Klaassen: ‘Ik was er even klaar mee en vroeg me af: wat doe ik hier nog?’

Zaterdag, 23 oktober 2021 om 16:22 • Laatste update: 16:21

Davy Klaassen heeft in een interview met de Volkskrant gereageerd op zijn reserverol bij Ajax. De aanvallende middenvelder geeft aan dat het hem irriteert als hij op de bank zit. Ook gaat de Oranje-international in op het afgelopen EK, waar hij onder de inmiddels vertrokken bondscoach Frank de Boer genoegen moest nemen met een bijrol en geen minuut in actie kwam.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

51 reacties (laatste reactie door rodyzoomer)

Tuurlijk baal je als je niet speelt. Blijven strijden en die minuten komen zeker nog wel. Als je Klaassen met zijn vorm en kwaliteit op de bank hebt, weet je dat je als Ajax zijnde een hele goede selectie hebt.

23 oktober 2021 om 11:27

Toch vind ik het misplaatst om in nationaal verband zo je ongenoegen te uiten, achteraf nog wel. Had toen iets gezegd of gewoon niets. Oranje? Graag of niet...

Clubverband is toch wat meer op het individu gericht en kan op eigen titel veel. (Imo)

23 oktober 2021 om 11:47

Misplaatst is het juist wanneer je het doet op het moment dat je nog in een WK of EK cyclus zit. Nu achteraf mag hij het prima benoemen. Het siert hem ook dat hij niet op de Boer is afgestapt, want uiteindelijk is het de trainer die verantwoordelijk is. (en dus de baas) Zoals hijzelf al aangeeft, het voetballen draait niet om hem, maar om het team. Let maar op, Klaassen gaat nog belangrijk zijn voor Ajax dit seizoen.

23 oktober 2021 om 11:51

Eens met Modric, hij mag best achteraf aangeven hoe hij er over dacht. Dat hij dat niet eerder deed getuigt juist van klasse.
Verder zal Klaassen een beetje een Schone of een Toornstra worden, ieder jaar denk je dat ze gaan banken, maar aan het einde van het seizoen hebben ze veel gespeeld en zijn ze vaak genoeg belangrijk

23 oktober 2021 om 12:04

Midden in het toernooi is idd helemaal not done. Maar als het echt zo zwaar valt zeg het dan direct.
Team heeft collectief gefaald, zoiets kan toch persoonlijk? Wat wint hij hier mee?
Dit is toch gewoon natrappen richting de Boer?

"wat doe ik hier nog dan". Dat doet het hem persoonlijk voor mij. Zonder die zin was het OK.

23 oktober 2021 om 12:04

Mwah, Schone werd ieder jaar uiteindelijk gewoon weer basisspeler. Of het nou rechtsbuiten, spits, op 10 of 6 was. Eenmaal erin, bleef hij erin.

Klaassen moet zich denk focussen op de plek van Gravenberch.

23 oktober 2021 om 12:19

''natrappen richting de Boer''. Hij zegt gewoon wat hij vindt, en al zou die natrappen zou dat volledig terecht zijn. Wat een puinhoop heeft die gozer er van gemaakt zeg. Kan niet communiceren en niet een elftal goed neerzetten. Waarom ben je dan trainer? En is toch ook belachelijk om een ervaren speler als klaassen in een wedstrijd die nergens om gaat tegen macedonie de hele twede helft te laten warmlopen en vervolgens geen minuten te geven? Vergeet ook niet dat promes, iemand die er helemaal niks van kan en nog verdacht wordt van iets best serieus wel inviel die wedstrijd.

De Boer is gewoon een ongelofelijke mafkees en dat blijkt maar weer is. Is er uberhaupt 1 speler met een goeie band met hem?

23 oktober 2021 om 12:35

Ik geef je in alles gelijk.
Het enige wat mij stoort is dat dit bij "ons" oranje gebeurd. Vind ik not done. Bij geen enkele collega op land niveau trouwens.

Klaassen is op meerdere posities de ideale twaalfde man. Hij kan spelen als aanvallende middenvelder of op een van de twee posities erachter. Sinds Berghuis op 10 staat, loopt het gewoon erg goed bij Ajax. Uit mijn hoofd heeft hij 3 goals en 7 assists in 9 Eredivisieduels en staat hij op 2 goals en 1 assist in de Champions League. Berghuis voegt creativiteit toe aan dit Ajax en kan zowel rechts als links uitkomen. In de combinatie is hij ook uitstekend en met zijn visie stelt hij anderen in staat te scoren. Klaassen is een luxe versie van een loper die het vooral moet hebben van het dichtlopen van gaten en het scoren van goals. Hij zal genoeg minuten gaan maken, maar met Berghuis is dit Ajax een creatief en poetisch geheel.

23 oktober 2021 om 13:03

Dat is het hele lullige voor Klaassen ja dat Berghuis het fantastisch doet want in mijn ogen is Klaassen gewoon een basisspeler als je ziet hoe vaak die belangrijk is geweest met zijn 1-0 doelpunten. Voor Ajax fantastisch natuurlijk dat als 1 van de 2 er niet is dat je er niet op achteruit gaat, alleen het spelletje wordt ietsje anders. Maar hij zal echt genoeg wedstrijden in de basis staan denk ik, Ten Hag kennende zal ie Berghuis wel eens een wedstrijdje rust geven als Antony en Neres fit blijven tenminste. Maar wat een verschil met een aantal jaar geleden dat je een bank hebt waardoor je zo goed als geen kwaliteit inlevert als je wisselt. Heerlijk, ik geniet er met volle teugen van!

23 oktober 2021 om 17:19

Het probleem met een speler als Klaassen is dat je zaken op hem aan moet passen om 'm echt te laten renderen. Momenteel gaat het in Oranje ook even goed, maar daartegenover staan natuurlijk ook 25 interlands waarin hij totaal overbodig was. Het is geen speler die je niet kunt vervangen, maar anderzijds is het ook geen speler die je makkelijk passeert als coach. Verder is het niet vreemd dat hij de concurrentiestrijd verliest van een creatieve speler met een soortgelijk niveau. Dan heeft de creatieve speler altijd meer toe te voegen.

Tsja, heel lastig. Klaassen viel ook subliem in tegen Dortmund, maar een team dat de (sub)top van Europa zo omver speelt ga je niet snel veranderen. Eigenlijk zou je met en Berghuis en Klaassen op het middenveld willen spelen, maar het lijkt me vrij onmogelijk.

23 oktober 2021 om 11:09

Dat zou ten koste van Gravenberg gaan dan

23 oktober 2021 om 21:52

Ja maar liever niet. Gravenberg moet ons miljoenen opleveren aankomende zomer. Dan moet hij wel blijven spelen en waardevol blijven. Vooral in de Champions League

23 oktober 2021 om 11:09

Mwah hij was inderdaad nuttig en fanatiek in het afjagen. Maar goed, hij valt ook fris in tegen een tegenstander die 70 minuten lang scheel getikt is. Dat zegt me niet zo veel eerlijk gezegd.

Dan zouden jullie zonder Gravenberch moeten spelen. Naast dat hij beter is dan Klaassen, zou het ook enorme kapitaalvernietiging zijn. Klaassen is gewoon uit de basis gespeeld, zo gaan die dingen. Als Berghuis, Antony of Gravenberch zijn vorm verliest of geblesseerd raakt, moet hij zijn kans proberen te pakken. Maar laten we wel wezen, deze drie spelers zijn een klasse beter dan Klaassen.

23 oktober 2021 om 11:37

Gravenberch beter dan Klaassen? Mwah, vind ik op z'n minst een zeer discutabele uitspraak.. Ik denk dat Klaassen op die positie zowel in defensief opzicht (betere tackle, meer duelkracht, slimmer, fanatieker) beter is als in aanvallend opzicht (meer diepgang, meer scorend vermogen, ook weer slimmer, betere kaats, beter gevoel voor ruimte/timing) meer toevoegt. Bij Gravenberch ziet het er soms leuk uit, maar net zo vaak is het slap en slordig. En op de momenten dat het er leuk uitziet, levert het ons vaak ook niks op. Wat mij betreft is hij de zwakste schakel in dit Ajax en valt het zeker te overwegen om een Klaassen, die bij Oranje ook in vorm was, daar op z'n minst eens uit te proberen.

23 oktober 2021 om 12:13

@de toekomst, over de slordigheid van Gravenberch kan ik je deels volgen. De rest volledig niet. Gravenberch is het tussen stuk tussen aanval en verdediging en misschien wel de meest belangrijke pion op het veld. Hij brengt fysiek, diepgang, is altijd maar dan ook altijd aanspeelbaar, kan een man op de vierkante meter uit spelen. Brengt verdedigend zijn arbeid en zorgt vooor de extra man in de 16 wanneer berghuis uit waaiert.

De zwakke punten van Gravenberch zijn het schot en af en toe een foute aanname. Tegen Dortmund waren hij en Alvarez de reden dat continue druk gehouden kon worden. Omdat Gravenberch altijd beschikbaar is om onder druk uit te voetballen, met een man in zijn rug aangespeeld kan worden en aanvallend in de kleine ruimte kan en durft te combineren.

23 oktober 2021 om 12:48

Dan kijk je niet kritisch naar hem.. Hij wint nagenoeg geen defensieve duels, verovert nagenoeg geen ballen, loopt vaak op halve snelheid achter zijn man aan als hij moet verdedigen. Defensief is het geen toevoeging. Hij komt altijd aan de bal op een plek in het veld waar hij veel tijd en ruimte krijgt, maar geeft dan vaak balletjes breed of terug. Frenkie de Jong deed dat ook, maar met zijn dribbels zorgde hij dan nog vaak ervoor dat andere spelers meer ruimte kregen/vrij kwamen. Gravenberch kan dat ook, maar doet dat eigenlijk zelden. In aanvallend opzicht had De Jong vaak ook een bijdragen. Een assist op een assist bijvoorbeeld, maar daarin is Gravenberch ook onzichtbaar. Het is het gewoon niet. Hij had een periode waarin hij eindelijk stappen leek te zetten, maar is nu al een hele tijd weer terug bij af. Dit is niet goed genoeg.

23 oktober 2021 om 11:10

We spelen wel vaker met de punt naar achter dit seizoen dus ik verwacht ze zeker wel eens samen in de basis. Gravenberch soms eens een wedstrijdje rouleren zou ook geen kwaad kunnen. Verder snap ik Klaassen wel en hoort een topsporter altijd te balen als hij niet speelt. Maar hij moet wel oppassen dat hij het groepsproces niet verstoort want het team komt op 1. Zo, dat zijn weer genoeg tegeltjes wijsheden van professor zonnebloem.

23 oktober 2021 om 11:12

Nou, Gravenberch lijkt even niet de vorm te hebben. Dus - afhankelijk van de tegenstander - een wedstrijdje rust ten faveure van Klaassen en je hebt je zin.

23 oktober 2021 om 11:40

Tsja, wat is zijn vorm dan? Of zijn niveau? Speelt nu ongeveer 2 jaar als basisspeler en wat heeft ons dat al opgeleverd? In verdedigend opzicht nog steeds een slappe hap die niks bijdraagt, in aanvallend opzicht nog steeds niet bepalend. Wat hebben we nu echt aan hem? Hij speelt soms aardig mee, maar laat het ook in dat opzicht nog te vaak afweten. Wat mij betreft onze zwakste speler en zeker een positie waarop ik zou kunnen begrijpen als Kudus of Klaassen daar meer kansen gaat krijgen.

23 oktober 2021 om 17:22

Ik moet wel zeggen dat Gravenberch nog niet een niveau haalt waarbij je hem ongeacht de situatie laat staan. Het is niet zo dat hij de pannen van het dak speelt. Hij maakt jeugdige fouten (niet vreemd natuurlijk) die Klaassen niet maakt. Bovendien vind ik Klaassen als centrale middenvelder qua niveau niet slechter. Nu snap ik wel dat Ten Hag voor de toekomst kiest, maar ik denk dat Gravenberch de speler is die eruit zou gaan als Ten Hag besluit Klaassen een basisplaats te geven (mits iedereen fit).

Wat is nu ga zeggen is zonder provocerende of vervelende intenties. Zolang Klaassen nog een waardevolle speler is voor Oranje, zijn we van subtop niveau en is het kansloos om te denken dat we mee zullen doen om de prijzen. Dat geldt overigens voor heel veel spelers van Oranje. Het is te veel van hetzelfde middelmatige niveau en te weinig echte wereldtop. Ik denk dat we een wereldtop centrale verdediging hebben, verder valt alles erg tegen. Ik denk dan ook dat de huidige 13e plaats op de wereldranglijst en hele reële afspiegeling is. Gelukkig hebben we nu wel weer een coach die er een eenheid van maakt.

23 oktober 2021 om 11:11

Ik snap wat je bedoelt hoor. Klaassen is nou eenmaal geen man city/psg niveau. Maargoed dat geld op een paar speler na voor alle spelers van oranje

23 oktober 2021 om 11:19

Valt wel mee hoor. Verdediging is inderdaad top. Maar een middenveld met Frenkie en Gini is ook goed hoor. Valt me op dat Berghuis nog steeds als aanvaller wordt gezien in Oranje, maar die speelt het hele seizoen al op het middenveld. Met Memphis heb je een klasse aanvaller. Je mist alleen breedte en een absolute top aanvaller a la Robben.
En klopt, Klaassen is het niveau daaronder.

23 oktober 2021 om 11:41

@DNSDKR is dat echt opvallend te noemen? Berghuis speelt al jarenlang als buitenspeler en is voor vele daarom een buitenspeler, die paar potjes in verhouding doet daar weinig van af. Toch lijkt het experiment van Ten Hag wel te werken bij Ajax, wellicht ook een optie voor Oranje inderdaad. Maar kijkend naar de opties op rechtsbuiten en een Klaassen/Depay-duo die lijkt te ontstaan zou ik het nog lekker even zo laten staan.

23 oktober 2021 om 11:45

Ik ben het echt totaal oneens ik vind Memphis en Gini geen klasse spelers. Memphis is misschien de 20e of 25e aanvaller van de wereld en Gini 40e middenvelder, Frenkie misschien 25e a 30e, maar niet een speler die beslissend is met goals en assist. De verdediging is gewoon echt wel goed maar daarmee win je niet, daarmee voorkom je tegendoelpunten. Nederland is een zeer degelijk team dat ver kan komen maar geen/weinig wereldtoppers, wel allemaal goede tot zeer goede spelers. Een positie die Klaassen invult moet ingevuld worden door een wereldster, zoals Sneijder vroeger en Memphis door een wereldster zoals Robben of van Persie. Daar zit echt nog verschil en ik ben het dus eens dat zolang Klaassen een goede basisspeler is bij Oranje we nog voldoende kunnen verbeteren. Klaassen is ook gewoon een goede speler, maar geen internationale topper. Daarom wel eens Nederland op dit moment is een outsider, geen topland.

23 oktober 2021 om 11:38

het geheel is meer dan de som der delen.

23 oktober 2021 om 12:15

Snap niet precies wat je wilt bereiken met deze comment? Iedereen ziet echt wel dat nederland subtop is hoor. Hoef je hier niet te gaan doen alsof de algemene tendens is dat we een topland zijn en dat jij het wel ff juist ziet. De rest snapt zelf ook wel dat je met een speler als klaassen basis weinig kans maakt om echt mee te doen om de prijzen.

23 oktober 2021 om 14:31

Nou ja, jij denkt er dan wellicht hetzelfde over als ik. Maar er zijn een hoop landgenoten die ons elftal echt te hoog inschatten. Frenkie de Jong werd onlangs nog de betere versie van Kimmich genoemd, Memphis wordt bij de beste aanvallers ter wereld geschat. Danjuma holt langs de rechtsback van Gibraltar en er wordt meteen lyrisch over gedaan terwijl zijn voorzetten stuk voor stuk matig waren. Guus Til en Klaassen mislukken in het buitenland, spelen 5 goede potjes in de Eredivisie en zitten weer bij de selectie. Met alle respect, in de selectie van 10 jaar geleden hadden we regelmatig spelers van de absolute topclubs in Oranje op de bank zitten, denk aan een Kuyt, Huntelaar en van der Vaart. Spelers als Klaassen, Til en de Roon hadden er dan nooit bij gezeten. Dus een beetje meer zelfkennis mag best, Klaassen moet blij zijn dat hij mee mocht naar het EK. Want hij heeft niet het niveau dat we bij Oranje nastreven.

23 oktober 2021 om 15:07

danjuma speelt echt geweldig en is momenteel een van de beste linksbuitens van la liga. En wie vindt frenkie beter dan kimmich? vD vaart zeker? ik vind frenkie een goeie speler maar niet bijzonder genoeg.

23 oktober 2021 om 13:10

Met je eens in de zin van dat dat eigenlijk voor alle spelers op van Dijk, de vrij, de ligt en de jong geldt. Het punt met oranje is dat grote ego's vaak de baas zijn en het gewoon een verzameling individuen is. Je zag wat Ajax als collectief met Dortmund deed. Klaassen houdt het vaak simpel en werkt heel hard voor het team. Daarmee heeft hij bij mij al punten voor op als type in vergelijking met bijv Wijnaldum of Depay, altijd met zichzelf bezig. En hij levert gewoon vaak

23 oktober 2021 om 17:24

Uiteindelijk gaat het er niet om wat het niveau van een speler is, maar hoe hij rendeert. Op dit moment rendeert Klaassen optimaal. Natuurlijk geen geweldige speler of iets dergelijks, maar datgene wat hij moet doen, doet hij gewoon goed. Frankrijk had bijvoorbeeld ook jaren een Matuidi rondlopen. Genoeg spelers die niet zozeer het niveau van de absolute top of iets dergelijks hebben, maar wel prima mee kunnen komen. Wijnaldum is daar ook een voorbeeld van.

23 oktober 2021 om 18:15

Matuidi was in zijn prime een waanzinnige speler man. Het feit dat hij in het Franse elftal slechts een van de velen was, laat zien hoe goed die selectie was/is. Hem vergelijken met Klaassen is als een Mercedes vergelijken met een Opel Corsa. Je kan hem dan beter vergelijken met Nigel de Jong 10-15 jaar terug. Dat was in Oranje ook slechts de stofzuiger, maar speelde wel in de absolute top. Wijnaldum zou je met die twee kunnen vergelijken idd. Het hele probleem is dat Wijnaldum nu in Oranje al 5 jaar een van de grote sterren is, dat zegt veel (alles) over de huidige staat van Oranje.

23 oktober 2021 om 18:33

Wijnaldum wordt gezien als ster vanwege de club waar hij speelt en dat schept een vals beeld. Daardoor verwachten mensen dingen van hem die hij onmogelijk kan waarmaken op structurele basis. Dat geldt overigens voor best wat spelers in Oranje. Maar goed, dat Oranje kwaliteit ontbeert, dat weten we inmiddels al jaren.

23 oktober 2021 om 19:32

Niets provocerend aan. Ookal ben ik fan van davy, het is geen Europese top. Nederland heeft op dit moment een aantal jonge jongens die eventueel top kunnen worden, maar op dit moment is oranje gewoon geen top.

Tja Berghuis staat er gewoon terecht in. Hij brengt Ajax naar een hoger niveau op de 10 positie dan Klaassen. Ook Haller speelt beter als Berghuis speelt. Jammer voor Klaassen maar voorlopig krijgt die geen basisplek. Bij Oranje is Klaassen wel ideaal want Memphis zakt altijd terug dus dan kan Klaassen diep lopen zonder iemand in de weg te staan.

Wat mij betreft gaan we nu discussieren gravenberch of klaassen ipv berghuis of klaassen. Berghuis heeft met vlag en wimpel die discussie naar zich toe getrokken. En gravenberch speelt de laatste tijd vaak als een van de mindere op t veld. Hij moet een beetje voelen dat ie nog steeds hard voor moet werken. En kudus mag ook vaker spelen.

23 oktober 2021 om 14:01

Yeah dan wandelt hij met Raiola helemaal zo naar Milan ofzo komend jaar .. maar je hebt wel gelijk qua voetbal en Ajax

Mooi, genuanceerd interview en begrijpelijk van Davy. Hij ziet wel dat hij geen ster is, maar wilt gewoon graag spelen. Ik mag dat soort liefhebbers en harde werkers wel en gun hem ook absoluut zijn minuten. In dit Ajax krijgt hij die heus, alleen hij is net iets minder dan Gravenberch en Berghuis en dan ben je dus helaas vaak reserve. Gelukkig spelen we veel wedstrijden en als de vorm van 1 van de 2 minder wordt speelt Klaassen gewoon weer basis. Mooie selectie hebben we toch met 16 a 17 uitstekende spelers voor Ajax begrippen.

Jammer dat je geen 12 man kunt opstellen, want Klaassen is natuurlijk voor de meeste clubs gewoon onbetwistbaar basisspeler. Al komen er bij Ajax nog genoeg wedstrijden waarin hij zijn bijdrage gaat leveren. Maar Berghuis heeft zich geweldig ontwikkeld op de nummer 10 positie. Die heeft nu eenmaal meer creatieve inbreng, en dat was op het middenveld wel een ontbrekende factor bij Ajax. Eigenlijk is Klaassen slachtoffer van het systeem en de vorm van Berghuis geworden.

23 oktober 2021 om 17:26

@pinko - Da's nogal overdreven. Ik denk dat Klaassen bij de meeste clubs die ergens voor spelen juist op de bank zit. Dat neemt overigens niet weg dat hij wel waarde kan hebben in ploegen waar de aandacht naar de spits uitgaat en bovendien ben ik wel fan van z'n fanatisme.

23 oktober 2021 om 19:46

In Oranje laat hij op nummer 10 wel prima dingen zien. En dan speelt Berghuis rechtsbuiten, want we hebben geen Antony. Dus hij kan ook gerust sapelen op die positie. Al is het bij Ajax met Haller voor hem, een ander verhaal. Die twee zijn niet complementair. Vanwege die andere kwaliteiten komt Berghuis bij Ajax daar veel beter tot zijn recht. Maar ik zal niet te hard roepen, want als dat straks om welke reden dan ook, niet meer loopt, roepen we weer om Klaassen;-)))

Logische reactie van Klaassen. En de hele brede selectie van Ajax kan ook nog echt voor problemen gaan zorgen. Een jongen als Klaassen wil natuurlijk altijd spelen.En zeker als je zo goed invalt en de volgende wedstrijd weer op de bank moet beginnen. En als je dan te lang uit de basis blijft gaat het moment komen dat hij een transferverzoek indient. En wat gaat ajax dan doen? Hem aan zijn contract houden terwijl hij weg wil.

Had hij nou echt serieus gedacht basisspeler te zijn op het EK? Die jongen leeft in een andere wereld volgens mij.

23 oktober 2021 om 14:20

Hij is nu toch ook terecht basisspeler onder Van Gaal? Of zie jij liever De Roon? Ik snap hem wel als je ziet dat De Boer voor De Roon koos.

Wat een matige speler is dit zeg. En dat zie nu vooral als je ziet hoe groot het verschil is met berghuis die is gewoon 3 klasse beter

Berghuis is simpelweg de beste op die positie. Creatiever en technischer. Klaassen is ook een goede speler, maar baas boven baas in deze.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3040
2.PSV3013
3.Feyenoord2818
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder131
S. HallerAanvaller139
D. TadićAanvaller135
S. BerghuisAanvaller125
David NeresAanvaller123
D. KlaassenMiddenvelder102
R. PasveerKeeper100
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

327 fans
Middenvelder, 28 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Ajax 10 2 1 0
2020/2021 Ajax 29 12 2 0
2020/2021 Werder Bremen 3 0 1 0
2019/2020 Werder Bremen 33 7 7 0
2018/2019 Werder Bremen 33 5 5 0
Laatste voetbalnieuws

Marciano Vink: ‘Je zag hem met de week slechter worden bij Ajax’

Marciano Vink is niet gecharmeerd van de nieuwe rol van Ryan Gravenberch bij Ajax. De middenvelder staat de laatste weken iets hoger geposteerd op het veld, daar hij voorheen vlak voor...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 26 november
Chelsea heeft Nicolás Tagliafico op het oog als vervanger van de langdurig geblesseerde Ben Chilwell. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren