International van Irak haalt uit naar Dick Advocaat in afscheidsinterview

Maandag, 18 oktober 2021 om 12:05Dominic Mostert • Laatste update: 13:15

Justin Meram heeft zijn afscheid als international van Irak aangekondigd. De 32-jarige aanvaller van Real Salt Lake werd ongelukkig bij de nationale ploeg, mede door de samenwerking met de nieuwe bondscoach Dick Advocaat. In een interview met het programma Hat-trick van het Irakese UTV doet Meram zijn verhaal. Hij spreekt van discriminatie binnen de nationale ploeg en verwijt Advocaat een gebrek aan zowel communicatieve vaardigheden als passie voor het team.

Meram vertelt dat hij met vorige bondscoaches als Hakeem Shaker, Radhi Shenaishil en Srecko Katanec in gesprek ging over zijn rol in de ploeg. Die trainers noemt hij 'tien keer beter' dan Advocaat, die niet met hem in gesprek ging. "Hij heeft geen goed werk geleverd als bondscoach. Hij heeft één woord met me gewisseld, 'hallo', en vervolgens was er nooit sprake van direct contact. Advocaat is een slechte trainer die niet geschikt is om de nationale ploeg te leiden", haalt hij uit. "Ik heb nog nooit zo'n trainer meegemaakt. Om eerlijk te zijn verdient deze trainer het niet om bondscoach van Irak te zijn."

"Hij is niet bereid om zich volledig te geven voor Irak, zoals de spelers doen. Vorige bondscoaches hadden een enorme passie voor de ploeg. Advocaat is niet bereid om alles te geven voor het elftal", herhaalt de buitenspeler. "Deze bondscoach is zelf nooit in Irak om naar spelers te kijken. In plaats daarvan stuurt hij zijn assistenten. Is hij niet alleen vanwege zijn naam gekozen?" Meram heeft de afgelopen maanden nauwelijks contact gehad met vertegenwoordigers van de bond. Toen hij begin september negen dagen aansloot voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Zuid-Korea (0-0) en Iran (0-3 nederlaag), had hij geen idee wat zijn rol en verantwoordelijkheden waren.

"En tijdens de rust van een wedstrijd schreeuwde de assistent tegen me dat ik het ene moest doen, maar de hoofdtrainer schreeuwde dat ik iets anders moest doen. Wat ís dat?", vraagt hij zich af. Meram vindt niet dat het cultuurverschil de reden voor de slechte communicatie is. Hij wijst op zijn verleden met Frank de Boer, Bob de Klerk en Orlando Trustfull bij Atlanta United in 2019. "Advocaat spreekt ook gewoon Engels, dus er zijn geen excuses. Het onacceptabele niveau van de ploeg in de afgelopen vier wedstrijden is te wijten aan de technische staf", vindt Meram, die de mensen in Irak vraagt om zich niet tegen de spelers te keren, hoewel hij zelf dus stopt als international.

"Dit zeg ik met pijn in het hart: ik heb besloten om te stoppen als international", vertelt Meram. "Ja, mijn besluit is definitief. Ik bedank de mensen in Irak voor hun steun en ik bedank alle trainers die me hebben geholpen op de trainingen. Ik heb Irak met trots zeven jaar vertegenwoordigd. Ik prefereerde een interlandloopbaan bij Irak boven een interlandloopbaan bij de Verenigde Staten. Misschien verandert de situatie in de toekomst, je weet het nooit, maar voor nu is mijn verhaal met de nationale ploeg van Irak voorbij." Meram speelde sinds 2014 in totaal 35 interlands voor Irak, waarin hij 4 keer scoorde.

Meram deed begin september mee in de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Zuid-Korea en Iran. Het waren zijn eerste interlands sinds oktober 2019. Meram is geboren in de Verenigde Staten, maar heeft twee Iraakse ouders. Zijn entree bij de nationale ploeg is juist het gevolg van een actievere zoektocht van de nationale bond naar personen met Irakese roots die in het buitenland wonen. Die zoektocht heeft de afgelopen tien jaar ook spelers als Ahmed Yasin, Yaser Kasim, Brwa Nouri, Rebin Sulaka, Frans Putros, Amir Al-Ammari en de Nederlandse Irakees Osama Rashid de afgelopen jaren naar de nationale ploeg gebracht.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Justin Meram (@justinmeram)

Toch merkt Meram dat er afgunst is richting spelers die actief zijn in het buitenland. "Ik wilde er eerst niet zoveel over kwijt, maar dit is het juiste moment om de mensen in Irak de waarheid te vertellen", geeft hij aan. "Ik vind het heel moeilijk te geloven dat alle spelers uit het buitenland niet genoeg kwaliteit hebben om voor de nationale ploeg te spelen. Er zou geen onderscheid gemaakt moeten worden tussen spelers die in en buiten Irak zijn. Het moet één team zijn, zonder verdeeldheid. Helaas stuitte ik op een duidelijke verdeling tussen lokale en 'buitenlandse' spelers en dat zorgde voor verdeeldheid in de ploeg."

Het binnenhalen van spelers met Irakese roots die zelf niet uit Irak komen is controversieel geweest. De organisatie IQ PRO, opgericht in 2010, richtte zich als eerste op spelers die in aanmerking zouden kunnen komen voor het nationale team. Hoewel enkele bondscoaches die sindsdien actief waren oren hadden naar de vondsten van de organisatie, en supporters volgens Irakese media achter de kwaliteitsinjectie staan, gaan er al langere tijd verhalen rond over verdeeldheid in de nationale ploeg. Meram plaatste daar onlangs zelf een video over op zijn socialmediakanalen. Daarin werd uitgeweid over de slechte relatie die er zou zijn tussen binnen- en buitenlandse spelers, maar die video verwijderde hij later. Meram zegt inmiddels dat hij met iedereen een goede relatie heeft en dat hij de video op een 'moment van woede' plaatste.

"We hebben het gevoel dat er sprake is van discriminatie", voegt de aanvaller er evenwel aan toe. "Als een 'buitenlandse' speler bijvoorbeeld laat is voor de training, wordt daar een groot probleem van gemaakt. Als een 'lokale' speler laat is, is er niets aan de hand." Meram beschuldigt niemand rechtstreeks van discriminatie. Hij wil desgevraagd geen namen noemen van personen binnen of rondom het nationale elftal die specifiek voor verdeeldheid zorgen. "Voor mij is het misschien anders, omdat ik de spelers ken en al zeven jaar bij de nationale ploeg zit. Ik ken de spelers en mijn Arabisch is wat beter. Maar voor andere spelers die van buitenaf komen, is het heel moeilijk om Irak te vertegenwoordigen."Gerelateerd

Meer sportnieuws

36 reacties (laatste reactie door real8madrid)

Kritiek leveren oké, maar deze man roept doodleuk dat Advocaat slechter is dan Frank de Boer. Dat overschrijdt naar mijn mening alle grenzen van goed fatsoen. Ik hoop op een serieuze sanctie hiervoor.

18 oktober 2021 om 13:05

Hij heeft Frank de Boer nooit meegemaakt als bondscoach. Bij Atlanta deed hij het, met name in het eerste seizoen, prima. Daar refereerd hij aan. Wat Frank bij Oranje liet zien het afgelopen jaar was natuurlijk om te janken. Maar de verhalen over Advocaat bij Irak zijn ook niet heel positief.

18 oktober 2021 om 13:39

@migi, precies. Die kun je dus niet serieus nemen. Al is Dick wel een beetje op zn retour he?! Maar goed. je hebt gelijk. 100x op het bord schrijven: "i rather have Dick than Frank"

18 oktober 2021 om 16:15

Als ik lees wat hij allemaal zegt dan is hij dat ook in zijn ervaringen. Dat Advocaat een betere coach is lijkt me vast te staan maar wat Frank De Boer met Atalanta deed was misschien wel gewoon beter werk dan wat Advocaat met Irak doet

18 oktober 2021 om 19:58

Het is zijn ervaring als mens vond hij Frank de Boer blijkbaar aardiger dan Advocaat. Maargoed zo zijn er ook spelers die De Boer niks vinden. Ik noem een El Hamdaoui die zal ook geen positieve woorden hebben voor de Boer. Vraag je het Eriksen dan zal hij hem een top vent vinden. Ik vind het allemaal een beetje achteraf huil gedrag.

Hoe durven ze zo te praten over onze Dick?

18 oktober 2021 om 13:49

Bijzonder ja, hoe kan je nou kritiek hebben op Dick. Dick haalt er toch altijd het maximale uit.

18 oktober 2021 om 14:51

Dick haalt echt het maximale uit zo’n beperkte spelersgroep! Die weet de groep wel speelklaar te krijgen met zijn speeches bestaande uit scherp blijven, we doen het met zijn allen, kom op en we moeten deze wedstrijd winnen.

18 oktober 2021 om 15:10

Die haalt altijd het maximale uit om zijn portemonnee tot de nok gevuld te hebben.

Advocaat komt niet goed over in de Feyenoord docu. Deze berichten verbazen mij dus totaal niet.

18 oktober 2021 om 13:13

Slot laat Advocaat ook niet goed overkomen, ook al beweren Derksen en Japie anders.

Als je Feyenoord nu vol energie en plezier ziet spelen, verschil kan gewoon niet groter met vorig seizoen.

18 oktober 2021 om 13:59

Ik vind ze bij VI echt ongegeneerd over Dick en Feyenoord, waar iedere kritische noot als "absurd" wordt afgedaan.Verder ben ik wel van mening dat het wat scheelt of je in de verdediging moet spelen met Botteghin, Geertruida en soms zelfs noodgedwongen Fer. Of dat je daar nu met Trauner en Pedersen staat. Dat vind ik toch wel echt een kwaliteitsinjectie.Net zoals je van Til op het middenveld écht beter wordt dan met diezelfde Fer. Ook Berghuis die erbij liep als de grote vedette en of niet mee verdedigde, of iemand een doodschop gaf een rood kreeg, hielp niet altijd mee.De waarheid zal zich ergens in het midden bevinden...

18 oktober 2021 om 14:12

@martijn

Uiteraard maken aankopen verschil, maar Dick had ook mogeljkheden he voor aankopen. Al zijn aankopen zijn mislukt. Pratto, Bozenik, die Kroatische CV en vergeet nog aantal.

Ik denk dat Slot ook enthousiasme en plezier in de groep van vorig jaar had kunnen inslijpen.

Onder Advocaat vond ik Feyenoord verschrikkelijk om te zien en spelers liepen met zuur gezicht rond.

Als Feyenoord nu puntverlies oploopt, geen zwakke coach die iedereen en spelers de schuld geeft.

18 oktober 2021 om 14:43

Bozenik en Pratto wilde Advocaat helemaal niet hebben. Natuurlijk mag je kritiek hebben op hem maar qua aankopen was hij bv echt enorm fel tegen de komst van Bozenik

18 oktober 2021 om 15:16

Japie

Als ik nu zoek, dan zie ik dat Advocaat juist uitkijkt naar de transfers. Dat hij positief is.
Was ook die Portugees Ie ofzo vergeten.

Het valt mij op dat Nederlandse coaches vaak verweten worden communicatief zwak te zijn in het buitenland, los van het feit of dat correct is - hoor je het vaak als mikpunt. I wonder why.

18 oktober 2021 om 13:25

Waarschijnlijk een totaal gebrek aan inlevingsvermogen en denken alles ik de directe Nederlandse manier te kunnen doen.

18 oktober 2021 om 13:37

Omdat je Nederlander bent hoor je dit vaker en sla je het meer op. Dit soort berichten bestaan er over alle coaches op elk niveau. Dat gezegd hebbende verbaast dit nieuws me niks; Advocaat lijkt me niet de makkelijkste in de omgang.

18 oktober 2021 om 13:54

We zijn ook best een eigenwijs volk. Maar dat heeft ons in het (verre) verleden ook veel gebracht.

18 oktober 2021 om 14:35

Ik denk dat dit een probleem is voor veel coaches uit veel verschillende landen als ze in het buitenland werken. Vooral als je als Europeaan als bondscoach van Irak aan de slag gaat. Totaal andere cultuur, andere taal, andere mentaliteit.

Iedereen weet toch dat hij daar enkel zit om het geld en niet omdat het zo'n fantastische kans is om Irak van dichtbij te bewonderen en zien spelen?

18 oktober 2021 om 13:40

Alleen het geld kan toch voor hem ook niet meer alles zijn? Volgens mij zwemt deze man in het geld, zou hij het ook niet gewoon als uitdaging zien om hier nog iets van te maken?

18 oktober 2021 om 14:16

Verdient ie nou zoveel geld bij het straatarme Irak? Tsja, ik snap verder de move ook niet. Maar lijkt me geen vetpot hoor.

18 oktober 2021 om 14:31

Zou hij dan voor een appel en een ei gaan voor het bruisende voetbalefltal van Irak vol virtuozen waar hij toch nog van het spelletje kan genieten?

18 oktober 2021 om 15:06

Ik heb dus echt geen idee. Ik dacht dat Irak voor zijn komst er best goed voor stond in de kwalificatie, dus misschien wilde hij nog een Wk'tje pakken? Ja, dat gaat grandioos mis natuurlijk. Maar hij zal toch geen miljoenen krijgen daar?

Irak heeft een matige selectie, Advocaat doet het gewoon fantastisch.

18 oktober 2021 om 13:30

Misschien eerst het artikel lezen aangezien hij Dick niet zozeer bekritiseerde op de resultaten maar op z'n communicatie, houding etc. De resultaten zijn niet het punt hier. Dus blijkbaar doet Dick het niet zo fantastisch op sociaal gebied. Kan toch?

18 oktober 2021 om 14:28

Het onacceptabele niveau van de ploeg in de afgelopen vier wedstrijden is te wijten aan de technische staf", vindt Meram.

Ik denk dat Dick gewoon vooral een gefrustreerd figuur heeft geslagen bij Irak vanwege het schrijnende tekort aan bitterballen in het land. Kreeg op dag 1 al balletjes falafel en die heeft ie toen door de hele kleedkamer heen gesproeid, dat maakt een slechte indruk.

Typisch geval van andere cultuur en de sterspeler die meer inspraak wil, en daarna gefrustreerd raakt. Deze 'grote' speler zou de president van de voetbalbond moeten aanvallen, aangezien de top van Irak hiermee akkoord is gegaan.

1. Ja mijn besluit is definitief.
2. Misschien verandert de situatie in de toekomst, je weet het nooit, maar voor nu is mijn verhaal met de nationale ploeg van Irak voorbij."

Kortom, je wacht totdat hij snel wordt ontslagen door dit interview.

Als ik de punten die Meram aandraagt vergelijk met hoe ik Advocaat vind overkomen in de documentaire over Feyenoord vorig seizoen dan zie ik toch wel wat overeenkomsten. Dat Advocaat geen passie uitstraalt naar het team is logisch. Alles aan deze job straalt uit dat hij het voor het geld doet. Het is dan ook vreemd dat de bond Advocaat heeft aangesteld. Dat kunnen ze niet gedaan hebben op basis van zijn recente prestaties of zijn bevlogenheid. Dan blijft zijn naam over, maar die heeft door de laatste jaren ook wel een smetje gekregen (wederom door de prestaties).

Tis.misschien goed om de schuld bij de bond neer te leggen ipv bij advocaat. Zij zijn diegene die toch uiteindelijk akkoord zijn gegaan met deze voorwaarden.

Dick wordt vaak beschermd door zijn vriendjes in TV-land. Het is alleen een zeer beperkte trainer die eigenlijk alleen in Rusland gepresteerd heeft. Die Disney documentaire over zijn periode bij Feyenoord was echt dodelijk. Hij komt niet verder dan wat kreten die je ook hoort in de 5e klasse zaterdag.

Weer een mooi voorbeeld hoe zelf kritisch voetballers niet zijn.. Het is altijd iemand anders zijn schuld, maar nooit die van u eigen..

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Iraq

FIFA ranking: 69
20 fans
Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Iran169
4.Libanon5-2
5.Irak4-6
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - AFC
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Iraq.

0 fans
Middenvelder, 32 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 26 november
Chelsea heeft Nicolás Tagliafico op het oog als vervanger van de langdurig geblesseerde Ben Chilwell. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren