Daley Blind nieuwe ambassadeur van Hartstichting: ‘Ik hoop hen te inspireren’

Woensdag, 6 oktober 2021 om 08:03

Daley Blind is de nieuwe ambassadeur van de Hartstichting. De 31-jarige verdediger annex middenvelder van Ajax heeft te maken gehad met een hartspierontsteking en draagt nu een ICD, een kastje dat ingrijpt bij gevaarlijke hartritmestoornissen. Blind hoopt jongeren met hartproblemen te kunnen inspireren om hun normale leven op te pakken en weer te gaan sporten.

“Als je denkt aan hartklachten, denk je toch vaak aan wat oudere mensen”, zegt Blind in een communiqué van de Hartstichting. “Maar er zijn ook genoeg kinderen, jongeren en jongvolwassenen die iets aan hun hart hebben. Kijk maar naar mij. Ik krijg heel veel positieve reacties, vooral van jongeren die zich er niet over uitlaten dat ze een hartprobleem hebben, zich er misschien voor schamen, en die niet meer durven te sporten.”

“Ik hoop dat ik deze jongeren kan inspireren om wel te gaan sporten en weer zoveel mogelijk hun normale leven op te pakken”, vervolgt Blind. “Ik heb heel snel weer mijn normale leven opgepakt, ben heel snel weer gaan sporten. Ook ik heb weleens angstige momenten gehad, maar ik ben het bewijs dat je ook als je iets aan je hart hebt nog aan (top)sport kunt doen.”

Nederland telt momenteel anderhalf miljoen chronische hart- en vaatpatiënten, een aantal dat in de huidige situatie binnen tien jaar met 33 procent kan stijgen. “Erfelijke factoren spelen natuurlijk een rol, vooral als je op jonge leeftijd iets aan je hart krijgt. Daarnaast vergroten roken, een ongezonde levensstijl en ongezonde voeding het risico op hart- en vaatziekten”, zo licht Floris Italianer, directeur van de Hartstichting, toe. “Daarom is het fantastisch dat Daley Blind mensen oproept goed voor hun hart te zorgen.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

9 reacties (laatste reactie door pablonino)

Hopelijk drukt hij die jongeren dan ook op het hart, dat wanneer je instort uit het niets, dat je een ook meteen stopt met sporten. Blijf het nog steeds merkwaardig vinden dat Blind in elkaar zakte en Ten Hag/de medische staff hem doodleuk liet door voetballen. Had zomaar verkeerd kunnen aflopen.

6 oktober 2021 om 09:45

Medische staf van Ajax is echt heel goed en Ten Hag is door hun geadviseerd. Die wisten dondersgoed waar ze mee bezig waren, want anders hadden ze hem echt niet door laten spelen.

6 oktober 2021 om 10:24

Iemand laten doorspelen met een ontstoken hartspier is dondersgoed weten waar zij mee bezig waren? Na dat gevalletje met Nouri zet ik toch mijn vraagtekens bij de kwaliteit van de medische staf van Ajax op dat gebied. Lijkt mij toch dat zij met blind een risico hebben genomen?

6 oktober 2021 om 11:13

Het zal best maar als een speler neer gaat zou ik hem meteen wisselen en dan kijk je later of je de oorzaak kan vinden. Neergaan is natuurlijk nooit goed

6 oktober 2021 om 11:00

@Ducktaildo. Blind heeft zelf meerdere keren aangegeven dat mensen die hier over oordelen het fijne niet weten. Hij gaf zelfs aan dat artsen hier uitspraken over moeten doen die hem behandelde. Niet jij of wie dan ook, wij hebben hier op detail niveau gewoon geen verstand van, dat is geen aanval op jou maat!

Ik kan me er gelukkig niks bij voorstellen maar we hebben aan hem zelf gezien hoe moeilijk het is, dat hij twijfelde om te spelen op het EK. En dan heeft hij eigenlijk nog 'makkelijk' praten dat er altijd medische staf bij is. Ik vraag mij wel af, gebeurd dit de laatste 20 jaar nou vaker in het voetbal dan daarvoor? En bij andere sporten hoor ik het ook nooit voorbij komen, maar kan ook aan me voorbij gaan.

6 oktober 2021 om 10:04

Je kan natuurlijk niet ieder probleem met het hart direct met elkaar vergelijken, maar wat betreft ‘andere sporten’, hartritmestoornissen komen ook relatief veel voor in Wielrennen en Zwemmen. Gesink, Boom, De Loor, Krajicek, Polman etc. schieten me sowieso al te binnen als bekende Nederlandse namen

6 oktober 2021 om 10:08

Maar dit zijn personen met hartritmestoornissen of hebben hun ook het ervaren tijdens een wedstrijd? Daar doelde ik op. Van voetballers hebben we ondertussen genoeg beelden gezien dat er iemand in mekaar zakt maar bij andere sporten kan ik me dat niet heugen. Maar kan ook zijn omdat ik het minder volg. Ik bedoel meer, is voetbal wel een geschikte sport als je hartritmestoornissen hebt. Loop je met voetbal meer risico.

6 oktober 2021 om 10:37

Personen met een stoornis en operatie geloof ik in de meeste gevallen. Qua ‘tijdens de wedstrijd’ kan ik me inderdaad ook niet veel voorbeelden herinneren buiten het voetbal. 2-3 jaar terug was er wel een wielrenner tijdens Parijs-Roubaix met fatale afloop.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3646
2.Feyenoord3524
3.PSV3416
5.Vitesse26-2
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder151
D. TadićAanvaller156
S. BerghuisAanvaller145
S. HallerAanvaller149
David NeresAanvaller143
D. KlaassenMiddenvelder123
R. PasveerKeeper120
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

355 fans
Verdediger, 31 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Ajax 15 0 0 0
2020/2021 Ajax 23 1 3 0
2019/2020 Ajax 20 0 2 0
2018/2019 Ajax 34 5 0 0
2017/2018 Manchester United 7 0 0 0

In de wandelgangen

Woensdag 8 december
Franco Antonucci mag komende winter waarschijnlijk worden verhuurd. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren