Revelatie leert Nederlands bij Jong Oranje: ‘Ik reageer in het Engels’

Vrijdag, 8 oktober 2021 om 08:27Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 08:54

Jeremie Frimpong speelt vanavond met Jong Oranje de EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Zwitserland. De twintigjarige rechtsback van Bayer Leverkusen werd geboren in Amsterdam, maar vertrok op zijn zevende met zijn Ghanese ouders naar Engeland en is mede daardoor de Nederlandse taal niet machtig. Toch voelt hij zich Nederlander. “Ik heb nooit gespeeld voor Ghana, maar ik wil voor Nederland uitkomen.”

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

51 reacties (laatste reactie door vernon)

Enige verplichting die deze jongens wat mij betreft hebben is dat ze hun hart volgen bij het maken van de keuze voor welk land ze willen spelen. Wat mij betreft hoef je niet aan te komen met argumenten als 'hij heeft in land x geprofiteerd van alle voorzieningen, maar gaat spelen voor land y'. Het is hun carrière en wij kunnen niet in hun hoofd kijken wat belangrijk is voor die jongens. Ik wens hem veel succes.

8 oktober 2021 om 09:11

Ja helemaal mee eens. Het is een persoonlijke keuze, die ze alleen zelf kunnen maken.

Enige dat ik zelf wel vind, is dat als ze al weten dat ze later voor een ander land willen uitkomen, dat ze dan niet eerst voor Jong Oranje gaan spelen. Voor de meesten zal dat niet gelden, die weten het gewoon nog niet. Maar als ze het wel al weten, dan ook voor de jonge teams van dat land spelen.

8 oktober 2021 om 10:04

@vernon Niet mee eens. Met die logica moet iemand rond zijn 14e kiezen of hij voor Oranje bijvoorbeeld Engeland wil spelen. Laat ze lekker vrij tot ze moeten kiezen, wanneer ze voor het grote elftal in aanmerking komen.

Daarnaast, hoeveel jongens die voor Jong Oranje gespeeld hebben, die echt een toevoeging waren geweest, zijn we misgelopen? Ziyech is de enige die ik zo in mijn hoofd heb. Mazraoui, Gosens en Asensio hebben geen interlands gespeeld op jeugdniveau voor Nederland.

8 oktober 2021 om 11:40

Soufiane Amrabat? Vind hem goed passen bij Van Gaal.

8 oktober 2021 om 19:39

Lekker laten? En die mooie, maar ook kostbare en schare, speel minuten van de nationale jeugdteams laten verdampen aan een talent dat voor een ander nationaal team kiest omdat zijn hart daar toevallig ligt? Zie liever een jongen die zijn grootste jongensdroom probeert te verwezenlijken en het grote oranje te halen.

Vergeet niet dat het keuzes waren dat Nederland het heel moeilijk waren. Stuk voor stuk hypocriete antwoorden zonder ballen. Zeg dan als je Turkse, Marokkaanse of Amerikaanse roots hebt en jong oranje staat voor de deur “sorry voor de mooie dankbare uitnodiging maar ik wacht op land van mijn roots ( dest) of wanneer je al in de jeugd voor een ander nationaal team bent uitgekomen sorry maar mijn keuze is al gemaakt. Zoals Mazzroui deed. Respect. Maar reserveer aub niet een plekje en ondertussen wachten op het andere team ( Özkayup, Kükcü ) Vreselijk en de keuze uit rancune buiten beschouwing te laten (Ziyech).

9 oktober 2021 om 14:01

@fcg95, wat ik schreef, is dat er jongens zijn die het op een gegeven moment al weten. Die moeten van mij dan niet meer in jong oranje.

Wat jij schrijft is wat anders: jij zegt dat ze Moeten kiezen rond hun 14e. Dat zeg ik niet en dat vind ik ook niet. Ze moeten inderdaad lekker vrij zijn. Maar als iemand op zijn 17e toch al weet dat hij voor Marokko, de VS, of voor Zweden wil spelen, dan moeten ze daar in de vertegenwoordigende elftallen spelen. Als ze het nog niet weten, dan natuurlijk prima om voor oranje uit te komen.

9 oktober 2021 om 14:04

@fcg95

Sorry was je tweede punt vergeten. Het maakt me niet uit wie we mislopen. Die spelers moeten kiezen zoals ze willen, wat dat betekent voor oranje doet er niet toe. Ik kan ook alleen Ziyech (en Dest) bedenken, en hem had ik er graag bij gehad. Daar komt ook bij dat de wijze waarop hij voor Marokko koos, weinig doordacht leek. Spelers zoals Dest, die gewoon met zijn volle verstand voor de VS kiest, dat vind ik wat anders. Die keuze snap ik niet, maar dat is nou juist het persoonlijke; het is ZIJN keuze, en van niemand anders. Dat we nu misschien Dest hadden kunnen gebruiken, vind ik niet erg. Hij wil Amerika, prima, dan is het Amerika.

8 oktober 2021 om 09:11

Helemaal mee eens. En ik denk dat wij ons sowieso niet kunnen verplaatsen in de duivelse dilemma's die gasten hebben met dubbele nationaliteiten. Zullen niet veel mensen zijn hier die dat hebben vermoed ik. Het overgrote deel is in Nederland geboren en voelt zich mogelijk ook alleen verbonden met dit land

9 oktober 2021 om 14:06

@martyn

Mijn vrouw is Fins en onze kinderen hebben dus twee nationaliteiten. Ze zijn nog te jong om ergens voor te moeten kiezen, maar je ziet al snel dat ze met twee landen een band hebben. En een band met zowel vader als moeder. Als je dan een harde, definitieve keuze moet maken, kan dat erg confronterend zijn, stel ik me zo voor. Nou zal het mij persoonlijk een worst wezen, als een van onze zoons ergens talent voor heeft en hij kiest voor Finland, vind ik dat prima. Maar er zijn ook gezinnen waarin er meer bagage mee komt vanuit de ouders. Dat lijkt me inderdaad erg lastig.

8 oktober 2021 om 09:46

Lijkt me ook zo lastig. Vooral als je een 'supertalent' bent. Overigens kan het nog compliceerder qua keuzes; Januzaj kon volgens mij kiezen uit Albanië, België, Engeland en Turkije.

9 oktober 2021 om 14:08

Was het niet Kosovo ofzo? Maar inderdaad, die kon 4 keuzes maken. Kan heel lastig zijn. Ik had een kennis die in Portugal was geboren uit twee Nederlandse ouders. Had alleen de NL nationaliteit, maar voelde zich veel meer verbonden met Portugal. Lastig hoor.

9 oktober 2021 om 16:21

Volgens mij was het én Kosovo. Weet het van deze landen in ieder geval zeker.

8 oktober 2021 om 10:33

Ik vind dit gewoon schandalig heeft alles aan Engeland te danken heeft daar geprofiteerd van de faciliteiten en gaat voor Nederland voetballen stank voor dank!

8 oktober 2021 om 11:01

Tsja,andersom gebeurt hetzelfde met de Setford broertjes.

8 oktober 2021 om 11:24

Hij heeft volgens mij niet voor Engelse jeugdelftallen gespeeld hoor.

8 oktober 2021 om 11:36

@Migi, Charlie heeft 3 sept. 2021 nog voor Engeland O18 gespeeld. Hij switched constant tussen Engeland en Nederland want heeft ook al 4 wedstrijden voor NL'se jeugdelftallen gekeept (inmiddels 3 voor verschillende Engelse jeugdelftallen). Zijn broertje heeft alleen laten weten voor Engeland uit te komen en is eens opgeroepen voor Engeland O16, heeft er alleen nog geen minuten gemaakt.

8 oktober 2021 om 12:36

Hij heeft de Engelse nationaliteit toch helemaal niet? Volgens mij moet hij kiezen tussen Nederland en Ghana.

8 oktober 2021 om 17:54

Die vergelijking slaat als een tang op een varken. Hij is hier geboren en heeft de nationaliteit

8 oktober 2021 om 19:57

Is hier in Nederland met zijn familie als eerste terecht gekomen en geboren volgens mij.

8 oktober 2021 om 12:24

@psvfan700 Helemaal mee eens, dat hele gezeur over ''heeft geprofiteerd van dit bla bla bla'' verhaal vind ik ook altijd onzin. Als je als trainee start bij een bedrijf hoef je daar toch ook niet de rest van je carrière te blijven werken. Als je na enkele jaren realiseert dat je toch weer een nieuwe uitdaging wilt ben je toch ook niet meteen ondankbaar. Gedurende je actieve periode ben je daarnaast als het goed is ook van meerwaarde geweest voor dat bedrijf. Frimpong heeft als het goed is ook een bepaalde vorm van meerwaarde gehad voor Engeland gedurende zijn periode in zo'n Engels jeugdelftal, beide partijen hebben er baat bij.

9 oktober 2021 om 14:14

Dat profiteren vind ik ook flauwekul, maar om een andere reden. Zo'n plek in Jong kost echt veel meer geld dan zo'n traineeplek waar jij het over hebt. Een betere vergelijking is een piloot; die opleiding is megaduur, en piloten mogen daarna niet zomaar ontslag nemen. Dat is ook terecht.

Bij voetballers vind ik het anders om de enkele reden dat ze jong zijn en nog niet hoeven (!) te kiezen. Het hoort er dan gewoon bij dat je jongens op leidt die later ergens anders gaan spelen. You win some, you lose some. Nederland heeft er ook genoeg verloren, en nu winnen we er een. Prima. De enige uitzondering vind ik dat als jongens al vroeg weten dat ze voor een ander land gaan kiezen, dat ze dan ook niet meer voor jong Oranje moeten uitkomen. Maar dat komt maar weinig voor.

Volgens mij speelt hij, naast Sinkgraven en Bakker, ook nog met de Nederlanders Fosu Mensah. Iemand trouwens een idee hoe het met hem gaat? Lijkt mij toch de meeste getalenteerde van de 4.

8 oktober 2021 om 09:16

Teveel blessures gehad, dus denk niet dat dat nog veel gaat worden. En Frimpong vind ik wel een veel groter talent. TFM is ook niet echt een back. Daarvoor mist hij aanvallend echt teveel kwaliteit.

8 oktober 2021 om 12:24

Heb Frimpong een keer live zien spelen bij Celtic. Echt een talentvolle back met veel snelheid. Verdedigend ook best sterk en ontwikkeld zich goed in Leverkusen. Denk dat we die dit seizoen nog bij Van Gaal gaan zien als hij zo doorgaat.TFM heeft inderdaad veel last van blessures gehad. Denk ook niet dat we nog veel van hem gaan zien op dit niveau.

8 oktober 2021 om 09:21

Dat klopt inderdaad. Hij heefy echter zijn kruisband afgescheurd begin maart. Was geloof ik al de 2e keer in zijn carrière.

8 oktober 2021 om 09:37

Blijft toch jammer van tfm. Was echt een beest in de jeugd. Zag persoonlijk in hem wel een goede 6 als stofzuiger.

8 oktober 2021 om 09:43

Fosu Mensah was zeker weten de meest talentvolle. Had, toen hij overstapte in de jeugd, ook zeker verwacht dat hij het zou gaan maken bij United. Die verwachting heb ik niet vaak bij een jeugdspeler die de stap maakt. Wat een geweldig talent was het. Zonde van al het blessureleed.

8 oktober 2021 om 09:54

TFM scheurde in Februari 2021 zijn kruisband af, en zit nu in de achtste maand van zijn revalidatie. Het zal dus nog even duren voordat hij weer terug is. Hij was goed begonnen, nadat hij in Januarie 21 van Man. Utd kwam. Hij speelde meestal op CV.

Gewoon oproepen voor Oranje, voor achter Dumfries. Fantastische back en erg talentvol en heeft nog jaren voor zich. Basisspeler bij Leverkusen zegt ook genoeg. Hopelijk pakt Van Gaal volgende periode door en legt hem en Danjuma vast voor Oranje. Dan heb je er weer twee goede spelers bij.

8 oktober 2021 om 09:56

Van Gaal en Co. moeten ook maar eens naar Mitchel Bakker gaan kijken, die doet het ook erg goed in Leverkusen.

8 oktober 2021 om 10:00

Dumfries was top op het EK, de beste bij Oranje. Toch zie ik dat bijv. Frimpong een betere voorzetting heeft (=voorzet). Jeffrey Frimpong Kwam dit seizoen in 10 officiele wedstrijden, al tot 5 assists bij Bayer Leverkusen. Speelt ook vaak ver naar voren.

8 oktober 2021 om 10:34

Schandalig heeft geprofiteerd van de Engelse faciliteiten en kan die iets terug doen voor Engeland gaat hij voor NL spelen wat een ondankbare hond!

8 oktober 2021 om 11:15

@boca, hoezo post je dit nu al 5x in 1 bericht? zit je iets dwars of ben je dement in een vergevorderd stadium?

@die knappen. Vind je mitchel acht zo goed spelen? hij speelt maar ik vond hem niet bepaald best eerlijk gezegd, maar inderdaad beter als dat wat hij bij psg liet zien.

8 oktober 2021 om 11:28

Een vergevorderd stadion?

8 oktober 2021 om 11:47

De Duitse media en analisten zijn heel positief over Mitchel Bakker.
Komt onder de nieuwe trainer Seoane goed tot zijn recht, een verbetering tov Sinkgraven en Wendell. Veel drang naar voren, een goeie trap. Verdedigend moet hij nog stappen maken.

Is hij toevallig familie van Akwasi Frimpong? Als atleet veel actief geweest in NL en volgens mij naar de Olympische Spelen geweest met een slee. Een beetje een cool runnings verhaal, was echt een op-en-top gemotiveerde sporter. Als deze jongen familie is gaat die ver komen denk ik.

8 oktober 2021 om 10:45

Volgens mij is Frimpong een best gebruikelijke Ghanese achternaam. Is een beetje qua achternaam vergelijkbaar met De Vries, Janssens of De Boer.

8 oktober 2021 om 11:17

Dat zegt toch niks? mijn ene broer slaagt zonder moeite universitair en mn andere broer heeft moeite met het vmbo

Er spelen 3 nederlanders bij Leverkussen.
Fosu mensah is er ook nog.
Voetbalzone wordt steeds slordiger

8 oktober 2021 om 10:31

Fosu Mensah is door zijn blessure een beetje uit het oog verloren, zelfs bij Vz.
Jammer voor die jongen, hopelijk kan hij nog op een respectabel niveau terug keren.

8 oktober 2021 om 11:48

Al twee keer een kruisband blessure.
Het zit niet mee.

“Schandalig!! Heeft alles te danken aan Engeland en nu wilt hij voor Nederland uitkomen?!”

Dat was toch een tijdje schandalig toen de marokkaanse jongens voor Marokko wilden uitkomen?

8 oktober 2021 om 11:08

Als je de boel wilt gaan stoken, dan moet je het wel goed doen. Want dat is bij hem toch niet helemaal toepasselijk. Hij is hier geboren, voelt zich Nederlander, en heeft altijd voor de jeugdelftallen gespeeld. Enige wat hij van Ghana heeft meegekregen is zijn roots, terwijl hij in Engeland vroeg is gescout, waardoor hij enorm vroeg naar Manchester is gevlogen om daar in de jeugdopleiding te zitten. Ik wil Harroui niet zwartmaken, maar ik vind het wel jammer, want die heeft gewoon kenbaar gemaakt om voor het Nederlands elftal te willen uitkomen. Heeft hier voor de jeugdelftallen gespeeld. En die gaat dan nu opeens op het verzoek in van Marokko. Dan ben je een beetje je geloofwaardigheid kwijt. Of een Kokcu die ook alle Nederlandse jeugdelftallen heeft doorlopen, volgens mij nog aanvoerder was, om vervolgens random voor Turkije uit te komen. Dan heeft de KNVB en het Nederlands elftal voor niks die jongens opgeroepen, want die voelen zich toch geen Nederlander. Mazraoui, Dest, etc. heb ik wel weer respect voor, want die waren er gewoon vroeg bij voor Marokko en VS.

8 oktober 2021 om 11:21

Toch vraag je jezelf of hoezo een Dest zich zo amerikaans voelt. Als je hem alleen al engels hoort praten dan klinkt het al heel matig en lijkt het niet alsof hij daar heel veel is geweest. Maar goed het is inderdaad zn goedrecht en het is een groot land om voor uit te komen, mochten ze daar ooit voetbal eens zo belangrijk als andere sporten gaan maken zullen ze dat in de toekomst wel eens helemaal gaan domineren.

8 oktober 2021 om 11:26

Met alle respect maar in het geval van Dest snap ik er helemaal niks van hij is in niks Amerikaans misschien dat hij wat Grand Theft Auto heeft gespeeld maar dat is het enige Amerikaanse wat hij heeft om dan een land (NL) waar die is geboren weg te zetten voor een land waar hij zelf zei dat hij er nog niet eerder was geweest dat vind ik nog veel erger dan gevalletje Harroui.

8 oktober 2021 om 11:56

@ravyg, dat snap ik eigenlijk wel. Heb een beetje het idee dat Dest zich wat onbegrepen voelt in Nederland. Amerika is ongeveer het meest relaxte land qua sportcultuur tegenwoordig. Als er een land is waar het ruk uitmaakt of je met haarbandjes of hoedjes of whatever komt aanzetten is het Amerika wel. Rap battles tussen atleten worden leuk ontvangen. Ik snap wel dat hij zich helemaal thuisvoelt in zo'n cultuur

Dennis Rodman, Allen Iverson, Terrell Owens, Deion Sanders etc. They paved the way

8 oktober 2021 om 12:20

@bocajuniorsfc - Zijn vader is Surinaams-Amerikaans, dus het is niet zo dat hij helemaal niks Amerikaans heeft. En daarnaast is Amerika een land van immigranten anyways.

@rayvg - Dat hij niet zo goed Engels spreekt, heeft meer te maken dat hij hier is opgegroeid. Daar had Brooks (wolfsburg), Jones (oud-Schalke speler), Green (greuter Furth, oud-Bayern speler), etc. ook last van. Omdat ze in Duitsland waren opgegroeid.

8 oktober 2021 om 17:55

Die jongens zijn niet Marokkaans. Die zijn hier geboren en zijn hier opgegroeid Die zijn dus Nederlands. Jouw vergelijking slaat echt helemaal nergens op.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2225 fans
Selectie
SpelersPositieW
D. MalenAanvaller40
W. WeghorstAanvaller41
J. BijlowKeeper
T. KrulKeeper00
N. AkéVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

64 fans
Verdediger, 26 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 30 november
Scouts van Ajax, Manchester United, Borussia Dortmund, Internazionale, Southampton, Everton en Rangers waren zondag aanwezig bij Charleroi - Anderlecht. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren