FIFA-voorzitter Gianni Infantino denkt aan WK 2030 in Israël en buurlanden

Woensdag, 13 oktober 2021 om 14:13 • Laatste update: 16:56

Gianni Infantino sluit niet uit dat Israël in 2030 het WK organiseert. De voorzitter van de FIFA was maandag op bezoek in het land en gaf een toespraak in het Museum van Tolerantie in Jeruzalem. Infantino zei dat de verbeterde betrekkingen tussen Israël en enkele landen in de regio, zoals de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein, een WK aldaar mogelijk maken. Mogelijk kunnen ze dat toernooi samen organiseren.

In september 2020 ondertekenden de landen met behulp van de Verenigde Staten de zogeheten Abraham-akkoorden, die de onderlinge relaties moesten normaliseren. Het toegenomen perspectief op rust in de regio bewoog Infantino tot zijn uitspraken. “Waarom kunnen we niet dromen van een WK in Israël en buurlanden?”, wierp hij op. “Met de Abraham-akkoorden, waarom niet hier, samen met de buren in het Midden-Oosten en de Palestijnen?”

In navolging van zijn toespraak ontmoette Infantino de Israëlische premier Naftali Bennett bij een bezoek aan het nieuwe trainingscomplex van de nationale ploeg. Daar maakte de FIFA-president kenbaar dat de bond nadacht over het organiseren van jaarlijkse voetbaltoernooien voor mannen en vrouwen en stelde nogmaals dat Israël daar potentieel co-host van zou kunnen worden. Ook had Infantino een afspraak met de Palestijnse voetbalbond staan, maar deze werd door de Palestijnen afgezegd vanwege woede over het optreden bij het Museum van Tolerantie. Het pand is gebouwd op een voormalige moslimbegraafplaats die door het buurland als dierbaar wordt beschouwd.

Op Twitter hint premier Bennett daadwerkelijk naar een poging van Israël om het WK samen met een of meerdere buurlanden binnen te halen. De ontmoeting met Infantino is hem goed bevallen. "Het was een genoegen u te ontmoeten en uw ideeën te horen over Israël als gastheer van het WK 2030, samen met onze Arabische buren”, schrijft hij in een bericht. “Dat is een doel waar we allemaal naartoe kunnen werken.”

Het WK in 2026 zal de eerste mondiale eindronde zijn die door meerdere landen wordt georganiseerd. De Verenigde Staten, Canada en Mexico dienen dan gezamenlijk als hosts. In 2024 wordt een besluit genomen over de organisatie van het WK 2030. Er zijn al meerdere gezamenlijke bids bevestigd: Spanje en Portugal willen het WK organiseren, Roemenië, Griekenland, Bulgarije en Servië doen samen een poging, Uruguay, Argentinië, Paraguay en Chili willen het WK naar Zuid-Amerika halen en ook Marokko organiseert een bid, mogelijk in samenwerking met Algerije en Tunesië.Gerelateerd

Meer sportnieuws

41 reacties (laatste reactie door london calling)

Dit zou toch ook wel een farce zijn hoor. Net zoals Qatar overigens, maar dan georganiseerd door landen die al decennia lang met elkaar overhoop liggen, en dat is nog zacht uitgedrukt. Dat moet haast wel een daverend succes worden..

13 oktober 2021 om 14:30

Ondanks dat een WK onoverkomelijk politiek is, snap ik niet dat de bestuurders dit opzoeken. Probeer je zo veel mogelijk van de politiek vandaan te houden. Dit soort kwesties zijn niet gemaakt voor de FIFA.

13 oktober 2021 om 15:37

Ik snap ook niet waarom het in zulke controversiële landen is. Zuid-Afrika en Brazilië waren fantastische WK's omdat voetbal in die landen leeft. Rusland vond ik ook nog wel kunnen, toch het grootste land ter wereld, maar Qatar gaat nergens over. Bij het clubvoetbal zie je enkel lege tribunes daar

13 oktober 2021 om 16:38

Er is maar een reden, geld.

Verbaast mij niets, als ze in Qatar al houden schromen ze Israël ook niet. Er is geen steek veranderd bij de Fifa. Gaan landen ook komen met een boycot statement tegen Israël?

13 oktober 2021 om 14:25

Schandalig gewoon. Kijk em daar ook lachend staan, bij een misdadiger. Diegene die (uit een filmpje) riep dat arabieren doden voor fun gewoon toegestaan is! Wat een wereld, bizar! Ze zouden zich moeten schamen. Hypocrieten dat het zijn!

13 oktober 2021 om 14:56

@sociofan1 - Het probleem is dan ook niet hoe wij als 'leken' over dergelijke situaties denken. Er bestaan nog altijd nationale voetbalbonden die hier tegenin kunnen gaan. Het feit dat ze dat niet doen, zegt eigenlijk alles over de bonden. Ze wassen hun handen in onschuld, maar gezien hun acties zijn ze werkelijk geen haar beter. Vooral de Europese bonden die samen erg veel macht hebben, kijken net zo makkelijk de andere kant op en doen alsof hun neus bloedt.

13 oktober 2021 om 15:26

@sociofan1, doe normaal man dat heeft hij helemaal niet gezegd, je rukt iets uit zijn verband, en ja dat is zo gebeurt met dat filmpje, zo als zo vaak gebeurt. Maarja, hier worden jij en ik het nooit over eens.

13 oktober 2021 om 14:52

Als ik de meningen zo hoor, hebben de meeste mensen de voorkeur voor landen die binnen bepaalde criteria vallen. Ik ben wel benieuwd, op basis waarvan zou een land uitgekozen moeten worden? Iedere keer een WK in 'westerse' landen is ook niet leuk en de bedoeling lijkt me. Waar trek je de grens welke landen wel en welke landen niet geschikt zijn?

13 oktober 2021 om 15:08

Of je er gezeik mee krijgt. Genoeg landen in alle werelddelen waar dit geen probleem zou moeten zijn.

13 oktober 2021 om 15:10

Van mij hoeft het niet per se in allemaal westerse landen hoor. WK in Zuid-Korea was top, alsook die in Zuid-Afrika (behalve de vuvuzela's dan). Maar laten we beginnen met landen waar fans veilig over straat kunnen, die niet op de rand van oorlog staan, en waar arbeiders die de stadions bouwen gewoon hun werk kunnen doen in normale omstandigheden zonder dat er honderden van deze mensen sterven. Vind je niet?

13 oktober 2021 om 15:24

Wat je mening ook over Israel is, je kan er hartstikke veilig over straat. Dat jij dan begint over zuid afrika bijvoorbeeld, waar het niet veilig is een vele plekken zegt genoeg.

13 oktober 2021 om 15:29

Behalve als Palestijn, ben je vergeten te vermelden

13 oktober 2021 om 15:49

@youngblood16, nee hoor. Ik zie genoeg Palestijnen rustig over straat lopen daar. Die gaan naar school, zijn advocaten, rechters, doktoren etc.. Vraag me af of dat ook makkelijk kan voor een Jood in Palestina. Ben je er ooit geweest? Er zijn zeker wel problemen en Israel is verreweg van alleen maar juist in die situatie, dat staat buiten kijf, maar het is niet zo zwart wit als jij doet vermelden. Desalniettemin zou het vrij dom zijn om nu in Israel een WK te houden.

13 oktober 2021 om 16:33

Eens, kijkend naar de reacties denk ik dat stabiele landen dan het criterium kan zijn. Helaas voor ons heeft de FIFA liever een land met een partijen die veel macht hebben en dus ook goed kunnen betalen, ipv een stabiel land.

13 oktober 2021 om 16:40

Het belangrijkste criterium zou voetbal moeten zijn. Wk's horen in grote voetbal landen gespeeld te worden. Daarom is het altijd erg leuk als er in een land zoals Brazilie gespeeld wordt.

13 oktober 2021 om 21:27

Ik snap je sentiment, maar dat is zo'n wazig criterium. Wat maakt een land een groot voetbal land? Internationale prijzen? Daar horen wij dan bijvoorbeeld al niet bij. Engeland ook niet. Of je moet één prijs van decennia geleden al genoeg vinden. Maar iedere andere maatstaf voor "groot voetballand" wordt al heel erg snel abstract. Aantal geweldige spelers voortgebracht? Impact op het spelletje? Hoe bepaal je dat?

13 oktober 2021 om 19:25

@Aqua1: want? Waarom zouden we een boycot statement moeten maken naar Israël toe? Is het enige democratische land in de verre omtrek die heel wat narigheid voor ons in het Westen tegenhoudt. En gelukkig steunen wij als Westerse wereld Israël ook, jij wil er weer een ordinaire Israëlbash van maken. Staat je goed.

14 oktober 2021 om 04:33

Wij?Spreek voor je zelf

Laten we dat maar niet doen en gewoon voor een stabiel land gaan, bij voorkeur eentje waar de infrastructuur al aanwezig is zodat de bevolking niet hoeft te bloeden voor een miljarden kostend project en een absurd dodenaantal à la Qatar niet tot de mogelijkheden behoort.

Dit zou natuurlijk een schandalige keuze zijn, maar heel typisch voor de FIFA . Alles voor de centjes en nergens zijn zoveel centjes te halen als in door- en door corrupte landen, waar de mensenrechten niet echt meetellen en in dit geval dus gewoon een hele grote mensengroep illegaal bezet wordt door Israel.

Zorg als FIFA nu eerst maar eens dat spelers met de Iraanse nationaliteit überhaupt hun wedstrijdjes in Israël mogen voetballen voor je met dit soort ideetjes aan komt zetten.

Bizarre suggestie. Hij zal het op dat moment wel voor de bühne zeggen hopelijk, maar Israel, Bahrein en de VAE ie wel hilarisch en triest tegelijk voor een WK, zoals Qatar dat ook al is.

13 oktober 2021 om 14:57

Zolang bonden zich als schoothondjes gedragen, worden dit soort zaken alleen maar erger.

13 oktober 2021 om 21:29

Wellicht voor de bühne inderdaad, maar de combinatie Israel/egypte zou ik niet eens heel gek vinden. Minder raar dan een WK in Qatar in ieder geval.

13 oktober 2021 om 22:27

Historisch gezien is de combinatie Israel/egypte één van de meest belachelijke aller tijden.

14 oktober 2021 om 12:40

Minder dan Israel en alle andere Arbische landen. De Yom Kippur oorlog is inmiddels 50 jaar geleden. Daarna was Egypte het eerste land in de regio wat de diplomatieke betrekkingen met Israel normaliseerde en een vredesakkoord sloot (sadat en Begin kregen hier eind jaren 70 de Nobel prijs voor).

Los van dat elke combinatie tussen Israel en een van de omringende landen mij nog een stap te ver lijkt, lijkt Egypte me vanuit dat opzicht juist vanuit historisch oogpunt het meest voor de hand liggende land. De hele rethoriek vanuit Egypte richting Israel is bijvoorbeeld sindsdien ook een stuk milder dan vanuit veel omringende landen.

Maar dan ook Palestina erbij, zou raar zijn om een partij in de regio er niet bij te betrekken.

13 oktober 2021 om 15:29

Dat zou wel ideaal zijn, denk dat hij dat er ook mee bedoeld dat sport bindend kan zijn en connecties kan vormen. Alleen is het vrij naief om daar nu over te beginnen, maar het is wel een feit dat Israel heel veel vrede heeft gemaakt met Arabische en Islamitische landen in de regio. Hopelijk helpt dat verder met het vrede's process.

13 oktober 2021 om 15:37

Dat is zeker waar, al zou ik nog niet zozeer over vrede willen spreken. Daarvoor moet naar mij ook het morele kompas kloppen. Laten we zeggen dat ze werken naar een stabiliteit waar ze momenteel enorm van profiteren als bezet gebied door minder landen als problematisch wordt gezien. Maar voor de tijd hecht ik er, natuurlijk met de kennis van achteraf net zoveel waarde aan als het Molotov-Ribbentrop pact.

13 oktober 2021 om 15:44

Ik zeg ook dat dat heel naief zou zijn, net als alle meningen er om heen en de simpele oplossingen. Het conflict dat bestaat tussen Palestijnen en de Israeli's is millenia lang en er ingewikkeld dus een wktje gaat dat niet zo maar doen, maar het zou wel een mooie strik zijn om zo'n process als dat er ooit gaat komen. Ik hoop het wel, beide kanten verdienen het om in vrede en rust te leven.
Wel leuk dat er hier ook wat mensen zijn die wel echt hun geschiedenis kennen, zie je steeds minder. Let wel op dat Israel al veel van die vredes deals heeft gesloten met landen om hun heen en in de regio, dat werd ook niet mogelijk geacht 30-40 jaar terug.

13 oktober 2021 om 22:35

Dan moet de situatie eerst wel stabiliseren. Je kan zou daar nu geen toernooi kunnen organiseren.

De FIFA, de organisatie die graag gezien wil worden als Moeder Theresa, maar ondertussen schaamteloos graait en, als het uitkomt, de mensenrechten negeert.

13 oktober 2021 om 16:10

Theresa en de FIFA hebben anders best veel gemeen. Geld graaien van dubieuze bankiers en dansen naar de pijpen van dictators is iets wat ze beide deden/doen.

13 oktober 2021 om 16:23

Je hebt gelijk, ze hebben opvallend veel overeenkomsten. Ik was me niet bewust van de vele foute contacten en acties van Moeder Theresa, maar die waren er wel degelijk. Ook maakte het haar niet uit waar het geld vandaan kwam, zolang het maar binnenkwam.

Ik vraag me af of landen met een voornamelijk Islamitische achtergrons hier überhaupt mee akkoord gaan. Zie het best gebeuren dat een aantal landen daarop besluit het WK te boycotten

Crhistus jongens kunnen we het misschien gewoon in een land doen waar ze iets minder mensen neerschieten / steken / opblazen / stenigen etc. Gewoon, weet ik veel, Belgie ofzo, of Ijsland of Nepal.

Laten we even, voor het idee, uitgaan van goede bedoelingen vanuit Fifa: zorgen voor verbroedering en dat soort zaken.

Gaan ze tóch sport met politiek verwikkelen, he? Kan ook niet anders, met een landentoernooi.

Ben ook wel benieuwd in hoeverre dat verbroedering belangrijk is voor zo'n prachtige en onschuldige staat als Israel Gaan ze dan ook voetbalstadions oprichting in illegaal gekoloniseerd gebied? Als voetbalfan zou ik me zeker veilig voelen om daar een bezoekje aan te leveren.

@voetbalzone, het WK in 2026 zal wel de eerste mondiale eindronde zijn die door drie landen wordt georganiseerd, maar niet het eerste WK in meerdere landen. Wellicht vergeten omdat Nederland er niet bij was, maar in 2002 was het WK in Zuid Korea en Japan.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Israël

FIFA ranking: 87
11 fans
Actuele wedstrijden
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Israël.

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren