‘De zaakwaarnemer van Ibrahim Sangaré verdient een groot compliment’

Donderdag, 14 oktober 2021 om 23:55Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 23:55

Het was de afgelopen weken moeilijk ontkomen aan Ibrahim Sangaré. De middenvelder van PSV ondergaat een verrassende metamorfose en begint een steeds belangrijkere rol in te nemen in het aanvalsspel van de Eindhovenaren. Zijn fraaie openingstreffer in de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam (2-1) deed vele wenkbrauwen fronsen en in de nasleep daarvan verscheen zijn naam in ieder praatprogramma. Ook in de Europa League-wedstrijd tegen Sturm Graz (1-4) en de interland tegen Malawi (0-3) nam de Ivoriaan een treffer voor zijn rekening. Maar presteert Sangaré dit seizoen daadwerkelijk beter dan vorig seizoen? Voetbalzone dook in de cijfers van statistiekenbureau Opta.

Door Mart Oude Nijeweeme

Het optreden tegen Sparta kwam Sangaré op bijzonder lovende woorden te staan van zijn trainer Roger Schmidt. "Ik denk dat hij een topspeler is voor de Eredivisie, een van de beste spelers van de competitie", sprak Schmidt na afloop van het met 2-1 gewonnen duel met Sparta. "Ik vind dat hij hier enorm onderschat is. In balbezit doet hij het goed en vindt hij altijd oplossingen. Bovendien is hij belangrijk met de kleine dingen, denk aan zijn loopacties. Dat is heel belangrijk voor ons. Zonder bal is hij ook erg goed. En hij durft verantwoordelijkheid te pakken op de juiste momenten. Nu begint hij zelfs te scoren."

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

De cijfers tonen aan dat PSV beter presteert wanneer Ibrahim Sangaré binnen de lijnen staat.

Twee doelpunten tot dusver dit seizoen is inderdaad een mooi moyenne voor een controlerende middenvelder. Ter vergelijking: vorig seizoen wist Sangaré in 39 officiële wedstrijden slechts één keer het net te vinden. In dat opzicht heeft hij zijn doelpuntenproductie nu dus al verdubbeld, terwijl pas een kwart van het seizoen gespeeld is. Ook bij Toulouse kwam hij in vier jaar tijd maar tot twee doelpunten. De discussie over de aanvallende bemoeizucht van Sangaré kwam met name op gang na de wedstrijden tegen Sturm Graz en Sparta. Kijkend naar de statistieken lijkt die discussie terecht. Sangaré was tegen Sparta namelijk niet alleen verantwoordelijk voor de openingstreffer, hij gaf bovendien van alle spelers op het veld de meeste passes (74) op de helft van de tegenstander en ondernam de meeste doelpogingen (3).

Ook in het Europa League-duel met Sturm Graz was het Sangaré die de meeste passes verstuurde op de helft van de tegenstander (32). Bovendien scoorde de middenvelder het best op het gebied van passnauwkeurigheid (90,8 procent). Het spel van Sangaré was lange tijd voer voor discussie, mede door zijn onzorgvuldigheid. Neem het moment tegen Willem II, toen hij een kwartier voor tijd de bal verspeelde aan Ché Nunnely en de aanvaller van de Tilburgers door een blunder van doelman Joël Drommel de winnende kon maken. Desondanks maakte Sangaré tegen Willem II wel een ijzersterke indruk. Zo verstuurde hij de meeste succesvolle passes van alle spelers op het veld. Neem daarbij dat hij de ballen steeds vaker vooruit speelt en je kunt niet anders concluderen dan dat de middenvelder bezig is om zichzelf te profileren binnen het elftal van Schmidt.

"Zulke spelers moeten iedereen overtuigen, maar ik denk dat hij nu wel veel waardering krijgt voor zijn prestaties", zei Schmidt na de wedstrijd tegen Sparta over Sangaré. "Iedereen weet nu ook wel dat hij een cruciale speler voor ons is. Hij is altijd al belangrijk geweest, heel belangrijk zelfs." In verdedigend opzicht heeft Schmidt zeker een punt. Sangaré is na Adam Maher de speler met de meeste balveroveringen in de Eredivisie dit seizoen. Waar de middenvelder van FC Utrecht 10,7 keer de bal verovert per wedstrijd, doet Sangaré dat 10,4 keer. Ook wat betreft het aantal gewonnen duels behoort Sangaré tot de beste spelers van de Eredivisie. De middenvelder wint 10,8 duels per wedstrijd. Er is in de Eredivisie slechts één speler die op dat gebied betere cijfers overlegt. Iñigo Córdoba van Go Ahead Eagles kwam dit seizoen namelijk gemiddeld 10,9 keer als winnaar uit de strijd tijdens een onderling duel.

Ibrahim Sangaré overlegt dit seizoen op nagenoeg alle aanvallende aspecten betere cijfers dan vorig seizoen.

Volgens Huub Stevens is het Sangaré niet aan te rekenen dat hij de bal zo nu en dan inlevert bij de tegenstander. Sterker nog: Stevens legt de schuld bij zijn ploeggenoten. "Ik heb in het begin ook gezegd dat hij veel te veel ballen inlevert", erkende de voormalig trainer van PSV zondag bij Goedemorgen Oranje op ESPN. "Maar als je verder kijkt, vind ik niet dat dat aan Sangaré ligt. Ik vind dat Mario Götze niet speelt zoals hij zou moeten spelen. En daar is ook Eran Zahavi een beetje de dupe van. Götze haalt de ballen veel te vaak op in de zone van Sangaré. Als Götze dieper speelt en zorgt dat hij altijd in de buurt van Zahavi is, kan Sangaré Zahavi aanspelen en Götze onder de bal komen. Sangaré heeft wel iemand nodig waar hij de bal aan kwijt kan. Hij verovert de ballen vaak in een zone waar het druk is, dan moet hij gesteund worden."

Ook Marciano Vink benadrukt dat de mensen om Sangaré heen een belangrijk aandeel hebben in zijn ontwikkeling. "Iedereen kon zien dat de combinatie met Pablo Rosario niet werkte", vertelde Vink bij Goedemorgen Oranje. "Dat waren twee dezelfde spelers met daar twee blokken van twee spelers voor. Er waren niet heel veel opties, zoals Huub terecht zegt. Maar hij wordt ook beter. Zijn zaakwaarnemer verdient een compliment dat hij hem niet naar Engeland maar naar Nederland heeft gebracht, waardoor hij drie stappen voorwaarts zet in balbezit. Straks heb je een complete speler die je voor een mooi bedrag aan een Engelse club kan verkopen. Die actie tegen Sparta verraadt dat hij veel beter is dan wij dachten, dat is echt briljant gedaan."

De nieuwe manier van spelen lijkt zijn vruchten dus af te werpen voor Sangaré. Waar hij vorig jaar nog een blok vormde met Rosario, grijpt Schmidt dit seizoen vaak terug op een 4-3-3-formatie, met Marco van Ginkel en Götze als overige middenvelders. Een ander belangrijk verschil is het hart van de defensie. Waar Sangaré vorig jaar in zijn rug moest leunen op Jordan Teze en Olivier Boscagli, heeft laatstgenoemde nu de ervaren Ramalho naast zich staan. Ook de ontwikkeling van Armando Obispo, die dit seizoen in vijf van de acht Eredivisieduels aan de aftrap verscheen bij PSV, mag daarbij niet onbenoemd worden gelaten. Schmidt lijkt er goed aan te hebben gedaan gedaan om af te stappen van het idee om altijd maar met twee balfapakkers te moeten spelen op het middenveld. Tegen mindere tegenstanders houdt Sangaré zich in zijn eentje over het algemeen makkelijk staande.

Ibrahim Sangaré heeft dit seizoen meer balcontacten, verstuurt vaker een pass voorwaarts, haalt een hogere passnauwkeurigheid en zorgt ervoor dat PSV meer kansen én schoten creëert.

Schmidt heeft nooit onder stoelen of banken geschoven Sangaré een cruciale speler binnen zijn elftal te vinden. De Ivoriaan heeft om die reden ook nooit hoeven te vrezen voor zijn basisplaats. Zelfs met de komst van Davy Pröpper is hij onomstreden. Een blik op de cijfers geeft Schmidt daarin gelijk. PSV presteert met Sangaré nou eenmaal beter dan zonder Sangaré. Wanneer PSV aantreedt met de Ivoriaan maken de Eindhovenaren meer goals, worden er meer schoten geproduceerd, krijgt de ploeg minder schoten tegen en wordt vaker de bal veroverd.

Kijkend naar de aanvallende cijfers van Sangaré scoort hij op bijna alle aspecten beter dan vorig seizoen. De middenvelder heeft meer balcontacten, verstuurt vaker een pass voorwaarts, haalt een hogere passnauwkeurigheid en zorgt ervoor dat PSV meer kansen én schoten creëert. Wel verspeelt hij iets vaker de bal. In het seizoen 2020/21 leed Sangaré 14,0 keer balverlies per negentig minuten in alle competities. Dit seizoen ligt dat met 14,5 iets hoger. Dat verschil is echter verwaarloosbaar door het feit dat de Ivoriaan dit seizoen meer balcontacten (90,6 vorig seizoen, 93,9 dit seizoen) heeft. Procentueel gezien is er qua balverlies dus geen verschil. Ter vergelijking: dit seizoen hebben Davy Pröpper en Marco van Ginkel toevalligerwijs allebei 70,5 balcontacten per negentig minuten, ruim 23 minder dan Sangaré. Van Ginkel verliest gemiddeld 12,8 keer de bal, Pröpper 16,4 keer.

Ibrahim Sangaré lijdt dit seizoen vaker balverlies bij PSV, maar heeft ook meer balcontacten, waardoor het verschil procentueel gezien verwaarloosbaar is.

"Ik denk dat iedereen Sangaré in zijn elftal wil hebben", vertelde Willem van Hanegem onlangs bij ESPN in gesprek met Hans Kraay junior. "Het is gewoon een hele goede en bruikbare speler. Ik denk dat hij alleen nog maar beter en beter gaat worden. Als je op hele goede spelers gaat letten, kom je ook tot de conclusie dat ze vrij regelmatig een bal verspelen. Dat kan toch? Dat zit er in opgesloten. Hij heeft de pech dat het altijd druk is als hij een bal afpakt en dan net geen medespeler kan bereiken."

De statistieken die in het nadeel spreken van Sangaré zijn het aantal tegengoals en het aantal intercepties. PSV krijgt met Sangaré binnen de lijnen namelijk gemiddeld 1,2 tegentreffers in alle competities, terwijl dat aantal zonder Sangaré op 0,8 ligt. Ook het aantal intercepties, 12,2 met Sangaré tegenover 13,6 zonder Sangaré, spreken niet in het voordeel van de verdedigend ingestelde middenvelder. Pas wanneer de van Toulouse overgekomen balafpakker er niet met onnodig balverlies voor zorgt dat een tegenstander een gevaarlijke aanval kan opzetten, mag hij met recht tot een van de beste spelers van de Eredivisie worden gerekend.


Poll

Vind jij dat Ibrahim Sangaré tot de beste spelers in de Eredivisie behoort?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

64 reacties (laatste reactie door romarky)

Echt een weergaloze speler voor PSV, ik denk zelfs de beste. Ik vind het leuk om te zien dat hij de laatste twee weken wat meer waardering krijgt en echt even in de spotlights staat. De afgelopen anderhalf jaar zoveel overdreven kritiek. Leuke, sympathieke gast en een nog betere voetballer.

13 oktober 2021 om 09:51

De beste zelfs alweer... Daley Blind en Ten Hag zeiden het al over beeldvorming: er zit niets tussen hier in Nederland. Vorig jaar werd in alle tirades tegen Schmidt Ihattaren maar al te graag het grootste talent van Nederland genoemd. Inmiddels is iedereen het erover eens dat die jongen zichzelf te gronde heeft gericht bij PSV, is de titel 'grootste talent' vervolgens naar Gravenberch gegaan, maar is dat volgens de publieke opinie nu toch weer Jurrien Timber, na glansoptredens tegen Cambuur en Sporting. Het zou weleens leuk zijn om eens een betoog te lezen over een speler die geen 5 of een 10 is, maar gewoon ingeschaald op de 7,5 die hij wel is.

Hij doet het nu zeker beter dan vorig jaar maar ik had liever een ander statistieken bureau hun kennis hierop los zien laten. Volgens Opta hoorde Veltman bij de 5 beste verdedigers ter wereld

13 oktober 2021 om 02:01

Ok, ik bijt wel. Welke statistische factoren zou een ander bureau hebben meegenomen die Opta niet heeft benoemd?

13 oktober 2021 om 08:31

@Regulator, wel typisch dat Japie niet thuisgeeft na de goede vraag die je stelt. Eens te meer het bewijs dat Japie maar met wat losse flodders uit de heup schiet.

13 oktober 2021 om 08:58

Die kom straks met een wedervraag. Waarschijnlijk eentje in de trant van: ‘ik kan een statistiekenbureau dat Veltman naar voren schuift als een topverdediger niet serieus nemen. Kun je me uitleggen hoe dat zit dan?’ Waarna een relaas volgt waarin de Ligt, Frenkie, Blind, Schmidt, Frans Hoek en/of van Geel het moeten ontgelden.

update: Zie hieronder; zo ver zat ik er niet vandaan. De autoriteit van Opta wordt in twijfel getrokken, alleen schoof ik de verkeerde de Jong naar voren.

13 oktober 2021 om 09:14

@diegelbereds

"wel typisch dat Japie niet thuisgeeft na de goede vraag die je stelt. "

Gast die Regulator stelde de vraag om 02.01 !!!!! Kans is zeeeeeeer aanwezig dat Japie toen gewoon sliep zoals de meeste van ons. Het is nu ook nog vroeg in de ochtend. Geef even de tijd

13 oktober 2021 om 09:29

@DieGelbeReds ik lag al te slapen dus dan kan ik moeilijk reageren maar heb jij Veltman ooit bij de beste 5 verdedigers ter wereld vinden horen dan? En dat is niks tegen Veltman. Ik heb ook niks tegen een Luuk De Jong maar als iemand nu zegt dat die bij de 5 beste spitsen van de wereld hoort val ik toch echt van mijn stoel af. Wat voor statistieken Opta hanteert weet ik niet maar die moeten wel heel erg creatief zijn geweest om Veltman tot de beste 5 verdedigers van Europa te laten behoren

13 oktober 2021 om 09:44

Dus gevoel > statistieken? Je kaart nu wel aan wat er mis is in de wereld.

13 oktober 2021 om 10:11

Volgens mij neem jij het ook weer veel te letterlijk, Japie. OPTA heeft destijds enkele statistieken aangekaart waar Veltman verrassend genoeg tot de besten van Europa behoorde (niet helemaal eerlijk mijns inziens want ED en PL kun je niet 1 op 1 langs elkaar leggen - maar dat terzijde). Er is toch nergens beweert dat Veltman letterlijk tot de beste 5 verdedigers van de wereld behoort? Dat idee is echt meer in jouw hoofd gegroeid denk ik hoor. Of denk jij echt dat er bij OPTA iemand zit die denkt: "joaaaa, Sergio Ramos, Virgil van Dijk, Giorgio Chiellini, Thiago Silva en Joel Veltman, ja dat lijkt me wel een mooie top-5". Dan ben je wel erg simpel hoor..

13 oktober 2021 om 10:35

Jeetje Japie, je stokpaardje Veltman is weer onder het stof vandaan getoverd?!?! Gefeliciteerd. Je snapt dat er bij OPTA altijd gekeken wordt naar statistieken. En zij zeggen er altijd bij: Op basis van statistieken.... Dat voetbalsites dat misschien niet altijd erbij zetten of dat jij dat niet leest of erover heen leest, doet daar niets aan af. OPTA is statistiek en doet alles op basis van statistiek. En jij doet alles op gevoel en houdt hoogstwaarschijnlijk daarom een tunnelvisie betreffende oa Veltman en Schmidt

13 oktober 2021 om 10:44

"ik heb ook niks tegen een Luuk De Jong maar als iemand nu zegt dat die bij de 5 beste spitsen van de wereld hoort val ik toch echt van mijn stoel af."

Japie, waarschuw ons even als je een keer op een hele hoge stoel zit, dan kunnen wij zeggen dat Luuk bij de 5 beste spitsen van de wereld hoort. Scheelt een hoop onzin op deze site.

13 oktober 2021 om 11:05

nederland79, echt een comment waardoor ik hardop moet lachen, thnx. on: Even nog over Sangare: ik denk niet dat Sangare zoveel slechter was vorig jaar, alleen dat Schmidt zijn elftal gewoon totaal niet in balans had voor een competitie als de eredivisie, met een blok van twee controlerende middenvelders. En nu heeft ie meer ruimte en meer afspeelmogelijkheden vooruit. Maar, en dat moet ik wel toegeven, het lijkt ook beter voor t oog. Misschien omdat heel PSV ook beter lijkt trouwens.

13 oktober 2021 om 11:14

@Japie, ben je nu wel goed wakker? Want al met al geef je nog steeds geen antwoord op de vraag van Regulator. Je hebt geen enkel benul van welke statistieken OPTA gebruikt en per saldo roep je dus maar wat. Ga je eerst maar eens verdiepen in de methodiek van OPTA en andere statistiekenbureaus. Ik houd er ook maar mee op om op je te reageren, want ik krijg hier geen energie meer van. Het ga je goed, vanaf nu negeer ik je comments.

13 oktober 2021 om 11:20

@DieGelbeReds en jij hebt wel een idee welke statistieken Opta gebruikt om tot de conclusie te komen dat Veltman tot de vijf beste verdedigers ter wereld hoort aangezien je het allemaal zo goed weet te vertellen

13 oktober 2021 om 11:22

@Japie, stuur dan even de link van dat artikel. Zoals Sander ook al steeds aangeeft kan ik me niet voorstellen dat er in dat artikel letterlijk staat dat Veltman 1 van de 5 beste verdedigers ter wereld is. Hoogstwaarschijnlijk hebben ze gewoon een aantal statistieken vergeleken en kwam hij daarin als top 5 verdediger naar voren. Op basis van die specifieke statistieken.

13 oktober 2021 om 11:40

Japie: gaat het wel goed met je? GelbeReds beweert helemaal niets. Zie jij toevallig dingen die er niet zijn?

13 oktober 2021 om 13:12

Ach Regulator, met sommige leden hier is helaas geen enkele kwalitatief goede en inhoudelijke discussie te voeren. Japie is er een kei in om met een wedervraag weg te blijven van de discussie en geen inhoudelijk antwoord te geven. Ik trap er niet meer in en schenk geen verdere aandacht aan dit merkwaardige lid van Voetbalzone.

13 oktober 2021 om 13:49

@ Japie, jij bent het die Opta in twijfel trekt zonder te kunnen zeggen waarom je aan hun meting twijfelt. Dan kan je GelbeReds wel weer vragen of hij weet welke statistieken gebruikt zijn, maar die heb ik nergens zien beweren dat Opta het verkeerd heeft. Zoals altijd ben jij erg selectief en gebruik je dit artikel gewoon weer om je gebruikelijke targets te brstoken.

Eerlijk is eerlijk, af en toe zeg je best wat zinnigs, maar waarom jezelf zo tekort doen door je imago te schaden in het eindeloos doorzag over Veltman of Schmidt. Veltman die in Engeland zeer gewaardeerd wordt overigens en die jij waarschijnlijk amper nog ziet spelen. Ik denk dat Veltman en de supporters best weten dat hij gewoon een prima verdediger is op zijn best, maar waarom heb jij de behoefte om dat elke week te benadrukken?

13 oktober 2021 om 14:11

Dit staat los van Veltman bashen. Dit is gewoon realistisch constateren dat Veltman nooit bij de beste vijf verdedigers ter wereld heeft gehoord. Joao Felix vind ik een geweldige speler bv maar als iemand nu zegt dat hij bij de 5 beste aanvallers ter wereld hoort vind ik dat ook te ver gaan. Ik weet niet meer hoe dat artikel heet maar genoeg mensen op VZ hebben die destijds voorbij zien komen want het artikel tikte bijna de 200 reacties aan

13 oktober 2021 om 14:35

Dus 1. Je kunt nergens vinden wat Opta precies zei. 2. Je hebt geen idee welke statistieken ze hebben gebruikt. 3. Je hebt werkelijk niets anders te zeggen dan “top 5 van de wereld”. Nee drogredenen zijn geen argumenten. Toch trek jij, van alle mensen, de integriteit van zo’n bureau in twijfel? En dat vind je normaal? Ik heb denk ik mijn grens bereikt. Zo veel onzin kan ik niet meer aan.

13 oktober 2021 om 14:59

Is goed, dan geloof niet, dat is je goed recht. Ik heb het wel voorbij zien komen en daarom neem ik hun statistieken niet serieus. Als anderen dat wel doen kan ik dat ook respecteren

15 oktober 2021 om 01:13

Weet je wat nu het ergste is, het hele argument dat Opta iets over Veltman vindt heeft Japie zelf geplaatst in een topic over Oranje een paar maanden geleden. Ook toen was het bij niemand bekend dat Opta uberhaupt wat heeft geclaimed. Bizar hoe dit de wereld in is geslingerd. En wie weet stond Veltman wel in de top 5 van de wereld met hooghouden met 1 teen...

13 oktober 2021 om 08:04

@Japie dat op de man spelen is echt niks voor mij en je lijkt me oprecht een aardige man/vrouw. Maar het is echt een nare eigenschap als je koste wat het kost altijd je gelijk wilt halen. Of altijd een ‘maar’ ergens achter plakken. Echt heel
koppig. OT: kom eens met goede argumenten waarom OPTA geen betrouwbare bureau is voor zulke statistieken? Inhoudelijk ook graag en niet zo een duimpjes oneliner. Denk dat als hier een passnauwkeurigheid had gestaan van 40% dat je niet had getwijfeld aan deze cijfers .

13 oktober 2021 om 08:11

Begin je hier nou 5 jaar na dato nog steeds over als je de kans krijgt, Japie? Dat wordt echt een beetje zielig hoor... Dat hele gebeuren van "beste x van de wereld" slaat sowieso nergens op want je kunt spelers uit verschillende competities niet 1 op 1 langs dezelfde lat leggen, zeker niet de ED naast een topcompetitie als de PL of La Liga. Neemt niet weg dat Veltman in dat jaar wel gewoon heel erg goed was (zijn statistieken spreken voor zich) in de Eredivisie. Na zijn vertrek ook gewoon uitgegroeid tot basisspeler bij een ploeg die het zeer aardig doet in de PL, dag zegt ook wel wat natuurlijk. Maar goed, jij zult altijd bij je ongenuanceerde mening blijven heb ik het idee, zelfs als alle statistieken je tegenspreken. Sangare doet het fantastisch momenteel, dat kun je prima benoemen. Veltman was destijds ook gewoon de beste op zijn positie in de ED, maar als we jou zouden geloven had hij het bij IJsselmeervogels nog lastig gehad.

13 oktober 2021 om 09:33

@Sanderk91 Veltman doet het idd prima in Engeland maar ik heb hem nooit tot de beste vijf verdedigers ter wereld vinden horen, dat gaat me echt te ver en dat is echt niet om hem te bashen. Als een bureau nu zegt dat Braithwait tot de vijf beste spitsen van de wereld hoort kan ik dat ook niet serieus nemen wat voor statistieken ze ook aandragen. Of het moet een statistiek zijn waarin hij er een stuk of 28 doelpunten in dat seizoen in de competitie heeft ingeschoten

13 oktober 2021 om 10:05

“kan ik dat ook niet serieus nemen wat voor statistieken ze ook aandragen. Of het moet een statistiek zijn waarin hij er een stuk of 28 doelpunten in dat seizoen in de competitie heeft ingeschoten”. Je spreekt jezelf in twee opeenvolgende zinnen tegen. Is dit je nieuwe record? Kom maar op met de drogredenen.

13 oktober 2021 om 10:05

Ik kan het artikel van OPTA van destijds niet 1, 2, 3 terugvinden dus kan niet beoordelen hoe het precies omschreven stond, maar dat Veltman nooit tot de beste 5 verdedigers ter wereld behoord heeft lijkt me nogal wiedes. In bepaalde statistieken kwam hij blijkbaar erg goed uit de bus (wat toch wel vrij opvallend is gezien de vele kritiek die er vaak op hem was) - daar heeft OPTA toen een artikel over gemaakt. Ik neem ook aan dat er destijds gefocust werd op bepaalde punten (bijvoorbeeld intercepties - een van Veltman's grote kwaliteiten) - kan me haast niet voorstellen dat er letterlijk werd geimpliceerd dat Veltman tot de absolute wereldtop behoorde hoor..

Zoals ik al zei in mijn vorige post, het slaat eigenlijk nergens op om zulke stats dan 1 op 1 langs dezelfde lat te leggen als die van een back in de PL bijvoorbeeld, gezien een interceptie maken of een duel winnen in de ED natuurlijk makkelijker is. Maar dat OPTA ooit in een vrij ver verleden een keer zo'n suggestief artikel over Veltman heeft geschreven betekent niet dat we ze nu ineens niet meer serieus moeten nemen, toch?

13 oktober 2021 om 11:18

@Sanderk91 dat werd destijds echt aangegeven dat hij tot de beste vijf verdedigers ter wereld hoort. Statistieken zeggen veel maar dus niet alles, of iig dan de statistieken van Opta

13 oktober 2021 om 11:29

Statistieken zijn als het goed is niet bedrijf gebonden he? Statistieken zijn statistieken. Het gaat om de interpretatie, niet om de cijfers. En nogmaals: toon dan even aan in welk artikel letterlijk staat dat Veltman een top 5 verdediger van de wereld was/is.

13 oktober 2021 om 12:06

Ik zie de letterlijke tekst uit het artikel graag tegemoet, Japie. Nogmaals, ik kan het me echt niet voorstellen dat OPTA letterlijk gezegd heeft (of zelfs maar geimpliceerd heeft) dat Veltman daadwerkelijk tot de absolute wereldtop behoort qua verdedigers, dat is mijns inziens echt een foute interpretatie van jou. Dat hij in bepaalde aspecten blijkbaar bijzonder goed scoorde in vergelijking tot andere Europese verdedigers was (destijds) blijkbaar een feit, dat zag je namelijk in die stats terug. Maar dat maakt hem niet een absolute wereldtopper, je begrijpt gewoon niet helemaal wat er bedoeld werd denk ik.

13 oktober 2021 om 14:14

Of dat of een interpretatie van VZ maar zo stond het beschreven in het artikel iig. Ik weet niet meer hoe dat artikel heet want het was in dat jaar dat Ajax tot de finale kwam in de EL. Misschien kan een administrator hier dat artikel even terug halen. Meerdere CZ leden hebben dat artikel destijds sowieso gezien want het tikte bijna de 200 reacties aan

13 oktober 2021 om 22:15

Ik heb er inmiddels een flinke zoektocht op zitten maar heb je helaas niet aan het artikel kunnen helpen. Weet je zeker dat het op VZ was? Je bent zelf 'pas' sinds maart 2018 actief, dus dat artikel werd geplaatst toen je net nieuw was.

13 oktober 2021 om 23:01

Zover ik weet was het echt VZ. Ik kwam van een ander forum maar volgens mij hadden die toen de mogelijkheid om reacties te plaatsen van de website afgehaald en toen ontdekte ik VZ. Misschien behoorde hij statistisch tot de beste vijf maar zo stond het niet in het artikel vermeld

14 oktober 2021 om 01:36

@Japie. In het artikel over Frans Hoek stelde ik een paar oprechte vragen over je beweegredenen om hier lid te zijn (en vooral waarom je nooit meebuigt in de mening van een ander). Daarna nog een keer aan herinnert toen je reageerde op mijn reactie op het artikel over Tannane/Letsch. Ik weet dat je bijna alles leest dus ik snap niet waarom je daar niet op reageert. Speciaal voor jou hier de vragen nog een keer.

Weet je wat ik eigenlijk het apartste vind Japie, je argumenten snijden op zich wel hout, alleen het is gewoon niet mogelijk jou te overtuigen. Je vraagt veel te concrete informatie, terwijl je eigen mening (Frans Hoek heeft niks gepresteerd) gebaseerd is op het feit dat hij niet bij topclubs onder contract heeft gestaan (heeft hij dus wel). Welk argument is dan voldoende om jou van je (naar je eigen maatstaven) ongefundeerde mening af te helpen? Want je hebt een mening op basis van heel weinig (niks mis mee, als fans heb je weinig om op te oordelen) maar zodra iemand je wil informeren hoe je het ook zou kunnen zien eis je bizarre informatie, zoals elke dag Frans Hoek meemaken in zijn werk. Dus vraag me af 1) herken jij je hierin? En 2) waarom zit je op een discussieforum als je de lat zo hoog legt voor anderen om jou te overtuigen? Dat laatste is een oprechte vraag en geen aanval. Ik vind het leuke aan VZ om met een onderbouwde mening te komen en die te verdedigen, maar als andere met betere argumenten komen laat ik me graag overtuigen.P.S. Mits is niet hetzelfde als tenzij (sterker nog, het is het antoniem).

13 oktober 2021 om 08:41

De kritiek op Sangare is op zijn voetballende vermogen. Dat hij op ht middenveld met tikkies breed over een paar meter goed scoort, dat snap ik wel... ik denk dat je met propper vel meer voetbal in je elftal krijg

13 oktober 2021 om 08:56

Neeeeee, noem nou niet de uitspraak "tikkie breed over een paar meter", nu komt Japie dadelijk weer vertellen dat Frenkie de Jong ook alleen maar tikkies breed speelt...

13 oktober 2021 om 08:57

Precies en dat lijkt nu wel ontkracht te zijn toch, dat is het hele punt, of kijk jij geen wedstrijden van PSV? Geeft goede passes tussen de linies die vaak aankomen en technisch goed genoeg om een man uit te spelen en een mooi schot te produceren.

13 oktober 2021 om 09:40

Los van Frenkie of Sangare snap ik die passing statistieken nooit zo goed. Geef dan ook aan hoeveel passes er naar voren gingen en hoeveel er daar van slagen, dan heb je een beter beeld. Nogmaals Sanderk91, los van deze spelers voordat je weer zegt dat ik op de man speel. Het gaat me puur om die passing statistiek in het algemeen

13 oktober 2021 om 12:49

Uiteraard kijkt ajaxglobal geen PSV, hij roept zomaar wat en lult met de medemens / analisten mee. Elk scheutje kritiek word door ajaxglobal opgedronken en hij zal het dagen lang blijven herhalen, zelfs wanneer het punt van kritiek niet eens waar is. Overigens zou het vanuit Japie terecht zijn om Frenkie hier te benoemen, perfecte vergelijking omdat het allebei 6en zijn, alleen speelt de een vrijwel risicoloos voetbal, en de ander niet.

13 oktober 2021 om 13:20

Als je het artikel hierboven zou lezen dan zie je dat daar ook een aparte statistiek voor is opgenomen.

13 oktober 2021 om 13:28

ik kijk ze wel, maar niet onder invloed ;-)

Ik heb het nooit zo een slechte speler gevonden. De reden dat ik reageerden is dat in het artikel word gedaan van; die kritiek is onterecht, dat blijkt gewoon niet uit deze feiten

13 oktober 2021 om 13:30

@aguerooo, Ja want je hebt zo een goed beeld van mijn prive leven. Los dat Ajax mijn club is kan ik ook genieten als andere clubs mooi spelen, PSV begon echt leuk en kan ik daar ook van genieten. Mijn punt is vooral dat door de feiten die in dit artikel niet de kritiek ontkracht wordt. Daarnaast ben ik meer fan van een propper op die positie omdat je dan meer voetbalt. Nu ze een betere verdediging hebben dan vorig jaar kan dat ook zeker in de eredivie

13 oktober 2021 om 15:39

Ik val je privé leven niet aan hoor kerel, bij welke regel meen je dat ik dit wel doe? Dat je kan genieten van andere clubs is hartstikke mooi, kan ik namelijk ook, vooral het voetbal van Ajax vind ik zeker prachtig om te zien. Echter kun je Pröpper en Sangare zowiezo niet vergelijken, je vergelijkt een 6 met een 8, Pröpper zal, wanneer volledig fit, ongetwijfeld de plaats van v Ginkel over gaan nemen, Sangare is op dit moment gewoon de meest betrouwbare speler van PSV, heel het seizoen eigenlijk al.

13 oktober 2021 om 16:02

@aguerooo,

Dat zeg ik ook niet, maar je trekt in twijfel dat ik geen wedstrijden van psv zie. En dat is niet waar. Propper heeft bij het nl ook weleens de positie van verdedigende middenvelder ingevuld. Dan heb je meer voetbal in de ploeg. Een middenveld van propper, vn ginkel en gotze is toch fantastisch daarmee rol je 90% van je tegenstanders op. Aan andere kant wie weet maakt sangara een alvarez achtige ontwikkeling door.

13 oktober 2021 om 19:01

@ajaxglobal Niet met je eens. Een middenveld met Propper, v Ginkel, Gotze zal volledig worden overlopen door clubs in de EL en o.a Ajax in de Eredivisie. Sangare zorgt juist voor de balans en het verdedigende aspect, dankzij Sangare hebben de verdedigers ook minder te doen. Haal een Alvarez weg bij Ajax en zet daar Klaassen neer met Gravenbergh naast zich en Kudus ervoor, en je zult zien dat ook bij Ajax de balans minder word (Ten Hag heeft dit al vaker geprobeerd, steeds mislukt). Klaassen zit nu niet voor niks op de bank, niet alleen omdat Berghuis het beter doet op 10 maar vooral omdat Alvarez zorgt voor die balans op 6, want normaal zou je zeggen dat Klaassen dan wel een linie naar achteren kan.

Propper en van Ginkel zijn leuke spelers, maar brengen verdedigend niet hetgene wat een Sangare wel brengt. Een aantal jaren geleden speelde PSV ook met Propper en van Ginkel op het middenveld, echter stond toen ook Guardado erbij als 6, juist ook weer voor die balans.

Echt een onderschatte speler. Vorig seizoen geef ik toe dat hij wel vaak balverlies had maar dat is ook logisch want hij wil altijd vooruit spelen. Als hij het balverlies eruit krijgt (wat al veel minder is dit seizoen) dan ken hij makkelijk bij een topclub in Engeland spelen.

Denk dat er een batterij aan analisten en criticasters ineens wat milder zullen zijn en zeggen dat Sangare zich goed 'ontwikkeld'. Die jongen is echter al een hele tijd belangrijk en passing was statistisch gezien helemaal niet slecht, maar 3 slechte passes in een wedstrijd blijven nu eenmaal langer in het geheugen dan 7 goede en als het bij VI ook nog eens negatieve aandacht krijgt is een mening snel gevormd over deze speler. Mooi voor Sangare dat hij meer en meer monden weet te snoeren.

Eindelijk, de statistieken van Sangare. Vergeleken met vorig seizoen heeft hij zeker stappen gemaakt maar zoals de statistieken al zeggen, was het vorig seizoen echt niet zo slecht zoals de meeste mensen steeds maar weer riepen. Aantal ballen naar voren en het slagingspercentage zegt voor mij al weer genoeg, ge-wel-dige speler, koopje gebleken voor 7m.

Blij dat Sangare nu eindelijk eens positieve aandacht krijgt van mensen. Diezelfde mensen wie constant negatief aan het bashen waren op Sangare zullen zichzelf nog een aantal keren achter hun oren krabben.

13 oktober 2021 om 10:43

Ik weet niet of ik een basher was. Maar ik ben gewoon geen fan van de speler.
De statistieken maken mij ook verder niet zoveel uit. Ik begrijp dat we tegenwoordig in een wereld leven de gedreven wordt door data en het heeft in de sport ook zeker zijn nut.

Maar veel aspecten van het spel laten zich niet gemakkelijk vertalen naar data. Een fluwelen aanname, een pass met buitenkantje voet. Overzicht en gogme is toch voor mij het belangrijkste om van voetbal te kunnen genieten. En dat bezit deze jongen gewoon niet.

Hij is krachtig en groot en onderschept een hoop ballen, maar daar stopt het ook wel. Iedere keer aan de bal hou je toch even je hart vast. Het is houterig en duurt allemaal net een seconde te lang om die bal goed te krijgen. De beslissende goal tegen willem II is wel schrijnend hoor. Je zal aan het einde van de rit maar 2 punten tekort komen.

En dat kan natuurlijk gebeuren en Drommel had die bal moeten tegenhouden, maar in mijn ogen val je dan wel door de mand als verdedigende middenvelder.

Ik heb hetzelfde met een Alvarez, ik vind hem een iets beter versie dan Sangare, maar ben geen fan. Zeker in het spel van Ajax is zijn balverlies na veroveren van de tweede bal zo gevaarlijk. Als je niet begrijpt dat je in zo een positie die bal zo snel mogelijk moet afgeven aan de juiste kleur mis je voetbalintelligentie.

Dus krab ik me achter de oren? Nee. Sowieso vind ik de statistieken van dit seizoen erg voorbarig. Haller is op dit moment de beste spits allertijden in de Champions League. Laten we kijken hoe het aan het eind van het seizoen ervoor staat.

13 oktober 2021 om 12:39

Dat mag jij prima vinden kerel, iedereen heeft zo z'n eigen spelers waarvan hij kan genieten, de een geniet meer van een speler wat jij benoemd, de ander geniet meer van een harde werker.

Ik zeg overigens niet dat alleen deze statistieken Sangare nu goed maken, ik kijk elke wedstrijd van PSV en daaruit zie ik dat het echt een geweldige 6 is. Dat er nu statistieken bij komen van zijn pass nauwkeurigheid etc, vind ik alleen maar mooi. Sangare is in mijn ogen de beste 6 wie er in Nederland rondloopt, dat hij niet a la Messi die balletjes dood op z'n voet legt of a la Modric met buitenkant voet een steekpass geeft, is dan ook niet zijn taak. Het is een geweldige nummer 6 waar ik echt van kan genieten. Misschien komt het wel omdat ik Engels voetbal geweldig vind om te volgen? Het harde werken voor resultaat. Ik geniet dan ook ontzettend van wedstrijden als WHU - Leeds, een wedstrijd waarbij veel mensen toch liever even doorschakelen voor een andere wedstrijd.

Toch een opvallende conclusie...
'Er zijn slechts twee statistieken die in zijn nadeel spreken, pas als hij een derde statistiek verbetert kan hij met recht tot één van de besten bekroond worden'
Hoewel natuurlijk de fout tegen Willem II nog vers is, zou je in een artikel over statistieken gaat toch verwachten dat er minimaal wordt vermeld hoeveel van zijn fouten tot een doelpoging geleid hebben om tot die laatste zin als conclusie te komen.

Een bescheiden reus die vertrouwen begint te krijgen. Zo zie ik het. Het beste zal nog komen van deze geweldenaar.

Tja de ene keer kunnen ze er niks van en de andere wordt er alleen maar lovend gesproken dat is de media in een notendop.

Verder kan ik niet oordelen over Sangare. Maar toch uit verschillende artikelen en reacties zie ik dat het een uitstekende speler is. Ben dan wel eens benieuwd maar eens een wedstrijdje PSV volgen

13 oktober 2021 om 12:44

Zeker doen! Tegen Monaco zal hij helaas niet mee mogen doen, maar de wedstrijd van Ajax - PSV volgende week moet je er zowiezo bijpakken, en goed op Sangare letten, voornamelijk op zijn manier van druk zetten, gaten dicht lopen, balletjes afpakken en vooral het aantal passes die hij geeft, hoeveel ervan naar voren gaan en hoeveel tikkie terug en breed zullen zijn. Daarin zie je gelijk zijn risico van passen en waarom hij soms ballen verspeelt, het zijn vrijwel altijd ballen door de linies direct naar de spits.

13 oktober 2021 om 17:59

Dankjewel voor de info! Dan zal ik de wedstrijd Ajax - PSV gaan pakken dat is sowieso wel een mooie wedstrijd.

Word wel een beetje moe van de Sangare hype. Hij is al sinds zijn aankomst een hele goede speler en lijkt nu voetballend iets beter te worden. Dat is alleen maar positief en ik hoop dat die nog beter wordt maar ik snap niet zo goed waarom "de media" nu pas positief is. Hij scoort nu toevallig 2 keer maar voor de rest doet hij echt niet zoveel anders als de voorgaande 30 wedstrijden.

13 oktober 2021 om 12:42

Het kromme is dat je niemand over hem gehoord had als hij niet toevallig 3 goals had gemaakt. Zo opportunistisch is de voetbalwereld. Opeens vinden ze hem wel goed omdat hij een paar keer scoort, terwijl dat niet eens zijn taak is. En ondertussen speelt hij al maanden vrijwel hetzelfde, maar toen hoorde je niemand over hem haha. Vreemd.

Kan iemand mij vertellen of Sangare geschorst is thuis tegen Monaco? Zou denken van wel, maar kan het nergens vinden.

13 oktober 2021 om 10:48

Ik meende gelezen te hebben dat hij geschorst is ja.

13 oktober 2021 om 11:19

Is inderdaad geschorst, 2x geel tegen Sturm Graz

Lijkt mij dat hij door het vertrek van Rosario naast hem, beter tot z’n recht en uit de verf komt.

De NEderlandse analisten: te triest voor woorden. Alvarez werd afgemaakt; Sangaré werd afgemaakt maar beiden zijn nu ineens de beste middenvelders van NL.En helaas loopt de meute er achteraan

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. TezeVerdediger291
M. GötzeMiddenvelder294
I. SangaréMiddenvelder293
BrumaAanvaller287
Mauro JúniorMiddenvelder272
C. GakpoAanvaller2712
E. ZahaviAanvaller2511
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.

31 jaar
0 fans
Middenvelder

In de wandelgangen

Donderdag 12 mei
Internazionale en Tottenham Hotspur azen op de handtekening van Sofyan Amrabat. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren