Kees Jansma weigert nog langer aan te schuiven bij Op1 en Jinek

Zondag, 10 oktober 2021 om 11:59 • Laatste update: 12:15

Kees Jansma stelt zich niet langer beschikbaar om in praatprogramma's op de televisie zijn mening over voetbal te verkondigen, zo vertelt hij in een uitgebreid interview met het Algemeen Dagblad. De voormalig journalist en perschef van het Nederlands elftal geniet sinds kort officieel van zijn pensioen, nadat hij rond het Europees kampioenschap voor het laatst te zien was als presentator in een EK-show van Voetbal International.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

50 reacties (laatste reactie door sirius)

Mooi om te lezen dat Sneijder geen zenuwen kende. Want zo speelde hij ook: altijd zoekend naar die steekpass om een wedstrijd mee te beslissen. Zulke spelers zijn echt van een uitstervend ras, wat was Sneijder eigenlijk goed in zijn prime. Echt een type speler dat het huidige Nederlands Elftal mist.

9 oktober 2021 om 14:56

Zocht hij in de WK finale maar naar de steekpass. Het was steeds het schot. Op Youtube stond toen een hele compilatie van de keren dat hij met name Van Persie opzichtig oversloeg. Ben het wel met je eens dat het Nederlands Elftal zo'n type speler node mist.

9 oktober 2021 om 15:15

Dat is het altijd eigenlijk geweest MT87. Van Persie had wereldlooplijnen, maar Sneijder zag die veel te weinig. Sneijder was georiënteerd op Robben en de andere buitenspeler, of het schot.

Wat dat betreft was Van der Vaart voor Van Persie een veel betere 10. Die speelde dichter bij Van Persie en gaf hem vaak die steekbal juist wel als hij een run maakte.

Uiteindelijk kun je moeilijk echt kritisch zijn, aangezien Sneijder ook super beslissend is geweest. Het is denk ik vooral jammer dat Van der Vaart niet iets meer fysieke présence had gehad, dan had hij op 8 gekund.

9 oktober 2021 om 15:34

Hoe kan je dit nou zeggen? Sneijder heeft jullie het hele toernooi gedragen en persoonlijk naar de wk finale gebracht. En die ook nog bijna deels beslist als robben 1 van die 2 ballen gewoon maakt. Dit terwijl van persie uitblonk in kansen missen en eigenlijk gewoon op de flank moest op banken voor huntelaar

9 oktober 2021 om 16:27

Omdat het over steekballen ging, en ondanks dat Van Persie niet zijn beste toernooi speelde was hij natuurlijk wel een wereldspits, en een finale is een wedstrijd op zich. Sneijder heeft hem in die finale te vaak (meer dan 10x) opzichtig overgeslagen om dan toch wel uit vrij kansloze posities voor eigen succes te gaan. Alle lof voor de speler Sneijder - hij is ook de reden waarom ik de Ballon D'or niet meer serieus neem - maar een beetje kritiek mag toch ook wel? Die finale steekt nog steeds.

9 oktober 2021 om 16:42

@blaugrana11. Omdat er altijd wat te zeiken moet zijn hè. Dat vergat jij misschien.

10 oktober 2021 om 09:24

Sneijder gaf in de finale wel een briljant steekpass hoor. Robben, op weg naar, op weg naar...

10 oktober 2021 om 11:21

Precies, van Persie was dat hele toernooi bagger, raakte niks, en begon zich ook nog eens als een vedette te gedragen.

9 oktober 2021 om 14:58

Wat ik minder vind om te lezen is dat Kees zijn mooiste moment een fles wijn is met Bert de avond voor de finale ….. want ze gingen de finale spelen een geweldige prestatie…. Als dat je denkwijze en mentaliteit is ben je op voorhand eigenlijk al kansloos.

9 oktober 2021 om 15:32

@baradona, ik ben het niet helemaal eens met je mening. De fles wijn waar Jansma naar refereert leek mij volkomen normaal. Het vieren van prestaties stamde denk ik eerder uit een moment van ontspanning, dan een verkeerde denkwijze/mentaliteit.
Wie had gedacht dat Nederland met afgezien van de zogeheten 'big 5' de finale zou halen? Puur gekeken naar kwaliteiten in het team denk ik niet dat veel mensen dit hadden verwacht. Alleen was Nederland voorafgaand het WK 2010 meer dan 19 wedstrijden ongeslagen geweest (ter nuance, buiten Italië en Japan van toentertijd hadden ze niet echt tegen grote landen gespeeld). Daarmee zou je kunnen concluderen dat het qua team dynamieken wel goed zat met de mentaliteit van toen.

Het mislopen van de wereldtitel in 2010 heeft denk ik niet gelegen aan een gebrek aan mentaliteit, maar ik denk dat de finale eerder door momenten in de wedstrijd is bepaald. Robben en Mathijsen had misschien doelpunten kunnen maken ja, maar Spanje had evengoed kansen zat om eerder in de wedstrijd te scoren.

9 oktober 2021 om 16:34

Het gaat hier toch niet om de spelers maar om de staf? Dan merk je de volgende dag een glaasje wijn toch niet. T is niet dat ze met een kater op de bank zaten

9 oktober 2021 om 19:39

Oh wat stond die Matthijsen vrij, bij die corner, hij schrok er kennelijk zelf van. Robben moet één van die 2 grote kansen gewoon afmaken.

10 oktober 2021 om 11:23

Of hij geniet van de kleine dingen in het leven en ben je een beetje kansloos als je dat niet kan doen en of zelfs kan Zien.

Denk niet dat hier veel mensen rouwig om zijn. Probeert altijd maar politiek correcte antwoorden te geven en verder komt er weinig spannends uit, daarnaast buiten de camera een heel ander mens. Komt regelmatig bij onze golf club. Uiterst Chagrijnige vent als er geen camera op hem gericht staat.

9 oktober 2021 om 14:46

Wat als "politiek correct" zijn mening is.

9 oktober 2021 om 14:54

Dan is zijn mening niet zo interessant voor velen.

10 oktober 2021 om 20:27

Daar zitten ze niet op te wachten. Daarom is hij ook niks voor om bij Verónica inside aan te schuiven. Daar zegt men in gewoon Nederlands waar iets op staat,zonder ergens om heen te draaien.

9 oktober 2021 om 15:02

Zou wel wat zijn als hij op camera chagrijnig is hè, dat is namelijk z’n werk en wordt ook nog eens door honderdduizenden, soms miljoenen gezien. Denk ook niet dat jij constant chagrijnig op je werk kunt verschijnen?

9 oktober 2021 om 15:32

Nou als Kees is zoals ze bij VI schetsen lijkt het me een geweldige man om mee op stap te gaan 😂😂

9 oktober 2021 om 16:25

Politiek correct want hij is niet seksistisch, racistisch, xenofoob, grof of asociaal. Geef mij maar zulke normale mensen hoor.

9 oktober 2021 om 16:54

Dat is te makkelijk timbo97. Niet iedereen die niet-politiek correct is, is direct een van de termen die jij gebruikt.

9 oktober 2021 om 21:05

Timbo je slaat de spijker harder op z'n kop dan velen hebben kunnen. Al zal dat besef bij een aanzienlijk deel van die velen vandaag niet vallen. Ik ben het helemaal met je eens. Mensen moeten meer leven met het "wat u niet wil dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet " principe. VI is een afzeik/afbreekprogramma . Een aanzienlijk deel van voetbalminnend Nederland vinden het prachtig..Waar is de massale ophef over de toeslagenaffaire? Tis toch misdadig wat onze medeburgers is aangedaan? We lijken het allemaal best te vinden. Tot ons zelf wat overkomt. Goed voorbeeld is dat je nu mensen boos worden vanwege een qr code. Over het aantal daklozen heb je ze nooit gehoord. Ik dwaal af.

10 oktober 2021 om 09:26

Haha, net zoiets als deugen als scheldwoord gebruiken. Wat is er in godsnaam mis met deugen. Of een ideale schoonzoon zijn.

10 oktober 2021 om 12:15

Idd en ja 100x liever deze man met fatsoen en begrip voor vele zaken. Maar ja men heeft liever behoefte aan sensatie en chaos, dat kijkt lekker. Trieste ontwikkeling.

10 oktober 2021 om 14:22

Zo is het. Kees Jansma is een journalist/verslaggever uit de Oude Doos,. In zijn tijd golden er andere spelregels, normen en waarden in de voetbaljournalistiek. Het ging puur om voetbal, niet om bijzaken. Er waren geen sociale media, niet onbelangrijk. Ik vindt Kees top.

10 oktober 2021 om 17:03

Jij deugt timbo...

11 oktober 2021 om 09:22

Thanks! Inderdaad een mooi compliment. Hopelijk deug jij ook.

9 oktober 2021 om 16:40

Juist qaz, wat vreselijk zeg inderdaad. Altijd die politiek correcte antwoorden, die man voegt niets toe.

9 oktober 2021 om 20:07

Kees Jansma is een prima kerel en goed in wat hij doet/deed. Dat hij geen grote bek a la Derksen heeft zou ook niet passen bij zijn rol. Zo heb ook liever geen keepers die hem telkens ineens op doel willen schieten.

Mooie man. Heeft een prachtige carrière in de journalistiek gehad. Geniet lekker van je pensioen, Kees.

10 oktober 2021 om 04:22

Hij is nog niet helemaal met pensioen, want hij is in juni toegetreden tot de RVC van FC Utrecht. Dat zal geen dagtaak zijn, maar toch.

" Wesley Sneijder was ook altijd vroeg wakker. Dan belde hij en zei: ‘ Badmuts, koffie nu.'", mag toch hopen dat Jansma dan antwoordde: ' Hey, Wes, ouwe pikkebaas, de koffie staat beneden, schenk 'm lekker zelf in.' Zal wel bedoeld zijn als leuke anecdote, maar ik vind het irritant gedrag. Kan me ook niet verplaatsen in iemand die wakker wordt in een luxe hotel, en dan als eerste de bejaarde perschef belt en in drie woorden toeblaft om als koffieloopjongen te dienen.

9 oktober 2021 om 15:22

Of misschien wilde hij dan samen een kopje koffie drinken? Ik snap niet hoe je, na even nadenken, nog steeds denkt dat Sneijder de perschef belt om koffie te brengen. Zou je niet denken dat ze daar andere mensen voor hebben?

9 oktober 2021 om 15:38

Misschien? Maak het uit de tekst niet op. Om je vraag te beantwoorden: Ik heb Sneijder als mens niet heel hoog zitten, omdat hij op mij enorm egocentrisch en eigengeil overkomt en dan heb je mijn irritatiegrens snel bereikt, vandaar dat ik bovenstaande conclusie trok. Maar laten we er dan vanuit gaan dat ze gezellig samen een kopje koffie gingen drinken.

Edit: was dus ook zo! nogmaals, bedankt, ecke, voor de context.

9 oktober 2021 om 15:27

Volgens mij is Sneijder in zijn biografie wat uitgebreider. De heren dronken 's ochtends altijd samen koffie, omdat beiden altijd vroeg wakker zijn en het als collega prima met elkaar kunnen vinden. Badmuts was Wesley zijn geuzennaam voor Kees.

9 oktober 2021 om 15:41

Helder. Verkeerde conclusie van mij. Neem die woorden dan ook terug. Bedankt voor de context!

9 oktober 2021 om 19:45

Ik denk dat jij de woorden van Kees Jansma verkeerd interpreteert.
Zullen we een Koffie doen, Kees, is volgens mij de strekking van het verhaal.

Goed nieuws! Meen ik oprecht. Na zoveel decennnia tijd voor nieuwe gezichten. De keren dat hij bij Studio Voetbal verscheen (opa vertelt) zapte ik weg.

Jemig, man. Jansma doet een stapje terug. Het is mooi geweest zo. En dan zo'n titel! Bah!

Praat toch met de wind mee.

Haha, Jansma gaf toch nooit z’n mening maar hield rekening met z’n hele netwerk en iedereen die nog iets voor hem kon doen. Echt, enorm overschat en iemand uit de vorige eeuw met alle respect. Weinig inside information ook, wist vaak meer dan hij zei. Heb je totaal niets aan.

10 oktober 2021 om 15:37

Ik zat vanmorgen op de Duitse TV naar een voetbaltalkshow te kijken. Daar gaat men zo wie zo al anders in discussie als bij ons in NL. Zakelijk, feitelijk en serieus.Aan het einde van de uitzending werd er even stil gestaan bij de dood van Rainer Holzschuh, de jarenlange chef en uithangbord van Kicker (ook ex perschef bij de DFB) De gasten ( o.a. Markus Babbel, Stefan Effenberg, Friedhelm Funkel) en het publiek hielden een staande ovatie voor Rainer Holzschuh. Presentator Rudi Brückner had tranen in de ogen. Zo kan het dus ook, hier zie ik waardering en respect voor het levenswerk van deze man. Chapeau.

...... En maakte sinds 1966 alle eindtoernooien van Oranje mee.
De reeks van Oranje begon echter in 1974.

Als ik Wilfred Genee moet geloven is Kees Jansma een kwal. Lees zijn interview maar terug hoe Wilfred stage liep bij Kees. Je ziet ook aan Kees dat hij omhoog likt en naar beneden trapt. Vond zichzelf helemaal het mannetje bij Oranje, one of the boys. Dacht in zijn beleving een belangrijk en gewaardeerd figuur te zijn. Ze wisten niet eens dat hij er was. Ga nou maar die spullen sjouwen ouwe zuurpruim en doe gewoon waar je voor betaald wordt.

10 oktober 2021 om 14:28

Genee zit nu in een programma, dat gekenmerkt wordt door het schofferen en afzeiken van BNers en spelers /trainers uit de voetbalwereld. Binnenkort ook nog elke dag op de buis.
Had Genee maar beter naar Jansma geluisterd en gekeken.

10 oktober 2021 om 18:10

Nou ja, dingen worden altijd wel heel groot gemaakt als het om Jansma gaat natuurlijk. Uiteindelijk is hij 'gewoon' een sportjournalist. Begrijp me niet verkeerd; ik vond 'm altijd een goede presentator en journalist, maar z'n rol werd vaak wel snel groter gemaakt dan het eigenlijk was. Dat neemt overigens niet weg dat ik wel veel respect heb voor de carriere van Jansma en ik kon er altijd wel prima naar luisteren.

10 oktober 2021 om 19:50

Zijn rol werd groter gemaakt? Pure onzin. Kees deed en doet gewoon z'n werk, staat in de spotlights, daar vraagt hij niet altijd om. Mss waren er velen indertijd jaloers op z'n baantje bij de KNVB.

Ja want Jinek is diegene die op dit vlak echt iets heeft op of aan te merken.als dit eindpunt is...boobies.domme doos.

Wat een clickbait. ZO kut dit. 'jansma schuift niet meer aan bij Jinek' is iets heel anders dan 'jansen gaat met pensioen en is wel klaar met aanschuiven in talkshows.'

Zou er bij voetbalzone, zoals bij andere commerciële online platforms, een cultuur bestaan die het viert als redacteuren mensen naar hun artikel halen - al moet het met een tendentieuze kop?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 8
2229 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
D. BlindVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

Perschef Oranje
2 fans
75 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 13 augustus
Cody Gakpo heeft inmiddels contact gehad met Erik ten Hag over een transfer naar Manchester United. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren