Go Ahead ‘ernstig geschrokken’ van eigen fans: ‘Wisten niet wat we zagen’

Vrijdag, 8 oktober 2021 om 15:21Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 16:42

Go Ahead Eagles is door de eigen supporters opgezadeld met een schadepost van duizenden euro's, zo maakt de club vrijdagmiddag bekend. Supporters van de club hebben zich na afloop van de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk schuldig gemaakt aan ernstige vernielingen aan een van de supportersbussen. Algemeen directeur Jan Willem van Dop spreekt op de website zijn afschuw uit en doet een dringende oproep aan de daders.

Vrij snel na afloop van de wedstrijd verschenen al beelden op sociale media van supporters van Go Ahead die de confrontatie zochten met fans van RKC. Nu is gebleken dat ook een van de bussen ernstig is vernield. "Ruiten en interieur zijn op grote schaal verwoest", zegt Van Dop op de website van de Deventer club. "We wisten echt niet wat we zagen bij terugkomst. De schade loopt in de duizenden euro’s." Go Ahead heeft een onderzoek ingesteld om de daders te achterhalen, maar dat heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

"Daarom doen wij een dringend beroep op deze individuen om zich te melden bij ons en hun verantwoordelijkheid richting club en medereizigers te nemen", gaat Van Dop verder. "Anders moeten we de schade helaas verhalen op alle inzittenden van de bus. Wij zijn het beu te vaak op te moeten draaien voor de handelingen van een enkeling, met alle (financiële) gevolgen van dien. Uiteraard gaat er een rechtstreeks bericht naar alle inzittenden van de bus, maar wij zijn, net als buspartner TCR Tours, ernstig geschrokken van de grote schaal van deze vernielingen."

De club ziet het als een moment om te onderstrepen dat agressie tegen meereizende personeelsleden en het vernielen van andermans eigendommen niet door de beugel kan. "Juist om de belangen van de goedwillende supporters – en die zijn gelukkig nog steeds veruit in de meerderheid – te bewaken. Want niemand zit te wachten op een hogere prijs voor het bezoeken van een uitwedstrijd of zwaardere vervoersregelingen. Wij belonen supporters die meegaan met loyaliteitspunten, maar voor dit soort gedrag kunnen we die natuurlijk niet toekennen. Loyaliteit betekent trouw, eerlijkheid en positieve ondersteuning", besluit Van Dop.Gerelateerd

Meer sportnieuws

29 reacties (laatste reactie door westend)

Belachelijk.

Enigste straf is zelf laten betalen en dan gewoon de bussen een paar weken stil zetten dat ze geen uitwedstrijden meer kunnen bezoeken.

Triest volk.

Geschrokken? Lekker betrokken bij je fans dan! Het halve stadion daar zit vol randdebielen, dus dit gedrag hoeft niet tot verbazing te leiden.

Misschien een aardige solidariteits-test: iedereen die in de bussen zat krijgt een stadionverbod, tenzij de daders zich melden. Eens kijken of die groepsdruk een beetje lekker werkt.

8 oktober 2021 om 15:53

Vaak zijn die gasten die de bus verbouwen ook degene die niet bang zijn iemands bek te verbouwen als er 'gesnitched' wordt. Ik ben bang dat er in dat soort groepen tegen dit soort lui niemand echt op durft te staan. We gaan het zien.

8 oktober 2021 om 18:00

Je hebt helemaal gelijk maar ga eens de hele groep verantwoordelijk houden terwijl een deel misschien helemaal van niks weet. Weet de situatie niet helemaal maar lijkt mij toch erg vervelend voor diegene die er echt niks mee te maken hebben.

8 oktober 2021 om 18:43

Het lijkt me stug dat je in een bus zit en totaal niets door hebt van de sloopwerkzaamheden die plaatsvinden. Als je dan niet ingrijpt, dan kijk je berustend toe (of weg). Niet net zo erg, wel erg genoeg voor een sanctie, zeker omdat de sanctie bedoeld is om de echte daders uit te roken. Wat Psvfan700 hierboven zegt snap ik wel, maar stel dat er op de 50 inzittenden slechts 5 kwaaie pieren zijn, dan zou de steun van de overige 45 toch wel genoeg moeten zijn om te "snitchen" en er mee weg te komen.

Door deze titel krijg je bijna het idee dat er nooit iets gebeurd bij GAE. Ik als Graafschap supporter heb misschien niet echt recht van spreken, maar ik heb het gevoel dat er elke keer als er in de ogen van GAE een bijzondere club aanwezig is, er altijd wel iets aan de hand is. Er zijn de afgelopen jaren meerdere beelden te vinden van momenten dat het fout ging.

8 oktober 2021 om 18:41

Helaas gaat het door een kleine groep "supporters" met enige regelmaat fout bij bepaalde tegenstanders. Jammer dat men niet harder aangepakt wordt voor wangedrag..

Ik heb altijd het idee als ik naar Go Ahead kijk of er elk moment iets kan misgaan of dat er iets op het veld wordt gegooid of dat een speler racistisch wordt bejegend zo'n indruk heb ik altijd van het Go Ahead publiek.

8 oktober 2021 om 16:36

Ik ook, ondanks dat ik er zo nu en dan tussen sta

8 oktober 2021 om 17:40

Jaren tussen gestaan en je idee klopt wel.

8 oktober 2021 om 18:46

Beetje zelfde bij elke club. Of anders gezegd. Er is geen prof club in nederland waar dit níet gebeurd.

"anders moeten we de schade helaas verhalen op alle inzittenden van de bus."

Ik geloof er geen reet van dat ze dit kunnen, juridisch gezien. Het zou wat zijn, zeg... "er is iets gestolen uit onze winkel, als de dief zich niet meldt, dan gaan we de schade verhalen op alle klanten die op dat moment in de winkel waren".

8 oktober 2021 om 16:45

Ha cabinessence,
Dit is gelukkig wel mogelijk via de weg van groepsaansprakelijkheid. De groepsaansprakelijkheid is geregeld in artikel 166 van boek 6 van het Burgerlijk Wetboek. Artikel 6:166 BW bepaalt dat indien één van tot een groep behorende personen onrechtmatig schade toebrengt en de kans van slagen op het aldus toebrengen van schade deze personen had behoren te weerhouden van hun gedragingen in groepsverband, zij hoofdelijk aansprakelijk zijn indien deze gedragingen hun kunnen worden toegerekend.

Komt er gewoon op neer dat als er een groep een onrechtmatige daad pleegt dit op ieder zich tot de groep behorende personen kunnen verhalen. Het voorbeeld met supermarkt gaat uiteraard niet op nu daar geen sprake is van een groep. Supporters die zich samen naar de wedstrijd begeven zijn wel deel van een groep.

10 oktober 2021 om 20:41

Waarom is dat "gelukkig" wel mogelijk?

Ik ga ook wel eens naar een uitwedstrijd. Ik zit dan in een bus vol met mensen die ik niet ken. Ik heb me in m'n hele leven nog nooit schuldig gemaakt aan vandalisme of het vernielen van andermans spullen. Waarom zou ik dan moeten boeten als ik toevallig eens de pech heb dat ik in een bus zit met een paar randdebielen?

Volwassen mannen, die zich thuis of op werk heel volwassen moeten voordoen, die dit soort dingen doen: Zoek een hobby of haal even een flinke pot vaseline en tissues.

Ze noemen zichzelf supporter. Support dan je club.
‘Supporters’ die dit soort taferelen uithalen moeten gewoon Bloedzuigers genoemd worden. Ze zadelen de club, en bijbehorend imago, met alleen maar problemen op.
Niets ten nadele van bloedzuigers uiteraard. #equalrights

Ik heb echt een beetje het gevoel alsof we (na corona) allemaal zwaar gespannen zijn en je met dit soort incidenten "de druk van de ketel wordt gehaald". Soort uitbarsting van groep mensen die gewoon opgekropt en boos zijn. Wat ik me wel afvraag, is of we nog terug gaan naar het normaal. Zon tijdelijke piek kan ik nog wel verklaren door een jaar lang thuis zitten. Maar weten we nog wel hoe het hoort? Of is dit het nieuwe normaal

8 oktober 2021 om 16:28

Bij de Eagles zijn dit soort misdragingen niet iets uit het Corona tijdperk. Een ieder die als bezoeker wel eens in de Adelaarshorst is geweest, weet dat een deel van de Eagles-aanhang schorremorrie van het ergste soort is. Enige beschaving, fatsoen en respect is hen vreemd. In het verleden was vooral het schorem dat zich, vanaf de hoofdtribune bekeken, ophoudt links in de buurt van de hoekschopvlag, berucht om hun tenenkrommende misdragingen. Waarbij spugen naar spelers van de bezoekende club eerder standaard dan uitzondering is. Daar kun je als historische voetbalclub niet bepaald trots op zijn.

8 oktober 2021 om 17:43

Links in de buurt van de hoekvlag zat jarenlang het uitvak. Ik vermoed dat dit er iets mee te maken heeft.

8 oktober 2021 om 18:45

Dat zit nu rechts en met het verplaatsen van het uitvak is ook een deel van die supporters meegegaan naar de nieuwe tribune..

8 oktober 2021 om 18:49

Volgens mij mis je het punt van Westend, want het is iets wat je ook buiten Kowet ziet. Het past echter ook in het beeld van vele jaren verruwing van de maatschappij. Maar het valt nu extra op sinds er weer supporters bij het voetbal welkom zijn.

8 oktober 2021 om 19:36

@tilburgajax, mijn reactie was eigenlijk bedoeld als individuele bijdrage. En niet als reactie op Westend. Mea Culpa!

11 oktober 2021 om 12:54

Ik ken het stadion niet, maar valt me op dat het in de meeste stadion (ook bij Utrecht laatst, verschillende in Frankrijk) ook opvallend meer is.

Ik neem aan dat de busmaatschappij per direct stopt met het vervoer naar uitwedstrijden. En een andere busmaatschappij zal er ook niet op zitten te wachten.
Dus voorlopig even geen uitsupporters van GAE meer in het stadion.

8 oktober 2021 om 16:18

Alles is te koop. Je hebt ook busjes die gevangenen vervoeren, misschien willen die voor een flinke zak geld die gasten wel op en neer brengen. Uiteindelijk zal het voor de prijs niet veel goeds doen als je de boel verbouwd

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Go Ahead Eagles

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
L. BrouwersMiddenvelder103
P. RommensMiddenvelder100
CardonaAanvaller100
W. HahnKeeper100
R. OratmangoenAanvaller100
I. LidbergAanvaller90
M. BerdenAanvaller70
Voor de complete selectie: Clubpagina Go Ahead Eagles.

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren