Valentijn Driessen zet vraagtekens: ‘Hij smeekte Van Gaal op z’n blote knieën’

Vrijdag, 15 oktober 2021 om 07:40Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 07:52

Louis van Gaal hoopt zich met het Nederlands elftal te kwalificeren voor het WK van 2022 in Qatar en doet dat, op verzoek van de internationals, met een 4-3-3-systeem. De bondscoach verzekerde meermaals dat hij de spelers niet van de beoogde transformatie naar een 5-3-2-systeem richting en tijdens het mondiale eindtoernooi in het Arabisch emiraat hoeft te overtuigen, al is dat in de optiek van Valentijn Driessen vooral ‘een self fulfilling prophecy’, omdat hij 'de spelers selecteert en opstelt die bij zijn inzicht (5-3-2) passen en voor anderen geen plaats inruimt'.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

41 reacties (laatste reactie door aaron_)

Groot gelijk, ik zou de directie van de Knvb voortaan de opstelling laten bepalen. Kan Louis lekker blaffen op z'n persconferentie. Beetje slappe poging van Valentijn dit. Beetje stranger vind ik altijd wel leuk, maar dit slaat nergens op.

15 oktober 2021 om 11:47

Valentijn Driessen blijft zoeken om tegen van Gaal te kunnen scoren, maar krijgt doorgaans geen poot aan de grond.

Een herhaling van 2014. dus op het nippertje uitgeschakeld worden in de halve finale. Ik zou er eigenlijk wel voor tekenen.

Wat een slechte verliezer. Van Gaal overvleugelt hem volledig. Overigens zegt dat niet zoveel over de kwaliteit van Van Gaal (die hij wel heeft) maar meer over het totale gebrek aan kennis van Driessen. Onvoorstelbaar dat deze man wordt gehandhaafd.
Hoop ook dat VZ hem eens gaat negeren

15 oktober 2021 om 10:52

Wat jij nu zegt gaf ik bij de vorige interlands precies hetzelfde aan. Louis van gaal moet hem geen tijd geven en compleet negeren. Tijdens een persconferentie moet hij dat ook duidelijk maken van Max een vraag of 2 en next. Louis gaat nu in discussie met hem en dat is precies wat Valentijn wilt en daar kickt hij op. Ik mag hem voor geen meter al ken ik hem niet persoonlijk maar de manier van praten alleen krijg ik jeuk van in m’n handen. Het is een slechte waardeloze journalist die denkt dat hij God is. Zoals je al aangaf hoop ik ook dat VZ hem negeert maar dat kunnen ze niet doen onmogelijk.

Dit soort discussies zijn altijd zo zinloos. Wat is onze identiteit en ons voetbal nou weer en waarom kan dat alleen in een 433 systeem? Volgensmij is die hele Hollandse school nogal achterhaald omdat andere landen hem hebben overgenomen en verbeterd. Ben best benieuwd wat we dan moeten doen volgens Valentijn. Het voetbal uit de jaren 90 spelen of het moderne voetbal van andere landen kopieën... ik denk dat we net zoals ieder land gewoon moeten kijken welke spelers we hebben, vervolgens moet je daar het systeem op aanpassen. We moeten niet 433 gaan spelen omdat Valentijn ergens een tweede rechtsbuiten heeft gevonden...

15 oktober 2021 om 08:07

Sinds 78 zijn we het verst gekomen toen we ook geen 433 speelden. In 98 speelden we een soort 442. In 2010 speelden we 4231 en In 2014 532. Zou ook iets moeten zeggen.

Zoals van Gaal zelf al duidelijk aangaf in het verleden: je selecteert het beste team en de tactiek bij de spelers die je hebt.

15 oktober 2021 om 08:23

Ik vind 433 in potentie prachtig maar volgens mij is een systeem een middel en geen doel. Wat mij betreft is 433 een romantische voetbalgedachte die door de tijd is ingehaald, mits tot in de perfectie uitgevoerd. Met 433 veroverden we de voetbalwereld, maar was het de 433 met pressie, of was het de risicovolle vernieuwing die voor verrassing zorgde? Wat mij betreft het laatste en daarom zou ik bij het Nederlandse trainersgilde graag wat meer flexibiliteit terugzien. Tot voor kort speelden 17 van de 18 teams in de eredivisie allemaal braaf 433 want dan krijg je weinig kritiek en is de veldbezetting zo lekker. Inmiddels (mede door slechte resultaten in Europa en door buitenlandse trainersinvloeden) zijn we flexibeler geworden. Gelukkig wat mij betreft.

15 oktober 2021 om 08:57

Systemen zeggen ook niet meer zo heel veel. Nederland speelt nu op papier 433 maar in praktijk schuiven de backs vaak mee, stapt er een verdediger door, zakt depay terug en komen middenvelders regelmatig in de 16. Nederland zou met dezelfde spelers op papier 422 of zelfs 343 kunnen spelen met precies dezelfde uitvoering. Dat de artikelen van Valentijn vaak gaan over alleen die opstelling is dus totale onzin. Binnen iedere opstelling kun je met ontelbare varianten spelen.

15 oktober 2021 om 11:12

532 is een systeem waar minimaal 1 vleugelaanvaller mist en 3 centrale verdedigers spelen. Je hebt dus gewoon minder aanvallers ten opzichte van 433 en meer verdedigers, dat typeert dat systeem.

En ook op het WK onder van Gaal schakelden we elke keer naar een systeem met 2 vleugelaanvallers en spits (433/4231 is een vrijwel hetzelfde)omdat het voor geen meter liep. Onder de boer hadden we mede hierdoor een tandenloos Oranje waar Dumfries de beste aanvaller bleek en die drie centrale topverdedigers niet konden voorkomen dat er vroege tegengoals gemaakt werden. Het hele doel van dat systeem...

Dat systeem faalt keer op keer op keer en het is niet om aan te zien. Ik heb nog nooit zo n saai Oranje gezien als onder de Boer. Maar ook van Gaal gaat zichzelf in de voet schieten als hij net zo eigenwijs gaat doen.

15 oktober 2021 om 14:31

In tegenstelling to de Boer is van Gaal wel van plan zijn team de flexibiliteit tot switchen mee te geven. Het is ook te simpel om te stellen dat het bijvoorbeeld in 2014 pas begon te lopen wanneer we 433 gingen spelen. Dat wil namelijk niet automatisch zeggen dat 433 vanaf de aftrap een beter idee was geweest.
Met oppermachtig materiaal en 433 wonnen we niets. Oppermachtig materiaal hebben we nu niet, dus waarom niet gewoon realistisch te werk gaan?

Frimpong heeft onder Bosz alleen maar rechtsback gespeeld.

15 oktober 2021 om 12:58

En daar speelt Frimpong ook aktueel nog. Goed opgelet, Kaiser

Wat hebben we in de afgelopen 10 jaar bereikt met 4-3-3? Juist, helemaal niks! Waarom zo starrig vasthouden aan een systeem uit vervlogen tijden? Dat kan alleen als je goede aanvallers hebt en die hebben we al een tijdje niet meer. Wat hebben we de afgelopen 10 jaar bereikt met 5-3-2? Bronzen medaille op het WK 2014. Ik denk dat het juist modern is om je meerdere systemen eigen te maken om het tegenstanders zo moeilijker te maken. Er zat zat sporten waar dat normaal is, waarom in het voetbal dan niet? Denk ook dat wij het daarvan moeten hebben, want we zijn echt geen top land meer.

15 oktober 2021 om 11:20

De afgelopen 11 jaar hebben we ook een zilveren medaille gehaald met 433. En die bronzen medaille was mede dankzij het feit dat we steeds schakelden naar 433. 532 faalt keer op keer en is niet om aan te zien.

15 oktober 2021 om 13:55

Ik zeg ook niet dat je altijd 5-3-2 moet spelen en 5-3-2 faalt helemaal niet keer op keer. Ik kan mij nog een klinkende 5-1 zege tegen wereldkampioen Spanje herinneren waar we toch echt 5-3-2 speelden. Je moet je aanpassen aan je tegenstander, de ene keer is 4-3-3 voldoende de andere keer 5-3-2. We zitten niet meer in de luxe positie dat we kunnen zeggen dat de tegenstander zich maar aan ons moet aanpassen. Zo goed zijn we al lang niet meer. Met name tegen grote tegenstanders die het spel maken kan 5-3-2 een wapen zijn.

15 oktober 2021 om 13:01

Ook in 2010 speelden we al geen 433 meer, in 1988 wonnen we met een soort 442 opstelling het EK. Ik begrijp niet dat je het systeem heilig verklaart, en de ploeg niet opstelt naar de beschikbare spelers en haar kwaliteiten.

15 oktober 2021 om 13:49

Ja precies, in 2010 speelden we een soort 4-2-3-1 met van Bommel en De Zeeuw als controleurs en Kuyt en Robben als linker en rechter middenvelders en Sneijder achter Van Persie. Robben en Kuyt opereerden dat toernooi nou niet echt bepaald als echte vleugelspelers. In mijn ogen halen vleugelspelers in een 4-3-3 systeem de achterlijn en dat deden beiden niet. In 1988 4-4-2 inderdaad, met Muhren en Wouters als controleurs, Erwin Koeman en Vanenburg als linker en rechter middenvelders en Van Basten en Gullit in de spits. In die toernooien werd het systeem bepaald door de beschikbare spelers, zoals het zou moeten.

16 oktober 2021 om 11:55

433 en 4231 is gewoon hetzelfde aantal middenvelders, verdedigers en aanvallers. Alleen de posities verschillen (minimaal). 532 is een aanvaller minder en een centrale verdediger meer en zorgt voor compleet ander soort voetbal dan die 2.

Ik ben er vrij zeker van dat alleen mensen die teveel football manager of fifa spelen het verschil tussen 433 en 4231 noemenswaardig vinden en de rest het beiden gewoon 433 noemen als het over 532 en 433 gaat, waaronder de meeste trainers.

Waarom geen 442 met een middenveld op lijn en met full backs? Dan kun je met al je beste spelers spelen met de ligt en de vrij centraal de vrij rechts back en ake linksback. Alsof er maar 2 systemen bestaan? Kom op zeg!

15 oktober 2021 om 08:19

Haha jij bent niet goed. De Vrij (of Van Dijk, ik snap je zin niet) naar rechtsback zodat De Ligt centraal erbij kan? Dan heb je centraal als wel op de rechtsback niet je beste speler staan.

Hahahaha Valentijn Driessen die weer onzin uitkraamt. Van Gaal heeft gelijk dat hij maar één goede rechtsbuiten heeft in de persoon van Berghuis. Stengs komt vooralsnog te kort en de anderen zijn allemaal linksbuitens. Die kan je dan wel rechts gaan zetten, maar je zet Dumfries ook niet op rechts en alleen in een noodsituatie. En Frimpong zonder aarzelen op rechtsbuiten zetten, laat me niet lachen. Die jongen heeft toevallig één of twee keer bij Leverkusen op rechtsbuiten gespeeld en voor de rest als rechtsback. En dat doet hij zeer verdienstelijk, met name dit seizoen. Dus we hebben er een potentiele goede rechtsback bij.

Verschrikkelijk systeem 532, waarin je afhankelijk bent van een lb en rb in aanvallend opzicht en moet hopen dat Depay een goede dag heeft in de spits. Ben blij dat vGaal het tot op heden niet doet, lekker doorgaan zo. En als hij het wel doet, moet hij minimaal net zoveel shit over zich heen krijgen als de Boer. In zekere zin dus wel eens met Driessen. En die vdLooij snap ik ook niet dat zijn contract verlengd is, die doet alsof hij het voetbal heeft uitgevonden. Dat 4222 systeem was echt bizar om te zien, en de onderbouwing van vdLooij was nog erger.

En Valentijntje die weer dramt en zijn gelijk wil hebben...de beste spelers op de juiste plaats en wat voor een systeem wordt maakt eigenlijk geen ruk uit...een copy van 2014 en we worden derde...ik teken ervoor..!!

Ik begrijp die hele Valentijn niet. Waarom wordt hij niet bondscoach? Waarom stellen we bondscoaches aan als ze uiteindelijk moeten doen wat Valentijn zegt?

Wat een zure vent is dit toch. Van Gaal onderbouwt (met zeer logische redenen) waarom 4-3-3 niet werkt, maar dhr. Valentijn oppert nu Frimpong als oplossing. Keihard afgeven op de selectie van Flecken, maar Frimpong is onze hoop in bange dagen. Het is maar goed dat deze man een nietszeggende journalist is, want als hij echt de touwtjes in handen had, zou hij als voorzitter de trainer verplichten een bepaald systeem te spelen. Belachelijk.

15 oktober 2021 om 09:50

Nou ja hij heeft opzich wel een punt met het feit dat De Boer ook heel veel kritiek kreeg met dat systeem. Nu Van Gaal het doet is het allemaal koek en ei?

15 oktober 2021 om 10:31

Het gaat om de uitvoering van een systeem. In frank had niemand vertrouwen. Dat vertrouwen heeft men in van Gaal wel.

15 oktober 2021 om 10:37

Gaan we de Boer nou vergelijken met van Gaal? Al had de Boer het heilige 433 gespeeld, denk je nou echt dat het aan het systeem lag?

15 oktober 2021 om 10:49

Ik bedoel het defensieve systeem waar volgens de kenners mee gespeeld werd. Persoonlijk vind ik 532 gezien de huidige selectie best logisch, aangezien je 3 topcv's hebt en weinig goede vleugelspelers.

In andere landen doen ze niet moeilijk over welk systeem daar gaat het om resultaat.

Daar heb je hem pfff zo vermoeiend die vent.
Wordt elke keer door van Gaal terecht gewezen ik mag die van Gaal

Driessen is een journalist en van Gaal een zeer ervaren voetbalcoach. Schoenmaker blijf bij uw leest!

Iets zegt me dat Driessen masochistische trekjes heeft. Nu is hij gewoon aan het vragen om weer tijdens een pers conferentie door v Gaal vernederd te worden.

Dit bedoelt van Gaal dus. Journalisten moeten helemaal niet meepraten over systemen en de invulling ervan. Verslaggeven en kritische vragen stellen, punt. Het kan me geen bal schelen wat Driessen denkt dat het beste is.

Driessen schrijft zichzelf relevant - of dat probeert hij. Een van de meest incompetente 'journalisten' van het land. Welhaast kwaadaardig figuur. Laten we hem nou in godsnaam eens negeren, Voetbalzone, VI en andere media...

Volgens mij heeft Van Gaal vorige keer aan Valentijn uitgelegd dat je met 532 prima attractief kunt voetballen. En dat heeft Van Gaal in 2014 in de tweede helft tegen Spanje laten zien. Als Nederland zich plaatst voor het WK dan wil ik Driessen wel eens horen als Nederland wéér bij de beste vier eindigt met 532...Want na het WK in Brazilië heb ik Valentijntje lange tijd niet gehoord over de Hollandse School.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2225 fans
Selectie
SpelersPositieW
D. MalenAanvaller40
W. WeghorstAanvaller41
J. BijlowKeeper
T. KrulKeeper00
N. AkéVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

0 fans
Verdediger, 20 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Bayer Leverkusen 14 1 4 0
2020/2021 Bayer Leverkusen 10 0 1 0
2020/2021 Celtic 22 1 0 0
2019/2020 Manchester City U23 3 0 1 0
2019/2020 Celtic 14 2 2 0

In de wandelgangen

Zondag 5 december
Everton ziet in José Mourinho een geschikte vervanger van Rafael Benítez, mocht de club besluiten om de Spaanse oefenmeester te ontslaan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren