‘Ik heb het gevoel dat Tannane bij het grofvuil is gezet door Vitesse’

Zondag, 17 oktober 2021 om 12:02Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 12:36

De tafelgasten van Goedemorgen Eredivisie hebben zondagmorgen uitgebreid stilgestaan bij de discussie over Nederlands-Marokkaanse voetballers, waarover de voorbije weken veel gezegd en geschreven is. Khalid Sinouh, die tussen 2004 en 2005 vier interlands speelde voor Marokko, is van mening dat spelers kritisch moeten zijn op zichzelf en zich dienen te houden aan de regels van de organisatie waar ze op dat moment zijn. Volgens Hans Kraay jr. ligt de belangrijkste taak bij de trainer, die moet weten met welke persoonlijkheden hij te maken heeft.

De discussie kwam op gang toen Nasser El Khayati onlangs bij Voetbalpraat erkende dat Nederlands-Marokkaanse voetballers stappen kunnen maken als het aankomst op het omgaan met kritiek. "Ik heb het mijn hele carrière meegemaakt", vertelt Sinouh. "Vaak wordt er een stempel op Marokkaanse spelers gedrukt. Aan de andere kant moet je ook in de spiegel kijken en kritisch zijn naar jezelf. Ik heb daar een documentaire over gemaakt, waarom wij geen Marokkaanse voetbaliconen in Nederland hebben. Dat gaat over omgaan met kritiek, de familie die om een speler hangt en de omgang met een trainer."

Sinouh erkent dat er grote verschillen zijn tussen de Marokkaanse en de Nederlandse cultuur. "Elke persoon is anders", gaat de oud-doelman verder. "Allochtone Nederlanders en spelers van Nederlandse afkomst leven in een wereld van verschil. Als het gaat om opvoeding, om omgeving. Daar heb je mee te maken. Maar als speler hoor je ook te weten dat er bepaalde regels zijn binnen het betaalde voetbal en binnen een organisatie, daar dien je je aan te houden. Maar daar ontstaat vaak wrijving, tussen die twee werelden. Daar beginnen de problemen. Als je dat kan managen heb je een topproduct."

Kraay jr. vindt dat de belangrijkste taak bij de trainer ligt. "Ik ben het eigenlijk niet met jullie eens", aldus de analist. "Ik ben heel lang trainer geweest bij FC Lienden en we hadden heel veel Marokkaanse jongens. Ik vind dat je als trainer de plicht hebt om je in te lezen in die jongens, dat heb ik gedaan. Die jongens willen anders benaderd worden. Die willen niet worden uitgescholden in een groep. Die kunnen tegen kritiek, maar wel één op één. Als je je als trainer hebt verdiept in de spelers, mogen spelers niet in de underdogrol kruipen. Dat ze dan een kort lontje hebben maakt mij allemaal niet uit."

Goudeerlijke El Khayati legt pijnpunt van Nederlandse Marokkanen bloot

Nasser El Khayati denkt dat Marokkaans-Nederlandse voetballers stappen kunnen zetten als het aankomt op omgaan met kritiek.Lees artikel

Sinouh sluit zich vervolgens aan bij de woorden van Kraay jr.. "Je moet je altijd houden aan de regels waar je op dat moment bent, dat vooropgesteld. Je moet je inleven in de persoon met wie je werkt. Iedereen is anders. Zo hoort een trainer te werken. Als je dat niet kan, ben je in mijn ogen niet geschikt om trainer te zijn. Ik blijf zeggen dat ik het vreemd vind hoe het is gegaan met Oussama Tannane. Je ziet dat een speler explodeert en dat je zo'n situatie krijgt, dat is jammer." Tannane traint bij Vitesse momenteel met de Onder 21 mee, nadat hij door Thomas Letsch uit de selectie werd gezet.

"Tannane heeft heel veel stront over zich heen gekregen", gaat Sinouh verder. "Of het terecht is weet ik niet, maar hij is wel heel belangrijk geweest vorig jaar voor Vitesse. Hij heeft zich professioneel gedragen. Ik heb het gevoel dat hij bij het grofvuil is gezet omdat Vitesse niet het transferbedrag kon krijgen wat ze wilden. En hij heeft alles over zich heen gehad. Dat vind ik niet terecht, eerlijk gezegd. Misschien moet je als club dan de vraagprijs naar beneden bijstellen. Die jongen houdt zich redelijk rustig, ook naar de media toe. Daar heeft hij zich professioneel in opgesteld. Het is niet dat hij een gigantische stoorzender is geweest. Volgens de informatie die ik krijg is Bazoer een lastigere jongen dan Tannane en die speelt wel."

Marc van Hintum maakte de situatie bij Vitesse van dichtbij mee, toen hij er onder meer als technisch directeur werkzaam was. In zijn tijd werd zowel Tannane als Riechedly Bazoer teruggezet uit de A-selectie. "Toen hij net bij Vitesse kwam, was het voor hem heel moeilijk om zowel Bazoer als Tannane te managen", doelt Van Hintum op Letsch. "Dat zijn natuurlijk twee persoonlijkheden. Dan is het heel moeilijk om de discipline strak te trekken of de teugels te laten vieren. Ik denk dat hij voor het laatste gekozen heeft en dat het daar mis is gegaan. Het is heel moeilijk om die ruimte terug te pakken als je dat in eerste instantie laat gaan."Gerelateerd

Meer sportnieuws

31 reacties (laatste reactie door japie_krekel)

Kijk nou eens, genuanceerde meningen. Het is natuurlijk ook iets dat van 2 kanten moet komen. Zowel trainer als speler moet zich aanpassen aan de omgeving. Andere culturen zijn precies dat, anders. Niet beter of slechter, gewoon anders. Een goed trainer kan daar mee omgaan.

17 oktober 2021 om 12:27

Een goede speler kan zich daar ook op aanpassen. Je zegt dat het van twee kanten moet komen, maar vervolgens richt je je alleen op de trainer. Het moet van 2 kanten komen. Een trainer kan nooit altijd precies weten hoe hij zijn spelers op elk moment moet behandelen, dus van een speler is ook acceptatie nodig wanneer een trainer dat (met de beste bedoelingen) een keer niet doet op de manier die de speler het liefst heeft. Even Tannane als voorbeeld, omdat dat actueel is, mag best eens boos zijn om een (in zijn ogen) slechte behandeling, maar dat hij het bij meerdere clubs nu al zo hoog heeft laten oplopen geeft ook aan dat hij daarin niet flexibel genoeg is. Zo'n speler kan niet alleen naar anderen blijven wijzen. Het komt van twee kanten. Trainers moeten aandacht hebben voor de cultuur waaruit een speler komt, maar de speler moet dat net zo goed beseffen over zijn trainer. Dat zal soms kunnen botsen, maar dan moet je er wel samen uit willen komen/elkaar daarin wat speelruimte gunnen.

17 oktober 2021 om 12:42

Ja volledig mee eens hoor, maar bij een trainer vind ik het echt een van de sleutel aardigheden. Dat je je als speler aanpast aan het team / de groep vind ik vanzelfsprekend en een stuk eenvoudiger dan verschillende persoonlijkheden managen en daar een geheel van maken.

17 oktober 2021 om 12:58

Lijkt mij dat het doel zowel als speler als trainer hetzelfde is; successen behalen met de club die je salaris betaald. En dat de punten die jij noemt daarin belangrijk zijn, dus net zo belangrijk voor de speler als de trainer. De spelers moeten net zo bezig zijn met het creëren van teamspirit. Als er een conflict is over hoe een trainer een speler behandelt, vind ik dat een speler net zo goed in de spiegel zou moeten kijken en zich af zou moeten vragen of hetgeen hij vraagt qua behandeling/zijn reactie op een bepaalde behandeling wel proportioneel is. Het kan ook zijn dat een speler gewoon teveel verwacht. Een voorbeeld vind ik dat je spelers met een Marrokaanse achtergrond niet in een groep moet bekritiseren, omdat dat hun eergevoel aantast. Prima, kan ik inkomen, kan een trainer in veel gevallen rekening mee houden en op inspelen. Echter als er tijdens een wedstrijd punten zijn waar een trainer het niet mee eens is kan je niet verwachten dat die trainer in de 15 minuten rust die er is afzonderlijk met een speler in een kamertje gaat zitten. Daar is geen tijd voor. Als een trainer dan kritiek heeft op het spel van een Marrokaanse speler, moet die speler ook beseffen dat het even niet anders kan dan dit een groepsverband uit te spreken. Een trainer kan het niet altijd iedereen naar zijn zin maken.

17 oktober 2021 om 13:30

We zijn het nog steeds volledig eens hoor oh ik zie dat de titel van het artikel is veranderd en het nu opeens specifiek over Tannane gaat. Dat was eerst niet zo.

17 oktober 2021 om 12:53

Dan is hij wel vaak de verkeerde trainer tegengekomen... Dat er serieus nog mensen zijn die het voor dit soort spelers opnemen. Bij 99% van de profvoetballers gaat het goed en dan voor de ene procent moet opeens het roer om? Lachwekkend vind ik het.

17 oktober 2021 om 13:40

VZ heeft de titel veranderd. Het gaat nu opeens over Tannane. In zijn geval is het inderdaad duidelijk zijn eigen schuld. Mijn opmerking was algemeen bedoeld, net als het artikel in eerste instantie. Flauw van vz

17 oktober 2021 om 15:02

als Vitesse nou gewoon naar buiten communiceert in duidelijke woorden wat Tannane heeft misdaan ipv in allerlei algemeenheden te praten dan kunnen we er een oordeel over vellen. nu kan je alleen maar speculeren en afgaan op onderbuikgevoelens. vertegenwoordigde hij nou nog een grote transferwaarde had ik ze gelijk gegeven maar van wat ik heb begrepen mag hij transfervrij vertrekken dus dan kan je dat best melden

17 oktober 2021 om 13:03

Los daarvan lijkt het me sterk dat dit een cultuur-kwestie is. Tannane heeft structureel problemen met trainers en dan kun je niet elke keer zaken als een verschil in cultuur de schuld geven. Bovendien kun je die laatste zin ook anders gebruiken. Als een goede trainer daarmee om kan gaan, kan een goede speler dat ook (zoals De Toekomst al aangeeft).

Als ik het artikel zo lees zijn Hans en Sinouh het juist precies met elkaar eens?

17 oktober 2021 om 12:25

Ik ben het helemaal met jou eens. Of zoals Voetbalzone dat zou zeggen: "Ruiz_FCT en PsvFan700 verschillen van mening".

17 oktober 2021 om 13:08

Jep, maar het is niet van deze tijd om genuanceerde verhalen en mooie inhoudelijke discussies beschouwend neer te zetten. Dat levert namelijk niks meer op.

Ik vind dat Kraaij wel een punt heeft. Als trainer heb je met veel verschillende personen te maken . En in een internationale tak als voetbal ook met verschillende culturen. Daar moet je denk ik als trainer rekening mee houden. Zeker als je het beste uit je selectie wilt halen .

17 oktober 2021 om 13:24

Maar in het belang van het team (dat in 9/10 gevallen zwaarder weegt) kun je een individuele speler niet anders behandelen. Als de andere spelers zien dat iemand met dingen weg komt waar zij niet mee weg komen beinvloed dit het hele team negatief.

Zo weet ik dat de 3 nederlanders bij Milan er bekend om stonden om niet direct te luisteren in de trainingen naar de trainer. Dit als in dat ze altijd vroeger "waarom" iets moest. Niet uit eigenwijsheid maar omdat als ze wisten waarom ze iets deden ze het efficienter konden doen. Waar toen in Milan bij vooral italiaanse cultuur meer was luisteren en uitvoeren. Dit zijn kleine cultuurs verschillen waar de trainer "rekening" mee kan houden. Maar dat is niet iets gezag ondermijnend of zich boven andere spelers verheven voelen (weg denken te komen met gedrag waar andere voor gestraft worden). En als je het Tannane verhaal hoort dan was het niet een kwestie van rekening houden en begrip maar meer van hoeveel pikken we.

17 oktober 2021 om 14:15

Ik op.mijn werk , werk ik ook samen met verschillende nationaliteiten . En die kan je niet allemaal precies het zelfde benaderen. En als trainer moet je ook met mensen kunnen omgaan. Natuurlijk heb je ook nog te maken met personen met een moeilijk karakter, dat komt in elk land en cultuur voor

17 oktober 2021 om 13:37

Heracles, Utrecht, St Etienne, Vitesse: Het gaat elke keer mis met Tannane. Als het zo vaak mis gaat met dezelfde speler, ligt het dan aan de trainers of de speler? Ik neig naar het laatste.

Vond Sinouh warrig en tegenstrijdig, het ene moment mag je niet spreken van ''hun'', want ze zijn gewoon Nederlanders die in Nederland geboren zijn, maar dan even later zegt hij ik ben een trotste Marokkaan en daarom wil ik anders en als zodanig behandeld worden.

17 oktober 2021 om 12:35

@t0mt0m18 - Sinouh voelt zich waarschijnlijk meer Marokkaans dan Nederlands. Maar daarom wilt hij die andere jongens niet over een kam scharen.

17 oktober 2021 om 13:06

t0mt0m18 met alle respect, maar Sinouh probeert ook gewoon relevant te zijn. Graag uitgenodigd worden, omdat hij 'wat te zeggen heeft'. Het slaat nergens op dat er nu een Marokkanen probleem bestaat, omdat Tannane die gewoon extreem is, problemen heeft. Kijk een Afellay of Boulahrouz. Gewoon profs die tegen kritiek kunnen. Recht op de man. Of een El Hamadi. We moeten echt stoppen met probleem aanpraten, omdat een Eredivisie subtoppertje als Tannane het naar zijn hoofd gestegen is.

17 oktober 2021 om 13:06

Dat viel mij inderdaad ook op. Bovendien vind dat laatste nogal misplaatst. Sinouh heeft waarschijnlijk niet door dat hij in Nederland woont. Dan wordt je doorgaans gewoon net zo behandeld als ieder ander mens.

Denk dat het toch wel met de opvoeding te maken heeft. Volgens mij wordt het van huis uit meegegeven (correct me if I'm wrong) dat je je mannetje moet gaan staan en jezelf omhoog moet knokken. Daarom zijn jonge Marokkaans Nederlandse voetballers veel technischer en zijn ze al vroeg niet op hun mondjes gevallen. Maar die attitude nemen ze hun hele carriere mee, en als je een meningsverschil hebt tussen je medespelers, coach en/of technische staf, dat ze dan redelijk fel kunnen reageren. Dan krijgen ze die kenmerk van "lastige jongens". En die attitude is meestal niet nodig, want tuurlijk moet je niet mensen over je heen laten lopen, maar meestal is het gewoon opbouwend kritiek met de goede bedoelingen. Dus dan kun je het ook anders aanpakken en mee omgaan.

17 oktober 2021 om 13:08

fcgrun is meer een straatding dan opvoeding. Veel jongens die in het voetbal doorbreken zijn straatvoetballers die dag en nacht buiten waren. Daar "overleeft" de sterksten. Kom kijken in het bedrijfsleven, waarom spelen deze problemen niet bij Advocaten, artsen, controllers, bedrijfsleiders etc van Marokkaanse afkomst als het met opvoeding te maken heeft?

17 oktober 2021 om 13:17

Daarom zeg ik ook voetballers en niet de andere beroepen die je nu erbij haalt. Daarnaast is het leven van een voetballer toch net iets anders dan een normale beroep. Ik wil niet zeggen dat voetballers dommer zijn, maar het beroep zelf bestaat uit 22 man die een bal in het net schieten. Waarbij je omringt wordt door mensen met dezelfde doelen. Bij die beroepen die jij in je opsomming list, vereist het toch iets meer probleem oplossend vermogen. Dus je denkt toch iets verder dan je neus lang is.

17 oktober 2021 om 13:54

FCGrun oke ook bij voetballers genoeg voorbeelden zoals Afellay, Boulahrouz, Alhamadi. Niet iedere Marokkaanse speler is een ontspoorde Tananna. Het is heel simpel, dit ligt enkel en alleen aan Tannana. Mensen kunnen uren discusseren, maar dat heeft geen zin als iemand knetter gek gedrag toont.

17 oktober 2021 om 14:09

@mrkrillin - Haha dat zeg ik toch ook niet. Ik generaliseer toch niet, en tuurlijk heb je goede Marokkaanse Nederlanders ook tussen zitten zoals de gebroeders Amrabat, Hadouir, Auassar, Afellay, Bouhlarouz, El Ahmadi, Harroui, Ayoub, etc. Ik zeg alleen voor de jongens die volgens de clubs als "probleem gevallen" worden gezien, dat ze het niet te persoonlijk moeten maken. Tannane lijkt mij overigens buiten het veld een goeie gozert. Is welbespraakt in zijn interviews en lijkt me niet echt iemand die domme dingen doet. Echter, als hij op het veld staat, dan is er opeens een waas voor zijn ogen en is hij echt niet te houden soms. Weet niet wat er dan in zijn hoofd afspeelt. Is like een tikkende tijdbom wanneer hij op het veld staat.

Waarom word dit nu weer een discussie over afkomst dan? Meer dan genoeg jongens met Marokkaanse roots die nooit problemen hebben en altijd professioneel zijn. Tannane is gewoon een lastig persoon als het niet gaat zoals hij wil. In de jeugd bij PSV, Heracles, Saint-Etienne, Utrecht en Vitesse; structureel problemen rond zijn persoon. Dan kun je niet meer spreken van een cultuurclash of wat dan ook.

17 oktober 2021 om 13:23

Omdat het wel vaker in het nieuws komt met betrekking tot Marokkaans Nederlandse jongens. Ziyech en Mazraoui die nu in de clinch zijn met Halilhodzic, Mahi en Idrissi bij Groningen met betrekking tot Veldwijk, Kali die Peterson een gebroken kaak heeft geslagen, El Hamdaoui die in de clinch lag met De Boer, El Ghazi met Bosz, Bel Hassani en Tannane destijds bij Heracles (disciplinair geschorst), etc.

17 oktober 2021 om 13:56

Grappig zulke lijstjes kun je ook maken van de Nl spelers zoals v Nistelrooij, v Bommel, Sneijder, Janssen en lijst gaat ook door. Waarom maken we daar geen NL probleem van? Wel consequent zijn he

17 oktober 2021 om 14:03

Dat zeg ik toch niet. Ik zeg alleen dat het wel flink wordt benadrukt in het nieuws. Maar Van Nistelrooij, Van Bommel, en Sneijder waren toch niet disciplinair geschorst toch of hebben een speler op hun bek geslagen? Mits je een voorbeeld erbij kan halen. Van Bommel en De Jong waren keihard op het veld, en op training hielden ze niet van slappe hap. Janssen had inderdaad een lijst met problemen qua discipline, zelfde als voor Van der Meyde en Davids destijds met Advocaat en Hiddink.

17 oktober 2021 om 13:47

Is dat niet allang duidelijk dan? Het is toch zo overduidelijk als wat. Altijd als er iets negatiefs betreft of diegene heeft iets verkeerds gedaan en diegene heeft Marokkaanse roots wordt de afkomst opeens super relevant en wordt het ter discussie gesteld. Zovaak gewoon maar wanneer jongens met die roots geweldig bezig zijn etc. (en je hebt er genoeg, meer dan, ook in het dagelijkse normale leven) dan is hun afkomst opeens niet relevant. Sterker nog dan hebben ze opeens weer al hun kansen en prestaties te danken aan Nederland en noem maar op. Sorry een duidelijk tafareel dat gewoon nergens meer over gaat. Ik zou zeggen let er maar eens op.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Vitesse

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
6.Vitesse23-7
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
E. DasaVerdediger140
S. TronstadMiddenvelder140
L. OpendaAanvaller145
O. TannaneAanvaller40
J. HouwenKeeper10
D. ReizigerKeeper00
M. SchubertKeeper130
Voor de complete selectie: Clubpagina Vitesse.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Vitesse.

102 fans
Middenvelder, 25 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 30 november
Scouts van Ajax, Manchester United, Borussia Dortmund, Internazionale, Southampton, Everton en Rangers waren zondag aanwezig bij Charleroi - Anderlecht. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren