Adrie Koster keert in nieuwe rol na twaalf jaar terug bij Ajax

Vrijdag, 8 oktober 2021 om 14:13Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 14:21

Adrie Koster gaat bij Ajax aan de slag als adviseur van de Raad van Commissarissen (RvC), zo laat de club vrijdagmiddag weten in een persbericht. De oud-trainer van de Amsterdammers vult daarmee de vacant geworden positie van Danny Blind in, die door zijn werkzaamheden als assistent-bondscoach bij het Nederlands elftal een stap terug heeft moeten doen. Blind zal bij de eerstvolgende Algemene Vergadering van Aandeelhouders dan ook niet herbenoemd worden.

Koster zal zich bij Ajax met name gaan bezighouden met de adviezen op het gebied van voetbaltechnische zaken, zo laat Ajax weten. Zijn nieuwe functie betekent voor Koster een terugkeer bij de club waar hij tussen 2007 en 2009 als trainer werkzaam was. De oud-international had zowel de verantwoordelijkheid over de A-selectie als Jong Ajax. Meest recentelijk stond hij aan het roer bij Willem II, waar hij in januari van dit jaar werd ontslagen vanwege tegenvallende resultaten. Zeljko Petrovic nam het stokje vervolgens over en stelde handhaving in de Eredivisie veilig.

Leen Meijaard geeft te kennen dat de aanstelling van Koster van tijdelijke aard is. "Wij zijn voornemens om Danny, zodra hij volgend jaar zijn taak bij de KNVB heeft afgerond, weer voor te dragen als commissaris", aldus de president-commissaris. "Maar om onze rol als toezichthouder van Ajax gedegen te kunnen uitvoeren willen wij in de tussenliggende periode wel iemand bij de RvC hebben met veel ervaring in het betaalde voetbal en iemand die de club ook kent. Adrie Koster past uitstekend in dat profiel en wij zijn dan ook blij dat hij deze klus op zich wil nemen.”

Ook Koster zelf is content met de benoeming. "Ik vind het een eer dat ze me hiervoor gevraagd hebben", aldus Koster. "Ik heb hier natuurlijk gewerkt en het is geen geheim dat ik altijd wel iets met Ajax heb gehad. Voor mij is het interessant om van deze kant bij de club betrokken te zijn en ik ga mijn best doen een goede bijdrage te leveren. De afgelopen weken ben ik al op de Toekomst en in de Johan Cruijff ArenA geweest en heb al een aantal gesprekken gevoerd. Ook voor de komende weken zijn al meerdere afspraken gemaakt. Ik kijk erg uit naar deze nieuwe samenwerking."Gerelateerd

Meer sportnieuws

39 reacties (laatste reactie door poeheeej!)

Mooie opvolger voor Ten Hag. Laat toch altijd leuk aanvallend voetbal zien. 1 minpuntje, hij heeft geen kale kop.

8 oktober 2021 om 14:26

Ten Hag is toch echt 1000000 klasses beter

8 oktober 2021 om 14:49

Hoe weet je dat? Hoe test je dat dan?
Ajax is jaren geleden een andere koers geslagen waardoor salarisplafond van 1 miljoen is weggehaald gelukkig. Daardoor staan er hele andere spelers op het veld. Niet vergelijkbaar als vroeger.
Aankopen zoals Labyad en Klaiber van Ten Hag zijn waardeloos.
Ik weet niet of Ten Hag achter Haller zat, maar dat moeten we nog zien hoe dat uitpakt. Ik was superblij met de 4 goals tegen Sporting. Maar in alle wedst rijden erna laat hij het echt zwaar afweten. Dat heb ik Machlas nog niet zien doen, zoveel.
Ik snap ook niet waarom Blind altijd maar moet spelen terwijl Nico echt wel een stuk beter is. Blind aan de bal goed, ja dat weten we.. Alsof we alleen daarop een linksback moeten beoordelen.
Schuurs speelde altijd terwijl we Timber hadden.
Martinez bijna een jaar op de bank gezeten terwijl hij het jaar erop 1 van de beste was.
Heitinga altijd maar laten spelen terwijl Mazroui beter was.
Afgelopen weekend de smaakmaker Antony laten banken tegen Utrecht is niet verantwoord.
Altijd Promes laten spelen terwijl hij als een drol voetbalde heb ik nooit gesnapt.
Huntelaar had vorig jaar veel vaker moeten spelen.
Brobbey vorig jaar tegen Roma als invaller terwijl hij heel goed was.
Durfde nooit Tadic eruit te halen, en soms speelde Ziyech de sterren vd hemel, moest hij altijd gewissrld worden. Dat soort rare beslissingen.
Tactisch de thuiswedstrijd tegen Tottenham superslecht.
Tottenham haalde beide backs en verdedigende middenvelder eruit voor 3 extra aanvallers. Terwijl Ten Hag 3 aanvallers eruit haalde voor 2 extra verdedigers en verdedigende middenvelder.
Ik kan zo echt nog lang doorgaan. Ok, hij heeft ook prijzen gepakt, maar in hoeverre is dat aan hem te danken? Niet alles wat slecht is of alles wat goed is op Ten Hag afschuiven. Maar opstellingen en eissrlbeleid en camerapresentatie erger ik me rot aan van Ten Hag.
Ik kan zo nog doorgaan.

8 oktober 2021 om 15:05

Geen enkele club verdient "fans" als mvbfan. Je bent nog erger dan die clowns van Vi.

Na al die jaren nog steeds twijfelen aan de capaciteiten van de coach.. ronduit achterlijk.

8 oktober 2021 om 15:10

@mvb

En als het slecht zou gaan met zo'n fantastische selectie (waar hij niet voor heeft gezorgd) dan was Ten Hag wel de pispaal, de lul en de eindverantwoordelijke geweest en was jij nu andere dingen aan het zeggen dat hij er niets van kan.

Je snapt dat er wel wat meer bij komt kijken. Je kunt nog altijd de beste selectie hebben op papier, het moet er ook uit komen. Te triest jij.

8 oktober 2021 om 15:12

Almogaver precies, met krommende tenen lees je zo een stuk.🤢 Ik ben het ook niet eens met alles wat Ten Hag beslist of qua wisselbeleid, en dat Gorter nog niet keept ipv Pasveer bijvoorbeeld. Maar twijfelen aan de capaciteiten van een man die zoveel heeft gepresteerd, en dan het gelul over spraak en camera prestatie. Terwijl niemand prefect is. Dankbaarheid is een goud goed, ik hoop dat hij zolang mogelijk blijft. Ajax 'supporter' laat me niet lachen.

8 oktober 2021 om 15:21

Sorry mvbfan, maar wat ben ik het toch met je oneens. Laten we even beginnen bij het begin. Ten Hag deed het prima bij Utrecht, Marcel Keizer kreeg helaas geen eerlijke kans door het tragische geval Nouri. Ten Hag kwam in de winter binnen en had een groep die niet van hem was, die niet zijn speelstijl speelde. Hij kreeg 1 aankoop, dat werd juist Tagliafico. Wat hebben we een plezier aan hem beleefd, maar de laatste paar maanden is Taglia echt niet beter dan Blind. Het zou voor alle partijen het beste zijn geweest als Taglia afgelopen zomer een transfer gemaakt had.
Heitinga was toen al 2 jaar gestopt, Mazraoui kwam net kijken en stond achter Rasmussen, Orejuela en Veltman in de pikorde, die geregeld aanvoerder was.
Je begint over Haller. Je begint over Huntelaar. Haller heeft de beste statestieken van een Ajax-spits in het laatste decenium. Huntelaar wist zijn rol, vaste wissel achter talent.
Labyad en Klaiber, twee prima breedte-aankopen, beter dan de miljoenen die in Cassierra, Kristensen, Bandé, Magallan, Marin, Pierie en ja, Promes hebben gestopt? Promes heeft sinds het vertrek van Ziyech niet goed gespeeld, voorbijgestreefd door de Brazilianen. Niet beter dan Tadic. En alsnog veel minuten mogen maken, op een positie die normaal gesproken door een talent worden opgevuld.
Je redeneringen raken kant noch wal. Je hebt geen idee waar je over praat.
Ik wens je een fijn weekend, hopelijk kan je vanavond een klein beetje genieten van de Ajax-pareltjes die er wél op het veld staan.

8 oktober 2021 om 15:21

@mvbfan: goed verhaal, lekker kort ook! Doen we verder niks mee. Volgens mij bewijst Ten Hag al enige tijd het tegendeel van een klein groepje zure luitjes.

8 oktober 2021 om 15:23

Leuk al die individuele dingen. Maar belangrijkste zijn de resultaten en die zijn simpelweg heel erg goed.

8 oktober 2021 om 15:52

Dit lijkt bijna een sketch. Niet te geloven om dit als 'mede(?)' supporter te lezen. Een paar puntjes waar ik bijna hardop om moest lachen. 'labyad en Klaiber zijn waardeloos'. Je noemt nu dus gewoon willekeurig twee spelers. Laten we inderdaad maar niet praten over Tadic, de mid/zuid Amerikaanse jongens, Blind, Klaassen die ook gehaald zijn onder Ten Hag.. Gewoon focussen op twee random voorbeelden. Volgende punt: 'schuurs speelde altijd toen we Timber hadden'. Ooit zoiets als ontwikkeling van een speler gehoord? Je zou ook kunnen zeggen dat Ten Hag lef had om het met die jonge jongen gewoon te proberen, maar laten we hem vooral geen credits geven. Next: 'martinez heeft bijna een jaar op de bank gezeten'. Bijzonder, dan lag ik toen denk ik even een jaartje onder een steen. Komt er nog eentje: 'durfde Tadic er nooit uit te halen'. Je bedoelt die aanvoerder van ons met die belachelijk goede stats mbt goals en assists? Wat gek! Ik ga nog even door: 'hij heeft ook prijzen gepakt'. Ja, wel een paar inderdaad.. En dat is volgens mij ook zijn doel. Maar ik begrijp dus dat we hem daar niet voor hoeven te bedanken omdat het niet aan hem te danken is. Als laatste: 'camerapresentatie erger ik me rot aan'. Dat is dan ook wel echt het belangrijkste onderdeel voor jou als 'fan'. Je hoeft niet naar hem te luisteren en kijken he. Het is niet alsof ie een soort Brad Pitt moet zijn als Ajax coach. Laat hem gewoon lekker op zijn manier uitleggen hoe hoe erover denkt. Kun je dat niet aanhoren, dan kun je het geluid ook gewoon even uitzetten. Als ik je verhaal zo lees, dan denk ik dat je misschien eens zou moeten aankloppen bij Valentijn. Misschien heeft die nog wel wat ruimte voor je in z'n kolommetje. Edit: Oja! Helemaal vergeten. Heitinga speelde in plaats van Maza!? Was ik dan net weer onder die steen gaan liggen? Dat had ik toch graag willen zien zeg.

8 oktober 2021 om 16:02

Hoezo niet dit soort fans? Waar slaat dat op? Hij komt met een door feiten onderbouwd betoog, waar je het wel of niet mee eens bent. Oftewel, zijn verhaal snijdt wel degelijk hout. Ook ik ben fan van Ajax, maar zeker niet idolaat van Ten Hag. Van mij had Arne Slot voor dit seizoen mogen komen, want die sla ik wel even een stukje hoger aan. Maar misschien is in jouw ogen kritiek not done bij welke club dan ook. Loop er maar slaafs achteraan dan;-)))

8 oktober 2021 om 16:04

Je bent nauwelijks serieus te nemen maar ik ben blij dat we weer eens een trainer hebben die a langer bij onze club zit en B gewoon een top trainer is maar blijkbaar ben jij die mening niet toegedaan, ik zou zeggen blijf lekker hangen in de negatieve spiraal dan kom je er wel , alles wat slecht is ligt aan TH en al het goede daar heeft hij geen inbreng in volgen jou 2x kampioen 2x beker halve finale CL nee hij kan er niets van pff , maw je bent totaal niet serieus te nemen imo .

8 oktober 2021 om 14:29In ieder geval niet op basis van z'n vorige prestaties als trainer van Ajax. Nee Ajax heeft toch wel een probleem als Ten Hag vertrekt en Bosz wil zijn opvolger niet worden.

8 oktober 2021 om 14:39

Tja maar hij is nooit echt hoofdtrainer van Ajax geweest, alleen interim. Hij heeft dus nooit een eigen staf samen kunnen stellen. Het verschil in geld met toen is natuurlijk ook gigantisch. Ik vind hem altijd wel leuk aanvallend voetbal op de mat leggen waar hij ook zit. Ik denk dan misschien te simpel maar als je dat met een Willem2 kan moet dat met Ajax toch ook wel lukken waar je nog betere spelers tot je beschikking hebt ook.

8 oktober 2021 om 14:48

Als we op basis van eerdere prestaties moeten gaan kiezen dan ook geen Bosz a.u.b. Duurt ff voordat het team ingespeeld is hoe hij het hebben wil om vervolgens toch geen prijzen te pakken. Kamikaze voetbal en puntje bij paaltje wordt hij alsnog, bijna overal, ontslagen.

8 oktober 2021 om 14:49

Arne Slot of Joppie Guardiola.

8 oktober 2021 om 15:22

Joppie Guardiola. Vind ik wel een goeie opvolger van wijlen Jopie

8 oktober 2021 om 16:04

Ik begrijp de obsessie met Bosz niet helemaal eigenlijk.
Ajax speelde tot Maart/april helemaal niet goed onder Bosz. Hij had bijvoorbeeld halverwege de competitie nog minder goals gescoord met Ajax dat het tikkie breed tikkie terug voetbal van de Boer, ondanks dat in dat ene jaar ongeveer net zo veel geld uit mocht geven als de Boer in de 3 jaar daar voor bij elkaar. (Ik meen dat er zelfs maar 1 seizoen was de afgelopen 20 jaar waarin Ajax halverwege minder goals had gemaakt)
Onder hem had Ajax een korte reeks met prima resultaten in de EL en de competitie, dat duurde een maand waarin met name de thuiswedstrijden tegen Schalke en Lyon er uitspringen en iedereen denkt aan die 2 wedstrijden als ze het over Bosz hebben. De rest van het jaar was het voetbal helemaal niet zo goed. Even voor die wedstrijden worstelde Ajax zich met veel pijn een moeite langs Kopenhagen en Legia warschau en werden ze uit de beker gegooid door Cambuur.
Niet voor niets dat Traore en Ziyech op een gegeven moment werden uitgefloten, dat doen fans niet als het allemaal lekker loopt.
En toen het er op aan kwam liet zijn team het liggen, tegen PSV en United kan dat gebeuren, maar tussendoor zat bijvoorbeel ook nog een werkelijk dramatische wedstrijd tegen excelsior tussen (ik heb Ajax denk ik in 30 jaar tijd nooit zo slecht zien spelen als die wedstrijd).
Na Ajax is hij niet voor niets vrij snel ontslagen bij zijn clubs, en ook dit seizoen staat Lyon niet direct daar waar je ze zou verwachten in de Ligue 1.

9 oktober 2021 om 14:38

- Over Koster: dat hij geen eigen staf had is een argument. Dat hij geen geld had niet, want dat had de Boer ook niet en werd wel 4x kampioen.
- Over Bosz, het was wel hét seizoen voor Feyenoord. Alles, werkelijk waar álles viel goed voor Feyenoord. En daarbij werd wel de Europa League finale gehaald. En daarbij duurde het bij Ten Hag ook even voordat het ging lopen. Of is dat ook geen goede trainer??

8 oktober 2021 om 14:32

Dat lijkt me nou niet de juiste persoon. Intussen heeft de selectie een stuk aan senioriteit gewonnen en daardoor kan niet zo maar iedereen voor deze groep komen. Koster heeft dat niet als hoofdtrainer. Ten Hag is meegegroeid met deze groep, maar een vergelijkbare trainer gaat hem ook niet worden.

Ik denk dat Reiziger en Bogarde goede papieren hebben om het over te nemen. Ik hoop zelf ook wel op een verrassing uit de hoge hoed van Marc. Een Wenger ofzo. Een grote naam die wat nieuw elan aan de club geeft.

8 oktober 2021 om 14:34

Een probleem dat een telefoontje naar de (kale) hoofd Marketing van Gilette kan oplossen denk ik zo.

8 oktober 2021 om 16:35

Je wilt Koster als opvolger Ten Hag hahaha, je vindt pasveer zeker ook een geweldenaar en wil in de winsterstop zeker Flekken bij Ajax zien🤣

Oh gelukkig niet als vervanger Stekelenburg

8 oktober 2021 om 14:32

Hij valt in ieder geval in de juiste leeftijdscategorie!

Adrie Koster, toch altijd het gevoel dat het een capabele trainer is die niet altijd op waarde geschat wordt.
Had hem ook graag bij Ajax gezien als trainer van Jong Ajax of bijv. de A1. Tactisch sterk en ervaren. Ook tijdelijk trainer van Ajax1 geweest, kent de club.

8 oktober 2021 om 16:17

Ik hoopte ook bij het lezen van de kop dat hij als jeugdtrainer terug zou komen. Heerlijk nuchtere vent met een goede kijk op voetbal. Prima om hem er sowieso bij te hebben natuurlijk, nu alleen dan in een ander vorm.

Als het dezelfde verantwoordelijkheid heeft als Fysio van Keeperszaken, heb ik er een hard hoofd in.

Voetbalvakman imo. Denk een tikkeltje onderschat door velen. Wens hem veel succes.

8 oktober 2021 om 19:05

Eens. Het zat hem tegen het laatste seizoen bij Willem II. Heft kijk op het spelletje. Had eigenlijk verwacht dat hij wel weer aan de slag zou gaan als trainer.

Prima toch, rustige, nette en kundige man die het prima deed bij Ajax in mijn ogen.

Op zich niet vreemd. Koster wordt altijd geroemd om zijn inhoudelijke voetbalkennis, maar krijgt het als trainer maar zelden voor elkaar om een elftal aan het draaien te krijgen. Dat laat z'n CV ook wel een beetje zien, want als hoofdtrainer is het vaak na een jaar wel klaar. Dan zijn dit soort functies ideaal voor een Adrie Koster.

Ik kan mij nog herinneren dat hij toen de interim trainer was van Ajax in 2007/2008. Ik heb toen best genoten van Ajax. Was ook een leuk team met Huntelaar, Suarez, Gabri, De Jong, Lindgren, Stekelenburg, Ogararu, etc.! Ook wat onbegrijpelijk namen zoals Urzaiz, Delorge en Kuffour,

Ik zou hem ook zo aanstellen als trainer van Jong Ajax of de O19. Ik denk zelfs dat hij het ook nog wel prima zou doen als hoofdtrainer, maar liever iets beters natuurlijk.

Dit vind ik een goede zet, Koster vind ik echt een voetbalman die ook wel past bij ajax.
Ook toen hij trainer was bij ajax vond ik hem goed overkomen. Dus veel succes de komende anderhalf jaar

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3040
2.PSV3013
3.Feyenoord2818
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder131
S. HallerAanvaller139
D. TadićAanvaller135
S. BerghuisAanvaller125
David NeresAanvaller123
D. KlaassenMiddenvelder102
R. PasveerKeeper100
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

Nederland
3 fans
Coach, 67 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 26 november
Chelsea heeft Nicolás Tagliafico op het oog als vervanger van de langdurig geblesseerde Ben Chilwell. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren