Orkun Kökçü en Turkije vestigen hoop op Nederland op 16 november

Zaterdag, 9 oktober 2021 om 09:00Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 09:22

Turkije en Noorwegen schoten vrijdagavond weinig op met het onderlinge gelijkspel in Istanbul: 1-1. Door het gelijkspel heeft het Nederlands elftal, dat zelf tegelijkertijd met 0-1 won in en tegen Letland, nu een voorsprong van twee punten op de Noren en vier op de Turken. Er zijn nog drie speelronden in Groep G en alleen de groepswinnaar kwalificeert zich rechtstreeks voor het WK in Qatar. Als nummer twee kan via de play-offs ook nog een toegangsbewijs worden afgedwongen en daarom vestigt Turkije de hoop op het Nederlands elftal.

Nederland speelt op 16 november in eigen huis de laatste groepswedstrijd tegen Noorwegen: een duel waar naar alle waarschijnlijkheid om de koppositie van Groep G zal worden gestreden. Een nederlaag van de Noren kan gunstig zijn voor Turkije, indien men zelf ook de resterende drie duels in de kwalificatiecyclus wint. “Het is nu de taak aan ons om nog negen punten te pakken en dan hopen we dat Nederland van Noorwegen wint”, beaamde Orkun Kökçü, die vrijdag geschorst was, in gesprek met de NOS.

Stefan Kuntz zat voor het eerst op de bank als bondscoach van Turkije, dat afscheid nam van Senol Günes na de 6-1 nederlaag van vorige maand in Amsterdam. “Voor de wedstrijd vroeg ik mijn spelers om alles te geven, en dat deden ze”, reageerde de Duitser. “Natuurlijk hadden we in deze sfeer graag gewonnen voor onze fans, maar we hebben nog een kans op kwalificatie voor het WK. Beide ploegen ontliepen elkaar niet veel. We begonnen de tweede helft net iets beter, maar ik weet dat het niet genoeg was.”

“In de tweede helft gingen we mee in de lange ballen van Noorwegen en dan weet je dat er niets te halen viel”, stelde Kökçü. “We zijn nu een nieuwe weg ingeslagen met de nieuwe coach. Dat bevalt me, want de Duitse school is wel een beetje dezelfde als de Nederlandse en dat is wel wat anders dan de Turkse school. Dus ik denk dat het een vooruitgang is. De kwaliteit is er wel, maar het komt er de laatste tijd niet echt uit.”

“We kregen kansen op meer en hadden ook nog een doelpunt kunnen maken, maar dat lukte niet. Toch hebben we nog drie wedstrijden te gaan en blijven we hoop houden. Er is nog niets voorbij”, benadrukte Cengiz Ünder op zijn beurt. Kerem Aktürkoglu zette Turkije na ruim vijf minuten op voorsprong na goed werk van Ünder. Vlak voor rust maakte Kristian Thorstvedt er van dichtbij 1-1 van. Kort voor tijd kreeg Noorwegen nog een grote kans op de 1-2 via Mohamed Elyounoussi, maar het bleef bij een gelijkspel.Gerelateerd

Meer sportnieuws

55 reacties (laatste reactie door chilii)

Noorwegen speelt zonder Haaland tegen Montenegro en daarna nog tegen Letland. Daar kunnen ze ook zomaar punten verspelen. Turkije speelt onder anderen nog tegen Gibraltar. Alle kans nog.

9 oktober 2021 om 10:10

Maar Turkije kan volgende maand ook zomaar gelijkspelen uit bij Montenegro.

9 oktober 2021 om 10:41

Als 2de hoop ik dan toch dat dit Noorwegen wordt, hoop en zie liever een Haaland op het wk, wil ik zien of hij het kan laten zien dat hij een topspits is

9 oktober 2021 om 10:55

Dat heeft hij toch al lang en breed bewezen? Althans, mijns inziens.

9 oktober 2021 om 11:02

Klopt maar een groot toernooi is toch heel anders, meer druk enz enz

9 oktober 2021 om 11:05

De cl is natuurlijk ook een nietszeggend toernooi

9 oktober 2021 om 12:43

Dat niet maar vergeleken bij het wk dan weer wel. Het wk is het toernooi der toernooien

9 oktober 2021 om 18:15

Champions league is echt 3 keer leuker en hoger niveau dan het wk. Wk’s ziin leuk voor de carnavalssupporters. Meer niet lijkt me. Meeste mensen met wie ik bij ajax sta hebben er echt niks mee in ieder geval

In Maart waren we na de wedstrijd tegen Nederland en Noorwegen DE favoriet om als koploper te eindigen. 6 maanden laten zijn we het lachertje van de groep geworden. Aaah Senol Gunes wat heb je met ons gedaan.

9 oktober 2021 om 09:53

Laat me niet lachen. Turkije is nooit de favoriet geweest in deze groep. zelfs toen Nederland daar verloor onder een zwakke trainer als de boer zei elke analist dat dit goed zou komen.

9 oktober 2021 om 10:04

Tja als Turkije gewoon had gewonnen van de, met alle respect, C-landen stonden ze nu gewoon gedeeld bovenaan. Dus Şenol heeft zeker wel een hele grote bijdrage aan de huidige 3e plek

9 oktober 2021 om 10:34

Als we geen 3-1 voorsprong tegen Letland, 2-0 voorsprong tegen montenegro hadden weggegeven hadden we een gedeelde koppositie dus laat mij niet lachen.

9 oktober 2021 om 11:44

“Als” we de finale in 2010 hadden gewonnen waren we wereldkampioen!!

9 oktober 2021 om 10:37

Die overwinning op Oranje was wel vrij bizar natuurlijk. Alsof er zo'n fifa algoritme onder zat waardoor al jullie doelpogingen erin gingen.

9 oktober 2021 om 10:47

@migi ... het deed mij ook denken aan fifa idd🤣

Met de EK wedstrijd Italië vs. Turkije nog in het hoofd zou je bijna Noorwegen laten winnen... Alles om dat achterlijke gefluit maar weg te houden van het WK.

9 oktober 2021 om 12:08

Ongekend inderdaad dat mensen emotie tonen op die manier! Ga lekker naar een theater.

9 oktober 2021 om 13:25

Nederlandse publiek is een voorbeeld voor de gehele mensheid natuurlijk. Laat iedereen in eigen waarde man.. Puur omdat jij het niks vind is het maar niks ? Dit is al jaren zo in Turkije, in derby's veel erger. Maar jullie vinden alles sfeerloos wat niet Engels is en in je eigen straatje past.

Triest

Het blijft bijzonder dat zo’n groot en voetbalgek land nog nooit een goed team heeft weten neer te zetten. Hebben een aantal fantastische voetballers voortgebracht, maar nooit een team gezien waar je echt dat ontzag voor had.
Afgelopen EK was wat mij betreft niet dé graadmeter, maar op dit moment is de kwaliteit er toch ook gewoon niet.

9 oktober 2021 om 10:14

Dit is wel een betere generatie van Turkije, een die zeker niet zal misstaan op een WK of EK. Het laatste Europese Kampioenschap (0 punten) kwam gewoon te vroeg voor zo'n jong team, en in combinatie met een oude, versleten trainer leverde het niets op. Spelers zoals Soyuncu (Leicester), Under (Marseille), Celik (Lille), Demiral (Atalanta) etc, hebben echt wel talent in de benen en zullen alleen maar beter worden de komende jaren.

9 oktober 2021 om 10:27

Toch zie ik ze wel graag op een eindtoernooi vanwege dat voetbalgekke; en misschien ook gezien het grote aantal Nederlanders met Turkse roots

9 oktober 2021 om 11:05

In 2002 hadden ze toch een prachtig WK, maar daarnaast hoeveel fantastische voetballers hebben ze echt ooit voortgebracht? Leuke spelers voor de middenmoot in Spanje maar zelden eentje die echt het verschil maakt.

Qua supporters, tja alsof ze in Peru, Egypte of Costa Rica allemaal niet net zulke voetbalgekke supporters hebben… Hoeveel Peruanen er niet in Rusland waren… dat vind ik persoonlijk mooier om te zien, dan die toeterende figuren.

9 oktober 2021 om 11:14

Arda Turan was destijds wel een van de grote spelers van Atletico. Verder zijn het de Duitse Turken die absolute top waren/zijn.

9 oktober 2021 om 10:44

WK 2002 stonden ze nog mooi in de halve finale. Het talent is er wel om van Turkije een subtopper te maken, maar dan moet er een trainer zijn die het beste uit dit team kan halen. Nu is het los zand.

9 oktober 2021 om 11:00

Halve finale is geen prestatie die noemenswaardig is voor zo’n groot land als Turkije, met ook nog eens hele hordes in het buitenland opgeleide spelers.

9 oktober 2021 om 11:07

Mwah kun je over twisten, maar ik kan zo 10 landen opnoemen die groter zijn, die minder hebben gepresteerd.

9 oktober 2021 om 15:37

Ik ben iets ouder maar ken het Turkije nog met H Sukur, H Sas etc.. mooi team was dat!!

9 oktober 2021 om 15:43

Omdat Turken geen langetermijnvisie hanteren, en vaak teren op hun voorgangers. Je ziet het ook in het bedrijfsleven: heel veel Turken leunen op de staat ipv zelfstandig te ondernemen. Of in ieder geval meer dan je zou denken. In het voetbal ook, de Turkse grootmachten hebben geen visie. Ze kopen vaak alleen oude, dure spelers en als er een keer een Turks talent rondloopt in Europa kopen ze die voor veel te veel geld en geven ze diegene de status alsof het Thierry Henry is. Dat staat de ontwikkeling van die jongens in de weg. De beste spelers in het Turkse elftal zijn de Turken die in Europa spelen. Demiral, Söyüncü, Ünder, Calhanoglu. Daar krijg je tenminste een opleiding, uitleg over de basisprincipes. Ik schrik echt van het niveau van de gemiddelde Turkse voetballer. Aannames, passes, niks lijkt te lukken. Alleen lange ballen naar voren en dat zie je ook terug bij de clubs. Wat Turkije nodig heeft zijn goede jeugdopleidingen en anders meer motivatie voor Turkse jongens om naar Europa te gaan op jonge leeftijd.

Haha wij als Turken verwachten helemaal niks hoor. Nederland gaat als eerste door en Noorwegen naar de play offs is nu al duidelijk toch? Als je je voorsprong op Letland en Montenegro niet zou weggeven stond je nu eerste ach ach ach….

9 oktober 2021 om 12:26

Mag ik vragen waarom je het over "wij" hebt? Dat bedoel ik niet provocerend of zo. Maar ik ben in Suriname geboren maar heb het alleen over "wij" als het over Nederland gaat. Niet over Suriname. Dat verbaast me altijd. Dat je hoopt dat je geboorteland wint, dat begrijp ik. Maar dat "wij"?

9 oktober 2021 om 14:49

Tja, met zulke domme reacties kan ik niets. Ik stel een normale vraag, zeg niet wat hij al dan niet zou mogen voelen, maar jij begint meteen te roeptoeteren. Ik zou bijna zeggen "typisch"...

Dat gezegd hebbende, nee, ik begrijp dat niet. Je woont hier, maakt gebruik van het Nederlandse zorgstelsel, misschien toeslagen, maar je noemt je Turk? Wanneer ben je dan Nederlands?

9 oktober 2021 om 15:37

Turkije heeft dan ook geen link met Nederland zoals Suriname die wel heeft. De namen, steden, taal, politieke banden, geld etc kwamen/komen allemaal van Nederland. Zelfs bij Oranje spelen meerdere Surinamers, dus de band is er makkelijker. Turken kennen een hele andere relatie tov Nederland dan Suriname. Daarbij is het ook een trots-dingetje, Turken zijn extreem trots op hun roots. Dat merk ik niet bij mij Surinaamse vrienden, die ‘schuilen’ vaker achter Nederland dan dat ze trots hun vaderland representeren. Gelukkig komt daar steeds meer verandering in.

9 oktober 2021 om 19:37

@mokuku, dank voor jouw uitleg. Weet alleen niet of het opgaat voor alle Surinamers. Ik ken ze ook die het over "wij" hebben bij het elftal. Ik stel ze dan dezelfde vraag trouwens. Gewoon om het te begrijpen.

Edit: waarom hoop je dat dat verandert?

9 oktober 2021 om 20:04Kyle66

Waarom dat eeuwige gegeil daarop ? Ik participeer, betaal al mijn belastingen, ik werk, doe vrijwilligers werk erbij voor mensen die het niet zo breed hebben.. Denk jij dat als mensen mij op straat zien dat ze zeggen dat is een Nederlander ? Dit is altijd tegen Turken. Ik ben gewoon een Turk, die geboren is in Nederland en om 6 uur eet en ook half uur van te voren ergens aankomt.


Ik heb nog nooit iemand tegen een Pool horen zeggen waarom ben voel jij je Pools en niet Nederlands, maar bij Turken is het meteen raak. Wat is er toch zo afschrikkend aan Turk zijn ?

Dit is trouwens een oprechte vraag zonder aan te vallen ofzo.

10 oktober 2021 om 06:58

@Chili, het is geen gegeil oid. Ik heb ook wel eens gehoord dat iemand hier niet gelukkig is maar niet terug kan. Zo heb ik vrienden die uit Eritrea komen en niet terug kunnen gaan. En ik vraag het trouwens alleen als mensen het hebben over "wij" in combinatie met een ander land. Ik heb ook aangetrouwde familie uit Kroatië die elk jaar minstens een keer naar Kroatië gaan maar ze voelen zich zowel Nederlands als Kroatisch. Hun zoon speelt ook op hoog niveau voor Nederland als basketballer.


Ik ben hier ooit mee begonnen toen ik per toeval terecht kwam in een groep waarin mensen die een andere afkomst hadden vooral afgaven op Nederland. Ik las dingen als "ik blijf hier alleen voor het geld" en "ik haat Nederlanders". Ik begrijp ook dat als je hier als eerste of tweede generatie bent, het anders is als wanneer je hier als derde of vierde generatie bent.


Edit: ik vraag het dus niet alleen aan Turken, mocht je dat denken.

Ik hoef Turkije niet te zien op het WK, dat WK is al over een jaar en ik zie dit team in een jaar niet veel beter spelen dan nu. Ook niet met de nieuwe bondscoach. Straks worden we weer met 0 punten eruit gekegeld en vestigen we weer een dieptriest record. Dan maar geen WK mijns inziens.

Daarnaast heb je een WK niet eens verdiend als je je eerste 2 wedstrijden wint tegen de twee lastigste ploegen en vervolgens jezelf behoorlijk in de vingers snijdt door een 3-1 en 2-0 voorsprong weg te geven tegen, met alle respect, Letland en Montenegro. Vervolgens maak je jezelf weer afhankelijk van de twee beste ploegen waartegen je in het begin had gewonnen.

Ik vind het grappig, maar het is om van te huilen...

Ach ga toch weg man. Je geeft meerdere keren een voorsprong weg tegen landen waar je overheen had moeten walsen. Nu is het voor de zoveelste keer afhankelijk van kansberekening. Zelfs als Turkije de playoffs haalt dan heb ik liever dat ze thuisblijven. Geef de nieuwe trainer even de kans om aan iets nieuws te werken na de kwalificatie ipv uit wanhoop caner op te roepen bij gebrek aan beter

9 oktober 2021 om 11:33

Dat laatste snap ik niet, je hebt een Ridvan in bloedvorm maar je kiest voor Caner, ik snap niet hoe ze bij hem komen.

9 oktober 2021 om 13:52

Nou blijkbaar wordt Fatih Karagumruk tegenwoordig als een wereldploeg gezien door de TFF. Dan kan je blijkbaar niet door caner heen..

9 oktober 2021 om 13:11

Die nieuwe trainer Stefan kuntz werkt samen met duitsland ik hoop dat die ontslagen wordt

Ik vraag me echt af wanneer de TFF eindelijk vernieuwing brengt aan het Turkse elftal.
Stel we halen het WK niet, komen we dan weer uit bij Fatih Terim?

Tuurlijk hoop ik dat Turkije het WK haalt, maar eigenlijk zouden we met dit spelersmateriaal er van uit moeten kunnen gaan dat we doorgaan. Maar de realiteit is toch echt anders. Er staan 12 miljonairs op het veld die individueel een prima balletje kunnen trappen, maar geen team vormen. Ze krijgen het geld wel, maar verdienen het niet. In een topcompetitie zou de helft bankzitter zijn.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Turkije

FIFA ranking: 32
357 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Wales41
4.Turkije0-7
Voor de complete stand: EK 2020
SpelersPositieW
B. YılmazAanvaller
S. BolatKeeper
B. YılmazAanvaller30
U. ÇakırKeeper30
K. AyhanVerdediger30
Z. ÇelikVerdediger30
M. DemiralVerdediger30
Voor de complete selectie: Clubpagina Turkije.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Turkije.

6 fans
Middenvelder, 21 jaar

In de wandelgangen

Zondag 16 januari
Internazionale heeft zijn pijlen gericht op Morten Thorsby. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren