Ajax traceert illegale verkopers van wedstrijdkaarten en treedt hard op

Zondag, 17 oktober 2021 om 13:25Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 13:28

Ajax gaat hard optreden tegen supporters die hun wedstrijdkaarten van de Champions League illegaal aanbieden op internet. De club heeft inmiddels een groep van zo'n 25 fans weten te traceren en vertelt tegen Ajax Life dat zij een flinke straf tegemoet kunnen zien. Naast de tickets van de Champions League zijn ook kaarten in de Eredivisie te koop aangeboden, weet de club.

De discussie kwam op gang toen na de start van de kaartverkoop van de wedstrijd tegen Borussia Dortmund tickets op online verkooppunten te koop werden aangeboden tegen woekerprijzen. Ajax heeft zich ingezet om de daders van deze illegale handel te achterhalen en heeft van 25 supporters de gegevens weten te bemachtigen. Van hen is de seizoenkaart geblokkeerd, wacht een boete van 450 euro en volgt een stadionverbod van achttien maanden.

Voor de geïdentificeerde supporters wacht mogelijk nóg een straf. “Ajax zal deze personen ook aanmelden bij de KNVB voor een landelijk stadionverbod", laat een voorlichter van de club weten tegenover bovengenoemde supportersvereniging. Ajax sluit niet uit dat het aantal getraceerde personen in de komende dagen verder zal oplopen. Naast tickets voor de wedstrijd tegen Dortmund werden op internet ook kaarten voor de topper tegen PSV en het duel met Besiktas te koop aangeboden.

"Als Supportersvereniging Ajax willen wij nogmaals benadrukken dat wij het betreuren dat er personen zijn die veel geld willen verdienen over de rug van medesupporters", voegt Ajax Life er aan toe. "Zij maken misbruik van de populariteit van Ajax en de schaarste aan kaartjes die bij sommige wedstrijden ontstaat. Te vaak zien we screenshots voorbij komen van gesprekken met deze verkopers, die voor zichzelf verantwoorden dat ze deze kaarten voor vierhonderd euro of (veel) meer aanbieden. Laat de actie die Ajax onderneemt tegen deze zwarthandel een waarschuwing zijn."Gerelateerd

Meer sportnieuws

36 reacties (laatste reactie door raedos)

Uitstekende zaak. Ze kunnen wat mij betreft niet hard genoeg worden gestraft. Wat mij betreft komt er een lijst van deze mensen en mogen zij nooit meer in aanmerking komen voor een seizoenkaart bij Ajax. Erg goed dat Ajax ze heeft opgespoord en zo optreedt!

17 oktober 2021 om 14:14

Precies! En in het stuk hierboven wordt er over 25 "Fans" gesproken. Dit mag je wat mij betreft geen fans meer noemen.

17 oktober 2021 om 14:37

Helemaal mee eens. Ik vraag me echter af of het wel is toegestaan om de kaarten voor de normale prijzen te verkopen. Als je een seizoenskaart hebt, mag je deze dan verkopen als je zelf niet kan gaan voor een normale prijs? Of treed Ajax alleen op tegen mensen die de kaarten verkopen voor woekerprijzen?

17 oktober 2021 om 17:25

Lijkt mij dat het alleen om de woekerprijzen gaat. Je kan namelijk ook meerdere seizoenkaarten op je naam hebben staan en het lijkt mij logisch dat je jezelf niet in drieën kan delen of elke wedstrijd voor de overige twee betaald... Wij kopen ook kaarten in voor medesupporters, maar vragen dan "gewoon" het aankoopbedrag terug. Als seizoenkaarthouder kan je ook haast altijd kaarten bijkopen en het lijkt mij logisch dat je die niet voor jezelf koopt.

17 oktober 2021 om 15:02

Zeker. Alle complimenten, dit zou iedere club altijd moeten doen en alle kosten verhalen op de daders.

Prima aanpakken nep supporters tuig zo ga je niet om met je medesupporterts aan andere kant is het ook ajax zelf te verwijten waarom moeten seizoenkaarten nog extra kaarten kunnen kopen?? dan vraag je er ook om

17 oktober 2021 om 13:38

Misschien om ook seizoenkaarthouders tegemoet te komen voor het behouden van hun seizoenkaart in Corona-tijd? Het verlengen, het niet terugvragen van het volledige bedrag. In deze onzekere tijd is het behouden van je vaste klanten enorm belangrijk.

17 oktober 2021 om 14:02

Er zijn anders meer dan genoeg Ajacieden die graag die seizoenskaart willen overnemen als jij je niet tegemoet voelt gekomen. Er staat een wachtrij van hier tot Tokyo voor die kaarten. Ik als jonge Ajax-fan heb nog nooit de kans gehad om een SCC te kopen en dit heeft mij al verscheidene keren zo erg teleurgesteld in de kaartverkoop. Als je dan ziet dat er daarna kaarten worden verkocht door SCC-houders die er een zakcentje aan willen verdienen vraag je je toch af waarom wij als SVA niet eerder aan de beurt mogen zijn. Een SCC-houder heeft elke wedstrijd de privilege om te gaan en dan zou het toch gek zijn als zijn vriend dat privilege ook krijgt puur omdat hij een SCC-houder kent.

17 oktober 2021 om 14:33

"vaste klanten"???

17 oktober 2021 om 16:59

@HS - Dat moet echt enorm frustrerend zijn, zelfs als SCC houder (die ooit ook begon als SVA lid) vind ik dat onverkoopbaar naar de achterban. Hartstikke leuk dat ik voor allerlei vrienden, familie en kennissen kaarten kan regelen. Maar dat ik daarbij voorrang krijg boven leden van de supportersvereniging is niet juist. Het zou niet afhankelijk moeten zijn wie je kent of je naar Ajax kan.

Het is goed dat de profiteurs hard worden aangepakt. Je seizoenskaart gebruiken om geld uit de zaken van je mede supporters te kloppen is niet oké. Ik vind het heel vervelend voor de nieuwe generatie Ajax supporters dat de opstap mist (een keertje gaan, steeds vaker losse kaarten kopen, een seizoenskaart).

17 oktober 2021 om 17:28

@est-1913, ja, vanuit Ajax zijn seizoenkaarthouders de vaste afnemers en het is heel normaal om die eerst te vriend te houden. Bij mijn bedrijf is er ook een bepaalde capaciteit en hebben vaste klanten voorrang. Pas als je meer capaciteit hebt of er ergens gaten vallen, kan je gaan kijken naar hoe je daarmee omgaat.

17 oktober 2021 om 17:30

@Adzevedo, ja, zo ging het bij mij ook. Ik heb een seizoenkaart gekregen, omdat wij via kennissen nog wel een seizoenkaart konden kopen (ook nadat de seizoenkaarten eigenlijk al uitverkocht waren). Blijkbaar kan je dan als seizoenkaarthouder nog wel bijkopen, terwijl er voor mensen die hun eerste seizoenkaart willen kopen geen aanbod meer is.. Wij konden toen nog 4 plekken naast elkaar kopen. Heel vreemd.

17 oktober 2021 om 14:15

Idd dan vraag je er om en als lid van bv de sva sta je met lege handjes

Mooi om te horen! Naast dat het simpelweg niet mag is het ook gewoons hondsasociaal om zo'n kaarten tegenwoekerprijzen aan te bieden. Helaas zie ik het ook steeds vaker gebeuren bij andere evenementen. Goed dat hier tegen op wordt getreden, laat die lui maar op de blaren zitten!

17 oktober 2021 om 14:08

Op websites als Ticketswap mag je kaartjes voor een evenement t aanbieden met maximaal 20 procent winst, namelijk maximaal 120 procent van de oorspronkelijke prijs. Dat vind ik zelf nog wel acceptabel; voor handelaren is dat een te kleine winstmarge en mensen die echt van hun kaartje af willen kunnen zodoende eventuele administratie kosten eruit halen oid.

17 oktober 2021 om 14:29

Daar kan ik ook nog wel mee leven. Ik heb ooit eens een kaartje voor Arsenal willen kopen, en volgens mij hadden zij daar een heel handig 'ticket transfer' systeem in. Als je als seizoenskaarthouder niet bij een thuiswedstrijd kon zijn kon je via je Arsenal account jouw toegang voor één wedstrijd aan een andere fan verkopen/overdragen die bij die wedstrijd wilde zijn. Dat vond ik wel een goede en eerlijke manier om de illegale kaartverkoop tegen te gaan.

17 oktober 2021 om 17:08

Ik denk persoonlijk niet dat ticket swap het probleem is. Het is meer dat kaartjes gewoon ruim verdubbelen in prijzen. Tickets tegen Dortmund die gaan gewoon voor 2x of 3x de oorspronkelijke prijs. Dat is gewoon je mede supporters geld uit de zakken kloppen op een onfatsoenlijke manier.

Goeie zaak. Als ze dat nou ook eens in Heerenveen gaan doen, dan zitten onze thuisvakken ook niet vol met Ajax en Feyenoorder supporters.

Doen ze goed. Woekerprijzen over de rug van supporters incasseren hoort niet bij voetbal. Fikse straffen en dan leren ze het vanzelf af.

Hele goede zaak! Hopelijk is dit een voorbode om de handel in illegale kaartverkoop in het algemeen aan te pakken. Je ziet dit ook vaak bij concerten. Hoop dat de organisaties daarvan ook gaan optreden tegen dergelijke verwerpelijke praktijken!

Ik hoop dat deze nepsupporters hun seizoenkaart niet meer terug krijgen en deze verdeeld worden onder supporters die (soms al jaren) op de wachtlijst staan voor een seizoenkaart.

Boete van 450 euro vindt ik eigenlijk nog te weinig. Gooi het meteen op 1000. Dan komt het wat harder binnen.

17 oktober 2021 om 15:27

Alleen zie ik op Twitter veel mensen langskomen die zich afvragen hoe een voetbalclub een boete kan hanteren. En daar had ik eigenlijk ook geen antwoord op. Zeker iemand die z'n seizoenkaart kwijtraakt en de komende 18 maanden niet het stadion in mag zal zich nou niet zozeer geroepen voelen om die boete te betalen. Iemand met wat meer verstand hiervan?

17 oktober 2021 om 16:10

Bij het kopen van een kaartje ga je akkoord met de algemeen geldende voorwaarden. In die voorwaarden staat dat als je deze overtreedt, daar een boete en een stadionverbod aan vast kan zitten. Jij gaat bij aankoop van je kaartje akkoord met deze voorwaarden en daar bevind zich dan ook de rechtsgeldigheid van een boete/stadionverbod. Bij niet betalen zal deze dus uiteindelijk via een gerechtsdeurwaarder geïnd worden.

17 oktober 2021 om 16:19

Ah, natuurlijk. Had even moeten denken aan de mini contracten die we allemaal dagelijks ondertekenen. Thanks. 👍🏻

Mensen zouden ook niet zulke kaartjes moeten kopen. Dan zou die zwarte markt helemaal niet bestaan. Dus wat mij betreft niet alleen die gasten bestraffen die in die kaartjes handelen, maar ook degene die zulke kaartjes kopen.Even buiten deze terechte actie, kan je wel nog tickets weggeven aan iemand als je zelf ziek of verhinderd bent? Het lijkt me ook zonde als een plek niet gevuld is in een stadion.

Ik bedoel hiermee bijvoorbeeld aan kennissen of vrienden, neem aan dat vrijwel niemand daar woekerprijzen voor rekent. Op Marktplaats aanbieden tegen dikke winst is natuurlijk belachelijk, maar ook daar heb je ook legitieme aanbieders - hoop ik. Genoeg die bijvoorbeeld voor een festival tickets verkopen, maar dan toch niet kunnen door ziekte, etc.. Al is dat ook moeilijk te controleren bedenk ik mij nu.

17 oktober 2021 om 17:12

Dat is prima mogelijk, de tickets zijn eenvoudig overdraagbaar. Via de app kan dit tegenwoordig vrij simpel. Het is ook geen probleem om een kaart voor iemand anders te kopen. Het probleem is alleen dat mensen er een verdienmodel van maken over de rug van de mede supporters.

Benieuwd hoe de mensen hier naar kijken die onder het betreffende artikel nog beweerden dat deze fans niks verkeerds deden

Idd een uitstekende zaak en ik zou ze ook de komende 5 jaar geen seisoenskaart meer kunnen laten aanschaffen.
Helaas dat het zo moet het gaat nergens over, ze moeten t eens omdraaien dat ze zelf 400 euro voor een kaartje moeten betalen dan worden ze helemaal gek. Dus perfecte zaak van ajax.

Top! Als ze dit ook eens gaan doen bij festival/concertkaarten..

Heel goed deze straffen. Ik ben seizoenskaarthouder en vind het schandalig dat dit gebeurd. Als ikzelf niet kan gun het aan mede supporters/vrienden die geen seizoenskaart hebben. Dan blijven er echte supporters op de tribune en verdien je geen geld over de rug van anderen. Hetzelfde geldt ook voor shirts die in de verkoop komen en die dan voor woekerprijzen verkocht worden online. Gun je mede supporters ook een shirt voor een normale prijs. De shirts zijn al duur genoeg en moeten voor de echte fans beschikbaar zijn!

Zoiets kan tegenwoordig toch heel simpel opgelost worden? Kaarten op naam (iedereen moet nu toch al zijn ID laten zien met de coronacheck) en als iemand toch niet kan, kunnen de kaarten digitaal terug worden gegeven aan Ajax, worden ze dan weer verkocht dan krijg je het geld terug.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3646
2.Feyenoord3524
3.PSV3416
5.Vitesse26-2
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder151
D. TadićAanvaller156
S. BerghuisAanvaller145
S. HallerAanvaller149
David NeresAanvaller143
D. KlaassenMiddenvelder123
R. PasveerKeeper120
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Dinsdag 7 december
João Félix overweegt een vertrek bij Atlético Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren