Ligue 1 kiest voor terugkeer naar competitie met achttien clubs

Woensdag, 13 oktober 2021 om 16:10Dominic Mostert

De Ligue 1 krimpt vanaf het seizoen 2023/24 naar achttien clubs, zo meldt competitieorganisator LFP in een statement. De competitie bevat momenteel nog twintig clubs. In het seizoen 2022/23 zullen de laagst genoteerde vier clubs daarom degraderen naar de Ligue 2, terwijl er slechts twee ploegen zullen promoveren.

Tijdens een vergadering in juli keerde alleen FC Metz zich tegen de plannen om het aantal clubs te verminderen. De LFP geeft aan dat de nieuwe structuur samenhangt met de verdeling van de televisierechten per 2024. Er worden nog meer hervormingen verwacht, al is nog niet duidelijk op welke manieren de competitie verder op de schop zal gaan.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

De competitie van Frankrijk heeft in het verleden vaker geschommeld tussen achttien en twintig deelnemers. Zo werd in 1997 ook overgestapt van twintig naar achttien clubs; ook toen degradeerden de onderste clubs rechtstreeks. In 2002 werd vervolgens opgeschaald naar twintig clubs en daar kwam sindsdien geen verandering meer in.

LaLiga, de Premier League en de Serie A worden door het nieuwe format in Frankrijk vanaf 2023 de enige topcompetities met nog twintig clubs. Frankrijk volgt het voorbeeld van competities als de Bundesliga en de Eredivisie, die ook met achttien clubs werken.24 reacties (laatste reactie door paulr_1982)

Ik snap zo'n club als Metz wel, die hebben nog Ligue1 contracten lopen in de club. Daar zal ook een oplossing voor geregeld moeten worden.

13 oktober 2021 om 17:00

Inderdaad, de clubs die vaak om degradatie spelen, maken dat jaar een hele grote kans het niet te halen. Scheelt wel dat ze het “ruim van te voren” weten. Maar je zal inderdaad 2 jaar ervoor al geen leage 1 salarissen meer kunnen aanbieden.

13 oktober 2021 om 19:04

Dat kan altijd. Je kan ook optie op laten nemen. Dat er bij degradatie het salaris omlaag gaat. Hier tekenen beide partijen voor.

13 oktober 2021 om 20:27

Zou het dan niet beter zijn om die 4 clubs die eigenlijk degraderen en die 2 clubs die eigenlijk promoveren om alleen dan een play offs te laten spelen? Maar dan wel alleen voor het begin van de hernieuwde Lique 1.🤷🏾‍♂️

14 oktober 2021 om 12:41

Als Metz zijn zaken een beetje op orde heeft dan hebben ze ook een degradatieclausule in de contracten opgenomen. Dus of een verlaging van het salaris of een gelimiteerde transferprijs.

Ze zeggen vaak dat minder clubs het niveau ten goede komt. In de eredivisie wilde ze ook terug naar 16 clubs maar ik zou juist denken dat hoe meer clubs hoe beter toch..

13 oktober 2021 om 16:27

Nee, als je de 2 laagst geplaatste clubs wegschaaft gaat toch het gemiddelde niveau omhoog. Niet zo moeilijk....

13 oktober 2021 om 16:29

Plus je speelt minder wedstrijden, waardoor je vaker met je sterkste elftal kan spelen

13 oktober 2021 om 16:31

Ik kan je wel volgen, maar ik weet niet of de twee laatst geklasseerde ploegen echt het grootste antivoetbal spelen.

Een Sparta dit seizoen speelt louter fysiek, maar die eindigen waarschijnlijk niet laatste.

13 oktober 2021 om 17:01

Het zijn wel de zwakste ploegen, en duidelijk geen moment opnames, want het is een optelsom van 34 momenten...

13 oktober 2021 om 17:07

Tja volgens die redenering kun je ook de laagste 8 teams wegsturen. Ik durf ten zeerste te betwijfelen dat het het niveau zogenaamd beter maakt. In België is het niveau de laatste jaren alleen maar naar boven gegaan. En dat terwijl er net van 16 naar 18 gegaan is.

13 oktober 2021 om 17:20

Het niveau in België gaat al jaren omlaag. Zie de uefa coefficientie maar...

13 oktober 2021 om 17:34

Jij kijkt elke week naar het Belgische voetbal dus? Wederom wordt er de fout gemaakt dat de uefa-coëfficiënt staat voor de algemene ontwikkeling van de competitie, terwijl het slechts een indicatie is over de evolutie van de top. In de breedte is de Belgische competitie de laatste jaren alleen maar sterker geworden.

13 oktober 2021 om 18:44

Klopt zeker. Eredivisie is natuurlijk oersaai, terwijl de Jupiler Pro League vaak tot de laatste speeldag spannend is. Maar volgens mij zijn de financiele verschillen kleiner. Ik vind de focus op Europees voetbal ook volledig misplaatst. Zorg vooral een leuke eigen competitie en veel BVs. Wat mij betreft mogen er ook 20 clubs in de Eredivisie en moet het minimaal aantal contractspelers omlaag.

13 oktober 2021 om 16:36

Vaak is over een seizoen de club die onderaan staat de zwakste. Kijk in Nederland als je nu een PEC daar ziet staan kan je wel zeggen dat die echt heel zwak zijn en als die wegvallen dan gaat het niveau wel omhoog. Zal ook kwa financiën schelen want de grootste tv gelden moeten dan verdeeld worden onder minder clubs dus je speelt iets minder duels.

13 oktober 2021 om 16:56

@sebasjuh, de tv gelden zullen dan ook omlaag gaan. Je mist namelijk een aantal wedstrijden.

13 oktober 2021 om 18:41

Hoeft niet perse denk ik? Niet alle wedstrijden worden live uitgezonden en de grotere clubs en grotere wedstrijden zorgen voornamelijk voor deze TV-gelden.

13 oktober 2021 om 18:55

Elke wedstrijd van een PSG, Lyon en Marseille zullen wel uitgezonden worden lijkt me. Dus dat zijn toch al 12 wedstrijden minder dat je van die teams (tezamen) niet kan uitzenden.

Zonde in de Serie A over een aantal jaar ook nog maar achttien clubs. Vallen er bij beide competities toch wat traditieclubs net buiten de boot.

Had überhaupt nooit begrepen waarom Ligue 1 wel 20 teams had en Bundesliga bijvoorbeeld niet.

Wordt wel lastiger voor clubs als Sochaux en Auxerre om erin te blijven mochten ze beide weer eens (eindelijk) terugkomen.

Goed om te zien dat de clubs in Frankrijk wel aan het algemeen/landsbelang kunnen denken. In Nederland krijg je nooit een meerderheid voor een verandering in de competitie omdat er altijd wel 10/12 clubs zijn die bang zijn dat ze er zelf nadelige gevolgen van zullen hebben.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren