Haller en Neres slepen Ajax naar moeizame zege in Friesland

Zaterdag, 16 oktober 2021 om 20:33Jeroen van Poppel • Laatste update: 01:12

Ajax heeft zaterdagavond een vrij minimale zege geboekt op bezoek bij sc Heerenveen. De Amsterdammers hadden het na de openingstreffer van Sébastien Haller lastig en kwamen goed weg met een kopbal op de paal van Sven van Beek. Uiteindelijk kopte invaller David Neres Ajax in veilige haven: 0-2. Beide assists kwamen op naam van Dusan Tadic. De ploeg van Erik ten Hag blijft bovenaan, terwijl Heerenveen achtste staat.

Bij Ajax waren de Zuid- en Midden-Amerikaanse internationals afwezig in de basisopstelling, waardoor Ten Hag onder meer Perr Schuurs en Mohammed Kudus liet starten. Ook Davy Klaassen keerde terug in het elftal op tien, omdat Steven Berghuis als rechtsbuiten werd ingezet. Laatstgenoemde kreeg vroeg in de wedstrijd de eerste schietmogelijkheid na een kortgenomen hoekschop en mikte over.

Bij balverlies van Ajax werd Heerenveen in de openingsfase dreigend in de counter, die meerdere keren net niet goed werd uitgespeeld door de Friezen. De bezoekers namen na 24 minuten de leiding, toen Tadic door Daley Blind achter de defensie werd bereikt. De linkeraanvaller legde breed op Sébastien Haller, die rustig binnen tikte: 0-1. In de slotfase van de eerste helft werd Heerenveen dreigend via Anthony Musaba, die na een doorgeschoten lange bal op de uitgekomen Remko Pasveer schoot. Aan de overzijde brak Tadic door na een lange pass, maar Xavier Mous kon de bal ver voor zijn doel nog net wegkoppen.

Na rust kwam Heerenveen een stuk sterker uit de startblokken en kregen de Friezen ook meerdere grote kansen. Musaba dribbelde vanaf de linkerflank naar binnen en schoot recht op Pasveer. Daarna kreeg Van Beek twee nog betere mogelijkheden. De verdediger volleerde de bal na een voorzet ineens midden op Pasveer en kopte even later uit een hoekschop op de paal. Zo kwam Ajax, dat in de tweede helft nauwelijks meer iets creëerde, goed weg. Ten Hag bracht na ruim een uur spelen Neres en Lisandro Martínez in het veld. Dat bleek een goede ingreep, want Neres kopte een kwartier voor tijd een voorzet vanaf links van Tadic binnen: 0-2.Gerelateerd

Meer sportnieuws

72 reacties (laatste reactie door rodyzoomer)

Redelijk goede wedstrijd. Zeker de eerste helft was het niveau hoog en een hoog tempo. Tweede helft wat geluk voor Ajax met 2 kansen voor Heerenveen, waarvan de kopbal op de lat van Van Beek. Verder denk ik dat Ajax nooit echt in de problemen is gekomen en het netjes uitspeelt met een knappe goal van Neres en Martinez die de boel op slot gooit.

16 oktober 2021 om 20:40

Heerenveen had in de eerste helft drie keer op goal geschoten tegenover Ajax 1 keer. Pasveer had een paar goede reddingen deze wedstrijd, hij speelde prima. Het kraakte af en toe, dus ik denk niet dat je kan stellen dat Ajax nooit in de problemen is gekomen.

16 oktober 2021 om 20:41

Ik vind dat wel makkelijk. Je ziet vandaag hoe kwetsbaar Ajax is zonder Alvarez. Voetballend lever je weinig in: je krijgt nog steeds gigantisch veel kansen, maar je gaf ook veel weg.

16 oktober 2021 om 20:46

Natuurlijk ben je niet superscherp. Maar dit is niet de eerste keer dat dit probleem aan de orde komt hoor. Vond dat Timber als CVM het al heel goed deed. Leuke optie erbij.

16 oktober 2021 om 21:09

Ik vond dat deze wedstrijd meer met Schuurs te maken hebben. Positioneel niet erg van onder de indruk. Je zag direct rust toen Martinez in de ploeg kwam.

16 oktober 2021 om 22:30

Goede analyse wizzle

Moeizaam is ook overdreven, 1ste helft was goed, 2e redelijk.. Toch wel verdiend gewonnen uiteindelijk

16 oktober 2021 om 20:41

Eerlijk gezegd had het ook 2-2 kunnen zijn. Het ontbrak Ajax veel aan scherpte de eerste helft en in de tweede helft was er een hoop geluk.

16 oktober 2021 om 20:57

Volgens mij ontbrak het bij Heerenveen aan scherpte, anders hadden ze er wel wel 2 gemaakt. Altijd dat op geluk gooien als je een solide uitslag uitspeelt. In Europa noemen we dit een professionele overwinning, en door.

16 oktober 2021 om 21:17

Nou, degene die dit wedstrijdverslagje heeft geschreven heeft anders toch een andere wedstrijd gezien dan velen hier 😁 En ik ga er toch vanuit dat dat een objectieve schrijver is…

16 oktober 2021 om 22:46

Ik ga er vanuit dat niemand hier objectief is.

16 oktober 2021 om 23:19

Een objectieve schrijver? Dit is voetbaljournalisme, geen wetenschappelijke publicatie. En zelfs daar is 'objectiviteit' iets dat hevig bediscussieerd wordt.

16 oktober 2021 om 20:44

Moeizaam overdreven? We hebben dezelfde pot gezien toch. Ik ben het met je eens dat wij de eerste helft oppermachtig waren, maar in de tweede helft hebben we echt geluk gehad met de slordigheid van Heerenveen. Zo geweldig vond ik ons niet in de tweede helft, maar goed de punten zijn binnen. 😁

16 oktober 2021 om 20:52

Complimenten Sulejmanii, verfrissend hoe realistisch je altijd kijkt en hoe genuanceerd je altijd reageert.

16 oktober 2021 om 20:57

Net zoals Heerenveen geluk heeft gehad met de slordigheden van Ajax. Ajax is er zo vaak uitgekomen en was vaak slordig in de 16 of de eindpass, in mijn ogen duidelijk de betere over de hele wedstrijd en terechte overwinning.

16 oktober 2021 om 20:58

Is dat niet gewoon (gebrek aan) kwaliteit?

16 oktober 2021 om 20:59

@Sulejmanii Je kunt toch niet van moeizaam spreken als je driekwart van de wedstrijd het gewoon prima voor elkaar hebt. Een kwartiertje niet meer was Heerenveen gevaarlijk, maar voor de rest was Ajax prima.

16 oktober 2021 om 21:10

@Sulejmanii, bij moeizaam denk ik aan een overwinning met de hakken over de sloot, dat idee heb ik er zeker niet bij.. Vond het geen topwedstrijd maar op misschien een kwartier na de rust na was Ajax de betere en nadat Martinez en Neres erin kwamen zijn we amper nog in de problemen geweest, dus nee ik vond het niet moeizaam, eerder gewoon degelijk.. Je kan niet elke week oogstrelend spelen met 6 goals

16 oktober 2021 om 21:49

Thanks kerel, ik ben niet heilig en zeker niet altijd even objectief. Dat kan natuurlijk ook niet, omdat we als fans altijd subjectief zijn. Maar ik vind het wel belangrijk, om respect te hebben voor de tegenstander en die dan ook uit te lichten of erkenning te geven als ze dat verdienen.

16 oktober 2021 om 21:52

Hendrik123 hij had maar één keer verkeerd hoeven vallen, in de eerste helft waren we heel sterk. Maar in de tweede helft hebben we echt mazzel gehad met fases, en daarnaast werd Alvarez echt gemist.

16 oktober 2021 om 21:55

Kokkie we zijn het toch vrijwel eens met elkaar, alleen werd Alvarez erg gemist. En wat als we een tegengoal kregen voor de 2-0 was gevallen? Dan had ik het nog wel willen zien. Mijn definitie van niet moeizaam, is als de tegenstander zowel de eerste als tweede helft niks in te brengen had. De eerste helft was helemaal voor ons, maar in de tweede helft was het aardig gelijkwaardig. En zes goals verwacht ik zeker niet iedere week, als we maar winnen en waardering voor de tegenstander moet ook kunnen vind ik.

16 oktober 2021 om 22:28

@Sulejmanii Je praat over een kwartiertje in de 2e helft. Daarna was er niet veel meer aan de hand en volgde snel de 2-0. Ik vond het niet moeizaam, maja het kan natuurlijk altijd verkeerd vallen als het 1-0 staat.

17 oktober 2021 om 01:14

Zeker met een keeper als Pasveer de 1-1 zo gevallen, al stond hij gisteren heel goed te keepen. Maar ja we hebben gewonnen dat is het enige dat telt.

16 oktober 2021 om 20:45

Heerenveen uit. Altijd lastig. Dus we mogen tevreden zijn met dit resultaat. Kan niet elke wedstrijd met 6-0 winnen. Ik trek er *weer* eentje open en proost op het resultaat ouwe! 🥃

17 oktober 2021 om 00:08

Heb je gelijk in. Niet iedere wedstrijd is er 1 als tegen Sporting dat alles lukt. Meeste jongens hebben nog wat vlieg uurtjes in de benen ook. Zonder een echt verdedigende middenvelder kan het te ver naar voren staan en kan het lastig worden

Heerenveen is echt een goed voetballende ploeg, en hadden in mijn beleving meer punten moeten hebben.

Gelukkig hebben we de drie punten gerealiseerd, want in onze mindere tweede helft van was Heerenveen af en toe gevaarlijk.

Op naar Dortmund, van harte gefeliciteerd Ajacieden.. 🍻

16 oktober 2021 om 20:43

Ach, we zijn beter in reactief voetbal dan zelf spel maken. Dus dit liftboys soms beter dan wedstrijden tegen mindere ploegen. Probleem is dat je bij beide weinig punten haalt haha.
Komt wel weer

16 oktober 2021 om 21:56

Hoezo vind je ons niet goed in het spel maken? Daar ligt juist onze kracht als we op 100% volle sterkte zijn.

16 oktober 2021 om 22:28

Ik denk dat hij doelt op dat Heerenveen beter is in reactief voetbal?

17 oktober 2021 om 08:26

Ik vond Pasveer en Schuurs heel sterk spelen. Ik benoem ze juist even omdat zij toch vaak de kop van jut zijn (en niet geheel onterecht). Pasveer heeft echt meer dan prima reddingen gehad en Schuurs zat overal tussen. Zelfs in die draaimolen van de rechtsbuiten (leuk spelertje trouwens) hield hij z’n hoofd koel. Verder vond ik het een matige wedstrijd, maar helemaal prima. 3 punten, clean sheet en nu door naar dinsdag!

Wat een loser is die van Beek om zo in de laatste seconden nog als een debiel tekeer te gaan. En nog stoer doen ook, echt triest. Goede wissels van Ten Hag waardoor de controle weer terug was. Lekker mannen.

16 oktober 2021 om 20:41

Snap hem wel. Had die bal gewoon binnen moeten knikken. Maar ja, hij is alleen scherp wanneer het zijn eigen doel betreft. Wat een mafkees.

16 oktober 2021 om 20:44

Gigantische kneus. Echt een idiote actie. Deed me denken aan Rudiger bij De Bruyne in de Champions League-finale. Doe eens normaal zeg.

16 oktober 2021 om 20:45

Dat was voor mij toen echt Rood, maar zijn masker spaarde hem...

16 oktober 2021 om 20:45

Echt een dwaas, had 0 intentie voor de bal, puur op Timber gericht. Maar dat zijn we gewend van hem, doet ie wel vaker. Mocht rood krijgen ervoor. Gelukkig lekker gewonnen en het laatste kwartier lekker rustig de wedstrijd uitgespeeld.

16 oktober 2021 om 20:50

wou nog ff puntjes scoren bij de feyenoord aanhang.

16 oktober 2021 om 20:54

Ik heb het laatste niet gezien, maar "zijn we gewend" en "doet ie wel vaker" slaat echt nergens op. Van Beek doet zelden gekke dingen, los van zijn eigen goals

16 oktober 2021 om 21:47

Dan heb je niet goed op gelet, met name in klassiekers. Bij een opstootje is van Beek vaak de eerste die hoofd tegen hoofd wil staan en gooit ook wel vaker zijn schouder in de strijd als de bal totaal niet in de buurt is. Gewoon een lompe boer. Kwam heel goed weg vandaag.

17 oktober 2021 om 03:44

Goh dat lijkt wel een beetje op die slavische lunatic van jouw clupie of is het daarbij alleen maar winnaarsmentaliteit? Doe niet zo selectief verontwaardigd man. Kun je je niet voorstellen dat er wat vuur en adrenaline bij komt kijken?

16 oktober 2021 om 22:27

haha, dan erger je zeker ook elke week aan Tadic? Van Beek doet het misschien 3x per seizoen, Tadic doet het 3x per wedstrijd. Vandaag ook weer dat gejank van tadic en maar stoer doen

17 oktober 2021 om 08:39

De actie van van Beek was natuurlijk verwerpelijk. Wat een totale idioot. Wat Tadic elke wedstrijd zuigt, rolt en trekt, tsja. Niet mijn favoriete speler in ieder geval. Stats boeien me dan niets meer, dat mannetje is een eikel. Evenals van Beek.

17 oktober 2021 om 09:58

Ik heb Tadic niemand bewust zien willen blesseren uit frustratie.

Moeizame zege is erg overdreven. Prima Ajax gezien. Kwartiertje na rust even wat minder, maar moeizaam nee. Prima wedstrijdje voor Dortmund.

Moeizame zege, nouja. 0-2 is nog vrij mooi meegenomen vind ik eerlijk gezegd. Wat is die rechtsback van Heerenveen echt een genot om naar te kijken. Echt een Dumfries remake, die moet Ajax alvast inkopen. Vond Klaassen wel echt heel zwak spelen, vooral in de eerste helft zag het er gewoon nergens uit. Ben van mening dat Ten Hag moest starten met Neres op RVA en Berghuis op CAM.

16 oktober 2021 om 20:43

Neres zal niet zo snel mekkeren. Klaassen gaat zn mond echt niet houden als hij op de bank gehouden wordt

De koude maanden komen er weer aan dus de vorm van Ajax daalt. Tot aan de winterstop overleven, daarna meestal beter...

16 oktober 2021 om 20:42

Je mist ook een aantal van je meest belangrijke spelers he.

16 oktober 2021 om 21:55

Dit is al jaren zo. Met of zonder je belangrijkste spelers.. Ajax + laatste maanden van het jaar = geen gelukkige combinatie.

Gravenberch als controleur kan echt niet. Van tevoren dachten sommigen van wel, maar het pluspunt van vanavond (naast de drie punten) is dat we hebben kunnen zien dat dat dus niet kan. Nadat Timber op die positie ging spelen had Ajax direct de controle terug.

16 oktober 2021 om 20:51

Eens, liep me af en toe echt te ergeren hoe laconiek hij vandaag samenspeelde met Kudus. Laatstgenoemde liet gelukkig ook nog goede dingen zien

Ik ben blij met de overwinning, maar het was niet echt overtuigend.
Ik ben trouwens blij dat niet een van ons spelers die laatste overtreding maakte, anders had heel VZ (met uitzondering van de Ajacieden) op zijn kop gestaan.

Vond het niet moeizaam. Ajax moet de rust gewoon met minimaal 0-2 voorstaan dan is de wedstrijd beslist. De tweede helft knokt Heerenveen zich nu terug in de wedstrijd totdat het een kwartier voor tijd wordt beslist.

Opvallen dat Klaassen, eerste speler op het lijstje van Louis bij Oranje, zo weinig toevoegt aan dit Ajax.

16 oktober 2021 om 22:29

Het middenveld van vandaag werkte gewoon niet, Klaassen voegt normaal natuurlijk genoeg toe. Scoort ook veel.

Ironisch genoeg de tegenstander in de Eredivisie die het meeste aanspraak maakte op een goal tegen Ajax, maar de bal er dus niet in krijgt. Bij Utrecht en Twente vloog de bal erin en wisten ze met respectievelijk 2 en 1 kans gewoon Ajax 3 en 2 verliespunten te bezorgen. En zoiets had vandaag dus ook na rust makkelijk kunnen gebeuren. Dit was ook echt een wedstrijd die gevoelsmatig in puntverlies kon eindigen omdat Ajax niet goed speelde. Maar fijn dat het een keertje meezit. Tegen Utrecht kreeg je te weinig, vandaag teveel.

Goed gewisseld vandaag door Ten Hag maar Gravenberch meer verdedigende verantwoording geven is toch wel een foutje. Zonder Alvarez naast Gravenberch heb je echt helemaal niets aan hem, die hoeft komende zomer echt nog niet aan een volgende stap naar een topclub te denken. M'n twijfels nog over Blind als linksback, in balbezit echt heel goed maar in de counters...dat is niet best, complimenten aan Schuurs die veel heeft opgelost vandaag.

Ik hoop dat ten Hag eens van deze basisopstelling in de voorhoede afstapt. Je hebt hiermee nul snelheid en uitbraken lopen vaak dood of worden stroperig. De ploeg is overvol en ik snap dat je wel moet roteren, maar je wilt toch wel echt die uitbraken op snelheid van een Daramy, Neres of Antony (laatstgenoemde was natuurlijk niet aanwezig vanwege de interlandperiode). Als je later in de wedstrijd wil temporiseren is het beter om met de basis van vandaag te eindigen in plaats van te beginnen.

Goede wedstrijd van Schuurs gezien, mag ook wel eens gezegd worden. Stond z'n mannetje en heeft een aantal ballen goed onderschept.

Als die Veerman gewoon een paar ballen er in pist dan verliest Ajax hier punten.

16 oktober 2021 om 20:49

Als m'n tante een piemeltje had gehad dan was t m'n oom geweest

16 oktober 2021 om 22:59

Ja, en dan had hij niet bij ons gespeeld. Maar als hij niet scoort heb je er ook gewoon helemaal geen zak aan. Hij doet geen flikker. Met zo'n lichaam moet je zo veel meer kunnen brengen

Gezien de omstandigheden een uitstekend resultaat. Heerenveen was 20 minuten de betere voor de rest viel het echte gevaar wel mee. Voorin was niemand goed, zegt genoeg dat Pasveer misschien wel de beste was vandaag. Dinsdag wordt er sowieso uit een ander vaatje getapt, dan is alle grinta ook weer terug. Kan niet wachten, nu lekker achterover leunen. Gelukkig is er geleerd van Twente-uit.

Heerenveen was eigenlijk veel beter dan de uitslag doet vermoeden . Zo hebben de Amsterdammers weer veel geluk gehad bah

16 oktober 2021 om 22:13

Als je twee keer op eigen kracht scoort en de tegenstander geen enkele keer, dan jeb je geen geluk. Dan is het een prima overwinning tussen de interlands en het Europese voetbal door. Kijk maar naar het gelijkspel van Feyenoord en PSV op achterstand tegen de hekkensluiter.

Redelijk tevreden. Meestal verliezen we toch kansloos tegen Ajax. Eerste helft was Ajax de betere, aantal goede kansen maar slecht 1 goal. Tweede helft hadden wij minstens 1x moeten scoren, de kansen waren er wel. Voetbal was ook niet slecht en de inzet (op Henk na) was super. Lekker vol stadion. Leuke avond gehad. Alleen jammer genoeg verloren, maar met wat geluk hadden we 1 of misschien zelfs meer punten kunnen halen. Maar het blijft toch Ajax dus dan is 0-2 niet slecht

Ajax was weer veel sterker. Helaas werd dit niet uitgedrukt in de score. Balbezit is helaas niet alles. Eigenlijk zou er een regel moeten zijn dat aan einde van de wedstrijd naar balbezit word gekeken. 70 balbezit staat gelijk aan éã©n doelpunt. Zie maar dat tegenstanders dan meer op de bal jagen, minder afwachten, minder gaan metselen rond de 16 en counters gaan afwachten. Meer ruimte, meer acties, meer goals. Dat wint de beste team tenminste elke keer.

17 oktober 2021 om 00:34

Datgene wat jij zegt kan ik mij redelijk in vinden en lijkt mij ook wel eens frustrerend voor een AJAX supporter.
Alleen heeft dit niets met deze wedstrijd te maken. AJAX heeft twee doelpunten meer gemaakt dan Heerenveen en heeft daarom verdient gewonnen, maar niet meer dan dat.
Heerenveen heeft er zeker een wedstrijd van weten te maken en heeft ook zeker kansen gehad op resultaat.
AJAX was dan ook zeer zeker niet veel sterker, wat jij suggereert.

Het valt me op dat er bijna niets wordt geschreven over de uitstekende reddingen van Pasveer. Groeit hij bij Ajax?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3646
2.Feyenoord3524
3.PSV3416
5.Vitesse26-2
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder151
D. TadićAanvaller156
S. BerghuisAanvaller145
S. HallerAanvaller149
David NeresAanvaller143
D. KlaassenMiddenvelder123
R. PasveerKeeper120
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

36 fans
Aanvaller, 27 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Ajax 14 9 2 0
2020/2021 Ajax 19 11 2 0
2020/2021 West Ham United 16 3 0 0
2019/2020 Eintracht Frankfurt 0 0 0 0
2019/2020 West Ham United 32 7 1 0
Laatste voetbalnieuws

Buitenlandse pers onder de indruk van Ajax: ‘Hij beleeft een explosief seizoen’

Ajax heeft dinsdagavond indruk gemaakt op de internationale media. Door een 4-2 overwinning op Sporting Portugal besloot Ajax de groepsfase van de Champions League met een perfecte score: achttien punten uit...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 8 december
Franco Antonucci mag komende winter waarschijnlijk worden verhuurd. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren