. Geloof ik niks van. AJax heeft het, in alle facetten, bizar goed voor elkaar. Een TD die ongelooflijk kundig is, een trainer die ongelooflijk tactisch is (en nog steeds te weinig credits heeft) en een spelersgroep met waanzinnig goede spelers die ook nog eens compleet in balans is met Tadic en Blind als leider. Dan moet je als PSV soms gewoon pas op de plaats maken. En dan hoef je niet 1 schuldige aan te wijzen, of opeens je beleid rigoureus te gaan wijzigen. Zou veel te opportunistisch zijn namelijk. En daar hebben we al genoeg van in de voetballerij.

24 oktober 2021 om 20:42

@Fossen, Ben het eigenlijk helemaal met je eens. Bedankt voor je reactie.

24 oktober 2021 om 21:01

Fossen, geen speld tussen te krijgen, perfect verwoord!

24 oktober 2021 om 23:46

Los van dat je er ook niet veel verstand van hebt, maar wordt je zowel qua frequentie als de inhoud van je reacties niet geweldig moe van jezelf? Zo niet, dan ben je wel in de minderheid hier ben ik bang…

25 oktober 2021 om 00:26

Ik hoor altijd dat ik er heen verstand van heb maar voor iemand die er geen verstand van heeft heb ik het toch aardig vaak bij het juiste eind

25 oktober 2021 om 07:38

@japie bij vlagen ben ik geniaal, maar meestal is het windstil

25 oktober 2021 om 10:49

Fossen een bijzonder sterke reactie, veel respect voor jou!

24 oktober 2021 om 19:37

Ik vind dat veel te makkelijk gezegd en dat je t breder moet zien en dat de knvb niet zulke wedstrijden moet plannen in Europese weken. Je wilt alle topwedstrijden op een zo hoog mogelijk niveau, dus zorg je ervoor dat beide elftallen doordeweeks rust hebben gehad. Je kan t ook bekijken vanuit eem feyenoord of az, die in 95% van de seizoenen EL of CoL spelen, en dus altijd op donderdag moeten spelen. Ik vind dit gewoon een planmatige misstap van de knvb.

24 oktober 2021 om 19:45

@rubentje13 Het KNVB programma was al rond en de KNVB kon niet weten dat Psv zich niet zou kwalificeren voor de CL., terwijl je dit wel mocht verwachten.... Je mag ook zeggen dat Psv gefaald heeft op de transfermarkt. Propper is zelden fit. Vinicius kan niet scoren, Drommel is geen puntenpakker. Dus lekker gemakkelijk om allerlei excuses te zoeken, terwijl Japie terecht opmerkt de topsportmentaliteit al jaren weg is.

24 oktober 2021 om 20:10

@fcbogarde laat me raden, de KNVB wist niet dat Ajax en PSV aankomende week vrij zijn omdat ze niet mee doen met deze ronde en daarom een week rust hebben? Zou me niks verbazen hoor, denkvermogen daar ligt behoorlijk laag. Wat de transfers betreft is het inderdaad kommer en kwel, toch zijn 90% van de transfer die tijdens/door Schmidt zijn binnen gehaald vele malen beter dan onder van Bommel.

24 oktober 2021 om 20:53

Je mist duidelijk mijn punt. Het Europese schema is bekend voordat de KNVB begint met t wedstrijdschema. Welke reden kan de KNVB aanvoeren om in een Europese week ook even een topper te plannen? Nu is t nadelig voor PSV, over een paar jaar gaat t andersom ongetwijfeld ook weer een keer voorkomen. Plan gewoon geen topduels in Europese weken, dat is beter voor de prestaties in Europa (volle focus op de Europese wedstrijd ipv een andere belangrijke wedstrijd een paar dagen later), en tis beter voor het niveau van de wedstrijd.

24 oktober 2021 om 19:41

De KNVB kan ook van tevoren dit soort topwedstrijden plannen in niet-Europese weken zoals volgend weekend bijvoorbeeld.

24 oktober 2021 om 19:43

En dan benadeel je weer de mindere clubs, die gebruik kunnen maken van clubs die Europees hebben gepeeld? Volgens mij is de knvb er voor alle clubs en niet alleen voor de topclubs. Ik denk dat de mindere clubs met alle liefde willen ruilen met PSV hoor, even wat extra inkomsten genereren. Dan verschijnt PSV tenminste elk weekend uitgerust aan de wedstrijd

24 oktober 2021 om 20:01

Volgens mij is het dan toch een voordeel voor de mindere clubs als zij de grote clubs treffen na Europees voetbal? Die treffen dan een vermoeid elftal.

24 oktober 2021 om 23:54

Ajax was toch ook niet vermoeid tegen Dortmund terwijl ze de zaterdag ervoor gewoon gespeeld hebben? Ajax is gewoon een stuk fitter dan Psv, tegen Feyenoord zag je ook al dat Psv het 3 wedstrijden in de week schema gewoon niet aan kan

Nou dan moet je je lekker terug trekken uit de Europa League. Dan hoef je niet meer op donderdag te spelen. Ben je lekker uitgerust.

24 oktober 2021 om 19:41

Dan moet ajax ook niet meer vragen om een rustdag die ze al meerdere kregen om "europese punten te verzamelen"
Dan moeten ze ook maar zo groot zijn en na zondag een kwart of halve finale te spelen of anders uit de cl te stappen, wat een onzin antwoord zeg.

24 oktober 2021 om 19:45

Die punten hebben ze dan ook verzameld en daardoor had PSV ook in de CL kunnen spelen.

24 oktober 2021 om 20:24

@Loekie11, ik heb PSV niet horen klagen toen Ajax na Schalke uit 120 minuten moest spelen op donderdag en op zondag tegen PSV moest. Toen las ik reacties als: tja, dat hoort erbij als je een topclub wilt zijn. Geldt dat nu niet?

24 oktober 2021 om 19:42

Lekker makkelijk weer. Tuurlijk moet je daarmee om leren gaan en is het uiteindelijk geen excuus. Maar zoals jij hier doet, houd KNVB van denken ik problemen ipv oplossingen. Deze week is een week beker waarbij Ajax en PSV beide niet in actie komen, wedstrijd een weekend later was zeker allemaal te ingewikkeld. Maar goed, je mag natuurlijk niks zeggen wat logica betreft, dan had je maar CL moeten halen..

24 oktober 2021 om 19:43

Doe nou niet zo hypocriet. Volgens mij wordt voor Ajax al 3 jaar de halve competitie omgegooid. Lekker niet meer Europees voetballen dan, als Ajax dat net zo nodig heeft.

24 oktober 2021 om 19:50

En jij moet niet zo dom overdrijven met je halve competitie.

24 oktober 2021 om 20:08

Ajax gaat lekker in europa jongens, en is de nr 1 club in history van NL voetbal. Als er iemand is die t recht verdient heeft is ajax het😂

24 oktober 2021 om 20:09

Omdat Ajax de enige is die presteert misschien? Door Ajax staat Nederland er goed voor in de afgelopen jaren. PSV en Feyenoord doen met alle respect niks en hebben geluk dat er een 3e Europese toernooi is.

24 oktober 2021 om 20:16

@Soccerfan. Wil ik jou ook niet meer horen dat Ajax nog niet fit was voor de JCS.

24 oktober 2021 om 21:15

Calimero gedrag. Niet elke ploeg heeft zo'n bank als Ajax en kan makkelijk rouleren. Dit is gewoon een feit.

Zal wel weer een hoop kritiek op komen, maar dit is natuurlijk exact hetzelfde als Erik ten Hag (en veel Ajacieden hier) zeiden na de JC schaal: dat Ajax minder lange voorbereiding had en dus nog niet ingespeeld. Het speelt gewoon mee. Pieter Zwart had laatst berekend dat je 40% (!) meer kans hebt op puntenverlies als je zondags speelt na een wedstrijd op donderdag. Tja. Geen excuus, wel een constatering. En zo zegt Götze het overigens ook. Hij benoemt het, maar geeft tegelijk aan dat PSV dingen niet goed deed vanavond. Maar zoals hierboven te lezen zijn de usual suspects weer op de titel aan het spuien zonder het interview te kijken of even 3 seconden na te denken.

24 oktober 2021 om 19:37

Helemaal gelijk heb je psv speelde al 3 topper az, Feyenoord en ajax rondom europees voetbal en de rest 1

24 oktober 2021 om 19:38

Wil Psv Europees spelen? Dan zullen ze maar moeten wennen aan 2x pw voetballen. Of een tactiek vinden die de fitheid van de spelers spaart of veel meer op fitheid trainen.

24 oktober 2021 om 19:40

Dat is dus niet exact hetzelfde. Dit gaat over 2 dagen rust. Dat was een situatie waarbij PSV al weken voorrondes speelde en Ajax net een week compleet was met alle EK gangers en geen voorbereiding met topwedstrijden had gehad. Dat zijn 2 compleet verschillende situaties.
En het zal best dat je dan zoveel procent meer kans op verlies hebt maar dat mag geen excuus zijn. Dan moet je geen europa league gaan spelen. Ajax moest toen ook na de verlenging tegen Schalke 2 dagen later tegen PSV spelen. Ja das kut, maar je hebt vandaag ook kunnen zien dat PSV de kansen heeft gehad om te scoren. Het had geen 5-0 hoeven worden.

24 oktober 2021 om 19:46

Ah oke, dus je wilt zeggen dat 5 weken een iets andere voorbereiding heel anders is dan 2 hele dagen meer rust voor een wedstrijd. Ja ja, nee oke duidelijk. Dus als Götze in een tussenzinnetje gewoon iets volkomen normaals benoemd wat allang wetenschappelijk bewezen is, dan is het gezeur. Maar dat Ajacieden en ten Hag na de JC Schaal direct excuses noemen over minder voorbereiding etc dan is het terecht. Ja nee oke. Selectieve verontwaardiging 🔝

24 oktober 2021 om 21:19

Ja, nee of oké, welke is het nou? Het is allebei geen gezeur, alleen denk ik dat een achterstand in voorbereiding meer van invloed zou mogen zijn dan twee dagen minder rust. Schmidt wisselt toch altijd veel om z’n spelers fit te houden? Als Hamilton de vrije trainingen en kwalificatie rijdt en Max die twee dagen met z’n kont op t strand zit dan wint Max die wedstrijd waarschijnlijk ook niet.

25 oktober 2021 om 00:15

Nee het ziin 2 geheel verschillende zaken. De 1 ben je nog bezig om conditie te krijgen en de andere situatie heb je conditie en ben je bezig met herstellen. Psv heeft hierdoor trouwens absoluut niet verloren. Persoonlijk vond ik ajax absoluut niet sterk spelen en had psv ook gewoon in het beginnen moeten scoren. Doe je dat dan heb je een andere wedstrijd en zal vermoedelijk niemand meer spreken over de bijna 3 dagen rust.

24 oktober 2021 om 19:41

En elke keer als voorheen Ajax verloor na een Europese avond moesten ze niet zeiken en daar ben je prof voor etc.. maar nu het die calimero's goed uit komt dat excuses gaan benoemen! Je bent een profvoetballer en krijgt een belachelijk salaris, dan moet je toch wel 2 wedstrijden achter elkaar kunnen spelen zonder je vooraf al weer te gaan indekken?. Spijt me maar het heeft niks met donderdag te maken maar met die droevige trainer die die gemeentelijke club compleet de grond in helpt

24 oktober 2021 om 20:09

Klopt, ik kreeg laatst 500k van iemand en toen kon ik 4 marathons in 5 minuten lopen. Onzin natuurlijk. Buiten dat heb ik nooit gesteld dat Ajax niet moet zeuren als ze verloren na een Europese avond op donderdag, maar dat is (helaas) alweer tijdje geleden. Bovendien stel ik of Götze ook nergens dat dat de (hoofd)oorzaak van deze 5-0 is dus ik snap niet zo goed waar iedereen over valt. Maar met dat ik dit typ zie ik in je laatste zin 'gemeentelijke club' staan en ik weet alweer hoe laat het is. Heeft geen zin om met jou te praten dus. En zo is het met het gros van VZ. Hier zitten gewoon zoveel Ajacieden dat een gewone discussie niet meer te voeren is. Elk topic over PSV wordt overspoeld met Ajacieden, waarvan een gedeelte gewoon een leuk gesprek mee te voeren is, maar een groot gedeelte ook totaal niks mee te praten valt. Alleen maar zeiken, 'gemeente', blablabla.

24 oktober 2021 om 20:18

Ik vind het het gewoon weg schandalig hoe jullie trainer al dagen zich in zit te dekken over alle redenen waardoor ze van Ajax zouden gaan verliezen.. Zien jij Ten Hag voor een wedstrijd roepen dat ze kansloos zijn wegens weinig rust of iets? Ajax speelde ook met dezelfde 11 als dinsdag en kwamen alles behalve vermoeid over, die smid rouleert zich helemaal een ongeluk waardoor uiteindelijk niemand fit is en niet eens 90 min normaal druk kunnen zetten! die trainer is de reden dat ze werkelijk waar niks meer zijn dan een subtopper.. ik schat de rotterdamse vrienden nog hoger in dan jullie..
Ik snap niks meer van dat hij nog voor de groep staat ( al mag hij nog jaren blijven haha ) maar kom op het niveau is om te huilen daar en zal dit seizoen ook niks gaan voorstellen.. voelde zich geweldig naar die 0-4 maar dat is de enige prijs waarvan ze nog lange tijd van zullen kunnen genieten want die smid zorgt er waarschijnlijk ook nog wel voor dat ze de EL uitknallen.
En je eerste stukje is de meest grote calimero gezeik weer.. als ze niet eens 2 wedstrijden in een week kunnen spelen zijn ze niks waard voor de echte top clubs die een heleboel wedstrijden per jaar spelen.. Nee het hele probleem bij jullie heeft smid en niet al die andere 500k excuses die jullie overal voor verzinnen

24 oktober 2021 om 20:30

Nabbejh,

vriendelijk verzoek om voortaan gewoon, voordat je in het wilde weg gaat roepen, even te controleren of de dingen die je in je hoofd hebt wel echt kloppen met de werkelijkheid.

Schmidt heeft namelijk helemaal niet al dagen zich lopen indekken over deze wedstrijd. Bovendien gaat dit over Götze, niet Schmidt. Oeps.

Daarnaast was het juist ten Hag die na de JC Schaal benoemde dat Ajax verloor doordat ze een mindere voorbereiding als PSV hadden, dus ja ik zie dat ten Hag best roepen ja. Oeps.

Schmidt speelt al wekenlang met hetzelfde elftal, dus hoe je bij dat rouleren komt is mij een raadsel. Oeps.

De man heet Schmidt, geen smid. Oeps.

Kortom: dat jij onze 'rotterdamse vrienden' (wie bedoel je, Excelsior, Sparta, Feyenoord) boven ons zet, zal mij echt een rotzorg zijn.

24 oktober 2021 om 19:43

En heeft die Pieter Zwart ook berekend hoe groot de kans op puntenverlies in Europa is als je doordeweeks op donderdag speelt ipv dinsdag?

24 oktober 2021 om 20:05

Ja, dat zeg ik net. 40%

24 oktober 2021 om 19:48

Tuurlijk, treur nog maar even door na deze mokerslag. Psv had ook kunnen besluiten om tegen Monaco niet met het basisteam kunnen starten. Dan hadden de basisklanten de broodnodige rust gehad. En voor het resultaat maakt het weinig uit. Psv neemt de EL zelden serieus, dat is geen excuus maar een constatering !

24 oktober 2021 om 20:00

Huhhhh. Dus eerst moet PSV volgens jou niet met het basisteam aankomen in de EL. En vervolgens zeg je dat PSV de EL zelden serieus neemt. Gaat ie lekker joh? Lekker spandoekje gemaakt hoor!

24 oktober 2021 om 20:19

Namen ze andere jaren de EL wel serieus dan ?? Spandoek was zeker mooi alleen de betreffende tekst was schandalig !

24 oktober 2021 om 20:33

PSV neemt de EL al jaren serieus. Maar je spreekt jezelf aardig tegen omdat je gewoon wil schreeuwen in plaats van een normaal gesprek voeren. Wat verrassend.

25 oktober 2021 om 00:19

Psv heeft nederland een periode genaaid door de el niet serieus te nemen, maar dit ligt al weer even achter ons. Ze nemen dit al weer even serieus. Bedoel je de spandoek van de fside? Zoja, wat was er schandalig aan de tekst?

24 oktober 2021 om 19:48

Het komt gewoon over als een excuus. En zoals gewoonlijk overheersen de excuses bij PSV weer. Dit is gewoon een wanprestatie die wederom lekker in de doofpot gestopt wordt. Topsportklimaat is compleet verdwenen bjj PsV.

24 oktober 2021 om 20:03

Nee hoor, valt reuze mee. Komt gewoon doordat VZ een titel nodig heeft. Kijk het hele interview en je hoort dat Götze realistisch is en dit slechts in een tussenzin benoemt, met als vervolg dat PSV het alsnog beter moet doen.

24 oktober 2021 om 23:35

Fossen wat ben jij een sneu persoon. Feliciteer de ajacieden lekker en ga slapen. Weltrusten

26 oktober 2021 om 07:41wat een calimero gedrag bij psv onder de rivieren altijd maar exuusjes. zoeken
als psv van benfica nou had gewonnen met 10 man dan had je ook meer rust.
gehad al die buitelandse spelers zijn middelmaat die gehaald zijn en jongens. zo
als teze worden niet meer gebruikt echte topper van psv is alleen gakpo en madueke speler de rest is middelmaat en gotze is ook een softie met zijn exuus. over de rust niet echt duitse mentaliteit

De 3/4/5-0 waren puur te wijten het verschil in bank en fitheid. Ik snap Gotze oprecht. Ik vraag me alleen af of de tactiek van psv niet te intens is als je 2x pw speelt.

24 oktober 2021 om 19:40

Denk dat je bij dat laatste de spijker op de kop slaat. Met zo'n matige bank kun je toch eigenlijk niet van 11 spelers verlangen om 90 minuten lang te jagen en druk te zetten, 2x per week? Dat is onmenselijk. Normaal baseer je een tactiek op basis van de spelers wat je hebt, met zo'n bank zou ik nooit met hoge intensiteit voetballen iig.

24 oktober 2021 om 19:41

In een reactie hieronder ga ik er wat uitgebreider op in, maar het is precies dat. Wij hebben het materiaal niet om 2x per week vol gas te geven. Dan moet je meer vanuit de controle spelen. A la Cocu zeg maar.

Ik vind het maar makkelijk lullen. Tuurlijk is het een feit dat Psv 2 dagen minder rust had in aanloop naar dit duel, maar als die spelers ooit hogerop willen spelen, bijvoorbeeld in de Premier League, moeten ze dit gewoon kunnen. Daarnaast kan je het verhaal ook omdraaien hoor. Ajax had 2 dagen minder rust in aanloop naar Dortmund. Ajax walst eroverheen en presteert goed. Psv heeft 2 dagen meer rust gehad in aanloop naar Monaco en verliest. Ik vind het een excuus van niks. Heb je donderdag nou 120 minuten gespeeld prima, daar kan ik nog wel iets mee. Maar ga nou niet zeuren omdat je nu minder rust gehad hebt. Had je tegen Benfica maar een goal moeten maken. Ajax heeft tussen het weekend en de CL wedstrijden minder rust dan Psv, Psv heeft meer rust tussen het weekend en de EL wedstrijden. Uiteindelijk boeit het niet en spelen we allemaal 2 wedstrijden in een week. Overigens is die Gotze een slimme kerel. Perfect Engels, puike antwoorden en fatsoenlijk blijven. Goed gedaan.

24 oktober 2021 om 19:45

Kijk ik denk dat psv hem sowieso had verloren.. maar je zag wel dat t na 65 minuten ineens helemaal over was.. er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat je 40% minder kans hebt op een ovrrwinning na minder dan 3 dagen rust.. waarom doet de knvb dit dan? Je kan t voorkomen door t volgende week te doen, beiden geen midweeks programma.. was je toch van al t gezeik af geweest..

24 oktober 2021 om 19:49

Mar bij Psv zijn de meeste spelers toch op na een goed uur ? Dus wat dat betreft maakt die Europese wedstrijd dan ook niet meer uit. Psv zal op meer inhoud moeten trainen !

24 oktober 2021 om 20:23

Het is over hem Europa bewezen dat het verschil uit maakt. Dit is niet te trainen. Je bent conditioneel altijd minder dan een team dat met rust heeft gehad, hoeven je ook traint.

24 oktober 2021 om 20:17

Wil de heer fossen hier aub op reageren? Ajax met 2 dagen minder rust gaat er finaal overheen, dus ik wil aub geen smoesjes meer horen!

24 oktober 2021 om 20:21

Dortmund had net zo veel rust als Ajax..

24 oktober 2021 om 20:27

Het gaat erom dat Ajax toen ook 90 minuten kon vlammen. Dus waarom kan PSV dat niet vandaag?

Dit is ook precies de reden waarom PSV de EL vroeger vaak niet serieus nam. Onder Schmidt wordt dit nu wel gedaan en daar betalen we de hoofdprijs voor. 5-0 is schandalig

24 oktober 2021 om 19:49

Helemaal niet schandalig, gewoon realistisch

24 oktober 2021 om 19:52

Een 3e plaats in de EL-poule is nou ook niet om daar euforisch over te doen. Neemt schmidt straks de Conference League wel serieus. Misschoen moet hij zijn spelers meer op inhoud trainen in plaats van vollgassfussball te willen spelen !

24 oktober 2021 om 19:54

Deze reactie is schandalig, Ajax speelt ook met 2 dagen rust tegen Dortmund en walst eroverheen. Gewoon realistisch zijn, Psv is niet goed genoeg om dit Ajax pijn te doen.

24 oktober 2021 om 20:00

Maar wel goed genoeg om niet met 5-0 te hoeven verliezen. Ik zie niet wat er schandalig zou zijn aan mijn reactie maar goed

Deze spelers moeten vooral niet in Engeland gaan spelen of uberhaupt de intentie hebben om bij een echte topclub te gaan voetballen waar je gewoon meer wedstrijden speelt. Wat een gejank zeg over dat ze steeds te moe zijn. Pas dan de trainingen erop aan of doe iets maar steeds weer die smoes.

Oké, maar wat is hiervoor de oplossing? Topwedstrijden in de winterstop gaan spelen? Deze wedstrijd verplaatsen naar maandag? Het is gewoon ontzettend lastig alles te plannen waarbij iedereen 100% tevreden is.

24 oktober 2021 om 19:45

Je weet dat zowel Ajax en PSV deze week doordeweeks niet spelen? Het is niet altijd maar ‘moeilijk’.

24 oktober 2021 om 19:51

Dus, wat stel je voor? Deze wedstrijd op maandag? Tenzij Cl/el op dezelfde dag gaan spelen, blijft Ajax in deze situatie altijd twee dagen meer rust houden.

24 oktober 2021 om 20:07

Die wedstrijd van volgend weekend om ruilen met dit weekend? Zo lastig is het toch niet lijkt me, hebben de kleinere clubs kans om te winnen van PSV na de EL en kunnen Ajax en PSV beiden 100% tegen elkaar.

24 oktober 2021 om 20:21

Idd moet dit ergens te voorkomen zijn..

24 oktober 2021 om 20:30

Maar je gaat gemakkelijk voorbij aan andere zaken. Wellicht zijn er dan andere evenementen, matige politie bezetting etc. Er is nog meer dan voetbal. Geen excuses, Psv heeft gewoon gefaald. Ajax had ook kunnen klagen dat ze voor de wedstrijd tegen Dortmund maar 2 dagen rust hadden...

24 oktober 2021 om 20:49

@FcBogarde ik ga nergens aan voorbij, heet tijdig inplannen en verder vooruit kunnen kijken. Laat dat nou net niet het sterkste punt zijn van de KNVB. Verder maak ik geen excuses, zou niet weten waarom? Dit was toch al te verwachten in deze vorm. Gelukkig waren er na JC-schaal geen excuusjes .

Man man man…Ik wil geen excuses ik wil winnen, je bent trainer van PSV. Zoek een oplossing en haal resultaat. Je bent nu al 1,5 jaar bezig en een bak kwaliteit op het veld en we zijn geen steek verder of beter geworden.

Aan de andere kant is Schmidt een trainer die zijn spelers hier op voorbereid door ze regelmatig te wisselen .

24 oktober 2021 om 20:22

Voorbereid op het spelen van 60min, zodat ze nooit wedstrijd (90m) fit worden bedoel je…

Kijkend naar het huidige materiaal zou een minder intensieve speelstijl beter zijn. Wat meer vanuit de controle spelen, en niet al dat ren en vliegwerk. Ik denk dat Schmidts powervoetbal heel goed kan werken als je bij een topclub werkt, waar ze twee elftallen kunnen opstellen met spelers die fysiek in hun prime zijn. Bij PSV moeten we het, uitzonderingen daargelaten, hebben van jonge talenten en spelers waar een krasje op zit. Daarmee kun je nooit 2x per week vol gas geven. Wie vertelt Schmidt dat?

Op zich heeft Gotze een punt. Maar je kunt beter naar het grote plaatje kijken en dat is afgeslacht tegen Feyenoord en Ajax, verloren van Benfica, Monaco en Willem 2 en een berg tegendoelpunten. Dat zijn geen incidenten.
Deze spelersgroep is simpelweg te slecht, te oud en te duur. En dat is een erg slechte combinatie.

Einde oefening van de Duitse psv-delegatie. Ook Götze kan zich niet onderscheiden.

24 oktober 2021 om 19:50

Ahhh jij hebt het voor het zeggen? Had Schmidt er dan eerder uit gegooid

25 oktober 2021 om 18:45

Ik heb slechts een adviserende rol...

De PSV selectie kan het al anderhalf jaar niet opbrengen om 90 minuten conditioneel top te zijn, alleen in de CL voorrondes heb ik een topfit team gezien. Alleen jongens als Gakpo en Sangare kunnen deze speelwijze aan, de rest kan na 70/75 minuten aan het zuurstof. Het is aan Schmidt om te gaan doseren in z'n speelwijze ipv spelers te wisselen na 45 minuten.

24 oktober 2021 om 19:52

Dat is idd precies het probleem bijna geen enkel team kan volledig 90 min. Vol pressie spelen en toch probeert hij het steeds weer.
Dit ligt puur aan de trainer, hij moet zijn momenten kiezen wanneer het wel/niet kan... dit is zelfmoord

Een paar jaar geleden had ajax hetzelfde probleem. Wanneer je een topploeg bent in Nederland moet je zorgen voor een brede selectie. PSV had vandaag gewoon pech met de blessures van hun beste 2 aanvallers. Wanneer ajax Tadic en Anthony had gemist dan was het een heel andere wedstrijd geworden. Deze zwaluw maakt voor Ajax nog geen zomer.

Tsja, tuurlijk is het klote als je 2 dagen minder rust hebt.Al heeft psv dat wel in eigen hand gehad door van Benfica te winnen. Daarnaast vind ik het onder de streep een slap excuus, de selectie is duidelijk niet breed genoeg, als psv CL had gespeeld had je zwaardere tegenstanders gehad en dus ook een bredere selectie moeten hebben dan nu en waarschijnlijk ook puntverlies gehad. Tel daarbij op dat Schmidt bekend staat om zijn rouleren, dus rust genoeg gehad de afgelopen paar maanden. Dit zijn de wedstrijden waar je er moet staan, dat weet je van te voren.

Wat een ouwehoer… als ze Benfica hadden aangepakt dan hadden ze cl gespeeld en ook een dag of 2 meer rust n#justsaying

25 oktober 2021 om 06:29

Dan hadden ze op woensdag gespeeld en dus een dag minder rust gehad dan Ajax. Dan was dat de excuus geweest 😏😏

Ik denk dat die 2 dagen rust het verschil maken tussen een 5-0 of 3-1. Psv had sowieso wel verloren. Vinícius had die bal in de 5e minuut er echt niet ingekopt met 2 dagen meer rust. Wel denk ik dat het voor de laatste 25 minuten gaat opbreken. Eerste uur was redelijk gelijkwaardig.

24 oktober 2021 om 20:32

Psv heeft simpelweg geen inhoud voor 90 minuten. En misschien heeft Ten Hag in de rust het ludieke filmpje van Lammers laten zien, waardoor er in de 2e helft even 4 goals gemaakt werden

Ach ..daarin tegen had Ajax 2 dagen minder rust tussen voorgaande eredivisie wedstrijd en Dortmund en die wonnen we ook met 4-0 en verloor PSV als enige punten in Europees verband met meeste rustdagen.

24 oktober 2021 om 20:15

Ajax speelde een wedstrijd die ze vrijwel altijd winnen in Heerenveen. Verder is het wetenschappelijk bewezen dat in competitieverband vaak punten worden verloren na een donderdagavond.

24 oktober 2021 om 20:16

PSV en Ajax strijden deze week om de Nederlandse punten op de Europese lijst van coëfficiënten. Na de zware Europese week staat de onderlinge topper tussen beide clubs op de agenda.
Daarover had Roger Schmidt alvast wel iets te zeggen. Althans, er werd een vraag over gesteld. Dat is zeker een verschil want het antwoord van Schmidt ging Nederland weer helemaal door wat de journalistieke inslag van zijn antwoord betrof. De Duitse trainer gaf slechts antwoord op een vraag over de rustverhoudingen van beide clubs deze week. Ajax heeft meer dagen rust dan PSV voor de onderlinge topper.


Echter heeft PSV weer meer rust in de dagen voor de Europese wedstrijd tegen AS Monaco dan dat Ajax dat heeft in de dagen voorafgaand aan Ajax – Dortmund. Dus, doe er je voordeel mee Roger Schmidt, zijn we geneigd te concluderen. Of train wat minder hard en lang, zou een tweede goede optie kunnen zijn. Hoe dan ook, Voetbal International stelt Roger Schmidt geheel in het gelijk. Het weekblad deed onderzoek en concludeerde dat het competitievervalsing is. VI schrijft na onderzoek:
‘Hoewel Schmidt geen groot punt wilde maken van het voor PSV ongunstige schema lijkt de planning van de topper toch een vorm van competitievervalsing. Dat toont een onderzoek op basis van meer dan 27.000 wedstrijden tussen 2001/02 en 2010/11 aan.’
Het weekblad baseert zich op een officiële studie van de zogenaamde kenner en voetbalwetenschapper Raymond Verheijen. ‘Die studie werd circa tien jaar geleden gedaan door de World Football Academy van Raymond Verheijen.
Na slechts twee rustdagen (bijvoorbeeld donderdag-zondag, zoals PSV) hebben voetbalploegen:
– Minder kans om te winnen (-40%)
– Meer tegendoelpunten in het laatste half uur (+75%)
– Minder doelpunten voor in laatste half uur (-70%)
Dat effect is sterker indien een elftal (zoals PSV) na slechts twee rustdagen een uitwedstrijd speelt. Bij drie of meer rustdagen (zoals Ajax heeft) doet dit effect zich niet voor’, aldus Voetbal International over de rustverhoudingen van PSV en Ajax na de Europese wedstrijden.
Dat het in het verleden weleens precies omgekeerd was, doet niets af aan de scherpe zienswijze van Voetbal International.
Zo pleitte Ajax er in het voorjaar van 2017 voor om net na de Europa League wedstrijd Schalke – Ajax, de competitiewedstrijd tussen PSV en Ajax in Eindhoven te verzetten. Ajax speelde die donderdagavond een zware Europa League wedstrijd inclusief verlenging in Gelsenkirchen en kon twee dagen later alweer naar Eindhoven afreizen voor de uitwedstrijd tegen PSV. De KNVB hield toen ook niet bepaald rekening met de belangen van Ajax, hoewel deze wedstrijd wel pas in april op de agenda stond.
Door een rake vrije trap van Jurgen Locadia verloor Ajax met 1-0 van PSV en kon Feyenoord opgelucht adem halen richting de felbegeerde landstitel van 2017. PSV en Ajax strijden aanstaande zondag vanaf 16.45u om de koppositie in de Eredivisie. De winnaar mag zich koploper van de Eredivisie noemen. Bij een remise blijven Ajax en PSV respectievelijk de nummer een en twee op de ranglijst.

Het is ook wetenschappelijk bewezen dat als mijn broer een vagina had het mijn zus was geweest, maar dat maakt het niet minder waar dat het mijn broer is... Als topclub speel je soms binnen korte tijd 2 wedstrijden en dat moet je aan kunnen. Als je dat niet aan kunt, blijft lekker een local club. Als je een topclub wilt zijn, is het namelijk geen excuus. Ajax had weer een kortere periode voor de wedstrijd tegen Dortmund dan PSV tegen Monaco, maar stond er toen ook.

24 oktober 2021 om 20:17

PSV en Ajax strijden deze week om de Nederlandse punten op de Europese lijst van coëfficiënten. Na de zware Europese week staat de onderlinge topper tussen beide clubs op de agenda.
Daarover had Roger Schmidt alvast wel iets te zeggen. Althans, er werd een vraag over gesteld. Dat is zeker een verschil want het antwoord van Schmidt ging Nederland weer helemaal door wat de journalistieke inslag van zijn antwoord betrof. De Duitse trainer gaf slechts antwoord op een vraag over de rustverhoudingen van beide clubs deze week. Ajax heeft meer dagen rust dan PSV voor de onderlinge topper.


Echter heeft PSV weer meer rust in de dagen voor de Europese wedstrijd tegen AS Monaco dan dat Ajax dat heeft in de dagen voorafgaand aan Ajax – Dortmund. Dus, doe er je voordeel mee Roger Schmidt, zijn we geneigd te concluderen. Of train wat minder hard en lang, zou een tweede goede optie kunnen zijn. Hoe dan ook, Voetbal International stelt Roger Schmidt geheel in het gelijk. Het weekblad deed onderzoek en concludeerde dat het competitievervalsing is. VI schrijft na onderzoek:
‘Hoewel Schmidt geen groot punt wilde maken van het voor PSV ongunstige schema lijkt de planning van de topper toch een vorm van competitievervalsing. Dat toont een onderzoek op basis van meer dan 27.000 wedstrijden tussen 2001/02 en 2010/11 aan.’
Het weekblad baseert zich op een officiële studie van de zogenaamde kenner en voetbalwetenschapper Raymond Verheijen. ‘Die studie werd circa tien jaar geleden gedaan door de World Football Academy van Raymond Verheijen.
Na slechts twee rustdagen (bijvoorbeeld donderdag-zondag, zoals PSV) hebben voetbalploegen:
– Minder kans om te winnen (-40%)
– Meer tegendoelpunten in het laatste half uur (+75%)
– Minder doelpunten voor in laatste half uur (-70%)
Dat effect is sterker indien een elftal (zoals PSV) na slechts twee rustdagen een uitwedstrijd speelt. Bij drie of meer rustdagen (zoals Ajax heeft) doet dit effect zich niet voor’, aldus Voetbal International over de rustverhoudingen van PSV en Ajax na de Europese wedstrijden.
Dat het in het verleden weleens precies omgekeerd was, doet niets af aan de scherpe zienswijze van Voetbal International.
Zo pleitte Ajax er in het voorjaar van 2017 voor om net na de Europa League wedstrijd Schalke – Ajax, de competitiewedstrijd tussen PSV en Ajax in Eindhoven te verzetten. Ajax speelde die donderdagavond een zware Europa League wedstrijd inclusief verlenging in Gelsenkirchen en kon twee dagen later alweer naar Eindhoven afreizen voor de uitwedstrijd tegen PSV. De KNVB hield toen ook niet bepaald rekening met de belangen van Ajax, hoewel deze wedstrijd wel pas in april op de agenda stond.
Door een rake vrije trap van Jurgen Locadia verloor Ajax met 1-0 van PSV en kon Feyenoord opgelucht adem halen richting de felbegeerde landstitel van 2017. PSV en Ajax strijden aanstaande zondag vanaf 16.45u om de koppositie in de Eredivisie. De winnaar mag zich koploper van de Eredivisie noemen. Bij een remise blijven Ajax en PSV respectievelijk de nummer een en twee op de ranglijst.

24 oktober 2021 om 20:19

Het gaat over het onderlinge voordeel wat Ajax tov PSV heeft in competitieverband. Uiteraard had Zahavi 1-0 moeten maken tegen Benfica. Had een dag gescheeld.

24 oktober 2021 om 20:30

@Sir Paul, ik geloof het ook, maar had er dan wel gestaan tegen Monaco. Nu is het gewoon heel erg subjectief wanneer je zulke argumenten gebruikt. En, ik wil het niet zeggen, maar dag is Calimero gedrag. Je bent een topclub en je staat er, zonder het gebruik van excuses, altijd of je verzaakt en gebruikt excuses. PSV heeft in de afgelopen dagen net zoveel wedstrijden als Ajax gespeeld, maar stond er vandaag niet. Zelfs niet nadat Schmidt de afgelopen dagen zo zijn best deed om spelers niet te overbelasten...

Ik kan me nog goed herinneren dat fitheid geen excuus mocht zijn na de JC, dan had Ajax maar eerder moeten trainen. Bij psv is de fitheid al meerdere weken er niet meer, toch niet zo’n slimme opmerking destijds van vGinkel die overigens weer fantastisch speelde haha

24 oktober 2021 om 20:37

Van Ginkel.... Samen met Propper kan die de 90 minuten vol maken. Schmidt wil graag vollgassfussball spelen, alleen ze hebben geen inhoud ervoor mede mogelijk gemaakt door zijn wisselbeleid !

24 oktober 2021 om 21:03

Ja dat hebben ze al anderhalf jaar niet meer inderdaad. Maar psv was zo fit aan het begin volgens iedereen en Ajax moest geen excuses zoeken. Zie hier, de vermoeidheid wordt als excuus gebruikt. Wat een grap

Laat het duidelijk zijn dat ik PSV supporter ben:
Meer dan onzin! Schmidt krijgt het niet voor elkaar om een team te smeden dat simpelweg wint.. Je krijgt kansen, maar maakt ze niet af. Tegen PEC kom je er mee weg, tegen Ajax krijg je er 5..
Dit is beschamend en reden genoeg voor ontslag van de coach.. Beschamend!

PSV verloor ook al van Feyenoord na Europees voetbal, terwijl Feyenoord eerder Europees speelde. Het kan natuurlijk effect hebben, maar het is niet perse een feit. Ik vind PSV sowieso conditioneel minder. Daarnaast is PSV gewoon minder effectief.

Grappig hoe een coach de discussie kan bepalen via een interview. Geen woord over zijn ploeg die met name mentaal in de 2e helft volledig door het ijs zakte. Geen zelfkritiek dat hij zijn ploeg niet verder liet inzakken om groter leed te voorkomen en eventueel krachten te sparen voor de komende weken. Dan zakt niet alleen een ploeg door het ijs maar bovenal de coach.

Ik denk dat de intensiteit van een wedstrijd in de champions league tegen Borussia Dortmund weer vele malen hoger is dan in de Europa League tegen AS Monaco, wat in feite de 2 dagen extra "rust" weer recht trekt. Het calimero gedrag is weer hoog daar in Eindhoven.

Wat een gejank allemaal zeg. Ajax speelt al jaren meerdere wedstrijden in de week terwijl de rest Europees al uitgeschakeld is en midweeks kon uitrusten.
Ik hoor ze nog roepen “en die Engelse clubs dan?”. Je wilt de top halen dan moet je gewoon aan de bak.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3646
2.Feyenoord3524
3.PSV3416
5.Vitesse26-2
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
BrumaAanvaller135
Y. VertessenAanvaller133
E. ZahaviAanvaller124
M. DelangheKeeper00
J. DrommelKeeper140
V. MüllerKeeper00
Y. MvogoKeeper10
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

447 fans
Middenvelder, 29 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 PSV 12 0 2 0
2020/2021 PSV 18 5 0 0
2019/2020 Borussia Dortmund 15 3 0 0
2018/2019 Borussia Dortmund 26 7 0 0
2017/2018 Borussia Dortmund 23 2 1 0
Laatste voetbalnieuws

PSV blijft met klinkende zege op FC Utrecht in spoor van Ajax

PSV heeft zaterdagmiddag geen fout gemaakt in de achtervolging op koploper Ajax. De ploeg van trainer Roger Schmidt boog tegen FC Utrecht een 0-1 achterstand om in een 4-1 zege. Cody...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 7 december
Barcelona heeft Andreas Christensen benaderd voor een transfervrije overgang. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren