Alleen gemeente kan ADO Den Haag nog redden van ondergang

Woensdag, 6 oktober 2021 om 16:44

ADO Den Haag heeft in een ultieme poging de KNVB-licentie te behouden steun gezocht bij de gemeente Den Haag. Dit blijkt uit een brief die is verstuurd aan de gemeenteraad en in handen is van Voetbal International. De huidige bestuurders zien geen andere uitweg meer, want het water staat de club inmiddels aan de lippen.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

57 reacties (laatste reactie door droppie)

Het is dubbel want Den Haag moet hier eigenlijk geen geld in gooien. Alleen is dat te zwart-wit gezien. Je krijgt dan ook op veel andere vlakken in het weekend dat je een heleboel supporters krijgt die hun uitlaatklep niet op de tribune kwijt kunnen waardoor je waarschijnlijk elders meer problemen krijgt.

Ik ben tegen het investeren in deze dingen omdat ik vind dat ze hun eigen broek moeten omhoog kunnen houden. Echter het is helaas niet zo eenvoudig.

6 oktober 2021 om 17:00

Een stad als Den haag heeft een club nodig in het betaald voetbal. Vooral voor zo een grote stad.

6 oktober 2021 om 17:03

Kun je dat onderbouwen?

6 oktober 2021 om 17:14

Dat klinkt alsof de stad hopeloos ten onder gaat als ADO ten onder gaat. Ik denk dat we het allemaal wel over eens zijn dat zwaar overdreven is.

6 oktober 2021 om 17:29

Ik reis als Sparta supporter naar elke uitwedstrijd over het hele land wat ik nu ga zeggen is niet vervelend bedoeld maar Hier kan je alleen over meepraten als je ooit als uitsupporter het zou meemaken(in het Zuiderpark was het natuurlijk nog mooier). Nogmaals Met alle respect we praten niet over een kleine stad he. Met Amsterdam, Rotterdam en ook Utrecht is Den Haag een grote stad wat bekend is ook buiten Nederland dan kan je niet zonder een betaald voetbalclub aankomen. Daarnaast hebben ze ook een grote aanhang vergeleken met Clubs als Haarlem, Veendam, RBC enz

6 oktober 2021 om 17:51

Beetje oneerlijk om als eis voor meepraten te stellen dat je ADO uit hebt bezocht … als Ajacied wilde ik dat best, maar ADO en de gemeente zijn moedwillige dwarsliggers geweest op dat punt.

Ik weet dat Den Haag geen kleine stad is, wel dat ADO ook onder een groot gedeelte van Den Haag helemaal niet leeft. Maar de stelling dat je als stad een lokale FC hebt die profvoetbal moet spelen zodat de stad iets voorstelt vind ik onzin. We hebben relatief succesvolle (kleinere) steden waar het profvoetbal is verdwenen en waar het niet minder is gegaan. Denk aan Wageningen en Amersfoort. De denkfout die al snel ontstaat is dat een grote stad ook een grote club moet hebben en op z’n minst vertegenwoordigd moet zijn. Maar hoeveel profiteer je van pakweg een MVV of FC Den Bosch in je stad? Prima steden, zonder dat de lokale FC nou een bijzondere rol speelt.

Overigens gun ik het geen supporter om zijn club te verliezen en zou ik het omvallen van een naam als ADO echt doodzonde vinden. Dus als ze gered kunnen worden : heel graag. Maar niet onder valse voorwendselen dat de stad het nodig heeft of dat soort flauwekul.

6 oktober 2021 om 17:04

Het hoeft niet per definitie een investering zijn, maar een garantstelling zou ook al helpen (zoals Enschede bij Twente heeft gedaan). Den Haag zal dat echter niet gaan doen als er geen uitzicht op beterschap is. Ik ben benieuwd wat het beleidsplan dan zal gaan zijn voor ADO waarmee ze zullen aantonen hoe zij denken op te krabbelen. Met een relatief geringe achterban heb ik daar eerlijk gezegd wel een hard hoofd in.

6 oktober 2021 om 17:06

Is het geen optie failliet te gaan en dan een doorstart te maken met het stamnummer (ik neem aan dat ze zoiets in Nederland ook hebben) van een club uit de lagere reeksen? Zoals Beerschot gedaan heeft met Wilrijk, Lierse met Oosterzonen en Lokeren met Temse in België.

6 oktober 2021 om 17:14

Beerschot was voorheen toch Germinal Ekeren? Met Edwin van Ankeren. Twee keer in korte tijd een naamswijziging klinkt niet als een goed beleid...

6 oktober 2021 om 17:17

Nee, in Nederland betekent een faillissement dat je de licentie kwijtraakt en achteraan mag aansluiten.

6 oktober 2021 om 17:21

Germinal Beerschot is halverwege de jaren 2010 nog eens failliet gegaan waarna ze opnieuw mochten beginnen.

6 oktober 2021 om 17:23

@SashHaha, in België ook hoor. Maar een bestaande club wordt dan eigenlijk gewoon die grotere club. Wilrijk werd Beerschot Wilrijk, Oosterzonen werd Lierse-Kempenzonen en Temse werd Lokeren-Temse. En de oude clubs bestaan dan niet meer. Na verloop van tijd kan het oude stamnummer en het palmares van weleer wel terug gekocht worden. Want Beerschot heet nu ook terug gewoon Beerschot, zonder het Wilrijk gedeelte.

6 oktober 2021 om 19:51

Gelukkig is die rij niet zo lang, want er zijn vrijwel geen clubs die dat willen. Met alle eisen van tegenwoordig moet je dan een giga investering doen. Dat was bijvoorbeeld zelfs voor Feyenoord al teveel om destijds de beloften in te schrijven voor de Jupiler League. Maar ook clubs als Ijsselmeervogels, AFC, Spakenburg, etc. staan echt niet te springen om het plekje van ADO over te nemen.

6 oktober 2021 om 20:44

Al de genoemde clubs zijn ook gewoon op de niet-professionele niveaus begonnen. Beerschot Wilrijk zelfs op het vijfde niveau als ik het goed heb.

Pfff, als het niet werkt moet je misschien eens op de blaren zitten en een doorstart maken als nieuwe club. de hoeveel miljoenste keer is dit nu al dat ze in de .... zitten?

6 oktober 2021 om 17:24

Afgelopen seizoen schrok ik nog wat ze voor spelers allemaal haalde. Janmaat, zuiverloon, el khayad, moktar. Zo even uit het hoofd. Waren er nog veel meer. Dat doe je dan toch niet..? Wie is daar verantwoordelijk voor geweest en is die nog werkzaam daar? Dat kan toch niet als je er zo slecht bij staat.

6 oktober 2021 om 18:07

Jol en die wil nu de club overnemen voor een appel en een ei. Heeft ie slim gedaan.

7 oktober 2021 om 02:38

Dat gaat niet meer voor een appel en een ei. Als je het nu over neemt moet je eerst gelijk een paar miljoen euro schulden afbetalen, voordat je uberhaupt 1 cent in de club kan steken

Voor het Nederlandse voetbal zou het over het algemeen een groot verlies zijn.Toch ben ik hier persoonlijk niet zo rouwig om mocht ADO omvallen. De enige Nederlandse club waar ik een afkeer tegen heb, altijd wel gedoe op de tribunes met spreekkoren, gooien van voorwerpen, idioot gedrag. Net alsof heel de schilderswijk in het stadion zit

6 oktober 2021 om 17:06

Volgens mij haal je Feyenoord en ADO een beetje door elkaar met "tribunes met spreekkoren, gooien van voorwerpen, idioot gedrag"

6 oktober 2021 om 17:12

Volgens mij haal je elke willekeurige club in de war met Feyenoord.

6 oktober 2021 om 17:16

Volgens mij valt het in de kuip reuze mee. Heb bij ado het gevoel dat namelijk het hele stadion mee doet, maar daar ben ik wellicht ook wat in geconditioneerd

6 oktober 2021 om 19:00

Ach, bij ons in Amsterdam lopen er supporters het veld op om een keeper aan te vallen. Overal is het wel raak, maar oke toegegeven: bij Ado is het altijd weer iets.

6 oktober 2021 om 19:47

“Net alsof heel de Schilderswijk in het stadion zit” weet jij toevallig dat in de Schilderswijk amper Nederlanders (autochtonen) meer wonen? Kom uit Den Haag en heb niet zoveel met de club helaas, omdat het een racistische club waar allochtonen niet echt welkom zijn.

6 oktober 2021 om 23:35

Jerchino snap de link niet met de Schilderswijk ? Schilderswijk is een multiculturele wijk en bij Ado bestaat 99% van het publiek voornamelijk uit Nederlanders uit wijken zoals duindorp .. en laat net nou duindorp het geval apart zijn van denhaag .. dus dat jij met de Schilderswijk komt snap ik even niet

In de loop van de tijd heeft de gemeente Den Haag tientallen miljoenen in deze club gestopt en nu is het alweer raak. De gemeente zelf kampt met een begrotingstekort van 19 miljoen, dat over de komende gemeenteraadsverkiezingen heen wordt getild. Je kunt toch niet bezig blijven dit te ondersteunen terwijl elders in de stad het geld nodig is voor woningen, werkgelegenheid en afvalverwerking. Bovendien leeft de club niet echt in de stad. Onder meer Scheveningers hebben niets met de club. Dat vindt zijn oorzaak in het verleden.

6 oktober 2021 om 18:00

Ik ben voor een doorstart als Holland Sport

6 oktober 2021 om 18:50

Als dat zou kunnen.....😅

7 oktober 2021 om 03:35

Met een stadion op Houtrust!!
In de jaren 70 kwam.ik daar als jochie: Sjaak Roggeveen!
En wel.standaard 25.000 toeschouwers- vn staanplaatsen.
Rond 1980 de fusie met ADO...helaas

7 oktober 2021 om 14:31

Fusie was in 1971. De fusie was een een totaal ongewenst kind... Met alle gevolgen van dien.

Ik vind sportieve prestaties met een ploeg waarmee je boven je stand leeft eigenlijk niet zo heel interessant. Dit soort financiële doping aanpakken is prima. Ze zitten door een verlangen in de Eredivisie te blijven in deze penarie en als de gemeente hiervoor op zou moeten draven zou dit bijzonder onterecht zijn.
De mogelijke investeerders hebben de centen maar willen er niet in stappen als de huur op eenzelfde niveau blijft, zo hebben we eerder al gelezen. Weg er mee. De club moet een doorstart maken en binnen de eigen grenzen presteren, dat is voor de hele competitie het eerlijkst.

Gewoon een nieuwe starten als FC, en dan zonder geldschieters die niets met de club hebben...

Vorige week een interview gehoord bij Bureau Sport op radio 1, met van Zweden. Van Zweden met groep Martin Jol staan klaar om de club over te nemen, maar het huidige bestuur van Den Haag wil hun eigen pluche niet opgeven en spelen nu blufpoker. Ik verwacht zelf geen einde van ADO,er spelen te veel belangen voor de club en stad. En ander ADO failliet, groep Jol van Zweden die de licentie koopt en terug als FC De Haeg!

6 oktober 2021 om 17:45

Je kunt geen licentie kopen. De proflicentie zit aan een club vast en is niet overdraagbaar. Als ADO Den Haag dus failliet gaat, is de licentie weg en kunnen andere clubs (dus ook een doorstart van Ado!) deze niet over nemen. Dit is het verschil met anderen landen waar dat wel kan en daarom zijn gemeenten in Nederland ook meer bereid om profclubs te hulp te schieten, omdat ze weten dat een doorstart in het profvoetbal onmogelijk is. Dit is ook de reden waarom de meeste profclubs niet eens een doorstart maken, omdat dat in het amateurvoetbal geen zin heeft (bovendien hebben veel profclubs al een amateurtak). Voor zover ik weet heeft alleen RBC zo'n doorstart gemaakt en voetballen ze nu in de anonimiteit van de 2e klasse zondag, waar ze onlangs de derby tegen vv Roosendaal met 2-0 wonnen.

6 oktober 2021 om 18:01

Haarlem heeft het ook gedaan maar spelen 4e klasse zaterdag? Veendam dan weer niet.

6 oktober 2021 om 21:33

Ik weet niet of bij Haarlem het om een doorstart ging (waarbij dus een deel van de inboedel, incl. naam en logorechten overgenomen worden), of om een nieuwe supportersclub.

In ieder geval ging die nieuwe club zonder te spelen al fuseren met Kennemerland tot Haarlem-Kennemerland en is het dus eigenlijk al in het amateurvoetbal verder gegaan als nieuwe club. Vandaar dat ik die niet noemde.

7 oktober 2021 om 00:28

Hector, Veendam was een afsplitsing van Veendam 1894. Toen Veendam betaald voetbal speelde ging Veendam 1894 nog gewoon door op amateurniveau. Toen Veendam failliet ging hoefde men daarom eigenlijk ook geen andere amateurclub op te richten, omdat die er in feite al was. Er wordt daarom nog steeds gevoetbald in het geel/zwart op de langeleegte.

Waarom heeft een club als ADO, in zo'n grote stad, zo'n relatief kleine achterban? Misschien is het antwoord heel logisch, maar ik zie het niet. Lees hierboven bijvoorbeeld dat mensen uit Scheveningen geen binding hebben door wat er in het verleden is gebeurd

6 oktober 2021 om 18:02

Google maar eens op Holland Sport of Scheveningen Holland Sport. Dan wordt je een hoop duidelijk.

7 oktober 2021 om 03:42

Tot de fusie had je 2 clubs:
- Holland Sport. Houtrust stadion. Het iets betere publiek. 25.000 toeschouwers
- ADO. Zuiderpark stadion. Dubieus publiek deels wd toeschouwersaantal.dramaties zakte van 20.000 naar 8000
Fusie afgedwongen dr Gemeente
Tijd later verhuisd naar Nootdorp als het ware.
Als scholier kwam.ik bij beide clubs...na de EC wedstrijd tegen West Ham.United ( 30.000) ergens midden 70 r jaren is het rap achteruitgegaan

Heeft Wopke niet ergens wat geld bij een vriendje liggen?

Deze club dreigt om te vallen om een bedrag van 5 miljoen, andere clubs hebben een schuld van 500+ miljoen maar mogen gewoon door gaan. Ik hoop dat ADO het red en over 2 of 3 jaar weer terug in de eredivisie zit.

6 oktober 2021 om 17:30

Er zijn er voor minder failliet verklaard in Nederland

6 oktober 2021 om 17:35

@Tijger-wit
Vergeet niet dat de gemeente Den Haag al voor 70 miljoen in de club heeft gestopt (inclusief stadion). En nog zijn ze niet in staat de eigen broek op te houden. Stop er geld in en volgende maand staan ze weer voor de deur. Stadion zit nooit vol, wanbeleid etc. Genoeg is genoeg zou je denken.

6 oktober 2021 om 17:47

Het houd inderdaad een keer op, maar ik zou het jammer vinden. Als een club als RKC of Pec het kan dan moet het bij Ado toch ook kunnen, zeker kwa stad/sponsors/bezoekers.

6 oktober 2021 om 18:11

Nu is het alleen zo dat die situaties niet een op een te vergelijken is

6 oktober 2021 om 18:11

Bij FC Wageningen was het destijds ik geloof 500.000 gulden.

Het is toch zo dat je als gemeente niet zomaar steun aan een voetbalclub mag geven? Dan kan ieder armlastig bedrijf wel aankloppen voor een paar centen.

Een garantstelling lijkt me ook directe steun. En zeker in het geval van ADO niet zonder risico. Moet je als gemeente ook niet willen, zeker niet als je al geld tekort komt.

De gemeente moet dus gewoon op afstand blijven. Er komt uiteindelijk vast wel een oplossing vanuit de groep Jol of andere ADO mannen. En zo niet, dan is het blijkbaar niet belangrijk genoeg voor de Haagse gemeenschap.

Ik vind het altijd wel lullig voor de supporters, maar met zulke clubs zelf heb ik echt 0 medelijden. Clubs met een totaal gebrek aan beleid en lange termijn visie. Het is ook echt niet zo moeilijk. Genoeg clubs die laten zien dat je met een goed beleid, maar beperkte middelen ver kunt komen. Maar dan heb je clubs als ado, nac, Roda, de graafschap die constant boven hun stand willen leven. Snap ook niet dat mensen vinden dat zulke clubs in de eredivisie thuis horen. Juist dat soort type clubs zijn degenen die Nederland als voetballand achter laten lopen op andere landen.

Dit is toch ongeoorloofde overheidssteun. De gemeente staat garant en straks promoveert ADO via de nacompetitie. Dit rijmt toch niet met elkaar?

6 oktober 2021 om 20:55

Garantstelling is enkel dat men de club dekt bij het aangaan van een nieuwe lening (bijv tegen gunstiger rente of voorwaarden). Wanneer het goed gaat, dan betaalt de club haar lening gewoon terug. Gaat het mis, dan staat de garantsteller voor terugbetaling maar kan de club wel failliet worden verklaard (en dus geen licentie meer)

Dit gun je geen enkele supporter dat ze hun club verliezen. Ik hoop voor de ado supporters dat er nog iets gebeurd om de club te redden.

Het spijt me maar daar gaan we niks aan missen. Natuurlijk is het sneu voor de aanhangers van de club maar om hier nou gemeenschapsgeld van iedereen tegenaan te gooien, nee dat gaat mij te ver.

Sinds de samenvoeging met Holland Sport in 1971 is het een puinhoop geworden, door slecht beleid. Zo hebben redders als Ringelesteijn en v.d. Kalle alleen maar hun eigen zakken gevuld. De gemeente Den Haag heeft inmiddels 70 miljoen in deze club gestopt! Ik vraag mij dan ook oprecht af of de inwoners van Den Haag bereid zijn mee te gaan betalen om deze club van de ondergang te redden? De gemeente Den Haag heeft ook andere zorgen zoals woningbouw en dergelijke die in mijn ogen belangrijker zijn dan het plezier veilig stellen van een aantal raddraaiers die anders gaan lopen rellen in de stad als zij hun zin niet krijgen …

Laat Jol en co lekker de boel overnemen. Toon die clubliefde maar. En anders, jammer maar helaas. Altijd maar naar de overheid (belasting betaler) om de hand op te houden, schaamteloos.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

ADO Den Haag

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.Jong Ajax3212
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
S. SteijnMiddenvelder1710
V. BesuijenAanvaller176
L. KoopmansKeeper170
A. ĆatićAanvaller163
T. VerheydtAanvaller1611
E. RottierAanvaller80
J. AmofaVerdediger160
Voor de complete selectie: Clubpagina ADO Den Haag.

11 fans
Coach, 59 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 3 december
Barcelona heeft Ousmane Dembélé, Philippe Coutinho, Samuel Umititi en Clément Lenglet aangeboden aan Manchester City om de prijs van Ferran Torres te drukken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren