Na Ajax en Vitesse mikt Paul Fosu-Mensah nu op doorbraak in Nederland

Vrijdag, 15 oktober 2021 om 23:25Chris Meijer • Laatste update: 23:36

De Keuken Kampioen Divisie geldt al decennialang als kraamkamer voor binnen- en buitenlandse talenten en ook dit seizoen lopen er op het tweede niveau weer veel voetballers met potentie rond. Voetbalzone, de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie, licht wekelijks een van deze talenten uit, met deze keer aandacht voor Paul Fosu-Mensah, die na een moeilijk jaar zonder club dit seizoen bij Helmond Sport hoopt door te breken in het profvoetbal.

Door Chris Meijer

Iedere dag hebben ze wel even contact, via WhatsApp of FaceTime. Alfons Fosu-Mensah in Engeland, Timothy Fosu-Mensah in Duitsland en Paul Fosu-Mensah in Nederland. “Ik heb echt heel veel aan mijn broers, we spreken elkaar dagelijks. Over iedere situatie. We proberen elkaar te pushen, mentaal sterk te houden en te verbeteren”, vertelt de jongste telg van de voetbalbroers. “Hier en daar ging ik vroeger wel een weekend naar Manchester, of waar Timothy dan speelde. Dan waren we met de hele familie daar om zijn wedstrijd te kijken of even op bezoek te zijn. Als hij een vrij weekend had, kwam hij terug naar Nederland. Je ziet elkaar het grootste deel van de tijd misschien niet fysiek, maar je hebt wel dagelijks contact en dan ben je toch met elkaar verbonden.”

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Het had er lang de schijn van dat het voor Fosu-Mensah voorbestemd was om hetzelfde podium te halen als zijn drie jaar oudere broer. Al op achtjarige leeftijd werd hij door Ajax weggehaald bij de amateurs van Zeeburgia. Hij maakte op De Toekomst deel uit van een uitermate talentvolle lichting. “Ki-Jana, Kenneth, Jurriën, Ryan, Brian, Denilho”, somt Fosu-Mensah de voormalig ploeggenoten op met wie hij nog altijd contact heeft. “Veel goede spelers die nu in de top van Europa spelen. Ik kijk met trots naar hen, het is echt mooi om te zien. Het was een toptijd, ik heb genoten bij Ajax. Echt genoten. Een goede opleiding, waarin ik met goede spelers heb gespeeld en heel veel topmomenten heb meegemaakt. Ja, echt een toptijd.”

Waar zijn voormalig ploeggenoten via Ajax doorstroomden naar het eerste elftal of een buitenlandse topcompetitie, moest Fosu-Mensah op zijn zeventiende vertrekken. “Ik ben realistisch ingesteld, ik had bij Ajax goede concurrenten en kwam terug van een kruisbandblessure. Ajax koos ervoor om met die andere jongens verder te gaan en uiteindelijk moet je die keuze respecteren. Het is gewoon doorgaan”, relativeert hij. Al op jonge leeftijd kreeg hij te maken met fysieke tegenslagen. “Ik heb al op een hele jonge leeftijd mijn kruisband afgescheurd. Vanaf mijn twaalfde heb ik drie jaar lang met een brace moeten spelen, vanwege medische redenen. Dat zijn momenten waarvan je achteraf denkt: had het maar wat anders gegaan. Maar het leven gaat zoals het gaat. Ik ben realistisch, iedereen heeft zijn eigen pad. De een gaat wat sneller dan de ander.”

"Het was een toptijd, ik heb genoten bij Ajax. Echt genoten."

Zijn knie zat hem kort na zijn vertrek bij Ajax ook in de weg, toen hij een stage mocht afwerken bij Fulham. “Tijdens mijn stage liep ik een meniscusblessure op, dan ben je drie maanden eruit en wordt het lastig om weer een nieuwe club te vinden. De teams zijn al gevormd en ik dacht ook: laat me alle tijd nemen om goed te revalideren, zodat ik als een sterkere en betere speler kan terugkomen”, vertelt de twintigjarige verdediger, die zowel in het centrum als op de rechtsbackpositie uit de voeten kan. Een jaar na zijn vertrek vond hij onderdak bij Vitesse, alleen bleef zijn verblijf in Arnhem beperkt tot één jaar.

“Ik heb zeker geen spijt van mijn keuze voor Vitesse. Mijn keuzes maak ik met volle vertrouwen, dus spijt heb ik niet. Het was jammer dat ik daar al snel ben vertrokken. Het begon lekker, maar helaas kreeg ik op een gegeven moment minder speelminuten en daar kwam corona vervolgens bovenop. Van daaruit hebben ze een keuze gemaakt. Dan kun je wel klagen, maar uiteindelijk staat die keuze vast en moet je gewoon verder kijken. Het verleden telt dan niet meer.” Opnieuw moest hij op zoek naar een nieuwe club, alleen was dit nu nog lastiger dan een jaar eerder. Door de coronapandemie kwamen vele malen meer voetballers zonder club te zitten.

‘Ik wist al toen hij bij Ajax speelde dat hij heel goed zou worden’

Voetbalzone sprak eerder ook met Alfons Fosu-Mensah, die momenteel in Engeland voor Glossop North End speelt.Lees artikel

“Het was een frustrerende periode, een zwaar jaar. Ik houd van voetbal en wilde mezelf weer voetballer kunnen noemen”, verzucht Fosu-Mensah. In de tussentijd kreeg hij één mogelijkheid om weer aan de slag te gaan, in de vorm van een stage bij Greenock Morton. Het kwam uiteindelijk echter niet van een dienstverband in de Schotse Championship. “Ja, ik ben op een gegeven moment wel gaan twijfelen. Gelukkig werkt mijn opleiding in mijn voordeel, dat heb ik zelf ook verdiend. Maar toch: er zijn heel veel goede spelers nu nog altijd clubloos. Ik heb veel voor mezelf moeten trainen met personal trainers en fysio’s. Maar gelukkig ben ik er goed uitgekomen. Ik houd niet echt van stilzitten. Het begint te jeuken als ik lang stil moet zitten, dus daardoor heb ik er geen moeite mee gehad om iedere dag ervoor te blijven gaan.”

Fosu-Mensah twijfelde dan ook geen moment toen hij tegen het einde van vorig seizoen de kans kreeg op een stage bij Helmond Sport. Daarin maakte hij een dusdanig goede indruk dat hij tijdens de voorbereiding op dit seizoen mocht terugkomen en uiteindelijk een eenjarig contract met een optie voor nog een seizoen verdiende. “Ik zat er lekker in tijdens de trainingen, ik had wel een goed gevoel daarover. Gelukkig was dat ook andersom zo. Je moet realistisch zijn, ze kunnen altijd voor een ervaren speler of iemand uit de buurt kiezen. Ik ben dankbaar dat ze mij hebben gekozen en dat ik hier verder mocht. Het bevalt goed. Iedereen was vriendelijk en behulpzaam, vanaf dag één voelde het alsof ik er langer was. Ik ben blij dat ik deze stap heb gemaakt.” Voorlopig moet Fosu-Mensah het bij Helmond Sport nog stellen met een reserverol: hij kwam tot dusver tot drie invalbeurten.

Fosu-Mensah speelde voorlopig 33 minuten verspreid over 3 wedstrijden.

“Ik ben wel geduldig, mijn familieleden houden me rustig. Ik maak stappen, vooral qua conditie. Maar ook in mijn spel, het voelt goed om iedere dag te trainen en mezelf eigenlijk weer voetballer te voelen. We zijn al een tijdje bezig, dus ik voel me al een stuk sterker dan in het begin van het seizoen. Het is mannenvoetbal, geen jeugdvoetbal meer. Er worden andere keuzes gemaakt, je moet de jeugdigheid uit je systeem halen en omturnen naar een volwassen spel. Ik denk wel dat dit een perfecte stap is op dit moment in mijn carrière. Zodra ik mijn minuten kan maken en mezelf weer kan laten zien, gaat het wel goed komen”, zo klinkt het vastberaden. Het moet uiteindelijk leiden tot zijn ultieme droom: samenspelen met zijn broer Timothy.

De carrière van zijn broer - die Ajax, Manchester United, Crystal Palace en Fulham een klein jaar geleden bij Bayer Leverkusen terechtkwam - tovert spontaan een glimlach op het gezicht van Fosu-Mensah. “Als je op achttienjarige leeftijd op een vol Old Trafford mag debuteren tegen Arsenal... Dat is niet iets wat iedereen kan zeggen. Pff, ik heb met een bonkend hart gezeten toen hij aan de zijlijn stond. Die momenten heb ik nog scherp in mijn geheugen”, glundert hij. Zijn achternaam én positie roept al snel de vergelijking met zijn broer op. Daarover haalt Fosu-Mensah zijn schouders op. “Daar loop je altijd mee rond. Ik ben gewoon trots. Mijn broer heeft Premier League gespeeld en speelt nu in de Bundesliga. Ik probeer gewoon altijd mezelf te laten zien, mijn best doen en mijn kwaliteiten te showen. Wat de mensen denken, heeft redelijk weinig invloed. Ik leef van dag tot dag, maar natuurlijk heb ik ambities.”

Naam: Paul Fosu-Mensah
Geboortedatum: 10 april 2001
Club: Helmond Sport
Positie: verdediger
Sterke punten: positionering, kopkracht, tackle

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.Gerelateerd

Meer sportnieuws

9 reacties (laatste reactie door 951)

Wat een fijne jongen zeg, ontzettend veel tegenslagen gehad in z'n jeugd maar telkens weer positief gebleven en blijven vechten voor z'n plek bij welke club dan ook. De jongste van de familie Fosu-Mensah wie duidelijk zijn broers (voornamelijk Timothy uiteraard) alle geluk van de wereld gunt ondanks dat bij hem werkelijk alles tegen lijkt te zitten. Hopelijk weet hij weer wat ritme op te bouwen bij Helmond Sport en kan hij alsnog stappen gaan zetten vanuit de KKD naar boven, hij is ook nog maar 20 dus het kan zeker nog. Ik gun het hem van harte iig.

14 oktober 2021 om 07:40

Dat idee had ik ook tijdens het lezen van dit stuk

15 oktober 2021 om 01:05

Helemaal mee eens, klinkt als een verstandige jongen en het zou leuk zijn als hij het redt, met zijn achtergrond kan je toch wel minimaal bij een GAE, Cambuur oid mee?

Ook krijg ik door dit verhaal meer begrip voor een keuze van een jonge speler naar een topclub in het buitenland. Timothy heeft toen hij de stap naar ManUtd maakte zijn 11 jarige broertje zijn kruisband zien afscheuren, dan komt het toch dichtbij en denk je: dat kan mij ook zo gebeuren. Heeft nu toch mooi voor oa ManUtd, Fulham en Crystal Palace in de PL gespeeld en een mooie transfer naar Leverkusen gemaakt, terwijl ik hem niet zo goed vind als de verwachting die ik ervan had. Had bij Ajax net zo goed de van Rhijn route afgelegd kunnen hebben en dan speel je na CL via de bank van Heerenveen en Emmen in je eigen achtertuin met de hond.

16 oktober 2021 om 01:27

Komt uit een goed nest. Zijn echt hecht met elkaar

Jammer voor Paul Fosu-Mensah was bij de tweede wel een leuke speler tot blessure tijd, daarna een beetje achter geraakt bij jong ajax, kwam niet meer in ze ritme , hopelijk dat hij die kans op de top weer kan halen

14 oktober 2021 om 11:41

Hij heeft Jong Ajax nooit bereikt, onder 19 trouwens ook niet. Moest op zijn 17e helaas al vertrekken

Zeer talentvol, altijd al geweest en een goede vriend van Denilho. Zet m op Paul!

Komt over als een fijne en goeie jongen. Van mij heeft die de gun factor.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Helmond Sport

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
12.Telstar15-7
15.NAC Breda12-2
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
M. HavekotteKeeper110
M. De BieVerdediger110
J. LionVerdediger110
B. ReithVerdediger110
R. van der MeerVerdediger111
D. van der SluijsVerdediger110
J. Van LandschootMiddenvelder115
Voor de complete selectie: Clubpagina Helmond Sport.

SeizoenClubW
2021/2022 Helmond Sport 3 0 0 0
2019/2020 Vitesse U19 5 0 1 0
Laatste voetbalnieuws

Na Ajax en Vitesse mikt Paul Fosu-Mensah nu op doorbraak in Nederland

De Keuken Kampioen Divisie geldt al decennialang als kraamkamer voor binnen- en buitenlandse talenten en ook dit seizoen lopen er op het tweede niveau weer veel voetballers met potentie rond. Voetbalzone,...Lees verder

  In de wandelgangen

  Woensdag 20 oktober
  Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
  X

  Inloggen op Voetbalzone

  Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

  Gebruikersnaam
  Wachtwoord
   
  Wachtwoord vergeten?
  Registreren