Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Rapport uit grote zorgen over Blind, De Jong, De Ligt en Tagliafico

Laatste update:

De werkdruk voor voetballers is toegenomen, blijkt uit een nieuw rapport van de internationale spelersvakbond FIFPro. In het rapport wordt onderzocht hoe vaak spelers back-to-back-wedstrijden spelen, wat wordt gedefinieerd als het spelen van minstens 45 minuten in twee opeenvolgende wedstrijden, met minder dan vijf rustdagen ertussen. De werkdruk druist volgens FIFPro in tegen medisch-wetenschappelijke adviezen voor het bedrijven van topsport.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat spelers een grotere kans hebben op spierblessures als ze twee wedstrijden per week spelen. Bovendien is het moeilijker om te herstellen tussen de wedstrijden door. Mede daarom is het riskant om spelers zoveel back-to-back-wedstrijden te laten spelen. Het onderzoek is uitgevoerd onder 265 voetballers in 44 competities tussen juni 2018 en augustus 2021 en beslaat zodoende drie verschillende seizoenen. Een wedstrijd waarin een speler 45 minuten uitkomt, terwijl hij minder dan vijf dagen daarvoor ook 45 minuten speelde, wordt in het rapport omschreven als een wedstrijd in de critical zone, omdat de speler mogelijk te veel belast wordt.

In 2018/19 bevonden de spelers zich in 46,9 procent van hun speelminuten in de critical zone; in 2020/21 was dat aandeel toegenomen tot 52,7 procent. Binnen de UEFA-regio zijn Daley Blind van Ajax (73,9 procent), Rúben Dias van Manchester City (73,3 procent), Frenkie de Jong van Barcelona (67,2 procent), Samir Handanovic van Internazionale (66,8 procent) en Matthijs de Ligt van Juventus (66,7 procent) de spelers die zich in de grootste gedeeltes van hun speelminuten bevonden in de critical zone. Het gaat om een gemiddelde over de drie seizoenen. Bij De Jong en De Ligt worden de minuten die zij in 2018/19 maakten in dienst van Ajax dus meegenomen. Van de vijf spelers noteerde Días de meeste speelminuten (18.361) in de drie seizoenen. Daarna komen De Jong (16.055), Handanovic (14.873), De Ligt (14.595) en Blind (14.346)

In het rapport wordt ook ingezoomd op de reisafstanden die voetballers afleggen om uit te komen voor hun clubs en nationale ploegen. Hoewel er tijdens de coronacrisis minder is gereisd, vormen langeafstandsreizen nog altijd een gezondheidsrisico en hebben ze een negatieve invloed op de prestaties, omdat spelers in korte tijd te maken krijgen met verschillende tijdzones en klimaten. Met name spelers die deelnemen aan de WK-kwalificatiewedstrijden in Zuid-Amerika en/of het WK voor clubteams moeten veel reizen. Als voorbeeld van een speler die veel reisbewegingen maakt, wordt Nicolás Tagliafico genoemd. De linksback van Ajax, die uitkomt voor de nationale ploeg van Argentinië, wordt in het rapport vergeleken met Blind. Ze speelden sinds het seizoen 2018/19 ongeveer evenveel minuten: Blind kwam tot 14.346 minuten en Tagliafico tot 14.215.

"Ze zijn allebei belangrijke spelers in hun ploeg en spelen bijna altijd als ze beschikbaar zijn. Het totaal aantal minsten dat ze hebben gespeeld sinds het seizoen 2018/19, is bijna identiek. Ook hebben ze bijna evenveel interlands gespeeld (Blind 28, Tagliafico 26, red.) Maar omdat Tagliafico vaak heeft moeten reizen naar Zuid-Amerika om voor zijn nationale elftal te spelen, is zijn werkdruk qua reizen drie keer zo groot als die van Blind", luidt het rapport, dat vervolgens de cijfers van beide spelers blootlegt. Blind reisde sinds 2018/19 in totaal 88.585 kilometer en was 135 uur onderweg. Hij wisselde 64 keer van tijdzone en in slechts 8,2 procent van zijn trips passeerde hij minstens twee tijdzones. Tagliafico reisde 258.682 kilometer, was 350 uur onderweg, wisselde 126 keer van tijdzone en in 29,8 procent van zijn trips passeerde hij minstens twee tijdzones.

In het rapport wordt gesproken over de mogelijkheid om spelers verplicht vrij te geven na een bepaald aantal back-to-back-wedstrijden, wat in de praktijk kan betekenen dat een Premier League-speler per seizoen twee tot acht wedstrijden minder zou spelen voor zijn club en land. FIFPro ziet ook graag dat spelers minstens 28 dagen vakantie hebben tussen de seizoenen door, en minstens 14 dagen indien een pauze midden in het seizoen valt, zoals de winterstop. Van alle off-season breaks was 45 procent echter korter dan 28 dagen en van de in-season breaks was 30 procent korter dan 14 dagen. Er zijn dus veel voetballers die niet voldoende rust krijgen, schrijft de FIFPro. "Een speler sprak zelfs over een gemiddelde van minder dan zeven dagen rust per off-season in de afgelopen drie jaar."

Het volledige rapport van FIFPro is hier te downloaden (werkt niet via de app).

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Terecht als dit soort adviezen overgenomen worden, roofbouw op spelers en dat allemaal voor de centen. Moeten spelers echter ook genoegen nemen met een iets minder groot deel van diezelfde centen.

5 oktober 2021 om 19:02

Heeft die Roger Schmidt toch gelijk met spelers op tijd rust geven en wisselen, als je dit leest.

5 oktober 2021 om 19:08

Hij haalt ook echt niet z'n beste spelers van het veld om een wedstrijd niet te winnen of om de te pesten. Alleen heb je soms het idee, dat spelers nog best kunnen excelleren als ze er vroegtijdig af gaan. Dat geeft vaak een heel dubbel gevoel.

5 oktober 2021 om 19:11

Ik weet niet wat de cijfers van PSV spelers zijn en zouden zijn wanneer ze veel wedstrijden zouden spelen in het huidige schema. Wel een interessante vraag. Zou Schmidt dan in dat opzicht gelijk hebben? Qua teamgeest/samenspel in ieder geval niet.

5 oktober 2021 om 19:18

Ja maar hij heeft dan ook weer spelers die zelden 90 minuten maken, dat is dan ook weer het andere uiterste. En zegt dat hij spelers wisselt omdat ze moe waren terwijl die aangeven dat ze dat niet zijn.

5 oktober 2021 om 23:01

Ja en nee. Want van de hier genoemde spelers kun je toch niet bepaald zeggen dat ze bovengemiddeld vaak geblesseerd zijn tov spelers die minder werkdruk hebben? En andersom zijn er ook spelers die nauwelijks spelen die bijna structureel blessures hebben (Robben, Van Ginkel).

En de Uefa en Fifa willen alleen maar meer wedstrijden, alles voor de centjes. Opvallend overigens dat al deze spelers in het artikel niet vaak geblesseerd zijn, dus misschien zitten ze precies op het randje wat betreft prestatie en fysieke gesteldheid. Als ik die reistijden en tijdzone verschillen zie bij Tagliafico dan zou ik me wel wat meer zorgen maken daarover dat is echt bizar.

5 oktober 2021 om 18:59

Leuk advies van FiFPro maar clubs die de spelers dikke milioenen betalen in een jaar gaan hun sterren echt niet zoveel rust geven, ik zie een Mbappe of een Messi echt niet voor altijd 1 wedstrijd per week spelen gaat gewoon niet. Maar aan de andere kant respect voor Messi en Cr7 die meer dan 15 jaar week in week uit bijna alle wedstrijden hebben gespeeld, zo kan het dus ook.

5 oktober 2021 om 19:12

Worden ze ook redelijk voor gecompenseerd

5 oktober 2021 om 19:12

Het argument van heel veel verdienen gaat niet op vind ik. Dat je iemand heel veel betaalt betekent niet dat je diegene tegen zijn gezondheid in overmatig mag inzetten. Iedereen heeft recht op een gezonde werkdruk, ook mensen die veel verdienen. Wel eens dat je bij een hoger salaris meer mag verwachten, maar niet over de grens van het ongezonde.

5 oktober 2021 om 19:26

Er staat toch ook in het artikel dat met het opvolgen van de adviesen zal betekenen dat er 2 tot 8 wedstrijden op jaarbasis minder worden gespeeld door een premier league speler. Dat is denk ik nog steeds een stuk meer dan 'voor altijd maar 1 wedstrijd per week'

6 oktober 2021 om 01:33

Niks maar dan ook niks kan gezondheid compenseren.

5 oktober 2021 om 19:22

De spelers die in dit artikel worden genoemd omdat ze veel (back to back) wedstrijden hebben gespeeld en komen ze dus boven aan. Als ze regelmatig geblesseerd waren hadden ze ook veel minder (back to back) wedstrijden gespeeld en dus ook niet naar voren gekomen

5 oktober 2021 om 19:30

Gewoon bijv de overbodig nations league boycotten maar daar hebben de spelers/bonden dan weer geen ballen voor.. zolang ze zelf niet opstaan, gebeurt er niets en heb ik er ook niet zoveel medelijden mee..

5 oktober 2021 om 19:50

Dan krijg je er weer de normale oefenwedstrijden voor terug die van erg laag niveau zijn.
Je speelt er facto net zo veel wedstrijden door.
Er moeten vooral minder landen worden toegelaten bij ek's en wk's. Dan speel je ook veel minder kwalificatie wedstrijden en dus ook minder oefenwedstrijden.

5 oktober 2021 om 20:23

@Jurgen, een super league concept voor landenteams dus eigenlijk?

5 oktober 2021 om 21:15

Meer als in "landen die het ook verdienen" om op dat toneel te acteren.
Zoals in 88 toen we het EK wonnen. Toen deden er maar 8 landen mee. Met 16 landen moet het zelf ook wel kunnen.

Dus eigenlijk het je wel gelijk ook... eens soort landen super league.. wat moet je immers met al die flutlanden erbij die toch niet gaan winnen. Kwalificeer je je niet voor deze "landen super league"... dan heb je er ook niets te zoeken.

5 oktober 2021 om 22:56

Maar, hoe kwalificeren die landen zich dan? Door kwalificatiewedstrijden?

5 oktober 2021 om 22:55

Ik denk niet dat dat voor hen geldt. Ik denk dat dit de spelers zijn die het meeste fit zijn geweest en daardoor zoveel gespeeld hebben. Een Blind heeft bijvoorbeeld ook veel gemist met zijn hart problemen, maar speelt alsnog meer dan bijna iedere andere voetballer in Europa. Dat geeft eigenlijk aan dat anderen er veel vaker niet bij waren.

Eerlijk is eerlijk, als ik met het vliegtuig naar vakantie ga moet ik vaak toch ook wel een (halve) dag bij komen en merk ik aan mijn lichaam dat ik niet top fit ben. Daarnaast een ander klimaat en tijdzone heeft ook zijn invloed.

Ik weet nog wel dat ik ooit de sportschool op vakantie in ging en ik schrok hoeveel ik qua kracht inleverde.

5 oktober 2021 om 19:19

Weet niet waar jij heen vliegt, maar ga voor werk op en neer naar landen in Europa op een dag en daar merk ik vrij weinig van. Wellicht heeft het bij jouw dan te maken met de 'stress' van op reis gaan en overal aan denken?

5 oktober 2021 om 19:27

Elk lichaam is anders en reageert anders op dit soort zaken.

5 oktober 2021 om 19:39

Binnen Europa zal het ook wel meevallen, helemaal naar andere continenten zal waarschijnlijk vooral voor de problemen zorgen

5 oktober 2021 om 21:52

Binnen Europa zijn vaak vluchten van 2 tot 5 uur. En dan verschilt de tijdzone ook maar maximaal 1 of 2 uur. Met intercontinentale vluchten zoals hier wordt vermeldt is dat toch wel anders.

5 oktober 2021 om 22:23

Jij bent er dus aan gewend en hij niet.

5 oktober 2021 om 21:45

Ben echt vaak met vliegtuig gegaan, maar nooit iets van gemerkt. Krijg eerder energie ervan om lekker te genieten haha. Busreizen zijn wel killing in ieder geval haha, naar bijvoorbeeld Spanje. Maarja dan kom je ook niet aan je slaap als iedereen loopt te bleren.

6 oktober 2021 om 06:08

als je in de sportschool op vakantie gaat zou je zeggen dat je wel kracht erbij krijgt 😂

6 oktober 2021 om 06:38

Ik denk dat de voetballer ook wel ruimer zitten. Die zitten niet opgevouwen met de knieën tegen de rugleuning van de voorganger aan.

Om even in te haken op de discussie over reistijden en tijdsverschillen, volgens mij is het allang geen geheim meer dat de meeste profvoetballers slaaptabletten nemen tijdens hun reizen om op die manier minder van het tijdsverschil mee te krijgen.
Of dat gezond is is een tweede maar het is op die manier iig 'opgelost'

5 oktober 2021 om 19:08

Als je aankomt in de avond valt het meestal ook wel mee vind ik persoonlijk, want na reizen van meer dan 8u ben je sowieso niet al te fris. Al kan het natuurlijk anders zijn als je zulke reizen in businessclass doet.

5 oktober 2021 om 19:10

Vele slaaptabletten zijn ook spierverslappend en slapen onder invloed is noot helemaal optimaal. Maar het is waarschijnlijk beter/fijner dan die tijdzones bewust mee te maken. Maar uiteindelijk (op de lange termijn) is het roofbouw op je lichaam.

5 oktober 2021 om 21:09

Ben ik eigenlijk wel nieuwsgierig wat voor slaaptabletten dat zijn. Dat zullen toch niet van die melatoninepilletjes zijn die maar weinig effect sorteren?

5 oktober 2021 om 22:12

The Athletic had er pas een artikel over, daar werd gesproken over Lorazepam, Temazepam & Diazepam.

6 oktober 2021 om 01:13

Melatoninepillen zijn ook geen slaaptabletten. Dat is eerder een signaleringstablet om je lichaam te misleiden wanneer het dag en nacht is. Melatonine doet niks meer dan een signaal geven van "misschien moet ik gaan slapen." Adenosine, het stofje wat je daadwerkelijk moe maakt staat daar los van.

Als je dit zo leest kan je opeens een stuk beter begrijpen waarom de frisheid van een Tagliafico verdwenen is. Niet dat hij vorig seizoen slecht speelde (hij herstelde zich na een matige eerste seizoenshelft), maar in 18/19 rende hij als een grintapoppetje met peper in zijn reet naar de rechtsbuitenpositie door om spelers onder druk te zetten. Verder was hij een stuk secuurder in de passing. Een paar seizoenen zoveel reizen en spelen doet je natuurlijk wel deels opbranden.

5 oktober 2021 om 19:14

Absoluut. Al denk ik dat de sportieve uitdaging ook daaraan bijdraagt. Nico speelde op zijn top bij Ajax, die kon niet beter. Dat is sowieso lastig vol te houden want wat zijn je individuele doelen dan nog?

6 oktober 2021 om 01:14

Naar een grotere competitie zoals de Premier League om te kijken of je toch door kan groeien? Goed spelen bij Ajax betekent dat je wellicht nog naar een team zoals Aston Villa kan. Niet presteren betekent Championship of onderste regionen van de PL.

5 oktober 2021 om 19:46

Nou voor aanvang van het vorige heeft seizoen heeft hij 5 maanden geen wedstrijd gespeeld en zijn er in het seizoen maar 2 interland onderbrekingen geweest. Dus voor dat seizoen valt het denk ik echt wel mee. Voor het seizoen 19/20 zou het dan wel te begrijpen zijn, na het lange 18/19 seizoen. Maar voor 20/21 heeft hij echt voldoende rust gehad.

En dan willen ze nog een vrije zomer afpakken met een extra WK, van de zotte natuurlijk. Wat dat betreft goed dat Blind en Nico elkaar een beetje afwisselen dit seizoen, die twee hebben inderdaad belachelijk veel gespeeld. Enorme roofbouw wordt er nu gepleegd. Ik zou eigenlijk het liefst gewoon 9 maanden competitie/europees voetbal zien en ergens in mei dan een week of 4 tot 6 vol met interlands. Zeker als het WK pas in de winter is. Dan kan je wat meer in een ritme komen, zeker in Zuid-Amerika. Maar zal waarschijnlijk nooit gebeuren.

5 oktober 2021 om 20:09

Waarom dan niet meteen het seizoen aanpassen. Laat de voorbereiding beginnen in Januari, start seizoen eind Februari en ga lekker door in de zomer en dan tot Oktober-November. Kan iedereen de feestdagen lekker met de familie doorbrengen. Bij jaren 0 en 2 voetbal je tot September-Oktober en plak je daarna het EK/Wk eraan vast in November.

5 oktober 2021 om 20:14

@nl_modric, dat is toch zwaar kut. Dan heb je 20 jaar alleen in de lelijke maanden vakantie. Als je niks met kerst hebt is het al helemaal kut

5 oktober 2021 om 22:14

In Juli/augustus is iedereen op vakantie, dan zijn de stadions half leeg. Gaan ze niet doen.

5 oktober 2021 om 22:15

@primetime, het zijn alleen de 'lelijke maanden' in het noordelijk halfrond hé, als je naar het zuiden gaat is het rond kerst heerlijk weer.

5 oktober 2021 om 23:06

@lucasandersen, maar die voetballers willen niet naar Ghana of Uruguay tenzij ze daar vandaan komen. Die willen naar Marbella en Ibiza.

6 oktober 2021 om 01:15

Tja. Gezondheid is toch belangrijker dan vakantiewensen. Bijzonder triviaal dit.

Veel te veel wedstrijden spelen sommige spelers ook. Maar ja er zijn ook belachelijk veel wedstrijden in een jaar. En de UEFA en FIFA willen steeds meer. Ook belachelijk dat die nieuwe Conference League erbij is gekomen. Is precies de reden waarom het ze niet boeit. Er mogen wel meer rustperiodes komen. Of maximaal 2 wedstrijden per week of minder interlands in het jaar.

6 oktober 2021 om 10:16

@modric

"ook belachelijk dat die nieuwe Conference League erbij is gekomen.'

Die league raakt toch niet de clubs die veel spelen? Betekent alleen dat ook clubs als een Vitesse, Feyenoord en AZ nu ook meer kans hebben om Europees te spelen.

Wel eens te veel wedstrijden. Vooral die nation league /oefenwedstrijden moeten afgeschaft worden. Schandalig dat bonden veel geld hiermee willen verdienen, maar de clubs uitgeluste spelers krijgen waar zij salaris voor betalen.

De hamvraag is dan ook; Wat voor invloed heeft het aantal wedstrijden dat spelers spelen op de kwaliteit die zij op het veld laten zien. Een blessure kan ik inkomen door meer belasting van spieren en gewrichten. Als ik Blind en Tagliafico er bijvoorbeeld bij pak, waren zij in 2018 en 2019 amper geblesseerd. Doordat zij in de basis stonden kon je toch een bepaalde kwaliteit waarborgen?

Opvallend dat Ajax hier zo vaak genoemd wordt. Waarom is de druk bij bijvoorbeeld Ajax hoger dan bij Premier League clubs waar de trainers ook om de haverklap klagen over een te vol programma? Hebben die een bredere selectie? Spelen ze minder wedstrijden? Ik snap het niet helemaal.

5 oktober 2021 om 19:37

Ajax haalde dat eerst jaar van bovenstaande telling bijna de finale van de CL. Competitie van NL heeft minder clubs maar deze spelers speelden bijna alles. Bij top clubs wordt veel meer gerouleerd

6 oktober 2021 om 10:17

@voororanje'

"ajax haalde dat eerst jaar van bovenstaande telling bijna de finale van de Cl."

Ja en zij begonnen ook kort na WK met de VCL. Was bizar lang seizoen en Erik wisselde toen extreem weinig. Gebruikte weinig 3 wissels en als hij wisselde was pas laat

Als ik dit artikel lees, denk ik net als anderen direct aan Pedri. Achttien jaar oud, en dan zo ontiegelijk veel wedstrijden spelen. Aan de andere kant van het spectrum heb je dan spelers zoals Blind die al boven de 30 zijn. Ik zou zelf misschien wel voorstander zijn van kortere wedstrijden. Zelf kan ik me niet 90 minuten lang concentreren, en als voetballers minder lang hoeven te spelen, laten we zeggen 30 + 30 minuten, wordt het spel misschien offensiever met minder kilometers. Daarbij zou ik returns in bekerwedstrijden afschaffen. En misschien de Golden Goal terug in leven roepen. Extreem spannend en verkort de verlenging ook.

5 oktober 2021 om 19:42

Ik vind dit helemaal geen gek idee eigenlijk. Er zitten bijna altijd zeer slappe en zeer saaie momenten in een wedstrijd, wellicht door de lengte van de wedstrijd plus het kan ook gepermitteerd worden. Anderzijds is dan ook het Haags kwartiertje direct verleden tijd. Golden goal ben ik sowieso absoluut een voorstander van, veel vermakelijker.

6 oktober 2021 om 02:11

Ja precies, sommige momenten ligt het spel gewoon stil zonder dat de tijd stilligt. Tegenwoordig is het spelletje ook veel tactischer geworden, waardoor je soms van die zaadpotten krijgt dat een team de bus parkeert en de ander probeert doorheen te komen. Als de tijd korter is, is het sterkere team verplicht sneller na te denken om erdoorheen te komen. Maar goed, van 90 minuten naar 30 minuten gaan is wel 30 minuten per wedstrijd minder zichtbare banners langs het veld, minder sponsors op shirtjes. Geld praat altijd het hardst.

5 oktober 2021 om 20:14

Misschien 30 minuten zuiveren speeltijd? Dan heb je ook niet meer dat gedoe met tijd rekken.
Of meer wissels zoals bij hockey? Ik noem nu ook maar wat.

6 oktober 2021 om 02:13

Zou zeker een goed idee zijn! Ze hadden laatst geëxperimenteerd met meer (en snellere) wissels bij de jeugdspelers van AZ dacht ik. Dat kan wel wat worden idd. Los van je eerste idee.

5 oktober 2021 om 20:17

@mokuku, kijkend naar de toekomst lijkt mij dit ook een goed idee. De huidige jeugd vind 45 minuten achter elkaar ook echt veels te lang

6 oktober 2021 om 02:15

Ja het is niet normaal, en sommige velden zijn veel groter dan andere. Dan moet je ineens meer kilometers maken. Daarbij zijn moderne backs eigenlijk een tweede buitenspeler, die bestrijken de hele flank. Middenvelders maken enorm veel kilometers en ook verdedigers spelen praktisch gezien op de middenlijn. Bijna alle spelers hebben het zwaarder met de nieuwe manier van spelen. Alleen keepers hebben het relatief gezien makkelijk. Ben eigenlijk wel benieuwd of er statistieken zijn van het gemiddeld aantal gelopen kilometers per wedstrijd nu en vroeger.

Is niet hoe de FIFA denkt maar minder wedstrijden lijkt me goed voor het voetbal.
De spelers zijn beter uitgerust dus je krijgt kwalitatief betere wedstrijden, de selecties kunnen kleiner. Dan kunnen de nummer 17 tm 20 van ManCity en Liverpool gewoon ergens in een team waar ze wel spelen. Door minder gewissel krijg je ook meer automatismen.
Zie het alleen allemaal niet gebeuren…

Je zou bijna verplichten van voetballers uit andere continenten niet meer uit zouden mogen komen voor hun nationale ploeg, het belast de speler met extreem veel gereis en het zijn ongelooflijk veel onnodige kerosine die weer verbrand worden. Ik weet dat het een druppel op de gloeiende plaat is, dat er nog veel meer vervuilende praktijken plaats vinden maar toch, om de maand weer zulke pietluttige potjes spelen.

6 oktober 2021 om 09:23

Je hebt qua milieu een punt maar de gevestigde voetbal zit nou eenmaal in Europa. Dan benadeel je wel de andere continenten.

6 oktober 2021 om 13:22

Wat heeft meer waarde, het voetbal of de hele mensheid en de aarde waar we op leven. Daarbij zou, mocht iets als dit gerealiseerd worden het aantrekkelijker zijn voor bijvoorbeeld Brazilianen om in Brazilië te blijven spelen, waardoor je gewoon een veel interessantere competities krijgt.

De risico's voor explosieve spelers is vele malen hoger.
Blind loopt niet zoveel risico. Hij voetbalt in 1 tempo omdat hij veel op inzicht doet. Tagliafico is agressief en zet veel aan en heeft vele malen een groter risico op spierblessures.
Ook Frenkie de Jong loopt een hoger risico door veel draaien om de as en zijwaarts afzetten.
Matthijs de Ligt hoort meer op inzicht te doen maar dat laat hij na. Daarom zet hij veel aan om druk op de bal te zetten. Ook hij loopt een hoger risico.

Ik vind dit een goed initiatief als het er doorheen komt. Je moet verplichte hersteldagen inplannen.
Het tempo ligt tegenwoordig hoger dan vroeger. Het speelveld is kleiner en er wordt meer druk gezet. Dat vergt veel meer belasting van de spieren dan een eentonige wedstrijd in 1 tempo.

Sorry hoor, maar 2 x 45 minuten in 5 dagen is meer belastend dan 1 wedstrijd van 90 minuten?? Noem mij gek maar dat vind ik raar😅

5 oktober 2021 om 20:57

Ik kan ook best 7 dagen achter elkaar 6 km hardlopen, maar 1 marathon op 1 dag is (naast dat ik het conditioneel nog niet kan) een aanslag op het lichaam.

5 oktober 2021 om 21:11

Dit blijft 90 minuten totaal.. een marathon is wel wat anders als 6km

5 oktober 2021 om 21:12

7 X 6 km is ook 42..

5 oktober 2021 om 21:25

@barcefail, er staat minimaal 45 minuten he. In de praktijk zal het zelden voorkomen dat een speler 2x 45 minuten speelt. Het is waarschijnlijk dat een speler minimaal 120 minuten maakt en regelmatig ook 180

Je ziet spelers ook vaak zelf actie ondernemen hierop. Je ziet foto’s/filmpjes dat ze die bijvoorbeeld normatec dingen gebruiken voor een beter herstel. Dat doen ze ook vaak thuis.

En er dan ook nog een extra WK om de 2 jaar organiseren. Is natuurlijk echt niet gezond.

"het spelen van minstens 45 minuten in twee opeenvolgende wedstrijden, met minder dan vijf rustdagen ertussen. De werkdruk druist volgens Fifpro in tegen medisch-wetenschappelijke adviezen voor het bedrijven van topsport."

Ik stel voor dat Fifpro eens gaat kijken bij de Tour de France, de Giro of de Vuelta... Daar heb je geen last van twee opeenvolgende wedstrijden. Daar heb je last van twee rustdagen, in totaal, over een periode van drie weken. Een topsporter moet zonder problemen drie voetbalwedstrijden per week kunnen spelen!

5 oktober 2021 om 20:59

Dat is duursport. Voetbal is veel explosiever en onder constant. Appels met peren..

5 oktober 2021 om 21:29

Ik vind het toch altijd zo geinig dat er een rapport wordt geschreven met daarin medisch onderbouwd onderzoek en dat onderbuikgevoelwetenschappers, als Martijn R hier, dit dan afdoen met ontzettende dooddoeners als : "Je moet gewoon 3 wedstrijden per week af kunnen werken. Klaar, basta."

Dan vraag ik me af hoe Ronaldo het toch voor elkaar krijgt.

Dit rapport hoe onzinnig dit voor sommige ook mag lijken geeft het gelijk wel aan van Ten Hag die een Blind zo nu en dan toch eens rust gunt en een Antony die ook een zwaar jaar achter de rug heeft. Daarom vind ik de kritiek na Utrecht dan ook niet terecht, naast het feit dat ze met de vervangers kwalitatief ook die pot normaal gesproken over de streep kunnen trekken.

5 oktober 2021 om 21:06

Enige wat je dan ten Hag kunt verwijten…blind werd vervangen door tagliafico, die ook hoog in de critical zone zit 😀

5 oktober 2021 om 21:16

Daar heb jij weer een punt

Haha jongens toch. Denk even aan de stratenmakers glazenwassers mensen in de bouw etc die zich helemaal de tandjes lopen elke dag, zie dat volk elke dag daarna nog met een lach in de sportschool rond lopen met eelt op hun klauwen. Maar onze lieve voetballertjes moeten minder minuten spelen omdat zij anders overbelast raken? Komop man. Zij werken zich binnen paar jaar financiel onafhankelijk terwijl wij eind 60 nog met een kromme rug lopen te zwoegen met een zware nel tussen de kiezen. Van werken ga je niet dood.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat spelers een grotere kans hebben op spierblessures als ze twee wedstrijden per week spelen.

Toch wel een open deur wat mij als WO-er aan het lachen maakt. Wanneer ik 2 avonden per week op stap ga en alcohol nuttig dan heb ik ook een grotere kans op dronkenschap. Deze bevinding vind ik dan ook nietszeggend en opvullend.


Verder natuurlijk een interessant artikel en wijst ook uit dat een brede selectie als topploeg een vereiste is voor een topclub om goed te presteren naast tactiek, training et cetera.

5 oktober 2021 om 21:04

Haha, inderdaad, en ook een hoog gehalte “wij van wc eend bevelen wc eend aan”.
Even zonder gekheid, ik weet niet hoeveel van deze spelers uiteindelijk ook geblesseerd zijn geraakt door de overbelasting, maar anders zou ik toch ook kunnen concluderen dat veel minuten maken in de critical zone er juist voor zorgt dat je veel wedstrijden kunt spelen…of zoiets.

5 oktober 2021 om 23:15

Aangezien Blind en Tagliafico bij de spelers met de meeste minuten horen, maar beiden ook redelijk veel minuten gemist hebben, kun je concluderen dat er heel veel spelers waren die nog meer minuten hebben gemist door blessures.

6 oktober 2021 om 07:35

Door blessures, of roulatie.

Heeft het nut om een keeper te noemen in zo'n onderzoek? Die kan toch prima een extra potje spelen. T zijn gezonde jonge mannen die top fit zijn

Heel vaak transatlantische reizen gemaakt met 6 a 7 uur tijdverschil en ik kan je verzekeren dat je na 15 uur vliegen gesloopt bent. Je hebt minimaal 48 uur nodig om te acclimatiseren.

Ja, het zal uiteraard zwaar zijn. Wat moeten die wielrenners in de tour dan? Wisselen na een bergetappe?

5 oktober 2021 om 23:40

Je bent appels met peren aan het vergelijken.

Doe er nog een WK bij om de twee jaar, ga als je dan toch bezig bent ook een WK voor clubs houden elk jaar met 16 deelnemers, zijn er over een jaar of 15 op zeker inmiddels 32, die dan meedoen aan dat WK voor clubs…En laat dan net zo goed gelijk spelers na het seizoen na amper 2 weken vakantie het vliegtuig naar Azië nemen voor een tour, snel op tijd terug voor de Nations League met het Nationale elftal, oh ja er is ook nog een competitie incl beker voetbal en Europees voetbal…Te bizar voor woorden wat er met het voetbal gebeurt, het is niet zo van ‘wat nou moe met miljoenen op de bank met je 22 jaar’, dit is onverantwoord, zowel fysiek als de kwaliteit van het voetbal.De CL is inmiddels het miljarden bal, alles je een schoenmaat groter neem sta je buitenspel zo bizar secuur wordt er gemeten, want de belangen zijn zo groot hoor je dan, ik zie tegenwoordig multinationals met een eigen bedrijfsvoetbalteam, ik denk dat de bedragen misschien een beetje te groot voor het voetbal geworden zijn.

Werk maar eens +40 uur per week in een zwaar beroep voor een honger loon.. Voetballers zijn maar verwend met hun werktijden en salaris.

Tja, zo zie je dat het geen wonder is dat Blind tegen een ontstoken hartspier aanliep. Want overbelasting heeft zijn weerslag op de afweer tegen ziekten. Zo loopt een verwaarloosde griep uit op zoiets. Daarom ben ik blij dat de selectie van Ajax steeds breder wordt...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren