Myron Boadu beleeft pijnlijke avond: ‘Ik begrijp dat dit vragen oproept’

Woensdag, 13 oktober 2021 om 07:04Yanick Vos

Jong Oranje-trainer Erwin van de Looi heeft zich dinsdagavond voorafgaand én na de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Jong Wales (5-0 winst) zeer kritisch uitgelaten over Myron Boadu. De spits is zijn basisplaats kwijtgeraakt en moest in Nijmegen negentig minuten lang toekijken vanaf de bank, terwijl Van de Looi vijf andere spelers wel liet invallen. Volgens de trainer heeft de twintigjarige aanvaller van AS Monaco zich de afgelopen week niet van zijn beste kant laten zien.

Als spits van AZ gooide Boadu hoge ogen en debuteerde hij zelfs in het Nederlands elftal. Afgelopen zomer maakte hij de overstap naar AS Monaco, waar hij regelmatig in actie komt, maar nog altijd wacht op zijn eerste doelpunt. Bij Jong Oranje is hij zijn basisplaats verloren. Van de Looi posteerde hem vorige week tegen Jong Zwitserland (2-2) op de bank en liet hem tegen Jong Wales helemaal niet in actie komen. Het werd zodoende een pijnlijke avond voor Boadu, die met Brian Brobbey een concurrent geblesseerd zag wegvallen. Van de Looi gaf tegen Wales de voorkeur aan PEC Zwolle-spits Daishawn Redan.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

“Je moet gewoon energie leveren, wij vinden dat dat niet genoeg is gebeurd”, zei Van de Looi voorafgaand aan de wedstrijd in gesprek met ESPN over de situatie van Boadu. “We hebben open en eerlijk gekeken naar wat hij heeft gebracht. We weten dat Myron in een moeilijke situatie zit, hij speelt niet overdreven veel bij zijn club en heeft het bij ons ook best lastig. Dan wil je een speler graag vertrouwen geven en 'm opstellen, met 'm aan de slag gaan. Het zou mooi zijn als dat kan. Maar wat een speler altijd moet doen - en wat je ook mag verwachten - is ervoor gáán en laten zien dat hij graag beter wil worden en zich wil terugknokken naar een bepaald niveau.”

Van de Looi vindt dat Boadu te weinig heeft laten zien op het trainingsveld. “Daarom kiezen wij voor Daishawn Redan, een jongen die wél heel veel energie heeft”, zo sprak de trainer. “Van iedereen mag je toch in ieder geval verwachten dat hij een bepaalde wedstrijdinstelling, energie en drive brengt. Het gaat niet om het feit dat iemand niet in vorm is, of een kans mist. Je kan heel makkelijk zeggen dat je ervoor gaat, maar het gaat erom wat je elke dag op de trainingen laat zien, en in wedstrijden. Dat moet je altijd eerlijk langs de meetlat leggen.”

“Ik weet wel dat hij een bepaalde status heeft, en begrijp ook dat dit dus vragen oproept”, zo ging de trainer verder. “Maar ik denk dat dit op dit moment de eerlijke keuze is. Het is trouwens niet bedoeld als signaal, dit is een keuze omdat we graag die wedstrijd willen winnen, maar Myron moet het wel opvatten als signaal. Ik denk dat hij hier wat mee moet.” Na afloop van de ruime overwinning op Wales besprak Van de Looi de situatie van Boadu nogmaals kort. “Iedereen wil je helpen, maar het moet wel eerst vanuit jezelf komen. Dat heb ik gemist. Een constatering, meer niet”, besloot hij.Gerelateerd

Meer sportnieuws

55 reacties (laatste reactie door baksteenfct)

Zelfoverschatting van deze coach begint me steeds minder aan te staan.

13 oktober 2021 om 07:20

Ik ben geen fan van van der Looi maar niemand van ons hier was erbij op het trainingsveld. Om dan ‘automatisch’ de kant tegen vd Looi te kiezen vind ik wel heel simplistisch.
Waarom zou hij bewust een spits opstellen met minder kwaliteit? Wat wint de trainer er mee?

13 oktober 2021 om 07:24

Die gast is nog hardstikke jong, zit even in een mindere fase bij zijn club en heb sterk het idee dat zo'n jongen dan eerder wat warmte nodig heeft en vertrouwen dan dat je hem een soort lesje probeert te leren. Gun die jongen aan het eind van zo'n wedstrijd gewoon lekker wat minuten je staat toch ver voor, maar dit is niet de eerste keer dat vd looj vergeet dat hij bij een opleidingsteam coach is.

13 oktober 2021 om 07:29

Ik begrijp dat jij daar had moeten staan?

13 oktober 2021 om 07:37

Gok dat we dan ook wel van Wales hadden gewonnen inderdaad.

13 oktober 2021 om 07:46

@jesaja; ik volg je logica niet. Boadu loopt er de kantjes vanaf (aldus de trainer), maar diezelfde trainer moet hem een warm bad gunnen en opstellen. Dat snap ik als je het hebt over een vedette die het verschil maakt op het hoogste niveau, maar dus juist niet bij een opleidingsteam.

13 oktober 2021 om 07:58

Is Boadu vaker een stoorzender geweest bij Jong Oranje? Volgensmij niet toch? Lijkt me duidelijk dat die jongen even niet lekker in z'n vel zit. Een goede peoples manager gaat daar naar mijn mening anders mee om. Tuurlijk kan ik niet in de keuken kijken daar en kan het zo zijn dat het er niet zo aan toe is gegaan, maar uiteindelijk heb ik het idee kijken naar zijn leeftijd, historie van deze jongen en situatie bij zijn club dat dit niet de manier is. Misschien heb ik het mis, dat kan altijd. Bovendien krijgt zo'n jongen hiermee direct een naam en de media gaat z'n werk ook weer doen zoals de roofdieren dat ze zijn

13 oktober 2021 om 08:06

Ben het wel eens met Jesaja. Een speler die 0 zelfvertrouwen heeft heel de wedstrijd op de bank zetten is niet de juiste manier. Heeft het altijd prima gedaan bij Jong Oranje, dus gun hem dan gewoon die 20/30 minuutjes.

13 oktober 2021 om 08:22

Ik krijg van het interview van VD Looi een beetje het idee dat Boadu de kantjes eraf gelopen heeft op training. Ik weet niet of hij dat eerder ook al deed, of dat hij dat sinds Monaco pas doet? Er zijn teveel dingen die wij niet weten om een goed oordeel te geven. VD Looi heeft sowieso altijd de schijn tegen, dus dat helpt hem sowieso al niet.

13 oktober 2021 om 08:33

Heel simpel; Boadu heeft een arm om zijn schouder nodig en niet een trap na. Zulke dingen moet je voelen als coach zijnde.

13 oktober 2021 om 08:45

Nja bij AZ was hij zijn laatste wedstrijden ook niet onomstreden. Prima voetballer in een slechte vorm, dat geloof ik meteen. Maar ik geloof meteen dat hij het een beetje laat lopen de laatste maanden. En ik denk dat dit Boadu meer motiveert dan hem laten aanmodderen in de basis....

13 oktober 2021 om 08:45

Looi gedraagt zich juist als goede opleidingscoach, hier leren de jongens van en pakken dit hopelijk bij hun club ook op.

13 oktober 2021 om 08:51

Precies. Als hij de kantjes er af liep moet hij daarvoor niet beloond worden maar een trap onder zijn kont. Dat is het probleem ook in de samenlevinh. Ipv dat daden consequenties hebben moeten we een arm om iemand heen leggen en zeggen niet meer zo doen. Geen wonder dat er zoveel zinsloos geweld is. En nee dit heeft niets met Boadu te maken maar met dit softe gedoe dat sommige hier predikken

13 oktober 2021 om 09:03

Is het Nederlands elftal een vorm van therapie dan? Of spelen de spelers die dit het meeste verdienen op basis van prestatie. Want als je Boadu had laten spelen, dan zeg je tegen Redan dat hij het niet verdiend. Er zijn uiteindelijk maar 11 spelers die in de basis kunnen staan en 5 wissels die je toe kan passen. Elk van die spelers verdiend minuten. Een Boadu die het niet brengt, hoort er dan ook niet in te staan.

13 oktober 2021 om 09:21

@ijsmuts

"maar diezelfde trainer moet hem een warm bad gunnen "

De trainer moet wel beseffen dat hij trainer is van een belofte team. Resultaat moet ondergeaschikt zijn ontwikkeling. Liever dat Jong Oranje 1 of 2 jongens ervaring laat opdoen, om vervolgens door te groeien, dan net als in het verleden ene toernooi winnen en niemand goed genoeg.

Boadu heeft veel meer potentie dan een Redan. Boadu zit in een moeilijke fase en goals maken zou hem over streep trekken. Dan gun je die jongen toch minimaal een invalbeurt. Maakt hij een goal, dat hem net over streek trekt, vertrouwen geeft en meeneemt naar zijn club. Daar heeft Oranje meer aan.

13 oktober 2021 om 09:45

Mee eens Krillin. Dat deed Vd Looij ook al met Ihattaren. In zo een opleidingsteam moet je gewoon je grootste talenten selecteren imo. Dat Ihattaren er nu niet bij zit snap ik wel maar destijds had hij nog vrij veel wedstrijden gespeeld en nu gebeurd dat weer met Boadu. Vd Looij wil gewoon een mooie CV op ouwen voor zichzelf en kijkt puur naar het resultaat IPV naar het ontwikkelen van spelers

13 oktober 2021 om 09:49

@Krillin, als Boadu niet lekker in zn vel zit, minder speelt en moeilijk scoort bij zn club vind ik het prima een arm om hem heen te slaan en hem minimaal een invalbeurt te gunnen. Maar wanneer hij dus (blijkbaar) zich niet volledig inzet dan verdient hij die arm wat mij betreft niet. Wil Boadu de top in? Slaan ze daar een arm om je heen als het wat minder loopt? Of moet je dan nog net ff wat harder en slimmer werken? Ik denk dat laatste.

13 oktober 2021 om 10:57

2 potjes met Jong Oranje gaat niet zijn ontwikkeling maken/ breken. Daar is die interlandperiode veel te kort voor. In basis is het de clubs die een speler moet opleiden. Daar zitten ze het gros van de tijd. Een Van der Looi kan in 1 week niet zorgen voor een hele omslag voro zon kereltje

13 oktober 2021 om 11:22

Waarom niet? Als zo een jongen het moeilijk heeft bij zijn club kan zo een Jong Oranje interland juist veel doen voor een speler zijn vertrouwen en gemoedstoestand maar Vd Looij duwt hem nog verder in de ellende

13 oktober 2021 om 11:28

@japie: is een voorwaarde niet gewoon dat een speler sowieso hard werkt? Of gaan we een halfbakken instelling belonen met speelminuten en gaat hij daar iets van leren?

13 oktober 2021 om 13:41

Je moet spelers die denken dat ze er niet al te veel energie in hoeven te stoppen niet belonen hè? Dat geaai de hele tijd. Wij kregen vroeger een schop onder ons hol en daar leerden wij van.

13 oktober 2021 om 12:01

Nou ja, dit is niet de eerste keer dat de mentaliteit van Boadu in twijfel word getrokken. Dat gebeurde vorig jaar bij AZ ook regelmatig. Ik ben verre van een fan van Van De Looi, maar ik denk dat hij hier wel goed zit. Een coach heeft geen reden om over dit soort zaken te liegen.

13 oktober 2021 om 15:23

Zelfoverschatting van deze leden op voetbalzone die van de Looi altijd wegzetten als een nietsnut. Echt wat heeft deze vent jullie misdaan?

Heel gek dit, helemaal niet zoals Myron bekend staat. Is altijd een hardwerkende, realistische en normale jongen geweest. Heb ook een beetje het idee dat deze koekenbakker van een trainer graag even interessant wilt doen en wilt opvallen.

13 oktober 2021 om 07:35

Bij AZ liep hij ook wel redelijk de kantjes er vanaf soms hoor. Was geen trainingsbeest ala Koopmeiners

13 oktober 2021 om 07:36

Waarom is deze trainer dan gelijk een koekenbakker? Omdat boadu het oogappeltje van AZ was? Als een speler niet genoeg laat zien is het toch logisch dat hij gepasseerd word? In het normale leven niet anders, als jou leidinggevende vind dat je niet genoeg geeft, zal een mooi project aan je neus voorbij gaan! Ik snap die verontwaardiging nooit, je doet overigens net of je al die trainingen zelf begeleid hebt

13 oktober 2021 om 07:52

Was je er bij? Een trainer doet dit niet zomaar. En als je zo jong al in een stad als Monaco terecht komt, met veel geld, dan kan ik me ook best wel indenken dat je denkt dat je de man bent. Het wordt eens tijd dat Myron zich gaat bewijzen.

13 oktober 2021 om 12:01

Vorig jaar werd zijn mentaliteit meermaals in twijfel getrokken, nota bene bij AZ.

En zo blijft het spitsenprobleem zich ook voordoen in de jongere generatie. Toch vreemd voor een land dat altijd wereld spitsen heeft voortgebracht.

Met dit soort dingen krijg ik toch het gevoel dat hij teveel clubtrainer is dan opleider. Daar moeten gewoon de beste talenten spelen die de potentie hebben oranje te halen. Hij heeft het moeilijk bij zijn nieuwe club en geloof best dat hij er met de pet naar heeft gegooid. Maar daar gaat 90 minuten op de bank hem ook niet bij helpen.

13 oktober 2021 om 08:07

15 minuten invallen ook niet. Hij moet het vooral bij Monaco gaan oppakken.

13 oktober 2021 om 08:22

Nee helpt ook niet, dat is het klote er aan. Deze gaat nu misschien met een nog slechter gevoel terug, lijkt me niet echt nodig. Probeer hem te helpen i.p.v. die signalen.

13 oktober 2021 om 08:33

We moeten ook niet vergeten dat Boadu op 4 augustus naar Monaco vertrok, 7 augustus zijn debuut maakte, en daarna amper rust heeft gehad. Als je hem toch amper laat gaan spelen, selecteer hem dan niet, laat hem rustig ff een weekje op halve kracht trainen bij Monaco en eindelijk fatsoenlijk zijn dozen uitpakken.

13 oktober 2021 om 08:54

Hij helpt hem juist. Nu weet hij dat hij de kantjes er niet van af moet lopen maar laten zien dat hij beter is dan de rest. Fijn dat ie potentie heeft maar daarmee alleen red je het niet

13 oktober 2021 om 09:23

@ouwehoer

"15 minuten invallen ook niet."

Tenzij hij in die 15 min een (mooie) goal maakt, dan neemt hij meer vertrouwen mee naar Monaco wat hem verder kan helpen.
Nu straf je een speler in moeilijke periode, om wat?

13 oktober 2021 om 08:28

Ik vraag me af of dat alleen van VD Looi komt, of dat hij gewoon teveel beoordeeld wordt op resultaten van toernooien, in plaats van resultaten qua doorstroming etc. Als VD Looi vooral beoordeeld wordt op plaatsing van toernooien en de resultaten daar, snap ik hem volledig. Ik vind het bedrijf waar ik werk ook prachtig en werk er heel hard voor, maar als ik moet kiezen tussen mijn functie uitvoeren wat nu voor betere resultaten zorgt in mijn afdeling (en grotere baanzekerheid), en mijn functie uitvoeren wat voor betere resultaten zorgt voor het hele bedrijf (en lagere baanzekerheid), weet ik wel wat ik doe.

13 oktober 2021 om 08:41

Dat zou kunnen. Hij moet natuurlijk ook presteren, je wil ze wel op de eindtoernooien hebben want dat zijn de beste ervaringen. Nu valt het altijd tegen hoeveel spelers die vaste waarde zijn in jong oranje, ook echt later structureel bij oranje komen te zitten. Maar Boadu lijkt me in deze generatie wel één die de potentie heeft. Dan vind ik dat je qua speeltijd daar wel rekening mee moet houden.

13 oktober 2021 om 08:47

Hij moet ze ook leren goed te trainen

13 oktober 2021 om 13:02

Ik vind dat een moeilijke stelling. Speel je liever met de grootste talenten zonder een eindronde te behalen dan met minder grote talenten maar dan wel een eindronde te behalen?

Ik heb het merendeel van de wedstrijden van Boadu volledig gezien en hij kan nog geen bal hoed kaatsen en aannemen. Wordt helemaal niks bij Monaco denk ik. Met een club waar hij veel ruimte krijgt wordt het een goede. Moet echt werken aan zijn balbehandeling wilt hij buiten NL slagen.

Ik ben het ergens met hem eens maar hij brengt het zo raar. Het is niet bedoeld als signaal maar hij moet het wel opvatten als signaal. Ok.

Erwin veegt liever zijn eigen straatje schoon dan dat hij investeert in zijn spelers. Boadu heeft het momenteel moeilijk bij zijn club, zo'n jonge knaap heeft nu enkel het gevoel van vertrouwen nodig. Wil niet zeggen dat hij daarom maar in de basis hoort, maar zijn trap na van je eigen (bonds)coach is precies wat hij niet nodig heeft.

13 oktober 2021 om 08:50

Hij investeert toch wel gewoon, alleen in een andere speler? Of hebben ze met 10 man gespeeld? Ik ben niet bij de trainingen geweest, maar als hij de kantjes ervan af liep, dan is hij terecht naar de bank verdwenen en speelt er iemand die wel er 100 procent voor wil gaan.

13 oktober 2021 om 09:25

@4ever4ajax

"hij investeert toch wel gewoon, alleen in een andere speler?"

Maar dit is een belofte team, dus kan beste geinvesteerd worden in spelers met potentie dan een Redan die niet eens mee kan Zwolle.

13 oktober 2021 om 09:29

In mijn oorspronkelijke bericht stond badis ipv basis. Wellicht dat daar de verwarring ontstaat. Ik vind het onnodig dit in de media te gooien. Je moet zo'n jongen een arm om de schouders gooien en zo ff vertellen wat je verwacht. Loopt hij vaker de kantjes er vanaf dan mag je hem hard aanpakken. Zoiets moet je aanvoelen. Bij jong Oranje is de blik gericht op de toekomst. Dat ze hun potjes winnen is leuk, maar ondergeschikt. Je moet alle spelers kneden.

Echt een hele goede uitleg van Erwin van der Looi. Als Louis van gaal dit had gezegd stond iedereen op de banken.

Maar juist in de jeugd hoort inzet op de 1e plek te komen. Stop die hetze op de persoon van Looi.

13 oktober 2021 om 11:05

Hmm ik vind het teveel openlijke kritiek op je eigen (jonge) speler. Liever aangeven: hij heeft het moeilijk bij zijn club, moet hard werken om daar bovenop te komen. Als hij dat doet, heb ik alle vertrouwen in hem, maar op dit moment steken andere spelers in betere vorm. Dan kan je in de kleedkamer wel zeggen: joh Myron, tandje erbij want zo kom je er niet. Weet niet of het goed is om dat zo uitgebreid te benoemen publiekelijk voor de ontwikkeling van Boadu. En uiteindelijk moet dat laatste, zeker bij jong Oranje, wel het uitgangspunt zijn.

'het is trouwens niet bedoeld als signaal, dit is een keuze omdat we graag die wedstrijd willen winnen, maar Myron moet het wel opvatten als signaal.' Het is niet bedoeld als signaal, maar moet wel zo worden opgevat... Met die tweede bijzin formuleert Van de Looi toch zo'n beetje de definitie van het woord bedoeling?

13 oktober 2021 om 11:08

Een onbedoeld signaal, het gaat Van Looij niet om het signaal per se. Boadu staat er niet naast omdat de trainer een signaal wil afgeven dat hij beter moet trainen, hij staat er echt naast omdat hij niet goed genoeg is op dit moment. Maar het moet wel een signaal zijn voor Boadu dat hij harder moet werken. Zo lees ik het. Maar Van Looij formuleert het niet helder indd.

Maar even he, wat brengt Redan bij zijn club. Die is toch echt niet beter dan Boadu? Van de Looi heeft nooit iets noemenswaardige neergezet als trainer en is nu behoorlijk irritant interessant aan het doen. Zet daar toch eens een talentvolle trainer neer

Loopt er bij Ajax PSV of Feijenoord of AZ geen betere coach rond in de jeugd dan Erwin van de looi.
De KNVB zou iemand met aanzien daar moeten neerzetten iemand waar die jonge gasten bij denken: He dit is een ervaringsdeskundige

Elke trainer stelt in principe het voor hem sterkst mogelijke elftal op. Want elke trainer wil gewoon winnen. Maar waar een trainer voor waakt, van der Looi dus ook, is dat er spelers in hun selectie rondlopen die door hun gedrag die prestatiedrang ondermijnen. Als een speler er met de pet naar gooit en dat onbestraft blijft dan heeft hij een dag later drie van zulke spelers. Want het mag kennelijk. Niet dus. Van der Looi heeft het gedrag van Boadu opgepikt en hem er mee geconfronteerd. Op de enige juiste manier. Wie er met de pet naar gooit moet maar gaan banken. Dat weet Boadu nu, maar de rest van de selectie ook. Dat is ook meteen het verschil tussen een spits die droog staat maar wel zijn stinkende best doet op trainingen en een spits die droog staat en doet wat Boadu kennelijk doet; er met de pet naar gooien.

In welk universum stel je een speler van pec zwolle eerder op dan een speler van as monaco?

Maar het gaat toch om technische en tactische capaciteiten bij een voetballer. Messi levert ook niet altijd energie maar ondertussen. Of zijn oude ploeggenoot de Wit ook zo’n energieleverancier maar mag de veters van Boadu niet strikken . En dan nog laat je die jongen niet 90 min op de bank zitten. Wie besliste NL Frankrijk ook al weer?

Nee want Redan is lekker bezig bij de hekkensluiter van de Eredivisie. Van de Looi probeert altijd het mannetje uit te hangen, alsof ie op zoek is naar validatie dat ie daadwerkelijk de 'baas' is bij Jong Oranje.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland U21

Actuele wedstrijden

2 fans
Aanvaller, 20 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 AS Monaco 9 0 0 0
2021/2022 AZ 0 0 0 0
2020/2021 AZ 31 15 1 0
2019/2020 AZ 24 14 1 1
2018/2019 Jong AZ 1 0 0 0

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren