UEFA verbiedt ‘provocerend’ spandoek van Feyenoord-supporters

Maandag, 18 oktober 2021 om 17:35Jeroen van Poppel • Laatste update: 17:46

Feyenoord heeft van de UEFA te horen gekregen dat een spandoek waar de afgelopen weken aan gewerkt is niet getoond mag worden tijdens de thuiswedstrijd tegen 1. FC Union Berlin, zo meldt FRFC1908. Het doek, met daarop de tekst 'Wij zijn Rotterdammers, wij houden vol', past niet binnen de richtlijnen van de Europese voetbalbond.

Supportersverenigingen FSV de Feijenoorder en De Noordzijde, die het spandoek gezamenlijk maakten, leggen aan de fanpagina uit welke boodschap ze wilden overdragen. "Wij zoeken vaak toepasselijke onderwerpen voor een sfeeractie. Dit keer was het de beurt om het beeld van Ossip Zadkine (genaamd De Verwoeste Stad, red.) in de schijnwerpers te zetten, met daar omheen een aantal gebouwen van het huidige Rotterdam." De Verwoeste Stad is overigens een beeld dat gemaakt is naar aanleiding van het bombardement op Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door FRFC1908.nl (@frfc1908)

Het idee was om het spandoek donderdag tijdens Conference League-wedstrijd op Vak X te ontrollen, met daarbij dus de tekst: 'Wij zijn Rotterdammers, wij houden vol'. Het doek werd goedgekeurd door Feyenoord, maar de UEFA verleende vervolgens geen toestemming. De voetbalbond beroept zich op artikel 16.2 in het reglement, waarin staat dat dergelijke acties niet 'haatdragend, provocerend, politiek of beledigend' mogen zijn. De fanpagina laat zijn onvrede over het besluit blijken, onder meer door de tekst 'UEFA = maffia' toe te voegen aan zijn post op Instagram.Gerelateerd

Meer sportnieuws

62 reacties (laatste reactie door stefandefree)

Haha, en UEFA is Maffia is wel toegestaan? Wat is hier in vredesnaam verkeerd aan? Of mis ik een stuk context?

18 oktober 2021 om 17:43

De context is dat de supportersvereniging dat op Instagram geplaatst had, niet op het spandoek.

18 oktober 2021 om 17:44

Een spandoek dat ook maar een beetje refereert naar de gruweldaden van de Duitsers tijdens de tweede wereldoorlog gaat de UEFA toch nooit goedkeuren? En al helemaal niet tegen een Duitse tegenstander. Het idee erachter (weerbaarheid van de Rotterdammers na het platbombarderen van hun stad) is natuurlijk prachtig maar ik kan wel snappen dat de UEFA dit onderwerp (WO2) liever niet bij hun wedstrijden wilt zien.

18 oktober 2021 om 17:48

Zo kun je alles doodrelativeren en is er nooit een spandoek goed genoeg. Dit lijkt mij een krachtig boodschap waarmee je laat zien dat je er als stad en club ook na een opeenstapeling vreselijke gruweldaden weer bovenop kunt komen.

18 oktober 2021 om 17:51

Maar als je een spandoek maakt met de naoorlogse gebouwen erop, focus je toch op de kracht van de stad, in plaats van de gruweldaden van de Duitsers? Als het tonen van het bekendste kunstwerk uit de stad op een spandoek al politiek is, kan je vrijwel overal wel iets achter gaan zoeken.

18 oktober 2021 om 17:52

Ja maar dat is toch het hele probleem? Ook maar enige connotatie met die gruweldaden wilt de UEFA voorkomen. Er staat letterlijk een beeld (de verwoeste stad) op het spandoek dat is geplaatst in Rotterdam ter nagedachtenis van de bombardementen op 14 mei 1940, dat lijkt me toch niet zo doodrelativeren zoals jij het probeert te schetsen.

18 oktober 2021 om 17:53

Is dat niet "victim blaming" ten top? Rotterdam wordt plat gebombardeerd maar oh wee! als ze laten zien dat ze er sterk uit zijn gekomen.

18 oktober 2021 om 17:53

Dat 'kunstwerk' is gewoon een monument ter nagedachtenis aan de bombardementen. Een rechtstreekse verwijzing naar de Tweede Wereldoolog dus. Iedereen snapt toch dat dat niet kan.

18 oktober 2021 om 17:58

Wat is er nou in vredesnaam verkeerd aan het afbeelden van een monument ter herinnering aan een stuk gruwelijke geschiedenis? Afgezien van dat er een aantal Duitsers aanstoot aan zou kunnen nemen. Wat ik mij overigens moeilijk voor kan stellen. Ik word als Nederland ook niet graag herinnerend aan alle gruweldaden die wij als land op ons geweten hebben. Toch zou ik mij niet druk maken als een club in Indonesië een VOC schip afbeeld ter herinnering aan de slavenhandel, etc wanneer zij spelen tegen een Nederlandse club als ze daarmee willen laten zien dat ze er sterker uit zijn gekomen .

18 oktober 2021 om 18:04

Dit is niet victim blaming ten top. Het is een prachtig spandoek met een mooi idee erachter maar dit kan je onmogelijk goedkeuren tegen een Duitse tegenstander. WO2 is een enorm taboe in Duitsland waar ze logischerwijs niet aan herinnerd willen worden en je kan er zeker van zijn dat als er in een stadion ook maar een beetje een verwijzing is naar WO2 dat dit wereldnieuws zou zijn in Duitsland en dat de UEFA hier ongelooflijk veel problemen mee zou krijgen.

18 oktober 2021 om 18:29

Je hebt gelijk hoor RomBomCu, maar.. het spandoek van de zilvervloot tegen Sevilla was in principe hetzelfde verhaal dan

18 oktober 2021 om 18:34

@Bobiku, dat is langer geleden natuurlijk. Sowieso iets waar we heel selectief mee zijn. Dat iemand als Leopold II afschuwelijke dingen gedaan heeft, wordt (terecht) heel vaak benoemd. Maar mannen als Caesar of Karel de grote worden gewoon vereerd tegenwoordig. Niet dat ik vind dat die ook gecanceld moeten worden, maar blijkbaar is er dus een grens van verjaring bij bepaalde gebeurtenissen.

18 oktober 2021 om 19:58

Ja mee eens Lierse. Al is de gevoeligheid tegenover Duitsland ook wel verjaard. Maar inderdaad, natuurlijk niet zodanig als de 80-jarige oorlog. Heel selectief ook ja

18 oktober 2021 om 20:52

@orgullo, maar het is niet toevallig dat ze de link leggen met de 2e wereld oorlog tegen een Duitse club en dat is totaal onnodig. Waarom zou je op die manier willen provoceren. Alsof er ook maar een Duitser in het stadion zit die er iets mee te maken heeft gehad.

18 oktober 2021 om 18:24

De context is dat de wedstrijd tegen een Duitse tegenstander gespeeld wordt. Als ze dit spandoek gewoon bewaren voor de volgende wedstrijd, dan is er niks aan de hand. Maar ja, dan is het ineens niet zo leuk meer, want iedereen begrijpt wel waarom dit spandoek juist voor deze wedstrijd bedoeld was (de context dus).

18 oktober 2021 om 18:39

Dit is niets meer dan een onderbuikgevoel.

19 oktober 2021 om 09:05

Uiteraard. Er is natuurlijk altijd een mogelijkheid dat het een ongelukkig toeval is dat de ze net bij deze wedstrijd het bombardement wilden herdenken. Maar ook in dat geval is het goed dat de UEFA ingrijpt, en ook in dat geval kunnen ze het spandoek gewoon bij de volgende wedstrijd gebruiken.

Wat is de Uefa toch een zielig hoopje. Wat is hier nou verkeerd aan?

18 oktober 2021 om 17:48

Het is toch vrij logisch dat ze bij de UEFA geen verwijzingen naar de tweede Wereldoorlog willen? En zeker niet tegen een Duitse tegenstander.

18 oktober 2021 om 17:54

Lekker wegmoffelen, die geschiedenis dus maar, nee daar schiet je iets mee op? Rotterdam z'n binnenstad is getekend door het bombardement. Er wordt op een manier relatie mee gelegd die stijlvol is en de focus legt op de wederopbouw, in plaats van de gruweldaden van de Duitsers. Dat dit als politiek wordt aangemerkt is volstrekte onzin.

18 oktober 2021 om 17:56

Wil even zeggen dat ik, ondanks dat ik het met Lierse eens ben, wel een prachtig spandoek vind.
Verder verwacht ik dat de supporters van Feyenoord dondersgoed weten wat ze maken tegen welke tegenstander.

18 oktober 2021 om 17:57

Maar de enige reden om dat nu te doen is omdat er Duitsers langs komen. Bewaar dat spandoek lekker voor een eredivisiewedstrijd in de week van 14 mei.

18 oktober 2021 om 18:00

Ja natuurlijk. Er komt een Duits team langs en je gaat even een verwijzing maken naar de tweede Wereldoorlog.

Op zich is het een mooi iets, maar nogal onnodig. Verder is dat argument van “geschiedenis” wegmoffelen echt gewoon onzin.

18 oktober 2021 om 18:03

@Hakkie,

En waar baseer je dit op? Een onderbuikgevoel of '' dat kun je toch zelf ook wel bedenken? '' vind ik in dit geval geen gepast antwoord, overigens. Je stelt het alsof je achterliggende kennis hebt.

18 oktober 2021 om 18:06

Een verwijzing naar Rotterdam is vaak indirect een verwijzing naar de Tweede Wereldoorlog. Ben je wel eens in het centrum geweest? De hele stad lag op 15 mei 1940 plat, van Oostplein tot Eendrachtsplein. Geen enkele referentie mogen hebben naar de binnenstad, de trots voor veel Rotterdammers en Feyenoorders, omdat er anders wat lange Berlijnse tenen worden gekrenkt, lijkt me wat absurd en is wel degelijk het willen wegmoffelen van voor sommige een gevoelige geschiedenis.

18 oktober 2021 om 18:11

Over overdreven gesproken. Ze maken geen spandoek met gewoon een verwijzing naar de binnenstad hè? Ze maken een spandoek met een verwijzing naar een Duits bombardement op de stad. Dat lijkt me toch zo klaar als een klontje?

18 oktober 2021 om 18:21

Dat dit spandoek uitsluitend over het bombardement gaat is op z'n zachtst gezegd in the eye of the beholder: ik zie voor de goede verstaander wel een dozijn beeldbepalende Rotterdamse gebouwen op het spandoek: de Willemsbrug, de Rotterdam, de Euromast, de Erasmusbrug, de verwoeste stad, de Kuip, de Hef, het Witte Huis, de nieuwe CS, de Maastoren en als ik me niet vergis New Orleans. Het is een ode aan wat Rotterdam de afgelopen 80 jaar is geworden, en dat is ook een van de bekendste standbeelden van Nederland, wat Zadkine is. Die gebouwen markeren de geschiedenis van een plek. Daar hoef je niet te krampachtig mee om te gaan als voetbalbond.

18 oktober 2021 om 20:06

Je hebt helemaal gelijk Lierse. Het ding is alleen dat voor Feyenoorders dit doek alles met Rotterdam te maken heeft en niets met Duitsland. In gedachten dan hè, want natuurlijk, het waren de Duitsers. Maar daar draait voor Rotterdammers dit doek helemaal niet om. Voor iedereen die er neutraal in staat is dat anders. Het besluit van de UEFA is dan ook logisch, maar hier denkt iedereen alleen maar: 'Ja haaallo, zo bedoelen we het toch niet'

18 oktober 2021 om 18:17

Je krijgt een Duitse (berlijnse) tegenstander op bezoek en dan ga je om aan te tonen dat je nooit opgeeft een afbeeldingen tonen om aan te geven dat zelfs na een Nazi bombardement Rotterdam bleef doortasten. Lijkt me volkomen logisch deze beslissing, ook al geef ik het niet graag toe. Hoe meer ik de Uefa kan uitspugen hoe beter verder.

Wat is dit nou weer voor een onzin joh. Laat ze dan ook even uitleggen waarom dit haatdragend, politiek of provocerend zou zijn. Dit doek straalt in alles juist precies het tegenovergestelde uit.

18 oktober 2021 om 17:50

Geloof het of niet maar Duitsers worden niet zo graag aan WOII herinnerd.

18 oktober 2021 om 17:59

En sommige Hongaren worden ook niet graag aan homorechten herinnerd, ook maar afschaffen dan, die politieke statements daaromtrent? Als we geen politieke statements mogen maken op spandoeken, waar ik het fundamenteel oneens ben, dan moet dat twee kanten op gelden.

18 oktober 2021 om 18:04

Mensenrechten zijn geen politieke statements.

18 oktober 2021 om 18:21

Een spandoek met daarop de bekendste Rotterdamse gebouwen is dat ook niet.

18 oktober 2021 om 18:29

Dat heb ik dan ook nooit beweerd. Gewoon een gevoelige kwestie. Mooi initiatief maar doe dat gewoon niet tegen Duitsers

Ik begrijp het artikel misschien niet goed. Heeft dit spandoek (indirect) te maken met de opbouw van Rotterdam na de 2e wereldoorlog of zit ik er dan helemaal naast?

18 oktober 2021 om 17:50

De Verwoeste Stad verwijst zelfs vrij rechtstreeks naar de bombardementen. Vrij ongepast tegen een Duitse tegenstander. En sowieso kan Berlijn zeggen: wij zijn Berlijners, wij hebben nog wel 100x meer overwonnen dan jullie Rotterdammers.

18 oktober 2021 om 17:55

Dan begrijp ik het toch wel goed inderdaad. Vind het zelf ook wat ongepast om dit spandoek te tonen tegen een Duitse tegenstander. Ondanks dat ik begrijp dat daar vanuit Rotterdams perspectief kracht en weerstand uitgebeeld wordt kan ik me voorstellen dat het vanuit Duits oogpunt niet lekker valt. Van dat soort discussies moet je wegblijven denk ik.

18 oktober 2021 om 17:52

Daar ga ik wel van uit. Rotterdam werd natuurlijk in de 2e wereldoorlog plat gegooid en nu komen er opnieuw Duitsers langs. Dat is de enige connectie die ik zou kunnen maken en als het zo bedoeld is, kan ik het punt nog ergens begrijpen. Ik vraag me af of de UEFA dit spandoek ook had afgekeurd als Slavia Praag op bezoek had gekomen komende wedstrijd...

En even voor de duidelijkheid, hoewel ik er begrip voor kan opbrengen dat dit spandoek niet mag omdat het mogelijk net de 2e wereldoorlog te maken heeft, betekent niet dat ik het er mee eens ben. Hopelijk kunnen ze in Rotterdam Zuid nog een andere sfeeractie organiseren.

18 oktober 2021 om 19:36

Ik zie nog wel een andere connectie. Feyenoord is toch weer een beetje de club opnieuw aan het opbouwen. Dat vergelijken ze met de wilskracht en hoop die de Rotterdammer had in de tijd dat de stad opnieuw opgebouwd moest worden en dit beelden ze uit door de gebouwen die er staan uit te beelden, inclusief een beeld dat herinnert aan de geschiedenis die tot die wederopbouw heeft geleid. En ik vind dat de UEFA veel te makkelijk is hierin. Wij zien een hoop bomen staan en noemen het een bos, de UEFA ziet diezelfde bomen en noemt het een risico op een bosbrand.

18 oktober 2021 om 19:44

Beetje overdreven. Bewaar dit spandoek gewoon voor een andere wedstrijd. Ik bedoel het niet verkeerd maar ik denk dat jouw redenering achter dit spandoek veel te ver gezocht is. Mooie redenering wel hoor! Maar het had wat beter doordacht kunnen worden, iedereen ziet dat dit te maken heeft met de Duitsers die weer naar Rotterdam komen. Je kan het anders uitleggen hoor, maar dit is gewoon het idee erachter.

De UEFA kan je niet serieus nemen. Laten de laatste tijd politieke statements toe, dus dat artikel kan je niet serieus nemen. Zolang de uefa zelf (of voor de bühne) achter het statement staat is het goed. Maar de uefa is hier natuurlijk niet de enige in.

Wat ontzettend triest dat deze actie niet is goedgekeurd. Weer lekker de-escalerend ook van de UEFA. Je weet nu al welke spreekkoren e.d. er gaan komen. En weer lekker boetes schrijven dan zeker?

Ik kan echt niet begrijpen wat hier mis mee is of het moet zijn dat het een referentie is naar WWII tegen een Duitse ploeg. Maar hoe erg ben je dan aan het zoeken?

18 oktober 2021 om 20:55

Het is de verwijzing naar de 2e wereldoorlog inderdaad. Er staan zelfs 3 bomvliegtuigjes op. Naar mijn idee meer dan terecht dat dit is afgewezen. En als de link naar de 2e wereldoorlog niet hebben willen maken, dan gebruiken ze het maar tegen iedere andere tegenstander die niet uit Duitsland komt

Aan de ene kant gaat dit wel erg ver. Dit is immers een verwijzing naar een beeld ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Dus snap niet dat dit dan provocerend of haatdragend is.

Aan de andere kant is het wel weer een indirecte verwijzing naar de 2e wereldoorlog. Dat ligt bij Duitsers toch gevoelig? Misschien dat dat de reden is.

Maar om nou weer direct te zeggen Uefa = maffia, dat slaat ook weer nergens op. Toont ook geen enkele vorm van volwassenheid om dan gelijk maar weer met ziektes te gaan schelden.

18 oktober 2021 om 17:57

Dit is wat ze noemen "victim blaming" Rotterdam wordt plat gebombardeerd en dat had zoveel invloed op de stad en de mensen dat ze dit trauma hebben omgezet naar iets positiefs wat nog altijd deel van hun identiteit uitmaakt.

18 oktober 2021 om 18:02

Victim blaming? Ze mogen gewoon een spandoekje niet ophangen. Laten we nu ook niet gaan doen alsof dat erg is.

18 oktober 2021 om 19:38

Ze mogen hem niet ophangen, omdat de Duitsers anders misschien gekwetst worden. Laten we nu ook niet gaan doen alsof dat erg is.

18 oktober 2021 om 19:46

Het idee van een spandoek is dat iedereen het mooi vindt, niet dat er iemand gekwetst wordt, Nederlander of Duitser. Dit is een verwijzing naar de tweede wereldoorlog en dus is het besluit van de UEFA ergens wel te begrijpen. Dat het jammer is staat vast, maar dit had veel beter doordacht kunnen worden.

18 oktober 2021 om 19:58

Dat bedoel ik. Als je er vanuit gaat dat ze dit ophangen om Duitsers te kwetsen, dan moet je het verbieden. Maar ik denk niet dat dit de bedoeling is. En het is een verwijzing naar de wederopbouw, niet naar de tweede wereldoorlog. Dat deze enigszins met elkaar te maken hebben, dat is natuurlijk gewoon zo, maar ik zie nergens een politiek statement of iets dergelijks.

18 oktober 2021 om 21:58

Het idee van een spandoek is dat iedereen het mooi vindt, niet dat er iemand gekwetst wordt, Nederlander of Duitser.

Haha, als ik naar alle spandoeken van alle clubs van de afgelopen 20 jaar kijk. Dan denk ik toch echt wel dat er wat tegenstanders worden gekwetst :D. Het is altijd de thuisclub die de tegenstander vernederd. Come aan zeg.Hoe kinderachtig dit ook is van de Uefa, het komt niet echt als een verrassing: het is nou eenmaal een gevoelig (politiek?) onderwerp en al helemaal tegen een Duitse tegenstander. Het is vooral heel jammer voor de heren en dames die er zoveel tijd, moeite en ook geld (van de vereniging) in hebben gestoken.

Maar niet getreurd, we hebben nog een andere hele leuke verrassing voor de UEFA donderdag. Feyenoord thuis, gekkenhuis!

"de Verwoeste Stad is overigens een beeld dat gemaakt is naar aanleiding van het bombardement op Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog."

Het staat hier alsof dit een bijzaak is, met dat "overigens". Maar uiteindelijk gaat het daar natuurlijk om. Al die mensen die niet zien wat hier het probleem is, denk je nou echt dat het toeval is dat dit spandoek juist gemaakt wordt voor een wedstrijd tegen een Duitse ploeg? Dit is gewoon een provocatie.

18 oktober 2021 om 21:50

Ehm, het is volgens mij meer iets waar de Rotterdammer kracht uit haalt dan dat het een sneer is naar Duitseland. Natuurlijk heeft het direct te maken met Berlin, maar heel dat bombardement is nogal een impact (nog steeds) op de stad. Het zou andersom (duitsers die een bombardement laten zien) wel provocatie zijn. Rotterdam is in dit spandoek in principe 'het slachtoffer'. Plus dat beeld is gewoon ook iconisch voor de stad

Waar slaat dit op, dit is toch een normale spandoek?

18 oktober 2021 om 21:55

Het is tegenwoordig ook context. Ik sluit niet uit dat de UEFA Ajax straks gaat bestraffen omdat ze 'joden' zingen in een wedstrijd tegen een Duitse club. Of dat Super Joden liedje (met een verwijzing naar Israel) tegen een land waar het niet wordt onderkend. Ik vind dit spandoek voor een Rotterdammer niks mis mee. Maar als een Duitse club de verwijzing gaat maken vind ik het wel ongepast. Dat is die context i guess. Ik zie dat spandoek ook niet zozeer als aanval op Duitsers. Maar als veerkracht van de Rotterdammers.

Maar goed. Laten we vooral gaan overanalyseren en alles voor het gemak maar gewoon verbieden.

Ja, wat moet je hier nu van vinden? Een mooi spandoek, maar de planning is op z’n zachtst gezegd twijfelachtig. Van alle tegenstanders kies je uitgerekend een Duitse tegenstander uit, dat lijkt me ook geen toeval. Ik vermoed toch op zoek naar bepaalde symboliek. Het past bij hoe een heel deel van de Nederlanders nog steeds naar Duitsers en de oorlog kijkt. Dat mag
onderhand wel eens afgelopen zijn, meer dan 75 jaar na afloop.

Toch is het niet zo dat de essentie van het spandoek de Duitse kant van de oorlog belicht. Juist de veerkracht van de inwoners van de stad. Mijn vraag is dan ook of dit verboden zou worden als het om een tegenstanders uit andere landen getoond zou worden. Is het puur de inhoud die niet kan? Want mijn inziens is daar weinig mis mee. Of toch de combi met de Duitse tegenstander, wat ik een droevige keuze vind maar waarbij verbieden ook wel ver gaat.

Tegen elke andere tegenstander zou er helemaal niets mis zijn geweest met dit spandoek. In tegendeel. Maar ik gok dat het niet geheel toevallig is dat het gemaakt is voor een wedstrijd tegen een club die komt uit wat de hoofdstad van het Derde Rijk was...

18 oktober 2021 om 19:48

Dus dat. Amen. Hartstikke jammer, maar dit is echt geen toeval. Bewaar het spandoek maar voor een andere wedstrijd.

19 oktober 2021 om 17:14

Feyenoord heeft al zo vaak spandoeken met deze context en verwijzingen gehad, dit is niet iets wat nu opeens bedacht zou zijn. Het Zadkine monument is veel meer een teken van de kracht van Rotterdam dan een vinger naar anderen, maar het past wel in een reeks kinderachtige inmeningen van de Uefa.

Bokito is rasime, gebouwiconen zijn aanstootgevend. Laten we met kabouter buttplug komen met de tekst "wij laten ons niet naaien".

Ach ja. Ajax mag al niet met 3 kleine vogeltjes op de rug spelen. Dus dan mag zo een spandoek met een knipoog naar WOII al helemaal niet. Beetje flauw allemaal.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3341
2.Feyenoord3219
3.PSV3113
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
G. TilMiddenvelder148
J. ToornstraMiddenvelder143
B. LinssenAanvaller148
L. SinisterraAanvaller136
J. BijlowKeeper120
A. JahanbakhshAanvaller121
C. DessersAanvaller104
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

In de wandelgangen

Donderdag 2 december
Ronald Koeman had in januari zijn selectie bij Barcelona willen versterken met Fernando Reges. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren