Mohamed Mallahi liet Ajax en PSV schieten voor een doorbraak in zijn stad

Vrijdag, 22 oktober 2021 om 16:30Chris Meijer • Laatste update: 17:05

De Keuken Kampioen Divisie geldt al decennialang als kraamkamer voor binnen- en buitenlandse talenten en ook dit seizoen lopen er op het tweede niveau weer veel voetballers met potentie rond. Voetbalzone, de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie, licht wekelijks een van deze talenten uit, met deze keer aandacht voor Mohamed Mallahi, voor wie na meer dan honderd wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie een doorbraak in de hoofdmacht van FC Utrecht lonkt.

Door Chris Meijer

Iedere dag krijgt Mohamed Mallahi (21) een klein geheugensteuntje als hij het trainingsveld op stapt. Vanaf Sportcomplex Zoudenbalch zie je aan de andere kant van de Kromme Rijn, tussen de bomen door Stadion Galgenwaard liggen. Vanaf het moment dat hij op de pleintjes van Kanaleneiland en Transwijk voetbalde vormde het stadion in zijn stad een stip aan de horizon. Ooit zou de geboren en getogen Utrechter daar zijn kunsten vertonen. Met dat enigszins in het achterhoofd verkoos Mallahi enkele jaren geleden een langer verblijf bij FC Utrecht boven geïnteresseerde clubs als Chelsea, Leeds United, PSV en Ajax. “Ik heb dat niet gedaan, omdat ik graag wilde doorbreken in Nederland en niet te snel naar het buitenland wilde gaan. FC Utrecht leek me de perfecte optie, om dan uiteindelijk straks alsnog naar het buitenland te gaan.”

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

“Mijn band met FC Utrecht en de stad speelde ook een rol om niet naar die clubs te gaan. Er was vertrouwen, ze kwamen met een goed plan en hebben me daarmee overtuigd. Het is niet makkelijk om zo’n beslissing te nemen, je hebt zeker adviezen nodig van mensen om je heen”, verklaart Mallahi. Hij kwam op elfjarige leeftijd in de jeugdopleiding van FC Utrecht terecht, nadat hij werd weggehaald bij de amateurs van Elinkwijk. Hij ontpopte zich tot een van de grootste talenten van FC Utrecht en speelde in de Onder-16, Onder-17, Onder-18 en Onder-19 van Oranje. “De ervaringen bij Oranje zijn iets heel moois geweest in mijn carrière, wat ik waarschijnlijk niet zo snel nog een keer zal meemaken. De jeugdelftallen zijn toch wat anders dan het grote Oranje. Wij hadden zeker geen slechte lichting, de meeste spelers spelen nu ook in de Eredivisie of op het hoogste niveau in het buitenland.”

Bij Oranje speelde Mallahi samen met onder meer Orkun Kökçü, Ryan Gravenberch, Jurriën Timber, Lutsharel Geertruida, Mohamed Ihattaren, Myron Boadu en Sven Botman. Spelers die in de afgelopen jaren al hun doorbraak beleefden in de Eredivisie. Mallahi moet in dat opzicht meer geduld betrachten. Hij stroomde al op zeventienjarige leeftijd door naar Jong FC Utrecht, maar een echte kans bleef daarna nog even uit. “Als jonge jongen kijk je natuurlijk wel naar je voormalig ploeggenoten van Oranje die al wel doorbreken. Dan denk je misschien: ik ben net zo goed, of misschien beter. Dat is een beetje frustrerend op dat moment, je moet dan geduld hebben. Het gaat voor je gevoel te langzaam en dat is niet altijd even makkelijk geweest. Maar ik heb me herpakt en de lijn doorgezet, al ging dat met pieken en dalen. Dat heeft me gemaakt tot de persoon en de speler die ik nu ben. Ook dat is een ontwikkeling geweest.”

Mallahi in de achtervolging bij Tyrell Malacia tijdens het duel tussen Feyenoord Onder-19 en FC Utrecht Onder-19 in 2017.

Nu lijkt het moment te zijn aangebroken dat de deur naar het eerste elftal voor Mallahi langzaam open gaat. Trainer René Hake - met wie hij bij Jong FC Utrecht al samenwerkte - haalde de vleugelaanvaller vorig seizoen al een aantal keer bij de wedstrijdselectie en liet hem een maand geleden tijdens de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle (5-1 zege) debuteren in de hoofdmacht, door hem twaalf minuten voor het einde als invaller in het veld te brengen. “Stiekem dacht ik wel dat mijn debuut eraan zat te komen. De trainer heeft achteraf ook aangegeven dat ik het zelf had afgedwongen met mijn goede spel. Het was een heel mooi moment”, glundert Mallahi. “Vooral als jongen van de club en de stad, die al heel lang bij FC Utrecht rondloopt. Het is toch een extraatje als je een jongen van de stad bent. Dit is eigenlijk mijn tweede huis: ik ken iedereen en iedereen kent mij. Ik ken eigenlijk niks anders dan FC Utrecht. Als jonge jongen dacht je altijd na over je debuut, hoe dat eruit zou zien. In dat opzicht is er wel een droom uitgekomen.”

“Voor mijn gevoel is dit een beetje het jaar van mijn doorbraak. Dat moet ook wel”, vervolgt Mallahi. Hij heeft inmiddels al 106 wedstrijden voor Jong FC Utrecht in de Keuken Kampioen Divisie achter zijn naam staan. “Ik heb bijna alles gezien in de Keuken Kampioen Divisie. Ik ben wel toe aan de volgende stap, ik wil heel graag in de Eredivisie spelen. De Keuken Kampioen Divisie is een heel goed podium om ervaring op te doen en jezelf door te ontwikkelen. Dat heeft me zeker heel veel voordelen gegeven, die ik in mijn rugzak heb zitten. Ik ben klaargestoomd om Eredivisie te spelen, ik ben meer volwassen geworden. Het draait om de details, er wordt fysiek meer van je gevraagd en je moet veel efficiënter omspringen met de momenten die je krijgt. Het is echt mannenvoetbal, je moet heel volwassen spelen.”

Mallahi speelde voorlopig 106 wedstrijden namens Jong FC Utrecht in de Keuken Kampioen Divisie, waarin hij goed was voor 11 doelpunten en 10 assists.

Als een van de oudste spelers in de selectie van Jong FC Utrecht heeft Mallahi dit seizoen een iets andere rol. “Ik ben meer een leider, ik probeer de jonge jongens te helpen en mee te nemen in het niveau van de Keuken Kampioen Divisie. De trainer (Darije Kalezic, red.) geeft me ook de gelegenheid om die rol aan te nemen. Er wordt verwacht dat ik dat in principe doe, het is ook een uitdaging”, legt hij uit. Mallahi is dit seizoen tot dusver een van de opvallende spelers bij Jong FC Utrecht, al drukt hij dat nog niet uit in zijn aantal doelpunten (één) en assists (één). “Tijdens de voorbereiding heb ik volledig met het eerste meegetraind. Voor mijn gevoel heb ik een goede indruk achtergelaten, mijn rendement was vrij goed. Dat heb ik doorgetrokken in de competitie. Ik heb prima eerste wedstrijden van het seizoen gespeeld en ben opvallend geweest. Qua doelpunten en assists wil ik iets meer bijdragen, maar dat gaat zeker komen. Ik moet nog soms nog beter de rust bewaren voor de goal.”

“Nu is de tijd rijp om echt stappen te maken, dat merk ik ook in mijn spel en de wedstrijden. De trainers geven me heel veel vertrouwen en waardering. Ik leg geen druk op mezelf, maar ik wil graag doorstromen naar het eerste elftal. Ik heb daar wel vertrouwen in en ben op de goede weg”, benadrukt Mallahi. Het is in meerdere opzichten voor hem het seizoen van de waarheid, daar aan het einde van de voetbaljaargang zijn contract afloopt. Hij haalt zijn schouders op. “Ik denk niet heel veel aan mijn toekomst. Het is een kwestie van doorgaan waar ik mee bezig ben, de lijn doortrekken, belangrijk zijn en zoveel mogelijk minuten maken bij het eerste. Dat is mijn doel, de rest komt dan vanzelf wel.”

Naam: Mohamed Mallahi
Geboortedatum: 13 februari 2000
Club: (Jong) FC Utrecht
Positie: vleugelaanvaller
Sterke punten: techniek, snelheid, flair

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.Gerelateerd

Meer sportnieuws

13 reacties (laatste reactie door nuanceman)

Was in FM een groot talent. Daar ken ik hem vooral van. Zou leuk zijn als hij zijn potentie waarmaakt.

Ze zijn schaars maar bestaan dus toch nog. Een jongen die zijn carrière rustig wil plannen en niet direct dollar tekens voor de ogen krijgt. Respect!

21 oktober 2021 om 08:28

Ik weet niet wat jij denkt, maar het is niet zo dat je tonnen verdient in het jeugdvoetbal. Bij Ajax zou hij misschien €50k verdienen bij FC Utrecht was dat minder dan de helft. Leuke speler maar betwijfel of Ajax ooit serieus is geweest voor hem.Ik gun die jongen oprecht het beste, maar als je al 4 jaar in Jong Utrecht speelt, waar al jongens van 16 meedoen, gaat het een beetje té rustig. Hij heeft al 2 jaar verloren, na dit seizoen 3 jaar. Doet me denken aan Mohammed Osman, die in dezelfde situatie zat bij Vitesse. Speelde 5 jaar in Jong Vitesse en kon toen alleen nog naar Telstar. Respect dat hij er nog iets van gemaakt heeft.

21 oktober 2021 om 12:44

Net alsof op je eenentwintigste 20k per jaar verdienen, met uitzicht op veel meer in de toekomst, zo'n straf is.

Het klinkt juist alsof hij zich niet gek laat maken door onrealistische verwachtingen (immers, voor iedere speler die doorbreekt uit de jeugdopleiding zijn er altijd een x aantal die dat niet doen).

21 oktober 2021 om 14:24

Wat is je punt? Want je bevestigt toch wat ik zeg. Ik reageerde op het feit dat “schijntrap” het over dollartekens had. Er was geen verleiding om voor groot geld te gaan. Dus hij hoefde geen keuze te maken.
Mijn punt is dat hij gewoon te lang in Jong Utrecht speelt. Boussaid is net zo oud, is fysiek niet eens zo ver als Mallahi, maar speelt al wel anderhalf seizoen in het eerste. Als ik hem was zou ik, indien mogelijk, na dit seizoen naar een Eredivisie middenmoter gaan.

22 oktober 2021 om 18:38

Mineolasky, je kunt het ook positief benaderen. Hij speelde al op 17-jarige leeftijd in de 1e divisie. FC Utrecht is nou ook niet zo slecht dat wanneer je op je 21e nog niet in het 1e staat je carrière verpest is of je twee jaar hebt verloren omdat je kennelijk bij FC Utrecht op je 19e in het 1e moet staan als talent. Hij heeft ook jarenlang Kerk voor zich gehad. Talent hangt dus ook niet perse samen met jong debuteren. Frenkie de Jong was bijna 20 toen hij voor het eerst voor Ajax in de Eredivisie speelde. Klaiber speelde op huurbasis bij Dordrecht op de leeftijd die Mallahi nu heeft.

21 oktober 2021 om 08:41

Ik vind dit altijd een beetje dubbel.... ene kant harstikke mooi. Maar aan de andere kant red je het niet bij Ajax of PSV dan kom je 9 vd 10x toch wel aan de bak bij een andere eredivisieclub. Red je het niet bij Utrecht dan is het vaak over. En hoe concreet was de interesse als je echt goed bent had je bij Utrecht al in het 1e gespeeld.

21 oktober 2021 om 13:28

"maar aan de andere kant red je het niet bij Ajax of PSV dan kom je 9 vd 10x toch wel aan de bak bij een andere eredivisieclub."

Niet helemaal waar. Ik heb de A1 van PSV van 10 jaar geleden eens opgezocht en gekeken hoe het daar mee af is gelopen.

Geraldo Alberto Antonio: na Jong PSV clubloos, inmiddels gestopt
Jesse Bertrams: van Jong PSV naar Lommel United, momenteel clubloos
Joshua Brenet: van PSV 1 naar Hoffenheim, speelt daar nog
Dennis Dengering: van Jong PSV naar Fortuna Sittard, nu VV Spaubeek
Jorrit Hendrix: nan PSV 1 naar Spartak Moskou, speelt daar nog
Thomas Horsten: na Jong PSV clubloos, nu VV Una
Anthony van den Hurk: van PSV A1 naar FC Eindhoven, nu Helsingborg
Alexander Jakobsen: na Jong PSV clubloos, nu Smouha (egypte)
Burak Kardes: van Jong PSV naar Ankaraspor onder 21, nu Eendracht Termien (5e niveau in Belgie)
Menno Koch: van PSV 1 naar FC Utrecht, nu CSKA Sofia
Okan Köse: na PSV A1 clubloos, sinds 2013 clubloos
Albian Muzaqi: van PSV A1 naar Racing Genk, sinds 2019 clubloos
Farshad Noor: van Jong PSV naar Roda JC, nu Al Hala SC (2e divisie in Bahrein)
Elvio van Overbeek: van Jong PSV naar Go Ahead Eagles, nu Kozakken Boys
Tufan Özbozkurt: van Jong PSV naar Konyaspor, nu SV Tec
Mohamed Rayhi: van Jong PSV naar NEC, nu Al-Batin FC (Saudi-Arabie)
Moussa Sanoh: van Jong PSV naar RKC, nu CS Mioveni (roemenie)
Wouter Soomer: van Jong PSV naar Jong FC Utrecht, nu FC Rijnvogels
Eric Verstappen: van PSV A1 naar VVV, nu clubloos

21 oktober 2021 om 18:58

Deze ga ik liken voor de moeite

22 oktober 2021 om 11:00

Valt mee hoor, op Transfermarkt heb je dit in 5-10 minuten opgezocht. Maar toch bedankt.

Altijd mooi als spelers bij de club uit hun eigen stad doorbreken. Zie je niet vaak meer tegenwoordig.

22 oktober 2021 om 11:00

Ik heb het idee dat zijn planning nu wel heel rustig verloopt. Je bent 20 wat wel de leeftijd is om bij een club als Utrecht minuten te mogen maken in het 1e.

22 oktober 2021 om 21:53

Bij Utrecht is het lastig doorbreken momenteel, heb je die selectie wel eens bekeken?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Utrecht

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3341
2.PSV3113
3.Feyenoord2918
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. SyllaAanvaller134
D. HaarUnknown
R. HakeUnknown
M. MahiAanvaller101
M. MallahiAanvaller41
J. HouwelingKeeper00
M. PaesKeeper140
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Utrecht.

0 fans
Aanvaller, 21 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 FC Utrecht 4 1 1 0
2021/2022 Jong FC Utrecht 13 1 1 0
2020/2021 FC Utrecht 0 0 0 0
2020/2021 Jong FC Utrecht 28 5 0 0
2019/2020 Jong FC Utrecht 16 1 2 0

In de wandelgangen

Vrijdag 26 november
Chelsea heeft Nicolás Tagliafico op het oog als vervanger van de langdurig geblesseerde Ben Chilwell. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren