Feyenoord-icoon Wim Jansen doet trieste onthulling over gezondheid

Zaterdag, 23 oktober 2021 om 09:57Yanick Vos • Laatste update: 12:17

Wim Jansen lijdt aan dementie. Dat onthult de oud-voetballer van Feyenoord in zijn boek, dat ter ere van zijn 75ste verjaardag komende week verschijnt. De oud-trainer van de Rotterdammers had al enige tijd het vermoeden dat er iets mis was en liet zich daarom halverwege de coronacrisis uitgebreid onderzoeken. Jansen is getroffen door een beginnende vorm van dementie.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

46 reacties (laatste reactie door njfromvol)

Altijd vervelend dit soort bericht. Enorm veel sterkte. Bedoel dit niet verkeerd onder zo’n bericht, maar is 65 interlands voor iemand van die generatie niet ontzettend veel? Aangezien ze toen veel minder wedstrijden speelden. Nogmaals, hoop dat hij nog lang gezond blijft!

23 oktober 2021 om 10:18

Allereerst sluit ik me bij je aan, hopelijk heeft Wim nog zoveel mogelijk mooie jaren te gaan in goede gezondheid. Het zijn inderdaad veel interlands voor die generatie. Ter vergelijk: Cruijff speelde er in die tijd 48 en van Hanegem 52. Toont aan wat een grootheid als voetballer ook Wim Jansen was. Ben zelf veel te jong om er iets zinnigs over te kunnen zeggen, maar als Feyenoorder weet ik wel dat deze man een enorme status heeft en een fantastische carrière heeft gehad.

23 oktober 2021 om 10:24

Mijn optiekIk ken hem ook alleen van wat beelden en verhalen.Was hij ook niet die speler die van Feyenoord naar Ajax ging en toen sneeuwbal tegen zijn hoofd kreeg? Van wat ik gezien had, was hij echt een keiharde verdediger. Sloopt zijn tegenstanders. Soms even een geniepige kneep of elleboog. Niet zeuren en doorgaan.

23 oktober 2021 om 10:26

Excuses haal denk wat spelers door de war. Lees is geen CV wat ik dacht.

23 oktober 2021 om 10:38

Wim was middenvelder, en een “grote” ook!

23 oktober 2021 om 14:12

Hij ging van Feyenoord (even) naar de US en daarvandaan naar Ajax en kreeg inderdaad een sneeuwbal op zijn oog.

23 oktober 2021 om 14:33

Wim Jansen was een verdedigende middenvelder in het Grote Feyenoord en grote Oranje in de jaren 70. De balansbewaker op het Feyenoord middenveld met Franz Hasil en Wim van Hanegem. Een onmisbare schakel.

23 oktober 2021 om 10:26

Er waren indertijd veel minder landen (ussr, Joegoslavie zijn bv opgeknipt) maar ook was de druk op de voetballers veel minder door minder landen/wedstrijden in de kwalificatie- en eind toernooien.
Het voetballeven was destijds minder belastend.

23 oktober 2021 om 10:28

@messibazoer: ik heb het geluk gehad om als tiener het beste middenveld van oranje ooit echt samen te zien spelen, zowel op tv als enkele keren live: Jansen, Neeskens en Van Hanegem tijdens het Wk74, met daarvoor de onnavolgbare Cruijff, de beste voetballer die ik ooit gezien. Ik ben bijna 60, maar beelden van dat Wk staan nog helder op mijn netvlies. Nooit heb ik een mooier Oranje gezien dan dat Wk.

Jansen stond altijd in de basis bij Oranje in de jaren 70, maar hij vertrok, ik dacht in ‘79 naar de USA om daar te gaan spelen. En men speelde slechts 5 a6 interlands per jaar in die tijd, vergelijk dat een met tegenwoordig waar men er 2 a3 in de week speelt. Een EK bestond uit een halve finale en een finale.

23 oktober 2021 om 14:36

Mooi gesproken Ronnie. Ik herken dit heel sterk, en kan deze mening delen. Terug uit de USA speelde Jansen nog kort 2x voor Ajax, maar is een echte Feyenoorder.

23 oktober 2021 om 11:37

65 Interlands was toen inderdaad heel veel. Puck van Heel was tot 1979 recordinternational met 64 interlands. Ruud Krol verbrak dat record en kwam uiteindelijk tot 83 interlands, waarmee hij tot 2000 recordhouder bleef. Maar sindsdien hebben al 15 spelers Krol ingehaald.

Vervelend. Sterkte.

Was er laatst niet een artikel over dat veel koppen tijdens je carriere kan leiden tot dementie.

Iemand als deze verdediger, waren ook nog eens bikkelharde verdedigers, die gingen er vol in. Bloed, iets breken gewoon doorgaan.

Anders dan de Neymars van deze wereld, die bij een kleine duw zowat stadion uitrollen van de pijn.

23 oktober 2021 om 10:21

Wim was een middenvelder en is slechts 1,65 meter. Lijkt me niet dat hij overmatig veel heeft gekopt in zijn carrière. Desondanks kan veel koppen nooit goed zijn voor je gezondheid, dat lijkt me duidelijk. Iedereen die ooit een bal afkomstig van de keeper van de tegenstander heeft terug gekopt rond de middellijn, zal beamen dat dit toch telkens weer een klap op je kop is.

23 oktober 2021 om 10:21

In American football zijn er al veel gevallen van ernstige hersenschade geconstateerd. Ook bij jongere atleten. Ik geloof dat ze in Engeland het koppen tijdens trainingen willen of gaan beperken. Kinderen zo min mogelijk laten koppen lijkt me sowieso een goed idee.

23 oktober 2021 om 10:27

Visca dank, volgens mij was dat het artikel over tijdens trainen minder koppen.

Ja UFL heel veel gevallen. Erg

23 oktober 2021 om 10:23

Inderdaad triest en een mensonterende aandoening.

Ten aanzien van je opmerking over koppen: Wimpie stond niet echt als een kopspecialist te boek.

23 oktober 2021 om 10:25

NJfromvol Mijnoptiek

Ahhh ik dacht dat hij een CV was. Haal hem dan denk door de war met andere bikkelharde verdediger.

Had boven ook getypt keiharde verdediger.

Haal ik hem met Israel door de war denk ik.

23 oktober 2021 om 10:28

Dat waren twee hele andere types. (ijzeren) Rinus (de naam zegt het al), was inderdaad het type keiharde verdediger. Jansen was een intelligente middenvelder die niet zo groot was (ik lees hierboven 1.65).

23 oktober 2021 om 10:55

Vond Theo Laseroms toch de hardste verdediger, ach ik ben oud, of je kunt ook zeggen dat ik het geluk heb gehad dat ik zulke grootheden heb meegemaakt. Als ze het over Stam hebben als harde verdediger moet ik wel glimlachen, die was een pussy vergeleken bij die 2. Time flies

23 oktober 2021 om 14:42

Vergeet Theo (de Tank) Laseroms niet. Vergeleken met hem, is Ramos een softie 😀

23 oktober 2021 om 10:25

Een ijsbal op je hoofd krijgen zal ook niet helpen.

Er kan van alles gebeurd zijn. Het is een bijna 75-jarige man, mensen takelen nu eenmaal af als ze ouder worden. Dit hoeft niet per se iets te maken te hebben met zijn voetbalcarrière. Ik heb geen idee of er iets gedaan kan worden om het dementieproces te vertragen, maar het is een enorm vervelende ziekte. Het gaat een lastige tijd worden voor hem en zijn omgeving, hopelijk valt het ze niet te zwaar.

23 oktober 2021 om 10:31

Dat was schandalig toen, ik weet het nog die wedstrijd. Ik stond in de trein richting Kuip en was de kasrtjes vergeten. Het had gesneeuwd en ben toen gebracht met de auto. Er steeg een gejuich op in de Kuip toen bleek dat er een speler van Ajax geraakt was. Later bleek het Jansen te zijn. Het waren toen rauwe tijden toen, de F-side en Vak-S waren toen elke keer in zware supportersrellen verwikkeld.

23 oktober 2021 om 10:42

Het was ruim 10 jaar (in 1980) voor de verbouwing/renovatie van De Kuip. De spelerstunnel was nog aan de andere kant en ik meen dat bij het naar binnengaan van de parterre werd gegooid. De rellers van toen (zie ook de post van FR-Ronnie) zijn al lang veelvuldig "ververst". Dit probleem met supporters gaan we echt niet oplossen door een paar halfzachte maatregelen van clubs en Knvb.

23 oktober 2021 om 10:48

Interessant om te lezen hoe het er toen aan toe ging Ronnie. Andere tijden maar toch ook vergelijkbaar als je kijkt hoe een bepaalde groep Feyenoord hooligans de laatste jaren de club in diskrediet brengen. Hoe kijk jij daar dan tegenaan? Gaan de huidige relschoppers verder dan vroeger? Werden toen ook spelers/bestuurders bedreigd en werd er ook materiële schade aangericht of waren het meer supportersgroepen die met elkaar op de vuist gingen?

23 oktober 2021 om 11:10

@nj: de ingang was inderdaad nog aan de zuid/ eretribune zijde. Er stond ook een stoeltje op die klep, waar nooit iemand zat. De sneeuwbal van idd van de parterre, waar men nu aanstekers enz vandaag gooit naar spelers.

De rellen bestonden vaak uit het gooien van stoeptegels en stenen naar elkaar, en het slaan met fietskettingen. De ME sloeg links en rechts waar ze slaan konden, veel bereden politie die met hun paarden hard door de supporters gelederen heen galoppeerden en er was altijd een cordon van politie tussen supportersgroeten.

Ik weet nog wel de uitwedstrijden naar AZ, dan kwamen we met de trein op amsterdam aan en stapten we over in bussen. Onderweg door Amsterdam kwamen de keien door de ruiten en zaten we onder de banken. Zo ook uit met de trein naar utrecht, de fc utrect supportes stonden langs het spoor en de keien vlogen naar binnen. Ik heb, tot min spijt, in veel treinen gezeten die totaal gesloopt aankwamen ergens in het land. Treinen, van de ouderwetse puntjes, hondekoppen tot de moderne sprinters die werden gesloopt. Gooide de vijand geen stenen, dan deden de supporters het zelf wel onderweg. Zodra ik een auto had ben ik ook met de auto gegaan naar uitwedstrijden.

23 oktober 2021 om 11:24

@mij optiek: zoals ik hierboven aan nj al beschrijf was het toen jarenlang elke week raak. Ik heb heel veel gezien en megemaakt. Mijn vader had kaarten voor de finale Tottenham- Feyenoord in 1974. De eerste keerr met geweld in een stadion in nerderland. Supporters die sprongen van de tweede naar de eerste ring, supporters die naar beneden werden geduwd. Nederland maakte kennis met Tottenham hotspurs supporters en hoe. Ik was 12 jaar oud, vond het eng maar ook intrigerend. Gelukkig heb ik me nooit verlaagd tot dat niveau. Maar ik kan mij nog goed herinneren bij het Olympisch stadion in 1985 dat een agent in het nauw gedreven zijn wapen voor mijn neus trok om ruimte voor zichzelf te creëren. Vlak ervoor hadden Feyenoord supporters een frietkar in het water geduwd en greep de politie in. Bij de uitgang van vak F stond een bloeddorstige Ajax meute ons op te wachten omdat Feyenoord met 0-1 had gewonnen( doelpunt vrije trap Sorensen, dacht ik). Ook tegen de Spurs in 1983 was het raak, toen spurs supporters vak-S binnenvielen. Er werd gestoken met stanleymessen etc. Men had ze bewust de verkeerde kaarten verkocht om te rellen. Ik sta ook op die beelden van de NOS, aan de rechterkant van S, verschrikt te kijken.

Om terug te komen op je vraag, ik verafschuw supportersgeweld, hoewel ik er vaak tussenstond. Pak het keihard aan, het duurt als 47 jaar te lang.

23 oktober 2021 om 11:39

"er kan van alles gebeurd zijn. Het is een bijna 75-jarige man, mensen takelen nu eenmaal af als ze ouder worden."

En soms heb je gewoon heel veel pech... Een oud-klasgenote van me is vorig jaar overleden aan dementie en was pas 41 jaar oud.

23 oktober 2021 om 14:21

Vreselijke ziekte, je ziet er nu inderdaad ook aandacht voor in reclames, over dementie bij jonge mensen. Je moet er toch niet aan denken dat je je man/vrouw of zelfs kind in de kracht van hun leven ziet aftakelen.

Begrijp me niet verkeerd, het is op elke leeftijd afschuwelijk, maar ik hoop toch echt dat áls ik er mee te maken krijg (zelf of in de nabijheid), dat op hoge leeftijd is.

En zoals hier elders al geschreven, een wilsbeschikking klaar om euthanasie toe te passen, als het aan de orde is.

23 oktober 2021 om 14:47

Vroeger waren er ook supporters die zich niet konden verdragen en met elkaar op de vuist gingen. Tegenwoordig is er meer geweld en nemen de rellen ook andere dimensies aan. Er was toen ook rivaliteit, maar ook meer respect en waardering voor elkaar en voor de clubs.

23 oktober 2021 om 14:51

In 74 starken de Spurs Fans de Kuip bijna in Brand en vlogen de stoetjes je om de oren.Jouw verhalen komen me bekend voor. Prachtig Ronnie.Wat was Feyenoord een grote club toen. Nu ook nog, maar het is anders.

23 oktober 2021 om 16:27

Respect voor elkaar kan ik mij niet herinneren. Het geweld was anders. Stoeptegels en fietskettingen waren wapens. De tegenstander de vijand en politie de gemeenschappelijke vijand. “zorg dat je erbij komt, bij de politie” , veel discriminerende liedjes en oerwoudgeluiden, bananen op het veld. Ik weet nog elk jaar bij Utrecht op de wielerbaan richting Bunnikside, bij NAC de grens een eind hout op zijn hoofd gooien. Nee, vroeger was het ook erg, maar anders dan nu.

23 oktober 2021 om 21:38

Tegenwoordig meer geweld? Ik neem dat je dit andersom bedoeld, want er vinden tegenwoordig bijna geen incidenten meer plaats. Al jaren niet meer. Dat er nu wat zaken hebben plaatsgevonden, koppel ik ook aan het gehele corona gebeuren.

Wimpie Jansen, de onbekende Feyenoorder die in het hart zit van alle Rotterdamse supporters. Ken weinig mensen die hem als idool hadden, tenslotte liep er ook nog een van Hanegem rond bij Feyenoord.

Maar wat deed hij veel vuil werk voor alle groten waar hij mee samenspeelde bij Feyenoord en Oranje. Verder had hij ideeën over voetbal die aansloten bij Cruijffs ideeën. Daarom konden de twee het goed vinden samen.

Wimpie, het gaat je goed, ouwe held van me en geniet van de tijd met vrouw, kinderen en kleinkinderen! Hoop je nog een keer tegen te komen bij de Kuip.

23 oktober 2021 om 10:45

Ik dacht altijd dat het nummer van Spaan en Vermeegen "stille Willem" over Wim Jansen ging, maar het is een ode aan de talentloze voetballer van een van de laagste elftallen van eender welke amateur club ook.

Voor degene die het nummer niet kennen, zoek het op en luister naar de tekst... meesterlijk. Mijn zoon kon er smakelijk om lachen, te meer zijn opa een goede voetballer was die luisterde naar de naam ...willem ...

23 oktober 2021 om 11:44

Willem moet het hebben van zijn loopvermogen 😉

23 oktober 2021 om 11:57

... is een stille, eigenlijk niet zo veel aan ...

23 oktober 2021 om 14:17

Dat waren nog eens tijden. Toptijd van Spaan en Vermeegen. Ik vond dat echt wel een prima nummer...

23 oktober 2021 om 15:08

Het is triest voor ons aller Feyenoord idool Wim Jansen. Hij stond echt in de schaduw van Wim van Hanegem, Ove Kindvall en Rinus Israel, maar werd door alle Feyenoorders zeer gewaardeerd.

23 oktober 2021 om 17:17

nog steeds !

Dementie is ook wel echt een rotziekte, vooral in het begin voor hem zelf. Dat je weet dat je eraan lijdt maar dat je je nog wel veel kan herinneren. Hoop dat hij nog veel kan genieten de komende tijd!

23 oktober 2021 om 12:14

Nu nog ff zoveel mogelijk genieten ja, is echt een vreselijke ziekte die zelfs je karakter kan veranderen. Heb mijn oma van een lief vrouwtje zien veranderen in persoon die maling had aan alles en iedereen, deed haar behoefte midden in de gang, trok te pas en onpas haar kleren uit etc. Mijn laatste wilsbeschikking staat dan ook dat ik op het moment dat ik structureel de namen van mijn gezinsleden niet meer weet er euthanasie gepleegd moet worden.

Wat een drama voor dit Feyenoord icoon.
Wim was altijd opvallend onopvallend, een speler naar mijn hart. Meesterbrein is treffend voor deze klasbak.

Triest voor hem en zijn naasten en een echte Feyenoord icoon met een tussenjaar zoals Cruyff bij Ajax. Toen kon dat nog.

Hopelijk komen de Feyenoord supportes met een mooi gebaar tijdens uit wedstrijd. Wat een nate ziekte zeg.

Hou je taai Wim! De man die Feyenoord uit de afgrond heeft gehaald begin jaren 90!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3341
2.PSV3113
3.Feyenoord2918
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
G. TilMiddenvelder138
J. ToornstraMiddenvelder133
B. LinssenAanvaller138
J. BijlowKeeper120
L. SinisterraAanvaller124
A. JahanbakhshAanvaller111
C. DessersAanvaller94
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

In de wandelgangen

Dinsdag 30 november
Scouts van Ajax, Manchester United, Borussia Dortmund, Internazionale, Southampton, Everton en Rangers waren zondag aanwezig bij Charleroi - Anderlecht. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren