Betaald voetbal komt met vijf maatregelen tegen wangedrag in stadions

Donderdag, 21 oktober 2021 om 11:25Chris Meijer

Het Nederlands betaald voetbal kondigt extra maatregelen aan naar aanleiding van ‘het onacceptabele gedrag van een (kleine) groep bezoekers in en om het stadion’. De profclubs, de Eredivisie, de Keuken Kampioen Divisie, het Supporterscollectief en de KNVB hebben deze week een werkgroep gevormd en zijn tot vijf maatregelen gekomen om het wangedrag van supporters in de Nederlandse stadions tegen te gaan.

Dezelfde partijen kwamen maandagavond al met een statement, waarin werd opgeroepen om het wangedrag te stoppen en actie werd aangekondigd. “De onderstaande partijen vinden dat de recente reeks misstanden direct moet stoppen. Zij gaan daarom de komende dagen met elkaar bespreken hoe we gezamenlijk het tij kunnen keren”, kondigden de profclubs, de Eredivisie, de Keuken Kampioen Divisie, het Supporterscollectief en de KNVB aan. Zij hebben met een werkgroep gezocht naar maatregelen. Er worden nu vijf maatregelen aangekondigd:

- Bij het aanhoudend op het veld gooien van voorwerpen en/of vloeistoffen, volgen er altijd waarschuwingen van de stadionspeaker. Stopt het gooien niet, dan wordt de wedstrijd stilgelegd en de catering bij de betreffende vakken gesloten.

- Personen worden bij het gooien van voorwerpen en/of vloeistoffen, kwetsende spreekkoren, geweld tegen personen en/of goederen en het dragen van gezichtsbedekking altijd bij de KNVB aangemeld voor een landelijk stadionverbod. Een stadionverbod vanaf twaalf maanden gaat altijd samen met een geldboete.

- Voor alle uitsupporters wordt een uitkaartverplichting ingesteld. In ieder geval tot aan het einde van dit kalenderjaar geldt er een registratieplicht voor alle supporters in het bezoekersvak. Dit betekent dat bij de wedstrijdorganisatie een zodanig kaartverkoop gerealiseerd wordt, dat het voor supporters van de bezoekende club niet mogelijk is om kaarten anders dan via de Uitkaart te verkrijgen.

- Elk spreekkoor dat kwetsend is voor een individu of groep is onacceptabel. Het is aan de clubs om hier altijd en direct tegen op te treden volgens het stappenplan voor de bestrijding van verbaal geweld.

- Het betaald voetbal zet in op de persoonsgerichte aanpak binnen de huidige maatregelen: de goeden mogen niet of anders zo min mogelijk lijden onder de kwaden. Daar willen we ons voor blijven inzetten. Mocht een vermindering van incidenten uitblijven, dan komen we in de laatste fase waarbij het verhogen van straffen, weren van (uit)supporters en het nog sneller stilleggen of zelfs staken van wedstrijden tot de mogelijkheden gaan behoren. We willen er alles aan doen om niet in deze fase terecht te komen.89 reacties (laatste reactie door formule112)

Goede zaak dit, er moet gewoon iets gebeuren.

21 oktober 2021 om 11:34

Nou nog afwachten hoe de realisatie eruit gaat zien. Ik heb er eerlijk gezegd een hard hoofd in, en dat dit vooral mooie dingen op papier zijn. Hopelijk wordt het tegendeel bewezen en zullen er dit weekend inderdaad een paar wedstrijden gestaakt worden en er een paar stadionverboden uitgedeeld worden. Want dat er dingen gaan gebeuren die hier worden benoemd dat is wel een zekerheid.

21 oktober 2021 om 12:13

Ik vind dat het nog verder uitgewerkt mocht worden. Ik kan namelijk niet uit de tekst opmaken wat eventuele straffen kunnen zijn, wat nu de grens is, is dit een biertje dat gegooid wordt zijn dit meerdere of? Wat zijn de gevolgen voor een club? Verder de uitkaart regeling bestond toch al langer of is dit niet voor elke club geldig? Ben benieuwd hoe dit in het weekend in zijn werking gaat.

21 oktober 2021 om 16:18

Punt 2 staat dat duidelijk: een verbod van minimaal 12 maanden en een geldboete.

21 oktober 2021 om 11:38

Er moet inderdaad iets gebeuren maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat het de amokmakers vooral om 'het amok maken an sich' te doen is (waar ze het vroeger misschien eerder 'in naam van de club' deden, is het nu eerder gewoon amok maken om amok te maken)

En wat de eventuele gevolgen zijn voor de club boeit hen niet, zo lijkt me. Wedstrijd staken of zelfs forfaitnederlaag maakt op dit soort 'supporters' dan ook geen indruk denk ik.

Prima regels, nu nog harder op treden buiten het stadion want dat lijkt nog harder nodig dan wat er in gebeurd.

21 oktober 2021 om 11:39

Dat laatste is dan weer niet aan de KNVB, maar aan de politie. Zou wel mooi zijn als je betrokken bent bij voetbalgerelateerde rellen dat je ook stadions niet meer in mag.

21 oktober 2021 om 11:51

Ik vind kwetsend wel een erg breed begrip.

21 oktober 2021 om 13:16

@massive; mee eens. Er valt met die term niet te handhaven. Persoonlijk neig ik meer naar dat het 'gekwetst voelen', meer bij de ontvanger ligt. Schelden doet geen pijn is mij altijd geleerd. Kan mij ook niet herinneren wanneer ik voor het laatst gekwetst ben. Maar goed, dit zal wel gevoelig liggen in de tijd dat de tenen lang en de kasten laag zijn.

Verder is het prima dat er nagedacht wordt over hoe dit in de kiem te smoren. Ben erg benieuwd naar de uitvoering van het beleid.

21 oktober 2021 om 13:21

Ik hoorde bijvoorbeeld allemaal "anti" Haaland spreekkoren bij Ajax. Ik kan mij voorstellen dat dit als kwetsend ervaren kan worden. Natuurlijk weten we allemaal dat dit er bij hoort maar "kwetsend" is in mijn ogen te algemeen en te breed.

21 oktober 2021 om 15:45

Ja maar alleen als Haaland zich hierdoor gekwetst voelt. Dat is niet te controleren, tenzij je dat direct aan haaland gaat vragen tijdens de wedstrijd. Ik zie het niet gebeuren.
Ik hoop overigens niet, als alternatief, dat een paar linkse woke figuren op de tribune gaan zitten bepalen wat wel en niet kwetsend is. Dan wordt het een lang seizoen

21 oktober 2021 om 16:10

Je kan je niet herrineren wanneer je voor het laatst gekwetst bent? Ben je toevallig wit?

21 oktober 2021 om 18:12

Neehoor ik ben niet blank, aardig gekleurd zelfs. En ik kan mijzelf niet herinneren wanneer ik voor het laatst gekwetst ben. Jij wel?

22 oktober 2021 om 01:16

Wat heeft huidskleur hier nu mee te maken? Ieder mens kan gekwetst raken.

22 oktober 2021 om 09:14

@musi26 er zijn racisten die denken dat alleen gekleurde mensen gekwetst kunnen worden.

Ik mis de preventieve aanpak? Dit zijn 5 maatregelen na dat er al iets is gebeurd...

21 oktober 2021 om 11:35

De uitkaartmaatregel is toch preventief?

21 oktober 2021 om 11:36

De uitsupporters kaartverkoop behoort tot een preventieve maatregel

21 oktober 2021 om 11:44

Preventieve maatregel is er vanuit gaan dat supporters eindelijk hun fatsoen gebruiken. Iets anders zou ik niet kunnen verzinnen.

21 oktober 2021 om 13:18

@Sta Plaats. Wil je dat eens uitleggen? Hoe is "ergens vanuit gaan" een maatregel?

21 oktober 2021 om 13:28

Dat is geen maatregel, maar ik heb geen idee hoe je dit oreventief moet voorkomen.

21 oktober 2021 om 11:46

Ik zou ook eens willen kijken if de voetbalwet kan worden aangescherpt. Dat is toen onder de RvS verworpen, maar een meldplicht op wedstrijddagen lijkt mij een zware straf.

21 oktober 2021 om 14:20

Volgens mij is die mede verworpen omdat het een te zware belasting op de toch al overbelaste politie zou opleveren. Ik denk dat dat nog onveranderd is.

21 oktober 2021 om 14:49

Ik ging ervan uit dat het teveel beperking van vrijheid was.

21 oktober 2021 om 11:54

Hoe wil je dit preventief aanpakken? Dat begint al bij de opvoeding. Of wil je dat er in elk stadion netten en dergelijke geplaatst worden? Dat moet je niet willen

21 oktober 2021 om 14:23

@deenb in principe werken al deze zaken preventief. Als jij een geldboete en stadionverbod kan krijgen voor het dragen van gezichtsbedekking dan zijn er al een stuk minder malloten die dingen uitvreten omdat ze dan ineens wel herkenbaar zijn.

Deze regels bestaan al...

21 oktober 2021 om 17:20

Misschien moet dit land eens de regels en wetten eens naleven. Dat is er mis met Nederland. Iedereen schreeuwt maar dat ze rechten hebben, maar je hebt ook plichten. Handhaven lukt niet meer want te weinig agenten, en als ze al iemand oppakken zijn er diverse organisaties die het weer zielig vinden voor die criminelen en hebben ze een slechte jeugd gehad enz etc.

Misschien moeten we eens wat minder geld geven aan de betutteling en pamperen van mensen en meer geven aan politie, rechtspraak, handhaving en straffen geven die gevoeld worden en geen taakstraffen.

Goed dat deze werkgroep eindelijk iets gaat doen aan alle incidenten in en rondom de stadions. Hopelijk heeft dit een positief gevolg en kan er ook harder opgetreden worden tegen de hersenloze mensen in het stadion.

Goede maatregelen algemeen gezien, al gaat dat vierde puntje wel voor veel discussie zorgen denk ik eerlijk gezegd. Bij herhaaldelijk dingen op het veld gooien zou ik ook gewoon tijdelijk verplichten netten te hangen. Dat zal ook wel een extra motivatie zijn om te stoppen met dingen te gooien.

21 oktober 2021 om 11:36

Dat gebeurd nu in de kuip ook bij Europees wedstrijden.
Ik zie daar een hoop commentaar op maar ja tis gewoon terecht.

21 oktober 2021 om 11:58

Het is inderdaad heel kut, maar het zou toch wel echt een motivatie zijn om het niet meer te doen. Want niemand vindt door een net naar een wedstrijd kijken echt leuk lijkt me.

21 oktober 2021 om 13:50

Zonder meer dat dit terecht is. Vorige keer bij Slavia thuis ook met het bier naar de wisselspelers. Keeeer op keer. Dat kan zoveel problemen geven op een slechte dag..Dat commentaar is ook hetgeen dat mij verschrikkelijk stoort. Zo dom, zo hersenloos om iets simpels als actie reactie niet te begrijpen. En maar roepen dat je genaaid wordt en zelf totaal niet bekend zijn met regels en fatsoen. Misschien is het gewoon eens tijd om dit soort figuren buiten het stadion te gaan houden. Ik heb er een hard hoofd in dat deze groep het alsnog gaat leren, dus dan maar gewoon niet meer erin..

22 oktober 2021 om 01:18

Als dat de directe maatregel is, dan ben ik inderdaad gemotiveerd om degene die gooit een enorme rechtse te geven. Ik gooi niet en wil dus ook niet tegen een net aankijken.

Dit heeft geen enkele zin en bevat weinig nieuws. Laten we maar direct beginnen met de laatste fase.

En ook dit is allemaal weer veel te lief en zet weinig zode aan de dijk.

Er hangen al jaren camera's in de stadions en er kunnen allang mensen aangehouden worden en Sv krijgen alleen gebeurd dit nu ook niet.
Ik wil het ook wel zien hoor als ze het horeca punt sluiten bij de vakken.
Ga je daar dan een peloton ME voorzetten?

Dit is op begin allemaal leuk maar dit gaat niet gehandhaafd worden.

21 oktober 2021 om 11:43

Als de luiken dicht zijn dan kan je toch vrij weinig bestellen daar, dus heb je er ook niet veel te zoeken lijkt mij. Of hoe bedoel je dat met de ME dan? Want die lijken mij dan niet nodig

21 oktober 2021 om 11:54

Kan me voorstellen dat dit voor de "debielen" weer voer is om tegen bepaalde mensen te keren. Dus stel de counter is open en er staat een rij voor alleen hij moet gaan sluiten omdat er gegooid word denk jij dat het met applaus ontvangen gaat worden?

21 oktober 2021 om 12:36

Bliek. Zoiets doe je natuurlijk op een tactisch moment. Er zijn altijd momenten dat het er niet zo druk is, dan lijkt mij dat met een paar stewards makkelijk op te lossen. Zoiets moet je natuurlijk niet doen als er 15 doorgesnoven gasten er staan.

21 oktober 2021 om 15:24

Uiteraard snap ik dat dat je dat tactisch moet doen hoor.
Mar geloof me er lopen altijd gasten beneden er is geen moment dat daar niemand is.
Maar het is het proberen waard natuurlijk

Ik stel voor dat we eens met een meldplicht gaan werken voor de mensen die al een SV hebben. Het grote gezeik buiten de stadions, bijvoorbeeld NEC-Vitesse en de laffe aanval op de staf van Union Berlin, komt over het algemeen van types die al jaren uit de stadions verbannen zijn.
Laat ze zich allemaal maar eens 4 keer melden in de 48 uur rond een wedstrijd.

Voetbalwet is het enige wat werkt. Meldplicht voor de wedstrijd voor stadionverboden. Geen bier meer op de tribunes zoals in Engeland al lang gebeurt. Een boete lachen die gasten om. Ze maken gewoon een boetepot. Dus dat heeft geen zin. Daarnaast weten ze precies wie de leiders zijn van de harde kernen. Als ze er echt prioriteit van maken. Dan kan je het echt wel oplossen.

Ik kan nog een keer discussie herinneren met iemand die zei dat het gooien van bv. bier op het veld naar een speler hoort bij de ervaring als supporter in het stadion haha

Ze brengen het als iets vernieuwends en revolutionairs, maar in feite is dit gewoon een sigaar uit eigen doos. Het enige vernieuwende aan al die punten is het feit dat een gedeelte van de catering dicht gaat, al die andere punten (wedstrijd stilgelegd, stadionverbod, geregistreerde uitkaarten, kwetsende spreekkoren en dadergerichte aanpakt) zijn al jaren aan de orde en dus totaal niet vernieuwend.

Ik had eerlijk gezegd wel wat meer verwacht dan dit.

21 oktober 2021 om 12:00

Precies mijn gedachten na het lezen van het artikel. Veel bla bla maar ondertussen poepen bestuurders (zowel clubs als gemeenten) en vele fans in hun broek voor de harde kern. Het zal nu tijdelijk werken en op een gegeven moment weer oplaaien.

21 oktober 2021 om 12:22

Meer bekrachtigen denk ik. Ga er maar vanuit dat Gozubuluyk de eerste de beste kans aan gaat grijpen om af te fluiten. Moment to shine

Mwah, prima, behalve dat 'kwetsende' spreekkoren nogal een breed begrip is. Als ik zing dat Feyenoord de beste is, zijn er al heel veel mensen gekwetst, etc. Maar als gastheren mogen de voetbalclubs natuurlijk zelf bepalen wat er wel en niet mag in hun stadions.

21 oktober 2021 om 12:13

Daar komt het uiteindelijk op neer. Jij als gastheer bent verantwoordelijk wie je in je huis toelaat. De KNVB probeert het een beetje te reguleren (hoewel: deze regels waren er al), maar inhoudelijk is het nog wat vaag.

het dragen van gezichtsbedekking altijd bij de KNVB aangemeld voor een landelijk stadionverbod.

Is bijvoorbeeld vrij moeilijk te handhaven, aangezien je nog steeds vrij bent om een mondkapje te dragen. Of een muts als het koud is. De uitwerking is wel moeilijk, maar de clubs hebben het in het stadion maar te regelen. We kunnen zo in ieder geval niet doorgaan

Het harder straffen hoeft wat mij betreft niet uitgesteld te worden, dat kan op individueel vlak heel goed. Bij een overduidelijke casus: naming and shaming. Aanpakken die idioten.

Afijn, de slager gaat zijn eigen vlees keuren. Hier een actieplan waarmee je daadwerkelijk wat kan bereiken.

- Bij misdragingen vanuit een (uit)vak wordt het hele vak door de ME ontruimd.
- Bij misdragingen van de supporters in een stadion mag je het hele jaar geen uitfans meer meenemen.
- Three stike policy. Bijvoorbeeld voor bijlgooiers in Gelderland of stoel gooiende Rotterdammers. Bij de eerste fout krijg je een boete, bij de tweede een reglementaire 3-0 nederlaag en bij de derde wordt linea recta je uit de competitie gehaald.

21 oktober 2021 om 12:15

Dan ga ik volgende week met een bijltje in een Ajax shirt lopen en ze worden geen kampioen.. De wereld is niet zo makkelijk natuurlijk :D

21 oktober 2021 om 13:02

Zo makkelijk is het inderdaad niet. Je zal toch op basis van videobeelden en gezichtsherkenning moeten onderzoeken waar de supporters écht bij horen. In plaats van dit populistisch argument.

21 oktober 2021 om 12:19

omdat er misschien een paar idioten in een vak zitten, een heel vak leeghalen? En als de ME dan het vak komt ontruimen wat denk je dat dat voor een problemen gaat geven met de idioten die zich niet kunnen gedragen

Dan kunnen vanaf nu alle spandoeken met vrijheid voor supporters en vrijheden voor tifo-acties' wel de prullenbak in. Ik ben het deels eens met deze maatregelen. Maar dat biergooien, dat gebeurt met een plastic beker en is anders dan met aanstekers, boomstammen en slagbomen. Het is ook een beetje ludiek, niet? Pas als ze met gevaarlijke voorwerpen gaan smijten, snap ik het.

Daarnaast wordt het natuurlijk alles behalve 'leuker' voor de bezoekende fans. Het wordt meer een gevangenistransport van de ene naar de andere locatie. Mij in ieder geval niet gezien in uitwedstrijden. Vrij-vervoer en auto-combi zal nu ook wel worden geschrapt. Alles wordt vandaag de dag wel enorm uitgemeten en iedereen wordt een soort van monddood gemaakt. Moeten wel echt 'oppassen' dat de rechten van de mens niet in geding raken. En dat is vrij grof gezegd, maar jullie snappen wellicht wat ik bedoel... Bodycams, gezichtregistraties, corona-checkapp, qr-codes etc. etc.

21 oktober 2021 om 12:20

Nou ja ludiek? Die Vermeerpop tegen Feyenoord aan een galg was ook 'ludiek'. Al die verwensingen naar Berghuis was ook nooit de bedoeling om in de praktijk te brengen. Maar we zijn met de ludieke acties inmiddels zo ver doorgemixt dat er helemaal geen grens meer lijkt te zijn tussen wat wel/ niet kan. Ik heb wel eens in een interview gelezen dat een speler een iphone naar zn hoofd geslingerd had gekregen. Het hek is inmiddels gewoon van de dam.

Wat jij zegt, is dat het eigenlijk wel prima is hoe het gaat in de stadions. Alleen buiten het stadion gaat het mis (zie bijlen en weet-ik-het). Al die kisten bier naar de cornervlag kan toch gewoon niet? Je maakt het spelen gewoon onmogelijk. Als toeschouwer ben je in het spel eigenlijk niks (alleen sfeer). Ga je echt dingen op het veld gooien bemoei je gewoon het spel. Moet je niet willen

21 oktober 2021 om 13:22

Soms slaan we inderdaad door met bepaalde acties, maar zoals een paar jaar terug een hele koelkast het veld op gooien bij Willem II-Den Bosch gaat écht te ver. Wat plastic bekers valt nog te overzien. Ga maar een keer bij Fenerbahce-Besiktas kijken. Daar moet de ME om de speler gaan staan bij een corner.
En over die iphone. Was dat niet ene Fransesco Totti die viraal ging na een selfie?

Nou, ik vind dat alles tegenwoordig wordt uitgelicht en er een mening over gevormd wordt. Laat het soms gewoon gaan in plaats van alles aankaarten en onder de aandacht brengen. Mensen zijn qua 'kort van geheugen' en zijn het 'vaak de volgende dag alweer vergeten'.

Bruls wil NEC opheffen als het de spuigaten uit gaat lopen. Wat een imbeciele vertoning van een burgemeester. Vind het bijna net zo imbeciel als de rellen na afloop....

21 oktober 2021 om 13:30

Totti? Ik dacht in NL? Al met al mag je van geluk spreken dat het geen Nokia was.

Ik ben het met je eens voor wat betreft overanalyseren. Iedereen die wat roept is meteen rasist of homofoob. Terwijl ik toch denk dat het meestal niet zo letterlijk wordt bedoeld. Wel om te beledigen, maar niet dat er een diepgewortelde haat zit. Neemt niet weg dat het wel iets fatsoenlijker zou kunnen

Die rellen buiten het stadion daarentegen (feyenoord Berlin, alles bij Nijmegen), dat kan gewoon echt niet. Maar daar hoeft de KNVB zich niet mee te bemoeien. Dat is gewoon direct strafrechterlijk.

21 oktober 2021 om 12:21

Als mensen gewoon normaal doen en zich niet als volslagen idioten gedragen in het stadion is dit allemaal ook niet nodig. Mensen doen het zichzelf aan hoor

21 oktober 2021 om 14:38

Normaal is een relatief begrip, natuurlijk. Net als dat ‘kwetsend’ voor ieder anders wordt ingevuld en daarbij vaak ook nog voor anderen wordt ingevuld. We zijn als ‘normale’ supporters het allemaal eens dat bier gooien, rellen na afloop en vernielingen plegen niet thuis hoort in het stadion. Maar wanneer is een spandoek kwetsend? Wanneer zing je een lied dat kwetsend is? Dat is natuurlijk lastig te beoordelen.

Goed dat de bierdouche regels verduidelijk worden. Het gebeurde te vaak dat scheidsrechters een klagende speler maande toch de corner snel te nemen i.p.v. dat ze actie tegen het gooien van bier en plas namen.
Ben wel benieuwd hoe dit nu verder gaat uitpakken want gedrag van supporters aangepast krijgen is niet eenvoudig.

Ik ben niet zo fan van om hele groepen te straffen. Gewoon kaarten op naam en foto verkopen en met camerabeelden alle individuen opsporen en straffen. Net als met hardrijders.

Een andere maateregel kan zijn het sluiten van de vakken van waaruit veelvuldig gegooid wordt.Dit is puur voor de bã¼hne. Al deze regels zijn feitelijk al actief, dus wat ze hier eigenlijk mee zeggen is dat ze zelf hun werk niet goed doen. Ik ben het eens dat er teveel onzin gebeurd naast de velden maar wat spreekkoorden en dergelijke... Kom op zeg, de helft vind het niet eens zo zeer kwetsend. Bas Nijhuis had zelfs ze moeder nog gevraagd of ze een prostituee is..

Gevaarlijke voorwerpen gooien daarentegen (hoe vaak gebeurd het nou eigenlijk behalve een plastic bierglas?), uiteraard - meteen aanpakken. Geweld en dergelijke - meteen aanpakken. Racisme - meteen aanpakken.

Liedjes als "het zijn de ..... jaaa de ......" - ja zeer kwetsend waarschijnlijk voor de homoseksuelen onder ons die wat gevoelig zijn - beetje aanstelleritis als je mij vraagt. Heb homo vrienden die rustig mee schreeuwen. Persoonlijk zou ik me er ook totaal niet druk om maken als ik anders geaard was geweest. Een scheids die echt domme fouten maakt toezingen met je moeder is een .... is ook van alle tijden (keur het niet goed). Een goed voorbeeld is Veronica inside - iedereen zeikt op ze omdat ze grapjes maken over homo's en buitenlanders, maar ondertussen komen de "nuchtere" homo's als Joling en John de Bever er graag langs.

We nemen veel te veel dingen, veel te serieus, omdat een klein groepje mensen die nogal snel gekwetst is, er zo over doordrammen. Dit begint de hele cultuur te zijn in Nederland, van voetbal tot namen van etenswaren en ga zo maar door. Word er een beetje moe van, ga voetballen joh.

En laten we eerlijk zijn, de helft van bovenstaand, zo niet alles, begint al bij de opvoeding - daar verander je helaas weinig aan.

21 oktober 2021 om 13:13

Waar gaan we met deze preutsheid heen als je niet eens meer een liter pis in iemands nek mag gooien . Het gaat natuurlijk ook een klein beetje over de uitstraling die je als sport wil hebben. Op het hockeyveld hoor ik die kleine mannetjes ook al schreeuwen over Hamas en over Homo's. En dat hebben ze uiteindelijk ook niet van hun ouders... Beetje felle spreekkoren prima, maar wees ook wel een beetje bewust wat je (als volwassen supporter) allemaal roept. Ik vind voetballers en supporters nou geen rolmodellen, maar het wordt nu wel heel erg het andere uiterste

21 oktober 2021 om 13:30

Klopt hoor, ik zei ook dat ik het niet goed keur Maar we doen net alsof het van deze tijd is en alsof de volledige voetbalwereld losgeslagen idioten zijn.

21 oktober 2021 om 13:26

Forumule112

"persoonlijk zou ik me er ook totaal niet druk om maken als ik anders geaard was geweest."

Ben jij anders geaard dan? Of zit je nog in de kast? Waar niets mis mee is trouwens.
Zo niet, hoe weet jij dan hoe dat voelt eigenlijk? Wel makkelijk zo. Ik snap er bijvoorbeeld ook helemaal niets van oudere witte mannetjes gaan schuimbekken omdat ze geen vuurwerk meer mogen afsteken. Als ik hen was, zou ik me om dat verbod bijvoorbeeld ook totaal niet druk maken. Snap niet waar die mensjes zich zo boos om maken. Dan knal je toch gewoon niet? Ze moeten ophouden met hun gedram (dat er niets meer mag tegenwoordig en zo).

Oftewel, dikke vette luxe hoor, om voor anderen te gaan bepalen wat zij mogen voelen.

Maar los van die maatschappelijke discussie en die zogenaamde vertrutting en dat doorslaan wat jij waarneemt, wat hier aan de hand is, is dat iedereen zich druk maakt om dingen die zij belangrijk vinden, en zich afvragen waarom anderen zich druk maken om dingen die zij niet belangrijk vinden. De moralist concentreert zich op andermans zonden. Opdat hij zijn eigen zonden vergeet.

21 oktober 2021 om 13:37

Nee hoor, maar zoals je leest heb ik aardig wat vrienden die homoseksueel zijn, en die bij uitstek, dit gezeik c.q. gedram afkeuren. Dus nee, ik ben niet anders geaard, maar o.b.v. mijn naaste vrienden waar ik regelmatig deze gesprekken mee voer kan en mag ik deze mening hebben.

Je praat over dikke vette luxe, maar legt mij woorden in de mond, omdat ik me er zo over voel en me mening hierover ventileer. In jouw optiek, doe je dus hetzelfde.

Jouw, "dan knal je toch niet" opmerking is precies waar het mis gaat. Dit werkt 2 ledig want je kan ook zeggen "dan zeur je toch niet"? Degene die erover zeurt zal geen minder plezier hebben als het stopt, degene die knalt wel - dus tis maar wat je belangrijker vindt. Tevens totaal niks met deze discussie te maken. Gaat over voetbal, voorwerpen gooien en zang.

21 oktober 2021 om 14:16

"dus nee, ik ben niet anders geaard, maar o.b.v. mijn naaste vrienden waar ik regelmatig deze gesprekken mee voer kan en mag ik deze mening hebben."

En daarvan kan én mag ik dan weer vinden dat een mening van een ander overnemen iets anders is dan echt persoonljik iets voelen daarbij. Want jij, je zegt dat je niet homosexueel bent, voelt niet wat anderen dan jouw 'aardig wat homoseksuele vrienden' allemaal voelen. En mijn mening, op basis van wat jij hier stelt, is dat jij dus totaal geen rekening houdt noch wenst te houden met mensen die kennelijk iets heel anders voelen dan jij kunt voelen en die jouw aardig wat naaste homoseksuele vrienden naar jouw zeggen voelen.

"je praat over dikke vette luxe, maar legt mij woorden in de mond,"

Waar dan?

"dit werkt 2 ledig want je kan ook zeggen "dan zeur je toch niet"? "

Precies wat ik zeg! Waarom zeuren die mensen? Het punt is dus dat ze dat wél doen. Als ik jouw mening volg, moeten die mensen die juist niet zo zeuren! Vuurwerk is verboden inmiddels, dus klaar. Maar toch zeuren ze!
En weet je waarom? Omdat hen dat treft. Persoonlijk. En dán is het opeens wél belangrijk namelijk. Zoals dat voor een boel homoseksuelen dus wél een belangrijk iets is. En dát is mijn punt, als je nog eens goed leest. Mensen maken zich altijd druk om de zonden van anderen. En wat anderen te zeuren hebben. Zeur zelf gewoon vooral minder 'we zijn aan het doordrammen'!
Het is niet aan jou om te bepalen of zij zich gekwetst mógen voelen. Waarom mogen zij van jou niet vinden wat zij kunnen én mogen vinden eigenlijk? Dat bepalen die mensen toch zélf wel?

21 oktober 2021 om 16:45

Het bepalen voor een ander of iets wel of niet kwetsend is, vind ik persoonlijk een apart tafereel an sich. Zowel bij mensen die voor een ander bepalen dat ze gekwetst moeten zijn en mensen die bepalen dat mensen zich er niet gekwetst door hoeven te voelen.

Iets kan ook binnen een groep (bv homoseksuelen) voor de ene kwetsend zijn, terwijl de andere er nul problemen mee heeft. Het woordje ‘kwetsend’ is daarom een vrij vaag begrip in deze 5 ‘nieuwe’ regels van de KNVB.

Bij de eerste maatregel vraag ik mij af waarom het 'aanhoudend' moet zijn voor er een waarschuwing volgt? 1x gooien, waarschuwing, 2x gooien catering dicht, 3x gooien vak ontruimen? Je hoeft niet direct een nucleaire bom in dat vak te gooien, en ik begrijp dat je enige gradatie wil hebben in je maatregelen, maar dit is bijna alsof het best prima is om sporadisch een beker tegen iemands hoofd te gooien. Zolang het maar niet de hele wedstrijd is.

Daarnaast mis ik de 'wat als....' Clubs dienen direct in te grijpen maar voor het gooien van voorwerpen of spreekkoren is dat nu ook al het geval. Wat als een club niet/laat in grijpt. En wie is er verantwoordelijk voor spreekkoren uit het uitvak. Moet de thuis ploeg of de gasten bepalen of de wedstrijd stil gelegd gaat worden.

Wat ik wel positief vind is dat er nu eindelijk op korte termijn snel gehandeld is. Hopelijk wordt dat nu ook doorgezet.

21 oktober 2021 om 13:15

Als heel dat stadion 1x gooit, dan heb je toch ook wel een complete dixie pis op het veld jaWat ik zou doen

1. Word er gegooid vanuit een vak? Vak nummer registreren en volgende keer allemaal preventief fouilleren. En aanstekers afnemen, neem maar lucifers mee. ( roken is toch niet geoorloofd in stadions? )
2. Personen die gegooid hebben proberen te herkennen met behulp van camera's en de boete door hun laten betalen, en een stadion verbod boete.

Is toch niet zo moeilijk?

Ja de catering sluiten als het halve veld al vol ligt gaat natuurlijk ontzettend helpen…de rest van de maatregelen vind ik goed alleen zal niet alles opgevolgd worden ben ik bang. Spreekkoren gaat niks tegen gebeuren hoor

Een belletje naar china voor een container met gezichtsherkenning camera’s, automatisch een stadion verbod uitdelen en trek LGHBT supporters en vrouwen aan met flinke kortingen voor een vriendelijke sfeer in stadion. Probleem heb je binnen een seizoen opgelost. Laat de tokkies maar buiten stadion.

21 oktober 2021 om 13:17

Haha, wel leuk dat je met je post een hele woke/ acceptatie boodschap wil schetsen, en het vol staat met stereotypes :D.

Nou ja, het is een begin. Alles valt of staat natuurlijk met de handhaving hier van. Het gros van deze regels was al min of meer bekend toch? Er wordt alleen niet gehandhaafd. Een stadionspeaker die een paar keer wat omroept helpt niet als je geen scheids hebt die durft te staken of een aanvoerder die de microfoon pakt. Toen Van der Sar een paar jaar terug bij een klassieker (denk ik?) de microfoon pakte en iedereen tot de orde riep, kon het opeens wel normaal. Ik begrijp dan ook niet dat bijvoorbeeld afgelopen weekend Schöne en Baretto niet even naar dat vak toe liepen om te zeggen dat ze normaal moesten doen. Dieptepunt in dat opzicht was natuurlijk Feyenoord vorig jaar, waar de spelers en staf liepen te klappen voor onverlaten die het stadion binnen drongen. Dergelijke zaken wekken de indruk dat alles maar mag en kan.

Gewoon eens beginnen met straffen van minimaal 5 jaar + levenslang stadionverbod + forse geldboete. Leeftijd maakt niks uit. Je hebt toch beelden van die idioten? Opsporen en aanpakken. Als je dit ook ziet in Nijmegen dan moet je de politie gewoon de gelegenheid geven om na een paar waarschuwingen dan maar gericht in de benen schieten. Dan is het gauw over.

Men moet gewoon eens n keer daad bij woord voegen! Als er bier t veld opgeflikkerd wordt of er zijn kwetsende spreekkoren, niet eerst 15 min afkoelen en dan weer verder, gewoon met zn alle het veld afstappen, en pas verder wanneer het stadion leeg is, of een dag later zonder publiek! Niet dat softe gedoe de hele tijd

Drinken verkopen in bekers met statiegeld, gebeurd in Duitsland al zo. Wellicht helpt dat...

21 oktober 2021 om 15:02

Is ook nog meer van deze tijd dan duizenden plastic bekertjes weggooien

de gene die herkent worden gewoon een boete van 1500 euro bij het eerste vergrijp en 2e vergrijp 5000

Mooi, nou handhaven! Sfeer kan ook fantastisch zijn zonder allerlei wangedrag en randzaken.

Niet zo benauwd en direct een stadionverbod van 5 jaar als je iets op het veld gooit. Met die halve maatregelen schiet het niet op en blijft het dooretteren. Zo filter je ze er vrij snel uit.

Dat wangedrag is vooral heel vervelend voor de 99% van de supporters die zich wel normaal gedragen. Daarnaast wordt de eigen club financieel benadeeld en zij zien dat groepje dus ook liever niet in het stadion. Ik begrijp dat achterlijke gedrag en die haat voor de tegenstander echt niet. De hele wedstrijd lang het uitvak uitdagen. Ga lekker voetbal kijken, daarvoor ben je er toch?

Het gebeurt BUITEN de stadions voornamelijk.
En hoe meer moeite je moet doen voor een uitkaartje...des te slechter het publiek dat nr uitwedstrijden gaat, wordt

Een groot gedeelte hiervan kun je net zo goed in de prullenbak gooien, want het is ter interpretatie en moeilijk te bewijzen. Maar het meest opvallende vind ik het stukje over gezichtsbedekking. Men kan er dus niet voor kiezen om een mondkapje te dragen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Dinsdag 30 november
Scouts van Ajax, Manchester United, Borussia Dortmund, Internazionale, Southampton, Everton en Rangers waren zondag aanwezig bij Charleroi - Anderlecht. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren