Evra onthult seksueel misbruik: ‘Mijn moeder was er kapot van’

Zaterdag, 23 oktober 2021 om 11:37Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 13:28

Patrice Evra is op jonge leeftijd slachtoffer geworden van seksueel misbruik, zo heeft de voormalig profvoetballer onthuld in zijn nieuwe biografie I Love This Game. De Fransman werd misbruikt door zijn leraar toen hij dertien was, maar deed nooit aangifte. Zijn moeder, die het schokkende nieuws pas twee weken geleden te horen kreeg van haar zoon, heeft er nu alsnog op aangedrongen om een rechtszaak aan te spannen.

De biografie van Evra wordt momenteel uitgegeven in Engeland door Simon & Schuster. In het boek zegt Evra onder meer dat toen de politie jaren geleden naar hem toeging om te vragen naar de leraar, de docent al meerdere aanklachten had liggen van oud-leerlingen. Evra gaf er destijds de voorkeur aan om niets te melden en zich op zijn carrière te focussen. "Het was een leraar die me aanbood om bij hem thuis te blijven slapen in plaats van elke dag tussen school en thuis te pendelen in Frankrijk", vertelt de inmiddels veertigjarige Evra in gesprek met The Times.

Evra kende een roemrijke carrière en stond onder meer onder contract bij Manchester United, Juventus, AS Monaco en Olympique Marseille. In 2019 besloot hij een punt achter zijn loopbaan te zetten en nu, twee jaar later, brengt hij zijn biografie op de markt. Daarin wordt het misbruik uitgebreid benoemd. Zijn moeder vertelde hij het pas twee weken geleden. "Natuurlijk was ze er kapot van", aldus Evra. "Het was een moeilijk moment voor mij en mijn moeder. Ik moet het ook nog een paar van mijn broers en zussen en goede vrienden vertellen."

Evra benadrukt dat het niet zijn intentie is dat mensen medelijden met hem krijgen als ze het verhaal horen of lezen. "Het is een moeilijke situatie", gaat de 81-voudig Frans international verder. "Een moeder verwacht dit niet van haar eigen kind te horen. Het was een grote schok voor haar en ik zag veel woede en ongeloof in haar ogen. Ze zei dat het haar speet dat ze het nooit heeft geweten. Ze zei: ‘Je moet het niet in je boek zetten, het is privé Patrice’, maar toen zei ik: ‘Mama, het gaat niet over mij, dit boek is er ook voor andere kinderen die een lastige jeugd hebben'. Daarna begreep ze het."Gerelateerd

Meer sportnieuws

57 reacties (laatste reactie door myajaxforever)

Goed dat hij er toch mee naar buiten komt, al helpt het maar 1 kind die eerder van zich laat horen terwijl het in dezelfde situatie zit.

23 oktober 2021 om 11:59

Ik vind de slotzin heel sterk: "‘mama, het gaat niet over mij, dit boek is er ook voor andere kinderen die een lastige jeugd hebben'."

23 oktober 2021 om 12:13

Jammer dat er een aantal op dit forum zitten die het niet begrijpen, ik vind het dapper van Evra dat hij het uiteindelijk toch heeft kunnen vertellen, er zijn mensen die misbruikt zijn en pas na 30/40 jaar hun mond opentrekken, en Evra omdat het toevallig een ex - prof is en een boek uitgebracht heeft wilt hij zogenaamd geld er uit trekken, te triest.

23 oktober 2021 om 12:30

Uiteindelijk kunnen ze niet verder kijken dan de persoon Evra. Was het Kante die hiermee naar buiten waren de geluiden weer heel anders.

De boodschap is belangrijker dan de boodschapper en het middel om de boodschap te leveren.

23 oktober 2021 om 13:19

Wat je hier zegt Cocoafc is helemaal waar. Het zou niet zo moeten zijn maar ik denk dat het wel mens eigen is dat ze meer waarde hechten aan een boodschap van de ene persoon dan dezelfde boodschap van een ander persoon waar ze niet zo veel mee hebben.

23 oktober 2021 om 12:34

Volgens mij wordt pedofilie helemaal niet gedoogd of aangemoedigd.de partij waar jij op doelt, Martijn, is nooit in de tweede kamer geweest, zelfs verboden en het initiatief van een paar zieke geesten.

23 oktober 2021 om 14:53

Joe? Je bedoelt Trump die meerdere aanklachten tegen hem heeft van dit soort gedrag.

23 oktober 2021 om 19:07

Niet per Nederland maar het Westen. Op Twitter heb je idioten die pedofielie verdedigen. Dat het een groep is net zoals LGBT. Om te zwijgen van TikTok. Bah

23 oktober 2021 om 22:47

Stop met praten..

Dit is natuurlijk verschrikkelijk. Geen enkel kind mag dit overkomen en, als een ziek persoon dit dan toch doet, zou diegene wat mij betreft de doodstraf verdienen. Misbruik is sowieso een enorm triest vergrijp, maar je blijft al helemaal van kinderen af. Wat dat betreft hoop ik dat Evra nog actie onderneemt. Wat ik echter wel heel erg vreemd vind is dat je zo'n groot geheim, wat je al zo ontzettend lang geheim houd (zelfs voor je moeder), wel ineens in een boek met de hele wereld wilt delen... Dat vind ik echt heel erg raar. Dat wekt bij mij toch ook de gedachte dat hij dit toch gebruikt om zijn boek onder de aandacht te brengen en er een financieel slaatje uit te slaan. Hij heeft al jarenlang een podium en de middelen om hier aandacht voor te vragen, hij heeft jarenlang de tijd gehad om het zijn moeder te vertellen en jarenlang de tijd gehad om de dader aan te klagen. Echter komt de behoefte om het met de wereld te delen "toevallig" tegelijk met het moment waarop hij publiciteit wilt voor zijn boek.

23 oktober 2021 om 12:01

Oei, dan staat het er niet best voor met het vertrouwen wat jij hebt in de medemens. Ik denk dat Evra geld genoeg heeft verdiend in zijn carrière en dit niet echt nodig heeft. Hij geeft aan zich te hebben willen concentreren op zijn carrière destijds en dat vind ik eerlijk gezegd best overtuigend. Loopt dit er parallel naast, heb je te veel randzaken.

23 oktober 2021 om 12:24

@NJfromVOL, het zal niet de eerste keer en niet de laatste keer zijn dat iemand zoiets gebruikt om er zelf beter van re worden. Verder zeg ik niet dat het in dit geval zo is. Ik zet er alleen vraagtekens bij. Ik vind jouw redenatie een plausibel argument om het niet publiekelijk bekend te maken tijdens je loopbaan, maar dat verklaart voor mij niet waarom hij het als kind niet tegen zijn moeder heeft verteld. Maar goed, blijkbaar ben ik ziek in mijn hoofd dat ik dit überhaupt durf te denken..

23 oktober 2021 om 12:28

Zoiets gebruikt wordt om er zelf beter van te worden? Wie heeft ooit eerder over kindermisbruik gelogen om er zelf van te profiteren dan?

23 oktober 2021 om 12:31

@toekomst, ik denk dat ik mijn reactie op jou zeer neutraal en open heb gegeven zonder waardeoordeel vooraf. Hooguit een stekende opening over je vetrouwen. Dus ik hoop dat je laatste zin niet op mij slaat.
Ik ben geen expert op gebied van misbruik, maar heel vaak hoor je van misbruikslachtoffers dat ze er zelf lang mee blijven lopen en het uit (misplaatste) schaamtegevoelens niet durven delen. Dat zal voor Evra niet anders zijn geweest. Hoeveel stoer (ogende) mannen, slaan niet volledig dicht als je ietje bij hun kenr komt ...

23 oktober 2021 om 12:31

Dat ben je inderdaad, als kind ben je in de war en denk je niet van hey zal me moeder eens vertellen wat de leraar met me heeft gedaan, je schaamt je kapot en wilt er liever niet over praten, het heeft lang geduurd voordat hij moed bij elkaar gespaard had om het te vertellen, voor hem was het nu de juiste timing.

23 oktober 2021 om 12:32

Mensen pakken de lompste stokken op om mee te slaan, triest. Miljoenen verdiend die Evra, maar effe een boek schrijven en kindermisbruik vermelden is dan logisch niet...

23 oktober 2021 om 12:38

@NJfromVOL, nee, die laatste zin was niet aan jou gericht. Kwam voort uit hetgeen hieronder wordt gezegd.

23 oktober 2021 om 12:08

Ben jij ziek in je hoofd ofzo? Hij is misbruikt op een jonge leeftijd en jij denkt dat hij daarvan wilt profiteren door geld mee te verdienen? Begrijp ik dit nu goed?

23 oktober 2021 om 12:15

Zijn vraag is had hij dit ook openbaar gemaakt als hij geen boek had gemaakt?

23 oktober 2021 om 12:17

Domme vraag want hij was er toen blijkbaar niet klaar voor, hij is er nu mee naar buiten gekomen wat maakt het uit of hij het eerder had verteld of niet?

23 oktober 2021 om 12:18

'Ziek in je hoofd ofzo?'Hij kan hier toch gewoon terechte vragen bij stellen? Waarom is iemand meteen ziek in zijn hoofd als die er vragen bij stelt die niet bij iemand zijn straatje past? Ik persoonlijk vind het ook opmerkelijk, maar ga er niet vanuit dat hij dit doet om meer boeken te verkopen, zo erg ben ik het vertrouwen niet in de mensheid verloren. Al zal je wel genoeg auteurs hebben die natuurlijk gaan vragen of je nog wat verhalen hebt die boeken verkoopt.

23 oktober 2021 om 12:22

@aqua1: Wat is daar voor een domme vraag? Wat boeit het hoe het naar buiten komt?

23 oktober 2021 om 12:24

Lijkt me niet dat iemand die misbruikt is op jonge leeftijd dit nu te wereld brengt om zijn slatje er uit te slaan, het zijn van die griezelige vragen, en waarom vind jij het dan opmerkelijk dat hij het nu pas verteld?

23 oktober 2021 om 12:28

Lijkt mij ook niet nee, maar je kan hier toch gewoon je vraagtekens bij zetten zonder meteen ziek in je hoofd te zijn? Ik vind het opmerkelijk, omdat ik het op mijzelf betrek en hoe ik denk zelf te handelen in zo'n situatie. Ik zou het persoonlijk niet aan de grote klok hangen en het alleen delen met de mensen die ik lief heb en met de psycholoog. Daarom vind ik het opmerkelijk dat iemand het uit de doeken doet in een boek. Dus opmerkelijk omdat ik het zelf niet zo zou doen.

23 oktober 2021 om 12:33

Duck, dus omdat iets niet gaat zoals jij dat graag ziet moet je er direct vraagtekens bij zetten? Pfoe, dan ben je heel je leven bezig.

Sterk staaltje narcisme hoor.

23 oktober 2021 om 12:37

Als jij als argumenten komt met financieel en zijn boek promoten ben je inderdaad niet helemaal lekker, je bent als kind misbruikt en denkt pas op je 40ste wanneer je al binnen bent kwa financiën, laat ik dit de wereld in brengen om geld te maken en me boek te promoten… klinkt niet heel logisch toch? Blijkbaar is dit niet jou denkwijze dus je hoeft je niet aangevallen te voelen ofzo 😃

23 oktober 2021 om 13:14

CocoAfc. Waar zeg ik dat hij het via mijn manier moet gaan? Je kan toch gewoon je vraagtekens zetten bij iemands handelen en dan niet oordelend? Zoals jij nu wel richting mij doet? Gewoon jezelf afvragen waarom iemand iets doet, dat is toch gewoon normaal? Iets wat jij neem ik aan in je leven ook wel eens doet. Heeft toch niks met narcisme te maken, of vind jij van wel?

23 oktober 2021 om 12:14

Deze reactie.. yikes

23 oktober 2021 om 13:07

Snap de reactie niet, alsof iemand geen twijfels mag hebben bij de reden over wanneer iemand het verteld? Denk dat Evra wellicht meer mensen zou hebben geholpen wanneer hij dit gedeeld zou hebben wanneer hij nog actief was geweest als prof.

Ik ga er vanuit dat Evra dit niet gemeld heeft omdat hij meer boeken wilt verkopen, dan zou hij het verhaal vast niet hebben verteld maar hebben gezegd dat er iets in het boek staat wat prive is.

Wel een interessante opvatting is dat vroeger in de oude tijd toen Tsjechoslowakije nog bestond als een land, er in het land stripboeken bestonden die mensen met zulke gedachtes, die boeken konden kopen om daar "plezier" uit konden halen en op die manier minder tot daden zouden overgaan.

Ik denk ook dat het een beetje een maatschappelijk probleem is, het idee dat je sex wilt met kinderen is een tabboe (en het is natuurlijk terecht verboden) maar als je er over spreekt dat je maatschappelijk gefilleerd wordt, terwijl de meeste mensen - zeker 90 van mensen met die gedachtes eigenlijk gewoon hulp nodig hebben en helemaal niks doen en kinderen helemaal geen pijn willen doen en dus ook niet naar verjaardags feestjes gaan waar kinderen aanwezig zijn.

Overigens een interessante feit, door die boekjes in Tsjechoslowakije was het misbruik van kinderen het laagst van alle sovjet staten.

Zo'n leraar is natuurlijk een ziek geval en die man zou natuurlijk berecht moeten worden voor zijn daden - Evra heeft een uitlaat klep gehad en heeft er mee omkunnen gaan maar er zijn er genoeg die door dit soort acties gewoon afzakken naar de maatschappij.

Maar zoals gezegd het bespreken en uiten van de gevoelens zou echt aangekaart moeten worden en minder tabboe moeten zijn zodat de mensen die er meer rondlopen met het idee van een daad plegen, sneller hulp kunnen vragen of opgemerkt kunnen worden door hun omgeving - zodat er niet achteraf hulp wordt aangeboden en berechting nodig is voor zowel dader als slachtoffer maar voordat zo iets gebeurd.

anyway, good for Evra - laten we hopen dat zijn verhaal een verschil kan maken.

Edit: een interessant feitje is dat nadat de boeken in de voormallige SSR Tsjechoslowakije uitwaren gekomen is het aantal molestaties van kinderen met 90 gedaald - nadat Moskou de boeken uit roulatie heeft genomen omdat pedofilie "niet bestond" in de sovjet unie en de boeken overbodig waren, liep het aantal molestatie en misbruik zaken weer op met 70 binnen een jaar nadat de boeken waren verwijderd.

23 oktober 2021 om 12:17

Het kan toch goed dat hij altijd vrij gesloten is gebleven over zijn persoonlijke leven (wellicht o.a. door dit incident) en nu pas bij het opstellen van een boek in samenwerking met een schrijver merkt dat het fijn kan zijn om over dingen te praten? Het is juist een dappere stap om het in zo'n medium te delen, bovendien kan ik me voorstellen dat het gemakkelijker is omdat het minder persoonlijke context heeft dan in gesprek met je vrienden en familie. Hoe ga je nou weer zo'n gesprek uit het niets beginnen? Het is wel degelijk relevant voor een levensverhaal dus dat het terugkomt in een boek is niet vreemd.

Hoe langer je mensen kent zonder een 'geheim' te delen, hoe moeilijker het ook wordt om die stap te zetten.

23 oktober 2021 om 12:21

Een rijk persoon die een financieel slaatje uit wil slaan en daardoor een sticker als "misbruikt" op zichzelf plakt? Vind je het zelf niet een beetje ongeloofwaardig?

Ooit gelezen dat 1 op 4 meisjes en 1 op de 6 jongens (0-18) te maken heeft gehad met seksueel misbruik. Kans is dus groot dat we allemaal iemand kennen die ooit in zijn jeugd is misbruikt. Rust een ontzettend groot taboe op om erover te praten. Ongelofelijk sterk en goed van Evra om dit in de publiciteit te brengen. Ik hoop dat zulke beetjes jongeren meer en meer helpen om de stap te nemen om erover te praten. 1. Zodat ze de hulp kunnen krijgen die ze verdienen. 2. Daders sneller gepakt kunnen worden.

23 oktober 2021 om 12:25

Best misselijk dat je denkt dat iemand met zo een intentie dit gaat delen, heel misselijk eigenlijk.

Ben je zelf ooit misbruikt en weet je zelf hoe het voelt om zoiets te delen, met de hele wereld notabene? Dat jij dit achter de intentie zoekt van Evra zegt helemaal niets over Evra. Enkel en alleen over jezelf, nogmaals misselijk.

23 oktober 2021 om 12:35

@toekomst: ik begrijp Evra helemaal. Ik weet het uit eigen ervaring. Ik ben nu 59 en droeg sinds mijn kinderjaren een geheim dat zwaar rustte op mijn schouders.

Mijn ouders hebben mij als kind mishandeld, geslagen etc. Ik heb het nooit iemand verteld tot ik mij ging ergeren aan vrienden en kennissen die mijn ouders zulke lieve mensen vonden. Ik heb het hun verteld wat er gebeurd was vroeger.

De pijn werd de laatste jaren steeds groter, en op een zondag vorig jaar reed ik op mijn racefiets en brak ik. Ik heb een half uur gehuild in de berm. Mensen keken mij raar aan, niemand vroeg wat. Daarna drie kwartier huilend naar huis gefietst omdat alles wat 45 jaar opgekropt zat er uit kwam.

Ik heb de dag erna de huisarts gebeld voor een afspraak. Daarna heb ik hulp gekregen, waaronder diverse emdr sessie en de pijn van toen herbeleefd.

Maar het heeft mij geholpen, ik voel me nu beter en kan herinneringen uit die tijd een geven.

23 oktober 2021 om 12:46

Heftig Ronnie en eerlijk om hier te delen. Sterkte.

23 oktober 2021 om 12:56

Indrukwekkend dat je dit deelt. Bedankt en sterkte.

23 oktober 2021 om 13:02

Sterkte en indrukwekkend dat je dit deelt. Reacties zoals die van toekomst laten het gebrek aan empathisch vermogen en lage EQ zien in dit land. Zelf geen fuck meegemaakt, maar wel een oordeel hebben hoe een ander zich hoort te voelen / gedragen.

23 oktober 2021 om 13:04

Complimenten dat je het aan bent gaan kijken. blijf praten !!

23 oktober 2021 om 14:56

FR_ronnie

Hopelijk nu rust en plek kunnen geven.

Lijkt mij echt verschrikkelijk.

Sterkte!

23 oktober 2021 om 12:44

Snap je verhaal helemaal De Toekomst. En dat doet dan niks af aan het feit dat het verschrikkelijk is wat Evra is overkomen. Maar blijkbaar ben je dan je ziek in je hoofd als je ergens vraagtekens bij zet.

23 oktober 2021 om 12:57

Behandeling lijkt me eerder op de plaats dan de doodstraf.

23 oktober 2021 om 13:16

@De Toekomst, jongen, alles wat jij zegt ruikt naar bedorven spruitjes. Eerst je inkopper over kindermisbruik, je onderbuikgepraat over doodstraf, daarna je verdachtmaking over of dit misbruik wel heeft plaatsgevonden. Je zit ergens heel alleen achter je toetsenbord en praat over dingen waar je niets vanaf weet en waar je je niet in wilt verdiepen. Gelukkig hebben we in NL rechters die gaan over zedenmisdrijven. En Natuurlijk kan iemand die misbruikt is pas jaren later het verhaal in een boek delen, juist in een boek, waar het verhaal in al zijn complexiteit verteld kan worden. En vaak houden mensen die misbruikt zijn het jarenlang geheim. Verdiep je aub in psychologie en rechtspraak, in plaats van in je eigen onderbuik.

23 oktober 2021 om 14:58

De toekomst

Evra komt volgens mij uit de Franse achterstandswijken.

Als hij daar dit had verteld, had hij geen leven meer waarschijnlijk. Zou gepest worden en misschien zelfs verstoten uit zijn vriendengroep.

Heel slecht man, dat je zo denkt.

Mogelijk was het schrijven van het boek juist vorm van therapie voor hem. Eindelijk van zich afschrijven en moed gevonden om het te vertellen.

Ook wel goed om eerst een boek uit te brengen en het dan pas aan je goede vrienden te vertellen

23 oktober 2021 om 12:06

Misschien durfde hij pas toen hij boek maakte en vorstelijk beloond mee werd, is dat het zet om het durven te vertellen...

23 oktober 2021 om 12:06

Wie ben jij om daarover te oordelen? Misschien is het praten met een vreemde makkelijker, omdat je weet dat je die niet kwetst met dit nieuws. Misschien is het makkelijker, omdat je het doel voor ogen hebt (het helpen van andere kinderen). Het gebrek aan empathie is stuitend.

23 oktober 2021 om 12:07

Marketingtechnisch geniaal natuurlijk

23 oktober 2021 om 12:15

Als cynisme zo diep geworteld zit, moet je je misschien afvragen of je niet een probleem hebt ...
.

23 oktober 2021 om 12:27

Cynisme? scepticisme is de wortel der ontwikkeling. Nu jij.

Verder heb ik mij niet uitgelaten over de authenticiteit van het verhaal; voor ons simpelweg niet te achterhalen.

Eerst boek dan vrienden is opmerkelijk. Meer niet.

23 oktober 2021 om 12:32

Cynisme is het wapen der zwakken ...

23 oktober 2021 om 12:41

En een tunnelvisie die van de tirannen.

Wow dit is echt ijzersterk van Evra.

Mooi dat hij z’n verhaal deelt. Voetballer dus in de regel toch macho. Net zoals rapper Common (al sinds) jaren geleden openlijk vertelt over zijn misbruik verleden toen hij klein/jong was. Ook rappers zijn over het algemeen macho.
Mooi dat deze twee mannen zich kwetsbaar opstellen. Of dat nou is om een boek te promoten, zoals gesuggereerd wordt, of niet. Hopelijk helpt het kinderen en jongeren over de streep om zich uit te spreken. Verschrikkelijk lage misdrijven zijn het en die moeten keihard afgestraft worden.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Frankrijk

FIFA ranking: 2
101 fans
Selectie
SpelersPositieW
A. GriezmannAanvaller41
K. MbappéAanvaller40
B. CostilKeeper
H. LlorisKeeper40
L. DigneVerdediger20
L. DuboisVerdediger00
T. HernándezVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Frankrijk.

35 fans
Verdediger, 40 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 30 november
Scouts van Ajax, Manchester United, Borussia Dortmund, Internazionale, Southampton, Everton en Rangers waren zondag aanwezig bij Charleroi - Anderlecht. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren