Ontslag Bruce aanstaande op pijnlijk moment; grote naam in beeld als opvolger

Zondag, 10 oktober 2021 om 18:07Dominic Mostert • Laatste update: 19:38

Steve Bruce wordt komende week ontslagen als trainer van Newcastle United, verzekeren diverse Engelse media. De nummer negentien van de Premier League, deze maand overgenomen door drie Saudische investeringsmaatschappijen, maakt het vertrek van Bruce spoedig wereldkundig. Zijn assistent Graeme Jones neemt naar verwachting zondag de honneurs waar in de thuiswedstrijd tegen Tottenham Hotspur. Newcastle pakte dit seizoen slechts drie punten en de nieuwe eigenaars hopen het tij te keren met een nieuwe trainer aan het roer.

Het vertrek van Bruce is geen grote verrassing. Vrijdag liet de manager al doorschemeren rekening te houden met het slechte nieuws. "Ik wil doorgaan als manager, maar ik moet realistisch zijn. Ik ben niet dom en weet wat er kan gebeuren met nieuwe eigenaren. Nieuwe eigenaren willen normaal gesproken een nieuwe manager. Ik loop al lang genoeg mee om dat te begrijpen", gaf hij aan. De sportieve prestaties van Newcastle in het huidige seizoen zorgden al voor onzekerheid over de positie van Bruce. Van de zeven competitiewedstrijden wist Newcastle er nul te winnen. In de EFL Cup bleek Burnley na strafschoppen te sterk.

Toch komt zijn ontslag op een ongelukkig moment voor Bruce. De zestigjarige manager zou tegen Tottenham voor de duizendste keer een wedstrijd als trainer leiden. "Heel wreed zou ik dat niet vinden. Het hoort bij het voetbal", zei Bruce daar zelf over. Hij was sinds juli 2019 werkzaam als trainer van Newcastle. In zijn eerste seizoen eindigden the Magpies op de dertiende plaats in de Premier League; vorig seizoen werd Newcastle twaalfde. Voor het afkopen van zijn doorlopende contract ontvangt Bruce naar verluidt 8 miljoen pond, omgerekend 9,4 miljoen euro. De oud-verdediger van onder meer Manchester United was eerder als trainer actief bij Sheffield United, Huddersfield Town, Wigan Athletic, Crystal Palace, Birmingham City, Sunderland, Hull City, Aston Villa en Sheffield Wednesday.

Mogelijk blijft zijn rechterhand Jones nog wekenlang werkzaam als hoofdtrainer van Newcastle. De zoektocht naar een opvolger is begonnen, maar kan nog even duren. De naam van Antonio Conte gaat rond als potentiële opvolger. Volgens de Evening Chronicle staat de Italiaan, clubloos sinds hij Internazionale vorig seizoen naar de landstitel loodste, open voor de functie. Hij wil echter graag weten hoeveel invloed hij kan uitoefenen op het transferbeleid; in het verleden had hij bij Chelsea en Inter niet zoveel inspraak als hij zelf wilde. Ralf Rangnick, momenteel directeur bij Lokomotiv Moskou, en Jason Wilcox, hoofd opleidingen van Manchester City, zijn in beeld om sportief directeur te worden op St James Park.Gerelateerd

Meer sportnieuws

32 reacties (laatste reactie door nufcmg)

HANG DE VLAG UIT. STEEK DE TROMPET! Deze man heeft totaal geen plan, geen idee en het spel hangt van opportunisme aan elkaar. Ik hoop op Gerrard of Benitez die onze mooie club gaat managen!

10 oktober 2021 om 18:18

De mooie club zal geschiedenis worden en ze zullen gewoon bekend worden als het nieuwe City/PSG met het oliegeld. Zonde.

10 oktober 2021 om 18:22

Maar wel meedoen om de prijzen en topspelers kunnen halen. Niet voor niets dat de supporters hier blij mee zijn. Je hoort alleen negatieve reacties van rivaliserende supporters.

10 oktober 2021 om 18:26

De enige die daar een probleem mee hebben zijn de fans van de clubs die achterblijven.. Binnen de Premier League schijnen ook alle 19 clubs bezwaar aangetekend te hebben tegen deze overname, puur uit angst dat ze achterblijven.

10 oktober 2021 om 18:29

Omdat hun eigen club niet goed gerund wordt. En met jaloezie naar die clubs kijken. Ik kijken met jaloezie naar een Chelsea. Vind dat zo'n club het goed doet. Ontslaat de trainer, doe een legende is, maar niet presteerd. Haalt de spelers die ze nodig hebben.Wou dat United zulke eigenaren had. Die voor de prijzen wilde spelen. ArsenalFanehv had denk ik ook graag willen zien dat zijn Arsenal een beter beleid had

10 oktober 2021 om 18:30

Mensen met enig moraal kompas walgen van deze overname. Daar staat clubvoorkeur compleet los van.

10 oktober 2021 om 18:38

Mensen met een gekleurd moreel kompas walgen van deze overname.. Dit soort gekkigheid hoor je gek genoeg nooit als er een Amerikaanse investeerder komt, maar zodra het een Saudi of iemand uit Qatar is walgen we er massaal van..

10 oktober 2021 om 18:50

Dit heeft niets met etniciteit te maken. Verdiep je eens in Bin Salman en kom hem daarna hier nog eens verdedigen.

10 oktober 2021 om 18:54

Yoeri, ik zal je zeggen dat ik geen gekleurd moreel kompas heb, maar een enorme hekel aan die lui die een club kopen die niks met voetbal hebben en er zonder probleem miljoenen of zelfs miljarden in pompen, vooral om te laten zien dat ze de grootste hebben. Ik hou namelijk te veel vd sport om dit leuk te vinden. Ik hou van de melancholie, ik hou van de sprookjes, de drama, de clubs die met een schitterende jeugdopleiding of andere mooie visie iets bereiken, ipv alles kopen wat los en vast zit, om de sport voor de echte liefhebber nog meer de nek om te draaien. En dan laat ik mijn morele kompas even helemaal buiten beschouwing, want dat moet (bijna) wel in de zieke rijke voetbalwereld.

10 oktober 2021 om 18:56

@Stevie_G, ik verdedig hem niet maar ik ben wel van mening dat we dezelfde morele bezwaren kunnen hebben bij heel wat andere eigenaren waar we die bezwaren voor het gemak maar even wegdenken.

10 oktober 2021 om 19:00

@Formus, dat mag. Ik heb alleen niet het idee dat deze mensen de sport de nek omdraaien. Bij elke vorm van professionele sport horen financiële voordelen. In Nederland zie je dat de grootte van de stad van de voetbalclub doorslaggevend was in het succes van dat team. In Engeland was dat niet anders. Er zijn nu andere factoren, die horen er ook bij imo. De verhalen zijn er nog steeds, de sprookjes zijn er niet minder om geworden. Het ligt er aan waar je de sprookjes zoekt.

10 oktober 2021 om 19:09

De sport wordt imo voor de echte liefhebber nog meer de nek om gedraaid, puur omdat de echte liefhebber de grootste spelers alleen nog maar bij die super rijke clubs ziet spelen en nog veel meer bij diezelfde clubs op de bank ziet zitten. Dat zijn spelers die je wekelijks wilt zien spelen, maar die willen liever voor miljoenen op de bank zitten, omdat geld meer en meer t belangrijkst wordt. En elk jaar dezelfde clubs. En praktisch onbereikbaar voor de modale supporter. Oh, de sprookjes zijn er veel minder imo en de grootste steden hadden juist lang niet altijd de beste clubs, omdat de strategieën van die clubs lang niet altijd de beste waren. Want waren de clubs uit Parijs, Rome, Berlijn en zeker ook Londen, om maar wat steden te noemen, altijd de beste? Nope. Omdat ze niet de beste strategie hadden. En nu?

10 oktober 2021 om 19:19

Als laatste: clubs als PSG nu, die parasiteren op hun grote geld en dus op de grote spelers die een wedstrijd wel beslissen op hun individuele kwaliteiten vind ik het meest afschuwelijke van het voetbal. Doe mij dan maar het snelle, aanvallende combinatievoetbal wat andere clubs veel meer tentoonspreiden. Maar waarschijnlijk verschillen we daar heel erg van mening, omdat ik de Ajaxschool liefheb en jij fan bent van Chelsea, die groot geworden is met bijna het tegenovergestelde.

10 oktober 2021 om 19:20

De grootste clubs zijn altijd de clubs geweest die het meest financiële kracht hadden. In Italië waren dat de clubs uit de rijke handelsstad Milaan (waar ook rijke eigenaren zaten) of uit Turijn waar het lokale superbedrijf (fiat) de massa kon inzetten voor hun eigen gewin. In Spanje/Madrid was dat vooral de club die gesteund werd door de nationale dictator. In Duitsland was dat de club die in een stad lag die niet achter de muur lag en daar optimaal van kon profiteren en in Engeland waren dat de clubs die van oudsher groot waren door het enorme aantal arbeiders dat gemobiliseerd kon worden om de clubs te helpen. Sorry, maar voetbal is wat dat betreft niet veranderd. Het verschil is dat wij, Europeanen, nu niet meer het alleen recht hebben op topvoetbal en het wereldwijd bekeken wordt waardoor de financiële kracht enorm vergroot is. Vroeger waren de clubs afhankelijk van de fans, het bedrijf of de staat, hoe is dat nu anders? Het gaat nu alleen om meer fans, dus jouw eigen aandeeltje is veel kleiner geworden..

10 oktober 2021 om 19:22

Ik vraag me sterk af of jij je eigen geschiedenis wel kent als je dat soort dingen zegt. Ajax is groot geworden door financiën in een tijd dat deze 0,0 betekende. Zij waren (in Nederland) de eerste die een smak geld tegen het veld gooiden en succesvol werden. Oke, dat was niet op de transfermarkt maar door hun spelers prof te maken waardoor zij hun tijd maximaal konden benutten. Het principe is hetzelfde..

10 oktober 2021 om 19:23

Als je een moraal kompas had zou je jezelf niet bezig houden met enige vorm van topsport. Waar shirtjes door kindarbeiders in Bangladesh worden gemaakt. Voetballen gemaakt worden door mensen die in Indonesië die 10cent per uur krijgen. Dus niet zo zielig doen nu aub

10 oktober 2021 om 19:31

Yoerie, zo flauw dit. Iemand in twijfel trekken om zo iets. Ja, ik ken de geschiedenis en ja, ik weet dat Ajax uit de grootste stad komt en dat ze meer financiële mogelijkheden hadden. Maar, Ajax heeft een filosofie, overal gekend en geprezen. Ajax heeft een sublieme jeugdopleiding, waar ontzettend veel clubs nog steeds profijt van hebben. Ajax heeft een voetbalidentiteit waar ontzettend veel positiviteit van uitstraalt. Dat is heel wat anders dan spelers kopen en kopen, weet ik hoeveel contractspelers hebben en tig verhuren en totaal geen filosofie hebben. Onvergelijkbaar imo.

10 oktober 2021 om 19:41

Maar hoe verwacht je dat een club zelf een filosofie bouwt als de gevestigde orde constant tegen je aantrapt en zegt dat jij het op hun manier moet doen? Al sinds jaar en dag worden jonge spelers weggekocht of weggeplukt bij kleinere clubs, dus volgens diezelfde filosofie is het onmogelijk om te werken?! Als ik kijk naar de situatie in Engeland, daar waren Man United, Liverpool en Arsenal de baas. Zij waren de gevestigde orde, konden door het hele land de beste jeugd halen en dat laat weinigover andere clubs he? Kijk naar Nederland. Ajax haalt Frenkie de Jong weg bij Willem II voor een schijntje, hoe kan Willem II dan doorgroeien met een eigen filosofie en blah, blah, blah? Datzelfde geldt nu voor Newcastle. Hoe gaan zij het ooit winnen van de gevestigde orde, zelfs als je Chelsea en de Manchester clubs wegdenkt? Met beleid alleen heb je heel, heel veel geluk nodig! Overigens vind ik termen als “echte voetballiefhebber” een beetje raar om te gebruiken. Je houdt van voetbal of je houdt dat niet, of je nu van de traditionele top geniet of van het moderne spel dat maakt je niet meer of minder “echte fan”.. Wie beoordeelt dat? Ik houd van zowel aanvallend als defensief voetbal, ben ik dan meer fam dan iemand die alleen van aanvallend voetbal geniet?

10 oktober 2021 om 19:46

En dat met bloedgeld. Die Saudi's zijn nog erger dan die Qatari's. Moet je als speler en trainer niet als werkgever willen hebben. Maar voor geld is alles te koop. PL verliest zijn charme.

10 oktober 2021 om 19:48

Yoerie, imo is aanvallend voetbal veel moeilijker en riskanter dan puur de bus parkeren. Dat kan elke club. Het spel is leuk als er doelpunten gemaakt worden imo. Kansen gecreëerd. Twee teams die de bus parkeren en niet zelf het spel kunnen maken vind ik verschrikkelijk. En is never nooit de bedoeling geweest van het spel voetbal. Maat daat komt dus ook duidelijk de voorkeur qua club naar boven en hou ik van Ajax en jij van Chelsea.

10 oktober 2021 om 19:57

Dan snap je niet wat verdedigen echt is en hoe moeilijk het is om het goed te doen als je zoiets zegt. Dat kan, maar dan houdt het voor mij op om hierover te praten

10 oktober 2021 om 20:03

Jeetje wat ben jij zielig joh door etniciteit er bij te halen. Iets wat de meeste droeftoeters doen als ze het echt niet meer weten.

En wanneer een club geld tegen het grasveld smijt dan noem je dat ontwikkeling van de sport.

Wat die oliesjeiks doen is de sport omver werpen. Meer niet. Geld geld geld geld. Dat is wat ze kunnen.
Alles wat mooi is wordt met geld afgebroken. Neem barca en de premier league als twee goede voorbeelden.

10 oktober 2021 om 20:07

Yoeir, prima dat het ophoudt, want het wordt een raar gesprek zo als jij verdedigen echt zo'n super kwalitatief iets vindt. Daarom doen die toplanden als Letland dat natuurlijk ook. En iedereen spreekt ook altijd vol lof over de verdedigende kwaliteiten van Chelsea e.d. Generaties lang wordt daar door voetballiefhebbers over nagepraat, hoe goed ze dat wel niet konden. Klopt helemaal.

10 oktober 2021 om 19:05

Prima. Maar had hem die ene wedstrijd nog gegeven. Dan had die de 1000 aangetikt.

Conte is terecht de grote favoriet en zonder twijfel de beste man voor dit project in deze fase. Ze zullen moeten bouwen in Newcastle en Conte’s fundering is praktisch de beste die er te vinden is! Het us sneu voor Bruce, maar ik begrijp dat de eigenaren nu ingrijpen ipv als ze volgend jaar in de Championship spelen wat we toch als reële optie moeten zien.. Als het bestuur van Newcastle aan de hoge eisen van Conte kan voldoen en ze echt met elkaar in zee gaan dan is Project Newcastle echt officieel van de grond en mogen we binnen twee jaar als echte titelkandidaat verwachten!

10 oktober 2021 om 18:19

Titelkandidaat, geweldige coach, honderden miljoenen aan transfers... Eerst nog maar even zien allemaal, Newcastle is altijd een sleeping giant geweest en ondanks de nu flinke injectie moet ik het allemaal nog maar zien daar.

10 oktober 2021 om 18:24

Ze zullen de juiste stappen moeten zetten, maar ik heb wel het idee dat we hier eerder met een Abramovich/Mansour te maken hebben dan met een Vincent Tan. Daarom denk ik dat Conte benoemen, in deze fase, een hele goede stap zou zijn voor Newcastle. Newcastle is een sleeping giant in die zin dat er veel mensen naar het stadion willen, maar verder niet. Zeker in de jaren onder Ashley is de club verslonsd en is er niet gebouwd. Newcastle is nu een financiële reus van een formaat wat we eigenlijk nog nooit gezien hebben!

ik vraag mij oprecht af of ze wel een topcoach kunnen betalen :P

tja 1000ste wedstrijd of niet als je in +- 40 wedstrijden maar 7x weet te winnen dan is het tijd om te vertrekken. En dan heb ik het nog niet eens over het veldspel en de gehanteerde tactieken.

Conte zou een geweldige naam zijn om dit project vanaf het begin op te bouwen. Een topcoach maakt het ook aantrekkelijker voor spelers om te komen. Ralf Rangnick en Jason Wilcox zijn trouwens niet in beeld als manager maar als Sporting Director.

Ik ben Newcastle fan en Conte zie ik liever niet komen. Heeft altijd ruzie met alles en iedereen na 1 seizoen. Zijn voetbal is ook niet om aan te zien. Liever die Potter van Brighton die toch mooier voetbal laat zien

Wat zou het prachtig zijn als ze degraderen dit seizoen! QPR stijl. Had ik trouwens twee weken geleden niet gezegd, was een mooie club die ik hoog had zitten. Zonde.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Newcastle United

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
16.Everton19-10
17.Watford14-14
18.Norwich City13-35
20.Burnley 11-11
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
A. Saint-MaximinMiddenvelder205
JoelintonAanvaller191
C. WilsonAanvaller156
C. WoodAanvaller10
G. JonesUnknown
K. DarlowKeeper80
M. DúbravkaKeeper80
Voor de complete selectie: Clubpagina Newcastle United.

2 fans
Coach, 61 jaar

In de wandelgangen

Maandag 17 januari
Erling Braut Haaland is momenteel niet geïnteresseerd in een overstap naar de Premier League. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren