Arbiter die Ajax - Dortmund fluit fel bekritiseerd na controversieel optreden

Zondag, 17 oktober 2021 om 23:39Mart van Mourik • Laatste update: 00:43

Jesús Gil Manzano heeft na afloop van het duel tussen Barcelona en Valencia (3-1) veel kritiek gekregen. De dienstdoende arbiter, die komende dinsdag de Champions League-wedstrijd tussen Ajax en Borussia Dortmund leidt, kende enkele minuten voor rust een strafschop toe aan de Catalanen. Ansu Fati leek licht geraakt te worden door José Luis Gayá, waarna Gil Manzano zijn controversiële besluit nam. Memphis Depay schoot vanaf elf meter had raak, maar in het Valenciaanse kamp leidde de beslissing tot ongeloof.

Clubicoon en ambassadeur van Valencia Ricardo Arias sprak halverwege al zijn ongenoegen uit over het optreden van de arbitrage. Desgevraagd liet hij zich voor de camera van Movistar LaLiga uit over de veelbesproken strafschop die Gil Manzano toekende. Arias stoorde zich met name aan het feit dat de VAR niet ingreep en de beelden niet vaak genoeg bekeek. “Het lijkt alsof de scheidsrechter de enige is die een duidelijk beeld kreeg van wat er gebeurde. Hij floot puur vanwege de beweging van Ansu Fati, terwijl Gayá duidelijk de bal raakte”, foeterde Arias, die Ansu Fati overigens niets kwalijk neemt. “De speler van Barcelona deed gewoon wat een aanvaller moet doen.”

De oud-verdediger van Valencia vond het vreemd dat Gil Manzano niet naar het scherm ging om het penaltymoment opnieuw te bekijken. “Ik begrijp niet waarom er in een wedstrijd zulke snelle en drastische beslissingen worden genomen en het videoscherm niet wordt geraadpleegd. Deze beslissing gaf veel voordeel aan een ploeg die, ondanks dat men zegt in zwaar weer te verkeren, erg sterk is. Barcelona heeft dit soort cadeaus niet nodig”, aldus Arias.

Ook de veroorzaker van de penalty, Gayá, heeft geen goed woord over voor het optreden van Gil Manzano. “Iedereen weet dat ik eerst de bal raak. Ik zou hem licht geraakt kunnen hebben, maar ik raakte de bal eerst. Ik moet de televisiebeelden nog terugzien, maar op sommige beelden is het duidelijk te zien dat ik de bal heb geraakt. Het is hetzelfde verhaal als altijd: ze fluiten wanneer ze zin hebben”, aldus de linksachter.

Carlos Soler sluit zich aan bij de woorden van zijn ploeggenoot, en ook hij kan het niet begrijpen dat de arbiter niet naar het scherm gaat bij een dusdanig twijfelachtig moment. "De scheidsrechter legde me in het veld uit dat hij eerst de voet van Ansu Fati raakte. Ik sprak vervolgens met Ansu en hij zei me dat het een twijfelgeval is. Bij dit soort situaties moet je gewoon naar het scherm gaan. Als hij gaat en ziet dat het een penalty is, dan is het duidelijk. Maar hij moet wel gaan kijken. De scheidsrechter zegt dat Gayá Ansu als eerste aanraakt, en het daarom een penalty is. Als ik het duizend keer zie, heb ik nog steeds twijfels. Ik weet niet waarom hij het niet wilde zien”, besluit de middenvelder.

Na afloop spreekt ook Frenkie de Jong zich ook kort uit over het moment waar de 2-1 uit voortkwam, al kan hij naar eigen zeggen geen goed oordeel vellen. “Ik heb het niet goed kunnen zien, maar volgens mij was het een penalty.” Ronald Koeman komt met dezelfde conclusie en verklaart geen duidelijk beeld te hebben gezien van de situatie. “Ik had het niet duidelijk gezien. Ik kan er niets over zeggen”, aldus de keuzeheer.Gerelateerd

Meer sportnieuws

47 reacties (laatste reactie door binny)

Ik heb deze wedstrijd gekeken, en kijk met regelmaat wedstrijden uit de La Liga. Maar ik verbaas me iedere keer weer over het niveau van de arbiters daar. Wij denken dat we in Nederland wat slechte arbiters hebben, maar daar in de La Liga, doen ze het niet veel beter. Ik hou me hart vast voor aankomende dinsdag...

17 oktober 2021 om 23:49

Niet veel beter? Van alle top 5 competities heeft Spanje met afstand de slechtste scheidsrechters. De VAR heeft daar ook een andere inzet waardoor het janken met de pet op is.

Om eerlijk te zijn kun je het beste een Brit of een Duitser hebben, want ten zuiden van ons is het steevast matig.

18 oktober 2021 om 09:21

Met niet veel beter, wilde ik eigenlijk zeggen dat ze er dus ook geen fluit van bakken haha, ik ben het dus volledig met je eens!

18 oktober 2021 om 12:04

Als je Europees voetbal kijkt begin je juist de Nederlandse scheidsrechters meer te waarderen. We hebben heel veel mazzel in Nederland dat we veel goeie scheidsrechters hebben. Tuurlijk hebben wij ook vaak wat te klagen. Maar scheidsrechter zijn is gewoon een ondankbaar vak. Aangezien elke beslissing onder een vergrootglas op verschillende manieren uit te leggen valt.

Ah nee, al de tweede Spanjaard in 3 wedstrijden… Weet niet hoe ze het daar voor elkaar krijgen maar ik denk dat Kamphuis daar nog de beste scheids zou zijn

Meeste scheidsrechters in spanje zijn gewoon slecht. Thats it

18 oktober 2021 om 06:47

Ze zijn altijd slecht in de juiste wedstrijden.

We moeten het niet op de scheidrechter laten aankomen, de meeste spaanse scheidsrechters zijn echt belachelijk slecht. Ik ben ervan overtuigd dat we dortmund gewoon gaan opeten, ze zijn niet ready voor dit probleem

Snap vaak de controverse rondom arbitrage in Spanje, want die zijn daar niet zo heel goed, maar dit is gewoon een 100% penalty hoor, Fati wordt gewoon in de 16 onderuit gehaald, dus een penalty.

18 oktober 2021 om 12:13

Inderdaad dit is gewoon een penalty , heb hem net even teruggekeken , maar je kunt indien je geen oogafwijking hebt zien dat die speler van Valencia vanachter de man komt en probeert wel de bal te spelen maar blokkeerdt daarbij in eerste instantie het been van Fati, die probeert uit te halen , nog voordat 1 van beiden de bal raakt .

verder overigens wel eens met het feit dat in Spanje (en in Engeland) de slechtste scheidsrechters rondlopen .

ook blij dat een speler als Fati weer terug is bij Barcelona, maakt het misschien weer het aanzien waard .

Neem het hem niet kwalijk. Overkomt alle Spaanse arbiters als ze binnen een radius van 5km van het Camp Nou zijn. Enige die niet in het theater en geduikel trapt is Antonio Mateu Lahoz en die is daarom ook persona non grata oftewel public enemy number one in Barcelona

18 oktober 2021 om 00:04

Sosuh jij bent zó verschrikkelijk subjectief.. het is bijna lachwekkend. Al die Barça en Real supporters die naar elkaar wijzen dat ze de scheids altijd mee hebben, om moe van te worden. De scheidsrechters zijn gewoon bizar slecht, niet alleen als ze Barça fluiten hoor. Kijk Aub Barcelona-Huesca highlights terug, en kom dan hier melden dat Barcelona de scheidsrechter altijd mee heeft. De meest schandalige pingel die ik ooit heb gezien in Laliga, met afstand.

18 oktober 2021 om 00:23

Ja ze zijn slecht maar het aantal beslissingen dat in het Camp Nou in jullie voordeel valt de afgelopen jaren is bizar en daar hoef ik geen madridista voor te zijn om dat te zeggen. Weet je dat Barca ooit 2 jaar in La Liga ging zonder een penalty tegen te krijgen? Van februari 2016 tot maart 2018 geen enkele penalty tegen in La Liga. En dan te beseffen dat Real meer dan 10 tegen kreeg vorig seizoen. Over de clasicos met Hernandez Hernandez zal ik niet eens beginnen dan ben ik morgen nog bezig

18 oktober 2021 om 00:34

Jij denkt dus echt serieus dat een scheidsrechter, die prof is, Camp Nou binnenloopt en besluit eens lekker Barça de overwinning te gunnen door Barça penaltys cadeau te geven? Bijzonder. Overigens, die pingel tegen Huesca was zó schandalig, en weet je in welk stadion dat was? Juist ja, in Camp Nou. Die 2 jaar zonder pingel kan best, Barça was in die periode thuis zéér dominant en won vrijwel altijd. Als de tegenstander niet vaak in je 16 is, krijg je minder pingels tegen. Logisch.

18 oktober 2021 om 00:44

Nee dat ze corrupt zijn geloof ik niet. Wat ik wel geloof is dat ze dusdanig onder druk worden gezet door de spelers dmv het constante omringen van de scheids, gezeur en theaterspel dat ze keer op keer onder druk foutieve beslissingen maken. Nergens worden de arbiters zo gemanipuleerd als in het Camp Nou. Na het jarenlang perfectioneren van deze methodes zijn ze ware meesters geworden. Dan moet je een groot ego hebben zoals Lahoz om daar niet onder te bezwijken. Een totaal nietszeggende penalty tegen Huesca bij 3-0 voor verandert daar niks aan

18 oktober 2021 om 00:57

Barça stond 2-0 voor, in de 45e minuut, dus Huesca kwam met nog 20 seconden voor rust terug in de wedstrijd😉. Dat manipuleren is zeker waar, Barça spelers zijn doorgaans zeikerds. Echter zijn zowat alle Spaanse spelers ontzettende jankballen. Niet alleen die van Barça. Dus neem aan dat de Spaanse arbiters wat gewend zijn wat betreft janken?

18 oktober 2021 om 01:05

Ja maar bro komop met alle respect maar een (ik geef het toe dramatische) penalty tegen krijgen tegen gedegradeerd Huesca die met 4-1 werden verslagen is toch niet vergelijkbaar met Valencia waar het 1-1 staat?

18 oktober 2021 om 01:11

Nee tuurlijk, heb je gelijk in, tis een verschrikkelijke beslissing van de scheids. Alleen vond ik dat je overdreef in je eerste comment, alsof Barça non-stop alles mee krijgt, en nooit iets tegenkrijgt. Barça heeft vandaag gewoon geluk gehad, maar is dit geluk door de scheids, of door de VAR? Ik kan me voorstellen dat je vanuit de positie van de scheids een pingel geeft, alleen de VAR die het uit 100 hoeken en standen kan terugkijken moet hem dan terugfluiten. De Spaanse Var is gewoon bijzonder slecht, en dit in combinatie met slechte scheidsrechters zorgt gewoon voor dit soort ridicule beslissingen.

18 oktober 2021 om 09:58

Sosuh, hou op jongen. Ben zelf barca fan, maar het is wat pedri aangeeft. Beide clubs krijgen naar mijn idee altijd het voordeel van de twijfel. Natuurlijk zijn er ook momenten dat het niet mee zit, maar meestal wel. Dat zie ik trouwens bij de meeste grote clubs wel gebeuren. Te triest voor woorden eigk.

18 oktober 2021 om 10:52

Vind je? Real krijgt eigenlijk sinds vorig seizoen (20-21) al weinig voordeel van de twijfel. Dit is niet om te provoceren ofzo gewoon een observatie. Maar voorbeelden wanneer ze het voordeel van de twijfel kregen (behalve Barca uit dan) zijn welkom. Dan geef ik de voorbeelden waar ze het voordeel van de twijfel juist niet kregen

18 oktober 2021 om 12:38

Ik ben fan van geen van beide, maar als neutrale toeschouwer vind ik juist dat Real vaker het voordeel van de twijfel krijgt dan Barca. Vooral in een El Clasico valt me dit altijd op. Om maar even een objectieve mening erin te gooien.

18 oktober 2021 om 00:32

Je kan moeilijk gaan zitten doen om die pingel, maar tot dat moment floot hij voor elke Valencia speler die neer ging na een zuchtje wind. Maar nee, waarom zou je objectief blijven. Scheids floot de hele wedstrijd gewoon knudde, richting beide teams.

18 oktober 2021 om 00:37

Wegens een paar dubieuze overtredingen op het middenveld moeten we die schandalige penalty maar vergeten? Nee daar trappen we niet in die dingen wegen niet eens bijna even zwaar

18 oktober 2021 om 08:37

Heerlijk om te lezen dat je weer slecht geslapen hebt @sosuhsz. Vooral niet vergeten dat Real onlangs zelf nog een goedkope penalty nodig had om terug in de match te komen tegen het grote Sheriff. Ik zou dus vooral zeggen, houd je wat meer bezig met je eigen ploeg waar het ook niet bepaald op wieltjes draait. Het lijkt er bij jou steeds op dat je afgunst jegens Barcelona groter is dan je liefde voor Real. Lachwekkend om elke week opnieuw te lezen.

18 oktober 2021 om 01:23

Sosuh je hebt het nu wel over Gil Manzano. De scheidsrechter die met een goodie bag van Real Madrid het stadion verliet.

18 oktober 2021 om 01:35

Dezelfde Gil Manzano die Real 3(!!) penalties tegen gaf in een wedstrijd vorig seizoen tegen nota bene Valencia? Die goodie bag mag ie wel weer inleveren wat mij betreft

18 oktober 2021 om 07:22

Een Real supporter die het over de scheids gaat hebben dat hij een bepaalde club gunt. Iets met pot en ketel...

Dat de scheids een pingel geeft, kan ik nog begrijpen. Het gaat snel en Fati doet wat een aanvaller hoort te doen. Maar de VAR moet dan gewoon ingrijpen? Desnoods laat je de scheidsrechter zelf kijken op het schermpje. Ze durven nooit zelf een beslissing te maken en daar stoor ik me aan.

Voor wie het Spaansw voetbal volgt, weet gewoon dat Gil Manzano een héle slechte scheidsrechter is. Deze man kan dus echt totaal niet fluiten, maar ik heb hem wel slechter zien presteren.

De eerste helft trapt hij constant in het Bordalas/Getafe geduikel van Valencia. Bij het schoonspringen op de Olympische spelen zie je minder pirouettes... Vervolgens die strafschop voor Fati, die is belachelijk. Maar zoals we wel vaker in Spanje zien grijpt de VAR niet in bij dit soort situaties. Wat doen die überhaupt? 90 minuten lang koffie drinken?

De tweede helft besloot meneer vervolgens om compleet om te slaan en in plaats van voor ieder duikelmoment te fluiten, werd het opeens een Bas Nijhuis on steroids. Alba kreeg op een gegeven moment zo'n duw in de rug dat hij acht meter verderop neerkwam. Laat doodleuk doorspelen! Ook trappen op enkels, obstructie en andere duwen. Het mocht opeens allemaal...

Deze man is gewoon compleet ongeschikt om te fluiten.

18 oktober 2021 om 00:33

@Martijn R sorry als ik jou steeds voorbij zie komen in de reacties en jou profiel tegen kom. Moet ik steeds hardop lachen jou pf is geweldig hoop ook dat het snel gebeurd

Elke scheids in La Liga is slecht. Spaanse arbiters zijn met afstand de slechtste scheidsrechters in de wereld. Zoveel rare beslissingen die ze altijd nemen. Ook al hebben ze een VAR ze zijn nog zo koppig om het erbij te laten. Verbaasd me niks dat er weer een Spaanse scheidsrechter slecht heeft gefloten. Ze mogen die scheidsrechtersopleiding allemaal maar is opnieuw doen of ze moeten die opleiding is grondig onder de loep nemen.

Volgens de Madrid krant Marca was het een terechte penalty

18 oktober 2021 om 00:31

Volgens de Catalaanse krant sport is het een makkelijk gegeven penalty.

Deze man kan er weinig aandoen.. in camp nou fluiten is voor elke scheidsrechter een nachtmerrie. Alsof je komt babysitten. Typische Koeman reactie “heb het niet kunnen zien” verder sterke wedstrijd van Busquets. En Met alle respect maar geen enkele nederlander van dit Barcelona voegt iets extra toe. Die penalties van Depay kan Schreuder er ook in rammen, F. De jong verdiend het niet om te spelen en dest tjaa die jongen kan er ook niets aandoen dat Koeman hem blijft opstellen, kreeg ff de slappe lach int begin bij dat sprintje met gaya

18 oktober 2021 om 06:19Niet echt verrassend dan ook om te zien dat je naam "real Madrid" of een variant erop bevat.

Het meest lachwekkende is natuurlijk onze grote vriend Koeman die op dit soort momenten de beelden niet heeft gezien. Haha wat een poppenkast. Als het tegen zit heeft ie 6 ipads op schoot om gelijk zijn gal te spuwen in de eerste de beste persconferentie

Als ik de beelden van die tweet terug kijk ben ik geneigd om te zeggen dat Gaya niet de bal raakt maar wel de speler. Los daarvan is het ook gewoon geen slimme actie daar op het veld.

Barca en Real supporters die van elkaar zeggen dat ze altijd de scheids mee hebben, het blijft een heerlijk topic voor een bakje popcorn en wat fris. Dit weekend is het weer 1 vd weinig uitzonderingen, dan gaat maar 1 supporterskamp zeggen dat de andere de scheids mee had, we kijken er al weer naar uit.

18 oktober 2021 om 10:48

Ik vind dat heel kinderachtig gedrag wat we helaas gewend zijn van enkele fans hier, ik ga geen namen noemen, maar het zijn standaard altijd dezelfde. De scheidsrechters zijn helaas van abominabel niveau, dat is de enige uitleg

18 oktober 2021 om 12:41

Grappig, je doet er zelf aan mee.

18 oktober 2021 om 12:50

Waarom? Vanwege mijn comment hieronder? Ik geef alleen een aantal voorbeelden waarop hij slechte beslissingen heeft gemaakt. Ik zeg noch insinueer dat deze scheids voor Barca is. Vraag maar aan jongens als Pedri16, Messi123, die zullen beamen dat ik gewoon objectief ben, ook in de Barca topics. Maar volgens mij heb jij iets tegen mij sinds ik je had afgemaakt in de City ''cash'' discussie. En dat Real 136e stond in netto uitgaven en City dik 1e. Zit je kennelijk diep, fijne dag verder :-)

18 oktober 2021 om 16:02

Nee niet die van hieronder, maar die van hierboven. Leuk dat je daar over begint, ik had namelijk geen idee dat jij het was. Wel een beetje jammer dat je het weer moet herhalen, dat laat alleen maar zien dat je nog flink gefrustreerd bent omdat je geen gelijk kon krijgen. Dus nee, dat zit me niet diep, ben het namelijk al vergeten, jij dus blijkbaar niet. Frappant. Niet zo gefrustreerd zijn op dit forum jongen, dat scheelt je hoop stress en boosheid elke dag! Jij ook een fijne dag toegewenst.

18 oktober 2021 om 22:20

Wat? Ik zei letterlijk in mijn reactie: “niet provocerend bedoeld” en vraag om voorbeelden in de laatste 2 seizoenen. Zonder een scheids te betichten voor Barca te zijn of wat dan ook. Geen kinderachtige reactie, maar gewoon een normale inhoudelijke die kan leiden tot een discussie. Die voorbeelden geeft niemand mij haha. Alleen een reactie van jou zonder concrete voorbeelden, maar goed. Mijn excuses ook dat ik de vorige discussie erbij haalde. Die is wat mij betreft over. Nu ben ik graag benieuwd naar een reactie van jou waarin je aangeeft op welke manier ik meedoe aan deze kinderachtige discussies, dat beweer jij namelijk

Ik snap niet dat zowel Barca als Real fans niet zien dat de algehele arbitrage van een zeer bedenkelijk niveau is. Ik durf met zekerheid te stellen dat onze arbitrage in de Mickey Mouse competitie vele malen beter is dan daar.
Af en toe heb ik het idee dat de toeschouwers naar een toneelvoorstelling komen kijken. De arbitrage doet er gewoon niets aan. Die vinden het gekronkel na een lichte overtreding de normaalste zaak van de wereld. In plaats van hiertegen optreden, wordt het ook nog vaak beloond.

Deze man gaf Nacho tegen Villarreal geen penalty, terwijl Albiol de bal niet eens raakte en de man wel, maar dit is wel een penalty, waar Gaya de bak raakt? Gil Manzano is geen goede scheidsrechter, moge dat duidelijk zijn.

Vervelend ik ben absoluut geen fan van Spaanse scheidsrechters, dat worden altijd rot wedstrijden waar ze voor alles fluiten en altijd in de fratsen tuimen

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4943 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
H. LarssonAanvaller
M. DepayAanvaller148
GaviMiddenvelder120
Riqui PuigMiddenvelder70
L. de JongAanvaller61
M. ter StegenKeeper120
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

8 fans
Aanvaller, 19 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 30 november
Scouts van Ajax, Manchester United, Borussia Dortmund, Internazionale, Southampton, Everton en Rangers waren zondag aanwezig bij Charleroi - Anderlecht. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren