Grimmig duel in Enschede: rode kaarten, spreekkoren en duwende Jans

Zondag, 17 oktober 2021 om 18:44Dominic Mostert • Laatste update: 18:46

De competitiewedstrijd tussen FC Twente en Willem II heeft zondag geen winnaar opgeleverd. Na een verhitte eerste helft stond het 1-1 en die stand bleef uiteindelijk ook na de rust op het scorebord staan. De wedstrijd stond bol van de frustraties, maar niet van de kansen: het was de wedstrijd met het minste aantal schoten van het huidige seizoen (dertien stuks). Willem II staat met zeventien punten op de vierde plaats, terwijl Twente zevende staat met vijftien punten.

De frustraties ontstonden na de 1-1 van Willem II. Arbiter Jochem Kamphuis keurde een doelpunt van Ché Nunnely goed, ondanks dat FC Twente claimde dat de aanvaller een handsbal beging. Hij nam de bal in het strafschopgebied mee na een voorzet van Kwasi Wriedt en passeerde doelman Lars Unnerstall van dichtbij. Volgens zowel Kamphuis als videoscheidsrechter Richard Martens was er geen sprake van een handsbal. Vervolgens stapelden de incidenten zich op. Kamphuis deelde Ramiz Zerrouki en Derrick Köhn ieder een gele kaart uit na een opstootje. Ron Jans reageerde woedend toen Ricky van Wolfswinkel naar de grond werd getrokken en ging op de bon. Kamphuis deelde ook geel uit aan Michal Sadílek, die een harde overtreding op Pol Llonch beging.

Kamphuis werd door de supporters van FC Twente uitgescholden voor 'hoerenjong'. Tot tweemaal toe moest de stadionspeaker het publiek vragen om te stoppen met de beledigende spreekkoren. Een rode kaart paste wel binnen de grimmige sfeer en die kwam er in de blessuretijd van de eerste helft. Kamphuis floot voor een overtreding van Zerrouki, die uit frustratie de bal tegen het veld wierp. Die actie kwam de middenvelder op zijn tweede gele kaart te staan. Het zag er dus goed uit voor Willem II, dat in de zesde minuut juist op achterstand was gekomen. Een terugspeelpass van Nunnely kwam niet aan bij Emil Bergström, waardoor Dimitrios Limnios kon profiteren en beheerst afrondde.

Kort na de pauze dacht Willem II op voorsprong te komen, maar een doelpunt van Wriedt werd afgekeurd wegens buitenspel. Verder konden de bezoekers in de tweede helft nauwelijks profiteren van het numerieke overwicht. Een kwartier voor tijd kwam Willem II zelf ook met tien man te staan. Köhn viel in een duel met Van Wolfswinkel op de benen van de spits, wat hem zijn tweede gele kaart opleverde. In het slot van de wedstrijd was FC Twente het meest nadrukkelijk op zoek naar het winnende doelpunt, maar het bleef bij 1-1. Twee minuten voor tijd duwde Jans nog een speler van Willem II, invaller Görkem Saglam, weg bij een discussie met Van Wolfswinkel.Gerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door voetbalfan28)

Rare wedstrijd met Kamphuis als hoofdrolspeler. Zijn gedrag laat de wedstrijd uit de hand lopen. Maar goed, spelers horen volwassen genoeg te zijn om hier geen aandacht aan te besteden. Dom van Zerrouki, maar het is natuurlijk niet echt weggooien van de bal. Als Jans na de rode kaart van Willem II wat sneller had ingegrepen met Ugalde hadden we misschien nog wel 3 punten kunnen hebben. Gelijkspel is over de hele wedstrijd gezien een terechte uitslag

17 oktober 2021 om 19:18

Ik vond die tweede gele kaart voor het "weggooien" van de bal ook zwaar overdreven. Bizar eigenlijk. De bal bleef nu nog redelijk in de buurt van de plek waar de vrije trap genomen moest worden. Ik vind het veel irritanter/kwalijker als spelers bewust de bal wegtrappen of gooien om tijd te rekken. Dat gebeurt ook vele malen vaker, maar dan wordt er haast nooit opgetreden. En dan nu ineens voor dit wel... Ik vind het erg vreemd.

17 oktober 2021 om 19:25

Helemaal met je eens. Kamphuis was vandaag dieptepunt, lang geleden dat ik een scheids zo slecht een wedstrijd heb zien aanvoelen…eerst die rode kaart van Zerrouki, dat slaat echt kant nog wel. Een gele kaart geven omdat je een kopstoot ontwijkt en dan nog een 2de omdat je de bal op de grond gooit…echt zelden zo slechte beslissing gezien en dan die rode kaart van Willem II ook, hoezo een goedmakertje, die moet zich echt diep schamen, maargoed dat deed hij in de rust dus al, want de 2de helft was alles in het voordeel van fct. Moet niet nodig zijn, wedstrijd totaal verpest.

Jammer voor Twente, want dat was echt verre weg de beste ploeg, te weinig uiteindelijk gecreëerd en Jans zat te slapen na de rode kaart van Willem II, 5 minuten voor tijd aanvallend wisselen was veel telaat, zonde want Twente heeft hier echt 2 punten laten liggen. Jammer dat de hoofdrolspelers niet de voetballers waren, daar gaat het toch om.

17 oktober 2021 om 20:18

Die Oude Kamphuis was zo slecht nog niet, wel het acteer werk van de Twente spelers...

17 oktober 2021 om 20:45

Oude Kamphuis is een oud speler van Twente. Geen idee waar jij het over hebt..

17 oktober 2021 om 21:28

Ik heb echt niemand zien acteren.. vertel?

18 oktober 2021 om 10:23

Nou ja.. limnios die van zwaargewond naar sprint in 60 seconden ging was vrij opzichtig. Hij heeft nog wel wat acteerlessen nodig.

17 oktober 2021 om 21:58

Zerrouki krijgt gewoon een terechte rode kaart. Als je op zo'n manier je onvrede over een beslissing laat blijken kun je een 2e geel verwachten. Hij was sowieso erg irritant vandaag. Onstaan uitte hij zijn onvrede op tegenstanders, scheidsrechter en zelfs medespeler. Dit combineerde hij met een agressieve houding. Zo ook bij de 1e gele kaart, waar hij in 10 meter tijd niet denkt dat hij misschien even rustig moest worden en dat er niets schokkende gebeurt. Jan's had hem moeten wisselen want die rode kaart hing in de lucht.

19 oktober 2021 om 10:59

Volkomen mee eens, hier kun je inderdaad geel voor krijgen. Erg dom en zijn eigen fout. Maar dit neemt niet weg dat Kamphuis bizar inconsequent aan het fluiten was. Hij geeft hier Zerrouki namelijk geel voor gefrustreerd de bal stuiten terwijl hij zich op het begin van de wedstrijd volledig laat uitkafferen door Wriedt met daarbij menig wegwerp gebaar. Dat is meten met twee maten. Hij had daar de toon moeten zetten door geel te geven maar verloor daar eigenlijk al de controle op de wedstrijd. Ook de eerste gele kaart aan Zerrouki kon hij volgens het boekje geven maar was ook vrij frappant. Kohn trapt Zerrouki namelijk na en Zerrouki kom (absoluut onnodig) verhaal halen, waarbij Köhn een voorwaartse beweging met zijn hoofd maakt. Beide geel is zon typische "geen idee wat ieder zijn rol is dus ik geef uit gemak maar tweemaal geel actie"

Niet al te veel goed voetbal, wel veel intensiteit en ook een slechte scheidsrechter die de zaken niet onder controle had.

Geen geweldige wedstrijd, maar ook geen straf om naar te hoeven kijken.

Ondanks dat het vandaag niet mee zat met de scheids, doe je je hier toch jezelf veel te kort. Wat ik vooral niet snap is het wisselbeleid van Jans. Oosterwolde heeft helemaal niets goed gedaan vandaag en mag toch de hele wedstrijd spelen. Daarnaast breng je pas in de 87e minuut invallers als Ugalde. Helaas slechts een gelijkspel vandaag, had gewoon een overwinning moeten zijn.

17 oktober 2021 om 23:03

Dat is zo'n beetje het enigste zwakke punt van Jans; dat hij te vaak vast blijft houden aan de spelers waarmee hij start. Hij is daarin wat wispelturig. Onderaan de streep natuurlijk een goede coach voor dit FC Twente, maar ik heb wel het idee dat hij inderdaad vaak te laat wisselt. Overigens wordt het wel tijd dat Vlap eens gaat leveren. Hij speelde vandaag niet eens zo slecht, maar ook vandaag was hij te onzichtbaar voor de kwaliteiten die hij heeft. Z'n geluk is denk ik vooral dat hij met Bosch niet echt dreigende concurrentie heeft.

Het is geen reclameweekend voor de eredivise geweest. Een bar laag niveau, vechtende supporters, topploegen die het laten liggen. De ploeg die het meest tevreden op het weekend zou terugkijken is AZ. De rest heeft allemaal geploeterd en het stikte van de verbitterde incidenten zoals hier ook weer, om over het beschamende gedrag bij de Gelderse derby nog maar te zwijgen. Erg jammer.

17 oktober 2021 om 19:05

Heb dit weekend GAE - Heracles, Nec - Vitesse en Twente - Willem II gekeken. Wat een ongelooflijk slechte wedstrijden waren dat qua voetbal stuk voor stuk. Bij Heracles kijk ik misschien door een gekleurde bril, maar dat tijdrekken van GAE was (ondanks misschien begrijpelijk) al vreselijk naar te kijken. Vervolgens kan Heracles tegen 9 man niks klaarspelen. Dan Nec - Vitesse waar de fans zich voor, tijdens en na de wedstrijd zich van hun slechte kant laten zien. Voetbal ook vreselijk om naar te kijken groot deel, omdat spelers werkelijk waar 10x per minuut op de grond gaan liggen. Kan geen tempo in zon pot komen. Dan net Twente - Willem II waar de scheids de pot niet onder controle heeft, waardoor de spelers allemaal ontzettend opgefokt waren. Daarnaast waren die spreekkoren natuurlijk ook niet nodig. Qua voetbal was ook deze wedstrijd niet om aan te gluren soms. Zoals je zegt zeker geen reclameweekend nee!

17 oktober 2021 om 19:19

Nederland heeft 2 topploegen, en die hebben gister beide gewonnen. Als je in een derby goed voetbal verwacht dan kijk je naar de verkeerde sport, derby's gaan altijd gepaard met matig voetbal, veel strijd, en een hele hoop domme gele kaarten.

17 oktober 2021 om 22:30

Ze hebben in matte wedstrijden gewonnen. Ajax speelde de tweede helft op zestig procent en PSV ontsnapt net aan tegen de minste ploeg van Nederland. Alle andere wedstrijden tevens bedroevend slecht, behalve dus voor AZ, die het sterk hebben laten zien dit weekend. Er was trouwens welgeteld een enkele derby dit weekend en ik had het met name over de randzaken rondom de wedstrijd. Er is een knul van 18 met een bijl aangevallen. Geen goede reclame of wel?

17 oktober 2021 om 20:49

Topploegen die het laten liggen? Weet niet wie jij als topploeg beschouwd maar ze hebben beide gewonnen.

17 oktober 2021 om 20:53

Er is natuurlijk maar 1 echte topploeg en die hebben helaas 2-2 gespeeld jongens.

17 oktober 2021 om 21:00

Nouja.. om RKC nou als topploeg te bestempelen..

Volledig ontspoord door de inconsequente manier van arbitreren. Pure willekeur en dat is bloedirritant. Wedstrijd niet om aan te gluren vervolgens.. met een veel te late wisseltactiek van Jans.

17 oktober 2021 om 23:20

Scheidsrechters zijn weer lekker bezig geweest vandaag. Overleg in Zeist zou wel heel gezellig worden…

Wedstrijd van niks, het is dat Willem 2 nog een rode kaart kreeg anders was het volgens mij de saaiste tweede helft ooit. Mocht overigens ook wel, want het laatste kwartier van de eerste helft was in meerdere opzichten schandalig. Je mag het dom noemen wat je wilt, maar een gele kaart krijgen voor een bal boos op de grond gooien? Zeker na die onzin eerste kaart vind ik het volkomen logisch dat Twente zich hier onrechtvaardig behandeld voelde.

De tactiek van Willem 2 snap ik overigens niet, waren die echt tevreden met een punt na 45 minuten? Die hebben werkelijk niks gedaan om hun overtal uit te buiten. Overall, niet best maar resultaat is dan wat telt. En dan heb je niet verloren van een 'concurrent' ondanks dat die een helft flink voordeel hadden.

Wedstrijd die in mijn ogen echt verpest is door de scheids. Die man voelde de boel echt totaal niet aan en was constant onnodig aanwezig met z'n gefluit en kaarten getrek. Die rode kaart van Willem 2 voelde ook echt als een goedmakertje die nergens op sloeg. Jammer, maar in ieder geval niet verloren aangezien we een dik half uur met 10 man hebben gespeeld zullen we maar zeggen.

17 oktober 2021 om 19:37

Zeg dat! Sorry als ik provocerend overkwam, was niet de bedoeling. Gunde Twente de overwinning en die verdienden ze ook, ik vind alleen dat ze wat minder sportieve jongens hebben, maar die heeft elke club! Nogmaals excuses, geniet van je weekend!

17 oktober 2021 om 19:38

Kijk dat siert dan weer

17 oktober 2021 om 20:00

Je mag natuurlijk je mening hebben , maar dit is aardig van je, bedankt!

Duiken is fluiten @kamphuis. Noet te volgen voir zowel wii als twente

Het was erg slordig. Het positiespel moet wel echt beter aan de kant van FC Twente. Er loopt best wat kwaliteit rond, maar het niveau schommelt wel erg op en neer nog. Zerrouki mag wel even plaatsnemen op de bank overigens. Hij speelt sowieso niet goed de laatste tijd en is continu betrokken bij opstootjes. Hij pakt ook onnodige kaarten en benadeelt hiermee de ploeg. Jans had ook eerder moeten wisselen. Het liep niet en sommige spelers liepen al een tijdje op hun laatste benen.

17 oktober 2021 om 21:30

Jans eerder wisselen eens, Ugalde had er eerder in gemoeten. Maar Zerrouki speelde gewoon weer een dijk v een wedstrijd, net als Hilgers overigens.

17 oktober 2021 om 21:51

Zo Sirius, heb je de wedstrijd wel gekeken? Zerrouki was vandaag met Sadilek en Hilgers de absolute smaakmaker van dit Twente. Absoluut top. Welke domme gele kaarten bedoel je? Een normale scheids had hem geen enkele kaart gegeven en vandaag kreeg hij notabene rood…lag echt niet aan hem als je een kopstoot ontwijkt en dan geel krijgt, kun je volgens mij niet naar Zerrouki wijzen. Het enige waar ik het met je eens ben is over Jans, maargoed dat kon iedereen zien, behalve onze trainer blijkbaar…

17 oktober 2021 om 22:58

@okydoky - Niet zozeer mee eens. Hij is in verdedigend opzicht altijd wel nuttig, maar we moeten hem nu ook wel een keer gaan beoordelen om z'n keuzes aan de bal. Die waren vandaag gewoon vaak niet goed. Juist op dat aspect schommelt zijn niveau nog te veel. Vandaag vond ik 'm ook vaak de verkeerde keuzes maken. Bovendien begint dat korte lontje wel een dingetje te worden. Vandaag waren de kaarten twijfelachtig, maar hij is de laatste tijd wel erg vaak betrokken bij opstootjes en hij oogt geagiteerd. Dat moet er natuurlijk wel vanaf.

De grote verliezer was dit weekend de supporter in de eredivisie want holy shit wat was het niveau ongekend laag dit weekend. En dan zulen er wel mensen komen met wat verwacht je ervan dit is maar de eredivisie, maar wij in nederland onderschatten de eredivisie echt . Toen ik in het buitenland was en ajax-rkc was het volgens mij van een paar jaar geleden aan het kijken was toen zeiden ze wat kunnen ze goed opbouwen die geel met blauwen en wat zijn ze technisch goed. Toen zei ik vertel dat de mensen in nederland maar die alles als goed zien behalve hun eigen competitie.maar weer terug naar het punt het niveau is echt laag dit weekend.

17 oktober 2021 om 19:40

Ook in Nederland doet de intrede van meer strijd leveren en spel tegenstander ontregelen. FC Twente is een goed voorbeeld met twee of soms drie kuitenbijters op het middenveld. Ze volgen het voorbeeld van Getafe en veel andere buitenlandse middenmoters.

17 oktober 2021 om 20:01

Dat is pure onzin. Dit FC Twente heeft gewoon een aantal spelers die altijd strijd leveren en dat is overigens alleen maar goed. Daarbij was het toch vooral FC Twente die de wedstrijd wou winnen en ook voor de overwinning bleef knokken. Dat je daar dan de tegenstander mee ontregelt; alleen maar mooi meegenomen. Je doet overkomen alsof het iets slechts is. Een beetje gefrustreerd?

17 oktober 2021 om 20:02

Op zich geen verkeerde ontwikkeling denk ik. Twente heeft wel meermaals laten zien op deze manier teams die technisch veel beter zijn, zoals Ajax, toch weerstand kunnen bieden. Europees gezien ook niets mis mee.

17 oktober 2021 om 20:07

Man man.. twente is de enige club die voetbalde voor de 3punter ondanks een man minder. Ben benieuwd naar de onderbouwing in vergelijking met Getafe..

Die Kamphuis is echt een ramp. Dit zijn toch beide geen rode kaarten man. Dan kun je er wel 20 geven per wedstrijd. Een beetje emotie hoort erbij. Die gast trekt elke week kaarten die nergens op slaan. Ik zeg: schorsen die hap.

17 oktober 2021 om 20:04

Bij Kamphuis heb je serieus geen idee waar je aan toe bent. Zowel voor wII als twente. Ga je nu weekelijks geel geven voor het weggooien vd bal @kamphuis. Ik ben benieuwd...

Wat dacht Kamphuis? We gooien er een paar kaarten in en de boel komt wat tot rust? Hij gooide alleen nog maar olie op het vuur en liet de boel escaleren. Hoe kun je in de eerste helft al rood geven voor 2 dingen die weinig voorstelden?

17 oktober 2021 om 22:53

Het grote probleem is vooral dat de slechte scheidsrechters er schijnbaar goed op staan bij de Knvb, terwijl de scheidsrechters die met regelmaat prima wedstrijden fluiten, het vaak moeten doen met irrelevante wedstrijden en soms zelfs in de KKD. Zo'n Kamphuis, maar ook een Higler zijn al jaren structureel in en in triest, maar toch blijven ze dit soort wedstrijden krijgen. Ik denk ook dat het onvermijdelijk is als je een Van Egmond als scheidsrechtersbaas hebt. De man heeft zelf nauwelijks een redelijke wedstrijd gefloten in z'n carriere. Ze hadden iemand als Luinge aan moeten stellen. Voelde een wedstrijd altijd goed aan en deed zelden rare dingen.

De scheidsrechter heeft een enorme negatieve invloed op het verloop van deze wedstrijd. Daarnaast mag die Ron Jans ook wel een tik op zijn vingers krijgen, wat een pannenkoek

Wedstrijd ontspoort, supporters die gek worden, zelfs dus ook die van Willem II, Bar slechte vertoning, agressie, stoom uitblazen, allemaal niet goed te praten, achterlijke analyse van Kenneth Perez, begint steeds irritanter te worden deze analist. Vroeger in het veld ook niet altijd een van de slimste en nu betwetering te lopen doen.....wat een gast. Het meest trieste eindelijk volle stadions en een giga sfeer in de Veste maar hoe kan de KNVB zo'n scheidsrechter opstellen Kamphuis verknalde de wedstrijd en haalde het bloed onder de nagels vandaan, wat een klote scheids, kerel weet de hele ambiance te verknallen. Weg ermee, geen woorden voor. Die man kan niet fluiten, helemaal niets, slechter kan bijna niet meer....

Wel echt knap dat we na jaren eindelijk een keer. Iet verliezen tegen 10 man. Klinkt gek misschien maar ik denk dat 90% van de fans liever tegen 11 man speelt dan tegen 10. Maar met zo'n scheidsrechter kan je ook niet fatsoenlijk spelen. De ene keer is een actie toegestaan de andere keer fluit ie er voor. Hij veranderde elke 5min de regels. Toch snap ik dat Twente zich het meest benadeeld voelt. Eerste 15min mochten ze alles. Duwen trekken alles liet ie toe en na een kwartier ineens niets meer... het leek echt alsof er iemand in zn oor fluisterde dat ie wel heel veel toe liet. En van alles mogen naar niets is lastig omschakelen.

Wel bijzonder dat Kohn geen rood kreeg voor natrappen. Dat de scheids het niet zag kan .aar de VAR? Dat was een mazzel dat Kohn later als nog rood kreeg sloeg nergens op dat was echt geen geel. Maar goed dit was nooit een wedstrijd dank zij de scheids. Vooraf hoopte ik op een punt en dat is gelukt dat is wel fijn. Twente is natuurlijk een stuk beter normaal gesproken zeker thuis. Nu na 9 wedstrijden denk ik dat we ons kunnen gaan richting op plek 10-12 en na zo'n drama seizoen is dat wel heel fijn. Snel vergeten dit en hopen dat je deze scheids nooit meer treft.

Echt een bizar voetbalweekend dit met die Newcastle fan die onwel werd en dan die wedstrijd in het Gelredome met die instortende tribune en dat incident daarvoor met die hakbijl bij het tankstation en nu dit weer... Je zou er bijna een boek over kunnen schrijven met als titel "de meest bizarre voetbalgerelateerde gebeurtenissen in een weekend samengevat" als het ooit niet erger dan dit geweest is!?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Twente

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
6.Vitesse23-7
9.NEC19-3
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. PröpperVerdediger144
M. SadílekMiddenvelder140
M. VlapMiddenvelder142
D. LimniosMiddenvelder132
L. UnnerstallKeeper130
M. HilgersVerdediger131
R. ZerroukiMiddenvelder131
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Twente.

In de wandelgangen

Dinsdag 30 november
Scouts van Ajax, Manchester United, Borussia Dortmund, Internazionale, Southampton, Everton en Rangers waren zondag aanwezig bij Charleroi - Anderlecht. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren