Malen heeft twijfels over fitheid niet weggenomen: ‘Ik begrijp het niet’

Dinsdag, 19 oktober 2021 om 12:00 • Laatste update: 12:14

De fitheid van Donyell Malen blijft de gemoederen bezighouden. De spits kon bij Oranje volgens voormalig bondscoach Frank de Boer op het EK geen volledige wedstrijd spelen en wordt bij zijn nieuwe club Borussia Dortmund ook steevast vroegtijdig gewisseld. Andries Jonker, die met Malen werkte in de jeugd van Arsenal, begrijpt niet waarom De Boer en eerder ook PSV-trainer Roger Schmidt twijfels hadden over de inhoud van de aanvaller.

Malen besloot in 2015 de jeugdopleiding van Ajax te verlaten en te kiezen voor een avontuur bij Arsenal. De stap naar the Gunners bleek achteraf te groot te zijn. Via PSV kwam de inmiddels 22-jarige aanvaller alsnog in de Europese top terecht en ook bij het Nederlands elftal is de aanvaller inmiddels een vaste waarde, al bestaan er nog steeds twijfels over zijn inhoud. De Boer wisselde hem op het afgelopen EK in de verloren achtste finalewedstrijd tegen Tsjechië (0-2) al na een klein uur. “Wij weten dat Donyell een fantastische speler is en dat de koek na zestig à zeventig minuten wel op is”, zo verklaarde De Boer na afloop. 

Uit cijfers van statistiekenbureau Opta blijkt dat Malen van de 55 doelpunten die hij heeft gemaakt, 27 keer na de 61ste minuut trefzeker was. Voor Jonker, voormalig hoofd jeugdopleiding van Arsenal, komt de uitspraak van De Boer echter niet als een verrassing. “De Boer was natuurlijk niet de enige", zegt de huidig trainer van Telstar tegenover de NOS. "Schmidt heeft ook weleens iets soortgelijks gezegd over Malen. Dat vond ik wel heel vreemd. Ik dacht misschien is er iets aan de hand met hem. Maar toen Malen zelf zei dat hij het niet begreep snapte ik het ook niet meer. Waarom zijn er twee trainers die dat beweren dat hij het niet vol kan houden? Hij is 21 jaar en topfit. Als er geen fysiek ongemak is dan begrijp ik daar niets van.”

Bij Borussia Dortmund veroverde Malen na enkele weken een basisplaats in de ploeg van trainer Marco Rose, al scoorde hij tot nog toe slechts één keer, eind september in het Champions League-duel met Sporting Portugal (1-0). Malen speelde bij zijn nieuwe club nog geen wedstrijd uit. Jonker ziet de zestienvoudig international van Oranje ondanks een stroeve start uiteindelijk in Duitsland slagen. “Vergis je niet, Dortmund is echt een grote club. Ik vind het ontzettend knap dat hij überhaupt aan spelen toekomt daar”, aldus Jonker. Dinsdagavond gaat Malen met Dortmund in de Champions League op bezoek bij Ajax. “Ik kijk vanavond als hij in de Johan Cruijff Arena speelt ook met trots naar hem", zegt Jonker. "Dat hij de omslag heeft gemaakt en nu in de top van Europa speelt vind ik echt formidabel. Dat heeft hij helemaal zelf gedaan. Een voorbeeld voor de jeugd."Gerelateerd

Meer sportnieuws

35 reacties (laatste reactie door straight to th)

"“de Boer was natuurlijk niet de enige", zegt de huidig trainer van Telstar tegenover de NOS. "schmidt heeft ook weleens iets soortgelijks gezegd over Malen.'

Ach de Boer is een papegaai en zegt maar wat. Man man wat een onzin had die gast verkondigd voor en tijdens het Ek.

En volgens Schmidt is bijna geen enkele speler geschikt om 90 minuten te voetballen behalve Max, Ramalho en Sangare, die volgens mij amper gewisseld worden.
De rest is na 60 minuten wel op.

19 oktober 2021 om 12:23

Totaal onnodige sneer naar Schmidt wederom,wat de hele laatste alinea totaal overbodig maakt. Best sneu.. Verder zonde dat Malen nog niet tot volle wasdom lijkt te komen
Sinds zn laatste zware blessure is t allemaal wat minder explosief en scherp.

19 oktober 2021 om 12:28

@Sir Paul

"totaal onnodige sneer naar Schmidt wederom'

Hoezo onnodige sneer? Dit is gewoon een contstatering vanuit mijn kant. Kan dat ik het fout heb, dan mag je dat best corrigeren.

19 oktober 2021 om 12:29

Totaal onnodige sneer naar De Boer. Blijkbaar is het onzin als alleen De Boer het zegt, maar is hij een papegaai als meerdere mensen het zeggen...

19 oktober 2021 om 12:33

100% Meijer

Denk dat er zelfs meer sneren nodig zijn naar de Boer, gezien zijn gebrek aan prestaties met Oranje

19 oktober 2021 om 12:42

Dus de sneer naar Schmidt is onnodig, maar die naar de Boer is niks mis mee? Lekker selectief. Beide trainers worden in het artikel genoemd en dus niet gek om er iets over te zeggen lijkt me.

19 oktober 2021 om 13:32

malen kan gewoon niet afmaken en dat is wel echt een probleem als je spits wilt zijn.

19 oktober 2021 om 13:33

Sneren naar de Boer mag ook wel toch? Misschien wel de slechtste trianer ooit uit Nederland.

19 oktober 2021 om 13:44

Nou, Guus Hiddink die in 2014-2015 maar 4 van de 10 interlands won nadat enkele maanden daarvoor nog de halve finale van het WK gehaald werd, dat was vele malen slechter dan Frank De Boer. Danny Blind mocht toen de puinhoop van Hiddink proberen op te ruimen en wordt hier op VZ er nog steeds op afgerekend

Maar Danny Blind en F De Boer hebben een Ajax verleden he ? , dan weet je het wel

19 oktober 2021 om 13:52

Volgens Schmidt zijn 3 wedstrijden in de week moeilijk vol te houden. Vandaar zn roulatiesysteem. Heeft niks met 90 minuten niet vol houden te maken( op Malen kennelijk na)maar met de volgende wedstrijden. Ben t eens dat hij teveel op data leunt. En FDB is idd niet proforganisatiewaardig. Met z'n Gapko.

19 oktober 2021 om 15:03

@summerof69 Ach gossie toch. Ja, Blind en Frank de Boer werden afgerekend omdat ze een verleden met Ajax hadden. Beide totaal bondscoach onwaardig maar goed. Wat een kinderlijk gedrag, voor een man van 52.

19 oktober 2021 om 15:20

Over fit zijn gesproken mannen. En een verdekt schouderklopje naar Schmidt..
PSV en Ajax strijden deze week om de Nederlandse punten op de Europese lijst van coëfficiënten. Na de zware Europese week staat de onderlinge topper tussen beide clubs op de agenda.
Daarover had Roger Schmidt alvast wel iets te zeggen. Althans, er werd een vraag over gesteld. Dat is zeker een verschil want het antwoord van Schmidt ging Nederland weer helemaal door wat de journalistieke inslag van zijn antwoord betrof. De Duitse trainer gaf slechts antwoord op een vraag over de rustverhoudingen van beide clubs deze week. Ajax heeft meer dagen rust dan PSV voor de onderlinge topper.

Echter heeft PSV weer meer rust in de dagen voor de Europese wedstrijd tegen AS Monaco dan dat Ajax dat heeft in de dagen voorafgaand aan Ajax – Dortmund. Dus, doe er je voordeel mee Roger Schmidt, zijn we geneigd te concluderen. Of train wat minder hard en lang, zou een tweede goede optie kunnen zijn. Hoe dan ook, Voetbal International stelt Roger Schmidt geheel in het gelijk. Het weekblad deed onderzoek en concludeerde dat het competitievervalsing is. VI schrijft na onderzoek:
‘Hoewel Schmidt geen groot punt wilde maken van het voor PSV ongunstige schema lijkt de planning van de topper toch een vorm van competitievervalsing. Dat toont een onderzoek op basis van meer dan 27.000 wedstrijden tussen 2001/02 en 2010/11 aan.’
Het weekblad baseert zich op een officiële studie van de zogenaamde kenner en voetbalwetenschapper Raymond Verheijen. ‘Die studie werd circa tien jaar geleden gedaan door de World Football Academy van Raymond Verheijen.
Na slechts twee rustdagen (bijvoorbeeld donderdag-zondag, zoals PSV) hebben voetbalploegen:
– Minder kans om te winnen (-40%)
– Meer tegendoelpunten in het laatste half uur (+75%)
– Minder doelpunten voor in laatste half uur (-70%)
Dat effect is sterker indien een elftal (zoals PSV) na slechts twee rustdagen een uitwedstrijd speelt. Bij drie of meer rustdagen (zoals Ajax heeft) doet dit effect zich niet voor’, aldus Voetbal International over de rustverhoudingen van PSV en Ajax na de Europese wedstrijden.
Dat het in het verleden weleens precies omgekeerd was, doet niets af aan de scherpe zienswijze van Voetbal International.
Zo pleitte Ajax er in het voorjaar van 2017 voor om net na de Europa League wedstrijd Schalke – Ajax, de competitiewedstrijd tussen PSV en Ajax in Eindhoven te verzetten. Ajax speelde die donderdagavond een zware Europa League wedstrijd inclusief verlenging in Gelsenkirchen en kon twee dagen later alweer naar Eindhoven afreizen voor de uitwedstrijd tegen PSV. De KNVB hield toen ook niet bepaald rekening met de belangen van Ajax, hoewel deze wedstrijd wel pas in april op de agenda stond.
Door een rake vrije trap van Jurgen Locadia verloor Ajax met 1-0 van PSV en kon Feyenoord opgelucht adem halen richting de felbegeerde landstitel van 2017. PSV en Ajax strijden aanstaande zondag vanaf 16.45u om de koppositie in de Eredivisie. De winnaar mag zich koploper van de Eredivisie noemen. Bij een remise blijven Ajax en PSV respectievelijk de nummer een en twee op de ranglijst.

19 oktober 2021 om 12:24

Malen is geen spits die constant de verdedigers af gaat jagen, maar dat verlangde Schmidt wel meer van hem. Daardoor werd ie volgens mij vaker gewisseld. Daarnaast kwam ie vorig seizoen terug van een zware blessure. Dat ie na 60min op is, is echt gelul. Ik heb hem vaak laat in de wedstrijd nog sprints zien trekken.

19 oktober 2021 om 12:32

@boris19

Denk dat Schmidt te veel gelooft in de cijfers ipv kijken naar de persoon. Vorig seizoen had je ook een wedstrijd, waarin Malen opzoek was naar zijn 3e goal voor hattrick en Schmidt hem wisselde. Gaf toen ook een onzinnige antwoord als had maar eerder gescoord.

Een Malen was toen ook geirriteerd, want die wilt goals maken. Gun die jongen de kans en desnoods geef hem doordeweeks een paar uur extra rust ipv alles meetrainen.

Schmidt is een procesman en geen mensen-mens denk ik.

En de Boer, tja ik heb werkelijk geen idee waarop hij dat basseerde. Napraten of iets anders. Die had dus meer onvolgbare acties/beslissingen.

19 oktober 2021 om 12:31

Slechte ochtend achter de rug? Mijn god word depressief als ik je comment lees.

19 oktober 2021 om 12:33

@arsenal

"slechte ochtend achter de rug?"

JA!! De azijn was op!

19 oktober 2021 om 12:36

Dat zou je niet denken na je 1e opmerking. Hoe dan ook snap ik niet waarom je de coaches aanvalt die hem dagelijks (hebben) zien spelen en trainen. Terwijl een Jonker al sinds de jeugd niet meer met m heeft samengewerkt

19 oktober 2021 om 12:49

@arsenal

Omdat Jonker toch niet iets geks zegt?

"'maar toen Malen zelf zei dat hij het niet begreep snapte ik het ook niet meer. Waarom zijn er twee trainers die dat beweren dat hij het niet vol kan houden? Hij is 21 jaar en topfit. Als er geen fysiek ongemak is dan begrijp ik daar niets van.”'

Die begrijpt het niet, zoals veel buitenstaanders. En ja wij beschikken niet over de data etc, en kunnen dus alleen afgaan wat wij meekrijgen.

Een speler kan natuurlijk een blinde vlek hebben en alles willen spelen, maar als je vergelijkt met andere clubs, dan zie je veel andere spelers wel meer spelen.

"dat zou je niet denken na je 1e opmerking. "

Snap je en ik wilde nog inkoppertje doen met depressief worden icm Arsenal

19 oktober 2021 om 13:17

Tja. Feit is wel dat nu ook Rose bij Dortmund hem elke wedstrijd rond de 70e minuut wisselt. Dat iemand fit genoeg is om de wedstrijd uit te spelen (wat een speler wellicht zal voelen), is niet hetzelfde als wat de trainer van de aanvaller verwacht. Ik geef hiermee Rose, De Boer en Schmidt overigens niet direct gelijk. Alleen dat zij er wel dichter op staan dan iemand als Jonker. En Arsenal... tja. Ga de wedstrijden sws niet meer in met de gedachte dat ze gaan winnen. Scheelt een hoop depressie

19 oktober 2021 om 13:34

@arsenal

"tja. Feit is wel dat nu ook Rose bij Dortmund hem elke wedstrijd rond de 70e minuut wisselt. "

Dat zegt toch nu niets...hij zit er pas! Zwaardere competitie en meer uithoudingsvermogen wordt daar gevraagd.

19 oktober 2021 om 13:30

En dan toch bijzonder dat ook Marco Rose hem nooit de wedstrijd laat uitspelen. Zoals zo vaak weten de voetbalzone lezers het beter dan de trainers die dagelijks met hem werken en al jaren in het topvoetbal ervaring hebben opgedaan.

19 oktober 2021 om 13:50

Het is toch ook geen hogere wiskunde ofzo? Je begrijpt toch zelf ook wel dat aanvallers vaker gewisseld worden dan andere spelers. Daarnaast is zijn status bij Dortmund nou ook weer niet zo groot dat je zegt dat hij perse 90 minuten moet spelen, bij PSV kan ik daar nog inkomen maar op basis van individuele kwaliteit is hij daar momenteel niet een van de beste. Dan komt er ook nog is bij kijken dat je voortaan 5x mag wisselen en dat PSV een coach heeft die sowieso veel wisselt en rouleert. Dat hij geen 90 minuten aankan lijkt mij heel sterk.

19 oktober 2021 om 16:15

Even Raymond Verheijen bellen. Deze fitnessgoeroe heeft vast de oplossing voor dit probleem

Malen is gewoon een hele goede voetballer (denk dat hij het wel gaat redden bij Dortmund en wellicht op termijn nog hoger kan mikken), die veel energie steekt in de wedstrijd. Is continue in beweging, waardoor hij minder energie houdt. Als hij zijn energie beter weet te verspreiden over de wedstrijd, dan zal hij wel negentig minuten volmaken.

19 oktober 2021 om 12:36

Ik ben eigenlijk steeds maar gaan twijfelen over Malen. Buiten het feit dat hij wel erg veel kansen nodig heeft, is z'n spel ook niet om over naar huis te schrijven bij Dortmund. Ik heb het idee dat hij juist alle zeilen bij moet zetten om aan te haken. Dat is vaak geen goed teken. Jonge(re) spelers hebben doorgaans tijd nodig om te wennen aan een top competitie, maar de goede spelers voegen wel direct iets toe aan z'n ploeg. Bij Malen zie ik dat simpelweg niet. Hij is overigens wel goed hoor, maar of hij ooit van waarde gaat zijn (over een lange(re) periode) voor een dergelijke club in een grote competitie; dat laat ik liever even in het midden.

19 oktober 2021 om 15:29

Mogelijk hebben al deze trainers de cijfers ingezien en zien dat hij op vlakken inkakt rond bepaalde minuten. Betekend niet dat je hem altijd moet wisselen maar als er iemand gewisseld moet worden of het spel om gooien dan is hij vaker de “sjaak”.

De Boer was te schijterig om toe te geven dat het een klote wissel was, dus legde de schuld maar bij Malen, die vlak voor die wissel nog een super sprint had gemaakt.

19 oktober 2021 om 12:34

Hoezo was het een 'klote wissel'? Vgm vergeet driekwart hier dat Malen drama speelde (net als bijna iedereen die wedstrijd). Ik snapte de wissel opzich wel. Promes heeft aardig wat loopvermogen en kan ook in defensief opzicht wel wat. Met 10 man wil je spelers erin hebben die 110 procent kunnen geven

19 oktober 2021 om 12:38

Nou ja, we moeten het ook niet overdrijven. Hoeveel minuten heeft Malen nou echt goed gespeeld bij Oranje, misschien in totaal een helft? We hebben het hier niet over een grote jongen, maar een speler die alles nog te bewijzen heeft. Vooralsnog is Malen voor Oranje gewoon een 13 in een dozijn speler. Hij zal echt stappen moeten gaan zetten.

De enige reden waarom hij tot dusver vaak begint is omdat Dortmund nagenoeg nog geen enkele keer met een fit elftal heeft gekampt. Als Reyna, Dahoud en Can weer fit zijn denk ik niet dat Malen zal spelen.

Kobel
Meunier
Akanji
Hummels
Guerreiro
Bellingham
Witsel
Reyna
Reus
Brandt
Haaland
19 oktober 2021 om 15:07

Als Dahoud fit is zal hij 100 procent ook gewoon spelen denk ik, vraag me dan alleen af voor wie. Ik denk dat Malen puur moet concurren met Hazard wie best wel vaak geblesseerd is, daar heeft Malen dan wel weer geluk mee.

19 oktober 2021 om 15:16

Het probleem is dat Dortmund eigenlijk teveel goede middenvelders heeft. De keuze is enorm met Witsel, Bellingham, Dahoud, Reyna, Brandt, Reus en Can. Ook Reus speelt liever in de as namelijk. Reyna en Brandt zijn ook geen echte wingers. Dahoud verdient wel om te spelen, maar dan zal je in een 442 systeem moeten gaan spelen denk ik. Ik denk Dortmund beter een pure winger had kunnen halen ipv nog een spits als Malen. Hazard is eigenlijk de enige echte buitenspeler bij Dortmund in de selectie.

En hoevaak heeft Malen gescoord nadat hij is ingevallen na minuut 60? Dat vertellen ze er dan in dit artikel verwijzend naar Opta niet bij

Prima speler. Alleen inderdaad een vrij kleine motor. Als je een paar wedstrijden van PSV vorig jaar hebt gezien, zou je als scout dit moeten weten. Kan nog heel nuttig worden voor Dortmund. De echte top is wel een stapje te hoog.

Dit is toch niet raar. Zijn explosiviteit is zijn grootste kracht. Als je 20 sprints hebt getrekt is het niet raar dat je daarna langzamer bent. Dat is bij elk mens zo.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Borussia Dortmund

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: 1. Bundesliga
SpelersPositieW
M. ReusAanvaller124
S. TiggesAanvaller41
R. BürkiKeeper00
M. HitzKeeper10
G. KobelKeeper130
S. DrljačaKeeper00
L. UnbehaunKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Borussia Dortmund.

10 fans
Aanvaller, 22 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Borussia Dortmund 13 2 1 0
2021/2022 PSV 0 0 0 0
2020/2021 PSV 32 19 1 0
2019/2020 PSV 14 11 1 0
2018/2019 PSV 31 10 4 0
Laatste voetbalnieuws

Malen en Haaland frustreren Weghorst; Flekken van enorme afstand geklopt

Borussia Dortmund heeft de kater van de uitschakeling in de Champions League weggespoeld. Drie dagen na de nederlaag tegen Sporting Portugal won BVB met 1-3 op bezoek bij VfL Wolfsburg. Wout...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 26 november
Chelsea heeft Nicolás Tagliafico op het oog als vervanger van de langdurig geblesseerde Ben Chilwell. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren