Betaald voetbal kondigt actie aan: ‘Men laat zich nu grenzeloos gaan’

Maandag, 18 oktober 2021 om 18:49

Het betaald voetbal heeft in een gezamenlijk statement opgeroepen om de misstanden in de Nederlandse stadions per direct te stoppen. De afgelopen weken ging het op verschillende plekken mis: spelers werden bekogeld met bier, er waren spreekkoren te horen en er vonden gewelddadigheden plaats. “Voetbal is de mooiste sport. Nu we hier weer volop met z’n allen van kunnen genieten, laten we dat niet door een kleine groep verpesten”, zo valt te lezen in een statement dat is ondertekend door de KNVB, de Eredivisie CV, de Keuken Kampioen Divisie, het Supporterscollectief en alle Nederlandse profclubs.

Het statement van het Nederlandse betaald voetbal komt na een weekeinde waarin er de nodige incidenten plaatsvonden rond de wedstrijd tussen NEC en Vitesse, terwijl het ook onrustig was na afloop van FC Twente - Willem II. “Helaas moeten we na zo’n tien speelrondes constateren dat supporters zich nog niet bij alle wedstrijden normaal weten te gedragen: spelers zijn bekogeld met plastic bekers bier, met spreekkoren zijn specifieke personen en bevolkingsgroepen beledigd en buiten het stadion vonden bij enkele duels gewelddadigheden plaats.”

“Het lijkt om een maatschappelijk en ook internationaal probleem te gaan, dat men zich na de eerder opgelegde beperkingen nu grenzeloos laat gaan”, stelt men in het statement. “Dat zien wij ook terug in het voetbal. Soms al dagen van tevoren wordt een vijandige sfeer gecreëerd waarin sommigen zichzelf lijken te verliezen. Het begint vaak met ludieke acties, maar die slaan vervolgens door in zaken waar geen weldenkend mens iets mee te maken wil hebben.”

“Betaald voetbal is topsport en topamusement. Rivaliteit geeft hier een extra dimensie aan, maar kent wel duidelijke grenzen”, gaat men verder. “De onderstaande partijen vinden dat de recente reeks misstanden direct moet stoppen. Zij gaan daarom de komende dagen met elkaar bespreken hoe we gezamenlijk het tij kunnen keren. Welke oplossingen kunnen of moeten we op welk moment inzetten? Voetbal is de mooiste sport. Nu we hier weer volop met z’n allen van kunnen genieten, laten we dat niet door een kleine groep verpesten.”34 reacties (laatste reactie door rm1334)

Binnen nu en 10 jaar spelen ze in een terrarium (net zoals met ijshockey)

Een hoop lege leuzen en aan het einde de schouders ophalen. Je kan er wezenlijk weinig aan doen tenzij je gewoon uitfans gaat verbieden. Al deze gasten uiten momenteel hun frustratie van anderhalf jaar lockdown in dit soort verzetjes. Het is triest maar bijna niet te vermijden.

18 oktober 2021 om 18:58

Volgens mij gooien de thuisfans toch ook voornamelijk plastic bekers met bier op het veld?

18 oktober 2021 om 20:47

Ben je nog nooit in een stadion geweest? Zowel uit- als thuisfans misdragen zich. Probleem is dat de verantwoordelijkheid bij de clubs ligt, terwijl naar mijn mening de politie hier moet optreden.

18 oktober 2021 om 20:53

Een club is gastheer en indirect verantwoordelijk voor zijn gasten. Als gasten zich niet kunnen gedragen (naar spelers of andere gasten) dien je ze gewoon niet meer toe te laten.

Wat gaan we er aan doen? 99% van de supporters zijn normaal gedragende mensen. Maar ga als vader die op pad is met zijn zoon die relschoppers maar eens vertellen dat ze zich moeten gedragen. Dan loop je het risico zelf een klap op je bek te krijgen. 1% van de voetbalsupporters gijzelt de rest.

18 oktober 2021 om 19:00

Statiegeld op de plastic bierglazen, is wellicht een optie

18 oktober 2021 om 19:04

Opzich kan dat wel ja. Wordt op concerten ook vaak gedaan, voor iedere 10 bekertjes die je terug brengt krijg je dan een biertje terug.

18 oktober 2021 om 19:32

Daar laten ze zich echt niet door tegenhouden lijkt mij.
Voor de overige toeschouwers is een statiegeldsysteem niet eens een gek plan. De club of stadionbeheerder hoeft minder op te ruimen en je zou makkelijker aan iets van recyclen kunnen denken.

18 oktober 2021 om 19:35

In de US koop je gewoon een mooie beker van de club erbij en die kun je dan steeds vullen.

18 oktober 2021 om 21:06

Nadeel is dan wel weer dat de kleinste variant daar een liter glas is 😜

18 oktober 2021 om 23:39

Om mee te gooien?

19 oktober 2021 om 15:31

In de US ga je gewoon hardhandig de bak in en kom je voor de rechter. Daar bij jullie krijg je nog net geen standbeeld als je je misdraagt.

18 oktober 2021 om 19:55

Ze moeten zich op de jonge supporters richten die nog beïnvloedbaar zijn. Al die losers die op papier volwassen zijn maar zich al decennia als debielen gedragen ga je toch niet meer veranderen. Meng je tussen de jeugd, zoek ambassadeurs, hang er leuke voordelen aan vast voor zij die zich voorbeeldig gedragen en anderen meetrekken. Dat, plus herhaaldelijke misdragers extra streng straffen. Meer kun je niet doen.

18 oktober 2021 om 20:53

Er zijn camera's in het stadion. Wellicht heb je ze niet direct allemaal te pakken maar op basis van die beelden moet je toch een aantal van die mannen eruit kunnen pikken. Die een stadionverbod geven, heeft direct een preventieve werking op de andere gooiers.

Bier gooien naar spelers en af en toe een spreekkoor waren altijd al aan de orde. Ik denk dat het vanwege corona en de lege tribunes dat zijn vergeten. Kijk maar iedere wedstrijd terug van de tijd voor corona. Ik keur het niet goed, maar de verontwaardiging die nu heerst vind ik een beetje misplaatst. Rellen kunnen natuurlijk per definitie niet.

18 oktober 2021 om 20:55

Voor corona kon je de plastic bekers die je zag vliegen op 2 handen tellen. Na alle media-aandacht is het nu een hype geworden om bier te gooien.
Ik heb voor corona nog nooit zoveel bekers zien vliegen als dat ik de laatste weekenden heb zien vliegen.

Beker kopen met een tientje borg en kun je hervulbare glazen geven en bij het verlaten je borg terughalen, kijken of ze dan nog zo gooien met hun geld/ beker ,voor de gooiers met aanstekers e.d. stadionverbod van n jaar of 3 ,klaar!!

Met ze allen? Volgens mij mag je toch alleen binnen onder Bepaalde voorwaarden..

Kijk als club eerts naar je eigen beleid de supporters die met bier gooien en het meeste herrie worden na afloop van de wedstrijd als eerste bezocht het publiek wat netjes blijft zitten wordt geen aandacht aan besteed.

19 oktober 2021 om 18:21

Nou komt ik al een aantal jaar niet meer in De Kuip, maar in ‘mijn tijd’ kwamen de spelers ook altijd eerst naar de fanatieke aanhang toe. Niet geheel onlogisch, aangezien dat de fans zijn die hen constant toezingen. Echter liepen ze daarna altijd een ronde en klapten/bedankten ze dus ook de rest van het publiek. Nogmaals: dit is al enkele jaren geleden, maar ik zou het erg triest vinden als het in de huidige tijd normaal is dat het thuisspelende niet even een ronde doet om de rest ook te bedanken..

Harder straffen! Stadionverbod kunnen ze omzeilen, ze komen toch wel binnen als ze willen. Nu komen ze er vanaf met 48 uur cel en een taakstraf waar ze stoned of doorgesnoven arriveren, als ze al arriveren. Gevangenisstraf opleggen en dan niet voorwaardelijk of zo, maar meteen minimaal 2 jaar laten brommen en verplicht werkkamp.

Keihard straffen. Gevangenisstraf, stadionverboden, punten aftrek, wedstrijden zonder publiek en wanneer de ME of politie in het nauw word gedreven mogen ze van mij dit uitschot van de samenleving de wapenstok kapot op de rug slaan.

18 oktober 2021 om 23:47

Ik ben er een groot voorstander van om niet de clubs te straffen, maar de daders zelf. Die clubs hebben vaak niet de middelen om alles en iedereen te controleren. Met camera’s kun je de daders identificeren. Licht ze ‘s nachts van hun bed en sloop ze een paar dagen/weken achtereen. Heropvoedingskamp, die stijl.

Net zo'n statement als tegen het WK in Qatar, nietszeggend en gaat echt niets veranderen aan de mensen die het doen. Je zult toch echt met meer moeten komen dan een statement om hier iets tegen te doen.

18 oktober 2021 om 20:56

Allemaal slap gelul wat niks gaat opleveren. Ik wil niet weten wat er gaat gebeuren bij de klassieker op 19 december.

Ik lees de comments en het artikel en er wordt vaak verwezen naar de 1 procent, de kleine groep van idioten. Als deze groep zo dusdanig klein is, waarom lukt het ons al jaren om er niets aan te doen?

Mooi man zo’n statement. Schieten we ook echt iets mee op. Kom eens in actie in plaats van zo’n riedeltje tekst. Maar dat kunnen die lamzakken in Zeist niet. Lijkt de Nederlandse politiek wel: hoop lullen maar bar weinig poetsen. Misschien kunnen de heren bobo’s de euro’s die ze jaarlijks in eigen zak steken eens gebruiken voor een echt daadkrachtig plan in plaats van zo’n treurig statement.

Ach ja vrijdagavond kkd als er waarschijnlijk 1 biertje vliegt zal er wel gestaakt worden.
Lachertje na zo'n bierdouche als dit weekend.

Oplossing!!
Ga over op echte glazen. Dus van glas.
Dat was ooit zo
Er werd nooit met glas gegooid.
Men weet dat met plastic geen fysieke schade wordt aangericht. Met glas wel.

19 oktober 2021 om 07:33

Nee goed idee, dan gooien ze het niet naar de spelers maar wel naar het uitpubliek

Regels aanpassen voor dit soort actie's.
Gooien van voorwerpen , 500 euro boete en stadionverbod van vijf jaar.
Als ik in een cafe/terras met bier ga gooien, wordt de politie ingeschakeld, en mag ik nooit meer naar dat terras/cafe.
En dat vindt niemand onrechtvaardig!

Rondom het veld maar weer netten ophangen...

Gewoon geen uit supporters meer toelaten vanaf volgend jaar en geen alcohol meer schenken. Scheelt een hoop gezeik. Kunnen de clubs meer kaartjes verkopen, minder politie inzet nodig. Minder gesloopte treinen,bussen, kans op rellen etc. Blijkbaar kunnen veel mensen zich gewoon niet gedragen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Vrijdag 26 november
Chelsea heeft Nicolás Tagliafico op het oog als vervanger van de langdurig geblesseerde Ben Chilwell. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren