Kranten genieten na: ‘Van Gaal maakt andere keuzes dan de clubtrainers’

Dinsdag, 12 oktober 2021 om 07:18Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 07:35

Het Nederlands elftal heeft maandag door een ruime overwinning op Gibraltar een volgende stap gezet richting het WK volgend jaar in Qatar. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal won in De Kuip met 6-0. Nederland was zoals verwacht veel te sterk voor het ministaatje, al kwam het niet in de buurt van de recordoverwinning van 11-0 uit 2011 tegen San Marino. De kranten in Nederland kijken dinsdag al vooruit naar de maand november, maar staan ook stil bij de keuzes van Van Gaal en een spandoek dat in De Kuip was opgehangen.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

51 reacties (laatste reactie door sirius)

Het is inderdaad duidelijk dat van Gaal niet van plan is om met een lange kopsterke spits te gaan starten. Het lijkt me dan ook totaal onnodig om nog langer zowel Weghorst als Luuk de Jong op te roepen. Depay, Malen, Gakpo, Lang, Danjuma en Berghuis moeten het nu voorin uitvechten lijkt me. Eventueel nog Bergwijn.

12 oktober 2021 om 07:41

Gelukkig maar want een kopsterke spits was nooit Nederlandse boegbeeld; zie Van Basten,Bergkamp,Van Persie; konden allemaal koppen, maar hun voornamelijk klasse was puur voetballend. En laten we dat dan ook niet gaan verloederen met een middelmaat als Luuk voorin, dat het nou net niet moet hebben van z’n voetenwerk

12 oktober 2021 om 07:51

Dat soort namen noemen, word ik wel weemoedig van van Kluivert naar Depay, het kan zo verkeren...... Maar helemaal met je eens; snelle, technische voorhoede en scherpe middenvelders, dan kun je a la Chelsea het goed doen tegen iedere tegenstander

12 oktober 2021 om 08:06

Tja je kan niet altijd 6 gooien. Van Heitinga en Mathijssen naar van Dijk en de Vrij. Memphis heeft een lage ondergrens, maar is gewoon een fantastische speler voor Oranje. Beetje het tegenovergestelde van Seedorf, hij excelleert juist in Oranje meer dan bij zijn club. Dat hij niet consistent is is ook de reden dat hij bij Barça niet gauw de grote man zal worden.

Bijlow
Dumfries
de Vrij
van Dijk
Blind
de Jong
Gini
Danjuma
Lang
Gakpo
Depay
12 oktober 2021 om 08:32

Het was nooit ons boegbeeld maar wij hebben in de geschiedenis wel dergelijke spitsen op de bank gehad voor een eventueel plan B.
Ik noem een Wery, Brokamp, Bosman, Kieft, Mulder, v Vossen, Meier, v Hooydonk.

Je hebt ze af en toe nodig, Kieft in '88, Mulder kwalificatie '96.

12 oktober 2021 om 08:53

Klaas-jan Huntelaar 2014! No era penal

12 oktober 2021 om 09:43

@douwe dabbert op de bank heb je er ook zeker 1 nodig, maar geen 2.

12 oktober 2021 om 09:56

Dat klopt maar KlemVast zegt dat het onnodig is om zowel Weghorst als LdJ op te roepen, daar ben ik het niet mee eens. Ik zou Weghorst erbij houden, laat/heeft het meer laten zien bij zijn clubs. Is imo ook veel meer breker dan LdJ en komt op mij over als meer een winnaar, strijder (Weghorst).

Edit; Maugaza hoe heb ik Huntelaar kunnen vergeten, shame on me...😶

12 oktober 2021 om 11:42

Ik vermoed dat hij met 'zowel' bedoelt dat het niet nodig is om ze beide op te roepen, maar dat één van de twee volstaat.

12 oktober 2021 om 11:59

Dat is inderdaad ook een mogelijkheid ThorOdinson... maar daarna zegt KlemVast;

"Depay, Malen, Gakpo, Lang, Danjuma en Berghuis moeten het nu voorin uitvechten lijkt me. Eventueel nog Bergwijn."

Daar word geen van beide spelers genoemd.

12 oktober 2021 om 08:28

Zou Weghorst nog wel selecteren als oorlogmaker en pinchhitter. Geen fijne speler om tegenover te slaan.

12 oktober 2021 om 10:17

omt em makkelijk door bij de goal, scoort makkelijk, gaat echt nog belangrijk zijn. Mag van mij overigens nog een x een kans krijgen als basisspeler in 433, maar als danjuma en lang dit niveau vast weten te houden word het lastig voor hem.

12 oktober 2021 om 10:20

Zou toch dit een keer getest willen zien voor het wk nog tegen een sterk land. Gewoon om te zien hoe het uitpakt.

Bijlow
Dumvries
De vrij
V Dijk
Blind
Gini
Frenkie
Danjuma
Lang
Depay
weghorst
12 oktober 2021 om 08:53

Ik ben het met je eens dat je ze niet per se beide hoeft op te roepen, maar het verbaast me hoe vaak ze in één adem worden genoemd. Qua postuur lijken ze wat op elkaar maar Weghorst en De Jong zijn twee volstrekt verschillende type spitsen.

12 oktober 2021 om 09:01

Dat valt toch wel mee? 2 lange spitsen, allebei sterk met het hoofd, allebei sterk aan de bal, technisch niet zeer begaafd, snelheid komen ze beide tekort. Enigste verschil in mijn optiek is dat Weghorst een betere afmaker is maar de jong de betete kopper. En dan is het net de keus waarvoor je gaat.

12 oktober 2021 om 09:52

Ik vind Weghorst veel meer een sleurder, eentje die de hele wedstrijd gaat en de verdediger uiteindelijk de baas is fysiek en op uithoudingsvermogen. De Jong veel meer aanspeelpunt, en dan vooral door de lucht. Als je hun goals vergelijkt de laatste jaren komen die veelal voort uit hele andere situaties.

12 oktober 2021 om 09:47

Het wordt wel dringen voorin langzamerhand. Idealiter wil je een pinchhitter meenemen a la Weghorst of Luuk de Jong (om eerlijk te zijn vind ik Luuk de Jong in Oranje meer brengen dan Weghorst). Dan heb je met Malen en Depay nog twee verschillende typen spitsen, maar 3 spitsen lijkt me onder normale omstandigheden te veel van t goede, maar beiden zijn ook dusdanig goed dat je ze niet thuis kan laten. Op de flanken is t pas echt dringen. Bergwijn hoort er imo wel bij, goed begonnen bij Spurs en tegen Turkije speelde hij een hele puike pot, maar dat geldt ook voor de andere wingers. Het wordt echt afhankelijk van de ontwikkeling van onze wingers, de vorm van de dag en de fitheid. Ik vind het ook wel mooi dat elke winger toch wat anders is. Lang is een showmannetje met een goede individuele actie, Gakpo is zeer vaardig aan de bal en is denk ik als afmaker het beste van de 4, Danjuma is echt een vleugelflitser als je m gisteren zo zag spelen, Bergwijn vind ik ijzersterk aan de bal in de dribbel en de combinatie. Ga er maar aanstaan als vgaal. Hoorde bij de NOS podcast dat vgaal naar 343 of 523 wil gaan (de Chelsea-variant), misschien dat voor de wingers een plekje op linker wingback in t verschiet ligt?

12 oktober 2021 om 09:52

Dat zou wel een mooi systeem zijn, maar van Gakpo, Lang, Danjuma en Bergwijn zie ik alleen de laatste als wingback fungeren. De andere 3 zijn teveel bezig met aanvallen. Daarnaast denk ik dat als je Frenkie en Wijnaldum als tweemans middenveld neerzet, in de huidige vorm, dat je compleet wordt overlopen. Die twee brengen momenteel helemaal niets.

12 oktober 2021 om 10:41

Ja in de huidige vorm is dat middenveld niet goed genoeg, maar mochten beiden zich weten te herpakken, dan heb je gewoon een uitstekend middenveld die prima samen in die rol zouden moeten kunnen spelen. Overigens vind ik wel dat - als je het hebt over een 523 systeem, dat alles wat achter Frenkie en Wijnaldum zit nog steeds minder is dan die twee als die twee uit vorm zijn. Klaassen vind ik als behoudener speler gewoon niet goed genoeg (die zal echt de balans moeten bewaken en dat is gewoon niet zijn kracht), Koopmeiners zou kunnen maar die is toch echt wel een graadje minder dan Frenkie, Gravenberch vind ik nog niet betrouwbaar genoeg om daar te spelen, De Roon heeft het voetballende vermogen niet, en Til vind ik ook niet het niveau en de speelstijl hebben (geldt eigenlijk hetzelfde voor als Klaassen).

Hoezo afwachten of Klaassen speelt bij ajax, die man speelde tot zn blessure laatst echt alles, en gaat ook sowieso bijna alles spelen dit seizoen. Onderschatte speler man

12 oktober 2021 om 07:52

Heel onderschat, maar inmiddels kan ie presteren, inzet tonen en geweldige cijfers laten zien, maar of het voor het beeld van sommigen uitmaakt... Zou het hem van harte gunnen

12 oktober 2021 om 09:54

Wel bijzonder. Als talent had hij al niet de verfijnde uitstraling. Maar trainers roemde hem altijd om zijn functionele techniek. Nou als je zijn assists en goals tegen Turkije zag, dat is het ultieme voorbeeld van functionele techniek. Want qua dribbels is het een klein beetje houterig, vergeleken met dribbelkoningen. Hij laat zien toch een enorm nuttige speler te zijn.

12 oktober 2021 om 14:15

Ach, zo'n beetje iedereen riep dat Van De Beek verder was dan Klaassen en meer potentie had. Nu zijn de rollen omgedraaid en roepen ze allemaal het tegenovergestelde. Ook Klaassen is verre van een geweldenaar, maar rendeert op dit moment goed in Oranje.

12 oktober 2021 om 08:13

Gefaald in Engeland en Duitsland. Best triest als dit onze man met de geweldige cijfers moet zijn.

12 oktober 2021 om 08:39

Ouwes, das waar, vooral blijven hangen in negativiteit. Dat is pas echt triest.. o ja, van gaal is met pek en veren uit Barcelona en Manchester vertrokken.. ik bedoel maar..

12 oktober 2021 om 09:03

Everton is een mislukking geworden mede door de snelle exit van Koeman. Maar hoe kom je er bij dat hij mislukt is in Duitsland? Hij heeft alles gespeeld bij Werder Bremen en was daar de aanvoerder. Of denk je dat ze daar de aanvoerdersband ieder jaar uitreiken aan de miskoop van het jaar.

12 oktober 2021 om 09:06

Van Gaal wel nadat hij prijzen gepakt had… de pek en veren valt dan wel mee, denk ik. De Jong heeft zelfs amper een goal weten maken bij zowel Newcastle, BMG als Sevilla.

12 oktober 2021 om 09:24

Omdat die de pech had dat ze bij everton 2 dagen na zijn komst ene sigurdson hadden gekocht voor 80m, dus die moest spelen. In Duitsland was die gewoon een heel gewaardeerde kracht die ze wedstrijdjes speelden en ze goaltjes maakten. Als je dan met iets komt, onderbouw dit dan en doe het niet met natte vinger werk.

12 oktober 2021 om 09:41

Klaassen is in Juni richting Everton vertrokken, Sigurdsson is in Augustus aangetrokken voor het bedrag van € 49 miljoen.

Verder sluit ik mij aan bij jouw reactie.

Het grote verschil is dat Van Gaal zich niet laat beïnvloeden en dat hij autoriteit uitstraalt.

Spelers weten dat je door t vuur moet voor Van Gaal. Hij zet je zo op de bank, hoe groot je ook bent.

12 oktober 2021 om 10:02

en daar komt dan toch weer een wijze uitspraak van Cruijff naar boven. Niks zo goed als een coach die financieel onafhankelijk is, die hoeft niemand tevreden te houden en kan gewoon doen wat hij denkt dat het beste is voor een goed resultaat.

12 oktober 2021 om 11:33

Frank de Boer is ook financieel onafhankelijk. Daarmee geef ik overigens Cruijff geen ongelijk (zou niet durven). FdB is gewoon een slechte coach

12 oktober 2021 om 11:37

klopt, financieel onafhankelijk maakt je natuurlijk nog geen goede coach. Anders hadden we Wim Lex aan moeten stellen.

Maaaaaaaar stel he...wat nieteens zo onrealistisch is, dat we gelijkspelen tegen Montenegro. En Noorwegen en Turkije winnen hun beide duels, dan hebben we een gigantisch probleem.

Ik bedoel iedereen focust zich op de laatste wedstrijd tegen Noorwegen. Onderschatten we Montenegro niet? Nederland heeft altij moeite met dit soort tegenstanders en al helemaal in een uitwedstrijd.

12 oktober 2021 om 08:52

Dan staan we nog steeds eerste in de poule, je mag dan inderdaad niet verliezen van Noorwegen maar ik zie in onze huidige vorm ons dat niet zomaar doen. Verlies je niet van Noorwegen eindig je dus nog steeds als eerste ongeacht of Turkije beide wedstrijden nog wint. Ik zie ons overigens niet zo snel gelijk spelen tegen Montenegro, die gingen er een maand geleden ook nog gewoon met 4-0 tegen ons af.

12 oktober 2021 om 10:56

Ik hoop echt op jouw scenario, ik moet het nog zien tegen Montenegro. Zie als voorbeeld onze heerlijke overtuigende wedstrijd tegen Letland. Ze moeten ervoor zorgen dat ze binnen een kwartier de 0-1 maken.

12 oktober 2021 om 11:02

Het zou wel weer des Nederlands zijn als het daar op stuk loopt haha, laten we maar hopen op een snelle voorsprong en geen billenknijpen. Blijft nog steeds zaak om niet te verliezen van Noorwegen. Als zij alles winnen dan gaan ze namelijk ons gewoon voorbij.

Het is inderdaad heel gek dat Ten Hag Berghuis op 10 zet en Van Gaal hem op rechtsbuiten zet. Heel raar. Of is het verschil misschien Antony? Als Van Gaal Antony had zou hij ook Antony als rechtsbuiten opstellen en voor Berghuis een plek op het middenveld of de bank zoeken.

12 oktober 2021 om 11:22

Ajax heeft met Tadic en Haller weinig snelheid en diepgang, als je dan Berghuis op rechtsbuiten zet, krijg je een hele statige aanval. Met Antony (die op die positie ook nog eens veel beter presteert) heb je snelheid en diepgang in 1. Op 10 was van Ten Hag vooral een probeersel omdat Klaassen uitviel, maar daar doet Berghuis het heel goed (pakt de verdedigende kant ook beter op dan verwacht), wat resulteert in doelpunten/assists. Klaassen is bij Oranje weer erg belangrijk met zijn diepgang vanaf het middenveld, wat Wijnaldum en met name De Jong weinig doen. Debat is een spits die zich enorm graag laat uitzakken en daardoor is er ruimte in de 16. En Klaassen trekt en sleurt, wat Wijnaldum en De Jong minder doen. Dus het gaat in beide gevallen vooral om de context denk ik.

Hossanna! We staan al weer bijna op het WK na twee overwinningen op voetbaldwergen. Maar de echte interlandperiode waar het om de knikkers gaat moet er nog aan komen, in november. Ik ben nog niet echt betoverd geraakt door het Nederlands Elftal. Ik snap dat Gibraltar niet tot de verbeelding spreekt, maar het was janken met de pet op met Frenkie en Gini op het middenveld. Gini heeft zijn beste tijd wel gehad. Die heeft in het oranjeshirt in deze hele kwalificatiereeks niet echt naar behoren gepresteerd. Danjuma en Lang tonen potenties, dat is dan wel weer leuk om te zien. En een Virgil in de achterhoede scheelt een slok op een borrel. We zullen het gaan zien tegen Noorwegen.

12 oktober 2021 om 09:50

Als Nederland doet wat t moet doen tegen Montenegro, heb je een heerlijke uitgangspositie tegen Noorwegen. Die moeten dan wel komen, want wij hebben aan een punt genoeg, en dus zullen die ruimte moeten weggeven. Met de opties en de snelheid voorin moeten we echt voor meer dan genoeg gevaar kunnen zorgen. Enige waar ik me dan zorgen over maak is dat we als Nederland niet echt op de '0' kunnen spelen. Wij krijgen te vaak een doelpuntje tegen, ook met onze topverdedigers, waardoor we er eigenlijk altijd een moeten scoren.

12 oktober 2021 om 10:07

@messino ach ja, met een negatieve instelling win je sowieso geen wedstrijden.

Het probleem Gini lost zich vanzelf op. Die komt echt niet meer serieus aan spelen toe bij PSG. Als hij daar tot volgend jaar december op de bank zit, valt hij gewoon af bij Van Gaal.
Frenkie..tja...laten we hopen dat het tijdelijk is en dat hij gewoon deelt in de malaise in Spanje.
T wk is nog ver weg, dus er kan nog veel gebeuren.

Maar goed..verder toch logisch dat het nu weer positiever is. Zo ga je er met het schaamrood op de kaken vanaf in Turkije en nu tik je de Turken weg, heb je het beste doelsaldo van alle Europese landen en sta je bovenaan in de poule en heb je alles zelf in de hand.

Zijn we al op het wk? Zeker niet. Zijn we verzekerd van een goed wk? Nog lang niet, maar dat is nog heel ver weg.
We hebben ons de laatste jaren zo vaak niet geplaatst en nu ziet het er gewoon goed uit. Dan mag je best gematigd enthousiast zijn toch?

12 oktober 2021 om 11:22

Gematigd enthousiast zijn mag zeker. Er zijn wel positieve ontwikkelingen te benoemen, je haalt er ook een paar aan. Maar dit team wordt alweer bijna naar het WK geschreven. Zo werkt dat bij de media. Jantje lacht, jantje huilt. Ik wil het daarom zelf ook maar bij gematigd enthousiast houden. We hebben nog niks maar in deze interlandperiode wel de volle buit en naar verwachting.

12 oktober 2021 om 11:36

tja de media moet verkopen, dus die schrijven voornamelijk over uitersten.
Alles daar tussen in verkoopt niet

12 oktober 2021 om 14:17

Nou ja, zo sterk speelt Van Dijk toch nog niet? De Vrij maakt momenteel nog steeds meer indruk. Maar goed, Van Dijk is er dan ook een jaar uit geweest en komt nu in z'n ritme.

12 oktober 2021 om 15:32

Het is niet de van Dijk van voor zijn blessure. Maar ik zie hem met de wedstrijd wel beter worden. Hij blonk niet uit maar speelde degelijk in de afgelopen interlandperiode. Hij mag van mij wel pieken op het WK

12 oktober 2021 om 15:44

Ik vind Van Dijk ook geweldig, zowel als verdediger als leider van Oranje. Hij wordt inderdaad met de week stabieler en beter, maar hij moet nog wel even weer op niveau komen. Ik bedoelde dan ook vooral aan te geven dat hij nog niet onuitwisbaar heeft gespeeld na z'n blessure. Dat is ook best logisch, gezien de duur van z'n blessure.

Gelukkig maar dat hij andere keuzes maakt; met De Boer waren we nu 100% zeker al uitgeschakeld geweest voor positie 1 en hadden we waarschijnlijk plek 2 ook al niet meer in eigen hand. En ik hoop dat Van Gaal inmiddels inziet dat we met 4-3-3 juist (punt naar achter) juist meer kans hebben tegen de toplanden.

Tsja, de Qatar kritiek is verstomd. Zeker in NL, wij zijn - laten we eerlijk zijn - niet echt van de principes, althans niet wanneer ze ons geld kosten. We hebben internationaal ook amper een stem die we strategisch laten horen, omdat we te graag geld verdienen. Niet voor niets zoveel Hollanders in de zandbak als trainer of speler. Maar goed, uiteindelijk is corruptie bij de FIFA to blame en niet het Nederlands elftal. Snap ook wel dat het moeilijk is om daar consequent een mening over te verkondigen. Vind dat Vissers het perfect verwoordt: voetbal is geen politiek vinden we in dit land. Prima, dan krijg je dit. Mensen die sport politiek maken zijn niet altijd echt sympathiek, maar op zijn minst steken ze hun nek uit en staan ze ergens voor. Frank de Boer was de verpersoonlijking van hoe we dat in Nederland toch vooral niet willen doen.

12 oktober 2021 om 14:18

Overal is die Qatar-kritiek naar de achtergrond verdwenen. Kritiek komt altijd als de brandweer en en verdwijnt daarna naar de achtergrond. Dat is echt niet iets Nederlands, maar iets universeels; de aard van 't beestje...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2225 fans
Selectie
SpelersPositieW
D. MalenAanvaller40
W. WeghorstAanvaller41
J. BijlowKeeper
T. KrulKeeper00
N. AkéVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

406 fans
Coach, 70 jaar
SeizoenClub
2021- Nederland
2014-2016 Manchester United
2012-2014 Nederland
2009-2011 Bayern München
2005-2009 AZ
Laatste voetbalnieuws

‘Ik ga nergens van uit, maar het liefst speel ik voor Nederland’

Pascal Struijk wil in 2022 met het Nederlands elftal naar het WK en hoopt op een belletje van de KNVB. De verdediger van Leeds United behoorde echter nog geen enkele keer...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 30 november
Scouts van Ajax, Manchester United, Borussia Dortmund, Internazionale, Southampton, Everton en Rangers waren zondag aanwezig bij Charleroi - Anderlecht. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren