‘Ik denk dat het beter is voor Ünüvar om te kijken naar Berghuis’

Zondag, 17 oktober 2021 om 11:18Yanick Vos • Laatste update: 11:32

Naci Ünüvar doet er volgens Kees Kwakman goed aan om een voorbeeld te nemen aan Steven Berghuis. De oud-voetballer is overtuigd van de kwaliteiten van het Ajax-talent, maar ziet hem met enige regelmaat onnodige en zware overtredingen maken. Afgelopen vrijdag ontsnapte de aanvallende middenvelder annex buitenspeler aan een rode kaart in de competitiewedstrijd van Jong Ajax tegen Jong FC Utrecht (3-1). “In de Eredivisie is dit drie keer rood, met de VAR erbij.”

Ünüvar kwam zondagochtend ter sprake in het programma Goedemorgen Eredivisie. Het achttienjarige talent scoorde tweemaal en kreeg de complimenten voor zijn spel. Hans Kraay jr. haalde behalve zijn doelpunten ook een moment aan in de 34ste minuut van de wedstrijd waarin hij hard doorging op Jong FC Utrecht-verdediger Rick Meissen. De actie van de Ajacied werd bestraft met een gele kaart. “Voor zo’n ongelooflijk mooie voetballer maakt hij wel heel smerige overtredingen. En dat mag er wel een beetje uit, toch?”, vroeg de analist zich af, terwijl beelden werden getoond van Ünüvar waarop te zien was hoe momenten van mooie acties worden afgewisseld met stevige overtredingen.

VVV-Venlo-scout Marc van Hintum roemt net als Kraay jr. de kwaliteiten van Ünüvar. “Dit is technisch gezien natuurlijk een ongelooflijk begaafde speler. In balbezit fantastisch”, aldus de oud-international. “Maar zou het niet voortkomen uit het feit dat zo’n jongen ook wil laten zien dat hij meer is dan alleen maar dat? Internationaal gezien kom je er niet met alleen voetbal. Het draait ook om omschakelen en duelkracht.” Oud-keeper Khalid Sinouh haakte in: “Hij is natuurlijk klein en misschien wil hij het op die manier corrigeren.”

“Ik denk dat het beter is voor Ünüvar om te kijken naar Berghuis”, zei Kwakman. “De Berghuis van Ajax, qua omschakeling. Niet de Berghuis van Feyenoord, daar schakelde hij vaak niet of te laat om en dan gaf hij maar een schop, want hij was te laat. Maar de Berghuis van nu. Hoe hij nu omschakelt bij Ajax, dat heeft Ten Hag natuurlijk vanaf minuut één gezegd: Jij wil spelen bij ons en op tien, dan moet je omschakelen zoals Ziyech dat is gaan doen. En dáár moet Ünüvar naar kijken. Berghuis doet dat nu zonder gekke dingen”, aldus Kwakman, die denkt dat Ünüvar op een geforceerde manier wil laten zien dat hij zijn verdedigende taken uitvoert. “Maar daar ga je het niet mee redden.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

40 reacties (laatste reactie door bereta)

Ajax had die jongen moeten verhuren aan eredivisie. Hoelang speelt ie nou al niet in de KKD?

17 oktober 2021 om 11:28

Dit wordt zn 2e volledige seizoen. Valt ook wel mee. Is ook pas 18

17 oktober 2021 om 11:28

Benieuwd wie er een geblesseerde speler gaat huren.

17 oktober 2021 om 11:32

Vrijdag gewoon zien spelen, liep er toch aardig fit bij voor een geblesseerde speler.

17 oktober 2021 om 11:39

Op dit moment niet idd. Maar hij is afgelopen seizoen grotendeels geblesseerd geweest volgens mij.

17 oktober 2021 om 11:41

Kwakkelde met blessures aan het begin van het seizoen en het hele vorige seizoen eigenlijk wel. Nu inderdaad weer fit maar afgelopen zomer zou niemand hem huren denk ik.

17 oktober 2021 om 11:29

Dat jochie is net 4 maanden 18. Die doet nog niet zo lang mee hoor

17 oktober 2021 om 11:31

Drie seizoenen waarvan twee (inclusief het huidige seizoen) volledig KKD. Die jongen is hartstikke jong he? Komend seizoen bij het eerste of verhuren zou wel goed zijn, denk ik.

17 oktober 2021 om 12:29

Hoezo ? Laat hem eerst maar wekelijks uitblinken of stabiel presteren in de KKD

Komt net uit een flink dal

Vrij overtrokken allemaal. Ja, dit had rood kunnen of misschien moeten zijn, maar was beslist geen frustratie tackle. Net als zijn eerdere rode kaart een wat ongelukkige actie.
Ik ben blij dat Naci de laatste wedstrijden voetballend weer op de weg terug lijkt, want hij heeft een tijd een vrije val doorgemaakt waarin nauwelijks iets terug te zien was van zijn genialiteit.

17 oktober 2021 om 11:28

Nouja, voor iemand op zijn positie heeft ie toch gewoon veel te veel schandalige tackles gemaakt? Dan staat deze actie ook niet op zichzelf natuurlijk. Lijkt af en toe gewoon een waas te krijgen, en dat zal er wel uit moeten als hij Ajax 1 wil halen. Als je daar 2/3 rode kaarten in een seizoen pakt is het snel klaar.

17 oktober 2021 om 12:08

@fossen, wat was hier nu zo schandalig aan dan? Bij berghuis waren z’n tackles vaak een duidelijke uiting van frustratie. Als het niet liep zette hij een tackle in van achteren. Dit is toch van een totaal andere orde?!

17 oktober 2021 om 12:14

Ze lieten bij ESPN vanochtend een compilatie van tackles van Univar zien, dat waren een 3-tal benebrekers. Ik denk dat Fossen daar ook op doelt. Die waren heel goed te vergelijken met Berghuis.

17 oktober 2021 om 12:14

Hij laat z'n voet wel hangen hoor. Buiten dat is deze specifieke overtreding niet zo schandalig, maar dat zeg ik niet. Ik zeg dat hij (te) vaak wél schandalige overtredingen maakt en daardoor dit soort overtredingen zoals gister niet op zichzelf staan. Als je het randje opzoekt en er te vaak overheen gaat dan werkt dat tegen je. Is gewoon logisch. Als hij nooit eerder keiharde tackles had gemaakt was deze overtreding bijvoorbeeld nooit zo vaak herhaald. Maar het gebeurt hem gewoon te vaak. Zag gister nog een filmpje van hem toen hij een jaar of 14 was. Dan komt ie gewoon met 2 benen door de lucht aanvliegen terwijl de bal bij de zijlijn is. Dan kun je zeggen dat het bij Berghuis frustratie is maar kijk alleen al die 2 tackles die hij tegen Jong PSV maakte afgelopen seizoen. Is zelfs een tikkeltje erger als je het mij vraagt.

17 oktober 2021 om 12:18

Ach zo heeft iedere club wel een paar vieze lomperikken rondlopen. Gelukkig is deze jongen onlangs pas 18 geworden en heeft die tijd genoeg om het af te leren. Is berghuis ook gelukt in een half jaartje

17 oktober 2021 om 12:25

Oh zeker hoor, maar dat zal ie wel echt moeten doen. Dit kan echt niet. Vind hem overigens niet per se een vieze lomperik zoals jij het noemt haha. Het is gewoon een prachtige voetballer om te zien die blijkbaar nog te vaak een waas voor zijn ogen krijgt. Zeker als er druk op staat. Die druk is er in Ajax 1 nog meer natuurlijk. Maar het is inderdaad nog prima af te leren, dat klopt.

17 oktober 2021 om 15:44

Onzin. Ik zag maher 2 weken geleden in de arena te keer gaan. Speelde de wedstrijd gewoon uit en had drie van die tackels in een wedstrijd. Hoor je geen hond over. Lekker ajax aanpakken super. Als Ajax de rest aanpakt is de wereld te klein. Mag van mij allemaal nog harder en nog smeriger. Ben zeer tevreden dat Ajax langzaam van dat imago aanpakken en ze kunnen niets meer af aan het komen is. Lachend over de boarding rammen is wat ik wil zien. Aanpakken moet automatisch inhouden dat je ernstig rekening moet houden met hem terug krijgen. Zou te gek vinden als Ajax net zo tekeer kan gaan als atletico. Echt super helemaal afbreken als er om gevraagd wordt en je dan scheel tikken als het uitkomt.

17 oktober 2021 om 16:08

Lol. Aanpakken en hard de duels ingaan is wat anders dan je tegenstander van achter op de achillespezen trappen volgens mij. Maar kan miszitten.

Hij wipt hem even op.. neemt de bal gewoon verkeerd aan😂

17 oktober 2021 om 11:35

De bal komt achter hem en hij neemt hem gewoon goed mee.

Ben totaal geen fan van Unuvar vind hem fysiek niet sterk genoeg voor echte mannenvoetbal ( Ja ik weet dat hij in de KKD tegen volwassen mannen speelt) maar als ik deze jongen zie kan ik me niet voorstellen dat hij in de Premier League of in Spanje tegen 2 Argentijnse slagers het gaat redden.

17 oktober 2021 om 11:34

Deze jongen is technisch zo goed en nog erg jong dus dat komt allemaal nog wel. Daarbij zie ik wel meer “dunne” en smalle gasten op het hoogste niveau. Ziyech en Busquets bijvoorbeeld. En dan zijn er nog veel meer.

17 oktober 2021 om 11:38

Het verschil is dat Ziyech 181 is en Busquets 188 die zijn smal maar wel redelijk lang.

17 oktober 2021 om 11:44

Hij is 3cm kleiner dan Modric bv. Die heeft toch een aardige carrière gehad zou ik zeggen. Of Unuvar op dat niveau gaat geraken laat ik buiten beschouwing maar het betekent wel dat tengere spelers prima kunnen renderen in de top. Wellicht dat hij bv bij een Leicester dezelfde rol kan bekleden als Modric deed bij Spurs.

17 oktober 2021 om 11:55

Ben je nou echt serieus of loop je te trollen dan Modric ?! Die heeft uitzonderlijke kwaliteiten er zijn ook bijna geen spelers met zoveel talent als Modric , Modric die kan op die vierkante centimeter bij je wegdraaien en heeft zoveel gevoel in zen voeten dat is ongekend ik zie zelfs in het hedendaagse voetbal bij geen enkele club een Modric.

17 oktober 2021 om 12:07

@boca, als je even verder leest dan alleen z’n eerste zin hoef je je ook niet af te vragen of hij aan het ‘trollen’ is. Hij legt slechts uit dat zijn fysieke gesteldheid niet per se hoeft te betekenen dat hij het ‘echte mannen voetbal’ niet gaat redden. Hij zou misschien bijvoorbeeld een soortgelijke rol kunnen vervullen maar dan bij een iets mindere club, zoals ajaxf1 ook al aangeeft.

17 oktober 2021 om 12:57

Ach joh boca heeft een kinderachtig standpunt die prima wordt weerlegd om vervolgens voet bij stuk te houden. Weinig aandacht aan besteden.

17 oktober 2021 om 13:36

En als je het niet tegen zulke slagers redt, kan je geen fan zijn van zo'n speler? Ik kon ook genieten van een Odegaard bij Vitesse, of de oude Maher bij AZ, of de goede Ihattaren bij PSV, terwijl zij het op dat moment niet op konden nemen tegen 2 Argentijnse slagers... Zelfde geldt voor Nouri, was ik ook fan van, heerlijke speler. Wat zijn plafond had geweest, kunnen we moeilijk zeggen, maar dat er twijfels over zijn betekend niet dat ik minder fan ben.

17 oktober 2021 om 14:00

Nouri's plafond was minimaal het niveau van Frenkie, De Ligt en Donny aangezien Nouri het beste jongetje van de klas was. Als je het boek van Henk Spaan over Nouri leest zul je zien dat al ver voor Frenkie, Barcelona scouts Nouri in de gaten hielden. Had het talent voor de absolute wereldtop.

17 oktober 2021 om 17:45

Leuk en aardig, maar je begrijpt toch ook wel dat jeugdvoetbal niet alles zegt? Dan waren Bojan, Freddy Adu en nog vele anderen nu toch ook absolute idolen geweest? Nouri had overduidelijk veel talent, maar dat zegt helemaal niks.

De vraag is. Gaat hij het redden bij Ajax?

De gele kaart is gewoon terecht ze hebben het allemaal over hoe Unuvar zijn been optilt met maar niemand over hoe die verdediger er in komt vliegen. Als Unuvar naar de grond was gegaan gaan had die verdediger een gele kaart te pakken. Nu oogt het alsof Unuvar iets verkeerd doet en komt het ongelukkig uit dus Geel is op zijn plaats.

Om nu te zeggen dat Unuvar een gemene speler is, is zwaar overtrokken.

17 oktober 2021 om 12:04

Hij heeft dit soort acties helaas wel vaker, overigens ben ik het wel met je eens dat geel hier gewoon een prima beslissing is.

Voor mijn gevoel loopt deze jongen al jaren in het profvoetbal rond, maar dat zal wel komen door het feit dat hij ontzettend is gehyped vanaf zijn 14e of zo. Heb wel het gevoel dat ie een stap moet gaan zetten nu. Voelt toch een beetje aan als een eeuwig talentje en zijn lengte maakt dat niet veel beter. Dat laatste kan ook een voordeel zijn als je weet hoe je tegenstanders moet ontwijken en passeren, maar bij Unuvar oogt het wel erg jeugdig nog. Is ook pas 18, dus het kan allemaal nog. Toch heb ik zo'n vaag gevoel dat ie het niet gaat redden bij Ajax.

Hey kijk weer iemand die doet alsof Berghuis niet omschakelde bij Feyenoord en om de week rood pakte. Daarom werd hij dus boos op Hans Kraaij toen. Gelul.

Ünüvar gaat het helaas niet redden bij ajax 1 speelt te veel wisselvallige en ik denk zelf dat die stap te hoog is voor hem, ik zie niet dat hij stappen hoger opmaakt middenmotor club is beste voor hem

Wat een hoop overdreven gedoe. Ja het is niet handig, maar dit zijn gewoon typische overtreding die aanvallend ingestelde spelers vaker wel maken. IK heb Sneijder en Van der Vaart vroeger ook van die lompe takels zien maken of dat ze uit frustratie hun kleine beentjes net iets te ver uitsteken.

Ik hoor hier niemand over: volgens mij heeft hij het harde, soms gemene spel, aangeleerd uit zelfbescherming

Hij is altijd de kleinste geweest in de jeugd, met de beste techniek

Als je dan niet laat zien dat je je mannetje staat, dan ben je vogelvrij

Dan laat je in de eerste paar duels even zien dat je niet met je laat sollen en ook uit kan delen

Fitz-Jim heeft dat ook, die is superfel op de bal

Kees Kwakman.. alsof die kerel ooit iets zinnigs te melden heeft. Die jongen word nog elke dag naar voetbal gebracht zo jong is die. Jonge leeftijd = Fouten = Leermomenten Kees Kwakman

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3341
2.PSV3113
3.Feyenoord2918
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder141
D. TadićAanvaller146
S. BerghuisAanvaller135
S. HallerAanvaller139
David NeresAanvaller133
D. KlaassenMiddenvelder112
R. PasveerKeeper110
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

62 fans
Aanvaller, 29 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Ajax 13 5 0 0
2021/2022 Feyenoord 0 0 0 0
2020/2021 Feyenoord 33 19 3 1
2019/2020 Feyenoord 24 15 1 0
2018/2019 Feyenoord 33 12 5 0
Laatste voetbalnieuws

Marciano Vink: ‘Je zag hem met de week slechter worden bij Ajax’

Marciano Vink is niet gecharmeerd van de nieuwe rol van Ryan Gravenberch bij Ajax. De middenvelder staat de laatste weken iets hoger geposteerd op het veld, terwijl hij voorheen vlak voor...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 30 november
Scouts van Ajax, Manchester United, Borussia Dortmund, Internazionale, Southampton, Everton en Rangers waren zondag aanwezig bij Charleroi - Anderlecht. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren