Mino Raiola loopt tientallen miljoenen mis door ingrijpen van FIFA

Vrijdag, 15 oktober 2021 om 18:40Jeroen van Poppel • Laatste update: 20:05

De FIFA werkt aan een verbod op de 'dubieuze' dubbelrol die zaakwaarnemers in het moderne topvoetbal vaak innemen bij transfers, zo bevestigt de wereldvoetbalbond aan The Times. De FIFA gaat het onmogelijk maken voor belangenbehartigers om zowel de speler als een betrokken club te vertegenwoordigen. Per grote transfer gaat dat zaakwaarnemers miljoenen euro's kosten.

Het wereldwijde voetbalorgaan stelt voor om een dubbele vertegenwoordiging van speler én club te verbieden bij alle transfers waarbij een betrokken voetbal meer dan 175.000 euro per jaar gaat verdienen. In praktijk betekent dat dat het verbod zal gelden voor vrijwel alle transfers in de hoogste afdelingen van de grotere voetballanden. Ter illustratie: het gemiddelde Eredivisie-salaris kwam vorig jaar uit op 291.000 euro per seizoen, in de topcompetities ligt dat nog veel hoger.

De dubbele vertegenwoordiging van zaakwaarnemers is de FIFA een doorn in het oog. Vorig seizoen was in liefst tachtig procent van de deals in de Premier League sprake van een dubbelfunctie, waarbij de zaakwaarnemer dus zowel de registerende club als de speler vertegenwoordigde. Het gaat daarbij zowel om overschrijvingen naar nieuwe clubs als de heronderhandeling van een contract bij dezelfde werkgever.

Het meest extreme voorbeeld in de Premier League is de transfer van Paul Pogba, die in 2016 voor een toenmalig Engels recordbedrag van 105 miljoen euro van Juventus naar Manchester United ging. Zaakwaarnemer Mino Raiola vertegenwoordigde daarbij opmerkelijk genoeg alle drie de partijen en streek een commissie op van bijna vijftig miljoen euro.

Het aanstaande verbod van de FIFA zal Raiola en bijvoorbeeld ook Jonathan Barnett, een van de grootste zaakwaarnemers in het Britse voetbal, vele miljoenen euro's kosten. Barnett geeft tegenover The Times aan dat voetbalagenten gezamenlijk juridische stappen voorbereiden tegen de FIFA. "We zullen ze in de rechtbank gaan zien in heel Europa", aldus Barnett. "De FIFA weet niets van wat agenten doen en ze schrijven regels voor zonder goed overleg."

Barnett betoogt dat er niets mis is met dubbele vertegenwoordiging door zaakwaarnemers. "Het is voor verschillend werk", zegt de agent van onder meer Jack Grealish, Gareth Bale, Eduardo Camavinga en Saúl Ñíguez. "Een zaakwaarnemer wordt betaald om de belangen van de speler te behartigen, en als hij werk doet voor een club dan is een deel daarvan daarvoor. Het belangrijkst is dat de speler er honderd procent van op de hoogte moet zijn en dat is wat we doen. De speler kent onze commissie en als ze daar blij mee zijn, doen we de deals."Gerelateerd

Meer sportnieuws

30 reacties (laatste reactie door oelie wapper)

Geweldig nieuws. Zo iets zou in zo een beetje elke andere sector hartstikke illegaal zijn. Eindelijk wordt hier tegen opgetreden.

15 oktober 2021 om 18:54

Wat maakt een zaakwaarnemer anders dan een uitzendbureau?

15 oktober 2021 om 18:59

Een werknemer werkt voor een uitzendbureau. Een voetballer niet voor z'n zaakwaarnemer. Wat is de overeenkomst tussen een zaakwaarnemer en een uitzendbureau vind ik lastiger te beantwoorden.

15 oktober 2021 om 19:04

Allebei bieden ze mensen aan om bij een bedrijf te werken en allebei verdienen bakken met geld, dus eindelijk is het helemaal niet illegaal in elke andere sector zoals Bereta beweert

15 oktober 2021 om 19:15

De vergelijking die je maakt gaat dus alleen mank, om redenen die Migi al aangeeft.

Een betere vergelijking is: jij werkt nu bij bedrijf A. Bedrijf B wil jou graag overnemen (en jij wil daar graag naartoe) en moet jouw huidige arbeidsovereenkomst afkopen. Aangezien jij weinig juridische kennis hebt, schakel jij jouw vriend Mino in. Bedrijf B besluit ook om Mino in te schakelen, waardoor Mino per definitie een belangenverstrengeling heeft. Bedrijf B heeft er immers baat bij om zo min mogelijk voor het afkopen van jouw arbeidsovereenkomst te betalen, terwijl jij er gebaat bij bent zo makkelijk mogelijk naar bedrijf B te kunnen.

Het wordt natuurlijk helemaal gek als Mino ook nog bedrijf A gaat vertegenwoordigen.

Dus dat dit nog niet verboden was vind ik evenals Bereta heel vreemd. 50 Miljoen om met jezelf te onderhandelen en een arbeidsovereenkomst op te (laten) stellen, ga je lekker?15 oktober 2021 om 19:40

Een betere vergelijking is dan een recruiter. Die biedt personeel aan voor een premie (deel van het jaarsalaris). Echter is het totaal ondenkbaar dat een recruiter zowel de belangen van de sollicitant als van de beoogd werkgever behartigt. Het is echt van de zotte dat dit in het voetbal wel kan.

15 oktober 2021 om 23:17

Ik vind een zaakwaarnemer meer een belangenbehartiger. Uitzendbureau zorgt voor werk maar heeft verder niets met de eisen van werkgever/werknemer te maken (uitzonderingen daargelaten).

16 oktober 2021 om 02:05

Stel je eens voor dat er een rechtzaak is en jouw advocaat, de advocaat van de tegenpartij en de rechter zijn alle drie dezelfde persoon zijn. Lijkt me niet helemaal zuivere koffie, die kan het gewoon zo maken hoe het hem het beste uitkomt.

Dat wordt tranen vegen met paarse briefjes Mino

15 oktober 2021 om 18:50

Die is financieel toch al onafhankelijk. Alleen de transfer van Pogba leverde hem geloof ik al 38 miljoen euro op aan commissie

15 oktober 2021 om 19:03

Bijna 50 miljoen zelfs volgens de tekst...

15 oktober 2021 om 23:02

@RobTheGooner die commissie heeft United dus meer gekost dan het transferbedrag voor Vd Beek. Bizar

Haha, ik wist niet dat die dubbelrol bestond. Dat is echt te belachelijk voor worden. Wat is voetbal voor zo'n miljard business toch een bizar amateuristische bende af en toe. Zelfs de plaatselijke kruidenier pakt z'n zaken professioneler aan.

15 oktober 2021 om 19:10

Bij Wolves komt zo'n dubbele rol bijv. wel heel duidelijk naar voren. Jorge Mendes die de spelers en club vertegenwoordigt.

Hoop echt dat ze dit voor elkaar gaan krijgen bij de FIFA
Nu is Raiola in mijn beleving ook wel de grootste vis op dit gebied .
Snap spelers ook niet , als ik een speler zou zijn ..
En ik zou de kans krijgen om te mogen spelen voor de club uit mijn dromen , zou ik er alles aan doen voor een erg makkelijk en duidelijk contract
Zodat het begin al goed is , kosten voor Raiola of zijn collega's zijn gewoon belachelijk .

Eindelijk!!! Terecht. Want die meneer die hier geciteerd wordt vergeet dat er ook wel eens zaken zijn waarbij de belangen van de speler niet overeen komen met de belangen van de club. Daarbij geeft het ook nog een geurtje van corruptie. Een speler kan naar twee clubs, maar zal naar de club gaan die de zaakwaarnemer het meeste betaalt.
Ik denk dat de rechter het niet eens is met de zaakwaarnemers...
Vergeet ik nog te zeggen dat spelers zelf ook aanwezig moeten zijn bij contractonderhandelingen. De spelers van Raiola worden door hem weggepraat van de onderhandelingen. Nu snap ik ook wel dat het voor spelers soms abracadabra is wat er gezegd wordt, maar zo kunnen ze wel op de hoogte zijn van wat er afgesproken wordt. Kijk eens naar het verhaal van Brobbey, die niet al te veel snapte van waar hij voor tekende en Mazraoui die gelijk door Raiola verteld werd dat hij niet meer aanwezig hoefde te4 zijn...

Zie de situatie rondom De Vrij waarom die dubbelrol niet te verantwoorden is. Dit gaat clubs geld kosten als dit er door komt. Mino en co gaan echt niet minder verdienen. En is het niet makkelijk op te lossen? Op papier doet een partner de club en bijvoorbeeld Mino de speler maar in feite doet ie gewoon wat ie altijd doet. Ze vinden wel een loophole.

15 oktober 2021 om 19:19

Ook in het geval van jouw voorbeeld is toch heel makkelijk aan te tonen dat er sprake is van belangenverstrengeling?

En waarom denk je dat dit clubs geld gaat kosten?

Goeie zaak dit. De volgende stap zou moeten zijn dat er een maximum bedrag naar een zaakwaarnemer mag gaan. De bedragen die je nu soms leest zijn schokkend en ridicuul.

Zoals het ook in de huizenmarkt verboden is en terecht, je kunt niet belangen behartigen van twee partijen die in onderhandeling zijn en dat volstrekt objectief doen en ook nog eens een persoonlijk belang hebben.

Ze kunnen best naar de rechter willen, maar ik kan me niet voorstellen dat de juristen van de FIFA dergelijke koekenbakkers zijn dat ze dit niet binnen de regels kunnen vastleggen.

En ik misgun niemand zijn boterham, maar 50 miljoen verdienen op de transfer van Pogba is gewoon ziek. Maar goed, dat geld voor wel meer dingen in het voetbal, als het om geld gaat. Wat een vreselijke ellende hebben we daarvan gemaakt...

Ik wist niet eens dat die dubbele rol mogelijk was. Dit vind ik een goede beslissing van FIFA. Ik vindt het überhaupt een beroep voor parasieten want uiteindelijk voegen ze niks toe aan het kwaliteit binnen de voetbalwereld, maar strijken ze wel miljoenen op.

Betekent dat dan ook dat het klaar is met Jorge Mendes bij Valencia en Wolfsburg?

16 oktober 2021 om 02:52

Begrijp ook niet waarom zijn naam niet genoemd wordt. Ben geen fan van Raiola maar hem iedere keer als de enige bad Guy neer te zetten is toch ook onzin. Kijk naar de invloed van Mendes bij clubs als Valencia of Wolves.

Balen zal hij niet, hij heeft zat verdiend. 🤷🏾‍♂️

Dit is toch ook weer makkelijk te ontduiken of denk ik nu te simpel?
Even 2 à 3 dubieuze bv-tjes opzetten en klaar is kees....toch?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

457 fans
Middenvelder, 28 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Manchester United 9 0 4 1
2020/2021 Manchester United 26 3 3 0
2019/2020 Manchester United 16 1 1 0
2018/2019 Manchester United 35 13 6 0
2017/2018 Manchester United 27 6 5 1

In de wandelgangen

Vrijdag 3 december
West Ham United ziet Nathan Aké als opvolger van Angelo Ogbonna, die vanwege een blessure de rest van het seizoen lijkt te missen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren