Van der Vaart geniet van invalbeurt bij Ajax: ‘Komt er toch teleurgesteld in’

Woensdag, 20 oktober 2021 om 08:16Dominic Mostert • Laatste update: 08:19

Rafael van der Vaart is diep onder de indruk van het spel van Ajax in de Champions League-wedstrijd tegen Borussia Dortmund (4-0). De ploeg van Erik ten Hag verdient volgens de analist van Ziggo Sport een 'dikke tien' voor het optreden. Hij spreekt zelfs van 'een van de mooiste avonden' ooit in de Johan Cruijff ArenA en kan zich niet herinneren dat Ajax in het recente verleden zó goed speelde in de Champions League.

Van der Vaart heeft 'negentig minuten kippenvel gehad'. "Dit is een van de mooiste avonden hier", zegt de oud-middenvelder direct na de overwinning. "Dortmund, zo’n grote ploeg, naar de kloten spelen... Het leken op een gegeven moment wel kleine kinderen. Je zag bij Ajax de ene mooie aanval na de andere. Wat een avond. Ik heb negentig minuten lang kippenvel gehad. Het enige wat ik kan zeggen, is dat ze de eerste minuten niet zo goed speelden. Maar het was de ideale wedstrijd voor Ten Hag."

Van der Vaart zag amper dissonanten in de ploeg van Ajax. "Berghuis speelde fantastisch. Pasveer pakte een paar geweldige ballen”, vertelt de analist, die een redding van de keeper uitlicht op een schot van Erling Braut Haaland bij een 3-0 stand. “Hij blijft zo lang staan. Als die erin gaat, wordt het toch weer spannend. Martínez en Timber voetbalden ook goed van achteruit. Gravenberch verloor best veel ballen, maar dan ben je heel kritisch en dat moet je op zo’n avond niet zijn. Hij deed ook veel goede dingen.”

Ook de invalbeurt van Davy Klaassen liet een goede indruk achter op Van der Vaart. De aanvallende middenvelder kreeg voor de wedstrijd te horen dat Steven Berghuis op zijn positie de voorkeur kreeg, waardoor Klaassen op de bank begon. “Hij komt er toch teleurgesteld in, hoe je het ook wendt of keert. Maar hij begint meteen te sprinten en ballen af te pakken. Die teamspirit heb ik zelden meegemaakt of gezien. Ik zit ook na te denken: wanneer heb ik een betere wedstrijd van Ajax gezien in de Champions League? Misschien in 1995, toen we ‘m wonnen. Dit had ik niet verwacht. We wisten dat ze goed zijn, maar zó goed?"

Wesley Sneijder, analist bij RTL7, looft de rol die Klaassen vertolkte in de aanloop naar de 4-0 van Sébastien Haller. "Hij verovert de bal goed voorafgaand aan de 4-0. Klaassen is iemand die gewoon in dienst van de ploeg speelt. Hij probeert er op het juiste moment steeds bij te komen. Vandaag pakte de keuze voor Berghuis gewoon geweldig uit, maar je weet dat je met Klaassen iemand achter de hand hebt. Dat geeft Berghuis natuurlijk ook een beetje druk. Daar gaat hij fantastisch mee om. Ajax is sterker geworden in de breedte."

Sneijder hoeft niet lang na te denken als hem wordt gevraagd naar het grootste verschil tussen de twee ploegen. "Alles", antwoordt hij. "Ajax won steeds de tweede ballen, zat kort op de tegenstander en had de wil om te winnen. Berghuis was daar heel erg belangrijk in, door het spel steeds te versnellen. Die speelt zo simpel, door de bal één keer te raken. Hij speelt niet alleen terug of breed, maar vooruit. Daarmee creëert hij ook kansen. Het was niet een van zijn beste wedstrijden die ik heb gezien van hem, maar zijn beste. Dat was het verschil vanavond. Ajax was vele malen beter."Gerelateerd

Meer sportnieuws

Tagliafico zal wel balen. Die lijkt voorlopig tweede keus in dit elftal wat als een tierelier draait

19 oktober 2021 om 23:23

Die zal zeker balen, man wat heb ik genoten vandaag zeg.

19 oktober 2021 om 23:25

Wie niet? Ik ben geen Ajax fan maar wel een fan van goed voetbal en het was genieten van het spel van Ajax vandaag

20 oktober 2021 om 00:43

Ook zo genoten van een Blind die volgens jouw niet meer kan Japie? Normaal zou ik zo achteraf geen gelijk willen halen maar vandaag is toch wel het juiste moment om iemand met een selectief geheugen even kort op de wedstrijd te vragen

20 oktober 2021 om 01:40

@thamike je kan wel je gelijk willen halen omdat Blind vandaag geweldig speelde als back maar dan laat je voor het gemak wel even een enorm aantal dramatische wedstrijden van hem als back buiten beschouwing

20 oktober 2021 om 08:30

Hahah daar was ie. Je selectief geheugen. Jij noemt het zelfs dramatisch. Maar goed daar wilde ik nu net niet op ingaan want Blind heeft meer van dit soort wedstrijden dan die so called dramatische in jouw hoofd. Hij laat gewoon weer zien wat voor waarde hij heeft voor dit Ajax. Dit noemen ze balans in je elftal. Als die er is en je werkt voor elkaar dan benut je Blind zijn kracht en niet zijn zwaktes.

20 oktober 2021 om 10:46

Oke Thamike, je probeert gewoon gebruik te maken van Japie’s naam op dit forum maar hij heeft gewoon gelijk. Zelfs Ajacieden wilden hem op de bank en waren klaar met hoe hij speelde. Zowel bij NL als Ajax. Hij heeft gewoon veel dramatische potten gehad de laatste tijd en dan is zo’n pot als deze heel lekker voor Daley

20 oktober 2021 om 12:12

Huh? Ik probeer wat? Ik discussieer al jaren met Japie dus heb niets nodig om te gebruiken. Ook jouw verhaal breng je als feit maar is een mening die wat mij betreft op alle vlakken de plank misslaat. Zelfs Ajacieden…. Ja er zullen vast mensen zijn die hem niets vinden en mensen die hem geweldig vinden maar is dat jouw graadmeter die je gebruikt? Blind maakt net als elke speler wel eens een fout en wordt minder naarmate hij ouder wordt maar is een van de belangrijkste spelers bij Ajax. Vooral als hij niet speelde ziende dat terug. Hij liet gisteren op het allerhoogste niveau zien waarom hij nog steeds zo belangrijk is. Snap dat dit klote is om te zien bij sommige mensen die hem niet moeten. Dan aankomen met zijn paar mindere wedstrijden na zijn hart problemen doen daar niets aan af. Gelukkig spreken de beelden voor zich.

Dat ik reageer op Japie is omdat juist vooral kritiek heeft op Blind wanneer ie maar kan en na zo n wedstrijd als gisteren niets noemt over onze motm. Want stel hij moet zijn eigen beeld van Blind bijstellen.

20 oktober 2021 om 12:50

Volgens mij heb jij een beetje een roze bril op als je praat over Blind. Gewoon een hele gebrekkige verdediger die goed heel goed kan voetballen. Wanneer een tegenstander wordt overklast heerlijk om erbij te hebben. Maar zodra het een beetje lastig wordt rent iedereen hem aan alle kanten voorbij.

20 oktober 2021 om 13:18

@Thamike het gaat er niet om of je Blind een goede speler of niet vind, je beoordeeld een speler op wat hij op dat moment laat zien en Blind deed het een tijdje waardeloos als back, zeker in Oranje. Ik heb nooit na zo een wedstrijd als die van gisteren gezegd dat Blind niet goed is op de backpositie maar dit was ook echt zijn beste wedstrijd in jaren. Aks hij dit structureel laat zien dan verdiend hij alle lof, net zoals hij alle kritiek verdiende in de periode van een paar jaar waar hij als back keer op keer door de mand viel. Bij Ajax wordt het spel ook op hem afgestemd omdat er in n clubverband kan wordeb gewerlt asn dat soort dingen en dan komen zijn mankementen minder aan het licht. In Oranje waarin hij het zelf moet zien op te lossen omdat daar niet alles op hem is afgestemd achterin, zie je het dan weer wel met regelmaat fout gaan

20 oktober 2021 om 17:09

@FR-Berend, dat is zo n makkelijke reactie zeg. Roze bril als iemand een andere mening heeft. Dat hij een mindere periode heeft doet niets af aan zijn belang in dit elftal met zijn specifieke kwaliteiten die echt wel heel bijzonder zijn. Maar een mindere periode hebben staat voor mij niet als dat hij overlopen wordt als andere het lastig wordt.

Het wordt juist minder lastig met een Blind in vorm die iedereen kan wegsturen met zijn passes. Die aanvallend op de juiste momenten gaat maar ook weet wanneer te blijven staan en hoe positioneel te staan.

Ja zijn snelheid is een zwakte en daar is ie ook zeker wel op afgetroefd maar zijn kwaliteiten compenseert dat meer dan dat het nadelig is. Heb je ook tegen Dortmund kunnen zien zonder roze bril.

19 oktober 2021 om 23:24

Bizar. Vooraf wilde ik liever Tagliafico ipv Blind. Toen keek ik de match en dacht why??? Man kiest nog steeds goed positie en voetbalt zo goed. Ga nooit meer om wissel vragen

19 oktober 2021 om 23:31

MrKrillin: tot aan de goal van Blind vond ik Blind redelijk zoekende en matig beginnen, evenals Mazraoui overigens. Ik wilde vooraf ook liever Tagliafico met name omdat Blind echt heel traag aan het worden is. Lost hij doorgaans wel op met inzicht gelukkig.

19 oktober 2021 om 23:38

Moet zeggen dat Mazroui altijd een absurd hoog niveau haalt in de CL. Altijd. Echt altijd. Tagliafico is wel wat lomp af en toe, maar goed, Blind Tagliafico scheelt niet zo veel ofzo, gewoon verschillende types. Wel luxe om 1 van hun op de bank te kunnen laten

20 oktober 2021 om 00:19

Ja, en Nico's aandeel in goals is niks minder ddan die van Blind hoor. Zijn drive en samenspel met Tadic is ook heel mooi.
Ik kan alleen maar zeggen dat het fantastisch is zo'n brede selectie.

20 oktober 2021 om 11:03

Nou ja eerlijkheid biedt te zeggen dat Blind natuurlijk verschrikkelijk uit vorm was. Maar zoals hij gister weer speelt gaat hij weer richting zijn top vorm in eerdere jaren. Blij dat hij ook op zo'n belangrijk moment z'n verantwoordelijkheid pakt en er weer staat. Nu wel volhouden natuurlijk maar dan is hij natuurlijk onbetwist basisspeler.

19 oktober 2021 om 23:26

Heeft die prutser het toch echt zelf naar gemaakt. Voetballend is het heel erg matig namelijk bij hem. Alleen omdat ie wat gif had dat on-Nederlands is werd hij gehypt maar verder niets bijzonders. Volkomen logisch dat hij in deze voetbalmachine buiten de boot valt.

19 oktober 2021 om 23:30

Vind hem nog steeds een speler voor de internationale subtop. International bij Argentinië ben je niet zomaar en heeft zeker zijn bijdrage geleverd in de Europese opmars van Ajax. Wel mee eens dat Blind na een zwak begin van het seizoen zich goed manifesteert op die positie de laatste weken.

20 oktober 2021 om 03:54

Hij speelt al bij de internationale subtop: Ajax. Dus ik ben het met je eens

19 oktober 2021 om 23:37

Ajax was vanavond gewoon een pitbull team die heeft Dortmund bij de strot gepakt en niet meer losgelaten, ik heb genoten

19 oktober 2021 om 23:59

Japie, gefeliciteerd, jij weet weer een totaal niet relevant, onbelangrijk iets aan te stippen op zo’n geweldige avond voor Ajax. Complimenten.

20 oktober 2021 om 00:28

Ja, doe rode kaart tegen psv is een hele dure voor ‘m geweest.

Toch vreemd dat Haller op beide zenders niet genoemd wordt. Toch een goal en 2 assists en veel lange ballen op hem waar hij belangrijke duels won

19 oktober 2021 om 23:30

Haller werd bekritiseerd op zijn voetballend vermogen, maar ik zie al wekenlang dat ie daar keihard op getraind heeft, en dat kwam er vanavond even extra uit! Net als alle anderen heeft hij ook echt een beestachtig goede wedstrijd gespeeld! Wordt een echte Ajax spits op deze manier!

19 oktober 2021 om 23:32

Speelde vandaag gewoon weer sterk inderdaad.

Zoals hij dat deed bij de goal van Blind, was echt gewoon perfect. De controle was perfect en legde hem echt gewoon panklaar voor Blind. Die rondde uiteindelijk heerlijk en goed af, maar dat was wel de enigste mogelijkheid om zo uit te halen.

Verder gewoon meerdere keren de bal goed vast gehouden en belangrijke duels gewonnen, waaruit Ajax verder kon voetballen. En zijn goal was ook gewoon een prima spitsengoal van Haller, vond het ook wel mooi dat Haller na zijn goal een beetje wegliep van 'ja, dat doe ik wel even' haha.

Wat ik dan wel weer mooi vind, buiten deze wedstrijd om, is dat de mannen van VI zeiden dat Ajax nooit meer zo’n CL seizoen zou draaien. Om die reden blij waren met EL en kijk nu.

20 oktober 2021 om 00:04

Met alle respect, maar ze zijn officieel nog niet een geplaatst voor de volgende ronde he? Als ze tweede worden, een PSG/City loten en eruit vliegen, heeft niemand het hier meer over. Zo’n seizoen als een paar jaar geleden was sensationeel, dit is nog lang de halve finale niet.

20 oktober 2021 om 01:56

PSG mogen ze van mij prima loten.

20 oktober 2021 om 02:25

Doe ff normaal. Ik hoop dat ze Bayern Munchen, PSG, City, Chelsea en Liverpool ontlopen. Voor de rest is iedereen welkom.

20 oktober 2021 om 08:36

PSG zou ik niet eens erg vinden weet je dat. Die verwende sterretjes voorin verdedigen toch bijna tot niet mee haha!

20 oktober 2021 om 13:27

Dat zegt T-JUVARS20 ook niet dat ze er al zijn. Maar de potentie om weer een dergelijk seizoen mee te maken is er nu toch ook lijkt me. Dus om te stellen dat Ajax nooit meer zo'n seizoen mee zou maken was erg voorbarig.

Daarnaast zie ik ze, net als anderen al aangeven, op dit moment ook wel van PSG winnen. Als ze het in Parijs aan de praat krijgen met al die sterren dan wordt het een lastig verhaal inderdaad, maar dit is momenteel nog niet echt het geval.

20 oktober 2021 om 01:14

Naja je kan wel concluderen dat Ajax met het nieuwe beleid wel gewoon standaard mee kan doen om iig de 8ste finales te halen.

20 oktober 2021 om 09:01

Ik weet wel zeker dat de mannen van VI niet de enigen waren die dachten dat ze nooit meer zo'n CL-seizoen zouden draaien. Ze hebben op dit moment 3 hele goede wedstrijden laten zien, maar het is nog lang niet zo'n seizoen als 3 jaar geleden.

Van der vaart voor de wedstrijd: Malen word wereldtop!! Op basis wat ie al heeft laten zien… niet eens gescoord in de Bundesliga zelden 90 min vol gemaakt! In Duitsland beginnen ze hem al te bekritiseren..malen is een renpaard niet meer niet minder.. begint mij steeds te irriteren die Rafaël, eerst ihatarren tot de nieuwe Messi benoemen en daarna Memphis als beste van de wereld betitelen… slechtste analist op dit moment

19 oktober 2021 om 23:29

Vond je Ajax ook zo goed?

20 oktober 2021 om 03:56

Mogen we nu alleen jubelen over Ajax? 32candela stipt een goed punt aan over een speler die vandaag speelde en praat over een analist die in dit artikel naar voren komt.

Dit Ajax van vandaag was beter dan alle wedstrijden in 95. Toen zaten er echt niet zoveel hoogstandjes in als nu. Meer dan 15 keer Dortmund aan stukken gescheurd dmv een mooie aanval

20 oktober 2021 om 00:04

Ga weg, Dortmund is geen Europese top. Hoe blij ik ook ben als Ajacied met deze wedstrijd, ga nu niet meteen de prestatie van 95 downgraden. Toen won Ajax de CL, wereldbeker echt alles. Zo ver is het nog lang niet.

20 oktober 2021 om 00:20

Ik meen dat we toen ook een aardig potje hebben gespeeld tegen een Duitse tegenstander.

20 oktober 2021 om 01:27

En 3 keer winnen van de CL houder. De finale was niet best tegen Milan. Maar in de poule werden die ook gewoon 2 keer van het matje getikt. En dan nog een aantal maanden later als tussenstop op weg naar de wedstrijd om de wereldbeker Real Madrid even helemaal zoek soelen in Bernabeu.

20 oktober 2021 om 10:55

Staande ovatie van het Madrid publiek voor Ajax toen!

Hoezo zo ver terug naar 95,in 2018/2019 tegen real en Juventus waren ze ook geweldig

19 oktober 2021 om 23:36

Ook beter dan die 2 wedstrijden

20 oktober 2021 om 00:10

Tegen Lyon 2017 in de arena

Klaassen viel wel lekker met veel energie in, maar voor de rest was dat het ook wel.

Had verder ook niet heel veel tijd om wat te laten zien en deed verder ook niet echt iets geks of wat dan ook. Ben een enorm fan van Klaassen, maar zoals het nu staat met Berghuis op 10 en daarachter Gravenberch en Álvarez, zou ik gewoon laten staan want dit staat echt gewoon goed net als de rest van het elftal.

En vind Gravenberch dan nog minder, maar daar zou ik Klaassen niet voor inbrengen. Een middenveld met Berghuis en Klaassen zal niet werken en daar komt ook bij dat Klaassen een hele andere type is dan dat Gravenberch is en Berghuis speelt gewoon prima de afgelopen weken op de 10-positie.

Zorgt gewoon voor veel creativiteit op het middenveld en versneld het voetbal, waar Klaassen toch vooral een loper is. En ook in verdedigend opzicht doet Berghuis het prima en hoe jammer ik het ook voor Klaassen vind, moet hij het dan toch voorlopig met een bijrol doen al verwacht ik dat Klaassen desondanks genoeg minuten zal krijgen en denk ik dat ten Hag ook wel regelmatig zal rouleren, waardoor Klaassen dus ook basisplaatsen zal krijgen.

Vind het duo Berghuis - Haller ook beter werken dan Klaassen - Haller, want Klaassen staat telkens erg diep en vrijwel op de positie van Haller of naast Haller. Nu zwerft Berghuis dus rond en heeft Haller meer ruimte en ik denk dat het koppel Klaassen - Tadic, dus Klaassen op 10 en Tadic als valse 9, beter werkt aangezien Tadic dan wegzakt uit de spits en Klaassen dan juist wel in die ruimtes kan duiken.

Zo kan je telkens mooi koppels maken en je tactiek aanpassen op de tegenstander.

19 oktober 2021 om 23:51

Ik zou toch weleens een wedstrijd met klaassen berghuis alvarez willen zien, gewoon in de eredivisie tegen een rechter rijtje en als dat goed gaat tegen subtoppers.

Gaat niet gebeuren natuurlijk. Gravenberch is een groei briljant van de Ajax school en moet veel geld op gaan leveren. Daarbij doet hij het verder uitstekend en blijft hij zich ontwikkelen.

20 oktober 2021 om 08:51

Dan moet je er wel wel bijzeggen dat Haller vandaag ook zijn beste weddstrijd voor ajax speelde.
Was niet van de bal te krijgen en zocht vaak de juiste speler. Die pass in de 2e helft terwijl hij half onderuitgleed die hij niet terug maar naar voren speelde waar nog een dikke kans uitkwam.
Haller verdient wel wat meer credits, na Berghuis en Pasveer de beste gister.

Er komt een moment dat het hele elftal vernieuwd moet worden, naar deze periode onder Ten Hag is toch wel genieten hoor. Er staat echt een selectie die gewoon meekan tegen de top en daarnaast trouw blijft aan het eigen spel. De CL winnen zullen ze niet doen, maar de tijden dat je tegen een Zagreb eruitvloog in de EL hebben we echt wel achter ons gelaten. Nu ben je in een fase beland dat je een Dortmund op zn broek geeft en nog zeurt waarom er niet meer is gescoord.

19 oktober 2021 om 23:34

Denk dat het elftal komend seizoen vanzelf wel vernieuwd wordt. Spelers als Neres, Tagliafico, Onana zullen sws wel vertrekken en wellicht in de winter al om de resterende tekorten op financieel gebied te dichten voor komend boekjaar. Tenzij ze natuurlijk nog een paar rondjes overleven in de CL. Dan is het een ander verhaal met het torenhoge prijzengeld.

20 oktober 2021 om 01:30

Als dit zo door gaat dan gaat Anthony dat gat in zijn eentje dichten

20 oktober 2021 om 08:54

Komaan waar is de bravoure als je zo speelt kan alles. Beetje gunstige loting na de groepsfase en je komt een heel eind.
City en Bayern moet je nog ff ontlopen de rest kunnen jullie hebben als je zo speelt

En we moeten natuurlijk niet vergeten Chelsea - Ajax van 2 jaar geleden, tot aan de rare rode kaarten speelde Ajax Chelsea ook echt compleet van de mat. Dat was toen ook een voetbal gala

Nou ben ik nooit fan geweest van Klaassen, toch een net niet speler.
Maar wat een verademing met Berghuis op 10.
Ik had het al voorspeld, dit wordt een geweldig huwelijk tussen Berghuis en Ajax, waar beide partijen veel plezier aan elkaar gaan beleven.
Ajax heeft eindelijk de zo gewenste vervanger van Ziyech binnen en Berghuis vind het plezier in het spelletje terug, wat die bij Feyenoord toch wel verloren was.
Samen met Ziyech toentertijd toch wel de beste aankoop van Overmars (gezien het aankoopbedrag wat bij beide spelers relatief laag lag).

Ik vond Real uit paar jaar geleden wel echt beter hoor. Dat is een echte wereldtop ploeg, in eigen huis. Al was dit wel een nog dominantere overwinning.

En nu zondag psv hoop op een mooie wedstrijd maar ben er bang voor gezien gisteravond waarin ajax helaas zo dominant was

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3341
2.PSV3113
3.Feyenoord2918
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder141
D. TadićAanvaller146
S. BerghuisAanvaller135
S. HallerAanvaller139
David NeresAanvaller133
D. KlaassenMiddenvelder112
R. PasveerKeeper110
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

328 fans
Middenvelder, 28 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Ajax 11 2 1 0
2020/2021 Ajax 29 12 2 0
2020/2021 Werder Bremen 3 0 1 0
2019/2020 Werder Bremen 33 7 7 0
2018/2019 Werder Bremen 33 5 5 0
Laatste voetbalnieuws

Marciano Vink: ‘Je zag hem met de week slechter worden bij Ajax’

Marciano Vink is niet gecharmeerd van de nieuwe rol van Ryan Gravenberch bij Ajax. De middenvelder staat de laatste weken iets hoger geposteerd op het veld, terwijl hij voorheen vlak voor...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 30 november
Scouts van Ajax, Manchester United, Borussia Dortmund, Internazionale, Southampton, Everton en Rangers waren zondag aanwezig bij Charleroi - Anderlecht. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren